One M9 2015
2015. godina
5" LCD, 68.4% body
10% 810, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2840 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 20MP
Test mobilni telefon HTC One M9
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One M9. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One M9 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona HTC One M9

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Klasa: glavni model kompanije
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijumsko kućište, plastični okvir oko ekrana
  • Operatvni sistem: Android 5.0 Lollipop, HTC Sense 7.0
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 6 (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994)
  • Procesor: 1.5GHz quad-core (Cortex-A53) i Quad 2 GHz (Cortex-A57)
  • Grafika: Adreno 430
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB memorije plus slot microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, aptX, LE), priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (via microUSB), DLNA, NFC, infrared
  • Ekran: Super LCD3, 5 inčni, kapacitivni, 1920x1080 piksela (FulldHD), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja, Gorilla Glass 4
  • Glavna kamera: 20.1MP, f / 2.2, BSI, dual LED blic (radi kao baterijska lampa), kristal safira
  • Prednja kamera: 4 MP (tehnologija UltraPixel), širokog ugla (bez autofokusa), f / 2.0, video snimanje pri 1080p
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapacitet 2840 mAh
  • Dimenzije: 144.6 x 70 x 9.6 mm
  • Masa: 157 grama

Upoređujući sledeći glavni model kompanije HTC sa vodećim smart telefonima kompanija Apple, Samsung, Sony, Huawei, Lenovo i tako dalje, malo ko seća kako je sve počelo i kako je HTC došao do pozicije na kojoj je danas. Da, HTC je imajući u vidu gore pomenute brendove - mali, ali veoma ponosni proizvođač, što ga ne prisiljava da tretira svoje modele na načine na koji to rade veće kompanije, u čemu leži tajna uspeha modela ove kompanije. Pokušaćemo da vam kažemo nešto o svim karakteristikama smart telefona i počećemo od kratke priče o istoriji kompanije.

Nekada davno, 1997. godine, postojala je kompanija HTC - jedna od kompanija azijskih ODM proizvođača prenosivih uređaja. Sa sedištem u Tajvanu, HTC se smatra tajvanskom kompanijom. U to vreme, angažovana je u proizvodnji HTC Pocket PC (PDA) modela za različite brendove, da bi kasnije proširila proizvodnju i na i smart telefone zasnovane na Windows Mobile. Kompanija je bila partner Microsofta za razvoj mobilnih uređaja (razvojni partner za hardversku platformu). Najveći kupci kompanije HTC dugo vremena su bili brendovi kao što su HeWlett Packard, Dell, Palm, Fujitsu Siemens i drugi. Kasnije je HTC postao partner sa velikim mobilnim operaterima, pri čemu je HTC počeo da proizvodi proizvode za Vodafone, T-Mobile, O2, Orange.

Tako, od ranih 2000-ih, HTC je bio jedan od lidera ODM tržišta uređaja baziranih na platformi kompanije Microsoft (tada još uvek na prvoj verziji mobilnog OS-a PocketPC) da bi kompanija odlučila da proizvodi sama pametne telefone pod svojim brendom i da ih prodaje direktno. Tako je 2002. godine nastao Qtek brend koji je promovisao HTC proizvode pod svojim imenom, iako je to bilo čisto fikciono, a 2004. je nastao Dopod brend za prodaju u Aziji. Tehnički, svi proizvodi pod brendom Qtek i Dopod, su bili proizvodi kompnije HTC, a nakon nekog vremena oba imena su nestala, da bi HTC nastavio da proizvodi smart telefone i komunikatore svojim fokusiranjem na ovoj oblasti i postepenim napuštanjem ODM proizvodnje.

U ovoj kratkoj priči, kao što ste primetili, postoje velike korporacije, ili druge oblasti u kojima se kompanija razvijala paralelno sa stvaranjem pametnih telefona pod brendom HTC. Želimo da nagasimo jednostavnu ideju - u društvu kompanija Apple, Samsung, LG, Lenovo, sada već duže vreme egzistira mali proizvođač i brend HTC. Naravno, treba da zapamtite, da kada uporedimo sledeći glavni model kompanija Apple ili Samsung sa vodećim HTC modelom, govorimo o jednom segmentu. Ali ovo takođe treba imati na umu kada se posmatra One M9, pri čemu možete da se zapitate „zbog čega nema svake godine inovacija kod kompanije HTC?“. Da, sa vremena na vreme HTC ponudi stvarno cool ideje, uključujući dizajn i linije kućišta modela One, korisniči interfejs Sense i Dot View futrolu, na primer. Ali imajte na umu da kompanija nema iste resurse za „inovacije“ i stalnu trku u ovoj oblasti, koju vode vodeći proizvođači. I zato je pogrešno reći da HTC u inat ili zbog nedostatka novih ideja uzima stari dizajn One M8 modela i prodaje ga u novom M9. Razlog je jednostavan - da bi kompanija mogla da uspeva da se zaista takmiči sa velikim korporacijama, HTC u nekom trenutku mora da prati konzervativni stav. A kada je reč o uspešnom rešavanju ovog problema model M9 jasno ukazuje da je dizan One M8 modela ponovo upotrebljen umesto izmišljanja nečeg novog.

HTC One M8

Prodajno pakovanje

Uređaj je dostupan u već poznatoj od nekih novih modela ravnoj kutiji u kakvoj je takođe bio prethodni HTC One (M8). Unutra, pored smart telefona i par papirnih instrukcija, je jedinica za punjenje, žične stereo slušalice, USB - microUSB kabl. Siva islikonska maska koja je bila dostupna uz M8 nije sada prisutna.

