One (M8) 2014
2014. godina
5" LCD, 66.7% body
8% 801, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon HTC One M8 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One M8 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One M8 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona HTC One (M8)

Fotografije modela HTC One

Pozicioniranje

Ako treba da procenimo takve stvari kao što su dizajn i materijali koji se koriste u smart telefonu maksimalno subjektivno, oslanjajući se isključivo na lična osećanja, onda bismo nakon izlaska nove generacije HTC One, podelili tržište Android uređaja u dve kategorije - HTC One (M8) i „drugih smart telefona“. Srećom ili nažalost, nemoguće je da se to uradi, tako da u ovom pregledu ćemo pokušati da otkrijemo i pozitivne i negativne aspekte novog glavnog modela kompanije koji koristi aluminijumsko unibody kućište i rad inženjera u korist dizajna ovog uređaja. Takođe, govorićemo o novim hardverskim komponentama HTC One, kameri, ekranu, zvuku i korporativnom poklopcu. Kada je reč o novom HTC Sense interfejsu i svim njegovim funkcijama tu ćemo objaviti poseban članak.

Treba da krenemo od imena smart telefona. Za neke, čak i mnogima, zadržavanje imena HTC One izgleda neshvatljivo, nelogično i jednostavno pogrešno. Mi smo u ovom slučaju na strani HTC-a i pokušaćemo da objasnimo zašto. Kao i bilo koji drugi više ili manje poznati proizvođač, iako poseduje veoma kompaktnu liniju modela, HTC se suočio sa problemom imenovanja svojih uređaja. Jednostavno rečeno, smart telefon je postao uređaj koji implementira mnogo ideja i koncepata, možda i previše, ali na kraju su svi počeli da liče jedni na druge bez obzira da li je reč o modelima mobilnih telefona ili smart telefona kompanija Nokia, Samsung, LG i drugih proizvođača. Upravo zato su proizvođači počeli da izmišljaju nove nazive. Gotovo da nema izuzetaka, osim možda kompanije Apple više ili manje koja uspešno zadržava jednostavnost naziva, pri čemu znamo da se naziv odnosi samo na smart telefon, tablet, pri čemu je kompanija samo jednom poklekla, nazivajući drugi tablet „New iPad“ umesto uobičajenih brojeva.

Godine 2012-2013, HTC je konačno gotovo rešio problem imena - HTC One X nije bio samo novi glavni model proizvođača, već i nova linija vrhunskih uređaja sa više ili manje jasnim i jednostavnim imenom. Onda je X naziv nestao, a dobili smo jasnu i jednostavnu seriju One smart telefona „One“ - klasični vodeći One model, One Mini malu kompaktnu verziju i One Max velikih dimenzija. Možda u pogledu praktičnosti pronalaženja dodatne opreme za prethodni model, pretresanja drugih informacija ili komuniciranja sa ljudima kada se raspravlja o HTC modelima odluka kompanije da sačuva ime HTC One izgleda čudno, ali u smislu prepoznavanja imena je pravi potez. Napori da se promoviše HTC One, sada pretvoreni u prepoznavanje novog glavnog modela sa istim imenom su se isplatili, a u poslednjih šest meseci kompanija je nudila seriju One modela, a ne specifični smart telefon. Lično, volimo ovaj izbor i zbog privlačnosti zajedničkih imena - HTC One zvuči kratko i jasno, pa ovo nije HTC One XL, HTC One minimax ili neki drugi model, već je to samo novi HTC One. Međutim, ne možemo da se složimo sa onima koji veruju da jednostavno dodavanje cifre ne bi pokvarilo novi HTC One.

Uzgred, HTC One poslednje generacije je postao dobar model za kompaniju u celini i mada se ne može da postavi ovog proizvođača uređaja na mesto najvećeg gde suvereno stoji Samsung, bio je dobar model u smislu prodaje i pokazao da kompanija ne namerava da odustane i da će učiniti svaki napor da prevaziđe tešku situaciju. Novi HTC One pokazuje koliko su ozbiljne namere tajvanske kompanije. U pitanju je veoma izbalansiran, dobro skrojen i kvalitetan uređaj.

Prodajno pakovanje

Uređaj je dostupan u već poznatoj od nekih novih modela ravnoj kutiji u kakvoj je takođe bio prethodni HTC One. Unutra, pored smart telefona i par papirnih instrukcija, je jedinica za punjenje, žične stereo slušalice, USB - microUSB kabl i sivo silikonska futrola.

Slušalice sa daljinskim upravljačem, kod kojih postoji taster da se javite na poziv ili odbijete isti imaju zamenljive školjkice. Pred toga što ćemo reći da su u pitanju najjednostavnije jeftine slušalice, ne možemo da kažemo više.

Silikonska futrola je korisna u smislu zaštite kućišta, ali je nepraktična – brzo se prekrije česticama prašine i generalno mnogo loše izgleda. Osim toga, smart telefon ne izgleda toliko dobro, lepo i efikasno sa ovom futrolom. Međutim, sigurni smo da ima onih koji ovaj dodatak smatraju korisnim.

Dizajn

Glavna stvar koji treba da znate o dizajnu novog HTC One je da je potpuno drugačiji od prethodne generacije modela. Da, uporedne fotografije HTC One (M7) i HTC One (M8) izgledaju gotovo isto, ali nisu. Da biste shvatili razliku u dizajnu, a ne u veličini i teksturi metala i tako dalje, neophodno je uzeti smart telefon u ruku. To je paradoks.

