S60 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Lenovo S60
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo S60. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo S60 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Lenovo S60

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakterisitke

  • Android 4.4.4 (već je dosutpan update na verziju 5.0.2)
  • Ekran 5 inča, 1280x720 pixels, 294 ppi, IPS TFT, zaštitno staklo neimenovanog porizvođača, oleofobski lsoj
  • Qualcomm Snapdragon 410 čipset (MSM8916), 64-bit, 4 jezgra radnog takta do 1.2 GHz, Adreno 306 graifčki koprocesor
  • 2 GB RAM-a, 8 GB internog skladištneog kapaciteta, slot microSD memorijske kartice kapaciteta do 32GB
  • Dve SIM-kartice (nanoSIM, microSIM)
  • Prednja kamera rezolucije 5 MP, fiksni fokus, BSI
  • Glavna kamera 13 MP sa LED blicem, senzor PureCel
  • Baterija Li-Pol 2150 mAh, vreme razgovora do 30 / 16.5 hours (2G / 3G), u režimu mirovanja do 10/14/13 dana (2G / 3G / 4G)
  • LTE FDD Band 1, 3, 7, 20, LTE cat. 4
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.0
  • FM-radio
  • 4 boje: bela, žuta, siva i pink
  • Dimenzije - 143.3x72x7.7 mm, masa - 128 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Alat za izvlačenej SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Zaštitni film za ekran
  • Zaštitno kućište

Pozicioniranje

Lenovo S-linija je specijalno kreirana da predstavi jeftine analogije iPad 6 modela. Reč „analogni“ važi samo za dizajn uređaja, a ne za hardver, percepciju, ili nešto drugo. U testu modela S90, u prvom modelu opsega, bili smo iznenađeni da je iPhone kopiran gotovo potpuno - veličina i težina, percepciju u ruci, pa čak i prezentacija je bila ista.

Proširenjem linije Lenovo je želeo da zadrži kontinuitet dizajna, ali dramatično smanji troškove uređaja da bi ga načinio više popularnim. Zadatak je zvučao jednostavno: „Neka naš prosečan uređaj liči na iPhone, ali će biti mnogo dostupniji.“ Tradicionalni pristup za postizanje ovog cilja je smanjenje troškova komponenti u odnosu na stariji model - i ovde se tako postupilo, smanjena je rezolucija prednje kamere, promenjena je baterija, ugrađen jednostavan IPS ekran umesto AMOLED ekrana kod starijeg modela i smanjena količina ugrađene memorije na 8 GB. Ali, proizvođač je dodao slot za memorijsku karticu, što čini model još zanimljivijim od starijeg brata.

Na zvaničnim fotografijama se jasno mogu videti sličnosti S60sa iPhone 6.

Nažalost, u relanosti nije sve ispalo tako - pa o sličnosti nema ni govora obzirom da je sjajna plastike kućišta pretvorila telefon u model koji um potencijalnog kupca odbija da prihvati kao kopiju iPhone-a. Ovo je odličan pokazatelj kako percepcija proizvoda radi pod uticajem toga koji materijali se koriste. Čak i iste linije kućišta, krivine i raspored ne uspevaju da S60 načine po percepciji model sličan iPhone 6 modelu. Sličnost može da se vidi samo na slici, kada ne možete da vidite plastično kućište uređaja.

Koliko god čudno zvučalo, ali najveća prednost S60 je trebalo da bude sličnost dizajna sa iPhone 6. Obezbedite isti dizajn po ceni manjoj za tri puta, i to se dobro isplati. Kako praksa pokazuje, uvek ima značajan broj kupaca koji podlegnu na takvim predlozima. Ali onda se nešto krenulo po zlu, kopija ne izgleda kao kopija, i samim tim, biće posmatrana izolovano. Ovo je samo još jedan u nizu plastičnih telefona kompanije Lenovo, koji može lako da se izgubi u masi drugih modela. Zanimljivo je, da o ovom modelu nema mnogo recenzija, uprkos činjenici da je već dostupan na tržištu.

Pozicioniranje koje je smišljeno za ovaj telefon, nije uspelo. Dakle, ostaje nam samo da pozicioniramo ovaj model kako tržište diktira. Cena i odnos kvalitet / cena za segment u kojem ovaj uređaj pozicioniran su ispunjeni. U okviru testa ćemo pokušati da razumemo šta je to dobro što ovaj model nudi i relevantno za tržište.

