Xperia ZR 2013
2013. godina
4.55" LCD, 64.6% body
5% S4 Pro APQ8064A, Android 5.1.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Sony Xperia ZR C5502
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia ZR C5502. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia ZR C5502 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Sony Xperia ZR

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Ovaj model služi za popunjavanje opsega modela kompanije Sony srednje klase i sličan je modelima Xperia Z/ZL, poseduje isti procesor i kameru, ali manji ekran. Plus, tu je zaštita protiv vode i prašine, kao i tanak dizajn. Pozicioniranje ovog modela je čudno, ali o tome ćemo govoriti u zaključcima. Sada ćemo se fokusirati na uređaj.

Dizajn, izrada

Sony nastavlja da proširuje svoj opseg proizvoda i u teoriji ZR zamenjuje model V, uprkos tome što je ovaj drugi i dalje interesantan model. Drugi problem je u tome što je dizajn modela ZR u potpunosti u duhu kolekcije kompanije za 2013. godinu pri čemu se sa desne strane nalazi poznati aluminijumski taster za uključivanje uređaja. Dimenzije ZR modela su manje od dimenzija modela Z pa on bolje stoji u ruci, dobro je izrađen, nema škriputavih zvukova niti delova koji su labavi. Ovaj model je malo širi i malo teži od iPhone 5 modela, ali ništa posebno. To je posebno primetno ako ste imali iskustva sa modelima kao što su Xperia Z ili SGS4. Poklopac zadnje strane se može ukloniti i kada ga uklonite videćete da je ovaj uređaj zaštićen od vlage. Pored pomenutih prednosti ovaj model poseduje u kontakte koji omogućavaju da se postavi u dock stanicu. Sa zadnje strane uređaja se nalaze sočivo kamere, blic, oblast NFC čipa, dok su mikrofon i otvor za provlačenje trake oko vrata sa donje strane. 3.5mm priključak za slušalice je smešten sa gornje bočne strane. Svetlosni indikator je poznat sa prvog Xperia X1 modela. On može da sveti različitim bojama u zavisnosti od situacije. Iznad ekrana se nalaze zvučnik, kamera sa prednje strane i senzor blizine, kao i Sony logo.

Generalno jedinica izgleda dobro. Kupcima su na raspolaganju četiri opcije boja i to bela, crna, pink i zelena. Moramo da napomenemo da bela varijanta uživo izgleda najbolje.

Možete da kupite sekundarnu bateriju uređaja koju ćete koristiti kada vam se glavna isprazni, a uklonivi poklopac omogućava ovu radnju bez ikakvih problema. Ispod poklopca zadnje strane uređaja se nalaze slot SIM kartice (microSIM), te microSD slot memorijske kartice. Moramo pomenuti da su ivice kućišta uređaje na neki način prazne, pri čemu ovakav dizajn štiti od vlage.

Dimenzije uređaja su 131 x 67.4 x 10.4mm a težak je 138 grama. Aparat odlično pristaje u šaku i donekle podseća na iPhone 4S, iako je nešto većih dimenzija. Poklopac baterije je mat crne boje, a otisci prstiju su jasno vidljivi i teško se skidaju.

Nekoliko reči o zaštiti. Na zvaničnom Web sajtu se navodi da je obezbeđena zaštita u skladu sa zahtevima i standardima IP55 IP58 na osnovu kojih je Xperia ZR zaštićen od prodiranja vlage i prašine. Ukoliko se svi portovi i poklopci pravilno zatvore, ovaj smart telefon zaštićen je od vode pod niskim pritiskom sa svih strana, u saglasnosti sa IP55 standardom, i/ili može izdržati do trideset minuta na dubini od 1.5 metra u slatkoj vodi, u saglasnosti sa IP58 standardom. Za neke potencijalne kupce ovo će biti veoma važna, pozitivna stavka.