Glavna razlika u dizajnu između starog i novog HTC One je integritet kućišta – ako je kućište M7 izrađeno od aluminijuma, izgledalo kao da je sastavljeno od više delova, M8 čini se više monolitnim. Ovaj efekat se postiže zahvaljujući podlozi u aluminijumskom kućištu M7 modela u okviru kojeg su plastični umeci bili prisutni ne samo na izlazu antene već i na ivicama kućišta dok M8 ima samo tanku traku plastike na lokacijama antena, i ništa više. Veoma tanka forma novog HTC One postala je glatka i više zaobljena pri čemu uređaj, uprkos veličini, relativno dobro stoji u ruci.

Ispostavlja se da je pod određenim uglom gledanja i svetlosti od pozadi uređaj zaista izgleda jednostavno.

HTC One je dostupan u tri boje: svetlo srebrnoj, sivoj (na slikama u testu) i zlatnoj. Kada će se pojaviti zlatna verziju je još uvek nepoznato. Moramo reći da su klasične tamno i svetlo siva verzija bile veoma uspešna u pogledu boja – smart telefon ne izgleda dosadno, kućište izgleda skupo i dobro odabrana boja igra važnu ulogu u ovom modelu.

Da sumiramo samo kratko o dizajnu, koji je najviše subjektivni deo testa i sviđa nam se mnogo. I to ne samo i ne toliko zbog sadržaja, jer sada razmatramo izgled smart telefona i u oblik kućišta, kako izgleda na stolu i u ruci, kako ga osećate.

Materijali kućišta

Glavni materijal koji je korišćen pri izradi telefona je aluminijum. Kućište je izrađeno iz jednog dela metala, unutra je postavljena elektronika, ekran i drugi elementi koji su spojeni sa glavnim delom.Ispod ekrana se nalaze umeci od plasitke. Sa gornje strane umeci su izrađeni takođe od plastike a tu je i taster za uključivanje i infrared port.

Problem sa postavljanjem antena u uređaju se rešava na isti način kao i kod prethodnog telefona. One se nalaze van kućišta u malim plastičnim žlebovima sa zadnje strane uređaja.

Što se tiče mogućih ogrebotina, teško ćete biti u stanju da ih izbegnete. Da, kućište je od metala, da, izgleda veoma čvrsto, ali morate da razumete da će male ogrebotine na površini aluminijuma dalje da se vide. Potpuno ista situacija se javlja i kod vlasnika iPhone modela: ako želite da se osećate u ruci metal, a ne silikonsku futrolu (koja uzgred dolazi u paketu sa HTC One), morati da budete svesni da se kućište haba.

Pozitivna tačka korišćenja aluminijuma je potpuno odsustvo vidljivih tragova i otisaka prstiju po kućištu. Tačnije, oni su tu, ali potpuno nevidljivi, bez obzira na to koliko ste pokušali da ih pronađete. Malene ogrebotine su gotovo nevidljive, pa u smislu izgleda HTC One smart telefon će dugo izgledati kao nov, ako ga ne budete bacali po asfaltu.

Izrada

Korišćenje unibody kućišta bez uklonivih komponenti (osim fijoke nanoSIM kartice i memorijske kartice) čini novi HTC One veoma dobrim u pogledu kvaliteta izrade. Nema pomeranja delova i škripavih zvukova. Mana ovog dizajna je održavanje, ali to je druga priča.

Dimenzije

Novi HTC One je ogroman, od smart telefona sa ekranom 5 inča, HTC One je jedan od najvećih, pa je moguće pomisliti da inženjeri kompanije, za razliku od inženjera kompanija Samsung ili LG, na primer, nisu uspeli da ugrade elektroniku u kućište manjih dimenzija. Kada stavite pored HTC One, Samsung Galaxy S5 i LG G2, izgleda da su novi glavni modeli korejskih proizvođača pomalo porasli.

U jednom od najvažnijih parametara koji utiču na privlačnost smart telefona kada držite telefon u ruci, širini, HTC One je čak neznatno bolji od LG G2 i SGS5. Širina kućišta novog One modela je 70.6 mm, LG G2 – 70.9 mm a Samsung Galaxy S5 modela – 72.5 mm. Debljina omotača, koji je kod One veći nego kod konkurenata, u stvarnosti, posebnu ulogu za praktičnost držanja uređaja ne igra, jer da li je debljina kućišta uređaja 8 mm ili 10 mm, jedva ćete da primetite. Postoje modeli sa debljinom kućišta na papiru od 5 mm, ali da li je zgodno držati ovakav uređaj u ruci veliko je pitanje. Pored toga, model HTC One je neznatno veći od konkurencije, pri čemu debljina futrole će svojom glatkoćom i nedostatkom oštrih uglova da popravi stvar.

Uporedite različite dimenzije smart telefona sa 5 inčnim ekran, pri čemu smo uzeli i nekoliko manjih jedinica za jasnije uočavanje razlika u veličini između uobičajenih uređaja i onih većih.

  • Apple iPhone 5S - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama
  • HTC One (M8) - 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 grama
  • LG G2 138.5 x 70.9 x 8.9 mm, 143 grama
  • Meizu MX3 - 139 x 71.9 x 9.1 mm, 143 grama
  • Samsung Galaxy Note 3 - 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, 168 grama
  • Samsung Galaxy S5 - 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 grama
  • Sony Xperia Z2 - 146.8 x 73.3 x 8.2 mm, 163 grama

Kao što možete videti, veličina HTC One se može uporediti sa konkurentima. LG G2 i SGS5 su malo vitkiji, a najbliži veličini novog HTC modela je Sony Xperia Z2. Japanski smart telefon malo tanji, ali širi od One (M8).

