Galaxy A3 Dual SIM2014
2014. godina
4.5" OLED, 65.5% body
5% 410, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1900 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A3 A300 Duos
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A3 A300 Duos. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A3 A300 Duos vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Samsung A3 (SM-A300F)

Fotografije uživo modela Samsung A3

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4.4, korisnički interfejs TouchWiz
  • Dijagonala ekrana 4.5 inča, SuperAMOLED, 540x960 piksela, 245 dpi, senzori ambijentalnog osvetljena i blizine
  • Metalno, izliveno kućište
  • Podrška za dve nanoSIM-kartice, jedan radio modul
  • Prednja kamera rezolucije 5MP, glavna kamera 8MP sa autofokusom, video snimanje 1080p (30fps)
  • Čipset Snapdragon 410 - MSM8916, četiri jezgra A53 64-bitna radni takt do 1.2 GHz
  • RAM 1 GB, 16 GB interne memorije
  • LTE cat. 4, GPS / A-GPS / Glonass
  • BT 4.0 LE, Wi-Fi 802.11 b / g / n, USB 2.0, microUSB, NFC
  • Baterija Li-Ion 1900 mAh
  • Dimenzije - 130.1x65.5x6.9 mm, masa - 110 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Igla za otvaranje fioke sa SIM-karticom
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

U toku 2014. godine, pad prodaje Samsung smart telefona u segmentu uređaja srednjih cena bio je vidljiv, a jedan od glavnih razloga takvog razvoja situacije su veoma prosečne performanse u poređenju sa uređajima kineskih proizvođača, što uređaje kompanije Samsung nije načinilo previše atraktivnim u prisustvu uređaja istih materijala kućišta i uporedivih čipsetova. Strategija kompanije za 2015. je potpuno redizajnirana, što kao posledicu ima to da je usledilo odbacivanje velikog broja modela u svakom segmentu pri čemu će svaki segment dobiti svoje „heroje“, sa optimalnim odnosom cena/performanse. A serija ove kompanije je jedan je od poslednjih uređaja koji su razvijeni korišćenjem stare strategije. Činjenica je da danas kompanija pokušava da A seriju pozicionira kao model koji je nastao promenom kursa kompanije što je sasvim logično i razumljivo, ali ne treba mešati ovu seriju sa njenom originalnom namenom. A serija modela je nastala kao odgovor na jeftine iPhone uređaje, modele koji su se pojavili pre par godina, ali se na tržištu prikazuju kao najpristupačniji iPhone. Nijedan drugi konkurent za ovu liniju ne postoji, a samim tim ni isticanje karakteristika nije urađeno. Takođe, veoma precizna karakterizacija svih uređaja kreiranih za borbu protiv Apple modela, je prisutna u vidu korišćenja nanoSIM kartice. Ove kartice se koriste samo u onim uređajima koji imaju zadatak da se direktno takmiče sa iPhone modelima. Nedavno, Samsung je objavio jedan takav uređaj - Samsung Alpha, koji je prvi model sa metalnim okvirom oko kućišta.

Iznenađujuće, ovaj uređaj je postao popularan i tražen na tržištu. Ljudi su ovaj model shvatili kao veoma privlačan. Za nas, ostaje misterija zašto su mnogi videli ovaj model kao uređaj čiji dizajn se razlikuje od ostalih uređaja kompanije Samsung, obzirom da se sve razlike mogu podvesti samo vezano za metalni okvir oko kućišta - očigledno je da je ovo u svemu drugom tipičan Samsung uređaj kod koje je naći razlike izuzetno teško.

U okviru A - serije kompanija će predstaviti tri telefona, dva od njih su već najavljeni i to su A3 i A5, dok je ostao model A7 da se najavi. Razlika između ovih modela je u nekoliko različitih karakteristika, ali možda najvažnija razlika je veličina ekrana, A3 - 4.5 inča, A5 je dijagonale 5 inča, dok je kod modela A7 5.5 inča. Dizajn kućišta kod svih aparata je apsolutno identičan i zato se oni kombinuju u seriji.

Čini nam se veoma preuveličanim verovanje da slični proizvodi mogu prevući iPhone kupce da masovno odustaju od ovih modela. Sa druge strane Apple bi mogao da stvori posebno parče tržišta, koja ne prihvata zamenu proizvoda, jer reč nije o istim ili boljim performansama, sličnom dizajnu. Biranje iPad modela je često iracionalno, to je izbor brenda a ne modela. I uspostavljanje direktnih konkurenata za ovaj proizvod, kao po pravilu, ne rezultira razumnim rezultatom. Druga stvar je da je A serija veoma zanimljiva u smislu dizajna, materijala, ali ne cena i performanse - on je neka vrsta iPhone za Android tržište. I tu ima mnogo pitanja, jer cena ovih rešenja je prilično visoka.

