Idol X+ 2014
2014. godina
5" LCD, 71% body
8% MT6592, Android 4.4.4 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel One Touch Idol X+ OT-6043D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol X+ OT-6043D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol X+ OT-6043D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Alcatel OneTouch Idol X +

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične slušalice

Pozicioniranje

Na leto 2013 Alcatel je napravio mali pomak u svojoj ponudi predstavivši model čiji odnos cena/kvalitet je postao gotovo savršen, i koji pruža gotovo maksimalne performanse kada je reč o kompanijama druge lige. U okviru modela Idol X kombinovani su tanko kućište i prisustvo ekrana visokog kvaliteta, 13 megapikselna kamera, kao i prilično visok kapacitet baterije. Jedinica je bila dostupna po ceni koja je najpristupačnija ponuda u svojoj klasi. Dogodila se neverovatna situacija, kompanija sa velikim obimom prodaje, na primer, Fly, bila je prisiljena da prilagodi cenu na dole i uzme u obzir model Idol X.

Za šest meseci cena Idol X modela je dodatno pala, što ga čini još privlačnijim. Ali kompanija je odlučila da je vreme da ažurira vodeći proizvod i odradila brojne kozmetičke promene - novi telefon donosi brojne promene kada je reč o karakteristikama i novu cenu po početku dostupnosti. Po našem mišljenju, ovaj uređaj je pogodan za one koji su u potrazi za efikasnim rešenjima i koji razumeju zašto im je takvo rešenje potrebno i što je najvažnije, znaju kako da iskoriste ovaj uređaj. Problem je u tome što obični korisnik neće videti značajne razlike u odnosu na stari model koji je jeftiniji i radi skoro na isti način. Kompanija, svesna toga, dodaje softveru dosta dodatnih funkcija. Tako, trenutno ovaj uređaj je vodeći model kompanije Alcatel.

Dizajn, veličina, kontrole

Za Alcatel je postala tradicija da proizvodi nekoliko verzija telefona - tako da imamo verziju koja ima i koja nema slot za memorijsku karticu. Tako na primer na nekim tržištima će biti dostupan model sa 32 GB interne memorije i dve SIM kartice, ali slot za memorijsku karticu nedostaje. Ovaj uređaj ima i verziju 16 GB. Razlika u količini memorije ne utiče na karakteristike uređaja u upotrebi.

Prva stvar koja pada u oči jeste odbacivanje upotrebe matirane i obojene plastike, kao kod modela Idol X. Ovde vidimo uobičajenu sjajnu plastike, koja snažno podseća na Samsung Galaxy S4. Naravno, bilo je potrebno da se dizajn napravi malo drugačije, nismo očekivali da će Alcatel da se odluči baš za ovakav dizajn.

Telefon je dimenzija 140.4x69.1x7.9 mm, a njegova masa je - 130 grama. Tanko kućište lepo leži u ruci. Kućište je čvrsto izrađeno, a kao posledica toga, ne možete da promenite bateriju. Sa leve strane je slot SIM kartice broj jedan, u formi microSIM porta, kao i port druge kartice. Sviđa nam se poklopac konektora, njegova šarka napravljena metala. Dizajn daje utisak pouzdanosti i trajnosti, što je korisno u svakodnevnoj upotrebi.

Sa desne strana se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Sa donje strane je microUSB konektor, a sa gornje je 3.5mm priključak za slušalice i on / off taster.

Na prednjoj površini ekrana je svetlosni senzor, a odmah do i indikator blizine. Nema mehaničkih tastera, kao i na ranijim uređajima, već tri tastera osetljiva na dodir. Za one koji su uživali u uređajima kompanije Samsung predstavljenim prethodne godine je neobično da je taster Back vraćen nazad u levo.

Na zadnjoj strani uređaja je sočivo 13.1 MP kamere, odmah do njega je LED blic, koji može da se koristi kao baterijska lampa. Takođe, možete videti otvor zvučnika u dnu.

Ekran

Telefon karakteriše 5“ IPS matrica FullHD 1080x1920 rezolucije koja još uvek nije tipična za većinu proizvođača druge klase. Ekran prekriva DragonTrail zaštita sa oleofobskom oblogom koja čini da su otisci prstiju manje vidljivi.

Ekran karakterišu maksimalni uglovi vidljivosti, osvetljenost je preterana, uzrokujući da je podesimo na polovinu maksimalne vrednosti. Postoji senzor koji može automatski da podesi pozadinsko osvetljenje. U podešavanjima ekrana, možete da izaberete šemu boja, i izvršite fino podešavanje boja.