HTC One (M8) i HTC One (M7)

HTC One (M8) i Lenovo Vibe X

HTC One (M8) i Nokia Lumia 920

HTC One (M8) i Meizu MX3

HTC One (M8) i Samsung Galaxy S5

HTC One (M8) i Samsung Galaxy Note 3

Jedini parametar koji, po našem mišljenju, sprečava da se HTC One zove generalno zgodnim za korišćenjem je visina kućišta. U odbranu ove tvrdnje ne možemo da kažemo ništa novo: kada držite aparat sa jedne strane, ne možete da stignete do vrha ekrana..

U zaključku, o veličini moramo da kažemo da je do sada situacija bila takva da skoro svaki proizvođač je polako ali sigurno težio da poveća veličinu ekrana za svoje vrhunske proizvode, a HTC nije izuzetak.

Kontrole

Sistem kontrola prošlogodišnjeg HTC One modela je bio drugačiji od kontrola kod HTC One X modela pri čemu je broj tastera bio drugačiji a novi HTC One takođe se razlikuje od prošlogodišnjeg modela u pogledu upravljanja. Hajde da vidimo šta se promenilo.

U HTC One (M7) su tasteri osetljivi na dodir ispod ekrana, levo i desno od logoa, dok kod HTC One (M8) modela je tu prazan prostor sa logotipima dok su tasteri preseljeni gore, pa su sada tri tastera na ekranu: „Back“, „Home“ i „Latest Applications“. Pritiskom sa zadržavanjem tastera Home možete pozvati servis Google Now.

Ako dodirnete bilo koji od ovih tastera uređaj zavibrira nežno.

Kompanija navodi da je transfer tastera na ekranu deo novog stila, kao i da je mesto ispod ekrana (gde prošlogodišnji HTC One imao samo dva tastera) mesto na kojem su sada posebni zvučnik i pojačalo za njega.

Taster za uključenje je u gornjem desnom uglu. Da, HTC je delimično poslušao korisnike, da odustane od nezgodne i nelogične pozicije u gornjem levom uglu i da stavi ga desno u vrh. Ako je kod prošlogodišnje verzije HTC One taster za uključivanje bio nezgodan zbog položaja u gornjem levom uglu sada je to nezgodno samo zato što poboljšana lokacija će biti kompenzovana negativno usled povećane visine kućišta. Takođe, na vrhu je infracrveni port da koristite HTC One kao daljinski za TV, TV top box ili sistem kućnog bioskopa.

Međutim, nezgodnu lokaciju tastera za uključivanje u novom One kompanija je ipak uspela da nadomesti na neki način. U HTC One ( M8) implementirana je tehnologija Motion Launch. Kako navodi HTC, novi One prenosi informacije sa svih senzora na posebnu aplikaciju koja prima ove informacije direktno, bez povezivanja sa svakim od senzora. Prvo, ovo omogućava malo produženo trajanje baterije, i drugo, da shvatite sve opcije koje postoje u HTC One (M8). Osnovna karakteristika Motion Launch su različiti načini za otključavanje ekrana bez tastera za uključivanje. Ako je LG G2 imao opcije da se dvostrukim dodirom ekrana otključa isti, HTC je otišao dalje. Dvaput dodirnite ekran i on će se zaključati, prevlačenjem prsta sa leva na desno se aktivira - BlinkFeed ekran sa desna na levo vraćanje na glavni ekran, od vrha do dna aktiviranje glasovnih kontrola, odozdo na gore – vraćanje na ekran gde ste bili kada ste zaključali uređaj (igra, aplikacija, meni, neki program koji je bio aktiviran i tako dalje). Sve ove akcije se najbolje izvode kada uređaj držite u ruci u vertikalnoj orijentaciji, mada ako ga okrenete u portrait orjentaciju ove opcije će takođe raditi, mada ne tako jasno ( sve osim dvostrukog dodira radi dobro). Još jedna zgodna karakteristika – uključivanje kamere iz zaključanog stanja - dovoljno da se uređaj okrene u landscape orjentaciju i pritisne bilo koji taster za regulaciju jačine zvuka.

Taster za regulaciju zvuka je sa desne strane i o njemu ne možemo ništa specijalno da kažemo - sasvim udobni su za korišćenje sa poznatim rasporedom tastera. Pored njega je fijoka za memorijsku karticu microSD formata. Da biste instalirali ili uklonili memorijsku karticu, koristite iglu (ili kompletan deo, sličan onome kod Apple iPhone modela).

Na levoj strani pri vrhu je fijoka SIM kartice formata nanoSIM. Kao što možete videti na slici, fijoka je dvostruko veća nego što je veličina jedne SIM kartice tako da je logično pretpostaviti da HTC je odlučio da napravi samo jednu fijoku sa dovoljno prostora za dve SIM kartice što je nagoveštaj da kompanija razmišlja o Dual SIM verziji uređaja.

Sa donje strane kućišta nalazi se microUSB utičnica i 3.5 mini-utičnica za slušalice. Želimo da se zadržimo na ovom mestu radi detaljnije analize. Činjenica je da je već mnogo godina, HTC ugrađivao 3.5mm mini-utičnicu na vrhu kućišta u svojim smart telefonima (HTC Sensation, HTC One X, HTC One prve generacije). Ovo je naravno mnogo bolje nego priključak na bočnoj ivici, ali ipak nije previše zgodno. Ako slušate muziku na svom telefonu i nosite ga u džepu pantalona, farmerki ili čak jakni, stavite ga u džep sa 3.5 mm džekom na gore. Kada uklanjanje jedinicu onda morate da izvučete uređaj držeći gornji deo kućišta. Novi HTC One ima konektor sa donje strane i to je bila prava odluka. Ako izvlačite uređaj iz džepa, vi ga držite tako da možete da nastavite da ga koristite bez da morate da ga okrećete nakon što ste ga izvukli iz džepa. Čini se sitnica, ali takve sitnice doprinose ukupnoj upotrebljivosti svakodnevnog korišćenja uređaja.