Ekran

Aparat odlikuje ekran 4.55“dužina dijagonale i rezolucija od 720 x 1280 piksela. Ekran je standardni, dok uglovi vidljivosti nisu kao kod iPhone 5 modela. Moguće je podešavanje uravnoteženja belog ali to ne daje neke posebne rezultate. Iskreno govoreći, Sony se u toku ove godine nije proslavio kada je reč o ekranima, jedini model koji može da se pohvali vrlo dobrim ekranom jeste Sony Xperia Z Ultra, ali će se on u prodaji pojaviti tek u toku narednog meseca.

Ekran modela ZR ponaša se standardno pri direktnim sunčevim zracima, što je takođe veliki plus. Problem je nedovoljno osvetljenje.

Upravljanje

Sa desne strane nalazi se on/off taster, taster za podešavanje jačine zvuka, ZR oznaka kao i posebni taster za pokretanje kamere. Kada izvršite sva neophodna podešavanja, preko ovog tastera jednostavno možete pokrenuti kameru. I ova odlika nekima će predstavljati veliki plus. Ekran osetljiv na dodir takođe je jednostavan za upotrebu, ali je njegova upotreba prilagođena desnorukim osobama.

Performanse

Kada je reč o operativnom sistemu, obezbeđena je 4.1.2 verzija Android OS; odlikuje ga četvorojezgarni 1.5 GHz Qualcomm APQ8064 + MDM9215M Quad Core procesor, dok je za grafiku zadužena Adreno 320 grafička karta. Obezbeđeno je i 2GB RAM-a. Nije poznato gde je usmerena ova snaga, to jest, kojim je to aplikacijama neophodna. U okviru Antutu testa ovaj aparat zabeležio je 20.834 poena, dok je Sony Xperia Z zabeležio 20.219 poena. U čemu je razlika, nije poznato.

Sada malo o razlikama, među kojima je korporativni widget „Clock“ za odabir binarnog sata. Dostupne su zanimljive nove teme ali melodija zvona nije izmenjena. Kao što je to uvek slučaj sa kompanijom Sony, dostupan je veliki broj ikona ali je prikaz zaključanog ekrana sa nekom vrstom roletni koje morate povući zaista fascinantan. Štaviše, kod ovog prikaza ekrana korisnici mogu direktno pristupiti plejeru ili kameri. Tu je i radio, mini aplikacije kojima se može pristupiti meniju pokrenutih programa koji se prikazuju sa gornje strane. Tu je i kalkulator, beleške, snimač glasa koji je zaista prikladan za korišćenje budući da se može koristiti u različite svrhe. Već tradicionalno, Sony podržava ne samo FLAC već i AVI, a preuzete video sadržaje plejer prepoznaje bez problema. Korporativni plejer podržava ClearAudio+ koji u velikoj meri menja zvuk ali u tom slučaju ne postoji mogućnost korišćenja drugih, unapred podešenih ekvilajzera, Surround zvuka, dinamičkog normalizera i ostalog. Glavna stvar je korišćenje slušalica koje zvuk čine interesantnim, nešto slično zvuku koji se može čuti kod Sony Walkman F modela. Ovo su sekundardni efekti, ali takođe veoma važni. Šteta što se Sony Xperia ZR ne isporučuju slušalice koje se isporučuju sa modelom Xperia Z. U svakom slučaju, obezbeđen je zvuk odličnog kvaliteta.

Sa gornje strane, nalaze se opcije za mutiranje notifikacionog widget-a i bežični interfejs, a nešto ispod prikazani su datum i vreme. Kada je ekran zaključan možete koristiti mini-plejer dok za kontrolisanje reprodukcije morate preći u glavni meni. Ova opcija je veoma korisna u kada se nalazite u automobilu.

Podsećanja radi, tu je i radio, što je veliki plus. Xperia model već tradicionalno odlikuje TrackID opcija, Evernote, kao i McAfee antivirus.

Bežične mogućnosti su standardne za moderne Sony smart telefone – Bluetooth (Profile 4.0), Wi-Fi, DLNA, NFC, dok 3.5mm priključak podržava konekcije uređaja dizajnirane za Apple tehnologiju. Daljinski EarPods ne funkcioniše. Više o Glonas, MHL podršci, možete pročitati direktno na sajtu kompanije.

