Z3 2014
2014. godina
5" LCD, 67.6% body
4% 400, BlackBerry OS 10.3.1
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
 
 
Test mobilni telefon Blackberry Z3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Z3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Z3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test jeftinog smart telefona Blackberry Z3

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nije tajna da je prodaja Blackberry 10 uređaja prošla loše, a model Z10 prodavao se prvobitno po ceni od $200. Za taj novac ovaj model pokazao se više nego interesantno, što ipak ne poništava njegovu lošu prodaju i dečije bolesti koje je ispoljio. Kompanija je suviše požurila da predstavi ovaj model na tržištu, pa kao rezultat, on nije bio previše uzbudljiv za većinu kupaca. Zamka u koju se uhvatila kompanija koja proizvodi Blackberry, nije nova, slične probleme iskusili su u prošlosti mnogi proizvođači. Iznenađujuće, tradicionalni kupci Blackberry proizvoda ne vide ovaj model kao poželjni paket, pa su se prebacili na proizvode drugih kompanija. U ovoj situaciji, malo može da se uradi, kompanija pokušava da aktivno promoviše svoje modele ali oni obezbeđuju samo malo odlaganje epiloga koji je uvek isti.

Ali primer ostalih kompanija pokazuje da ukoliko se na vreme brzo prebace na nove tržišne segmente, moguće je postići relativno dobre rezultate. Glavni segment koji je izabran je segment jeftinih uređaja, što uvek garantuje dobitak - jer postoje potrošači koji nemaju nikakvog iskustva sa prethodnim modelima, a sa svojim novim modelom može da postane prva jedinica velike kompanije koju je neko kupio. U prošlosti je bilo primera modela kompanija Palm, Motorola i nekoliko drugih koji su prošli sličan put. Stoga, kada je Blackberry odlučio da predstavi ovaj model to uopšte nije bilo iznenađenje. Slike izgleda uređaja, specifikacije – uopšte ne deluju inspirativno. Ali kada smo dobili ovaj aparat u ruke, potpuno smo se predomislili - izmenjeni OS, koji se oslobodio dečijih bolesti, dobre performanse za ovaj segment cena, plus redizajnirana virtuelna mašina koja vam omogućava da pokrenete Android aplikaciju. Ova jedinica je postala interesantna za svakoga ko voli da istražuje nove platforme, za tehnološke entuzijaste. Ali takođe ima dosta lojalne publike, one koja traži uravnoteženo rešenje, a poželjno je da to bude rešenje kompanije sa imenom. Za takve ljude Blackberry - koji je poznati brend, a čiji uređaj nikada nisu imali, nudi pravu priliku da se kupi jeftin proizvod kompanije. Štaviše, negativnosti povezane sa prethodnim neuspesima, za ove kupce nisu bitne. Uspeh Z3 bi značio mnogo za kompaniju, a ako tačno odigra, ona može i da ide u novi tržišni segment, postepeno vraća prodaje ka višim brojkama, odnosno, od jeftinih modela u segmente srednjih i visokih cena.

Ne možemo da kažemo za Z3 da je savršen telefon. Ali ovo je model koji je jedinstveno zanimljiv i jedan od prvih touchscreen Blackberry uređaja, lišen ozbiljnih nedostataka, odnosno, nakon nekoliko godina kompanija je konačno u stanju da prevaziđe dečije bolesti i predstavi prilično interesantan uređaj.

Dizajn, veličina, kontrole

Možda glavna razlika ove jedinice u odnosu na kineske modele je u dizajnu i Blackberry velikom natpisu na prednjem panelu. Prava prednost jeftinih uređaja je upravo u tome što je poznati brend uvek skuplji od nečega nepoznatog. Ako brend prodaje po višoj ceni konvencionalne telefone, korisnici ih ipak vole. U segmentu jeftinih modela, Blakberry je gotovo nepoznato ime.

Sa leve strane su ON / OFF taster, taster za regulaciju jačine zvuka, i taster koji menja funkciju u zavisnosti od menija, koji je kontekstualno osetljiv.

Na desnoj strani, sa zatvaračem prikačenim za kućište je slot memorijske kartice, kao i slot microSIM kartice. Donji deo zauzima microUSB konektor, dok je 3.5 mm priključak na gornjem kraju.

Zadnja strana jedinice je napravljena od baršunaste plastike. Vrlo praktično rešenje, otisci prstiju i ogrebotine ne ostaju. Kućište je izliveno pa nećete moći da zamenite bateriju. Na zadnjoj strani su LED blic i 5MP kamera.

Iznad ekrana je prednja kamera, i senzor blizine. Staklo je ugrađeno od ivice do ivice, što je veoma zgodno.

Dimenzije telefona su 140x72.8x9.26 mm, a masa je 164 grama. U ruci uređaj lepo stoji jer je prilično tanak. Kvalitet izrade je odličan, nema nikakvih pritužbi. Korišćen je sistem sa dva mikrofona koja obezbeđuje pristojnu vezu čak i u bučnom okruženju.