Na prednjoj strani gore i dole su zvučnici koji imaju svetlosne senzore i senzore blizine ugrađene u mrežicu zvučnika i 5 MP sočivo širokougaone kamere sa prednje strane.

Ekran

Novi HTC One poseduje Super LCD3 ekran i većina funkcije je ista kao kod prošlogodišnjeg modela, što je dobro, po našem mišljenju. Dijagonala je 5 inčna, rezolucija – 1920x1080 piksela (FullHD), gustina piksela - 441 ppi.

Ekran je sa maksimalnim uglom gledanja: pod bilo kojim uglom da gledate slika neće biti izobličena. Postoji dobra rezerva osvetljenosti, prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran je čitljiv. Ekran je veoma blizu prirodnom prikazivanju boja, boje su umereno bogate, ali ne sa preteranim kontrastom.

Automatsko podešavanje osvetljenosti kod novog HTC One modela ispravno radi u većini situacija. Imamo ovaj uređaj nedelju dana i nemamo želju da isključimo automatsko podešavanje osvetljenosti i podesimo ga ručno, što smo kod nekih smart telefona (mnogih) bili primorani učinimo.

Jedna od inovacija ekrana u odnosu na prošlogodišnji One je podrška za rad sa olovkom, mogućnost za rad sa ekranom u rukavicama i dobra reakcija na pritiske mokrim prstima.

Uporediti ekran HTC One modela sa ekranom modela Samsung Galaxy S5, čini nam se nema nikakvog smisla. Oba ekrana su dobra, ali na različite načine. Kod HTC One ekran je mirniji i tradicionalniji, dok Samsung Galaxy S5 poseduje svetao ekran zasićenih boja, veoma visoke osvetljenosti, ali loše čitljivosti pod zracima sunca. Više nam se sviđa ekran modela HTC One, ali to je samo mišljenje nekoliko ljudi naviknutih na umirujuće boje.

Ispod možete pogledati poređenje ekrana HTC One modela stare i nove generacije, dok kao primer se takođe uzima smart telefon Meizu MX3 kao jedan od standardnih uređaja sa 5 inčnim ekranom.

Sa leve na desnu stranu Meizu MX3, HTC One (M8), HTC One (M7)

Kamera

Kao i kod prethodnog One modela i ovaj je opremljen 4MP kamerom nove generacije, i to je najvažnije što morate da znate o kameri u HTC One (M8). U stvari, postoje dve kamere - glavna, nju kompanija zove HTC UltraPixel, sa sledećim karakteristikama: pozadinski osvetljenjom matricom veličine piksela od 2.0 mikrometara, veličine senzora 1/3", otvora blende f/2.0, objektiv 28mm sočiva. Kamera prema kompaniji, nudi mnoge nove karakteristike i funkcije za rad sa fotografijama.

U praksi, po pitanju mogućnosti HTC kamere i njene funkcionalnosti kompanija govori istinu jer zaista postoji mnogo različitih režima i načina kako da izmenite slike. O njima ćemo vam izneti detaljne informacije.

Kamera ima meni da birate različite scenarije, a glavni se zove – „Camera“. Ovo je standardno snimanje u automatskom režimu, ili bilo kojem drugom.

Automatski režim snimanja (Auto). U „Auto“ režimu, možete da podesite vrednost ISO, ekspoziciju (EV), uravnoteženje belog, a zatim izaberite jedan od 15 efekata. U podešavanjima kamere možete da podesite i odnos stranice: widescreen (16:9), normal (4:3) ili square (1:1), podesite rešetku za lakše snimanje, geotaggovanje, tajmer za snimanje samog sebe, kontrast, zasićenje, oštrinu i jačinu za retuširanje slika. Sva podešavanja se mogu sačuvati u posebnom profilu sa sopstvenim imenom i uključiti ih kada je to potrebno. Profila može biti nekoliko.

Fotografije napravljene u „Auto“ režimu podložne su najvećem broju promena. Nećemo opisivati sve načine uređivanja fotografija, dovoljno je samo da pogledate snimke sa ekrana, sve se jasno vidi.

Sledi jedan zanimljiv režim koji donosi interesantnu karakteristiku - UFocus, koja je bazirana na informacijama o sceni, prikupljenim dodatnom kamerom. Na slikama koje su već snimljene možete da premestite tačku fokusa sa glavnog objekta na bilo koji drugi u pozadini, na primer. Pored toga, možete samo da zamaglite pozadinu scene, ostavljajući originalni objekat u fokusu. Povezani UFocus režimi – efekat prekrivanja u pozadini (Foreground), stvaranje animacije (Seasons) i konvertovanje slike u trodimenzionalnu (Dimension Plus).

UFocus je najpogodniji za portrete i dodatno zamagljuje pozadinu, po našem mišljenju, ako napravite kadar sa izraženim objektom u prvom planu i više ili manje monotonom pozadinom, zamućenje pozadine javlja se ispravno i tačno. Opcija sa izborom nove tačke fokusa posle snimanja po našem mišljenju, nisu značajne. Naravno, možete pomeriti fokus na neki objekat u daljini, ali u većini situacija on će i dalje biti malo „van fokusa“, a objekat, koji je uključivao početni fokus će biti zamagljen suviše neprirodno.

Dakle, opet, po našem mišljenju, ceo UFocus sistem HTC Duo Camera je najbolji za portrete sa prelepo zamućenom pozadinom, i kao takav, ovaj režim funkcioniše dobro.

