Vibe X S960 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Lenovo Vibe X S960
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Vibe X S960. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Vibe X S960 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Lenovo Vibe X

Nakon uspešnog (po našem mišljenju) Lenovo K900 modela kompanija je počela da širi svoj asortiman u okviru linije smart telefona. Vibe X je samo jedan od takvih modela. Ako govorimo o smart telefonima, onda, ako ne računamo procesor, ovaj model može sigurno da se zove najboljim prošlogodišnjim uređajem.

Oprema

  • Smart telefon
  • kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo uređaja za punjenje)
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice

Smart telefon se isporučuje u predivnoj crnoj kutiji sa poklopcem mekim na dodir. Od opcionh karateristika možemo da navedemoo ne baš zgodne slušalice.

Izgled, kontrole, materijali kućišta, izrada

Dizajn Vibe X se teško može nazvati jedinstvenim, u stvari, vidimo normalan smart telefon sa zaobljenim uglovima i srebrnim plastičnim rubom, koji izgleda kao da je od metala. Još jedna karakteristika ovog modela je zadnji poklopac napravljen od plastike sa finom teksturom.

Veći deo prednje strane uređaja zauzima 5 inčni ekran. Iznad njega je sočivo prednje kamere, mreža slušalica, kao i senzori svetlosti i blizine. Ispod ekrana je panel osetljiv na dodir u okviru kojeg se nalaze tasteri „Menu“, „Home“ i „Back“. Zadržavanje tastera „Menu“ donosi listu poslednjih aplikacija, a kada držite srednji taster otvara se Google Now.

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priljučak za slušalice.

Desno možete videti tastere za kontrolu jačine zvuka, a odmah ispod - slot SIM-kartice formata microSIM. Levo je taster za uključivanje pri čemu kada držite telefon u ruci prst odmah pada za njega.

U donjoj zoni su microUSB konektor kao i otvor mikrofona.

Na izradu smart telefona nemamo nikavih pritužbi, uređaj je savršeno izrađen, nema škriputavih zvukova, nema zazora, nikakvih problema.

Dimenzije

Ovo je jedan od najtanjih i najlakših smart telefona sa ekranom dijagonale 5 inča. Debljina modela Vibe X je samo 6.9 mm, a težina - 120 grama.

  • Lenovo Vibe X - 144x71x6, 9 mm, masa - 120 graa
  • Samsung Galaxy S5 - 142x72.5x8.1 mm, masa - 145 grama
  • HTC One M8 - 146,36 x70, 6x9, 35 mm, masa - 160 grama
  • Meizu MX3 - 139x72x9, 1 mm, masa - 143 grama

Zahvaljujući zaobljenim ivicama smart telefon je lako držati u ruci, ona se oseća kompaktnijim od drugih 5 inčnih uređaja. Treba imati na umu i značajan negativni aspekt ovog modela - zbog glatke plastike uređaja može da isklizne iz ruku.

Ekran

Dijagonala ekrana je dužine 5 inča, rezolucija – 1920x1080 piksela, vrsta matrice – IPS. Korišćen je ekran bez zazora vazduha (rešenje sa jednim slojem stakla), pri čemu na njemu se nalazi oleofobski premaz.

Ekran smart telefona je definitivno najjači deo Vibe X. On ima visok nivo maksimalne osvetljenosti, maksimalne uglove vidljivosti, sa ovim ekranom slika izgleda svetla i jasna (čak i najmanji fontovi). Individualni plus je prisustvo oleofobskog premaza, zahvaljujući čemu je korišćenje ekrana osetljivog na dodir mnogo zgodnije nego kod B brendova.

Model ima automatsku kontrolu osvetljenja. U našem primerku, kada uključite svetlo u prostoriji, osvetljenost skače sa veoma visoke do veoma niske. Kao rezultat toga, isključili smo ovu funkciju.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.2.2 sa originalnim interfejsom kompanije Lenovo. U novoj seriji, modela ove kompanije kojoj Vibe X pripada interfejs je značajno unapređen, pa hajde da kažemo o njemu nešto detaljnije.

Desktopovi

Lenovo je odlučio da odustane posebnog menija aplikacija i koristio je varijantu iOS, u okviru koje se svi programi nalaze na radnoj površini. 4x5 matrica ikona je prisutna na ekranu plus je tu donji panel. Ikone su velike, nećete imati problema kada pokušavate da otvorite određeni program.

Zakjučavane ekrana. Uz zaključani ekran možete brzo da otvorite kameru, telefonski imenik ili poruku. Podržava različite teme.

Pozivanje. Birač je dobio neka specifična slova i podržava SmartDial, njegova upotreba je udobna.

Status bar.Tu su opcije za promenu bežičnih interfejsa, možete da se krećete kroz podešavanja horizontalnim prevlačenjem.

Menadžer fajlova. Vrlo zgodno ugrađeni menadžer fajlova. Pored pristupa sistemu datoteka, on jednostavno nudi da vidite koliko prostora je zauzeto prema vrsti podataka.