Poređenje sa modelom Nokia Lumia 630

Ekran

Ekran dijagonale 5 inča nije iznenađenje jer se takvi ekrani mogu naći čak i kod jeftinih smart telefona. Rezolucija ekrana – 540x960 piksela, što se ne može smatrati nečim posebnim dok je odnos stranica 16 : 9. Po našem mišljenju, slika na ekranu je malo slabija. Fontovi, u poređenju sa starijim modelima izgledaju drugačije. Ali u poređenju sa tim modelima ovaj uređaj je više nego dobar. Ako ga uporedite sa drugim modelima u istom segmentu u pogledu cena, ovde ekran postaje jedan od najboljih i na prilično visokom nivou. On bledi na suncu, ali i dalje je čitljiv.

Ekran u okviru ovog modela je sasvim razumno rešenje za budžetski model. Ne izaziva nikakve pritužbe.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 2500 mAh i prema proizvođaču, omogućava vam da gledate do 10 sati videa, slušate muziku preko plejera do 84 sati odnosno obezbediće vam do 15.5 sati razgovora a u režimu mirovanja jedinica može da radi do 16 dana. Obzirom da su prethodni modele sa sličnim baterijama radile mnogo manje, moramo da kažemo nešto o tome. Dozvolite nam da vas podsetimo da su glavni problem prethodnih uređaja bile aplikacije trećih strana (ne Android, sa njim se počelo od BB10). One su praznile bateriju trenutno, odnosno sa telefonom smo u najboljem slučaju na raspolaganju imali 5-6 sati.

Kada je reč o modelu BB10, ova jedinica je imala mnogo rada da se optimizuju sve aplikacije, tako da je bilo interesantno videti njegove mogućnosti. Ono što možemo da kažemo - uređaj je nudio najmanje dva puta više rada od prethodnog modela. Noviji Blackberry modeli nude sada više rada, koje je dva puta unapređeno u odnosu na stare uređaje, što je veoma dobro dostignuće koje je kompanija uspela da uradi.

Kada je uređaj izložen opterećenju odnosno oko sat razgovora, proveri e-maila, društvenom umrežavanju na par sati, desetak SMS - ova jedinica traje oko dva dana. Vreme punjenja baterije je oko 2.5 sata. Po našem mišljenju, ovo je prvi Blackberry uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, što opet razlikuje vreme rada uređaja, baš kao u stara vremena.

Hardverska platforma, memorija, performanse

Tradicionalno je korišćen Qualcomm čipset. Ovde je izabran MSM8230 model, prilično stari dual core procesor sa maksimalnim radnim taktom od 1.2 GHz. Po standardima Android sveta ovo nije previše efikasno rešenje, ali je dovoljno da BB10 brzo radi i bude dovoljno brz da nema padove u brzini itd.

Za razliku od starijih modela, ovde ne postoji 2 GB RAM-a, već samo 1.5 GB. Može nam biti samo drago da na jeftinom modelu kompanija nije štedela na jednom od najvažnijih parametara i obezbedila dobre performanse.

Dostupno je 8 GB ugrađene memorije, od čega vam je na raspolaganju gotovo sve. Možete da instalirate memorijske kartice kapaciteta do 32 GB.

Suština je da za jeftini telefon, ovaj model nudi više nego dobre performanse, nikakvih primedbi nismo imali. Iz očiglednih razloga, brzina Android aplikacija je niža nego na Android uređajima u istom opsegu cena. Ali ovo je lako objašnjivo i razumljivo.

Opcije povezvanja

Kada povežete telefon sa računarom on automatski detektuje operativni sistem (MacOS / Windows) i traži od vas da instalirate Blackberry Link, koji će biti preuzet sa sajta kompanije. Tek nakon instaliranja program će biti instalirani drajvere koji će videti memoriju telefona kao prenosivi medij. Memorijske kartice bi trebalo da odmah budu vidljive kao prenosivi mediji.

Po našem mišljenju, ovo je vrlo glupa ideja, jer se ograničava vezu Z3 sa jedinim mestom gde možete da instalirate softver za sinhronizaciju (ako ne koristite karticu već samo ugrađenu memoriju). Prilikom povezivanja vidljiv je virtuelni disk sa drajverima i instalacionionim datotekama dok drajvere možete staviti ručno.

Verzija Bluetooth-a je 4.0, postoji podrška za NFC, kao i dual - band Wi-Fi 802.11 a/b/ g/n i GPS hardver. Nemamo ništa da kažemo o ovome. Sve radi, i hvala kompaniji za to.

Kamera

Jeftine modele je uvek odlikovala činjenica da je kvalitet fotografija bio osrednji pa u tom slučaju rezolucija ne igra veliku ulogu. Bez obzira na rezoluciju fotografije su lošeg kvaliteta. I onda pitanje da li je ugrađena 5, 8 ili 13MP kamera nije potrebno.