Ispod su primeri fotografija nastali Auto režimom:

Evo primera fotografija i zatim primene niza efekata UFocus, prva slika je originalna, zatim slede tri snimaka sa efektima:

Smart telefon loše uklanja tekst, međutim, po našem mišljenju, to radi bolje u „auto“ režimu, umesto u posebnom režimu "Text“. U drugom slučaju, fotografije su previše zrnaste, iako to nije potrebno. Ali procenite sami: od vrha - dva snimaka teksta u režimu „Auto“ dok je dole snimak u „Text“ režimu.

Posebni režimi „macro“, „Night“, rade generalno dobro, oni mogu ponekad da čine da dobijete lepe snimke, posebno u „macro“ režimu.

Takođe, postoji režim HDR, režim panoramskog snimka i režim „photosphera“, u okviru kojeg možete da snimite sve što vidite oko vas, stojeći u jednoj tački. Pregled ovakvih fotografija na PC-ju koristeći standardni softver ne radi, već samo na smart telefonu.

Manuelni režim snimanja (M). Jedna od karakteristika kamere u novog HTC One, pored postojanja dodatnog modula za snimanje informacija o dubini scene jeste manuelni režim snimanja. Danas mnogi uređaji imaju manuelno podešavanje ekspozicije, ISO vrednosti, osvetljenja i drugih detalja, ali su uređaji gde možete ručno da podesite brzinu zatvarača i izoštravanje, još sasvim retki.

U manuelnom režimu, možete da promenite sledeće postavke – uravnoteženje belog, ekspoziciju, ISO, brzina zatvarača, fokus. Uravnoteženje belog se podešava u opsegu od 2300K do 7500K, vrednosti ISO u opsegu od 100-1600, brzina zatvarača u opsegu od 1/8000-4 sekunde.

Ono što je najvažnije, po našem mišljenju, je mogućnost da se ručno podesi fokus. Fokusiranje se ne vrši dodirom objekta na ekranu, odnosno izborom fiksne udaljenosti, na kojoj će se fokus javljati. Zato sada novi HTC One može da fotografiše svaki objekat izbliza, a ne samo one na koje jedinica može da se fokusira u „Macro“ režimu.

Slede primeri fotografija nastalih manuelnim fokusom:

Obratite pažnju kako je sada lako moguće da se slika izbliza, uključujući objekte kao što je kosa, na primer. Sa HTC One prethodne generacije dobiti takav sličan snimak je bilo praktično nemoguće, dok kod novog One je u pitanju par sekundi i pravilno izabrani fokus.

Naravno, većina korisnika će manuelni režim snimanja smatrati beskorisnim, ali u nekim situacijama on vam omogućava da snimate fotografije veoma visokog kvaliteta u odnosu na one koje isti uređaj u „Auto“ režimu kreira. Ovde je dobar primer ovakve situacije – snimak izbliza figura pri slabom osvetljenju (u mračnoj prostoriji).

"Auto" režim, brzina okidača 1/11, ISO 3200

Režim "M", ekspozicija 1, ISO 320 (automatsko podešavanje osetjivosti)

"Auto" režim, brzina okidača 1, ISO 200 (manuelno podešavanje osetjivosti)

Jasno je da je za ovu sliku za tako dugu ekspoziciju trebaju jake ruke i čelični živci (ili stativ, neka vrsta podupirača), ali generalno, mislimo da ste shvatili kakav potencijal ima manuelni režim fotografisanja u odnosu na „Auto“ režim kod HTC One modela.

Prednja kamera u HTC One (M8) dozvoljava obične slike, kao i slike dva prozora kada glavni kadar je za sliku sa prednje ili glavne kamere i mali prozor u uglu - za više fotografija.

Dual LED blic u HTC One može da radi u nekoliko režima i da služi kao baterijska lampa.

Video. Video se snima u standardnom režimu pri maksimalnoj rezoluciji 1920x1080 piksela, broj kadrova je 30 kadrova u sekundi, (promenljivi) bitrate - 20 Mbps, snimanje zvuka se vrši u stereo kvalitetu pri 192 Kbps. Tokom snimanja, možete ručno da promenite pozicije fokusa, takođe postoji AF praćenje, optička stabilizacija čak pomaže pomalo, ali to je naročito primetno ako snimate video sa maksimalnim uvećanjem. Takođe bismo želeli da obratite pažnju na veoma visok, prema našem mišljenu kvalitet snimanja zvuka u video klipovima. Nema krčanja zvuka, glasovi osoba se savršeno razlikuju, dok šum vetra (koji je duvao za vreme snimanja) je minimalan.

Pored standardnog režima je dostupan i režim za sporo snimanje u 60 kadrova u sekundi i HDR. Ispod ćete naći primere video snimaka u svakom od ovih režima.

Poređenje kamera (Roman White)

Samo imajte u vidu da je poređenje zasnovano na malom broju snimaka a mi ćemo uskoro pripremiti detaljan materijal.

U ovom trenutku ljudi su zainteresovani za razlike u kvalitetu fotografija snimljenih sa HTC One (M7) i novim HTC One (M8). Ispod su slike iz 100 % odsecanja. U stvari, praktično ne postoji ništa da kažemo, jer je modul kamere ostao nepromenjen. U M8 fiksni balans bele boje (on je, po našem mišljenju, radio ispravno) radi na algoritmima za ravnanje i izoštravanje (bilo je primetno manje šuma), dodato je malo zasićenje. Možda je HTC koristio kod M8 druga sočiva (ili možda drugačiji softver), pri čemu na slikama zgrade su manje iskrivljene zbog širokougaonih sočiva. Brzina fokusa je povećana, fokusiranje se sada izvodi tačnije čak i u teškim uslovima osvetljenja.

