Ascend Mate7 2014
2014. godina
6" LCD, 77.6% body
6% 925, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
4100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Ascend Mate7
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend Mate7. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend Mate7 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela Huawei Ascend Mate 7

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Materijali: staklo i metal
  • OS: Google Android 4.4.2
  • Procesor: 4 jezgra + 4 jezgra, HiSilicon Kirin 925
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 6 inča rezolucije 1080x1920 piksela
  • Kamera: 13 MP (glavna), 5 MP (prednja)
  • Dodaci: akcelerometar, snezori blizine i svetlosti
  • Baterija: ukloniva, LLi-Pol kapaciteta 4100 mAh
  • Dimenzije: 157x81x7.9 mm
  • Masa: 185 g

Prodajno pakovanje

Smart telefon se isporučuje u maloj, crnoj kartonskoj kutiji. Na prednjoj strani slovima boje zlata ispisan je naziv "ASCEND MATE" a logo iste boje nalazi se na dnu.

Otvarajući kutiju, na vrhu se nalazi dokumentacija i posebne metalne kopče za vađenje slota SIM kartice. U zasebnoj kutiji upakovane su sledeće stvari: mrežni adapter sa izlaznom strujom od 2A, USB kabl i slušalice. Svi dodaci su bele boje.

Na ekranu pametnog telefona postavljena je providna zaštitna folija.

Uvod

Sa ovim uređajem smo se sreli ranije obzirom da su Honor 6 i Mate 7 najavljeni na IFA 2014. Prvi utisak je bio dvosmislen, verovatno zbog toga što smo na ovom događaju čekali nešto originalno. U poslednje vreme ispostavilo se da Huawei proizvodi izgledaju na nivou ostalih proizvođača pri čemu se novi Huawei modeli razlikuju od prethodne generacije modela ove kompanije. Oba uređaja kompanije Huawei imaju dobre tehničke i druge bitne karakteristike, pri čemu moramo da kažemo da je reč o kvalitetnim modelima.

Danas ćemo se fokusirati na glavni model kompanije Huawei Ascend Mate 7. Šta je još značajno za dati model? Kao što je već pomenuto, Huawei je pokušao da uzme u obzir želje kupaca. Oni žele tanko metalno kućište, ovaj model ga donosi, snažan procesor – tu je; cool kameru - dostupna, skener otiska prsta - takođe! Neki potencijalni kupci modela Mate 7 čekali su QHD ekran visoke rezolucije, ali avaj, postoji samo FullHD ekran. Međutim, ne verujemo da bi QHD rezolucija mogla da na ekranu od 6 inča donese veliku prednost - verovatno je u pitanju marketinški trik: praktično je nemoguće videti razliku između QHD ekrana i FullHD. Mnogo važniji je kvalitet matrice. Postoji jedan čudan detalj - količina RAM-a. U skupom Ascend Mate 7 modelu postoji 2 GB, dok kod pristupačnijeg Honor 6 ima 3GB RAM-a.

Dizajn, veličina, kontrole

Ne bismo voleli da budemo dosadni i tvrdimo kako je Mate 7 kopija HTC One Max modela. Čak i da jeste, to je samo činjenica u korist kompanije Huawei, a HTC ne gubi ništa. Dimenzije modela Ascend su 157x81x7.9 mm, težina - 185 grama ; Dimenzije HTC Max su 164.5x82.5x10.3 mm, težina - 217 grama. Huawei model je kraći, uži, tanji i lakši. U svakom slučaju, kineska kompanija je pokušala da to uradi bolje i lepše.

HTC One Max

Dostupne će biti tri boje za ovaj uređaj: bela, crna i boja zlata. Dopao nam se uređaj sa kućištem boje zlata jednostavno zato što izgleda veoma neobično. Tanki obod je crne boje, i on se postepeno stapa sa ekranom i pozadinom uređaja. Okviri desno i levo su debljine samo 2.9 mm. Kod crne verzije uređaja oni su praktično nevidljivi. Zanimljivo, je da je odnos oblasti ekrana u odnosu na površinu prednje strane 83 %.

