Nexus 5 2013
2013. godina
4.95" LCD, 70.8% body
7% 800, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon LG Nexus 5 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Nexus 5 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Nexus 5 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Iskustvo korišćenja modela LG Nexus 5 (LG D821)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Oprema za SIM slot

Pozicioniranje

Samo želimo da se izvinimo zbog činjenice da revizija operativnog iskustvo dolazi sasvim kasno, jer je prošlo skoro šest meseci od objave Nexus 5 modela. Ipak, uređaj je jednako važan, jer radi na jednom od najviše korišćenih čipseta, ima odličnu kameru i generalno pristojne specifikacije. Pored toga, uređaj je sada dostupan ne samo u crnoj i beloj, već takođe u crvenoj varijanti, a pojavio se i u verziji sa 32 GB flash memorije. Takođe, ono što je najvažnije – cena. Uređaj se može naći po vrlo pristojnoj ceni za ono što uređaj nudi. Ne zaboravite ni najinteresantniju prednost Nexus 5 modela - najnoviju verziju Android softvera!

Drago nam je da je situacija sa nepristupačnosti „Nexus“ modela se ne ponavlja: pre godinu dana model Nexus 4 je bilo teško naći.

Ne bismo želeli da nastavimo sa zamornim uvodom o tome kako i gde je rađen ovaj divni uređaj, obzirom da je većina vas već pročitala više puta i pogledala komentare nezavisnih izvora.

Dizajn, veličina, kontrole

Izgled Nexus 5 modela očigledno nije najbolje što mogu Google i LG da ponude korisnicima. Prethodna jedinica je izgledala mnogo atraktivnije i originalanije: staklo sa obe strane i prilično glomazna tekstura. U okviru Nexus 5 modela korišćena je obična plastika, pri čemu je na vrhu uređaja meki baršunasti materijal. Uređaj karakteriše pravougaoni oblik pri čemu su gornji krajevi blago ispupčeni a ivice su blago zaobljene. Zadnja površina je ravna, samo je blago nagnuta ka ivicama. Modul kamere izgleda veoma čudno: po našem subjektivnom mišljenju, on se ne uklapa u ukupni dizajn uređaja. Kada se Nexus 5 po prvi put pojavio na fotografiji, mislili smo da je neka vrsta koncepta ako želite uređaj koji donosi novu verziju Androida.

Ukratko, naše mišljenje je sledeće: ako se odlučite da kupite Nexus 5, pogledajte uređaj bele ili crvene boje, crna je suviše obična. Iako ljudi uzimaju Nexus 5 pre svega zbog izgleda, on nudi odličnu vrednost za novac. Lično, mi bismo radije Nexus želeli sa izgledom prethodne verzije, samo da je malo tanji.

Dimenzije modela Nexus 5 - 137x69x8.59 mm, masa - 130 grama.

Model Dimenzije, mm Masa, g
Nexus 4 133x68x9.1 139
Nexus 5 137x69x8.59 130
Samsung Galaxy S4 136x69x7.9 130
Sony Xperia Z 139x71x7.9 146
Sony Xperia Z1 144x74x8.5 170
LG G2 138x70x9.1 143
HTC One 137x68x9.3 143
Apple iPhone 5S 123x58x7.6 112

Usled činjenice da uređaj ima malu debljinu i stepenaste ivice u ruci je savršen i ne klizi. Upotrebljivost se ne može porediti sa modelom Samsung Galaxy S4 - on je suviše tanak, lagan i relativno uzak, ali mnogo više klizi.

Otisci prstiju sa zadnje strane (ako uzmemo u obzir verziju Nexus 5 u crnoj) će se lako obrisati. Posle mesec dana upotrebe na ekranu smart telefona se nije pojavila nijedna ogrebotina, čak ni one plitke. Na površini ekrana, očigledno postoji oleofobski sloj koji se nanosi da se otisci uklanjaju bez problema. Takođe, treba napomenuti činjenicu da prst preko ekrana klizi glatko - sloj osetljiv na dodir je prijatan za korišćenje.

Kvalitet izrade uređaja je odličan: nema zazora, škriputavih zvukova, uvrtanjem nema krckanja. Uprkos činjenici da je prilično veliki sočivo objektiva kamere neznatno iznad kućišta, stakleno sočivo se nije izgrebalo.

