Porsche Design P9983 2014
2014. godina
3.1" LCD, 38.8% body
5% S4 Pro MSM8960T, BlackBerry OS 10.3.1
RAM 2 GB, INT 64GB, EXT nema
2100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Blackberry Porsche Design P9983
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Porsche Design P9983. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Porsche Design P9983 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled luksuznog smart telefona Blackberry Porsche Design P9983

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • OS Blackberry 10.3
  • Dual-core procesor Qualcomm MSM8960, 1.5 GHz
  • 2 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, memorijska kartica do 128 GB
  • Ekran 3.1 inča, SuperAMOLED, 720x720 piksela
  • 8MP kamera sa autofokusom, LED blic
  • 2MP kamera sa predne strane
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, dual-band, BT 4.0 LE, USB 2.0, microHDMI, NFC
  • Baterija kapaciteta 2100 mAh Li-Ion, do 14 časova razgovora, (3G), do 12 dana rada u režmu mirovanja
  • Dimenzije - 119x67.1x10.6 mm, masa - 140 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2100 mAh
  • Žične stereo slušalice
  • Krpica za brisanej ekrana
  • Sertifikat o autentičnosti
  • Uputstvo za upotrebu
  • USB-kabl
  • Specijalni punjač za sve zemlje

Pozicioniranje

Ovo je treća jedinica u nizu Porsche Design BlackBerry linije i njeno pozicioniranje se ne menja - čak i cena je na istom nivou kao kod modela P9982. Dozvolite nam da vas podsetimo da je linija ovih uređaja istovremeno kreirana sa modelima za masovno tržište - tako je prvi uređaj bio kopija Bold 9900 modela, ali sa drugačijim setom prodajnog pakovanja.

Blackberry Porsche Design P9981

U toku 2013. pojavio se drugi model P9982 koji je bio kopija modela za masovno tržište Z10, pri čemu je on je izgubio QWERTY tastaturu, ali je dobio set brendiranih Porsche slušalica, kao i desktop punjač. Cena je ostala ista.

Blackberry Porsche Design P9982

U 2014. pojavljuje se model P9983, koji postaje replika Q10, koji je objavljen godinu dana ranije.

Tradicionalno, prednosti luksuzne verzije modela uključuju, prisustvo uklonive maske od kože, koju možete kupiti odvojeno, kao i 64 GB interne memorije. Ostatak uređaja se ne razlikuje. Mana svih modela iz Porsche Design je da oni stižu na tržište veoma kasno. Polako. I do momenta pojavljivanja njihov izgled postaje prilično star.

Ipak, kupci BlackBerry Porsche Design modela imaju razumljiv razlog zašto to rade. To je skup model, koji je pozicioniran u segmentu između Vertu modela i masovnog tržišta i gotovo da nema zaliha. Kao rezultat toga, možemo reći da ovi uređaji uvek imaju svoje kupce. To nije veliko tržište, ali generiše stabilnu prodaju iz godine u godinu, pa zato BlackBerry i razvija ovu oblast.

Dizajn, veličina, kontrole

Kod druge generacije - P9982 upotrebljeni materijali su postali slaba tačka, pri čemu je kompanija počela da eksperimentiše sa kožom na zadnjoj strani, ali taj materijal nije bio skup niti luksuzan. Kod modela P9983 proizvođač je odlučio da ponovo promeni materijale. Zadnji poklopac je napravljen od plastike obložene staklom (plastičan, ali sa staklom! ). On je veoma sjajan, ali izgleda jeftino, nema osećanja skupog uređaja.

Dimenzije telefona su 119x67.1x10.6 mm, a masa je 140 grama. U ruci telefon se lepo oseća, on je dobre veličine, ugodan u svakodnevnoj upotrebi. Jedina opcija kada je reč o boji kućišta je crna.

ON / OFF taster koji je takođe odgovoran za otključavanje uređaja, nalazi se na gornjem kraju - baš kao i kod prethodnih modela.

Na gornjem kraju postoji 3.5mm priključak za slušalice. Slušalice koje su dostupne u prodajnom paketu su iznenađujuće prijatne.