Dizajn

Smart telefon HTC One (M8) se razlikuje po dizajnu od One (M7), iako M9 je uglavnom kopija M8, ako ne tražite baš detalje. Oblik kućišta, dimenzije, konture - sve je ostalo nepromenjeno i biće ispravno reći da sa stanovišta opšte forme, HTC M9 podseća M8. Međutim, razlike su tu.

Prvi - na ekranu One M8 zaštitno staklo je u istoj ravni sa bočnim ivicama, odnosno uredno ugrađeno u aluminijumsko kućište, dok je kod modela M9 staklo ekrana blago izdignuto iznad aluminijumskog kućišta. Sa stanovišta percepcije uređaja, ova promena nema efekta, vidimo drugačiju implementaciju nekoliko elemenata kućišta relativno jednih u odnosu na druge. Sa praktične tačke gledišta, postoji jedan nedostatak – u okviru spoja kućišta može da se skuplja prašina koju je potrebno sa vremena na vreme ukloniti.

Drugo - One M9 je dostupan u drugim bojama, a jedna od njih je posledica drugačije metode za preradu aluminijumskog kućišta. Kod modela M9 prelazak sa tamno sive na zlatnu između zadnje ravni i bočne ivice se formira glatko na isti način kao kod M8. Treća varijanta - kombinacija srebrne zadnje strane i bočnih ivica zlatne nijanse, pri čemu je ovde prelaz između ravni oštriji. Nekome ova opcija deluje zanimljivo nekome ne, jer ima i onih koji vole glatku zadnju stranu, kao kod M8.

Iako će možda zvučati neobično sviđa nam se HTC One M9 u zlatnoj boji . To je sramota, jer pre samo par godina smo se smejali kada se pojavio „iPhone“ u boji zlata i takva i slične boje su nam se činile previše umetničke i šarene. Sada, gledajući M9 u verziji boje zlata, vidimo voema interesantna model obojen u boju zlata koji kao da vas zove da ga uzmete i počnete da ga koristite.

Po našem mišljenju, posao koji je HTC uradio po pitanju unapređenja dizajna kućišta novog glavnog modela, je sasvim dovoljan. Da, mnogi će reći, da je HTC odabrao lakši i manje vredan prostup i da novi uređaj mora da ima i drugačiji dizajn, ali u isto vreme, ne treba zaboraviti da je svet pun ljudi spremnih da kada nešto jednom zavole ostanu verni svom izboru. Dizajn HTC One M8 je bio nesumnjivo najbolji, izbor materijala i izrade kućišta. Kompanija podigla kvalitet izrade i percepcije masovnih pametnih telefona na jedan novi nivo i One M9 zadržava ovaj nivo.

Materijali kućišta

Glavni materijal koji je korišćen pri izradi telefona je aluminijum. Kućište je izrađeno iz jednog dela metala, unutra je postavljena elektronika, ekran i drugi elementi koji su spojeni sa glavnim delom.Ispod ekrana se nalaze umeci od plasitke. Sa gornje strane umeci su izrađeni takođe od plastike a tu je i taster za uključivanje i infrared port.

Problem sa postavljanjem antena u uređaju se rešava na isti način kao i kod prethodnog telefona. One se nalaze van kućišta u malim plastičnim žlebovima sa zadnje strane uređaja.

Kada je reč o mogućim ogrebotinama ako se i pojave, one su praktično nevidljive u svakodnevnoj upotrebi. Naš HTC M8 nakon višemesečnog rada skoro nije izgubilo svoj prvobitni oblik i izgleda potpuno isto kao onog dana kad smo ga izvadili iz kutije, naravno ako baš ne tražite ogrebotine. Upotrebom aluminijuma za kućište tragovi otisaka prstiju i ruku su praktično nevidljivi. Sa praktičnog stanovišta, kućište HTC One M9 je potpuni uspeh: ono nije samo lepe i impresivno na izgled, već vas ni ne prisiljava da kupite masku za jedinicu da bi sprečili da isklizne iz ruku ili da ne bi bila pokrivena mrežom vrlo primetnih ogrebotina.

Izrada

Korišćenje unibody kućišta bez uklonivih komponenti (osim fijoke nanoSIM kartice i memorijske kartice) čini novi HTC One veoma dobrim u pogledu kvaliteta izrade. Nema pomeranja delova i škripavih zvukova. Mana ovog dizajna je održavanje, ali to je druga priča.

Dimenzije

Novi HTC One M9 po pitanju veličine je skoro identičan prethodnom uređaju kompanije - M8. Razlika u odnosu na Samsung Galaxy S6 je takođe mali, ovaj drugi model je tanji, ali malo šiie. Prelazak na M9 posle ogromnih uređaja sa dijagonalama ekrana od 5.5-5.7 inča je veoma prijatan. Međutim, u smislu veličine HTC modela ima nešto negativno. Kada je većina drugih proizvođača već predstavila pametne telefone sa tankim bočnim okvirima i kompaktnim padovima na vrhu i dnu ekrana HTC i dalje koristi sopstveni „trostruki okvir“, pa je tako sa leve i desne strane okvir skoro 5 milimetara, i gore i dole - skoro 2 cm.

Nadajmo se, u narednom One modelu kompanija uložiti sve napore da optimizuje raspored elemenata i ugradi ekran sa tankim okvirom.

