Galaxy A5 Dual SIM2014
2014. godina
5" OLED, 71% body
5% 410, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A5 A500 Duos
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 A500 Duos. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 A500 Duos vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Samsung A5 (SM-A500F)

Fotografije uživo

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4.4, korisnički interfejs TouchWiz
  • Dijagonala ekrana 5 inča, SuperAMOLED, 1280x720 piksela, 294 dpi, senzori ambijentalnog osvetljena i blizine
  • Metalno, izliveno kućište
  • Podrška za dve nanoSIM-kartice, jedan radio modul
  • Prednja kamera rezolucije 5MP, glavna kamera 13MP sa autofokusom, video snimanje 1080p (30fps)
  • Snapdragon 410čipset - MSM8916, četiri ezgra A53 64-bitna radni takt do 1.2 GHz
  • RAM 2 GB, 16 GB interne memorije
  • LTE cat. 4, GPS / A-GPS / Glonass
  • BT 4.0 LE, WiFi 802.11 b / g / n, USB 2.0, microUSB, NFC
  • Baterija Li-Ion 2300 mAh
  • Dimenzije - 139.3x69.7x6.7 mm, masa - 123 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Igla za otvaranje fioke sa SIM-karticom
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

U testu modela Samsung A3 naveli smo da razumemo razloge nastanka ove linije uređaja, njihovog pozicioniranja unutar opsega modela kompanije Samsung, kao i zašto se ona može smatrati da je kreirana da se takmiči sa prethodnim generacijama iPhone modela. Ne vidimo poentu ponavljanja, pa vas upućujemo na odgovarajući deo pomenutog testa.

U okviru A linije modela, A5 zauzima srednju poziciju, ispod je A3, a iznad je pozicioniran A7 sa 5.5 inčnim ekranom i boljim performansama, koji još nije najavljen zvanično. A7 može se smatrati kao opcija umesto nedostajućeg Phablet modela sa olovkom i u metalnom kućištu.

Model A5 ulazi na tržište sa novom šemom cena, što ga čini neprofitabilnim u odnosu na prethodne modele, čak i u sopstvenoj liniji, na primer, Galaxy S4 ili neki sličan model. Krajem decembra, Samsung će revidirati cenu za celu liniju modela, tako da možemo očekivati da će čitavo tržište u januaru da prilagodi svoje cene za 10-15 odsto na gore. Malo je verovatno da će A5 biti izuzetak. Do tada cena modela A5 će izgledati zbunjujuća sa stanovišta logike tržišnih segmenata i cena, štaviše, model će biti znatno skuplji nego ostali u liniji kompanije Samsung. Ovo nije pitanje pozicioniranja od strane kompanije, kao i činjenice da svi novi modeli izlaze sa novim cenama. Ovde morate da odlučite da li tražite najbolji odnos kvalitet / cena, odnosno steknete uvid u to šta model sve nudi.

Model A5 u punom smislu te reči je uređaj baziran na imidžu, nije smart telefon za one koji traže najbolji odnos kvalitet / cena. Za razliku od A3, koji možemo preporučiti kao telefon za pozive, ovaj model treba posmatrati kao sredstvo da završite određeni posao, za internet, i za razgovore. U pitanju je normalni smart telefon koji ima potpuno metalno kućište.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn A serije uređaja je takav da su oni apsolutno identični, ni po čemu se ne razlikuju. Nedavno je objavljeno da je Samsung dugo tražio maksimalni procenat prihvatana visokokvalitetnih kućišta jer je procenat odbijanja usled nedostataka bio veoma visok. Ako je verovati glasinama, kompanija je reagovala odgovorno na ovaj problem, tako da nikakvih pritužbi na kvalitet izrade i materijala nema.

Metalni ram ide oko kućišta, sve je slično kao kod Samsung Alpha ili Note 4, prednja strana je potpuno ista, samo se razlikuju nijanse. Ali ceo zadnji panel je napravljen od metala, iako je on obojen u boju kućišta. Na njemu ima nekoliko zareza ispod antene, ali nisu vidljivi zbog uniformne nijanse. To je svesna odluka, kao što je svesna odluka da se kod iPhone modela koristi plastični poklopac (kao kod iPhone 6 ), ili umeci na zadnjem panelu, kao kod iPhone 5/5S, koji odvraćaju pažnju od dizajna uređaja. U kompaniji Samsung je odlučeno da izgled uređaja mora biti isti napred i pozadi, i korišćen je takav pristup.

