One M7 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC One M7
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One M7. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One M7 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona HTC One

Fotografije modela HTC One

Uvod

HTC je u toku prethodne godine, a delimično i u toku 2011. godine, bio u krizi. Kompanija je sa rastućom popularnosti Android platforme svoju liniju podigla na nivo koji odlikuje Samsung, Apple i Nokia proizvode, a zatim je u jednom određenom periodu izgubila jedan deo svojih kupaca. Pozitivni komentari IT stručnjaka i individualnih korisnika nekih HTC uređaja nisu nimalo pomogli daljem napredovanju brenda na tržištu. Ni do sada se situacija nije nimalo izmenila, uprkos različitim najavama kompanije HTC da će se fokusirati na vrhunske proizvode, sve je nastavljeno po starom. Predstavljanje novog smart telefona, a zatim i velikog broj varijacija na temu kao i obezbeđivanje dodatne opreme za modele nije dovelo ni do kakve značajne razlike. Po tom pitanju HTC nikada nije bio velika kompanija, niti je to zabeleženo posle velikog uspeha njihovog prvog Android smart telefona, ali u samoj kompaniji je odlučeno da se proširi njihov opseg i od tada je ovaj proces svima jasan.

Predstavljanjem HTC One X modela činilo se da su stvari počele da se menjaju a kompanija se još jednom koncentrisala na jedan, vrhunski uređaj. Međutim, finalni proizvod kao i veliki broj narednih uređaja nije doneo nikakvu promenu. Najviše iznenađenja predstavilo je shvatanje kompanije po pitanju predstavljanja smart telefona HTC One X+ samo šest meseci od početka prodaje originalnog modela. Oba vodeća modela pokazala su se izuzetno neuspešnima na tržištu ali i u samoj kompaniji.

Početkom ove godine, tajvanski proizvođač predstavio je još jedan vodeći model HTC One. Situacija je ponovo ista. Dosta nade i velikih iznenađenja donelo je predstavljanje HTC One X, uz tu razliku da HTC One zaista izgleda zanimljivo po pitanju dizajna i korišćenih materijala te da nisu ponovljene nikakve ranije greške. Sa druge strane, postoje i neke kontroverze i komplikacije.

Dizajn

U poslednjih nekoliko godina, HTC je zabeležio veliki napredak po pitanju dizajna, što je jasno vidljivo na primeru vodećeg HTC Desire HD, HTC Sensation a zatim i HTC One i HTC Butterfly modela. Proizvođač se nije usudio da eksperimentiše kada je reč o materijalima i obliku kućišta, što nije uvek dalo dobre rezultate.

Uprkos veličini kao i nemaštovitim bojama – HTC je dostupan samo u crnoj i boji srebra, dok se u narednom periodu očekuje i verzija crvene boje – aparat izgleda atraktivno i zanimljivo, a to je postignuto zahvaljujući različitim delovima, pre svega obliku kućišta, zaobljenom zadnjom stranom, što nije uobičajeno.

HTC One je opremljen modernim opcijama u smislu dizajna. Tu je dovoljno veliki ekran osetljiv na dodir kao i kućište zanimljivog dizajna, ali osim toga nema ništa novo. Sa druge strane, postoje drugačiji kontrastni primeri među kojima su Sony Xperia Z i HTC One. Međutim, pored toga što Xperia Z nije jednostavan telefon zbog toga što je među korišćenim materijalima i staklo – koje je daleko od univerzalnog materijala i neuobičajen je za smart telefone, kombinacija dizajna i materijala kod modela HTC One zapravo je dobitna kombinacija.

Materijali kućišta

Glavni materijal koji je korišćen pri izradi telefona je aluminijum. Kućište je izrađeno iz jednog dela metala, unutra je postavljena elektronika, ekran i drugi elementi koji su spojeni sa glavnim delom.

Zadnja strana aparata izrađena je od obojenog aluminijuma. U toku dve nedelje aktivne upotrebe, HTC One nije izgubio ništa od svog besprekornog dizajna budući da se za to vreme nisu pojavile nikakve ogrebotine. Sa druge strane, dve nedelje nije dug period, pa se ova informacija mora uzeti sa dozom uzdržanosti.

U okviru video sadržaja moguće je videti proces izrade aluminijumskog kućišta modela HTC One:

Posebni izazov za programere i dizajnere HTC bio je problem implementiranja antene u smart telefon budući da je u potpunosti izrađen od metala te da je samo nekoliko obezbeđenih otvora namenjeno za ubacivanje kamere i slota za microSD karticu. Na kraju je najbolje rešenje pronađeno u tome da se antena postavi van kućišta. Dva dekorativna umetka izrađena od plastike koji se mogu videti na smart telefonu zapravo su skrivene antene za bežični interfejs.

Bočne strane izrađene su od plastike, dok je ekran zaštićen Gorilla Glass 2 zaštitnim slojem. Na ekranu otisci prstiju gotovo da nisu vidljivi.

Kada je reč o otpornosti ekrana na ogrebotine, priča je standardna. Ekran odlikuje visok kvalitet i sigurno je da neće biti jednostavno ogrebati ga ključevima, sitninom ili nekim drugim oštrim predmetima. Međutim, nakon mesec dana upotrebe može doći do pojave sitnih ogrebotina. Treba imati na umu da ni Gorilla Glass niti neka druga ekvivalentna zaštita ne može obezbediti potpunu zaštitu ekrana niti je realno očekivati da će ekran izgledati isto tokom čitavog ciklusa postojanja kao što je bio prvog dana.

Druga stvar jeste činjenica da se kućište telefona brzo prlja. Ne znam kakva je stvar sa HTC One modelom u boji srebra, ali kod modela crne boje prljavština i otisci prstiju jasno su vidljivi sa zadnje strane aparata, tako da je konstantno brisanje telefona neophodno.

Izrada

HTC One koristi unibody kućište koje ne sadrži nikakve uklonive komponente (osim microSIM slota), a kvalitet izrade je odličan. Naravno, to nije pravilo, dovoljno je setiti se HTC One X modela. Samo kućište aparata deluje robusno.

Dimenzije

Za razliku od konkurentskih modela koji poseduju 5“ ekran, HTC One je malo suptilniji u odnosu na druge, a tu je i ekran dijagonale 4.7“.