U principu, jedinica je napravljena praktično, ali ne previše originalno.

U gornjoj zoni prednje strane je zvučnik ukrašen kružnom mrežicom.

Često morate da izaberete ugao tako da zvuk bude tačno usmeren u uho. Jačina zvučnika je visoka, čuju se uglavnom srednje i niske frekvencije, razumljivost je dobra i zavisi šta koristi onaj ko komunicira sa vama, a takođe i kvaliteta mreže. Zvuk možete da podesite i na maksimum pri čemu nema odjeka. Sagovornika ćete čuti glasno, ali ton s vremena na vreme, nije najbolji: sagovornika ćete međutim čuti u većini situacija. Nažalost, ovaj detalj je primećen od mnogih korisnika Nexus 5 modela.

Mali problem pravi indikator rada, koji je ugrađen u donjem delu prednjeg panela. Možda je u pitanju neadekvatan uzorak, ali gotovo nikada ova lampica ne svetli: u retkim slučajevima, kada recimo ne vidite poruku koja je pristigla ovaj indikator je funkcionisao.

Senzor blizine se ponašao korektno, ali ipak je bilo slučajeva neprikladnog ponašanja. Senzor ambijentalnog osvetljenja radi besprekorno i možete glatko da podesite osvetljenost matrice ekrana.

Taster za uključivanje, koji se nalazi na desnoj strani, čini nam se je suviše visoko da ga dosegnete palcem. Ovaj taster karakteriše meki pritisak. Sa leve strane je taster za regulaciju jačine zvuka. Priča se da su oni napravljeni od keramike.

Mesto za SIM karticu se nalazi sa desne strane. Sa donje strane je microUSB priključak, dok je dole desno microUSB priključak.

Sa gornje strane se nalazi drugi mikrofon i priključak 3.5mm slušalica. Sa zadnje strane se nalaze sočivo kamere i bic.

Poređenje dimenzija:

Nexus 5 i iPhone 5

Nexus 5 i Meizu MX3

Nexus 5 i Samsung Galaxy S4

Nexus 5 i Samsung Galaxy Note 2

Nexus 5 i LG G2

5 Nexus i HTC One

Ekran

U okviru modela LG Nexus 5 kompanija nije eksperimentisala sa ekranom, pa je ugradila standardni ekran po današnjim standardima 5“ (da budemo precizniji, 4.95“) Za većinu korisnika ako je ekran veći od pet inča, jednom rukom korišćenje telefona je teško. Fizičke dimenzije ekrana su 62x110 mm, gornja ivica je 12 mm, donja - 16 mm, a levo i desno - 3.8 mm. Ekran zauzima oko 72 % upotrebljive površine, ovaj procenat je veći samo kod Galaxy S4 (72.1%), LG G Pro(72.8 %), Note 3 (74.6 %) i lidera - LG G2 (75.7 %).

Matrica je TFT Super IPS + kompanije Japan Display, rezolucija je tipična za moderni smart telefon na Androidu - FullHD 1080x1920 piksela. Gustina je 445 ppi. Naravno, pojedinačni pikseli na ovoj rezoluciji su primetni. Ekran je zaštićen Gorilla Glass staklom treće generacije.

Evo nekih fotografija koje pokazuju kvalitet ekrana sledećih uređaja : HTC One, Nexus 5, Meizu MX3 i LG G2 (desno).

Pod pravim uglom nešto više su zasićene boje ekrana modela Nexus 5, zatim sledi HTC One, LG G2 i Meizu MX3. Kada je reč o ostalim uglovima bolje se prikazuju boje na ekranu modela HTC One, iza njega Nexus 5, MX3 i LG G2. Kada je reč o maksimalno čistoj beloj boji najbolji rezultat ostvaruje ekran Meizu MX3 modela, zatim HTC One, Nexus 5 i LG G2. Najbolji u prikazu crne je HTC One, zatim Meizu MX3, LG G2. Sa crnom bojom Nexus 5 se ponaša najslabije, posebno kada je reč o gledanju pod uglovima.

U principu, možemo da kažemo da je ekran Nexus 5 modela bolji od ekrana LG G2 (koji je u stvari, kopija Nexus-a) – pri čemu ga karakteriše prijatan izgled, više uglova gledanja. Rekli bismo da ekran Nexus 5 modela nije najbolji, ali ne i najgori na tržištu uređaja sa FullHD - ekranima.

