Xperia E4 2015
2015. godina
5" LCD, 67.4% body
4% MT6582, Android 4.4.4 KitKat
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Sony Xperia E4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia E4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia E4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia E4

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijal: matirana plastika
  • OS: Android 4.4.4
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA (microSIM)
  • Platforma: MediaTek MT6582
  • Procesor: 1.3 GHz quad
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podatak: 8 GB slot microSD memorijske kartice (podržava kartice kapaciteta do 64 GB)
  • Povezivanje: Bluetooth 4.1 (A2DP, EDR, aptX), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5 inča, kapacitivni, IPS-matrica 960x540 piksela (qHD), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljernja, oleofobski sloj nije prisutan
  • Kamera: 5 MP, video snimanje u 1080p (1920x1080 piksela), LED blic
  • Prednja kamera: 2 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Senzori: senzori blizine i ambijentlanog osvetljenja, žiroskop
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapacitet od 2300 mAh

Opcije

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Uputstvo za upotrebu

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Sa tačke gledišta dizajna, ova jedinica nije ništa posebno (osim jednog tastera). Uređaj je sličan stotinama drugih Android-smart telefona sa zaobljenim ivicama.

Na prednjoj strani nalazi se petoinčni ekran, iznad njega - sočivo prednje kamere, senzori svetlosti i blizine, kao i indikatorska lampica. Ispod ekrana je osnovni mikrofon.

Sa leve strane je microUSB konektor, sa desne taster za uključivanje i podešavanje jačine zvuka. Oba tastera karakteriše kratak pritisak i klik zvuk. Dugme za uključivanje je nasledio korporativni dizajn kompanije Sony, i on je jedini deo (izuzev logoa), koji identifikuje uređaj po pitanju eksternog izgleda u odnosu na većinu konkurenata. Lokacija oba tastera je pogodna, palac leže direktno na taster za uključivanje. Ponekad, međutim, kada uređaj držite levom rukom, palac slučajno dodiruje taster za regulaciju jačine zvuka.

Odozgo možete videti 3.5 mm priključak za slušalice, a u donjem desnom uglu - otvor za provlačenje trake.

Sa zadnje strane se nalazi glavna 5MP kamera i spoljni zvučnik. On ima prosečnu jačinu, ali ćete ipak čuti poziv i na bučnom mestu. Zadnji poklopac je napravljen od matirane plastike, blago je hrapav na dodir. Materijal je dodirno prijatan i vrlo praktičan.

Poklopac je ukloniv, ali je veoma teško da se ukloni, potrebno je da zaglavite nokat pod bilo kojim uglom. Ispod njega se nalazi prenosiva baterije i slot microSD memorijske kartice i SIM kartice formata MicroSIM. Uzgred, postoji verzija uređaja sa dve SIM kartice, a kao što možete da primetite, u našem uzorku drugi slot je zaptiven.

Zbog krute strukture i načina pričvršćivanja zadnje strane uređaja zazori ili međuprostori ne postoje.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) DEbljina (mm) Masa (grams)
Sony Xperia E4 137 74.6 10.9 144
Huawei Honor 4c 143.3 71.9 8.8 162
Apple iPhone 6 138.1 67 6.9 129
Asus Zenfone 5 Lite 148.2 72.8 10.8 160
Lenovo Vibe X 144 71 6.9 120

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Uređaj je nešto kraći od većine svojih konkurenata, ali nešto širi i deblji, i 20 grama lakši. Debljina E4 modela je nešto što blago iskače, drugi parametri, po našem mišljenju su u granicama normale.

Uređaj može da se lako drži jednom rukom, ali za udobno korišćenje, moraćete da koristite obe ruke, u suprotnom postoji rizik od pada smart telefona.

Ekran

Karakteristike Vrednosti
Veličina ekrana 5 inča
Rezolucija ekrana 960x540 piksela
Gustina PPI 220
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj No
Automatska kontrola osvetljenosti Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, za do četiri istovremena pritiska

Prva stvar na kojem štedi najveći broj proizvođača kada je reč o telefonima za poslovne korisnike odnosno radnike je - ekran. Sony ovde, nažalost, nije izuzetak. Tehničke karakteristike ekrana su pred vašim očima, pa ćemo ga malo iskomentarisati.

Za početak, qHD-rezolucija je i dalje dovoljna za petoinčni ekran. Ipak, Sony je vrlo dobro odabrao fontove, tako da lično, smo jedva primetili zrnastu strukturu, čak i kada je u pitanju ikona baterije, čiji brojevi su veoma malih dimenzija.

Iako uređaj koristi IPS matricu, imamo osećaj da je proizvođač odabrao jednu od najjeftinijih verzija. Pod pravim uglom slika izgleda dobro, ali ako okrenete uređaj ka različitim uglovima, slika jednostavno nestaje i bledi. Naravno, deo problema povezan je sa vazduhom između ekrana i stakla.

Oleofobski premaz nedostaje, a to je još jedna mana. Uređaj je magnet za otiske prstiju i prst jako loše klizi po površini ekrana.

Ali raspon maksimalne i minimalne osvetljenosti nas je zadovoljio. Uprkos činjenici da pod direktnom sunčevom svetlosti ne možete videti informacije baš dobro ekran i dalje ostaje čitljiv. Minimalna osvetljenost je dovoljna za udobno čitanje.