Na levoj strani su HDMI - konektor i microUSB port. Sigurni smo da je broj onih kojima treba HDMI na samom telefonu veoma mali, tako da je pitanje da li je to bio potez kompanije koji je opravdan. Nema ništa loše u tome da postoji HDMI port na samom telefonu ali trebalo bi da o njemu razmišljate samo kao o dodatnoj funkciji.

LED indikator se nalazi na prednjoj površini, desno je rešetka zvučnika. Dostupan je i senzor blizine, kao i prednja kamera.

Na desnoj strani se nalaze dva tastera za podešavanje nivoa zvuka, a tu su i tasteri za različite akcije u zavisnosti od menija, koje se mogu podesiti u zavisnosti od željenih akcija.

Poklopac sa zadnje strane je lako ukloniti, unutra ćete videti bateriju i moći da ubacite SIM karticu.

Ekran

Ekran je AMOLED tipa (16 miliona boja), rezolucija je 720x720 piksela, 3.1 inča dijagonale (328 dpi), koji izgleda neobično sa svih strana. Kvadratni oblik ekrana ne dozvoljava da se video ili fotografije protežu preko cele površine pa se deo površine ne koristi. A ovo je ozbiljan nedostatak. Uređaj može da reprodukuje različite formate, ali veličina ekrana ovu opciju čini beskorisnom. Pokušaj da gledate film na tako malom ekranu će rezultirati razočarenjem.

Osvetljenost ekrana se podešava automatski ili manuelno. Osvetljenost ekrana je inferiorna u odnosu na najnoviju generaciju uređaja, što je neobično.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 2100 mAh. Prema navodima proizvođača, ova baterija može da obezbedi 310 časova rada uređaja u režimu mirovanja i 10 časova razgovora. Po našem mišljenju, ove brojke su prenaglašene i u realnim uslovima su mnogo kraće, pri čemu je trajanje baterije značajno zavisno od načina kako koristite uređaj i koliko ga punite.

U proseku baterija smart telefona traje od jutra do večeri (razlog je BB OS 10.3 – koji donosi poboljšanje performansi sistema i duže trajanje baterije), ako ne koristite programe treće strane, onemogućite pristup društvenim mrežama u okviru Hub-a i koristite samo proveru elektronske pošte. Kada pokušavate da koriste sve funkcije smart telefona, bez problema ćete dobiti 5-7 sati rada uređaja, nakon čega je neophodno povezati uređaj sa punjačem ako želite i dalje da ga koristite.

QWERTY-tastatura

U okviru tastature postoje 4 reda tastera, koje je lako da pritiskate, a nakon nedelju dana od početka korišćenja, možete birati tastere bez gledanja. Ozbiljni nedostaci - nedostatak podrške za hardverske tastere u BlackBerry 10 operativnom sistemu, odnosno na nivou operativnog sistema programeri nisu omogućili da se radi sa punom tastaturom. Da biste izabrali polje, potrebno je da kliknete na ekran, a onda možete da unesete tekst.

Hardverska platforma, performanse

Model je baziran na MSM8960 čipsetu kompanije Qualcomm - dual-core procesoru radnog takta 1.5 GHz, koji nudi podršku za LTE. Nemamo nikakvih pritužbi na brzine aplikacija i sistema telefona kao ni interfejsa. Sve radi prilično brzo i glatko. Većina korisnika će biti zadovoljna brzinom. Međutim, postoji jedan trik - zagrevanjem kućišta usled broja pokrenutih aplikacija povećava se i smanjuje brzina njihovog rada. Ponekad ipak morate da sačekate da telefon izbaci suvišne aplikacije iz memorije.

Memorijska kartica

Uređaj je dostupan samo u jednoj verziji sa 64GB interne memorije i kada se uređaj pokrene korisniku na raspolaganju je 53.8GB. Možete da ugradite microSD karitcu kapaciteta do 128GB što će rešiti sve vaše probleme sa memorijom. Po našem mišljenju ovoj je više nego dovoljno za većinu ljudi i nema nikakvih značajnijih nedostataka.

Količina sistemske memorije od 2GB i nakon pokretanja svih osnovnih funkcija ostaje slobodno 1.3GB. U memoriji se može ukupno otvoriti 8 aplikacija za koje ima dovoljno memorije. Međutim, upravljanje memorijom nije idealno i često se dešavaju situacije kada u pokušaju otvaranja nove aplikacije dolazi do sporog rada uređaja, pa morate da zatvorite neku od aplikacija da biste oslobodili dovoljno memorije za rad.