Dimenzije modela HTC One - 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, masa - 143 grams. Ovo je manje od dimenzija modela HTC Butterfly. Ispod su navedene dimenzije drugih popularnih smart telefona:

  • Apple iPhone 5 - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grams
  • HTC Butterfly - 143 x 70.5 x 9.1 mm, 140 g
  • HTC One - 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, 143 grams
  • Nokia Lumia 920 - 130.3 x 70.8 x 10.7 mm, 185 grams
  • Samsung Galaxy Note II - 151.1 x 80.5 x 9.4 mm, 183 grams
  • Samsung Galaxy S4 - 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130 grams
  • Sony Xperia Z - 139 x 71 x 7.9 mm, 146 grams

Treba napomenuti da, uprkos tome što je 0.3“ manji u poređenju sa ekranom modela SGS 4, i dalje se može upoređivati po pitanju veličine dok je Sony Xperia Z veći.

Na osnovu modernih standarda i u poređenju sa nekim drugim smart telefonima (SGS 4, Meizu MX2, LG Optimus G Pro), okvir oko ekrana HTC One modela širok je gotovo pola cm, dok je kod drugih modela širok 3-3.5mm. U praksi to nema gotovo nikakvu važnosti ali atraktivan izgled smart telefona sigurno je velika prednost, mada je i ovde u smislu izgleda sve u najboljem redu.

HTC One model može se bez ikakvih problema nositi u džepu, odlično staje u šaku a jedino je potrebno navići se na njegove dimenzije.

Kontrole

HTC je ponovo redizajnirao sistem korišćenja. Sa leve strane nalazi se taster Back, a sa desne Home. Zadržavanje tastera Home pritisnutim u trajanju od nekoliko sekundi, pokreće se aplikacija Google Now, a ukoliko se pritisne dva puta brzo, otvaraju se aplikacije u vidu matrice thumbnail prikaza.

Oba tastera su zgodna za rad, vibriraju prilikom dodira, a aktivira se i pozadinsko osvetljenje. Samo se postavlja pitanje koji je to dizajner osmislio da između dva tastera umesto trećeg postavi logo kompanije i da li neko zaista smatra da je to dobro rešenje.

Prvobitno je bilo u planu postavljanje dodatnog tastera ali takva izvedba nije bila moguća pa su se odlučili za postavljanje logo oznake.

Ovo pitanje ponovo je pokrenuto zbog toga što je čitav deo ispod ekrana osetljiv na dodir umesto samo dva zasebna tastera, ali odgovora još uvek nema.

Uopšteno govoreći, situacija sa tasterima kod modela HTC One mogla bi da bude daleko bolja.

Prvo, taster za uključivanje u kombinaciji sa HTC One IR portom nalazi se sa gornje, leve strane. Koristi se desnom rukom, što nije nikako komforno, naročito kada se u obzir uzme veličina smart telefona, a tu je takođe i 3.5mm priključak za slušalice.

Drugo, taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa gornje, desne strane i prilično je nezgodan za upotrebu. Uronjen je u samo kućište aparata i jedva se nazire tako da je veoma teško pronaći ga na slepo pa je čak nejasno i da li ste pritisnuli taster ili ne. Ovo je najnezgodniji taster za upotrebu koji je do sada viđen, što je i veliki minus za HTC One.

Sa leve strane nalazi se i microSIM slot, a za otvaranje neophodna je igla ili neki oštar predmet.

Sa donje strane se nalazi microUSB-priključak i mikrofon.

Sa prednje strane nalazi se senzor blizine kao i rešetka zvučnika, a desno odmah i 2.1MP prednja kamera.

Ekran

Ovaj smart telefon odlikuje Super LCD 3 ekran dijagonale 4.7“, 1920x1080 piksela rezolucije (FullHD), 469ppi gustine, što je više u poređenju drugim smart telefonima na tržištu.

Ekran odlikuju maksimalni uglovi vidljivosti, pa bez obzira na ugao pod kojim gledate, ne dolazi do iskrivljenja slike. Nivo osvetljenja je dovoljan, dok informacije ostaju čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Boje su bliže prirodnim, bogate su i nisu prezasićene.

Uglovi vidljivosti

Funkcija automatskog osvetljenja radi vrlo dobro u svim situacijama, dok je u okviru podešavanja ekrana moguće odabrati veličinu fonta za menije i programe.

Jedina zamerka u poređenju sa AMOLED ekranima jeste to što dolazi do blagog zamaranja očiju.

Kamera

Glavna kamera je osetljivija kod vodećeg HTC modela, ali treba uzeti u obzir da ovaj model nije savršen pa se očekuju unapređenja u okviru budućih firmware izdanja. Primeri fotografija načinjenih kamerom HTC One modela mogu se videti u posebnoj sekciji gde su upoređene sa fotografijama načinjenim kamerom HTC Butterfly modela. Na prvi pogled razlike nema ali je potrebno sačekati finalnu verziju uređaja.

Pogledajmo osnovne karakterstike modula kamere koje su dostupne na zvaničnom web sajtu kompanije HTC.

HTC UltraPixel kamera:

  • Veličina piksela 2.0 micrometra, veličina senzora 1/3", obrtnuto osvetljenje matrice
  • Specijalni procesor HTC ImageChip 2
  • Otvor blende F2.0 i 28mm sočivo
  • Ugrađeni višeosni optički stabilizator za glatko, profesionalno snimanje video klipova
  • Smart blic, jedsan od pet nivoa blica se automatski bira u zavisnosti udaljenosti objekta.
  • Prenja kamera. Ugao snimanja sočiva od 88 stepeni i HDR
  • Snimanje Full HD 1080p videa sa prednjom i glavnom kamerom
  • HDR Video
  • Funkcija VideoPic: snimanje videa i fotograifja istovremeno
  • Snimanje i reprodukcija usporeno (Slow motion) sa speed control funkcijom
  • HTC Zoe sa snimanjem događaja i servis za njihovo objavljivanje preko HTC Zoe Share

Kameru modela HTC One odlikuje i set alata koji vrše snimanje i uređivanje fotografija, pa korisnici na raspolaganju imaju nekoliko snimaka pre i nakon samog snimanja i ukoliko niste zadovoljni željenim snimkom, možete odabrati neku od fotografija koje su sačuvane u memoriji. Još jedna odlika je uređivanje fotografija, naročito kada se radi o seriji kadrova i jednoj osobi koja je prisutna na svim snimcima, a tu su i drugi različiti alati.

Ostali alati za uređivanje fotografija pružaju različite mogućnosti, a moguće je menjati i geometriju osoba na fotografiji. Dostupne su različite opcije za uređivanje fotografija koje sigurno neće upropastiti fotke.