Dalje, uporedili smo fotografije snimljene na Samsung Galaxy S5, HTC One ( M8) i Nokia Lumia 1020. Opet, imaćemo detaljno testiranje kamera ovih uređaja. Sada samo nekoliko reči o slikama.

Naravno, kada se posmatra sa stanovišta rezolucije fotografija imamo nedvosmislenog autsajdera - HTC One (M8). Ali ako ne razmatramo ovu opciju, smart telefon ima dobru kameru: tačno uravnotežene belog, prirodne boje (slabije od SGS5 i Nokia 1020), jasan kontrast, široki ugao gledanja i brzo snimanje.

U principu, uporediti kameru modela HTC One (M8) sa kamerama modela Galaxy S5 i Nokia 1020 nema mnogo smisla jer ova druga dva uređaja imaju kamere mnogo više rezolucije i takvo poređenje jedan na jedan, jednostavno nije moguće O poređenju rezultata SGS5, Nokia Lumia 1020 i drugih smart telefona, informaciju ćete dobiti kasnije, iz našeg komparativnog fototesta.

Zvuk

Nadamo se da će čitaoci oprostiti (iz očiglednih razloga) najkraći opis zvuka koji nude slušalice. Ovde je neophodno reći nekoliko osnovnih stvari. Prvo, HTC više ništa nema sa kompanijom Beats Audio, svi algoritmi za poboljšanje zvuka i njegovu obradu su kompanijini. Drugo, zvuk je malo glasniji nego kod HTC One prethodne generacije. Treće, sa uključenim podrazumevanim režimom BoomSound novi HTC One zvuči lošije nego bez njega.

Što se tiče režima BoomSound, on se automatski omogućen kada slušate muziku na zvučnicima (ne može da se isključi u ovom slučaju), pri čemu je zvuk je jasan, glasan, bez šištanja i drugog.

Kvalitet snimanja glasa na novom HTC One ostao je na nivou prethodnog modela, koji je isto tako visok. Uređaj snima zvuk kvalitetno i čisto, bez suvišnog šuma, čak i ako su prisutni u blizini izvora zvuka. U isto vreme na snimanje glasa je veoma dobro, čak i ako izvor, je na udaljenosti od 2-3 metara od smart telefona.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2600mAh. Kompanija takođe tvrdi da je trajanje baterije novog HTC One, značajno povećano zbog mnogih novih rešenja kako hardvera (korišćenjem overklokovane verzije procesora, koprocesora koji prikuplja podatke sa svih senzora) tako i softvera (novi režim za uštedu energije).

Prilikom testiranja pre godinu dana HTC One (M7) prilikom reprodukcije video sadržaja pri 720p rezoluciji je radio 8 časova dok je HTC One (M8) u ovom testu radio 10 sati. Ako govorimo o svakodnevnoj upotrebi, naš uzorak M8 radi u proseku 20-22 sati ili ceo dan. Opterećenje podrazumeva 40-60 minuta razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, e – mail, Gmail poštu, režim push mail poruka, 3-4 sata slušanja muzike i oko 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač ). U principu, vreme rada novog HTC One bolje je nego kod prethodne generacije modela. Naravno, ne vidimo duže trajanje baterije za 30-40 odsto, ali par sati više rada nije loše, naročito što prošlogodišnji model nije bio autsajder među glavnim modelima.

Smart telefon ima režim uštede energije, koji kada uključite može da sačuvate trajanje baterije smanjivanjem osvetljenosti ekrana, onemogućavanjem vibracije.

Inovacija kod HTC One (M8) koja je kritična za režim uštede energije. U ovom režimu, procesor radi na nižoj frekvenciji, većina senzora i aktuatora je diskonektovana, kada je ekran isključen ne emituju se podaci, vibracija je isključena i smanjena je osvetljenost ekrana. Ali što je najvažnije, ovaj režim omogućava da ograničite set aplikacija na telefon, e-mail (samo podešenog preko klijenta kompanije), poruke, kalendar i kalkulator. Pokretanje drugih programa ili dodavanje na listu dozvoljenih za rad u ovom režimu nije moguće.

Platforma, memorija

Ovaj smart telefon baziran je na najnovijoj Qualcomm Snapdragon 801 platformi sa četvorojezgarnim 2.3GHz procesorom i Adreno 330 grafičkim podsistemom. U verziji za azijsko tržište radni takt porceosra je povećan na 2.5GHz. HTC One poseduje 2GB RAM-a i 16/32GB interne memorije za skladištenje korisničkih podataka. Uprkos tome što količina memorije može da zvuči neadekvatna slot kartice obećava da nećete ostati bez mmeorije naročito imajući u vidu da uređaj podržava kartice kapaciteta do 128GB.

Najvažnija stvar koju treba da znate o brzini ovog uređaja je da uređaj je veoma brzo: nema kašnjenja, nema odlaganja, nema sporog iscrtavanja animacija, nema kočenja interfejsa. Uporedite glatkoću rada interfejsa novog HTC One sa Apple iPhone 5/5S, modelima i uvidećete da je otprilike na istom nivou.

Ispod su screenshotovi novog HTC One modela u testu Antutu Benchmark X.

Svi zahtevni programi koji zahtevaju moćne hardverske komponente smart telefona sa ovim uređajem rade glatko, bez ikakvih problema. Teškoća sa video reprodukcijom takođe nema, ako govorimo o brzini. Jedini problem koji smo imali je nedostatak zvuka na nekim test klipovima kada je korišćen standardni plejer. Ovaj problem je rešen instaliranjem MX Player-a ili Dice Player-a.