Među dodatnim funkcijama istakli bismo mogućnost podešavanja balansa belog na ekranu displeja i funkcije kontrole pozadinskog osvetljenja.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.4.4 sa vlasničkim Sony korisničkim interfejsom. Odlično je što ga je kompanija implementirala. Po našem mišljenju, sasvim je logičan i jednostavan za korišćenje. Mi smo već imali detaljan pregled interfejsa u okviru testa modela Xperia, tako da možete da ga pogledate ako vas zanima.

Performanse

Karaktteristike Vrednost
Čipset MediaTek MT6582
Procesor Quad 1.3 GHz
Grafički procesor Mali-400
Količina RAM-a 1 GB
Interni skladišteni kapacitet 8 GB (5.8 GB dostupno)
Prisustvo memorijske kartice Prisutna, može da se zameni bez isključenja

Često vidimo ovaj čipset u jeftinim jedinicama i on nosi sa svojim zadacima čak i na višim rezolucijama. Većina zadataka Xperia E4 modela se izvodi lagano a njegova brzina je na odgovarajućem nivou.

Izuzeci su najzahtevnije igre (oni rade na srednjim / niskim podešavanjima) i ugrađena tastatura. Očigledno, kompanija je nešto propustila da uradi kada je reč o optimizaciji, ali tastatura ne radi naročito brzo, tako da preporučujemo da je zamenite rešenjem treće strane.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 2300 mAh
Tip baterije Neukloniva, Li-Ion
Broj časova glednaja HD videa pri maksimalnoj osvetljenosti 6 časova i 38 minuta
Broj sati čitanja pri 30% osvetljenja 13 časova i 22 minuta

Da budemo iskreni, kada je reč o bateriji nismo očekivali čuda, ali ono se ipak desilo. Pri našem načinu upotrebe za pola dana smart telefon je potrošio samo 20% baterije što je neverovatno (oko sat vremena aktivnosti na ekranu). I to uprkos činjenici da nismo ni uključivali režim Stamina. E4 će raditi tačno ceo dan ako ga aktivno koristite a ako niste toliko aktivni baterija će trajati čak i dva dana.

Kamera

Rezolucija glavne kamere je 5MP, prednje - 2 MP. Postoji LED blic. Kvalitet slike je osrednji, nizak nivo detalja i loš balans belog, plus kamera radi dosta sporo, okidanje se izvodi u 2-3 sekunde. Video zapisi pri slabom osvetljenju izgledaju loše. Ovde je mali komentar koji je dao naš kolega o kameri.

  • Većina foto snimaka donosi tople nijanse usled manjeg uravnoteženja bele boje.
  • Izuzetno nizak nivo detalja - slaba jedinica, loša optika sa otvorom bledne od F2.6.
  • Kada je osvetljenje je uključen dolazi do agresivnog smanjenja šuma, pa slika bude često zamrljana.

Ispod su primeri fotografija i video snimaka nastalih glavnom kamerom. Uzgred, maksimalna video rezolucija je 1080p, 30fps.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n, podrška za Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.1, podržava sve popualrne profile, uključujući A2DP i aptX.
GPS Za prvo pokretnaje treba 6 skeundi
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G
USB On-The-Go Ne

Zbog dobrih karakteristika želimo da pomenemo podršku za Bluetooth 4.1 i aptX, kao i vrlo brz hladni start GPS modula, što je netipično za MediaTek čipset. Ali nedostatak USB-OTG je neprijatno iznenađenje.

Zaključak

Na kvalitet prneosa glasa nema zamerki. Vi i vaš sagovornik se možete čuti savršeno.

U prodaji su tri verzije ovog modela:

  • Sony Xperia E4, standardni model
  • Sony Xperia E4g, model sa podrškom za LTE, čipset MediaTek MT8732
  • Sony Xperia E4 Dual, sa podrškom za dve kartice

U početku smo bili prilično skeptični o ovom modelu: Smatrali smo da je veoma skup a minus je bio i nepostojanje oleofobskog premaza. Međutim, nakon nekog vremena počeli smo da primećujemo i prednosti, na primer, brzinu smart telefona (osim tastature i kamere) i dugo trajanje baterije. Međutim, konkurenata modelu E4 ima dosta i svi su veoma ozbiljni.

Asus ZenFone 5. Cena jednog od najprodavanijih modela je ponovo snižena. ZenFone ima bolji ekran i olefobski premaz, kao i mnogo bolju kameru.

Huawei Honor 4c. Novi model kompanije Huawei ima ekran visoke rezolucije i kameru, i još ovaj model je malo tanji. Usput, oleofobski premaz kod modela Honor 4c je prisutan, međutim prilično slab.

Xiaomi Redmi 2. Ako brend za vas nije toliko važno pitanje, možete pogledati u Xiaomi Redmi 2 model. Ovaj model koristi MIUI v6, ima ekran HD rezolucije, podršku za dve SIM kartice i LTE.

Effire A7. Testirali smo ovaj pametni telefon za reklamni članak, ali nam se iskreno dopao. Ovaj uređaj nudi podršku za dve SIM kartice, LTE, oleofobski premaz visokog kvaliteta, HD rezoluciji i nedostatak vazdušnog sloja, i odvojeni taster okidača kamere.

Lenovo Vibe X. Ovaj smart telefon nudi FHD rezoluciju, ne poseduje vazdušni međuprostor, a tu si i mala debljina i težina uređaja.

Možda glavna prednost u odnosu na sve konkurente kompanije Sony je dugo trajanje baterije i naravno, brend. Za ostalo, sva četiri konkurenta izgledaju atraktivnije nego E4.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024