Pozicioniranje A serije se može opisati kao: jednostavan smart telefon sa najnovijom verzijom Androida, za one koji traže dobar materijal kućišta, ali ne maksimalne performanse. Uređaj je zgodan za upravljanje jednom rukom, mnogi će reći da je isto pozicioniran sa konvencionalnim iPhone modelom. Hajde da vidimo šta su prednosti a šta mane ovog uređaja.

Dizajn, veličina, kontrole

Već dugo vremena, kupci sugerišu da metalno kućište je premium materijal i da su spremni da plate za to dodatni novac. Na mnogo načina, moda metalnog kućišta je predstavljena u okviru iPhone-a, ali isto tako Samsung je već imao iskustvo proizvodnje takvih uređaja, a realni rezultati prodaje pokazali da metal u gradnji uređaja nije presudan pri odabiru telefona. Štaviše, prisustvo identičnih obrazaca sa sličnim karakteristikama kod modela koji imaju metalno kućište pokazalo se značajno lošije. Sve ovo učinilo je da Samsung ne ide na eksperimentisanje i ne proizvodi takve uređaje. Međutim, u 2014. godini, veći broj kompanija je počeo da koristi metal u izgradnji svojih uređaja, kao što su okvir oko kućišta od čelika (aluminijuma ili nerđajućeg čelika), i u tom smislu kašnjenje kompanije Samsung je postalo kritično obzirom da su mnogi proizvođači sa takvim uređajima prisutni na tržištu Android – smart telefona.

U Samsungu veruju i to sa pravom, da je prisustvo fleksibilnog kućišta prednost za korisnika - on može sam da promeni bateriju, lako instalira SIM karticu. Istovremeno, neki od kupaca su spremni da žrtvuju ove prednosti, kako bi se dobili potpuno metalno kućište, te je za ove ljude Samsung i pripremio objavio A-Seriju.

Poređenje sa modelom Samsung A5

Metalni ram ide oko kućišta, sve je slično kao kod Samsung Alpha ili Note 4, prednja strana je potpuno ista, samo se razlikuju nijanse. Ali ceo zadnji panel je napravljen od metala, iako je on obojen u boju kućišta. Na njemu ima nekoliko zareza ispod antene, ali nisu vidljivi zbog uniformne nijanse. To je svesna odluka, kao što je svesna odluka da se kod iPhone modela koristi plastični poklopac (kao kod iPhone 6 ), ili umeci na zadnjem panelu, kao kod iPhone 5/5S, koji odvraćaju pažnju od dizajna uređaja. U kompaniji Samsung je odlučeno da izgled uređaja mora biti isti napred i pozadi, i korišćen je takav pristup.

Boje dostupne za model A3 su prilično raznovrsne - prvobitno su se pojavili telefoni u beloj, crnoj, plavoj, roze, boji zlata a kasnije možda će biti i neke druge opcije. Bela boja je biserne nijanse, ne mat, lepo se ponaša pri različitim nivoima svetlosti. Kada smo pokušali da kućiše namerno ogrebemo videli smo da postoje ogrebotine, ali one nisu vidljive ako se baš ne zagledate.

Činjenica da je Samsung odlučio da kompletan uređaj bude u jednoj boji i ništa nije ostavio u potpunosti u boji metala. Kao što je slučaj u okviru modela Note 4, tako i kod svih modela A serije postoji metalni okvir od nekoliko milimetara. Kod A3 modela zadnja strana je napravljena od veoma čvrstog i masivnog metala. Uređaj može bezbedno da preživi pad, ali nismo probali nešto je moderno trenutno, da savijemo kućište uređaja. Naravno, svaki metal pod određenom silom može da se savije, samo je pitanje koliki napor treba za to. Verujemo da za A3 morate zaista da primenite silu da biste savili uređaj.

Ima li smisla napraviti kućište telefona od metala i ne obojiti ga. Na ulicama nikada nismo videli vozila sa karoserijom od metala, koja ne bi bila pokrivena bojom. Zašto je to moguće za telefona, za nas je misterija, pogotovo što kada je reč o metlanom ućištu telefona u pitanju je obično farbanje. Samsungov pristup A seriji je jasan, očigledno je da telefon izgleda veoma lepo, a u ruci odaje prijatan osećaj.

Počećemo od jednostavnog - stežući telefon u vašim rukama, nećete čuti nikakve škriputave zvukove niti će biti bilo kakvih problema. Kvalitet izrade je kao i obično, na nivou, ne postoji ništa na šta možemo da se požalimo. Dimenzije telefona su 130.1x65.5x6.9 mm, težina - 110 grama. Uređaj je vrlo kompaktan, dobro stoji u ruci.