Interfejs kamere je sličan interfejsu viđenom kod HTC Butterfly modela, a sva podešavanja dostupan su u okviru specijalnog pop-up menija. Maksimalna rezolucija fotografija je 2688x1520 piksela.

Podešavanja:

Story

  • Normal
  • Portrait
  • Landscape
  • Backlight
  • Text
  • Macro

Režimi

  • Normal
  • Night
  • HDR
  • Expanded view

Detaljno snimanje panorame je veoma intereseantno. Možete pogledati primer fotografije:

HTC One. Панорама

Moguće je vršiti podešavanje ISO vrednosti (Auto, 100 - 1600), uravnoteženja belog, ekspozicije, kontrasta, zasićenja i oštrine. Tu je i mogućnost kontinualnog snimanja velikom brzinom, do 20 fps.

Možete pogledati upoređivanje kamera HTC One, Samsung Galaxy S4 i Apple iPhone 5 modela.

Poređenje kamera

Pre opisa karakteristika kamere i video sadržaja HTC One, treba naglasiti da proizvođač tvrdi da će softver ovog smart telefona biti unapređen u narednom periodu, pa treba očekivati unapređene karakteristike.

UltraPixel tehnologija

Proizvođači hardvera povećali su broj megapiksela u okviru mobilnih uređaja ali kvalitet fotografija ostao je na nivou 5 – 8MP kamera. Pored toga, Nokia je korisnicima obezbedila novu tehnologiju koja nosi naziv PureView koja, ukratko, 41MP fotografiju smešta u okviru 8. 5 ili 3MP fotografije. Tokom konverzije vrši se i uklanjanje šuma i fotografija postaje čista. Pored toga, PureView omogućava da se u potpunosti iskoristi senzor kamere: digitalni zum kamere je kao i optički, ali je kvalitet fotografije nešto lošiji.

Ova tehnologija ima i minut i to veliki. Činjenicu da je senzor fizički toliko veliki da Nokia 808 aparat može da stoji na modulu kamere: njegova debljina je čitavih 14mm, što se odražava i na težinu aparata – 169 grama.

Nekoliko dana pre održavanja Mobile World Congres događaja u Barseloni, HTC je predstavio HTC One, prvi uređaj koji odlikuje nova tehnologija naziva UltraPixel. Tokom prezentacije naglašeno je da je veličina fotografija samo 4MP, ali to nije tačno.

Tehnologija koja čini osnovu glavnog čipa – velika veličina piksela na matrici: 2 mikrometra. Poređenja radi, prosečna veličina piksela kod 13MP kamere je 1.1 mikrometara.

Prema tome, svaki piksel u okviru matrice beleži 300 puta više svetlosti. Ideja je da korišćenje UltraPixel tehnologije bude upareno sa visokim otvorom blende i specijalnim ImageChip procesorom druge generacije, da bi HTC One obezbedio fotografije visokog kvaliteta i pri lošim uslovima osvetljenja.

Kamera ima i novi optički stabilizator sa više osa, nešto drugačiji nego kod modela Nokia Lumia 920, dok drugu kameru odlikuje 1/3“ senzor i optika širokog ugla – 28mm.

Kvalitet fotografija

Dobar nivo osvetljenja

Dobre strane su pravilna definicija uravnoteženja belog i odlična oštrina. Negativne strane su specifični kolor šum, uzak dinamički opseg kao i preterani kontrast.

Pre fotografisanja treba obrisati sočivo kamere budući da se zaštitno staklo brzo isprlja pa fotografije mogu biti mutne zbog otisaka prstiju.

Rad digitalnog zuma

Nedovoljan nivo osvetljenja

Fotografije su snimljene u slličnim uslovima osvetljenja. Kamera koristi tehnologiju smanjenja šuma zahvaljujući Ultrapixel tehnologiji, sporom okidaču, stabilizaicji slike i otvoru blende (F/2.0). Fokusiranje je brzo i tačno, boje su prirodne a uravnoteženje belog je uvek savršeno.

Govoreći o režimima treba pomenuti noćni režim koji vrši kadriranje nešto svetlije i oštrije.

Portret i makro

Snimanje portreta i malih objekata je uvek komplikovano. Ovaj jedinica međutim obezbeđuje odlične rezultate: brzo fokusiranje i odličnu oštrinu.

HDR

Nedavno je obezbeđen i High Dynamic Range, HDR, režim snimanja koji vrši osvetljavanje senki i osvetljavanje tamnijih površina. Nijedan drugi aparat ne može se pohvaliti ovakvim rezultatima.

Normal HDR

Poređenje fotografija nastalih modelima HTC Butterfly i HTC One

Sudeći po fotografijama, Butterfly odlikuje bolje uravnoteženje belog, odlikuje ih bolja rezolucija a tek poneki detalji se detaljno razlikuju.

Poređenje fotografija modela Nokia 920 i HTC One

Prva stvar koja se primećuje jesu različiti uglovi gledanja. Kod Nokia modela – 26mm, HTC – 28mm. Optika kod modela Nokia je nešto lošijeg kvaliteta pa su duž ivica primetni zamućeniji detalji. Drugo je zasićenje koje kod Nokia aparata ulepšava sliku dok kod HTC dolazi do gubitka boja.

U smislu preciznosti, situacija bi bila ista da HTC ima 8MP kameru. U tom slučaju kadrovi snimljeni Nokia Lumia 920 aparatom bili bi detaljniji; pri zumiranju od 100 odsto mogu se videti najfiniji detalji.

Generalno gledajući, fotografije snimljene HTC aparatom liče na 8MP ili 13MP fotografije koje su smanjene na 4MP.

Odsecanje:

Snimanje noću modelima Nokia Lumia 920 i HTC One

Uravnoteženje belog je slično kod oba modela, možda nešto bolje kod HTC. Nokia smart telefon u noćnom režimu odlikuje smanjena brzina okidača bez obzira na nivo osvetljenja.

Oštrina je nešto bolja kod fotografija snimljenih HTC aparatom, zbog toga što ovaj aparat ne pokušava da noć pretvori u dan preteranom ekspozicijom. Na fotografijama snimljenim Lumia 920 aparatom vidljive su vibracije.

Video kvalitet

Vodeći smart telefon snima video sadržaje u rezoluciji 1920x1080 piksela brzinom od 30 fps (do 12Mbps). Slede karakteristike:

  • Format: MP4
  • Video Bitrate: AVC, 20,0 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080 (1.778), 30 fps
  • Audio Bitrate: AAC, 192 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48.0 KHz

Stabilizator slike radi u svakom video režimu, a slika je jasna. Međutim, ne treba zaboraviti da je pakovanje mehanizma za stabilizaciju slike u minijaturni paket veoma težak proces, pa ni kvalitet video prikaza nije savršen: duž ivica prikaz je zamućen.

