Galaxy J1 2015
2015. godina
4.3" LCD, 59.8% body
Android 4.4.4 KitKat
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1850 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J1 J100
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J1 J100. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J1 J100 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled jeftinog smart telefona Samsung Galaxy J1 (SM-J100H / DS / F)

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4.4
  • Erkan TFT, 4.3 inča, 480x800 piksela, nema automatskog podešavanja osvetljenja ekrana, 217ppi, kapacitivni ekran
  • Baterija 1850 mAh Li-Ion, do 10 sati razgovora, 40 sati reprodukcije muzike, video reprodukcija do 9 sati, radu mreži do 9 sati (3G / Wi-Fi)
  • Procesor Speadtrum, 2 jezgra do 1.2 GHz (verzija H / DS), Marvell PXA1908 4 jezgra do 1.2 GHz, grafički koprocesor, Vivante GC7000UL (verzija F)
  • 512 MB RAM (768 MB verzija SM-J100F), ugrađeno 4 GB memorije (dostupno 2GB) memorijska kartica do 128 GB
  • Prednja kamera 2MP, glavna kamera 5MP, blic, autofokus
  • Dve microSIM-kartice (verzija DS)
  • 2G / 3G (900/2100)
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, BT 4.0, USB 2.0
  • Dimenzije - 129x68.2x8.9 mm, masa - 122 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 1850 mAh
  • Punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Samsung je prešao dug put da bude lider na tržištu mobilnih telefona, a ključ uspeha kompanije jesu telefoni koje odlikuje odličan odnos kvaliteta/cena, kvalitetna izrada i adekvatan rad. U pitanju su proizvodi nastali u slavu brenda Samsung, koji im duguje svoj kontinuirani uspeh. Zato iznenađuje da vidimo kako kompanija sa vremena na vreme se odrekne svojih korena, predstavljajući jeftine uređaje sa malim ekranom. Proračun kompanije se zasniva isključivo na činjenici da je brend prilično popularan, a potrošač neiskusan veruje da će posedovati najnoviji Samsung telefon. Ovo je magični svet u kome stvarnost nije prisutna u bilo kom obliku, a jefitni Samsung telefon sve više postaje sinonim za neefikasnost, visoke cene i u odnosu na kineske smart telefone koji u poređenju sa uređajima korejske kompanije zarađuju puno dodatnih poena u očima kupaca.

U teoriji, serija J je trebalo da bude pristupačan i široko rasprostranjen. U praksi, po pitanju efikasnosti model J1 je inferiorniji u odnosu na čak Microsoft Lumia model, što znači da je neefikasan maksimalno. Da biste napravili nešto lošije prema karakteristikama za potrošača nego ono što je Microsoft uradio, potrebno je uložiti veliki napor.

Imamo osećaj da je jefitnu J seriju stvorio ne jedan inženjer kompanije već da ih je iblo više. Da je takav uređaj stvorio jedan čovek, onda biste možda mogli da sumnjate u njegovu percepciju tržišta i sveta, ovako to je potpuna katastrofa. U lepom kućištu kompanija prodaje bajat proizvod koji košta deo cene koju je kompanija želela. Zato, hajde da pogledamo zašto smo imali prigovor o ceni ovog uređaja i ne možemo nikako preporučiti da se ovaj uređaj, ni pod kojim okolnostima.

Obzirom da je model predstavljen u različitim verzijama, potrebno je da se razlikuje. Na primer, verzija sa LTE konektivnosti nosi naziv SM-J100F, ima SIM karticu, ali drugu platformu i mnogo je brži od najjeftinijeg modela. Spolja su u pitanju apsolutno identični telefoni, zovu se isto u maloprodaji, tako pažljivo obratite pažnju šta nudi uređaj koji kupujete. Razlika može biti zapanjujuća.

Dizajn, veličina, kontrole

Spolja, u pitanju je klasičan uređaj iz Samsunga, snažne građe, sa okvirom oko ekrana, što ga čini malo više zanimljivim. Estetika je ista kao i kod drugih uređaja - tipičan Samsung, ništa vezano za formu jeftinog uređaja. Dostupne su tri opcije boja – biserno bela, crna i plava.

Kvalitet plastike zaslužuje pohvale, ona je odlična, i to razlikuje ovaj model od mnogih jefitnih uređaja. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka (takođe neobično), na desnoj strani - on / off taster. U dnu možete videti microUSB konektor, na vrhu je 3.5 mm priključak za slušalice.