Pri direktnom sunčevom svetlu prikaz na ekranu bledi ali su informacije i dalje čitljive. Kapacitivni tip ekrana podržava do pet istovremenih pritisaka.

Alcatel naglašava da ovaj model odlikuje izuzetno tanak ram oko ekrana, 2.4mm, veoma je tanak i vizuelno se čini da ekran zauzima čitav prostor od jednog do drugog kraja.

Ekran je isti kao kod modela Idol X i na njega nismo imali pritužbi. U pitanju je vrlo kvalitetna matrica, koja u segmentu kojem pripada ostaje jedna od najboljih.

Baterija

Uređaj poseduje neukolivu bateriju, a aparat koristi litijum-polimersku bateriju kapaciteta 2500mAh. Proizvođač navodi da ona obezbeđuje do 12 sati rada na 3G i do 20 sati na 2G, dok u režimu mirovanja može da obezbedi od 320 do 240 sati rada, respektivno. Kada je reč o reprodukciji muzičkih sadržaja, baterija će trajati 36 sati.

Prilikom normalne upotrebe (sat vremena razgovara, dva sata slušanja muzike, sat vremena korišćenja društvenih mreža, nekoliko fotografija), baterija će biti dovoljna za dan rada. U najgorem slučaju, kada je u pitanju upotreba dve SIM kartice, baterija će biti prazna do 17 ili 18h prvog dana. Ovo je prilično dobro jer recimo Galaxy S4 ima bateriju višeg kapaciteta ali se prazni brže usled snažnijeg procesora. Za potpuno punjenje baterije potrebno je 2.5 sata, dok je za napunjenost od 90 odsto potrebno 1 sat i 45 minuta.

Zanimljivo je da je kapacitet baterije povećan sa 2000 do 2500 mAh, ali to je nemoguće primetiti. U svim režimima, trajanje baterije ostaje isto.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 2 GB RAM-a, pri čemu je u proseku oko 1 GB slobodno nakon pokretanja uređaja. Korisnicima dostupno oko 3.3 GB interne memorije. U okviru ovog uređaja postoji slot microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet - 32 GB.

Performanse

Uređaj koristi čipset MediaTek MT6592. U pitanju procesor radnog takta 2GHz, ARM Cortex-A7. Kao grafički akcelerator korišćen je Mali 450. Reč je dobrom hardveru, ali koji u sintetičkim testovima ne ostavruje rekordne rezultate.

U okviru vašeg smart telefonA možete da pokrenete gotovo svaku igru ili kompleksnu aplikaciju.

Informacije iz različitih aplikacija i testova performansi.

Kamera

Interfejs kamere je redizajniran u korist jednostavnosti, možete da omogućite HDR režim, možete da koristite pan opciju, isključite blic. Možete da snimate fotografije pritiskom na ekran na mestu gde želite da bude fokus, a zatim uređaj snima fotografiju. Nažalost, čudo se nije desilo - kvalitet matrice je mnogo lošiji nego kod Idol X modela, što se detaljno vidi u slikama, često su mutne čak i kada se snimaju danju. Kada snimate u zatvorenom, kamera ovog uređaja se pokazuje jednako lošom, fotografije su sa dosta šuma kada blic osvetljava fotografiju, a fokus je često pogrešan. Ukratko, 13MP kamera koja je iskorišćena kod ovog modela je više marketinški trik nego realnost u odnosu na Galaxy S4 ili Sony Xperia Z, jer je kamera mnogo slabija. Pogledajte primere fotografija nastalih kamerom ovog modela.

Video snimanje je podržano u rezoluciji 1080p, 30 kadrova u sekundi.

Konačni zaključak vezan za kameru – tipično rešenje za jeftine uređaje, ništa od čuda koja su se obećavala. Mnogi proizvođači drugog reda nude kvalitetne 8 MP module, koji nude veoma dobre, dok je Alcatel ušao u trku za megapiskelima, što je rezultiralo ne tako dobrim fotografijama.

Karakteristike povezivanja

Telefon koristi mobilne mreže 2G (GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 ) i 3G (850/900/2100 MHz). U prisustvu Bluetooth 4.0 može da se vrši transfer fajlova i govora. Dostupan je bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n standard. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot) ili modem. Za prenos datoteka i sinhronizaciju podataka koristite USB 2.0 (High Speed). Prisutna je i ne previše korisna funkcija Wi-Fi Display, koja služi da šalje signal sa vašeg telefona na drugi uređaj koristeći Wi-Fi. Tradicionalno, postoji funkcija Wi-Fi Direct. Takođe, postoji opcija za daljinski WiFi prikaz.