Uporedili smo različite dimenzije smart telefona za jasnije uočavanje razlika u veličini između uređaja:

  • Apple iPhone 6 (4.7 inča) - 138.1 x 67 x 6.9 mm, 129 grama
  • HTC One M8 (5 inča) - 146.4 x 70.6 x 9.4 mm and 160 grama
  • HTC One M9 (5 inča) - 144.6 x 70 x 9.6 mm, 157 grama
  • Meizu MX4 (5.4 inča) - 144 x 75.2 x 8.9 mm and 147 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inča) - 143.4 x 70.5 x 6.8 mm and 138 grama
  • Xiaomi MI4 (5 inča) - 139.2 x 68.5 x 8.9 mm and 149 grama

Uređaj je prilično zgodan za nošenje u džepovima odeće i pantalona ili farmerke, smart telefon odlično stoji u ruci i ne klizi.

Poređenje sa modelom HTC One M8

Poređenje sa modelom Meizu MX4 Pro

Poređenje sa modelom HTC One M7

Poređenje sa modelom Huawei Honor 6 Plus

Poređenje sa modelom LG G3

Kontrole

U okviru rasporeda tastera i opšteg upravljanja novi HTC One M9 je praktično identičan M8 modelu. Smart telefon ima tri tastera na ekranu – „Back“, „Home“ i „Recent Apps“. Dve funkcije ima samo taster „Home“, pored glavnog zadatka povratka na glavni ekran, možete ga pritiskom sa zadržavanjem koristiti i za servis Google Now.

Kada dodirnete bilo koji od tastera uređaj lagano zavibrira.

Taster za uključivanje se preselio na desnu stranu, odmah ispod tastera za regulaciju jačine zvuka. Nema potrebe da se doseže gornji kraj ekrana da biste uključili ekran, ako varijanta sa duplim pritiskom vam ne odgovara, taster za uključivanje se nalazi ispod palca desne ruke, što je vrlo zgodno (barem za desnoruke).

U okviru ovog uređaja je dostupna tehnologija Motion Launch. Informacije iz svih senzora se prenose na posebnom koprocesor, a svaka aplikacija prima direktno informaciju, bez konsultacija sa svakim senzorom. Prvo, to vam omogućava da sačuvate malo energiju baterije, i drugo, da se uvedu nove metode kontrole. Zahvaljujući Motion Launch kod modela M9 postoje različite opcije za otključavanje ekrana bez tastera za uključivanje. Dva puta dodirnite ekran i on će vas odvesti na zaključani ekran, prevlačenjem prsta sa leva na desno dobijamo ekran BlinkFeed, zdesna nalevo vraćanje na glavni ekran, a od vrha do dna – glasovne kontrole, od dna do vrha - dolazite na ekran gde ste zaključali aparat (u igri, meniju aplikacija, neki programu, i tako dalje). Sve te radnje će uređaj da najbolje razlikuje kada ga držite u ruci vertikalno, mada ako ga rotirate u režimu landscape, one će takođe raditi, mada ne tako čisto (sve osim dvostrukog dodira, radi dobro). Pored toga, bilo koja od opcija otključavanje može se isključiti u postavkama, ako vam se ne sviđa.

Još jedna zgodna karakteristika – možete da uključite kameru iz zaključanog stanja - dovoljno je da okrenete uređaj u režimu landscape i pritisnite bilo koji taster za podešavanje zvuka.

Taster za jačinu zvuka je na desnoj ivici, i o njemu ne možemo da kažemo ništa specijalno – sasvim je udoban za korišćenje sa poznatim rasporedom tastera. Do njega se nalazi fioka za memorijsku karticu formata microSD. Da biste instalirali ili izvadili memorijsku karticu, morate da koristite iglu ili spajalicu.

Na levoj strani na vrhu – fioka za SIM karticu formata nanoSIM.

Na donjem kraju kućišta nalaze se microUSB utičnica i 3.5 mini priključak za slušalice ili handsfree. Po našem mišljenju, lokacija mini-utičnice na dnu je najzgodnija i preciznija. Ako slušate muziku na svom telefonu i nosite ga u džepu, farmerki ili jakne, i želite ga staviti u džep najlogičnije je da gornji kraj ide dole, tako da kasnije, kada uzimate uređaj iz džepa, ne treba da ga okrećete. I u takvom položaju lokacija 3.5 mm mini-utičnice na dnu je optimalna.

Na prednjoj strani gore i dole su zvučnici, gornji ima senzore blizine i svetlosti. Senzor blizine je uvučen u mrežicu zvučnika. Tu je i LED lampica i sočivo širokog ugla 4 MP prednje kamere.

Ekran

Novi HTC One M9 poseduje Super LCD3 ekran i većina funkcije je ista kao kod prošlogodišnjeg modela (M8). Dijagonala je 5 inčna, rezolucija – 1920x1080 piksela (FullHD), gustina piksela - 441 ppi.Ekran je sa maksimalnim uglom gledanja: pod bilo kojim uglom da gledate slika neće biti izobličena. Postoji dobra rezerva osvetljenosti, prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran je čitljiv.

Prikaz boja je blizu prirodnog, ali još mirniji nego kod M8, i to, po našem mišljenju za neke korisnike će biti kontroverzno. Lično, dopada nam se prikaz boja u okviru novog M9 obzirom da smo generalno pristalice ekrana sa maksimalno mirnim bojama i stanovišta da što je slika svetlija to je bolje. Sa druge strane, ako neki proizvođači nude korisniku mogućnost da izabere i ručno podesi osvetljenje, kontrast i temperaturu boja ekrana ta funkcionalnost kod kompanije HTC ne postoji. Birajući model One M9, treba da budete svesni da će ekran biti tačno onakav kako ga vidite prilikom prvog kontakta sa uređajem, odnosno on se ne može resetovati. Stoga, pre kupovine smart telefona bi bilo logično da ga vidite „uživo“.

Automatsko podešavanje osvetljenosti generalno radi dobro, iako sa vremena na vreme želite da osvetljenost bude na višoj vrednosti.