Uprkos činjenici da više volimo manje smart telefone, Huawei Mate 7 savršeno stoji u ruci, on je jednostavan za korišćenje, ne osećate nelagodnost zbog velikih dimenzija. U nekim situacijama ćete i dalje morati da pomerate uređaj na dlanu da dostignete željenu stavku interfejsa. Ipak ergonomski dizajn ovog uređaja je na najvišem nivou !

Ekran je zaštićen izdržljivim staklom Corning Gorilla Glass 3. Za nekoliko nedelja korišćenja ovog modela se nisu pojavile ogrebotine. Površina ima oleofobski premaz, pri čemu otisci prstiju ostaju, ali se lako ulanjaju. Dodirni osećaj je prijatan, takođe, prst klizi lako po staklu.

Okvir ekrana je napravljen od bele sjajne plastike. Formira malu platformu, čime štiti površinu ekrana od spoljnih uticaja, kao u situacijama kada 7 Mate leži licem na dole.

Strane i gotovo cela zadnja površina su napravljeni od metala svetle boje. Postoje dve vrste ukrasa. Oni lepo izgledaju kada su izložene svetlu. Nešto kao što smo već videli u iPhone 5 i 5S. Dosta dugo vremena zadnja površina Ascend modela ostaje neoštećena, iako je prilikom testiranja nošen u džepu, zajedno sa iPhone 5 modelom.

Naravno, dobro metalno kućište je izuzetno teško da se napravi ali u svakom slučaju signal mora izaći iz uređaja. Zato Mate 7 ima dva plastična umetka, obojena u boju kućišta. Oni se nalaze na zadnjoj strani odozgo i odozdo. Širina svakog je samo 8 mm.

Zadovoljni smo kvalitetom izrade uređaja: na pritisak kućiše se apsolutno ne čuje, plastični tasteri i slotova za SIM i memorijsku karticu se ne pomeraju.

Gore u centralnoj zoni je zvučnik za prenos glasa koji prekriva mala srebrna metalna mreža. Jačina je visoka, na ulici ili u metrou sagovornika čujete bez problema.

Sa leve strane zvučnika su senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, prednja kamere. Ispod ekrana, tasteri osetljivi na dodir nisu prisutni, samo oni na ekranu.

U dnu se nalazi mikrofon i microUSB port. Perfekcionisti neće biti zadovoljni jer je microUSB port blago izmešten u odnosu na centralnu osu uređaja na levo za nekoliko milimetara. Gore se nalaze drugi mikrofon i 3.5 mm audio izlaz za slušalice ili handsfree.

Taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje su desno. Oni su napravljeni od metala, rebraste površinu. Njihov hod je minimalan, blago se pritiskaju. Postavljanje tastera za zaključavanje udesno je prava odluka za udobno korišćenje.

Gore levo su dva metalna zatvarača jedan za microSIM karticu a i ispod njega za memorijsku kartice. Obično u ovoj klasi uređaja podrške za microSD kartice.

Sa zadnje strane uređaja su veliko sočivo kamere, koje ne štrči iznad kućišta, otvor blica i handsfree zvučnik. Model Huawei Mate 7 ima senzor otiska prsta (kvadrat, blago udubljen, sa glatkim ivicama). Naravno, malo je verovatno da će neko biti iznenađen ovim, ali u pitanju je odlično rešenje. Nasuprot ovom rešenju, na primer, kod Samsung telefona, morate da zadržite prst na ekranu, a zatim dodirnete taster. Kod Mate 7 modela jednostavno prevučete prst. Skener otiska prsta detektuje uređaj u bilo kom položaju. Funkcija radi brže nego standardno otključavanje ekrana.

Poređenje dimenzija:

Huawei i Apple iPhone 5

Huawei i Nexus 5

Huawei i tablet Huawei M1

Huawei i Huawei P7

Ekran

Ascend Mate 7 koristi ekran dijagonale 6 inča. Fizička veličina ekrana je 74x132 mm. Minimalne okvire ekrana smo pomenuli. Gore je okvir debljine 10 mm a dole 14 mm. Antirefleksioni sloj je takođe dobar, filtrira sunčevu svetlost i druge svetle objekte da se ne vide na ekranu.

Suprotno očekivanjima, kod ovog modela korišćena je FullHD rezolucija, umesto QuadHD. Ne vidimo razliku, naročito na ekranu dijagonale 6 inča ili manje. U Mate 7 modelu instalirana je IPS matrica Japana Display Inc.