Memorija

Prema specifikacijama proizvođača ovaj telefon ima 8GB ugrađene memorije, ali je korisniku na raspolaganju 4.95GB posle prvog pokretanja uređaja. Dostupan nje slot microSD kartice, pri čemu zvanični izvori navode da uređaj podržava kartice kapaciteta 32GB, ali mi verujemo da bi radila i kartica kapaciteta 64GB.

Trajanje baterije

Šta generalno možemo reći za ovaj uređaj. U pitanju je još jedan model sa Android operativnim sistemom. Kao i drugi Xperia modeli ove godine poseduje interesantan režim Stamina koji kada isključite ekran, isključuje se WiFi, aplikacije se ne povezuju sa mrežom što omogućava da značajno produžite trajanje baterije uređaja. Primećujemo da su neki programi u konfliktu sa ovim režimom, na primer Facebook.

Uređaj karakteriše baterija kapaciteta 2300mAh koja prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje 11 časova razgovora odnosno 45 časova muzičke reprodukcije. U realnim uslovima aktivna upotreba uređaja može da isprazni bateriju uređaja već u toku popodneva. Ukoliko samo pozivate, pišete SMS poruke ili povremeno proveravate društvene mreže, tada ZR može da obezbedi značajno duže trajanje baterije. Na primer, prilikom testiranja otišli smo na vikend i uređaj je korišćen samo za pozivanje, dok je u kolima stalno bio povezan kao muzički uređaj. Od ranog jutra do kasne večeri je uprkos svom korišćenju uređaja i dalje ostalo 36% napunjenosti baterije. Režim Stamina je naravno bio uključen. Sve u svemu, ovo nije loš rezultat.

Kamera

Uređaj karakteriše 13MP kamera, LED blic i naravno auto fokus te mogućnost snimanja video sadržaja u FullHD rezoluciji. Maksimalna rezolucija slika je 3920x2940 piksela. Modul je kao kod modela ZL i Z što je dobro. Meni kamere je isti, a zahvaljujući činjenici da se kamera pokreće preko tastera možete veoma brzo da pokrenete snimanje. Primeri fotografija će vam reći više od bilo kog opisa. Uređaj podržava snimanje video sadržaja u visokoj definiciji. Na ekranu uređaja video snimci su odlični, dok su na ekranu laptopa dosta dobri.

Zaključak

Sa kvalitetom zvuka nije bilo problema iako je zvučnik dosta tih. Glavni zvučnik je glasan, a ZR karakteriše i dobra vibracija. Glavne prednosti ovog modela su dobar kvalitet izrade, vodootpornost, dobra kamera i činjenica da poseduje taster kamere, kao i relativna kompaktnost i čvrst dizajn. Pitanje da li sa politikom cena kompanije Sony ovaj model ima budućnost, ako je moguće za malo više novca kupiti model Xperia Z koji je istinski glavni model nove kompanije.

Naravno, ne treba da ignorišete ni model Sony Xperia V koji nema tastere sa strane, ali je jeftiniji od ovog modela. Takođe je vodooptoran, karakteriše ga kompaktan ekran i nešto manje dimenzije, ali je rezolucija ekrana ista.

Ako vam nije potrebno da uređaj bude vodootporan onda je možda bolje rešenje da se odlučite za model ZL koji je neznatno jeftiniji do ZR, ali je ipak jeftiniji. Model ZL predstavlja kompromis između modela Z i drugih modela u okviru Xperia linije.

Pitanje koje se postavlja je koja je svrha kupovanja modela ZR? NA ovo pitanje je teško dati odgovor. Svrha postojanja ovog modela je možda ipak samo marketinška.

PS Naravno, mi ne smatramo da je ovaj uređaj loš. Za razliku od proizvoda kompanija Samsung, Huawei i drugih sličnih kompanija (izuzev možda HTC), Sony Xperia zaista izgleda dobro. Na fotografijama i na prvi pogled ova model možda izgleda dosadno, ali je generalno veoma dobar nakon što iskusite model Xperia Z. Ovaj model poseduje i dobru kameru, pa smatramo da bi uz sniženje cene mogao da ipak postane jedan od najpopularnijih smart telefona trenutne Xperia linije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024