Ekran smart telefona podržava do deset istovremenih dodira, kao i rad sa rukavicama. Ako koristite uređaj mokrim rukama, nikakvi problemi neće pojaviti, uređaj se pokazao dobar kada je reč o radu u ovakvim uslovima.

Ispod možete pogledati poređenje ekrana modela HTC One nove i starije generacije.

Gore HTC One M9, dole HTC One M8

Kamera

Jedna od glavnih razlika između HTC One M9 i prošlogodišnjeg modela je potpuno novi modul glavne kameru sa dual LED blicem različitih boja i rezolucije senzora od 20 megapiksela. Moramo reći sledeće: kamera modela HTC One M9 je bolja nego ona kod M8 i M7 kada je reč o detaljima slike kamere, i dalje je veoma brza, ali malo lošija za automatski balans belog i kada je u pitanju rad u uslovima slabog osvetljenja. Da, kamera One M9 modela je inferiorna u odnosu na kamere na uređajima kao što su Samsung Galaxy S6 ili Note 4, ali, generalno, modul se ispostavlja kao dobar, naročito za smart telefone kompanije HTC.

Glavna kamera modela HTC M9 koristi matricu senzora Toshiba T4KA7 sa pozadinskim osvetljenjem (BSI) rezolucije od 20.1 MP. Veličina senzora je 1 / 2.4 ", veličina piksela je 1,12nm Karakteristike su sledeće: F / 2.2, 27.8 mm, sočiva, autofokus, video snimanje na 4K i Sapphire Crystal kao modul kamere.

Prednja kamera je takođe senzor sa pozadinskim osvetljenjem modula matrice koja ovde koristi uz rezoluciju 4MP i vlasničku tehnologije HTC UltraPixel, f / 2.0, 26.8 mm sočivo, dok se video snima u rezoluciji do 1080p.

Prema tome, nema više „ultrapixel“ glavne kamere i niske rezolucije i više nema dve iste kamere napred i pozadi.

Sada ćemo nešto reći o režimima koej koristi glavna kamera.

U „Auto“ režimu, možete podesiti vrednost ISO, ekspozicije (EV), balans bele boje i izabrati jedan od 15 overlay efekata. U podešavanjima kamere možete i da podesite odnos stranica: Widescreen (16:9), normal (10:7) ili kvadratan (1:1), možete da podesite detalje koji unapređuju praktičnost snimanja, geo tagovanje, self tajmer, kontrast, zasićenje, oštrinu i jačinu retuširanja za slike. Sva podešavanja se mogu čuvati u posebnom profilu sa svojim imenom i uključiti ako je potrebno. Možete sačuvati više profila.

Kadrovi koji se kreiraju u auto režimu mogu da dobiju najveći broj promena: Možete dodati različite vizuelne efekte, smestiti jednu sliku preko druge, napraviti kolaž ili čak obojiti slike rukom. Po broju postavki fotografija ugrađenih u M9, editor koji je dostupan u HTC One se može uporediti sa Google Play plaćenim aplikacijama.

Bokeh. Novi režim snimanja sa efektom zamagljene pozadine, međutim, logika njegovog rada se ne razlikuje mnogo od režima sa mogućnosti promene fokusa. Kamera snima za kratko vreme nekoliko snimaka, naizmenično sa fokusom na početku sa prednji deo kadra, a zatim na pozadinu, i nakon toga lagano zamagljuje plan pozadine. Tako nastaje efekat „bokeh“. Iskreno, nismo videli mnogo razlike tokom snimanja subjekta izbliza u „Bokeh“ i „auto“ režim. Možda sa novim firmware-om „bokeh“ će na fotografijama postati još izraženiji.

Double Shot. U ovom režimu, ekran je podeljen na dva dela, Na jednoj polovini nastaju slike sa prednje kamere iznad ekrana, a na drugoj one sa glavne kamere. Možete snimati fotografije sa dve kamere odjednom, ali može i naizmenično.

Photo Kiosk. Ovaj način je namenjen samo za prednju kameru, i u njemu radite seriju od četiri autoportreta, onda lepite slike na jedan kadar, kvadratni, pravougaoni ili izduženi po širini. Za nas je ovo izgledalo kao vrlo interesantan režim, reklo bi se, mada nije ništa posebno, ali da se malo zabavimo i napravimo seriju fotografija, posebno sa voljenom osobom ili prijateljima, se uklapa sasvim u redu.


Manuelni režim snimanja (M). Jedna od karakteristika je kamere modela One M8 realizovana u novom M9 jeste Manual režimu snimanja. U ovom režimu možete da promenite sledeća podešavanja - balans belog, ekspoziciju, ISO vrednost, brzinu zatvarača, fokus. Balans bele boje se podešava u opsegu od 2300K do 7500K, vrednosti ISO - u rasponu od 100-1600, ekspozicija - u rasponu od 1/8000 do 2 sekunde.

Najvažnija stvar - prilika da se manuelno podešavaju žižna daljina i kontrolišu neke značajne opcije. Fokusiranje se ne vrši dodirom na ekranu, već izborom fiksne udaljenosti, koji će biti u fokusu. Zahvaljujući manulenom režimu, možete snimate uz nedostatak dobrog osvetljenja tako da nadoknadite nedostatak osvetljenosti najnižom ISO vrednosti i podešavanjem duge ekspozicije. Naravno, u tom slučaju, bolje je da snimate uz određeni oslonac, ali ova mogućnost proširuje obim opcija za snimanje sa HTC One M9. Tamo gde će smart telefon bez ručnog režima krierati fotografije koje su bilo preeksponirane ili sa mnogo šuma ili crnim mrljama, M9 može uz malo veštine, da omogući da kreirate dobre fotografije.