Ekran karakteriše kapacitivni senzorski sloj (kontroler Synaptics S3350B), bez vazdušnog međuprostora. On podržava do 10 istovremenih dodira. Osetljivost je veoma visoka.

Prilikom izalaganja sunčevim zracima ekran snažno gubi svoje karakteristike, ali slika ne gubi boju.

U senci, stvari su bolje. Generalno osvetljenost ekrana nije najbolja. .

Dostupan je Asahi Kasei AK8963 akcelerometar i žiroskop InvenSense MPU-6515

Baterija

Uređaj koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2300 mAh, 8.74 Wh tip - BL-T9.

Tokom testiranja dobili smo sledeće rezultate:

  • Reprodukcija HD-videa (720p, H.264) uz maksimalnu jačinu osvetljenja i jačinu zvuka pri slušanju preko slušalica: malo duže od 5 časova.
  • Reprodukcija muzike preko slušalica uz maksimalnu jačinu: malo više od 35 časova.
  • Igranje igara (najjače osvetljenje i zvuk): do 3 časa
  • Surfovanje korišćenjem WiFi mreže (visoka osvetljenost): oko 6 časova

Situacija sa baterijom modela Nexus 5 je interesantna. Prvih nekoliko nedelja smo stekli utisak da jedinica ima nudi odlično trajanje baterije, ostvarujući rezultate u 12-14 sati aktivnog korišćenja (konstanto uključen Wi-Fi, „push“ e-mail, twitter i još mnogo toga). Ali postepeno (verovatno u vezi sa instaliranjem sve više i više aplikacija) baterija je počela da traje kraće. To je postalo naročito očigledno u poslednjim danima testiranja kada su pozivi počeli da drastično troše bateriju. Samo uz pozive i sms baterija uređaja je trajala jedan i po dan. Sada Nexus 5 nudi trajanje baterije koje je oko koliko prosečnog Android -smart telefona, odnosno jedan dan.

Sa Antutu testom naš primerak nije hteo da radi. Ispod možete videti snimke sa ekrana.

Opcije povezivanja.

Uređaj nudi LTE, konektivnost, podržava Wi-Fi standard 802.11 a/b/g/n/ac (kontroler Broadcom BCM4339), 2.4 GHz i 5 GHz, tu si i DLNA podrška i Miracast PassPoint, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0, NFC (kontroler Broadcom BCM20793M).

Tokom testova, nikakvih problema sa vezom nije bilo, Wi-Fi je radio stalno, kao i GPS, ali tačnost ovog drugog se stalno dovodi u pitanje (često smo morali da čekamo do jedan minut da bi uređaj preciznije izdao koordinate).

Informacije o USB-u:

„MicroUSB port 2.0 sa podrškom za USB On-the-Go 1.3 (USB OTG) moguće je povezati sa USB-Stick-om, tastaturom ili bilo kojim drugim USB uređajem koristeći poseban kabl USB OTG. Takođe, ovaj konektor podržava standard SlimPort zahvaljujući primopredajniku Analogix ANX7808, što vam omogućava da povežete telefon sa jednim ekranom koji poseduje HDMI ili VGA port koristeći odgovarajući adapter kabla. Kada je povezan sa računarom prikazuje se poruka o mogućnosti korišćenja interfejs-a USB 3.0, ali to nije slučaj već uređaj koristi standardni konektor microUSB 2.0“.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj koristi LPDDR3-1600 sistemsku memoriju (proizvođač - SK Hynix, model H9CKNNNBPTMRLR-NTM) kapaciteta 2GB. Korisniku je dostupno oko 1GB.

Uređaj može posedovati 16 GB ili 32 GB flash memorije. U našem slučaju uređaj je imao NAND Flash 16GB SanDisk SDIN8DE4. Od te količine, oko 12 GB je na raspolaganju. Ako vam to nije dovoljno, savetujemo vam da odaberete model uređaja sa 32 GB obzirom da slot memorijske kartice nećete naći u okviru modela. Smatramo da je 16 GB je dovoljno kod skoro svih uređaja (iPhone 4S, iPhone 5, iPad, Meizu MX3, dok Galaxy S4 ima 8 GB Flash), ako ne instalirate igre, retko stavljate video.