Kvalitet ekrana nas je zadovoljio: čisto bela boja, lepe zasićene boje, jako osvetljenje (informacije se mogu lako pročitati čak pri jakom suncu). Ispod smo uporedili ekran sa druge dve matrice - modela ZTE Nubia 7 MAX i LG G3.

ZTE Nubia 7 MAX i Huawei Ascend Mate 7

U ovom slučaju, ne postoji velika razlika, ZTE blago iskrivljuje balans belog, stvarajući sliku u blago crvenoj varijanti. Jačina osvetljenja je nešto viša kod modela Huawei.

LG G3 i Huawei Ascend Mate 7

Činilo se da će LG da nadmaši ekran Huawei modela, ali se to nije desilo. Matrica G3 modela daje snažnu sliku u toplim tonovima. Kada nakrenete ekran razlika je još očiglednija. Jačina osvetljenja je ponovo bolja kod Huawei Mate 7.

Tradicionalno, u modelima kompanije Huawei je dostupna opcija „temperatura boje“. Savet je da je ne dirate jer ćete načiniti stvari gorim.

Osvetljenje je podešava ručno ili automatski. Nudi širok opseg regulacije boja. Noću, možete čitati knjigu bez naprezanja očiju.

Ekran je kapacitivnog tipa i podržava do 10 istovremenih dodira. Osetljivost je izvrsna. Postoji režim za rad sa rukavicama.

Za one koji su navikli da stignu na željenu lokaciju na ekranu bez korišćena obe ruke a žele telefon duge dijagonale, programeri su implementirali funkciju „One handed“. Međutim, ona se odnosi samo na kontrole, brojčanik i neke druge stvari.

Još nekoliko fotografija ekrana.

Crna

Bela

Baterija

Smart telefon poseduje uklonivu Litijum-Polimer bateriju kapaciteta 4100 mAh. Kompaniaj je uraidla odličan posao obzirom da smo očekivali manju bateriju u tako tankom kućištu.

Oni koji često menjaju Android telefone ili samo testiraju uređaje na ovom operativnom sistemu, znaju da je vreme rada ovih uređaja je obično isto, bez obzira na kapacitet baterije. Naravno, ako je uređaj nije opremljen baterijom kapaciteta 4100 mAh. Zbog toga Mate 7 može da radi 27-35 sati, i to pri: 30-40 minuta razgovora, oko 7 sati korišćenja 4G (provera maila, Twitter, itd u pozadini), 3-4 sati aktivne konekcije u WiFi mreži ( pregled sajtova čitanje tweet-ova, mail i slično), odnosno oko dva do tri sata fotografisanja.

Fanovi gledanja videa mogu da računaju na 9-10 sati, uz maksimalno osvetljenje, maksimalnu jačinu zvuka na slušalicama. Pri igranju baterija se isprazni za četiri sata. U režimu za čitanje jedinica će trajati nešto više od 20 sati.

Postoji odeljak „Ušteda energije“. Lako možete da prelazite sa režima „Ušteda energije“ u režime „Clever“ i „Normal“. Kada se aktivira, ovaj režim na ekranu telefona će se prikazati samo neophodne funkcije: pozivanje, poruke, kontakti i časovnik. U ovom režimu, uređaj funkcioniše 40 sati.

Karakteristike povezivanja

U ovom delu, potrebno je naglasiti ono što je najvažnije: Mate 7 radi sa mrežama LTE CAT 6, podržava Wi-Fi b/g/n (dual - band, DLNA, WiFI Direct, Wi-Fi hotspot ), Bluetooth verzija je 4.0 (podržava A2DP, EDR, LE), poseduje NFC čip.

Uređaj nudi podršku za OTGrežim povezivanja.

Huawei Ascend Mate 7 podržava GPS i GLONASS. Rad je stabilan, brzina je veoma visoka, čak i u zatovrenom pored prozora telefon "vidi" 10 satelita.

Memorija, memorijska kartica

U okviru Ascend Mate modela je ugrađeno 2 GB RAM-a. Neobično je to da pristupačniji Huawei Honor 6 ima 3GB RAM-a. Zašto je to tako urađeni ne može da odgovori ni sama kompanija. Mislimo da je ovo urađeno da bi se ukazalo da je Honor najbolji model kada je reč o jedinicama sa 6 inčnim FullHD ekranima.