Povweivanje

Smart telefon radi u sledećim mrežama GSM (850/900/1800/1900), HSPA (850/900/1900/2100) i LTE (800/1800/2600). Uključivanje i isključivanje se može podesiti preko interfejsa ili se dodati na početnom ekranu preko widgeta koje možete pronaći bez da gledate u ekran što je opet veoma jednostavno.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. ali kada je HTC One povezan sa računarom (Windows 7) ,sistem će vas obavestiti da uređaj može da radi brže ako ga povežete preko USB 3.0 porta . Međutim, razlika u vremenu prenosa 1GB fajl na vašem smart telefona preko USB 2.0 i USB 3.0 porta je samo oko 5 sekundi odnosno u našem slučaju 40 sekundi preko USB 2.0 porta na računaru i 35 sekundi - preko USB 3.0.

MicroUSB konektor u okviru HTC One uređaja podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja za na primer prebacivanje fotografija sa foto aparata. Sistem HTC One modela može da čita i kopira podatke sa flash drive-ova formatiranih sa fajl sistemima FAT/FAT32 ali je fash drive kada smo želei da oristimo NFTS bio prazan.

Ovde moramo da ukažemo na jedan interesantan trenutak. Sa jedne strane HTC One se može povezati sa USB flash driveom sa adapterom da čita podatke sa drugog uređaj, ali se to ne može uraditi dok se ne instalira neki menadžer fajlova koji je dostupan preko Google Play prodavnice.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP.

Wi-Fi (802.11a/ac/b/g/n). U okviru modela HTC One koristi se dual-band WI-FI modul. U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula:auto, 5 GHz i 2.4 GHz. Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Wi-Fi router.Smart telefon može deliti 2G/3G/4G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže i lozinka (WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite laptop, drug smart telefon ili tablet.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

NFC. Kao i prethodni glavni model i HTC One podržava NFC, ali se modul nije mogao koristiti jer HTC nije opremila ovaj uređaj odgovarajućim softverom koji bi podržao takvu mogućnost. Sve je više telefona na NFC modulom koji omogućavaju izvođenje raznih zadataka, ali je to oblast koja tek treba da se razvija.

Navigacija

ISmart telefon poseduje podršku za GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps and Google Navigation softver.

Radi lakšeg rada sa smart telefonom kada ste u kolima i kada je uređaj u držaču za kola postoji poseban režim „in the car“. Kada se aktivira, videćete velike ikone na radnoj površini, pri čemu ovde postoji posebna naprednija verzija osnovnih aplikacija: adresara, muzike, podešavanja, alata za pozivanje. Ako želite, u ovom meniju možete dodati prečice i druge programe. U ovom režimu, možete koristiti Special Assistent, uslužni program koji obavlja glasovne komande kao što su „call contact name+“, „+ Play title track“ i neke druge. Treba obratiti pažnju na ovaj program ako želite da koristite HTC One za volanom, jer zaista dobro radi i prepoznaje komande ako ih izgovorite više ili manje jasno i glasno.

HTC Dot View

Sjajna ideja, rođena iz popularnosti pixel teme ili na neki drugi način nije nam poznato. Uz HTC One (M8) je dostupna posebna futrola Dot View. Po izgledu u pitanju je obična plastična futrola u formatu knjige sa perforiranom poklopcem. Trenutno je dostupna u pet boja: tamno siva, tamno plava, mente, svetlo narandžasta, boja trešnje. U stvarnosti ova vrsta futrole može izgledati drugačije, ali mislimo da će uskoro biti dostupna u prodavnicama i svako će moći da proceni njen izgled uživo. Evo kako to izgleda HTC One (M8), u ovakvoj futroli.

Još jedan bitan detalj! Ova vrsta futrole ne samo da štiti kućište smart telefona, već i prikazuje razna obaveštenja. Obaveštenja su iscrtana na ekranu uređaja pri čemu ih možemo videti kroz perforirane otvore futrole. Izgleda neverovatno, dok sa praktične tačke gledišta, sve je takođe prilično zgodno. Dvaput dodirnite poklopac i možete da vidite tačno vreme i vremensku prognozu. Prevucite prstom od vrha naniže tokom poziva – odbijate poziv, odozdo – na gore - odgovarate na poziv. Takođe, prikazuje obaveštenja, pokreće tajmer ili budilnik, možete da vidite novu tekstualnu poruku koja vam je stigla ili propušten poziv.

U zatvorenom prostoru ili u večernjim satima sve informacije se mogu savršeno pročitati pri čemu je ovaj deo dodatne opreme u akciji veoma impresivan i interesantan. On stvara neočekivan efekat i prosto je neverovatno kako je jedna jednostavna ideja primljena tako dobro. U početku nismo očekivali svaki put, pokazujući smart telefon prijateljima i poznanicima takve reakcije. Nijedna osoba nije bila ravnodušna, svi su ovaj deo opreme primili sa entuzijazmom i pozitivnim iznenađenjem. Po svetlom sunčanom danu korišćenje HTC Dot View verovatno neće biti veoma prijatno, ali u drugim situacijama, tekst se čita preko njega jako dobro, čak i kada ste kod kuće ili u kancelariji po sunčanom danu.

Ovaj slučaj je jasan dokaz da čak i sada, u 2014, kada je, čini se da su sve ideje oko smart telefona i prenosive elektronike uopšte iscrpljena, možete da uradite nešto veoma elegantno, spektakularno i neobično, ali u isto vreme jednostavno. HTC Dot View futrola će mislimo biti veoma popularna, i sigurni smo da će mnogi vlasnici novog HTC One želeti da kupe ovu futrolu ne toliko zbog njenih zaštitnih svojstava, već možda pre zbog efekta koji stvara.