Kada uklonite zadnji poklopac, unutra ćete videti bateriju i dva konektora za microSIM-kartice (u modelima sa jednom karticom, drugi slot ne postoji, umesto njega tu je zatvarač), kao i konektor za microSD karticu.

Sviđa nam se kako uređaj stoji u ruci, dimenzije nisu loše (129x68.2x8.9 mm, težina 122 grama). Ispod ekrana je mehanički taster, kao i dva osetljiva na dodir. Sa tačke gledišta, izrade i izgleda, na uređaj nema žalbi. Sve tipično za jeftinije modele, kvalitet je iznad proseka.

Ekran

Ekran ima dijagonalu od 4.3 inča, rezolucije 480x800 piksela . Za jeftini uređaj, kvalitet TFT-matrice je u redu, on je svetao, jasno vidljiv u različitim uslovima, uključujući i na otvorenom. Veliki nedostatak je senzor ambijentalnog osvetljenja, pa se ekran može podesiti ručno, čime je kompanija malo uštedela za ovu komponentu.

Tradicionalno, postoji izbor različitih fontova, stila, veličine. Model je dobar po ovim karakteristikama, ali to je standardna funkcija za sve takve uređaje kompanije.

Baterija

Telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1850 mAh, koja pruža prema proizvođaču, do 9 sati rada na Internetu (3G ili Wi-Fi), do 10 sati razgovora, do 40 sati reprodukcije muzike. Pod realnim uslovima, uređaj radi jedan dan sa veoma velikim opterećenjem, dok će obični potrošači dobiti oko dva puna dana rada. Ovo je dobar rezultat, koji su omogućili ekran i ne tako brzi procesor.

Telefon ima režim maksimalne uštede energije, koji isključuje sve osim osnovnih funkcija što nudi produženo vreme rada uređaja. Obzirom da uređaj koristi normalni ekran TFT, ona ne nudi neke velike dobitke po pitanju vremena rada u poređenju sa sličnim funkcijama u glavnim modelima kompanije.

Za potpuno punjenje baterije potrebno je jedan čas i 45 minuta.

Procesor, memorija, performanse

Telefon poseduje 512 MB RAM-a. što je čak za jeftinu jedinicu malo u 2015. izgleda kao neobično male količine. Takvu količinu memorije nalazimo uglavnom u većini jeftinih, uređaja malih proizvođača. Korišćen je čipset Spreadtrum SC8830, sa dva jezgra na do 1,2 GHz – što je vrlo jeftino rešenje. Rezultat? Nijedan od sintetičkih testova, imajući u vidu trodimenzionalne testove na ovom uređaju ne može da prođe - oni se jednostavno prekidaju.

U praksi, to znači da je interfejs spor, a ne da je vaše oko vrlo nervozno. To se dešava kod veoma jeftinih modela iz prošle godine, državni službenici u modernom interfejsu radi mnogo brže.

Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 128 GB, ali ko će to uraditi u takvom jeftinom mobilnom telefonu? Glavna stvar je da je kapacitet interne memorije 4 GB, od čega je dostupno nešto manje od 2 GB za vaše potrebe.

Ako je kod mlađe verzija ovog modela, učinak loša, onda model sa indeksom F, nudi dosta drugačije mogućnosti. Ona ima 768 MB RAM-a, što je po današnjim standardima malo, ali dovoljno da rade dosta brzo što je i primetno ako gledate golim okom rad ova dva uređaja. Sve ostale karakteristike su iste, ali čipset Marvell PXA1908 sa 4 jezgra sa radnim taktom do 1,2 GHz, grafički ko-procesor Vivante GC7000UL, daju veoma drugačiji utisak o modelu. I za razliku od jeftiniije opcija, AnTutu se završava normalno i pokazuje normalne rezultati.

Telefon već sa jeftinim Marvell čipsetom već izgleda dobro sa stanovišta tržišta.

Opcije povezivanja

Uobičajenim skup opcija, dostupna sinhronizacija sa računarom (USB 2.0, Kies), Wi-Fi 802.11b / g / n, Bluetooth 4.0, nema NFC, ali tu je i podrška za GPS / GLONASS. Brzina pozicioniranja nije visoka zbog kvaliteta antene, već zbog opšteg sporog sistema.