Slede primeri fotografija nastalih manuelnim režimom:

Režim snimanja teksta poboljšava oštrinu slike na račun reprodukcije boja i ostalih parametara i takođe nudi poseban makro režim. Moramo da kažemo da kada je reč o makro snimanju novi model je od prošlogodišnjeg M8 - minimalna udaljenost fokusiranja na novom modelu je postala veća.

HDR režim čini se da zahteva dosta posla - slike ne izgledaju previše svetle ili snažnog kontrasta i čini nam se da je ovde na delu nepotrebno uplitanje elektronike.

Sada ćemo dati primere slika u tri različita režima za sledeće smart telefone: HTC One M8, HTC One M9 i Meizu MX4 Pro. Ovaj poslednji model se uzima kao standard za fotografije. Ako ne uzimate u obzir vrhunske uređaje poput iPhone 6 Plus ili Samsung Galaxy S6 / S6 Edge, MX4 Pro nudi veoma dobar kvalitet snimka. Osim toga, njegov modul je takođe 20MP tako da je poređenje važeće.

Snimanje po danu

Snimanje po noći

Snimanje u zatvorenom

Snimanje teksta

Makro režim snimanja i snimanje iz blizine

Takođe, možete videti kako HTC One M9 snima po sunčanom danu:

Prednja kamera. Možemo reći da je glavna kamera HTC One M8 modela, uz izvesne rezerve, preseljena na mesto prednje kamere HTC One M9 modela. Prednja kamera M9 modela ima rezoluciju od 4 ultrapiksela, f/2.0, 26.8 mm, veličina piksela je 2 mikrometra, veličina senzora - 1/3 ", model senzora - OmniVision OV4688 Uprkos smanjenju rezolucije (4MP sa 5MP kod One M8) prednju kameru kod M9 je bolja. Veličina senzora i veličina piksela su uvećane i odlično rade svoj posao – kadrovi nastali sa M9 su bogatiji, dublji, detaljniji.

Videotape. Video se u standardnom režimu snimaju u maksimalnoj rezoluciji 3940x2160 piksela (4K), kodek H.264, brzina snimanja - 30 kadrova u sekundi, (promenljivi) bitrate - 42 Mbps, audio snimanje se vrši u stereo kvalitetu - 96 Kbps. Tokom snimanja, možete ručno promeniti poziciju fokusa ali postoji i AF praćenje. Optička stabilizacija slike u kameri postoji tamo, tako da ako vam se prilikom rada ruka zatrese, to je posebno primetno ako ste snimali pucali u pokretu ili snimali video na maksimalnom nivou zumiranja.

Pored standardnog režima, postoji režim usporenog (rezolucija 1280x720 piksela) i ubrzanog snimanja (1920x1080 piksela).

Po našem mišljenju, kamera HTC M9 modela ukazuje na vidljiv napredak kompanije. Da, u nekom momentu sa nedostatkom svetla, kamera modela M8 može bolje da prenese deo ukupne priče, ali u celini kamera M9 modela nam se dopada: bolji su detalji, viša preciznost, takođe prisutan je i dobar balans bele boje, i, još važnije, kamera je još uvek veoma brza odnosno snimanje je trenutno.

Poređenje kamera (Roman White)

Zamolili smo našeg kolegu da pregleda fotografije i da da svoje mišljenje o kameri u okviru novog HTC One M9 modela. Ispod su njegovi detaljni komentari:

Smatramo da kameru HTC M8 modela svi znaju, pa ćemo snimke sa nje minimalno da komentarišemo. Važno je napomenuti da snimci kamere modela M8 na ekranu smart telefona skoro uvek izgledaju savršeno, što se ne može se reći o njima nakon gledanja na monitoru. Ako ne planirate da fotografije gledate na velikom ekranu ili TV-u, trebalo bi da znate da će kvalitet snimaka M8 biti dovoljan za vaše oči.

Kao i uvek, počećemo sa uglovima. Najširi ugao je bio na Meizu modelu, zatim na HTC One M8. Iznenađujuće, M9 je pokazao da je kod njega ugao gledanja uzak. Ovde je potrebno razjasniti nešto: da biste dobili širok ugao na M8, potrebno je da prebacite kameru na odnos stranica 16:9.

Snimanje po danu

Malo ko bi rekao da najbolji kvalitet snimaka može da se uradi u ovo doba dana: Odlična puna pokrivenost (bez tačke), minimum senki prilikom snimanja po oblačnom vremenu.

Naravno, detalji fotografija snimljenih modelom HTC One M8, su daleko od željenih: zamućenost u uglovima, zrnasta struktura i tako dalje. Najbolje detalje, po našem mišljenju, nudi kamera modela Meizu, slika je jasnija nego što je slika dobijena sa fotoaparata HTC M9 modela. Zapravo, ovo važi i za sve ostale verzije snimanja.

Balans bele je najprecizniji kod Meizu MX4 Pro i HTC One M8. Kadrovi na M9 skoro uvek imaju toplu nijansu. Ponekad je kamera M9 toliko „zbunjena“ da plava boja nije više čisto plava što je česta greška, kada je reč o balansu bele boje.

Ekspozicija, sa druge strane, radi malo bolje kod M9 modela. Barem slika ima nešto manji od kontrast nego kod Meizu MX4 Pro. Međutim, dinamički opseg je jasno veća kod Meizu modela: ako editujete fotografije MX4 Pro one mogu povući više informacija.

Ukupno: prvo mesto - Meizu, malo slabiji- HTC M9, negde daleko iza - HTC M8.