Zvuk se snima veoma čisto, ali je njegova jačina niska. Jasno se čuje da je reč o stereo zvuku što je veoma dobro.

Poređenje videa snimljenih modelima Nokia Lumia 920 i HTC One

Fotografije snimljene Nokia aparatom odlikuje oštriji fokus, ne onakav kao kod HTC, dok fotografije snimljene HTC aparatom izgledaju dosta tamnije.

Stabilizator odlično radi kako kod Lumia 920 tako i kod One modela.

Zvuk je daleko bolji kod HTC One – u pitanju je stereo zvuk, Nokia 920 ima mono zvuk, automatska kontrola jačine zvuka odlično funkcioniše a grubi zvuci se eliminišu.

Podsećanja radi, firmware HTC One nije finalni, pa postoji mogućnost da će sa unapređenjem firmware-a doći i do unapređenja zvuka.

Zvuk

Beats Audio.Pored tradicionalnog Beats Audio znaka sa zadnje strane, HTC One nudi i nekoliko unapređenja. Kod prvih smart telefona kada uključite slušalice i slušate muziku sa isključenom Beats opcijom, zvuk je bio normalan, kao i kod prethodnih smart telefona. Odnosno, zvuk je bio pristojan. Uključivanjem Beats tokom reprodukcije muzičkih sadržaja dominirale su niske frekvencije i to se primećivalo.

Situacija se polako menjala tako da je slušanje muzike bez isključivanja Beats postalo nemoguće – zvuk je postajao sve čudniji i zbunjujući. Odličan primer je upravo HTC One. Kada se sluša muzika sa uključenim Beats, zvuk je odličan. Kada se ova opcija deaktivira, zvuk je očajan. Razlika u kvalitetu zvuka je očigledna.

Sa uključenim Beats opcijama ovaj smart telefon zvuči odlično za moje uši.

BoomSound. Iznad i ispod ekrana sa desne strane nalaze se zvučnici smart telefona koji zajedno daju zadovoljavajući zvuk uz osećaj dubine i stereo zvuka.

U smislu jačine zvuka ili melodije zvona, HTC One se ne može smatrati preterano glasnim, ali je zato kvalitet zvuka vrlo dobar.

SenseVoice. SenseVoice je još jedna karakteristika implementirana u HTC One koja se vezuje sa zvukom – u pitanju je SenseVoice sistem za redukciju šuma sa da mikrofona za glasovno snimanje. Ove dve tehnologije primetne su prilikom korišćenja smart telefona kao snimača glasa. Kvalitet snimljenog glasa je na visokom nivou i gotovo isti kao prirodan glas. Snimanje glasa je moguće i sa udaljenosti od 2 – 3 metra od smart telefona, ali tada snimak glasa nije dovoljno glasan.

Kao primer snimanja glasa kod modela HTC One poslušajte sledeći zvučni klip:

Muzički plejer. HTC audio plejer odlikuje odlična funkcionalnost i odličan interfejs. Muzički sadržaji mogu se reprodukovati iz biblioteke sa albumima, po umetniku, žanru ili na osnovu foldera. Uz Gracenote servis, plejer učitava omote albuma i odgovarajuće fotografije.

Kada se plejer uključi, prikazuje se notifikacioni bar sa omotom albuma i kontrolnim tasterima.

Ukoliko odaberete da zaključate ekran dok plejer radi, to je moguće bez otključavanja smart telefona samo prelaženjem prstom preko numere i pauziranjem.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2300mAh. U odnosu na model HTC Butterfly ima blagog unapređenja u smislu kapaciteta baterije, ali nema značajne razlike u stvarnom vremenu trajanja između dva smart telefona.

U video režimu, HTC Butterfly obezbeđuje 6:00 49 minuta, dok HTC One – 8:00. Razlika je više od jednog sata, operativne razlike između dva modela gotovo i da nema.

Testirani model u proseku je radio do 19 – 20 časova uz 40-60 minuta razgovora, 10-20 SMS poruka, korišćenje Gmail Push mail-a, e-mail servisa, 3-4 sata reprodukcije muzičkih sadržaja i 1-2 sata aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač). U sličnom režimu, HTC One X bateriju isprazni do sredine dana, oko 16 ili 17 časova.

Ovaj smart telefon ima taster za uštedu energije baterije, a u tom režimu rada smanjuje se osvetljenje ekrana, prekida prenos podataka i isključuje vibracija.

PPlatforma, memorija

Ovaj smart telefon baziran je na najnovijoj Qualcomm APQ8064T (Snapdragon) platformi sa četvorojezgarnim 1.7GHz procesorom i Adreno 320 grafičkim podsistemom. HTC One poseduje 2GB RAM-a i 32/64GB interne memorije za skladištenje korisničkih podataka. Na određenim tržištima prodavaće se verzija sa 32GB, od čega će korisnicima biti dostupno 25GB.

Kod modela HTC One X i HTC Butterfly mogli smo ipak da pređemo preko činjenice da ovi uređaji nemaju slot za memorijsku karticu.

Međutim, nepostojanje ovakvog slota kod modela HTC One nije izazvalo baš pozitivne reakcije.

Po mom mišljenju, 25GB skladištenog prostora za Android lidera je malo. Koliko popularnih igara koje su dostupne na Google Play zauzimaju 1-3GB prostora na vašem smart telefonu nakon instalacije. Ili ako posmatramo sa druge strane, veličina svake fotografije snimljene kamerom modela HTC One je 1.5MB, dok ako snimate 1080p video dužine 5 minuta, njegova veličina je oko 1GB. Ovde nismo uzeli u obzir preuzimanje na smart telefon vaše omiljene muzike ili gledanje filmova i serija. Nema potrebe da se naglašava da je dvočasovni film u 1080p rezoluciji veličine 5 do 10GB.

Testovi performansi

Sveukupna brzina modela HTC One je odlična: meniji i slike se prebacuju gotovo trenutno, odlaganja pokretanja aplikacija prilikom startovanja i prebacivanja nema. Sa velikim brojem pokrenutih aplikacija smart telefon počinje da se usporava ili je to samo subjektivni osećaj. Ispod se nalaze rezultati testiranja modela HTC One u različitim testovima.