Tradicionalno, Blackberry kamere su prosečnog kvaliteta. Međutim, u okviru Z3 kamera je za jeftini uređaj neočekivano dobra. Ona snima veoma kvalitetne slike koje su jedinstveno superiorne u odnosu na većinu Android smart telefona u ovoj klasi. U zatvorenom slike počinju da pokazuju mnogo šuma. Ali sunčano vreme daje vrlo, vrlo dobar kvalitet slika. Video snimanje je standardno, sve je dobro. Ukratko, kameru u okviru Z3 modela treba pohvaliti.

Softverske karakteristike - radio, muzika, i Android aplikacije

Za početak, napomenućemo da smo u okviru ovog modela koristili verziju operativnog sistema BB 10.3 ( 10.3.0.700 Gold SDK), koja je slučajno procurela na mrežu. Uređaj se isporučuje sa verzijom 10.2.1. U okviru verzije 10.3 korisnički interfejs je pretrpeo kozmetičke promene, promene pozadine, dizajn individualnih menija.

Taster glavnog menija interfejsa je sada označen kao plavi krug, što je jasno vidljivo. Inovacije nam se u početku nisu dopale, ali kada koristite telefon promenite svoje mišljenje.

U prethodnim verzijama operativnog sistema ako zatvorite sve aplikacije neće biti moguće otvoriti ih brzo jer nisu u memoriji aparata. Sada jedan te isti gest otvara istu listu ikona, bez obzira da li su u memoriji ili ne. Poslednja aplikacija koju ste koristili će se pojaviti transparentna u pozadini.

Promenjena je Search aplikacija koja sada ima Intelligent Asistent. Možete ga pitati na engleskom ili diktirati komande - na primer, podesite alarm ili nešto slično. Trenutno ne postoji podrška za druge jezike sem engleskog.

Sistem je takođe dobio mnoge male promene, nove postavke u pošti i drugim delovima. Nećemo da se zadržavamo na njima jer nisu fundamentalne prirode.

Integrisani FM radio koji radi samo sa slušalicama zvuči dobro. Multimedijalne mogućnosti uređaja su zadovoljavajuće, što je u redu.

Sada ćemo se fokusirati na najkontroverzniju funkciju kod prethodnih modela - Android - podržane aplikacije. Pošto je ova funkcija kreirana da se omogući ono što nudi Google sasvim je logično da je radila sporije, lošije dok mnoge aplikacije nisu ni mogle da budu pokrenute. Sa v10.3 mnogo toga je promenjeno - virtuelna mašina počela je da podržava više aplikacija, možete da podesite aplikaciju da radi sa Play Store (mimo zvanične prodavnice ) ili nezavisnim prodavnicama različitih kompanija. Kada instalirate neku aplikaciju ona se učitava u uređaj, a zatim se pojavljuje u meniju. Pokretanje traje duže nego na Android smart telefonu, a performanse su lošije. Ali većina tipičnih aplikacija, one koje ne uključuju složenu grafiku rade podnošljivo dobro. Štaviše, one su u stanju da rade u pozadini, što je prilično dostignuće. I kao što je već navedeno gore, kompanija je radila na energetskoj efikasnosti, pa čak i Android aplikacije ne prazne bateriju tako brzo.

Uzeti ozbiljno kao prednost Android podržane aplikacije nije moguće jer neke rade, a neke ne. Ali, hajde da kažemo, da je to još jedan razlog, iako mali, u korist ovog modela kao jeftinog telefona. Hajde da vidimo kako će sve raditi sa zvaničnim izdanjem 10.3 na različitim uređajima.

Utisci

Kvalitet komunikacije uređaja je pristojan, zvučnik za pozive je glasan, vibraciju možete osetiti u džepu.

Deluje iznenađujuće, ali izgleda da se kompaniji posrećilo sa jeftinom jedinicom. Ovo je usledilo nakon što je vodeći model kompanije u proteklih nekoliko godina bio lošiji od konkurencije (nedovoljno kvalitetna kamera, manje memorije, itd). U proteklih nekoliko godina programeri kompanije su bili stanju da prevaziđu dečije bolesti operativnog sistema, iako je neophodno još ga srediti da bi se dobilo unapređenje u oblasti energetske efikasnosti. Konačan rezultat je pristojni Z3, uređaj koji je dostojan predstavnik segmenta cena kojem pripada.

Kada je reč o budućim Blackberry uređajima koji će koristiti 10.3 verziju OS tu su fablet Passport odnosno model srednjeg opsega Z30. Da li će se ovi modeli pokazati uspešnim i dobrim kao i Z3 teško je reći ali kompanija je napravila prvi korak u pravom smeru i drago nam je da je tako jer se brend Blackbeerry vratio na tržište kako zaslužuje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024