Boje dostupne za model A5 su prilično raznovrsne - prvobitno su se pojavili telefoni u beloj, crnoj, plavoj, roze, boji zlata a kasnije možda će biti i neke druge opcije. po pitanu boja ovaj model je potpuno analogan modelu A3.

Bela boja je biserne nijanse, ne mat, lepo se ponaša pri različitim nivoima svetlosti. Kada smo pokušali da kućiše namerno ogrebemo videli smo da postoje ogrebotine, ali one nisu vidljive ako se baš ne zagledate.

Činjenica da je Samsung odlučio da kompletan uređaj bude u jednoj boji i ništa nije ostavio u potpunosti u boji metala. Kao što je slučaj u okviru modela Note 4, tako i kod svih modela A serije postoji metalni okvir od nekoliko milimetara. Kod A3/A5 modela zadnja strana je napravljena od veoma čvrstog i masivnog metala. Uređaj može bezbedno da preživi pad, ali nismo probali nešto je moderno trenutno, da savijemo kućište uređaja. Naravno, svaki metal pod određenom silom može da se savije, samo je pitanje koliki napor treba za to. Verujemo da za A5 morate zaista da primenite silu da biste savili uređaj.

Stežući telefon u vašim rukama, nećete čuti nikakve škriputave zvukove niti će biti bilo kakvih problema. Kvalitet izrade je kao i obično, na nivou, ne postoji ništa na šta možemo da se požalimo. Dimenzije telefona su 139.3x69.7x6.7 mm, težina - 123 grama. Uređaj je primetno veći od A3, ali u ruci dobro stoji, deluje kao prosečno rešenje na današnjem tržištu, i zgodan je za upotrebu.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 5

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poređenje sa modelom Meizu MX4

Kontrole su tradicionalno organizovane, taster za kontrolu jačine zvuka je na levoj strani, na desnoj - On / Off taster. Isto - dva konektora za nanoSIM karticu i microSD karticu su kombinovani u jednom nosaču. U okviru uređaja postoje dva mikrofona i oni su na krajevima. Na dnu se nalaze uobičajeni microUSB utičnica, i 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree.

Prednja kamera se nalazi iznad ekrana, a tu su i senzori svetlosti i blizine. Ispod ekrana se nalaze dva tastera osetljiva na dodir i jedan mehanički taster.

Ekran

Za razliku od A3 modela kod kojeg je ekran samo qHD rezolucije i dijagonale 4.5 inča, kod modela A5 je korišćen SuperAMOLED - ekran dijagonale 5 inča, a rezolucija je FullHD uz 294 dpi gustine. Sliku karakteriše veći kontrast, kvalitet i pristojna je u svakom smislu. Videćete razliku u poređenju sa starijim modelima, koji poseduju HD - matricu ili kada je reč o qHD. Kao i obično, postoji maksimalan broj podešavanja kojima možete podesiti boje i slične stvari.

Sa automatskom kontrolom osvetljenosti znamo da jačina osvetljenja nije najviša moguća. Sa druge strane, ovaj nivo je optimalan i daje prilično dugo trajanje baterije jednim punjenjem.

Baterija

U kućište je ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta 2300 mAh, što je po današnjim standardima prilično malo. Vreme video reprodukcije je oko 12.5 sati (10.5 sati kod A3), što je tipično za sve uređaje kompanije Samsung. Pri realnoj upotrebi telefona, možete dobiti dva dana rada uz čas poziva, dvadesetak postova, nekoliko sati slušanja muzike. Pri vrlo visokom opterećenja uređaj je radio samo jedan dan, ali na primer, pri istom opterećenju S5 radi kraće. Korišćenje optimizovanog čipseta donosi poboljšanje smislu produženja vremena rada. Iako sve zavisi od toga kako ćete koristiti uređaj bitno je i kako ste podesili sve parametre.

Vreme potrebno za potpuno punjenje baterije je nešto manje od dva sata. Tehnologija brzog punjenja, kao kod Note 4 modela, nije podržana.

Memorija, memorijska kartica, čipset i performanse

Na većini tržišta ovaj model će biti dostupan sa podrškom za LTE, i zasnovan na Qualcomm Snapdragon 410 čipsetu MSM8916 - četiri jezgra A53 64 – bitna, radni takt do 1.2 GHz. Ovaj čipset je jedan od najboljih u srednjem cenovnom segmentu, i prilično efikasan, nudeći dobre performanse po razumnoj ceni. Količina RAM-a je 2 GB ugrađene memorije 16 GB, od kojih korisnik može da koristi oko 12 GB. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 64 GB, što je dovoljno za većinu korisnika.