Da bi procenili performanse uređaja u igrama pokrenuli smo na HTC One modelu GTA: Vice City, Nova 3, Dead Trigger i nekoliko drugih igara. Sve igre na uređaju su radile gatko bez odlaganja i zastajkivanja. Prilikom preuzimanja igara na telefon trebalo bi da budete svesni da neke od njih ( u stvari možda i većina) nisu optimizovane za ekran visoke rezolucije i da će biti samo rastegnute da bi se mogle igrati preko celog ekrana.

Sada ćemo reći nešto o video reprodukciji. Pokrenuli smo na HTC One nekoliko filmova u rezoluciji 1080p da bi smo videli kako se uređaj ponaša pri različitim varijacijama rezolucije. Kao rezultat dobili smo sledeće podatke – filmovi rezolucija 1920x1080 piksela ili 1920x800 piksela sa bitrate-om u opsegu od 10 do 12Mbps i veličine od 10 do 15GB se reprodukuju na smart telefonu glatko u celini, uz tek par detalja kada je došlo do blagog seckanja kada je reč bila o scenama sa mnoštvom akcije, ali u celini gledano, možemo reći da je gledanje ovakvih filmova ugodno. U skladu sa tim, pregled svakog sadržaja koji je u nižoj rezoluciji od navedene je lako ostvarivo. Standardni video plejer u okviru modela HTC One je veoma jednostavan. U okviru ovog plejera nema podrške za određene titlove i druge opcije, pa je bolje da instalirate softver kao što je Dice Player ili MX Player.

Još jedna stvar koja se odnosi na performanse, ako reprodukujete video na vašem smart telefonu deset minuta ili duže, jedinica postaje veoma topla. Ako merite temperaturu baterije u momentu značajnog opterećenja uređaja ponoću Stability testa, uvidećete da je ona oko 47-48 stepeni, što nije mnogo u poređenju sa Google Nexus 4 i drugim uređajima. Poređenja radi, nakon 30 minuta igranja sa Stability testom Google Nexus je zagrejao bateriju do 57 stepeni, Sony Xperia Z na 47 stepeni, Meizu MX2 na 52 stepena, Samsung Galaxy S3 na 42 stepena.

Bilo kako bilo, osetićete da je smart telefon u vašoj ruci veoma vreo, čak nismo našli ništa čime bih mogli da uporedimo koliko je uređaj bio zagrejan. Držanje uređaja u ruci postaje pomalo nezgodno. Nismo sigurni da li je moguće ovo ispraviti i kako, ali trenuo je situacija takva. Aluminijumsko kućište kada se preterao zagreje zaista postaje nezgodno za korišćenje.

Povezivanje

Smart telefon radi u sledećim mrežama GSM (850/900/1800/1900), HSPA (850/900/1900/2100) i LTE (800/1800/2600). Uključivanje i isključivanje se može podesiti preko interfejsa ili se dodati na početnom ekranu preko widgeta. Nažalost, najnovija verzija Sense korisničkog interfejsa je uklonila zgodni tab za promenu interfejsa.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Prilikom kopiranja prebacivanje fajla veličine 1GB traje 55-60 skeundi. U podešavnajima možete da odaberete Internet modem (Ibternet pristup preko smart telefna) ili preko internet konekcije. Smart telefon je kada se poveže sa računarom definisan kao portabl uređaj i radi sa njegovom memorijom koju vidi kao bilo koji drugi fajl menadžer.

MicroUSB konektor u okviru HTC One uređaja podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja za na primer prebacivanje fotografija sa foto aparata. Sistem HTC One modela može da čita i kopira podatke sa flash drive-ova formatiranih sa fajl sistemima FAT/FAT32/NFTS.

Ovde moramo da ukažemo na jedan interesantan trenutak. Sa jedne strane HTC One se može povezati sa USB flash driveom sa adapterom da čita podatke sa drugog uređaj, ali se to ne može uraditi dok se ne instalira neki menadžer fajlova koji je dostupan preko Google Paly prodavnice.

Bleutooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP. Podržava većinu glavnih profila.

Wi-Fi (802.11a/ac/b/g/n). U okviru modela HTC One koristi se dual-band WI-FI modul.U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula:auto, 5 GHz i 2.4 GHz.

Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G/4G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite laptop, drug smart telefon ili tablet.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

NFC. Kao i prethodna dva modela i HTC One podržava NFC, ali se modul nije mogao koristiti jer HTC nije opremila ovaj uređaj odgovarajućim softverom koji bi podržao takvu mogućnost. Sve je više telefona na NFC modulom koji omogućavaju izvođenje raznih zadataka, ali je to oblast koja tek treba da se razvija.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps and Google Navigation softver. Maps omogućava proračunavanje rute, vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem. Problem ovog rešenja je činjenica da ono zahteva permanentnu internet konekciju.

Za lagan rad sa uređajem kada je on postavljen u ležište u okviru automobila postoji specijalan režim za rad u automobilu. Kada se ovaj režim aktivira, možete videti velike ikone na desktopu, tako da postoji specijalna unapređena verzija glavnih aplikacija: adresara, muzike, podešavanja, za pozivanje brojeva. U ovom režimu, možete da koristite specijalnog asistenta, alat koji izvršava glasovne komande kao što su „Call contact name+“ ili „+Play title track“ i neke druge. Ovaj program je vredan pažnje ako planirate da koristite HTC One ekstenzivno dok ste za volanom automobila, jer radi odlično i prepoznaje stavke koje zatražite bilo da ih izgovorite manje ili više glasno.

Tekst i glasovni unos teksta

HTC One koristi tradicionalnu vlasničku QWERTY tastaturu na ekranu kompanije HTC. Reč je i dalje o jednoj od najboljih koje su dostupne za Android uređaje. Ova tastatura ima jednu nezgodnu slabu tačku koja je prisutna već dugo vremena. Naime, kada unosite tekst videćete u pogledu koji nudi latinični alfabet ne samo jedno slovo već i druge karaktere. Tako je malo komplikovanije da unosite specijalne karaktere jer treba da zadrite odgovarajući taster pritisnut nekoliko sekundi.

Kada pređete na ćiriličnu tastaturu nekoliko dodatnih tastera sa tastature nestaju što nije baš najbolje.

Ukoliko poredite veličine tastera u ova izgleda, steći ćete utisak da su tasteri engleske tastature veći, mada je najbolje da sami prosudite.