Kamera

U okviru Nexus 5 modela postoji 8 MP glavni modul kamere sa optičkom stabilizacijom slike koji koristi dvodimenzionalni žiroskop InvenSense IDG - 2020. Senzor ima veličinu 1 /3.2“, dok je veličina piksela 14 mikrona, otvor blende je F2.4, što je retko obzirom da mnogi kineski proizvođači ponude svoje kamere i objektive čak sa vrednostima otvora blende F2.2 i F2.0. Prednja kamera je rezolucije 1.3 MP, i poseduje Simplex blic.

Efikasnost optičke stabilizacija slike nije naročito visoka i praktično ima vrlo malo smisla. Na primer, možete da implementirate „dugu“ brzinu zatvarača (1/2, 1/3 sekunde) Optička stabilizacija slike pomaže delimično, ali u većini slučajeva rad je primetan samo u video režimu, dok neki drugi uređaji elektronski stabilizuju sliku mnogo bolje (kao što je na primer Sony Xperia Z1).

Ako govorimo o kvalitetu fotografija u normalnom režimu, Nexus 5 je dobar kao bilo koji drugi Android smart telefon srednjeg opsega cena. Međutim, ovaj model je opremljen softverom koji nosi naziv „HDR+“. Reč nije samo o HDR-u (dodavanju tamne oblasti i svetlih senki) već cele tehnologija za kreiranje elegantne slike. HDR + može i treba da se uporedi sa Cortex aplikacijom na iOS. Obe funkcije snime nekoliko snimaka, analiziraju fotografije i kreiraju jedan. Rezultat je čist kvalitet slike. Međutim, ako Cortex zadatak izvodi za do 4 sekunde, HDR+ je dovoljno 1-2 sekundi, ili čak i manje (sve zavisi od osvetljenja). Ispod su slike nastale modelima iPhone 5 i Nexus 5 (desno).

Korišćenjem uravnoteženja bele kod Nexus modela, sve je u redu, ali ne i na fotografiji koju je kreirao iPhone.

Niže je poređenje fotografija nastalih modelima Sony Xperia Z1 (manuelni režim), iPhone 5 (centar, Cortex) i Nexus 5 (režim HDR +).

U ovom slučaju, čistije i oštrije fotografije su nastale modelom iPhone 5.

Pored toga, poredili smo fotografije snimljene modelima LG G2, Samsung Galaxy S4 i Nexus 5 u uslovima lošeg osvetljenja.

Po našem mišljenju, na fotografijama modela SGS4 ima zrnaste strukture, kada je reč o modelu Nexus 5 primetan je šum, dok kod LG G2 se primenjuje jako „čišćenje“, pa slika je malo isprana.

Opet, po našem mišljenju, boje i kontrast su najbolji kod Nexus 5, zatim kod LG G2, a na kraju Galaxy S4. Detalji (možete ih nazvati i oštrina) su neznatno veći u kadru modela Nexus 5.

Nexus 5 vs Samsung Galaxy Note 3.

Neprijatna karakteristika kamere je to što kod Nexus 5 modela postoji ružičasta mrlja na fotografijama i video režimu.

Nexus 5 snima video u FullHD rezoluciji pri 30fps, bez obzira na nivo svetlosti. Kvalitet je dobar, tu je stabilizacija, zvuk je mono (veoma čudno, obzirom na drugi mikrofon), čist, bez preopterećenja. Postoji automatsko fokusiranje.

Zaključujući ovaj deo, rekli bismo da kod kamere Nexus 5 modela HDR + režim ima prioritet, i da je kvalitet video snimka bolji nego od modela Nokia 1020 ili Samsung Note 3.

Nećemo objašnjavati interfejs jer je veoma jednostavan.

Fotografije po danu:

U zatvorenom:

Neadekvatno osvetljenje:

Panorama:

Fotografije nastale kamerom sa prednje strane:

Snimanje u HDR + režimu

Performanse

Kao i većina modernih uređaja, LG Nexus 5 isporučuje se sa jednim od najmodernijih čipseta Qualcomm Snapdragon 800. Dužnost procesora obavlja MSM8974 (ARMv7, 28 nm) sa 4 Krait 400 jezgra radnog takta 2.26 GHz, dok je za video odgovoran moćni Adreno 330 sa radnim taktom od 450 MHz. Mislimo da ne postoji ništa što treba da komentarišemo.