Softverske karakteristike - Android 4.2.2

Idol X + koristi kao i njegov prethodik vlasnički korisnički interfejs.Iako ljudi često preferiraju „ogoljeni“ Android veoma su zadovoljni njegovim mogućnostima.

Mnoge funkcije u velikoj meri prerađene i Alcatel je dodao brojne programe koji se mogu preuzeti besplatno, a činjenica da postoje i brojni unapred instalirani programi čini jedinicu zanimljivijom za neiskusne korisnike. Krenimo od interfesa zaključanog ekrana.

Bez otključavanja uređaja možete videti vremensku prognozu za taj dan, a povlačenjem bara na dole pogledajte prognozu za tri dana. Ikone su veoma lepe. Prevlačenjem prsta na desno videćete kalendar i listu zadataka za taj dan (za ulazak u zadatak ili pregled obaveza za neki drugi dan morate dlaje ulaziti u aplikaciju). Takođe možete videti statusnu liniju, a ona je dostupna i kada je ekran zaključan, ukoliko ne postoji bezbednosni ključ ili digitalni kod.

Ključna razlika Alcatel interfejsa u odnosu na druga rešenja je to što su drugi proizvođači odlučili da odustanu od posebnog menija za sve aplikacije. Na glavnom ekranu je widget vremenske prognoze, nekoliko ikona. To je referentna tačka. Listanjem ekrana na levo dolazite do widgeta koje ste postavili. Listanjem na desno ćete videti ikone programa, a neki programi su već uklonjeni iz direktorijuma od strane proizvođača. Takva organizacija dozvoljava da se odmah na nju naviknete jer je logična i jednostavno ima pravo na postojanje.

U meniju podešavanja postoje sopstvena podešavanja, na primer, režim koji štedi bateriju. Izgledom menija preovlađuje bela boja, što je veoma lepo. U videu opisu govorimo o većini aplikacija koje se nalaze u uređaju i šta se to promenilo u odnosu na prethodne modele, pa nećemo ponavljati.

Tada je bilo moguće zadržati se na svakom programu da se opiše, ali sada nema puno smisla za tako nešto jer je reč o smart telefonu, pri čemu je njegov softver opšte poznat, a dotakli smo ga se u video snimku. Dakle, pogledajte snimke sa ekrana.

Drugi deo koji želimo da posebno opišemo su multimedijalne karakteristike. Uređaj podržava nekonvertovani video, ali čipset se loše ponaša kod 1080p rezolucije, često gubi sinhronizaciju zvuka i slike. Što se tiče muzičkih formata tu je i podrška za FLAC, pored uobičajenog MP3 i mnogih drugih.

Dostupan je režim HiFi Sound koji čini da se zvuk u slušalicama mnogo bolje čuje.

Utisci

U pogledu kvaliteta izrade nemamo nikakvih pritužbi na ovaj model, jačina melodija zvona je odlična, pa zvono možete čuti čak i kada se uređaj nalazi u torbi. Vibracija kroz deblje kućište se oseća neobično i često ne primećuje. Nema žalbi na kvalitet prenosa glasa.

Ovaj model je u prodaji od marta meseca po ceni koja je za oko 25% viša od cene Idol X modela. Pretpostavka je bila da će cena biti nešto niža ali je kolebanje valuta dovelo do toga da ona bude viša nego što se očekivalo. Uređaj je zanimljiv jer ispravlja nedostatke u multimediji, 1080p video se reprodukuje, muzika se lepo reprodukuje. Ali osim toga, nećete primetiti velike razlike.

Ne sviđa nam se odbacivanje neprozirne plastike u korist sjajne, a početni izbor belih i crnih kućišta takođe nije srećan. Od mana, mora da se pomene nedostatak memorijske kartice, mnogi smatraju da je ona potrebna, za razliku od druge SIM kartice. Pozitivni detalji su kvalitetan ekran, uravnotežena funkcionalnost. U pogledu odnosa cena / kvalitet ovaj uređaj nije tako istaknut za razliku od svog prethodnika. Savetovali bismo vam da pogledate i ovaj model imate na umu – iako on nije toliko interesantan za veliku većinu korisnika.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024