Svaki put kada pritisnete tastere na ekranu, uređaj blago zavirbrira, pa je lakše unositi simbole i imate realisitčniji utisak da zaista unosite simbole kao preko mehaničke tastature. Promena jezika se vrši pritiskom pojedinačnog tastera, lako i brzo. Držanjem pritisnutog space bara omogućava pozivanje glasovne poruke. Glasovno pozivanje u okviru Android uređaja radi veoma dobro ukoliko poruku kažete glasno, koherentno i sa pauzama između reči. Jedini nedostatak glasovnog pozivanja je što ne možete da stavljate znake interpunkcije.

Da biste pomerali kursor u okviru teksta, potrebno je da dodirnete slovo i zatim ćete videti malo kretanje u okviru teksta. Pri pometanju u okviru teksta postoje četiri direkciona tastera u donjem delu tastature. Ukoliko kliknete dva puta na pojedinačnu reč u tekstu, kursor će stati i onda možete da odaberete i druge delove teksta da ih kopirate ili odsecate.

U podešavanjima tastature postoji opcija Tace Keyborad, koja podseća na Swype tastaturu. U podešavanjima možete da promenite boju linije za Trace tastaturu.

Tastatura ima personalni rečnik pa jedinica nudi reči koje često koristite. Rečnik se može edtiovati kao i sinhronizovati sa backup kopijom sa memorijske kartice.

HTC BlinkFeed

Novi glavni model kompanije HTC One je prvi uređaj kompanije koji poseduje ptrehodno instaliran novi servis BlinkFeed. HTC je o ovom servisu stvorio veliku famu, a sudeći po tome koliko se o njemu govori, BlinkFeed je centralni deo sistema.

HTC BlinkFeed je vrsta agregatora vesti sa različitih izvora, sajtova i društvenih mreža. Zašto je on jedinstven? Činjenica koja to potkrepljuje je da se vesti koje se pojavljuju u okviru BlinkFeed-a prvo prolaze kroz HTC server, reformatiraju i samo tako zatim pojavljuju na ekranu smart telefona. Ovo je urađeno da se unaprede troškovi saobraćaja servisa kao i da se unapredi brzina njegovog rada. Vesti su prikazane na glavnom ekranu u formi svojevrsnih pločica, gotovo kao kod Windows Phone uređaja. Ove pločice mogu biti veće ili manje u zavisnosti od dostupnih slika u okviru vesti. Pregled vesti je lep i lagan, i zavisi od uspešnog izbora izvora. Međutim, ako treba reći da li je HTC BlinkFeed interesantan, onda treba da se kaže da je ovaj servis za sada ne izgleda neodgovarajuće za upotrebu ako ga koristite za čitanje vesti. Pokušaćemo da dokažemo ovaj stav.

Prvo, u okviru BlinkFeed-a postoje neki očigledni nedostaci koji će svakako biti ispravljeni, ali kvare prvi utisak ovim servisom. Kada je ekran sa BlinkFeedom postavljen kao glavni u okviru sistema možete se vratiti na glavne vesti u okviru servisa pritiskom tastera Home što je pogodno. Međutim, kao je podešeno da glavni ekran bude neki drugi, pri čemu da morate da dođete na BlinkFeed morate izvršiti određenu radnju, pritiskom Home tastera kada ste na BlinkFeed ekranu se vraćate na glavni ekran a ne na najnovije vesti. Takođe, u praksi, ako promašite dan ili čak nekoliko časova gledanja BlinkFeed vesti da biste se vratili na najnovije vesti morate da skrolujete preko svih vesti koje su objavljene u periodu od recimo jednog dana. Tu može da bude stotine vesti što bi moglo da bude veoma naporno i zamorno dok ne dođete do najnovijih vesti.

Drugo, i po nama najčudniji nedostatak je što HTC BlinkFeed ne može da doda izvore vesti koje vi želite. Kompanija navodi da se za rad servisa koriste sofisticirani logaritmi kompresovanja i da će HTC sam u budućnosti pokušati da doda najpopularnije izvore i da mogućnost da korisnik doda svoje izvore čak neće ni biti razmatrana. Ne treba zaboraviti da je reč o glavnom modelu kompanije za 2013. godinu koji radi na Android 4.1 operativnom sistemu koji ima veoma dobar RSS agregator vesti, a ljudi širom sveta čitaju različite sajtove, pa stoga nije baš za očekivati da će svi biti naročito zadovoljni izborom sajtova koji HTC čini. Po našem mišljenju, nemogućnost dodavanja sajtova koje korisnik želi čini BlinkFeed servisom koji neće biti naročito interesantan za veliki broj ljudi.

Treće, nije čak ni moguće odabrati u BlinkFeed-u mapiranje sajtova na višestrukim jezicima. Čak i kada je reč o tehnološkim sajtovima koji su dostupni na više jezika nije moguće koristiti verzije na drugim jezicima. Na ovaj način su kreatori ovog servisa napravili još jedan propust u kreiranju ovog servisa koji će teško biti oprošten od strane korisnika.

Četvrto, čak i optimizacija i prelazak vesti pre nego što stignu na ekrane korisnika HTC uređaja kroz specijalne HTC servere ne može da spasi servis od prisustva fotografija lošeg kvaliteta. Teko je za ovo kriviti HTC, ali je činjenica da je među vestima koje se objavljuju na internetu malo onih koje su u HD rezoluciji, a ekran HTC One modela sa svojom rezolucijom od 1920x1080 piksela će gotovo svaku sliku načiniti lošijom.

Peta, i možda najčudnija star, je to što HTC BlinkFeed ne može da se ukloni. Istina, možete da uklonite znak za štikliranje sa svih resursa servisa tako da on ne proširuje dodato preuzeti saobraćaj, ali i u ovom slučaju makar jedno polje mora da bude zauzeto, pa samim tim BlinkFeed ostaje prisutan. Za mnoge ovo verovatno nije velika stvar, ali ima ljudi koji vole minimalizam i imaju želju da sve aplikacije smeste na jedan ili dva ekrana i činjenica da ne mogu da uklone BlinkFeed im se neće sviđati.

HTC Sense 5

Smart telefon radi na Android 4.1.2 operativnom sistemu i HTC obećava da će uskoro izdati update na verziju 4.2, pri čemu je činjenica da glavni model nekog proizvođača ne koristi najnoviju verziju OS donekle tužna. Tradicionalno HTC koristi Sense korisnički interfejs pri čemu je ovde korišćena verzija HTC Sense 5 – najnovija verzija kompanijinog vlasničkog interfejsa.

