Desire C 2012
2012. godina
3.5" LCD, 56.1% body
0% S1, Android 4.1 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1230 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon HTC Desire C
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire C. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire C vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona HTC Desire C

Fotografije modela HTC Desire C

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične slušalice sa tasterom za pozive i muziku

Pozicioniranje

Stvari su se tako namestile da HTC nikada nije zabeležio dobru prodaju u najnižem segmentu uprkos svim pokušajima ove kompanije da sebi obezbede što je bolje uporište. Godinu za godinom ovaj proizvođač predstavljao je nove niskobudžetne modele da bi 2010. godine iznenadio sve svojom odlukom da predstavi niskobudžetni telefon sa ekranom osetljivim na dodir. Razlog zbog kojeg je svaki put zabeležen neuspeh leži u činjenici da mali proizvođač ne može sebi priuštiti da predstavi samo dva ili 4-5 modela odjednom, što sa vremena na vreme sada rade kompanije Samsung i LG. HTC se tradicionalno smatra kompanijom koja prodaje telefone više klase, tako da visoke cene tih telefona utiču na cene pristupačnih modela. Jednostavno rečeno, jeftini smart telefoni kompanije HTC uvek su skuplji nego modeli konkurentnih proizvođača.

Početkom prošle godine kompanija je odlučila da izmeni strategiju i na tržištu je predstavljen model Wildfire S koji se dugo smatrao vodećim modelom HTC, a koji tehnički pripada modelima srednje klase. Na nekim tržištima ovaj model je postigao veliki uspeh dok na drugim nije, dok se taj model pojavio već je bio dostupan veliki broj drugih, zanimljivijih modela srednjeg opsega koji su u to vreme bili čak i jeftiniji. Jedan od takvih modela je i LG Optimus One, na primer.

Smart telefon HTC Wildfire S je bio interesantan u svoje vreme, ali je nadmašen od jeftinijih uređaja konkurenata kao što su LG i Samsung.

Kompanija je još uvek u potrazi za rešenjem koje će HTC brend načiniti uspešnim na tržištu uređaja pristupačnih modela. Kao nikada do sada kompaniji je potreban uspešan proizvod u segmentu budžet telefona ili u srednjem segmentu, zbog toga što je već tradicionalno jak kada je reč o vrhunskim modelima, ali na ovom polju HTC nikako nije sam. HTC Desire C je novi pokušaj da se dođe do korisnika u okviru polja niskobudžetnih uređaja ili možda da se samo razblaži postojeća linija. Postavlja se pitanje da li će ovaj model uspeti da pomogne kompaniji na ovom polju?

Dizajn, materijali, kućište

Kada je reč o spoljašnjosti, ovaj model u velikoj meri podseća na prethodni model. Kada mu bude dodeljena oznaka onda će to dovesti do potpuno drugačije situacije i onda će HTC Desire C model biti mešan sa One S ili One X.

Smart telefon dostupan je u tri boje i to svetlo crvena, crna i bela. Prilikom testiranja korišćen je beli aparat kod kojeg je poklopac baterije izrađen od glatke plastike koja je po svojim svojstvima slična materijalu koji je korišćen kod izrade modela HTC One X. Karakteristike su iste i kod varijante crvene i crne boje, okvir oko ekrana izrađen je od metala a ekran je zaštićen slojem stakla. Zahvaljujući zaštiti gotovo je nemoguće oštetiti ekran, ali će se tokom upotrebe na njemu pojaviti male i jedva vidljive ogrebotine.

Aparat odlikuje sjajna plastika i ja kada bih birao smart telefon ekskluzivnog dizajna i pristupačne cene, HTC Desire C model bi bio među prvima na listi.

Kada je reč o kućištu telefona bele boje ono se voema lako zaprlja, a kakva je situaicja sa drigim bojama nije mi poznato. Ukoliko telefon nosite u džepu u kojem nosite i druge predmete kao što su novčići ili ključevi budite spremni da će se površina izgrebati.