Teme. Korisnik može prilagoditi launcher koristeći predefinisane (ili preuzete) teme. Njihovi detalji su u MIUI, možete da promenite sve od ikona zaključanog ekrana do aplikacija i ugrađenih widgeta.

Lenovo interfejs se ispostavio kao sasvim dobar interfejs, uglavnom sličan MIUI. Jedino što nam se nije dopalo su neki nedostaci u prevodu, jasno je da se kompanija nije potrudila naročito oko njega.

Performanse

Uređaj je baziran na čipsetu MediaTek MT6589T sa quad-core procesorom, koji radi na 1.5 GHz, video akceleratorom PowerVR SGX 544MP, poseduje 2GB sistemske memorije dok interni skladišteni kapacitet - 16 GB (12 GB korisniku na raspolaganju).

Jeftini čipset je najozbiljniji nedostatak ovog smart telefona, plus, kompanija Lenovo je nešto uradila sa sopstvenim korisničkim interfejsom, što dovodi da uređaj radi ne baš kako bi trebalo. Periodična kašnjenja kada listate desktop i nezavisne programe (kao što zaostaje u Swype) poništavaju sve prednosti uređaja. Iznenađujuće, kako nedostatak optimizacije može pokvariti utisak koji stvara smart telefon.

Interesantno je da kada igrate igrice ili gledate video u FullHD nema nikakvih problema. Međutim, grafički korisnički interfejs radi jako loše. Sumnjamo da bi zamena čipseta za Qualcomm 600/800 donela neke koristi za ovaj smart telefon.

Trajane baterije

Mala debljina je uticala na kapacitet baterije: Vibe X ima bateriju koja je kapaciteta samo 2000 mAh. Smart telefon ne nudi dugo vreme rada odnosno samo četiri časa u HD video režimu i 7-8 sati čitanja pri 30 % osvetljenosti.

Uz svakodnevnu upotrebu, možete računati na jedan dan ukupne aktivnosti (twitter, pošta, video). Baterija se puni za 2-2,5 sata.

Kamera

TSmart telefon poseduje glavnu 13 MP kameru i prednju 1.2MP kameru. Uređaj je u stanju da snima video u rezoluciji 1920x1088 piksela (ovo nije greška u kucanju). Kvalitet samih fotografija može se nazvati samo pristojnim. Primere fotografija možete da vidite ispod.

Primer video klipa (3GP, 151 MB) >>>

Povezivanje

Ništa posebno kada je reč o povezivanju ovog uređaja nema da se kaže: tu je podrška za 2G/3G, GPS, Bluetooth 4.0. Tradicionalno, pokretanje GPS čipa kompanije MediaTek prvi put u toku dana može da potraje nekoliko minuta, a uređaj je nestabilan.

Zaključak

Na kvalitet glasa nemamo razloga da se požalimo. I vi i vaš sagovornik može čuti jedni drugog savršeno.

Glavna prednost Lenovo Vibe X modela u odnosu na gomilu pametnih telefona B- brendova je oleofobski premaz i vlasnički korisnički interfejs kompanije. I najznačajniji nedostatak (kojim, uzgred, su pogođeni gotovo svi kineske modeli koji nude FullHD rezoluciju je MT6589T čipset koji zamrzava interfejs pa kod ovih modela nećete biti u mogućnosti da u potpunosti uživate u visoko kvalitetnom ekranu, tankom i laganom smart telefonu. Za sada nemamo predstavu o tome da li je situacija kada dolazi do kočenja ovog uređaja pojedinačni slučaj ili se to dešava kod svih uređaja.

Konkurencija

Prvi konkurent koji nam pada na pamet je Meizu MX3. Popularnost proizvođača, naravno, je daleko iza Lenova, ali MX3 nema glavni nedostatak Vibe X modela - ovaj smart telefon je veoma brz, pogotovo ako govorimo o istom ugrađenom launcheru. Ekrani da uređaja su slični (oba koriste veoma kvalitetnu matricu), tu je i nedostatak memorijske kartice. Međutim dimenzije Vibe X modela su znatno bolje (model je tanji i lakši od Meizu MX3).

Ako ste pak spremni da platite mnogo više onda možete uzeti LG Nexus 5. Ovaj smart telefon će biti red veličine bolji od Vibe X. Ovo uključuje brzinu i snagu čipseta. Takođe imajte na umu prednosti LTE podrške i pravovremenog ažuriranja od strane kompanije Google. Takođe u prednosti spada i to što ovaj model ima slot memorijske kartice.

Rezime: Zbog brzine ne možemo preporučiti ovaj telefon. Kočenje i zamrzavanje negiraju sve prednosti modela. Ne znamo za vas, ali smatramo da korisnik ne treba svaki dan da gleda kako njegov telefon se koči, zaglavljuje, čak iako je reč o uređaju sa divnim ekranom koji je smešten u tanko kućište.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024