U sadašnjoj verziji F modela uređaj ima podršku za LTE. Nema problema sa sprovođenjem ove tehnologije, sve funkcioniše dobro.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 2MP, a to je mnogo bolje od većine jeftinih modela. Glavna kamera je sa autofokusom, 5MP rezolucije, nudi HD-video snimanje (30 fps). Sviđa nam se kako ova kamera snima, mada sporo, ali slika je za ovu klasu uređaja normalna. Postoji nekoliko neobičnih karakteristika, tako na primer uređaj može da prepozna kada osoba koja fotografiše podigne ruku (Selfi režim). Ili da klikom na ekranu slikate. Ali verujemo da ove inovacije nisu važne u opštoj slici uređaja.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 19 MB) >>>

Softverske karakteristike

Uređaj koristi Android 4.4.4, upgrade-a na verziju 5 neće biti, jer je čipset ne podržava. opisati funkcionalnost ovog uređaja kao standardnu nećemo moći obzirom da on poseduje FM radio, koji radi sa slušalicama. Beleške, kalkulator, diktafon - sve karakteristike koje su tradicionalne za Samsung, možete da vidite na snimcima sa ekrana ispod.

Utisci

Kvalitet komunikacije je normalan, uređaj poseduje jedan mikrofon, tako da u bučnom okruženju sagovornik će vas loše čuti. Vibracija je prosečna, kvalitet poziva je iznad prosečne vrednosti.

Da bi razumeli koliko je loš J1, možete pogledati naš standard svih vremena za loš uređaj - Lumia model iz Microsofta. Za sličan novac možete , možete kupiti Lumia 640: 5-inčni ekran CHD rezolucije, 1 GB RAM memorije, 8 GB interne memorije, Qualcomm Snapdragon 400. Osećaj da su ova dva uređaja različite klase, je stvaran.

Ali čudna stvar je da je tržište je puno Android uređaja, a koji su po svim parametrima bolji od J1. Pogledajte na tržištu operatera, izbor može biti fablet Megafon Login + (5.5 inčni ekran, rezolucije 960x540 piksela, brži procesor, više memorije, i tako dalje).

Hoćeš još malo dokaza? Grubo uporedivi i nešto lošiji po karakteristikama ZTE V815 možete kupiti za četvrtinu ili trećinu cene modela J1. Za cenu koju treba izdvojiti za J1 možete kupiti normalan uređaj potpuno drugačije klase.

Ili uzmimo nešto skuplji, na primer, savršeno izrađeni Alcatel Idol Mini 2, koji je jeftiniji od ovog modela. Veliki ekran, veća rezolucija, bolja kamera - to je proizvod iz drugog univerzuma. Radi mnogo brže i bolje.

U principu, za novac potreban za ovaj modle ili čak malo jeftinije, već je moguće da se kupi smart telefon sa 5-inčnim ekranom sa HD rezolucijom, glavnom kamerom 8-13 MP, dobrim performansama.

Različite verzije J1 čine da je vrlo lako zbuniti se, ali su one veoma različiti jedne od drugih. Dakle, ako najjeftiniji telefoni izazivaju samo ljutnju model SM-J100F koji podržava LTE i NFC, je brži, iako jeftini čipset izgleda potpuno kao autsajder. U teoriji, najjeftiniji J1 košta tako da je najjeftiniji uređaj iz Samsunga. To ne menja njegove nedostatke koji su povezani sa platformom, performansama i tako dalje.

Verzija ovog uređaja sa LTE ne izgleda jeftino, ali bar ima svoje prednosti, koje mogu da opravdaju svoje postojanje. Ipak je skup, ali ne preterano obzirom da kineski modelu u ovom opsegu cena obično nemaju LTE. Još jedno pitanje je koliko je to za potrošače u ovom segmentu bitno? Mislimo da nije posebno.

Pozicioniranje ovog uređaja u recenzijama nije realno jer se on ne naziva jednim od najgorih uređaja koje Samsung je ikada ponudio u smislu cena/performansi, jer cena nije realna i različita od stvarne vrednosti uređaja najmanje dva ili čak tri puta. Proizvođač ima pravo da zna da je pogrešno pozicionirao uređaj. Reč razočarenje ovde sasvim odgovara, jer ovaj jefitni model pokazuje da svaka kompanija može, ako želi, da predstavi nešto što je gore od Lumia modela. Iako se čini da je to nemoguće, postoje majstori svog zanata.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024