Pokrenuli smo gotovo sve moderne igre bez problema.

Ispod se nalaze svi testovi performasni koej mso izveli (Quadrant Standart, Antutu Benchmark, Anomaly 2 Benchmark).

Softverska platforma

Jedna od glavnih prednosti ovog modela je mogućnost nadogradnje softvera najnovijim verzijama. U ovom slučaju, uređaj radi na Google Android verziji 4.4.2, firmware komunikacionog modula - M8974A – build 2.0.50.0.02, Hammerhead userdebug 4.4.2 KOT49N 975080 dev-keys.

Dopada nas se ogoljeni Android koji je brz, prilično interesantan, jednostavan i apsolutno nema kašnjenja. Ne sviđaju nam se samo izmene kontakata u telefonskom imeniku, gde je jasno da postoji kršenje logike: prvo, potrebno je da kliknete na avatar, a zatim kliknite na ikonu u gornjem desnom delu pozvane strane, da biste tek posle dva koraka došli do opcije za promenu.

Multimedija

Muzički plejer. Aplikacija muzičkog plejera nosi naziv „Play Music“. Jačina zvuka slušalica je veoma visoka, kvalitet je dobar. Jačina zvučnika je dovoljno visoka, nema zagušenja. Ako zatvorite zvučnik rukom, jačina se smanjuje na nulu. Sistemske melodije su veoma tihe i kratke, uključujući melodije za obaveštenja. Vrlo često se može desiti da u tom slučaju propustite pozive i poruke. Jasno je da možete staviti bilo koju drugu melodiju, ali, na primer, na iPhone nikada nismo ovo radili ovo ranije, jer tamo skoro sve melodije su glasne od početka oglašavanja.

Vibracija je perosečne jačine kod ovog mdoela, ali se ne oseća naročito snažno. Radio nije dostupan kod ovog modela.

Uređaj nema poseban video plejer, tako da video zapise reprodukujete ili kroz „Galeriju“, ili kroz poseban program. Preporučujemo da koristite MX Video Player koji je besplatan, i reprodukuje skoro sve video i zvučne formate.

Zaključak

Prošle godine smo imali priliku da koristimo Nexus 4. Eksterno, ovaj model nam se dopao, ali njegove specifikacije nisu bile najbolje: najlošija karakteristika ovog modela je bila kamera: ona nije bila na nivou glavnog modela. Osim toga, uređaj se dosta zagrevao, imao slabu bateriju i još mnogo toga.

U okviru Nexus 5 modela je suprotno – uređaj karakteriše vrlo skroman izgled, posebno u crnoj varijanti, ali sve ostalo je vredno pohvala: bolji je od većine uređaja na Androidu, poseduje dobru kameru, dobar ekran, brz procesor i tako dalje. Pored toga, sada imamo izbor između bele, crne i crvene verzije Nexus 5 modela, kao i izbor između 16 i 32 GB flash memorije.

Ako treba da se odlučite između svih glavnih modela baziranih na Androidu (osim Galaxy Note 3, koji nas je impresionirao isto kao i Nexus), mi bismo izabrali Nexus 5 koji je stabilan i brz uređaj. Za nas je kriterijum izbora takođe postala kamera: snimci u HDR + režimu su visokog kvaliteta i bez šuma.

Trenutno LG Nexus 5 se može naći u varijantama sa 16GB i 32 GB skladištenog prostora. Nećemo nabrajati konkurente jer ih ne vidimo po ceni koliko košta ovaj model i zato preporučujemo da kupite ovaj uređaj.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: klasična
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem:Google Android 4.4
  • Mreže: 2G/3G/LTE
  • Procesor: 2.26 GHz quad-core čipset Qualcomm Snapdragon 800,
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/32 GB Flash
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n / ac), Bluetooth 4.0 (A2DP), microUSB (USB 2.0, OTG) za punjenje/sinhornizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 4.95" rezolucije 1080x1920 piksela
  • Kamera: 8 MP sa autofokusom i blicem (glavna), 1.3 MP (prednja)
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine, NFC čip
  • Baterija: ukloniva, Lithium Polymer (Li-Pol) kapaciteta 2300 mAh
  • Dimenzije: 137x69x8.59 mm
  • Masa: 130 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024