Kontrole su tradicionalno organizovane, taster za kontrolu jačine zvuka je na levoj strani, na desnoj - On / Off taster. Isto - dva konektora za nanoSIM karticu i microSD karticu su kombinovani u jednom nosaču. U okviru uređaja postoje dva mikrofona i oni su na krajevima. Na dnu se nalaze uobičajeni microUSB utičnica, i 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree.

Prednja kamera se nalazi iznad ekrana, a tu su i senzori svetlosti i blizine. Ispod ekrana se nalaze dva tastera osetljiva na dodir i jedan mehanički taster.

Ekran

Najslabija tačka modela A3 je ekran – njegova dijagonala je dužine 4.5 inča sa rezolucijom qHD, odnosno 540x960 piksela (245 dpi). Zbog čega je proizvođač odlučio da implementira ovakav ekran nije sasvim jasno. Jedino objašnjenje je da je odlučeno da rezolucija ekrana bude na nivou sa 3.5 inčnog ekrana iPhone 4/4S modela koji je bio rezolucije 640x960 piksela. Na tržištu je i dalje prisutan i aktivno se prodaje iPhone 4S 8 GB, a uređaj kompanije Samsung nadmašuje svog konkurenta.

Svakako, moderan telefon koji košta koliko i ovaj model bi trebalo da ima barem, HD - ekran. Činjenica da A3 koristi qHD- matricu, a ne SuperAMOLED, vidimo kao grešku. Sa druge strane, za prosečnog potrošača, koji koristi telefon za pozive, internet sa vremena na vreme, takva rezolucija je dovoljna, iPhone je dobar primer koji to dokazuje. Za naprednije korisnike, to očigledno nije dovoljno.

Reprodukcije boja, kvalitet slike na ekranu modela A3 su dobri, ali nisu najbolji. U poređenju sa prethodnom generacijom uređaja kompanije Samsung, možete videti razliku, u mnogim aspektima, što se pripisuje razlici u rezoluciji. Na jačinu osvetljenja nemamo primedbi, slika je jasna. Sa automatskom kontrolom osvetljenosti znamo da jačina osvetljenja nije najviša moguća. Sa druge strane, ovaj nivo je optimalan i daje prilično dugo trajanje baterije jednim punjenjem.

Baterija

U kućište je ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta 1900 mAh, što je po današnjim standardima prilično malo. Na primer, u Galaxy Alpha modelu je korišćena baterija kapaciteta 1860 mAh, ali ovaj model ima čipset građen u 20 nm tehnologiji. Ovde je korišćen čipset baziran na 28 nm tehnologiji, ali kompanije Qualcomm, koji troši manje energije. Kao rezultat toga, ispostavlja se da uređaj može da obezbedi duže trajanje baterije.

Vreme video reprodukcije je oko 10.5 sati, što je tipično za sve uređaje kompanije Samsung. Pri realnoj upotrebi telefona, možete dobiti dva dana rada uz čas poziva, dvadesetak postova, nekoliko sati slušanja muzike. Pri vrlo visokom opterećenja uređaj je radio samo jedan dan, ali na primer, pri istom opterećenju S5 radi kraće. Korišćenje optimizovanog čipseta donosi poboljšanje smislu produženja vremena rada. Iako sve zavisi od toga kako ćete koristiti uređaj bitno je i kako ste podesili sve parametre.

Vreme potrebno za potpuno punjenje baterije je nešto manje od dva sata. Tehnologija brzog punjenja, kao kod Note 4 modela, nije podržana.

Memorija, memorijska kartica, čipset i performanse

Na većini tržišta ovaj model će biti dostupan sa podrškom za LTE, i zasnovan na Qualcomm Snapdragon 410 čipsetu MSM8916 - četiri jezgra A53 64 – bitna, radni takt do 1.2 GHz. Ovaj čipset je jedan od najboljih u srednjem cenovnom segmentu, i prilično efikasan, nudeći dobre performanse po razumnoj ceni. Količina RAM-a je 1 GB ugrađene memorije 16 GB, od kojih korisnik može da koristi oko 12 GB. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 64 GB, što je dovoljno za većinu korisnika.

Kada je reč o modelima A serije neobično je to da simultana upotreba dve SIM kartice i memorijske kartice nije moguća. Drugi slot može se koristiti ili za memorijske kartice ili SIM kartice, ali ne istovremeno. Dakle, morate da birate ono što je važnije za vas i imati to na umu kada birate uređaj.