Karakteristike povezivanja

Kada konektujete uređaj sa personalnim računarom on odmah biva detektovan od strane operativnog sistema (Mac OS/windows) i nudi da isntalira blackberry Link koji se pruezima sa sajta kompanije. Samo nakon instaliranja ovg programa će biti instalirani driveri koji će videti memeoriju telefona kao uklonivi drive. Memorijska kartica odmah biva viđena kao uklonivi drive.

Po našem mišljenju ovo nije sjajna ideja jer ograničava povezivanje uređaja samo na mesta gde se može instalirati softver za sinhronizaicju (ako ne koristite karticu onda samo za ugrađenu memoriju). Kasda se izvede povezivanje, virtuelni disk je vidljiv samo sa driverima i instalacionim fajlom, ali pokušaj da se driveri instaliraju manuelno nije bio uspešan (U windowsu je zahtevano od nas da restatrujemo računar).

Verzija Bluetooth-a je 4.0, dostupna je podrška za NFC, kao i za dual band WiFi 802.11 a/b/g/n i GPS hardver. Nema ništa posebno da se kaže za ove karakteristike koje rade normalno.

Kamera - fotografije i primeri

Pošto je kamera potpuno analogna onoj kod modela Q10, savetovaćemo da pogledate njen opis u testu ovog modela.

U kompaniji Blackberry obično ne obraćaju pažnju na kameru u njihovim telefonima i ne učestvuju u trci za megapikselima. Kod modela Z10 po prvi put u nekom Blackberry telefonu se pojavljuje 8MP kamera sa LED blicem. Korišćen je OmniVision OV8830 čip, tehnologija BSI2). Kod narendih modela je ostalo isto.

Kamera se pokreće dugim pritiskom tastera kamere, nakon čega ćete videti veoma jednostavan interfejs. Snimate fotografije dodirom ekrana bilo gde (ako podesite kontinualno snimanje, ono će trajati dokle god držite prst na ekranu). Tačka fokusiranja se može promeniti. Možete takođe zumirate fotografiju prstima. Podržava geografsko označavanje, dok blic radi automatski.

Jedna od interesantnih karakteristika koja je vredna pomena kod ovog modela je Time Shift, tehnologija kompanije Scalado, koja je nedavno kupljena od strane kompanije Nokia i koja je odnekle slična onoj koja postoji kod modela Lumia. Možete kreirati fotografije sa licima vaših prijatelja i zatim izabrati za svaku osobu izraz lica koji vam se dopada. Reč je o interesantnoj karakteristici koja ipak nije toliko interesantna da je koristite svakog dana.

Fotografije na telefonu ne izgledaju preterano impresivne, osvetljenje kada posmatrate na ekranu telefona nije sjajno. Međutim, na ekranu računara izgledaju dobro, mada je jasno vidljiv algoritam po kojem se unapređuje njihov kvalitet. Pogledajte u testu modela Z10 primere nekih fotografija i uporedite ih sa onima koje su snimljene modelom Samsung Galaxy S3. Ispod su fotografije snimljene modelom Q10.

Sa snimanjem video sadržaja sve je u redu, podrazumevana rezolucija je 720p, ali je možete podesiti i na 1080p (16mbps). Slika izgleda dobro, interfejs je isti kao i za fotografije.

Utisci

Kvalitet uređaja je na nivou modela Q10, odnosno generalno, u pitanju je prosečna vrednost za tržište. Ne možemo da kvalitet i performanse ovog modela poredimo sa onima koje nudi BlackBerry Passport.

Obzirom da je BlackBerry Porsche Design gotovo nepoznat na masovnom tržištu, malo ljudi zna cenu ovog uređaja, pa faktor njegovog imidža bledi u tom smislu. Da je u pitanju konvencionalni uređaj on bi bio nešto kao jeftinija verzija modela Q10. Po pitanju funkcionalnosti, ovaj model uveliko kasni na tržište. Za mali broja fanova BlackBerry brenda ovo je zanimljivo rešenje. Za sve ostale - kao i uvek, egzotično.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024