Kućište aparata isprlja se veoma brzo pa je neophodno često čistiti ga krpom ukoliko ne želite da vam telefon izgleda prljavo, ali to je već standardna boljka aparata koje odlikuje sjajna plastika.

Zaštitno staklo ekrana je sve vreme bilo zaprljano, ali dosta štrči pa ga je moguće lepo obrisati.

Kućište unutrašnjosti uređaja je izrađeno od crvene plastike bez obzira na to koje je boje jedinica - crna, bela ili crvena, što je jedan interesnatan detalj.

Izrada

Kvalitet izrade je odličan i tu nema nikakvih zamerki. Kod poklopca baterija primetan je međuprostor na nekoliko tačaka kada govorimo o spoju sa ostatkom telefona, ali se to nikako ne može nazvati ozbiljnim nedostatkom. Nema nikakvih zazora, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova i aparat odlično pristaje u šaku.

Dimenzije

Po dimenzijama ovo je jedan kompaktan smart telefon. Obzirom da je reč o jednom od jeftinih smart teleofna možete ga uporediti sa dimenzijama drugih jeftinih smart telefona.

  • HTC Desire C - 107,2 x 60,6 x 12,3 mm, 100 g
  • HTC Wildfire S - 101 x 59 x 12 mm, 108 g
  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g

U ruci ovaj model deluje odlično. Pogodan je za razgovor, ugodno ga je držati u ruci i upravljati njime preko sistema menija.

Kontrole

Smart telefon radi na Android 4.0 verziji operativnog sistema i radi u skladu sa karakteristikama koje nudi ova verzija. To znači da uređaj nema za HTC tradicionalna četiri tastera ispod ekrana, uključujući taster za pretragu već je kompanija prešla na tri tastera. Sa leva na desno se nalaze tasteri Back, Home i pozivanje menija, Recent Apps.

Tasteri osetljivi na dodir su dosta udaljeni jedan od drugih što rad sa njima čini jednostavnim i jasnim, ali je proizvođač odlučio očigledno sa željom da uštedi da ne implementira pozadinsko osvetljenje ovih tastera. Ne kažem da je ovo veliki nedostatak, ali određenim ljudima može da smeta. Sve u svemu, jedan čudan potez kompanije HTC, ali ne nešto što se ne može oprostiti.

Prilikom pritiska tastera osetljivih na dodir ekran zavibrira, ali za razliku od drugih HTC smart teleofna mnogo manje, gotovo nesoetljivo. Taster kontekstualnog menija je zamenjen tasterom Recent Apps. Zatim, ne postoji prilagodljivi taster za HTC pretragu. Međutim, postoji još jedan problem. ovde je reč o karakteristici kod svih Android 4.0 uređaja, je to da se većina programa prikazuje sa crnom prugom, koja nije ništa drugo to taster kontekstualnog menija. Ovaj problem postoji kod mnogih uređaja koji koriste Android 4.0 ICS. Crna pruga zauzima oko 10% korisne površine ekrana.

Pored toga, neki od četiri softverska tastera su mogli da izvršavaju dve radnje, dodirom i dodirom sa zadržavanjem, ali sada toga nema.

Sa desne strane smart telefona se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On je prilično dug i po meni lak za korišćenje bez i da ga gledate. Sa leve strane se nalazi microUSB konektor, gore je taster za uključivanje uređaja, 3.5mm mini priključak kao i slot microSIM kartice koji je prekriven zatvaračem. Ukoliko zadržite taster za uključivanje pojavljuje se meni sa mogućnošću isključenja smart telefona, prebacivanja u režim za letove i za ponovno pokretanje.

Sa prednje strane, u gornjem delu je zvučnik, dok su ispod i levo senzor osvetljenosti i senzor blizine. Sa zadnje strane se nalazi sočivo5 MP kamere. Zvučnik odlikuje zanimljivi šablon i Logo Beats Audio što takođe utiče na mišljenje korisnika o kvalitetu zvuka.