HDR mode

Ranije smo bili iznenađeni interesantnim HDR efektom kod HTC M8, pa smo morlai da se zapitamo kakav je HDR na M9. Fotografije sa sličnim efektom su manje oštre na M9 - mračna područja su pobeljena, a svetlost zamagljena. Možda više nego što je potrebno, ali izgleda intersantno. HDR režim na Meizu modelu, da tako kažemo je nežan, ali izgleda dobro.

Ukupno: prvo mesto - HTC One M9 , drugo- HTC One M8, treće - Meizu .

Macro režim

Minimalna udaljenost do objekta kod svih uređaja je približno ista. HTC One M8 odlično lsika portrete. To možemo da kažemo, jer smo posedovali ovaj model i često fotografisali iz blizine: karakterišu ga odlična oštrina, jako zamućenje pozadine. Još jedno pitanje - detalji. Naravno, kadrovi su bogatiji kod modela Meizu i HTC One M9. Možete doslovno iseći deo kose osobe koju fotografišete i prebrojati broj dlaka na glavi. Šalu na stranu ali za ovako nešto biramo kameru modela MX4 Pro.

Ukupno: prvo mesto - Meizu, drugo- HTC One M8, treće - HTC One M9.

Noćni režim

Ako govorimo o ukupnom utisku o slici, nedvosmisleni lider je HTC M8 svojom voljenom ultrapixel tehnologijom koja omogućava fotografije uz maksimalnu svetlost. Međutim, na detalje na slici ćete morati da zaboravite.

Sledeći kada je reč o dopadljivim fotografijama je HTC M9. Ali ovde se već pojavljuje strašan šum, a slika se pretvara u kašu piksela.

Na slikama kod modela Meizu ima malo manje svetlosti, ali detalji su bolji, ima manje šuma.

Konačno mišljenje. Ako želite sjajnu sliku, a najsitniji detalji vam nisu važni, nećete naći bolje rešenje nego HTC One M8. Dakle, u ovom testu kamera M8 zauzima prvo mesto. drugo Meizu MX4 Pro, a treće - One M9.

Režim snimanja "u kancelariji"

Ovde imamo neobičnu situaciju jer kancelarije nisu baš svetle, ali ne i tamne, pa je osvetljenje to koje čini „čudo“ od fotoaparata.

Svideo nam se balans bele boje kod Meizu i HTC One M8, M9 ponovo nije sjajan, sve je u toplim bojama. Detalji su takođe bolji na Meizu modelu, uprkos činjenici da su svi modeli već prikazali pristojan nivo šuma.

Ukupno: prvo mesto - Meizu, drugo- HTC One M9, treće - HTC One M8.

Režim snimanja teskta

Ako želite da snimate tekst fotoaparatom modela M8 se loše ponaša. U ovom slučaju, modul kamere mora imati maksimalnu rezoluciju. U toj ulozi više odgovaraju M9 i MX4 Pro.

Teško je reći tačno koji model nudi bolje slike, ali subjektivno Meizu MX4 Pro je napravio malo bolje fotografije: manje zamućenja i više detalja.

Ukupno: prvo mesto - Meizu, drugo- HTC One M9.

Video snimanje

Model HTC One M9 može snimati video rezolucije do 4K (da budemo precizan, do Ultra HD 4K) pri 30 Kbps. Format fajla je MP4, kodek - H.264, bitrate je 45 Mbit / s. Stereo zvuk.

Kvalitet slike na najvećoj rezoluciji je odličan, ali ga „ubija“ odsustvo optičke stabilizacije. Prosečan FullHD video je potpuno nezanimljiv: izuzetno slabi detalji, fokus stalno lebdi, dinamički opseg jako loš.

Situacija na noćnim snimanjem nije sjajna. Bolje je videti jednom nego objašnjavati sto puta.

Zaključak

Moje mišljenje je sledeće: u ovom trenutku, kamera HTC One M9 modela je mnogo bolje nego što je bila u modelu M8 (barem po rezoluciji), ali ne može da parira kamerama glavnih modela kineskih proizvođača: softver mora da se još dorađuje.

Zvuk

Iskreno, nismo primetili posebnu razliku u zvuku između novog M9 i starog M8. I ne radi se samo o zvuku stereo zvučnika, već i o zvuku u slušalicama. Sve to je prema našem mišljenju.

Za BoomSound dodato je nekoliko profila – „music“ i „movie“, zvuče malo drugačiji, i stvarno, ako planirate da gledate seriju ili film na smart telefonu, bolje je da odaberete profil „cinema“, jer će zvuk biti snažniji i bogatiji. Ne znamo šta drugo da dodamo - uređaj nudi dobar zvuk sa zvučnika, i on se može lako koristiti kao kompaktan audio sistem za malu sobu. Ako recimo idete na put, ponesite sa sobom male bežične zvučnike za slušanje muzike u hotelu, na primer, obzirom da uređaj pruža više od pristojnog kvaliteta zvuka.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2840mAh koji je nešto veći od kapaciteta baterije modela HTC One M8, ali treba u obzir uzeti i novu moćniju platformu.

Koristili smo HTC M9 nedelju dana, i opšti utisak, dok smo koristili uređaj je upravo isti kao kod One M8. Uklonili smo One M9 sa punjenja u 9-10 časova i aktivno ga koristili svaki dan, pri čemu smo dobijali potpuno prazan smart telefon uveče ili noću, u zavisnosti od aktivnosti upotrebe. Šablon korišćenja je sledeći - 40-60 minuta razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sati reprodukcije muzike i oko 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (Instagram, Twitter, Facebook Messenger, pretraživač).