Kada je reč o modelima A serije neobično je to da simultana upotreba dve SIM kartice i memorijske kartice nije moguća. Drugi slot može se koristiti ili za memorijske kartice ili SIM kartice, ali ne istovremeno. Dakle, morate da birate ono što je važnije za vas i imati to na umu kada birate uređaj.

U sintetičkim testovima ovaj čipset ne pokazuju najbolje rezultate, ali to ne utiče na performanse, radi prilično dobro i brzo.

Napominjemo da čipset omogućava da uređaj može dugo da radi pri jednom punjenju, za razliku od prethodne generacije.

Karakteristike povezivanja

Sve prilično tipično, USB 2.0 verzija, tu je i podrška za NFC, ANT +, Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.0LE, ugrađeni LTE modem podržava LTE Advanced Cat.4.

Kamera

Prednja kamera nema autofokus, ali ima rezoluciju od 5 megapiksela, što je dobro.

Glavna kamera je rezolucije 13 megapiksela, prema karakteristikama je kao kamere koje su bile ugrađivane u vodeće modele prošle godine. Slično kao i kod prethodnog modela, kada je okruženje tamno kamera se ne ponaša najbolje.

Primeri fotografija:

Primer video klipa (MP4, 73 MB) >>>

Softver

Jedinica koristi najnoviju verziju Android-a 4.4.4 sa korisničkim interfejsom TouchWiz, takođe najnovije verzije, kao i vodeći modeli kompanije. Razlike u odnosu na S5 skoro da nema pa savetujemo da pogledate test tog modela.

Sa druge strane, top modeli, imaju ugrađeni FM radio, što je lep bonus.

Za razliku od A3, kod koje je količina RAM-a 1 GB što nije dozvoljavalo da se iskoriste mnoge karakteristike koje su postale standard za Samsung telefone, ovaj model može da preuzme sa Samsung App Store aplikacije kao što su S Health, dečiji režim i druge koje nisu prethodno instalirane.

Ako je kod A3 modela u meniju dolazilo do zaostajanja, od modela A5 je sve mnogo bolje.

skinovi ne samo da menaju pozadinsku sčiku već i ikone u meniju.

Pogledajte snimke sa ekrana iz ostalih menija.

Utisci

Zvuk je jasan i glasan, što je prilično tipično za uređaje kompanije Samsung. Kvalitet prenosa glasa je super, nema problema. Jačina zvuka u toku poziva, garantuje da ćete čuti sagovornika i on vas čak i u bučnoj ulici.

Osetljivost radija ne izaziva nikakve probleme, ona je na nivou uređaja kao što su Galaxy S4 / S5, baziranih na Qualcomm čipsetovima. Svesni pokušaji da se izmeri osetljivost radio modula kod uzorka za testiranje nije imao uspeha jer kod takvih prototipova ovakve opcije jednostavno ne rade. Kod potpuno komercijalno dostupnog modela osetljivost radija je na nivou one koja karakteriše model S5.

Model A5 će se pojaviti u prodaji krajem novembra, početkom decembra. Dozvolite nam da vas podsetimo da je cena ovog modela takva da se izdvaja iz opsega modela kompanije Samsung, obzirom da su većina modela koji se prodaju u maloprodaji po starim cenama, dok će se prilagođavanje desiti početkom januara. Ova jedinica ne izgleda kao model koji je najbolji u pogledu tehničkih specifikacija, već njegova privlačnost je vezana za metalno kućište i dizajn.

Obzirom na trenutnu cenu ovog uređaja, kao i prisustvo velikog broja konkurenata u ovom segmentu, ne možemo da računamo na njegov uspeh i visoku prodaju. U trenutnom okruženju, cena uređaja trebalo bi da bude nešto niža. Onda bi on igrao značajniju ulogu na tržištu. Za razliku od A3 koji nije model koji je konkurencija iPhone-u, jer su veoma različitih dimenzija, sa druge strane, A5 se po pitanju karakteristika može porediti sa iPhone 6 obzirom da su donekle sličnih dimenzija. Ali, obzirom da su oni pozicionirani u veoma različitim segmentima cena, kao i da su namenjeni različitim ciljnim grupama, ovo poređenje nije relevantno.

Ovu jedinicu možete da odaberete ako pripadate onima koji ne prihvataju plastiku, spremni ste da platite više za metalno kućište i ne obraćate pažnju mnogo na specifikacije. Ostatak ovog modela nije interesantan, jer osim metalnog kućišta, on ne nudi ništa fundamentalno novo i drugačije od Samsung modele iz prethodne sezone koji su veoma popularni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024