Smart telefon ne poseduje indikator ambijentalnog osvetljenja.

Slot microSD memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije, dok je slot SIM kartice ispod same baterije.

Ekran

HTC Desire C poseduje TFT ekran osetljiv na dodir veličine 3.5“ i 320x480 piksela rezolucije, HVGA. Ekran sličnih karakteristika korišćen je i kod prethodnih niskobudžetnih modela, kao što je HTC Explorer. Dimenzije ekrana su 73 x 49mm, ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja i odlikuje ga odličan nivo automatskog podešavanja osvetljenja.

Model odlikuju maksimalni uglovi vidljivosti a prikaz na ekranu je uvek jasan. Boje nisu loše ali bi bilo bolje da su boje malo bogatije. Sa druge strane, očekivati tako nešto od ovakvog ekrana bilo zaista previše. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu u potpunosti bledi i nemoguće je bilo šta videti.

Ekran podržava do četiri istovremena dodira. Odziv ekrana je dosta dobar ali se ponekad jave i problemi.

Ekran ovog smart telefona izuzetno je komforan za kucanje. U prvo vreme mi se činilo kao da kucam SMS poruku na nekom od vrhunskih modela – tastatura je komforna, poseduje velike tastere, kucanje je izuzetno lako i jedina stvar koja je neophodna jeste navići se na nju ali za to nije potrebno više od jednog dana.

Uopšteno govoreći, ekran je najslabija tačka ovog smart telefona; mali je, odlikuje ga niska rezolucija i informacije nisu vidljive pri direktnim sunčevim zracima.

Kamera

Smart telefon koristi jednostavnu 5MP kameru sa fiksiranim fokusom. Dozvolio sam sebi da izbacim detaljno opisivanje njegovih mogućnosti koje su minimalne, pri čemu kvalitet slike ne može da bude značajno unapređen podešavanjima.

Maksimalna rezolucija slike je - 2592x1728 (u widescreen režimu), ukoliko želite možete da odaberete rezoluciju u odnosu 4:3. Dostupno je podešavanje uravnoteženja belog, vrednosti ISO, ekspozicije, kontrasta, oštrine i zasićenja slike. Takođe, dostupni su i efekti.

Maksimalna video rezolucija je 640x480 pisela, video efekti se takođe mogu odabrati, dok je moguće specifikovati uravnoteženje belog i podesiti ekspoziciju, kontrast, zasićenje i oštrinu. Tokom snimanja videa možete zumirati sliku.

Kvalitet fotografija i videa možete proceniti na osnovu sledećih primera.

Scale:

Trajanje baterije

Smart telefon HTC Desire C poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1230mAh. Meni je uređaj radio jedan dan. Uređaj sam koristio za slušanje muzike 3-4 časa. Uređaj sam korsitio isto kao i One seriju smart telefona ranije. Na pozive je odlazilo oko jedan čas dnevno. Tu je bilo slanja 10-20 SMS poruka, te korišćenje Gmail servisa i oko sat vremena surfovanja internetom.

Baterija će obezbediti barem dan ipo ili dva rada, što je bolje u poređenju sa konkurentskim modelima, čak i uz Android.

Performanse

Ovaj smart telefon baziran je na Qualcomm MSM7225A platformi i karakteriše ga procesor radnog takta 600MHz. Ista platforma korišćena je i kod prethodnog modela – HTC Explorer kao i kod velikog broja drugih, niskobudžetnih uređaja – LG Optimus L3, Sony Xperia Tipo, ZTE Skate. Aparat poseduje 512MB RAM-a i 4GB memorije za skladištenje korisničkih podataka. Pored toga tu je i slot za microSD karticu. Pre nego što pređem na opisivanje brzine smart telefona, predlažem da pogledate rezultate nekoliko benchmark testova:

Kada izvodite najobičnije zadatke kao što su otvaranje menija, pokretanje ili otvaranje alata za elektronsku poštu ili rad sa kontaktima, biće potrebno otprilike jedna sekunda da prođe od momenta kada ste pritisnuli određenu komandu do momenta kada će uređaj delovati. Neću opisivati karakteristike smart telefona vezane za reprodukciju video sadržaja, jer je gledanje videa visoke definicije na smart telefonu ovako malog ekrana praktično beskorisno. Kada je reč o izvršenju ostalih zadataka, moram da kažem da je HTC Desire C dosta slab. Pre nekoliko godina, jeftinim uređajima bi se tako nešto i moglo oprostiti, ali vremena su se promenila, i korisnici su postali naviknuti na manje više trenutno reagovanje uređaja na zadatke u okviru glavnog menija interfejsa. Kod ovog modela međutim problemi nastaju i sa radom sa uobičajenim programima kao što su pretraživač, sama opcija za pozivanje i slično.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Zasebni widget tasteri su takođe dostupni u okviru standarndog Android OS widgeta.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije charging only, HTC Sync, Drive (interna memorija je vidljiva), Modem (za korišćenje telefona kao modema za pristup internetu i za povezivanje sa računarom za obezbeđivanje pristupa internetu sa telefona preko računara.

Telefon karakteriše ugrađeni Bluetooth 4.0 modul koji podržava A2DP i druge opšte profile.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju.

U okviru HTC Desire C modela u specifikacijama dostupna je podrška za NFC, moj uređaj nije imao ovu opciju.

Navigacija

Smart telefon korsti gpsOne platformu kompanije Qualcomm. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 10 do 15 sekundi. Uređaj poseduje samo osnovne aplikacije kompanije Google - Google Maps and Google Navigation. Nešto skuplji uređaji imaju kao opciju program bazran na Locations - Route66, ali ga kod ovog modela nema. Maps omogućava proračunavanje rute, vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem.

Softver

Smart telefon radi na Android 4.0.3 operativnom sistemu i koristi HTC Sense 4.0 korisnički interfejs. Interfejs spolja izgleda kao kod starijih računara, ali je njegova funkcionalnost nešto smanjena. Kod ovog modela nema većine widgeta koji postoje kod modela serije One, pa tako ne možete pozvati matricu svih desktoa za brzo preskakanje sa jedne na drugu aplikaciju. Sigurno je da postoje i neka druga ograničenja koja nisam primetio.

Taster Recent Apps je mini slika na ekranu sa fragmentima poslednje aplikacije i ovo je jedan od delova koji podsećaj na verziju Android 3.0 operativnog sistema za tablete.

Ovde imamo standardni set programa kompanije HTC, pri čemu su dostupne aplikacije kao što su news reader, Adobe Reader, Facebook, probna verzija Polaris Office, kao i besplatna verzija SoundHound. Upravo ovde ću reći još nešto o zvuku.

Zvuk

Obično se ne fokusiram na to da govorim o zvuku jer nisam naročito iskusan da govorim o ovoj komponenti, ali me je prisustvo oznake Beats Audio na kućištu HTC Desire C modela zaintrigirano da poredim zvuk ovog modela sa onim koji nudi HTC One S, što je bilo dosta lako jer sam imao jedan od primeraka na raspolaganju. Kvalitet zvuka modela HTC Desire C sam proverio koristeći kineske slušalice Awei es900i, koje su kupljene u Hong Kongu i za koje me je nekoliko prijatelja uveravalo da su prilično dobre. Slušalice sam nakon što sam ih dobio dao na testiranje nekolicini svojih prijatelja i svi su rekli da zvuče prilično dobro. No da se vratimo na zvuk modela HTC Desire C.