Koristili smo uzorak sa 16 GB flash memorije. Korisniku je dostupno oko 12GB. Međutim, ne brinite, dostupan je slot microSD memorijske kartice. Maksimalni podržani kapacitet je 64 GB.

Kamera

Odnedavno u vodećim modelima kamere su veoma interesantna stvar za poređenje. Zašto ? To je vrlo jednostavno: u 99 % slučajeva, hardver u takvim uređajima je tako napredan da nema zamerki. Tu je i mnoštvo memorije, vrhunski ekrani i sve ostalo što čini vodeći model. Kamere su na oko iste, ali razlika dolazi prilikom snimanja kada nije svetao sunčan dan, odnosno u večernjim satima, kada je oblačno vreme, noću ili u zatvorenom prostoru sa veštačkim osvetljenjem. U takvim okolnostima do izražaja dolaze oni najbolji u smislu kvaliteta snimanja.

Huawei Mate 7 poseduje dva modula kamere: glavni 13 MP pozadi i 5MP napred. Prednja kamera je širokog ugla odličan za selfije.

Objektiv kamere ima otvore blende F2.0, dok prednja kamera ima otvor blende F2.4. Minimalna vrednost ISO je 50, maksimalna 3200. Maksimalna ekspozicija je 1/16, a minimalna 1/25000.

Kvalitet slika je prilično dobar, u popodnevnim časovima, kao što smo rekli, sve kamere snimaju otprilike isto. U zatvorenom prostoru Mate 7 se ponaša dobro zahvaljujući otvoru blende. Noću Huawei snima malo tamniju sliku nego kod direktnih konkurenata, uključujući Honor 6, ali uz primetno manje šuma. Fokus je uvek precizan i brz. Uravnoteženje bele boje se ne dovodi u pitanje.

Uređaj snima video u rezoluciji 1920x1080 piksela pri 30 frejmova u sekundi. Kvalitet je prosečan, slika je nešto slabije oštrine, ekspozicija nije naročito dobra. Zvuk je jasan, stereo. Tu je HDR video režim, ali samo u rezoluciji 720p.

Prednja kamera snima snimke širokog ugla. Snima video u rezoluciji 1080p pri 15fps.

PS Kad smo bili u poseti kompaniji Huawei, dobili smo informaciju da Mate 7 ima optičku stabilizaciju slike, ali tek sada smo saznali da to ipak nije tako.

Interfejs

Dole levo: ulaz u galeriju (koristi thumbnail prikaz), kreiranje efekata u kadru. Tasteri na levo i na desno: fokus (kamera snima nekoliko snimaka sa različitim fokusom, možete dodatno da izaberete tačku fokusa), odabir fotografija ili video snimaka. Gore - blic, prebacivanje između prednje i zadnje kamere.

Meni

Ako kliknete na ikonu pojavljuje se padajući brzi meni: jewlery, panorama, HDR, audio beleške, uspešne slike, vodeni žig.

Napredna podešavanja:

Možete odabrati „otisak prsta“. U ovom slučaju, selfi se može lako uraditi, dodirivanjem senzora sa zadnje strane uređaja.

Dužim zadržavanjem prsta na ekranu tokom snimanja fotografije aktivirate izbor tačke ekspozicije.

U podešavanjima možete omogućiti ili onemogućiti elektronsku stabilizaciju videa. Ostatak ćete videti na snimcima sa ekrana.

EXIF-informacije iz foto fajla

Karakteristike videa snimljenog glavnom kamerom:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 22 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio: AAC, 96 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48KHz

Primeri fotografija snimljenih glavnom kamerom:

U zatvorenom:

U tami:

Primer fotografije snimljene kamerom sa prednje strane:

Performanse

U okviru modela Ascend 7 korišćen je čipset sopstvene proizvodnje Hi-Silicon Kirin 925 big.LITTLE arhitektura (4xA7 (1.3 GHz) + 4xA15 (1,7 GHz)), za obradu i senzor otiska prsta je korišćen SmartL3 čip. Kao grafički akcelerator korišćen je Mali - T628 MP4: 6 GPU jezgra sa frekvencijom od 600 MHz, podrškom za OpenGL ES 3.0, OpenVG 1.1 OpenCL 1.1, DirectX 11, 4xFSAA, 16xFSAA, Midgard arhitektura druge generacije.