Smart telefon ima režim uštede energije, koji kada uključite može da sačuvate trajanje baterije smanjivanjem osvetljenosti ekrana, onemogućavanjem vibracije.

Kao i kod HTC One (M8) postoji kritični režim uštede energije. U ovom režimu, procesor radi na nižoj frekvenciji, većina senzora i aktuatora je diskonektovana, kada je ekran isključen ne emituju se podaci, vibracija je isključena i smanjena je osvetljenost ekrana. Ali što je najvažnije, ovaj režim omogućava da ograničite set aplikacija na telefon, e-mail (samo podešenog preko klijenta kompanije), poruke, kalendar i kalkulator. Pokretanje drugih programa ili dodavanje na listu dozvoljenih za rad u ovom režimu nije moguće.

Sa novom platformom, uređaj podržava brzo punjenje, tako da se do 60 procenata baterija u HTC One M9 može napuniti za 50 minuta.

Platforma, memorija

Ovaj smart telefon baziran je na najnovijoj Qualcomm Snapdragon 81o platformi sa 64-bitnom arhitekturom, quad core 1.5GHz procesorom (Cortex-A53) i quad core 2GHZ (Cortex-A57) procesorom, odnosno Adreno 430 grafičkim podsistemom. Uređaj poseduje 3GB RAM-a i 32GB interne memorije za skladištenje korisničkih podataka, kao i slot memorijske kartice.

HTC M9 - jedan od prvih uređaja u prodaji koji je baziran najnovijoj platformi kompanije Qualcomm. Pored M9, ovaj čipset je ugrađen i u LG G Flex 2, Xiaomi Mi Note Pro i biće ugrađen u LG G4 i Sony Xperia Z4.

Primedbi vezanih za performanse uređaja nema. Sve od korisničkog interfejsa i pokretanja programa pa do igara kao što su GTA San Andreas, sa maksimalnim grafičkim podešavanjima je brzo i bez ikakvog kašnjenja. Ispod su rezultati testova HTC M9 u raznim testovima koji ne otkrivaju ništa. Telefon je brz koliko god je to moguće.

Sada, o zagrevanju. Ovo je jedan od problema Snapdragon 810čipset, barem sudeći po informacijama sa interneta. Kod M9 zagrevanje (podaci preuzeti sa baterije) je oko 45-46 stepeni kada se oko pola sata da igra San Andreas sa maksimalnim podešavanjima grafike a u pozadini je pokrenut benchmark AnTutu. Kućište smart telefona istovremeno je veoma toplo. Ako pogledate uporedne temperature zagrevanja drugih uređaja, ove vrednosti su za po 5 ili 10 stepeni više, ali držeći te telefone u ruci, nećete osetiti povišenu toplotu kućišta, kao kod M9. Razlog je aluminijum. Gde drugi uređaj napravljen od plastike čuva toplotu u kućištu, M9 koristi svoje kućište na bazi aluminijuma, da se hladi pa u stvari, kada vi držite smart telefon u rukama, osećate tih istih 45 stepeni, dok se kod drugih uređaja ona samo delimično prenosi na plastično kućište.

Uz svakodnevnu upotrebu, zagrevanje se jedva osećalo. Ako uključite Wi-Fi i počinju da se ažuriraju aplikacije preko Google Play, njih 30, zagrevanje će biti primetno, ali, opet, koliko često ćete ažurirati svoj smart telefon sa 20-30 programa odjednom? Ne mislimo previše često.

Povezivanje

Smart telefon radi u sledećim mrežama GSM (850/900/1800/1900), HSPA (850/900/1900/2100) i LTE FDD opsezima 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28 i TDD opsezima 38, 40, 41 . Uključivanje i isključivanje se može podesiti preko interfejsa ili se dodati na početnom ekranu preko widgeta koje možete pronaći bez da gledate u ekran što je opet veoma jednostavno.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. ali kada je HTC One povezan sa računarom (Windows 7) ,sistem će vas obavestiti da uređaj može da radi brže ako ga povežete preko USB 3.0 porta. Prenosa 1GB fajla na vašem smart telefona preko USB 2.0 porta iznosi 40 sekundi.

Uređaj podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja za na primer prebacivanje fotografija sa foto aparata. Sistem HTC One modela može da čita i kopira podatke sa flash drive-ova formatiranih sa fajl sistemima FAT/FAT32.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa podrškom za A2DP i LE.

Wi-Fi (802.11 A / ac / b / G / n). U okviru modela HTC One M9 koristi se dual-band WI-FI modul. U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula:auto, 5 GHz i 2.4 GHz. Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G/4G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže i lozinka (WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite laptop, drug smart telefon ili tablet.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

NFC. Kao i prethodni glavni model i HTC One M9 podržava NFC, ali se modul nije mogao koristiti jer HTC nije opremila ovaj uređaj odgovarajućim softverom koji bi podržao takvu mogućnost. Sve je više telefona na NFC modulom koji omogućavaju izvođenje raznih zadataka, ali je to oblast koja tek treba da se razvija.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps i Google Navigation softver.

Radi lakšeg rada sa smart telefonom kada ste u kolima i kada je uređaj u držaču za kola postoji poseban režim „in the car“. Kada se aktivira, videćete velike ikone na radnoj površini, pri čemu ovde postoji posebna naprednija verzija osnovnih aplikacija: adresara, muzike, podešavanja, alata za pozivanje. Ako želite, u ovom meniju možete dodati prečice i druge programe. U ovom režimu, možete koristiti Special Assistent, uslužni program koji obavlja glasovne komande kao što su „call contact name+“, „+ Play title track“ i neke druge. Treba obratiti pažnju na ovaj program ako želite da koristite HTC One M9 za volanom, jer zaista dobro radi i prepoznaje komande ako ih izgovorite više ili manje jasno i glasno.