Uzgred, HTC nikakvih planova za buduće Dot View, ali je verovatno da kompanija želi da ojača popularnu liniju pribora za svoje uređaje i logičan korak je da kreira SDK za programere. U ovom slučaju, pored standardnog obaveštavanja, Dot View može da „nauči“ da pokazuju i obaveštenja za razne aplikacije trećih strana. To može biti neki twitter klijent, video i muzički plejeri, e-mail klijenti, i tako dalje.

Zaljučak

Na kvalitet prijema signala kada je reč o novom HTC One nismo imali nikakve pritužbe. Aparat dobro „hvata“ mrežu, zvuk u slušalici je jasan i bez šištanja i irelevantnog šuma, mada sa malom rezervom zvuka. Vibracija je relativno jaka, prisutna je uprkos veličini i težini uređaja u većini situacija. Dinamika melodija zvona je iznad proseka, ali ne može se reći da je uređaj mnogo moćniji od konkurencije ali se razlikuje od ostalih HTC One uređaja po tome što nudi visok kvalitet tonovi zvučnika, a ne jačinu.

Ovaj model u verziji sa 16 GB interne memorije je nešto skuplji u odnosu na Samsung Galaxy S5 16GB. Novi HTC One jeste skup, ali kompanija ovim modelom prvi put u dugo vremena na tržištu nudi nešto zaista novo što nije u ravni po karakteristikama sa ranijim glavnim modelima kompanije već je prava senzacija.

Da bi to uradio, HTC-u je trebalo pet godina. Pet godina je trebalo kompaniji da se vrati na ono što je voleo uski krug stvarnih ljubitelja brenda. Govorimo o modelu HTC HD2, objavljenom 2009, i poslednjim do sada HTC modelom sa harizmom i energijom. Usledio je spor pad, koji je dostigao vrhunac po našem mišljenju, sa linijom Sensation - sa mnogo dečjih bolesti i problema. Kompanija je zatim postepeno počela da ponovo gradi pravac u kome je najmoćnija, a u poslednjih godinu dana sa izdavanjem prve generacije One modela se čini da HTC uspeo da se vrati na pravi put.

Smart telefon HTC One (M8) je kombinacija svega najboljeg što je HTC mogao da uradi - prepoznatljiv, elegantan, za razliku od konkurenata, odličnog dizajna, luksuznih materijala kućišta, zgodan, poseduje intuitivan i jednostavan interfejs, omogućavajući da ne morate da načinite nikakav dodatni napor da se naviknete na novi uređaj. Korišćenjem u toku jedne nedelje HTC One (M8) nismo primetili nagoveštaji ili probleme vezane za kašnjenje, probleme sa strane telefona, preterano zagrevanje, probleme u okviru kućišta. Ne možemo garantovati da je uređaj maksimalno stabilan i apsolutno slabih tačaka ali sa našeg stanovišta savršeno funkcioniše.

Prvi put posle dugo vremena smo koristili uređaj sa takvim entuzijazmom i uzbuđenjem. Istina je da novi HTC One ima svoje nedostatke, posebno kameru sa fotografijama niske rezolucije (nije šala, na monitoru sa rezolucijom od 2560k1440, skoro da ne morate da uvećate prikaz na fotografija, jer je njihova rezolucija 2688x1520, odnosno samo malo više), zatim ne-ukloniva baterija i velike dimenzija. Ali, čak i ako uzmemo u obzir novi M8 samo u smislu specifikacija i promena u odnosu na M7, možete videti rad koji je sproveden od strane inženjera: novi HTC One nudi bolje vreme rada, ima slot memorijske kartice, nezgodno mesto tastera za uključivanje je promenjeno, kao i 3.5 mm mini-utičnicu koja je na logičnom mestu na dnu. Sve ovo je zahtevalo mnogo posla, i zapravo pokazuje da je kompanija, pored toga što je pokušala da stvori lep i spektakularan smart telefon radila na rešavanju tekućih problema, i to uspešno.

Dakle, ako pitate da li da promenite HTC One od prošle godine novom generacijom -odgovor je jasan: da. Novi One je uređaj sasvim drugačijeg nivoa, ne samo u kontekstu prethodnih modela HTC-a, već jednostavno u odnosu na sve Android smart telefone. Ovaj uređaj, koji pokazuje kakav da bude istinski moderan smart telefon nije bezimeni komad plastike sa dobrim performansama, već uređaj koji ne samo da će obavljati sve potrebne poslove, već će vas takođe oduševiti svakog dana sa estetskih i praktičnih tačaka gledišta. Sve ovo karakteriše novi HTC One.

Karakteristike

  • Klasa: glavni model kompanije
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijumsko unibody-kućište
  • Operatvni sistem: Android 4.4, HTC Sense 6
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 801
  • Procesor: 2.3 GHz quad-
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 16/32 GB memory ous slot microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / ac / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP, aptX), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (via microUSB), DLNA, NFC, infrared
  • kran: kapacitivni, 5 inča sa rezolucijom 1920x1080 piksela (FullHD), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: dual kamera HTC duo 4 MP (maksimalna rezolucija slike 2688 x 1520), upotrebljava ultrapiskele od 2mikrometra, autofokus, BSI, f/2.0, optička stabilizacija, video se snima pri 1080p (1920x1080 piksela). Dodatna kamera snima podatke vezane za dubinu scene. LED blic (radi kao baterijska lampa).
  • Prednja kamera: 5 MP, f/2.0, široki ugao (bez autofokusa), snima video pri 1080p
  • Navigacija: GPS / Glonass (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 2600 mAh kapaciteta
  • Dimenzije: 146,4 x 70,6 x 9,4 mm
  • Masa: 160 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024