U sintetičkim testovima ovaj čipset ne pokazuju najbolje rezultate, ali to ne utiče na performanse, radi prilično dobro i brzo.

Napominjemo da čipset omogućava da uređaj može dugo da radi pri jednom punjenju, za razliku od prethodne generacije.

Karakteristike povezivanja

Sve prilično tipično, USB 2.0 verzija, tu je i podrška za NFC, ANT +, Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.0LE, ugrađeni LTE modem podržava LTE Advanced Cat.4.

Kamera

Prednja kamera nema autofokus, ali ima rezoluciju od 5 megapiksela, što je dobro.

Glavna kamera je rezolucije 8 megapiksela, prema karakteristikama je kao kamere koje su bile ugrađivane u vodeće modele pre nekoliko godina. Kamera nudi dobar kvalitet slike, u šta se možete uveriti i sami.

Primer video klipa (MP4, 20 MB) >>>

Softver

Jedinica koristi najnoviju verziju Android-a 4.4.4 sa korisničkim interfejsom TouchWiz, takođe najnovije verzije, kao i vodeći modeli kompanije. Razlike u odnosu na S5 skoro da nema pa savetujemo da pogledate test tog modela.

Za razliku od vodećeg modela, ovde postoji ugrađeni FM radio, što je lep bonus.

U okviru ovog modela, na primer, nema S Health aplikacije, koja uzima u obzir vaše korake, kao i fizičke aktivnosti. Nema gotovo nijedne aplikacije koje je kompanija obezbeđivala za starije uređaje ili pretplatničke servise (Dropbox nedostaje). Prilično skroman skup aplikacija u odnosu na vodeći model je razumljiv, ali nije jasno zašto nema, na primer, dečijeg režima ili takvih stvari. Izgleda da je A serija nekako odvojena od ostatka modela kompanije Samsung. Za neke to može biti ozbiljno ograničenje, tako da je bolje da se zna unapred. Ostalo je tipično za uređaj kompanije Samsung, pa naglašavamo blago redizajniran TouchWiz. Primetili smo da nema neprijatnih ikona u Quick Launch zavesici, na koje su mnogi navikli.

Skinovi ne samo da menjaju pozadinsku sliku, već i ikone u meniju.

Ovde možete videti preostale snimke iz različitih menija.

Utisci

Zvuk je jasan i glasan, što je prilično tipično za uređaje kompanije Samsung. Kvalitet prenosa glasa je super, nema problema. Jačina zvuka u toku poziva, garantuje da ćete čuti sagovornika i on vas čak i u bučnoj ulici.

Model A3 će se pojaviti u prodaji krajem novembra. Ovaj model će biti dosta jeftiniji od modela Galaxy Alpha, koji imaju sličnu veličinu. Druga stvar je da kod modela A3 postoji ekran niže rezolucije koji je inferioran u odnosu na konkurenciju, ali ovaj uređaj ima i svoje prednosti a to je vreme trajanja baterije kao i prisustvo dve SIM kartice, a tu je i činjenica da uređaj ima potpuno metalno kućište. Ono što je najvažnije je da odlučite tačno kako planirate da koristite telefon. Ako vam je potreban smart telefon za pozive, napravljen od visoko kvalitetnih materijala, ova jedinica je dostojna da je razmotrite kao alternativu iPhone 4S 8 GB, iPhone 5c/s modelima. Poseduju uporedive ekrane ali A3 ima bolje kućište.

Imajući u vidu da će cena A5 modela biti viša, stariji model igra na potpuno drugačijem tržištu. Ovaj model će posedovati isti čipset, ali 2 GB RAM memorije, isto kućište i 5 inčni HD ekran - ali glavna stvar je i dalje drugačije iskustvo njegove upotrebe. To nije forma modela iPhone, već uobičajenog Galaxy S5 / S4. Dakle, ne možemo da smatramo ovaj uređaj kao zamenu za iPhone.

Na tržištu ima dosta Android smart telefona, koji se mogu smatrati jeftinijom verzijom Samsung A3 i često funkcionalnijim. Ali oni su u plastičnim kućištima, nedostaje im upravo ova karakteristika koju su mnogi tražili. Razlikom u ceni je lako opisati kvalitet kućišta i performanse uređaja.

Možemo očekivati da će prodaja A3 modela biti primetno veća nego Galaxy Alpha, pre svega, zbog niže cene. Malo je verovatno da će ovaj uređaj biti bestseler, to je modni uređaj u kome su specifikacije od sekundarnog značaja. Teško da će A3 biti prava konkurencija iPhone 5, ali neki deo tržišta, moguće je da će ovaj model odgristi. U pitanju je lep model, koji ima pravo da postoji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024