Dizajn, veličina, kontrole

Sve u svemu, S60 je trebalo da bude baziran na osnovu modela S90, pri čemu su trebale da budu zamenjene samo one stavke koje se mogu bezbedno modifikovati. Aluminijumsko kućište je pretvoreno u plastično, što nije dovelo do povećanja mase telefona (129 grama), ali njegova debljina je povećana- 143.3x7xh7.7 mm. Posebne razlike u tome kako se telefon oseća u ruci nema, osim što metalni S90 nudi lep osećaj hladnoće u ruci.

Uređaj je dostupan u četiri boje kućišta. Koristili smo mobilne telefone u beloj i sivoj boji, u principu, i jedan i drugi izgledaju dobro. Ali oni nemaju nikakvu harizmu, u pitanju su obični telefoni, čiji dizajn se ne percipira kao nešto posebno. Sa istim uspehom može da se pohvali bilo koji telefon kineskog proizvođača.

Raspored kontrola je sličan onome kod Lenovo S90 sa nekim razlikama. Sa leve strane se nalazi uložak za dve SIM kartice, pri čemu su oni neravnopravni (jedan 2G, drugi 2G / 3G / 4G, 4G glas nije podržan). Uređaj poseduje jedan radio modul. 2G kartica je nanoSIM formata, mada smo očekivali upravo suprotno.

Ispod možete videti ležište za microSD karticu, čiji kapacitet je ograničen na 32 GB što je veoma iznenađujuće.

Sa desne strane uređaja se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, kao i on / off taster. Na dnu se nalazi microUSB utičnica. Zvučnik je samo jedan uprkos činjenici da postoje simetrične rupice za njega.

Na gornjem kraju je 3.5 mm priključak pri čemu je Lenovo S90 sa njim imao mali problem. Pri hladnom vremenu ovaj priključak gubi kontakt sa slušalicama. Cela struktura je takva da slušalice sa S90 u najvećem broju slučajeva ne rade. Testirali smo slušalice kompanija Apple, Samsung, kao i slušalice Monster. Kod modela S60 se ne dešava ništa slično konektor je odličan i povezivanje sa slušalicama radi bez problema.

Na prednjem panelu postoje tri tastera ispod ekrana osetljiva na dodir, a iznad njega je 5 MP kamera sa fiksnim autofokusom. Sa zadnje strane možete videti glavnu 13 MP kameru i LED blic.

Kvalitet izrade aparata ne izaziva nikakve pritužbe, nije loš. Zaštitni "staklo", koje prekriva ekran, je malo uronjeno i uređaj ima ivice. Relativno je izgrebati ekran i on je brzo prekriven ogrebotina. Verovatno, da reši ovaj problem, Lenovo je dodao zaštitni film u paketu.

Poređenje sa modelom Alcatel Idol 3 4.7

Ekran

Ekran ima sledeće karakteristike - 5 inča dijagonale, 1280x720 piksela (294 ppi), IPS. Lenovo S90 ima AMOLED-matricu, što čini ovaj uređaj još interesantnijim. Međutim, sa stanovišta kvaliteta prenosa slike, osvetljenosti i drugih parametara, IPS-matrica u S60 nije mnogo slabija (što sugeriše da AMOLED ekran u S90 je daleko od najboljih primera).

Posebne probleme sa ekranom nećete primetiti, matrica bledi na suncu, ali slika ostaje čitljiva. Podrazumevana osvetljenost nije velika, ali je tipična za većinu uređaja kompanije Lenovo. Takođe generička funkcija je sans- serif font koji nam se zapravo ne dopada, ne postoji anti-aliasing. Osim toga, ovi fontovi se koriste u interfejsu i programima treće strane. Automatska kontrola osvetljenosti radi dobro, ali je lakše da se stavi isti nivo, što će dati udobnije korišćenje telefona.

Performanse, čipset, memorija

S60 je potpuna kopija starijeg modela kada je reč o čipsetu, koristi Snapdragon410, MSM8916, 4 jezgra sa frekvencijom od 1,2 GHz, grafički koprocesor je Adreno 306. Za standardni interfejs procesor je dovoljno dobar, prilično brzo i nema problema. U uslovima teškog opterećenja procesor se takođe ponaša dobro, ali se trajanje baterije dramatično skraćuje. Kreiranje tankih telefona koji dugo traju baziranih na ovom čipsetu nije moguće. Međutim, pročitajte odeljak o bateriji, mislimo da ćete razumeti zašto.

U sintetičkim testovima, ekran telefona postiže sledeće rezultate.

Uređaj poseduje 2 GB sistemske memorije, odnosno 8GB ugrađene memorije od čega je korisniku na rapsolaganju oko 5GB, i podržava kartice kapaciteta do 32GB.