Prvo sam isključio Beats Audio karakteristiku kod modela HTC Desire C i dobio zvuk koji je čist, ali potpuno ravan i nezanimljiv. Sa druge strane, isprobao sam HTC One S takođe sa isključenom opcijom za poboljšanje zvuka. Zvuk je takođe bio dosta oslabljen, ali mi se više dopao. Kada uključite Beats Audio karakteristiku, zvuk je nešto drugačiji, ali ne mogu reći da li je bolje ili gore. Ono što hoću da kažem je da jednostavno, uprkos prisustvu Beats Audio opcije u okviru modela Desire, One S zvuči bolje, čak i za mene koji nisam naročito talentovan da prepoznam koji je zvuk bolji a koji lošiji. Zamislite samo koliko bi ova razlika bila uočljiva za nekoga ko se razume u ovu problematiku.

Zaključak

Uređaj nije imao problema sa kvalitetom zvuka niti sa kvalitetom prijema, i savršeno je radio za dve nedelje koliko sam ga koristio. Zvučnik nije loš kod modela HTC Desire i čućete svog sagovornika jasno i bez šuma, a jačina zvuka je neznatno iznad proseka. Kada je reč o melodijama zvona ovaj model se ponaša relativno dobro, ali zavisi iz kog ugla ga posmatrate. Ako posmatrate sa stanovišta jeftinih uređaja onda je loš jer je za jeftine uređaje karakteristično da zvone izuzetno glasno. Sa druge strane, smart telefoni imaju mnogo sofisticiranije zvučnike pa zvuk kod njih nije toliko glasan. U svakom slučaju, ako ste na bučnoj ulici teško da ćete čuti da vas neko poziva. Sa druge strane, vibracija je prosečne jačine.

Smart telefon je trenutno dostupan na većini tržišta. Ovaj model ima dve glavne prednosti i od njih je jedna subjektivna. Prva prednost je njegov Sense korisnički interfejs koji omogućava da uređaj koristite odmah po kupovini bez posebnog instaliranja dodataka. Druga prednost ovog modela je dizajn uređaja koji mi se veoma dopao. Međutim, ovaj uređaj ima i svoje nedostatke. Prvi je svakako ekran male rezolucije, spora platforma kao i samim tim kašnjenje prilikom pokretanja aplikacija. Takođe, tu je i prilično oslabljeni Sense interfejs, slaba bateria i loša kamera, koja je čak i gora nego na HTC Wildfire S modelu

Možda glavni nedostatak ovog modela je njegova cena. Za iznos koji je niži nego što je cena ovog uređaja možete kupiti HTC Wildfire S, a čak za još manje novca HTC Explorer. Jedni problem za ova dva uređaja je što rade na starijoj verziji Androida, ali zato oba rade bez ikakvih lagova.

Kada je nakon neuspešnog pokušaja ulaska na tržište jeftinih uređaja sa ekranom osetljivim na dodir sa HTC Smart modelom, kompanija HTC izdala model Wildfire S ona je pronašla ključ uspeha jer je iskoristila pristup koji se pokazao kao uspešan sa pomenutim modelom. Onda je došao model HTC Explorer sa kojim se kompanija vratila na neuspešni pokušaj. Slična stvar je i sa Desire S modelom, uprkos tome što model poseduje interesantan dizajn i kvalitetan interfejs uspeh je izostao jer ovaj model poseduje više nedostataka nego prednosti.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: matirana plastika, metalni okvir
  • Operatvni sistem: Android 4.0.3, vlasnički HTC Sense 4.0 interfejs
  • Mreža: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 600 MHz Qualcomm MSM7225A platforma
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB slot microSD memorisjke kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA
  • Ekran: kapacitivni, TFT, 3,5" sa rezolucijom 320x480 piksela (HVGA), automatkso podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa fiksnim fokusom, video se snima u VGA rezoluciji (640x480 piksela)
  • Navigacija: GPS na gpsOne čip na Qualcomm platformi (sa A-GPS podrškom)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: izmenjiva Li-Ion baterija kapaciteta 1230 mAh
  • Dimenzije 107,2 x 60,6 x 12,3 mm
  • Težina: 100 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024