U okviru korisničkog interfejsa nismo primetili nikakva zamrzavanja, propuste i odstupanja od sistema. Sve igre koje su testirane na Huawei Ascend Mate 7, radile su bez problema (Real Racing 3, Modern Combat 5, GTA SA, Dead Trigger 2 i tako dalje).

Ispod možete videti snimke sa ekrana različitih igara:

Kratke informacije i testovi performansi:

Korisnički interfejs i meni

Uređaj radi na Android operativnim sistemom verziji 4.4.2. Kao korisnički interfejs je korišćen novi vlasnički korisnički interfejs „EMUI“ verzija 3.0. Njegov opis će se pojaviti u posebnom članku.

Za razliku od prethodne verzije korisničkog interfejsa, verzija 3.0 je više ravna i lagana. U sistemu postoji više okruglih ili ovalnih ćelija. Tasteri su manje kabasti. Generalno, vuče na Apple: čim je iOS7 stigao, svi ostali su požurili da prerade interfejs. Kada je reč o EMUI 3.0 utisci su pozitivni.

Izgled je podeljen na dva dela: obaveštenja i ikone. Možete se prebacivati između njih prevlačenjem prstom. Blago su promenjeni meniji a dugo zadržavanje prsta vas vraća na početni ekran. Postoje kontrole kao za Android L (kvadrat, krug i strelica).

Sekcija povezana sa brojem telefona je povezana sa ostalim opcijama pozivanja. Prevlačenjem prsta na levo ili desno se lako premeštate na kontakate, na poruke ili pozivanje.

Galerija je redizajnirana, dodata je mogućnost pretraživanja na početnom ekranu. Da bi to uradili prevucite prsta odozgo na dole. Sve ostale promene odnose se na aplikacije. O njima ćemo razgovarati odvojeno.

Multimedija

muzički plejer.Muzički plejer je blago prerađen. Šta je najvažnije, što morate da znate u ovom delu: Huawei Ascend Mate 7 poseduje instaliran poseban muzički čip TenSilica DSP (verovatno 233MHz model HiFi 3 sa punom 32 - bitnom obradom). Iskreno, specifične informacije o namenski dizajniranom mikroprocesor za digitalnu obradu zvuka nismo mogli naći ali i ovo što znamo je dovoljno.

Kvalitet zvuka slušalica: dobro dizajniran za niske frekvencije (bez zujanja), čist i kristalno jasan srednje visoke frekvencije. Jačina zvuka je visoka, jačina bez problema dovoljna čak i za one najzahtevnije.

U odnosu na zvuk kod modela Honor 6 (Huawei tvrdi da je kod ovog modela takođe korišćen TenSilica čip), čini nam se da je zvuk kod Ascend Mate 7 topliji, prijatniji. Međutim, sve zavisi od slušalica i ljudske percepcije.

Jačina zvučnika je nešto iznad proseka. Pri maksimalnoj vrednost nema neprijatnih zvukova.

Dostupan je radio, što je takođe dobro obzirom da on nedostaje kod većine modernih high-end uređaja.

Sa podrškom za video sve je u redu: u Antutu video testu Ascend je osvojio 500 poena.

Zaključak

Još jednom ćemo naglasiti da se smart telefon Huawei Mate 7 u prodaji pojavio ovog meseca.

Prednosti ovog modela u odnosu na konkurenciju.

  • Metalno unibody kućište, odlična izrada
  • FSenzor otiska prsta
  • Dobra kamera
  • Odličan zvuk
  • LTE CAT 6
  • Poseduje microSD slot

Konkurenti modelu Huawei Ascend Mate 7:

HTC One M8. Slična cena kao kod Ascend 7 modela

Samsung Galaxy S5. Takođe, slična cena.

LG G3. Može se naći za nijansu jefitniji od Ascend 7

Lenovo Vibe Z2 Pro. Uskoro u prodaji, cena bi trebala da bude približno ista.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024