Ovde ćemo navesti kratki opis promena u okviru eksternog interfejsa. Nije nam se u prošlosti dopadao prelazak sa tradicionalnog dizajna Sense interfejsa, kada je bio upriličen prelazak sa verzije 3 na verziju 4. Sada, međutim sa prelaskom na verziju 5 situacija je obrnuta i dopada nam se verzija Sense 5 sa tačke gledišta ukrasa na ekranu i grafike i sa izuzetkom fonta.

U okviru modela HTC Sense 5 osnovna kolor šema je tamno siva sa crnim elementima i standarda je kombinacija widgeta vremena i vremenske prognoze sa šematskim izgledom ikone za vremensku prognozu koja izgleda veoma interesantno, laka je za čitanje. Dostupno je više widgeta za časovnih koji su interesantni i koncizni i dostupan je širok izbor.

Želeli bismo da napomenemo da postoje odlične slike za pozadinu iz standardnog seta pozadinskih slika kompanije HTC. Za naš ukus ove fotografije su bolje od ijedne druge koja se može naći. Dokaz ovakve tvrdnje je da za mesec dana testiranja ovog uređaja pozadinska slika koju je kompanija obezbedila nije promenjena.

U okviru HTC Sense 5, kao i kod prethodnih verzija korisničkog interfejsa možete da odaberete jednu od nekoliko opcija za zaključani ekran: časovnik i vremenske podatke, sa zaglavljem na vrhu, zatim upravljanje muzikom sa foto-albumima, sa panelira nedavnih događaja, ili jednostavno možete da uklonite zaključani ekran. Na zaključanom ekranu ne može da se promeni set standardnih oznaka koje su prisutne u dnu kao to su telefon, poruke, pretraživač i kamera, što je možda nedostatak ove opcije.

Da biste promenili oznake u fiksnom donjem delu Sense 5 interfejsa, potrebno je da uđete u meni programa i prevučete ikonu u ovaj panel odatle, uklonite ikone sa panela. Ukoliko pokušate da obrišete prečicu sa fiksnog panela posl morate da napravite duplikat prečice na ekranu koji ćete prevući u fiksni panel. Zašto je ovo napravljeno na ovaj način nismo saznali.

Meni programa je promenjen. U prethodnim verzijama u pitanju je bio klasičan izgled sa fiksnom matricom ikona, dok u Sense 5 možete da izaberete matricu 3x4 ili 4x5. Takođe, u ovom prozoru je widget časovnika i vremenske prognoze koji se ne mogu ukloniti. U meniju programa ikone se mogu sortirati po abecednom redu lili prema nedavno dodatim ikonama. Takođe, možete da ih složite po redosledu po kojem to želite. Još jedna inovacija aplikacionog menija je to što možete da kreirate direktorijume.

Po našem mišljenju, ako je prethodni meni bio svojevrsno „skladište“ za sve znake, sada je ovde reč o meniju koji je potpuno analogan desktopu sa brojnim stavkama koje možete da smestite na ovo mesto i da vršite prebacivanje njihovo mesta gore ili dole po želji.

Standardne apliakcije

Sada ćemo ukratko preći kroz standardne programe koji postoje kod ovog modela. Nećemo opisivati svaku aplikaciju, već samo one koje su interesantne i nude specifične mogućnosti.

Adresar. Promene su u velikoj meri kozmetičke – promene u tipu taba, liste kontakta su postale tačnije i rigoroznije. U kontakt kartici i dalje polovinu ekrana zauzima fotografija osobe. Kada je reč o dolaznom ili dolaznom pozivu, fotografija je smeštena približno na polovini ekrana.

HTC One poseduje veoma elegantno rešenje za fotografije kontakta niske rezolucije. Ukoliko u svom adresaru imate kontakte sa takvim fotografijama onda kada otvorite kontakt karticu ili počnete da pozivate ovaj kontakt ili imate odlazni poziv od njega, možete videti fotografiju preko polovne ekrana ali sa specijalnim efektima tako da izgleda kao da vas fotografija posmatra kroz rešetke (pogledajte snimak sa ekrana da biste bolje shvatili ovu opciju).

Poslednje korišćene aplikacije. Dupli dodir na taster Home pokreće alat sa poslednjim otvorenim programima koji se prikazuju u formi mini slika u vidu 3x3 matrice. Svaka aplikacija odavde može da se pozove odgovarajućim gestom preko ikone.

Vreme, vremesnka prognoza. Ove aplikacije su bile i ranije uključene, stim što su određene promene načinjene u njihovom izgledu i ikona za vremensku prognozu je nešto drugačija.

TV. Ovde ćemo reći nešto o TV programu. On kombinuje nekoliko funkcija. Prvo reč je o TV programu za određenog operatera u određenoj zemlji. Potrebno je da specifikujete provajdera određenih sadržaja i možete da gledate TV program prema raspredu. Drugo, možete da kontrolišete svoj TV, set top box ili video plejer preko uređaja. Odaberite tip opreme, model i možete da ga kontrolišete preko HTC One model. Za ovu svrhu služi infracrveni port ugrađen u power taster.

HTC je obećao da će dodati i TV provajdere drugih zemalja u svoju ponudu, ali se do sada nije dogodilo. Verujemo i želimo da verujemo da će kompanija održati obećanje.

Dečiji režim. U okviru HTC One modela postoji tzv dečiji režim koji omogućava da ograničite mogućnosti smart telefona, redukujući ih na minimum. Kada je ovaj režim omogućen možete samo da pokrenete odabrane programe i izvršavate neke druge akcije. Rad ovog režima je jednostavno implementiran. HTC je instalirao specijalni režim Zoodles. Uključivanjem ovog režima prva star koju treba da uradite je da konfigurišete pravila i dodate dozvoljene programe, kao i naloge (na primer za više dece).

Zatim je potrebno da jednostavno startujete servis svaki put kada date detetu svoj smart telefon da se njime zabavlja. Na taj način dete će moći da pokrene samo dozvoljene programe, bilo da je reč o crtanju, slušanju audio knjiga ili igranja igara.

Baterijska lampa i snimač glasa. Reč je o dva tradicionalna programa za HTC koji su ovde sjajni. Sa snimačem možete da snimate pozive, ali istovremeno da čujete ono što je snimljeno, pri čemu sagovornik neće čuti da se snima.