HTC Dot View

Sjajna ideja, rođena iz popularnosti pixel teme koja se prvi put pojavila u okviru modela HTC One M8. Uz HTC One M9 je logično da imamo ovu opciju. Po izgledu u pitanju je obična plastična futrola u formatu knjige sa perforiranom poklopcem. Trenutno je dostupna široka palata boja i stilova futrole.

Za one koji ne znaju šta je Dot View, podsetnik. Suština DotView je da ne samo što štiti kućište smart telefona, već i prikazuje razna obaveštenja. Obaveštenja su iscrtana na ekranu uređaja i mi ih vidimo već kroz perforirane rupice ove maske. Izgleda sjajno, ali što je važno, sa praktične tačke gledišta, više nego je zgodno. Dva puta dodirnite poklopac maske - i vi možete videti vreme i vremensku prognozu. Prevucite prst od vrha do dna u toku zvonjenja – odgovarate na poziv. Kroz otvor na ovoj masci mogu da se vidu razna obaveštenja ili ikone događaja sa servisa kao što su Facebook Messenger, WhatsApp i druge aplikacije ukoliko imate nove poruke ili nove tekstualne poruke ili propuštene pozive.

U pasivnom režimu, poklopac se pokreće dvosturkim dodirom i slika koja je izabrana u prvom pokretanju Dot View se pojavljuje. Slika može biti statična ili animirana. Ako je kod M8 bilo moguće informacije čitati samo u zatvorenom prostoru ili uveče, M9 nudi savršenu vidljivost čak i tokom dana - posebno uz režim za poboljšanje osvetljenosti ekrana.

Generalno, Dot View je jedan od najekskluzivnijih detalja M9, kao M8. To je tako neočekivano.

Softver, HTC Sense 7.0

Uređaj radi na Android 5.0 operativnom sistmeu, kao korisnički interfejs se koristi vlasnički Sense 7.0. Nova verzija Sense donosi veliki broj važnih promena, za neke od njih, kao što su teme, koje su veoma uspešne i neverovatno pravilno i kompetentno urađene, želimo da zahvalimo programerima. Za druge, kao što su „oblque“ font u widgetu sata, nemamo reči kritike.

Zaključak

Na kvalitet prijema signala za nedelju dana korišćenja HTC One M9 nismo imali nikakvih primedbi. Aparati dobro hvata mrežu, zvuk u slušalici je jasan i bez šištanja i spoljašnje buke, zapremina zvučnika je mala, ali još uvek ima rezerve. Vibracija je relativno jaka, i oseti se uprkos veličini i težini uređaja, u većini situacija. Zvuk zvona zvučnika je iznad proseka, dok, kao i u slučaju M8, ne možemo reći da je dinamika na nivou.

Po ceni ovaj model će biti između modela Samsung Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge.

Da, možemo pouzdano reći da po skupu karakteristika i po ceni HTC One M9 gubi od modela Samsung Galaxy S6, ali hajde da se vratimo ponovo na početak testa. Za razliku od velikih korporacija, HTC, ima skromnu pozadinu. I sama činjenica da iz godine u godinu HTC nudi modele koji mogu da se porede sa vodećim modelima najvećih proizvođača, mnogo znači. Ne želim da kažem da je HTC mala kompanija i siromašna, ali ako pogledate objektivno, Samsung drži svoje pozicije u ovom konkurentnom tržištu pre svega zahvaljujući imenu, a M9 - još jedan korak u pravcu ne mainstream korisnika , već je namenjen dvema kategorijama kupaca - ljudi koji vole HTC, i ljudi koji vole kvalitet, lepa kućišta, a ne plastične uređaje. Oko prve kategorije sve oko jasno: za njih je One M9 - najbolje što je kompanija ponudila, bolje od prethodnog modela zbog novog modula kamere i usled činjenice da je baziran na novoj platformi. Za drugu kategoriju HTC One M9 je pobednik zbog zlatne boje, neverovatno kul i glamuroznog izgleda u stvarnom životu, kamere modula 20 MP, koji poseduje redovno ažurirani Sense, jednostavan, lep i zgodan za korišćenje interfejs, koji čak poseduje i Android 5.0.

HTC M9 je još jedan korak ka društvu savršeno izbalansiranih smart telefona zasnovanih na Androidu. Da, vi možete ironično primetiti da korake u tom pravcu kompanija izvodi dugo, ali ne može da ne primetite napredak. Neka je polako ali HTC napreduje. U M9 je normalni modul kamera, samo kućište je postalo još bolje i efikasnije, dok su preostala praktična rešenja takođe poboljšana. Od nedostataka pomenućemo ne najpraktičniji profil boja za ekran, oni koji nisu ljubitelji najrealnijih slika bez ulepšavanja neće svi zadovoljni. Kamera nikada nije bila jaka tačka telefona ove kompanije i to treba prihvatiti ali ovaj model nudi napredak u poređenju sa drugim modelima kompanije HTC koji je očigledan.

Da li treba stari HTC One M8 zameniti novim HTC One M9? Da budemo iskreni, mi ne bismo , osim ako zaista ne želite novu 20MP kameru. Ali ako imate neki drugi smart telefon kompanije HTC-a i želite da obnovite svoj uređaj, obavezno razmotrite HTC One M9 , prilikom izbora novog uređaja . Da, možda to nije glavni vodeći model na tržištu Android smart telefona, ali kompanija sada nudi uravnoteženu jedinicu u odličnom metalnom kućištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024