Service htcsense.com

Sa izdavanjem modela HTC One kompanije je ponovo pokrenula svoj web servis Sense. Odnosno da kažemo da ga je restartovala. Novi Sense servis bi trebalo da bude lepši, bolji i korisniji iako nam baš nije jasno zašto je kompanija ponovo odlučila da pokrene ovaj servis. Glavna ideja servisa je da se mogu brzo konfigurisati daljinski uređaji preko sajta.

Pored ovog pomenutog dela servisa, druga opcija je nazvana HTC Backup i ona omogućava da sačuvate podešavanja smart telefona, instalirane program, booamarkove, rečnike za tastaturu. Važan detalj je da podaci sa smart telefona koji su sačuvani preko HTC Backup se čuvaju u Dropboxu a ne na serverima kompanije, tako da HTC backup ne zavisi samo od rada uređaja već i od stabilnog rada Dropbox servisa.

Zaključak

Kvalitet prijema signala kod modela HTC One nakon mesec dana korišćenja uređaj nije nam apsolutno pružio nikakvog razloga da se na njega požalimo. Uređaj je dobro „hvatao“ mrežu, a zvuk je bio prilikom konverzacije veoma čist bez ikakvih spoljnih šumova. Pored toga, postoji dobra rezerva jačine zvuka pri čemu ćete jasno čuti sagovornika čak i kada se nalazite u podzemnoj železnici. Vibracija kod modela HTC One je takođe veoma moćna, dobro se oseća i čak i kada nosite smart telefon u džepu pantalona. Jačina melodija zvona je iznad proseka, ne može se reći da telefon „vrišti“ pri najjačem podešavanju, ali je u odnosu na ranije modele primećeno značajno poboljšanje.

Kompanija je odložila pojavljivanje ovog uređaja da se on ne bi pojavio u isto vreme kada i model Samsung Galaxy S4 što bi moglo da utiče negativno na prodaju ovog uređaja.

Ako uporedimo HTC One sa prethodnim glavnim modelom kompanije HTC Butterfly nemamo mnogo toga da kažemo da se promenilo. Ovaj model je na pojedinim tržištima bio dostupan bez slota memorijske kartice, sa samo 16GB interne memorije. HTC Butterfly bi se sada mogao nazvati prelaznim rešenjem između modela HTC One X i HTC One.

Pogledajmo prednosti i manje ovog uređaja.

Prednosti:

  • Odličan ekran u svim aspektima (jačina osveltjenja, uglovi gledanja, reprodukcija boja, kontrast)
  • Umereno velika velična (uprediva sa smart telefonom HTC One X i kompaktniji nego HTC Butterfly)
  • Odličan dizajn i upotreba aluminijuma (metlano kućište i staklo - može li bolje od ove kombinacije)
  • Visoka brzina rada i različitim režimima (kada radite sa menijima za igre, gledanje videa)
  • Visoki kvalitet stereo zvučnika kod zvonjenja
  • Odličan zvuk sa slušalicama
  • Odlična kamera u video režimu
  • Dobri indikatori vremena (u poređenju sa prethodnim HTC smart telefonima)
  • Odličan HTC Sense 5 korisnički interfejs

Nedostaci:

  • Velike dimenzije (ovo je neobično jer je kod današnjih glanvih modlea obično dizajn kompaktan)
  • Ukupno 32GB interne meomorije bez mogućnosti povećanja količine (korisniku je na rapsolaganju 25GB)
  • Nedostatak softverkog tastera menija
  • Kontroverzna 4MP kamera (da, vidljivi progres je načinjen kada je reč o želji kompanije HTC da okonča trku za megapikselima kamera mobilnih telefona, ali je prvi pokušaj na ovu temu ispao malo problematičan jer kvalitet slike nije bolji od proseka za tržište smart telefona a u nekim situacijama je i gore).
  • Nezgodni za korišćenje taster za uključenje uređaja i promenu jačine zvuka
  • Baterija koja se ne može ukloniti
  • HTC BlinkFeed

Kao i obično, HTC je predstavio interesantan uređaj kada se posmatra kao celina, a ovaj model nudi i neke više nego neobične detalje u različitim oblastima uređaja. Ako bi se činjenica da je ugrađena baterija koja se ne može ukloniti i ugradnja 4MP kamere može objasniti logički, onda odluka da se ne ugradi slot memorijske kartice ne može objasniti na takav način. Koliko će korisnici biti iznenađeni kada shvate da je proizvođač odbacio taster menija i umesto njega ugradio HTC logo.

Možda najvažnije pitanje pre kupovine modela HTC One je da li je vredno kupiti ovaj uređaj uprkos svim njegovim nedostacima za male koristi koje nudi. Pozitivni kvaliteti novog modela kompanije HTC su brojni, ali su najvažniji odličan dizajn i materijali kućišta. Kada uzmete ovaj smart telefon u ruku osetite njegovu masu i pravo je zadovoljstvo koristiti ga. Obzirom da je svet prepun plastičnih uređaja koji su glavni modeli proizvođača pravo je iznenađenje imati priliku da koristite uređaj izrađen od aluminijuma. HTC One upravo zbog ovog daje osećaj senzacionalnosti. Ostalo je miks dobrih i loših stvari, ali treba imati u vidu da su neke tehnologije kod ovog modela prikazane prvi put na smart telefonima kompanije HTC.

I do not know about you, but I chose a smartphone over the next six months - it will be HTC One.

Karakteristike:

  • Klasa: glavni model kompanije
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijum unibody-kućište
  • Operatvni sistem: Android 4.1.2, vlasnički HTC Sense 5 interfejs
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 600
  • Procesor: 1.7 GHz quad-core, GPU - Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: ~ 14 GB (proizvođač tvrdi da je reč o 32GB), bez mogćnosti proširenja. Zakođe postoji i verzija sa 64GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / ac / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP, aptX), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (via microUSB), DLNA, NFC
  • Ekran: kapacitivni, Super LCD 3, 4.7" sa rezolucijom 1920x1080 piksela (FullHD), 468ppi, sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 4 MP (maksimalna rezolucija slike 2688 x 1520), upotrebljava ultrapiskele od 2mikrometra, autofokus, BSI, f/2.0, višeosna optička stabilizacija, video se snima pri 1080p (1920x1080 piksela), LED blic (radi kao baterijska lampa)
  • Prednja kamera: 2.1 MP, f/2.0, široki ugao (88 stepeni), snima video pri 1080p
  • Navigacija: GPS / Glonass (podržava A-GPS)
  • Opciono: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, Capacity 2300 mAh
  • Diemnzije: 137.4 x 68.2 x 9.3 mm/4mm (max / min)
  • Masa: 143 grama sa baterijom
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024