Opcije povezivanja

Podrška za LTE treba da zadovolji one koji veruju da je to najbolje rešenje. Telefon nema NFC, što za mnoge nije kritično. Podržava USB 2.0, postoji režim USB Mass Storage, ali nema USB OTG. Za razliku od starijeg modela, promenjena je verzija Bluetooth, i to na verziju 4.0.

Baterija

Baterija je Li-Ion 2150 mAh, pri čemu je vreme razgovora - do 30 / 16.5 sati (2G / 3G), u režimu mirovanja - do 10/14/13 dana (2G / 3G / 4G). Baterija u ovom telefonu je jedna od slabih tačaka, kao i u Vibe X2, koji je moćniji kada je reč o čipsetu, ali radi slično vremena kao i ovaj model.

Uz naš profil upotrebe uređaja jedinica je trajala do 5 popodne od 9 sati ujutru (osvetljenje na 40 odsto), korišćenje društvenog umrežavanja (oko sat vremena), oko 20-30 minuta razgovora, oko 30 minuta reprodukcije muzike, nekoliko fotografija . Na nižem nivou opterećenja baterija je dovoljna da obezbedi rad od ujutru do uveče, ali smo morali da se ograničimo na oko 2 sata rada ekrana. Za one koji koriste uređaje da ga maksimalno koriste, ovo nije najbolji izbor.

U proseku, ekran podešen na 40 odsto osvetljenja i uz 2 sata rada ekrana u odsustvu poziva, ali uz korišćenje mobilnog interneta uređaj je ukupno radio oko 20-22 sati. Trajanje video reprodukcije uz maksimalno osvetljenje je 6 sati (S90 - 8 sati).

Baterija jako kratko traje što je najveći nedostatak ovog uređaja.

Puno vreme punjenja baterije je oko dva časa.

Kamera

Telefon ima PureCel senzor kompanije Omnivision (13 megapiksela), koji je razvijen 2013. godine, koji se koristi u mnogim uređajima kompanije Lenovo. On je mnogo slabiji po kvalitetu u odnosu na Sony Exmor, tako da ni u budućnosti ne treba očekivati da će slika u svim režimima da bude na nivou sličnih uređaja.

LED blic nije naročito moćan, ali je njegov zadatak ispunjen. Interfejs kamere je prilično jednostavan za korišćenje, ima elektronsko niveliranje, mrežu na ekranu za one koji žele da izgrade kompoziciju.

Primeri fotografija i video klipova

Softverske karakteristike

Uređaj koristi na Android 4.4.4. Sve mogućnosti dodatka za Android koji se zove Vibe UI su opisane u zasebnom članku.

Ostaje otvoreno pitanje da li je upgrade na verziju 5.0. moguć. Iz perspektive čipseta, upgrade je održiv. Ali najverovatnije, kompanija neće ažurirati ovu jedinicu.

Multimedijalne karakteristike

Tradicionalno, dostupan je FM radio, mogućnost snimanja radio programa.

Zasebni plejer reprodukuje svu muziku ne samo Google Play muziku. Sve je tradicionalno i poznato. Telefon zvuči lepo, ali ništa posebno se ne izdvaja. Maksimalna jačina zvuka je ugodna, mada ipak jedinica jednostavno nema mnogo snage u zvučniku.

Utisci

Melodija zvona prijatna, u džepu jedinica se dobro čuje (automatski povećava jačinu zvuka), vibracija je prosečna. U pogledu kvaliteta govora, nema pritužbi.

Cena ovog modela nije opravdana, jer Lenovo S90 32 GB može da se kupi tek neznatno skuplje. .Vredno je zapamtiti da kod S90 nema memorijske kartice, ali ćete izgubiti samo nekoliko GB, obzirom da S60 ima 8 GB interne memorije od čega je slobodno 5 GB, i memorijsku karticu kapaciteta do 32GB). Osećaj držanja telefona je vrlo različit, stariji model definitivno izgleda atraktivno.

U početku, jedinica je posedovala Android 4.4.4, ali sada je moguće nadograditi na 5.0.2. Ovo se može uraditi bežičnim putem. Interfejs prelazak na petu verziju Android gotovo ne primećuje.

Uređaj slične klase Alcatel Idol 3 4.7 upravo je dobio upgrade na Android 5. Idol 3 nije konkurentna ponuda jer ima ekran dijagonale 4.7 inča. Istovremeno, S60 je već u prodaji, ima svoju cenu, ona je na visokom nivou, pri čemu je malo je verovatno da padne. Za nas izgleda potpuno neopravdana kupovina ove jedinice, obzirom da suu ponudi bolja rešenja drugih kompanija.

Među alternativama, napominjemo LG G3, ovaj uređaj ima manju količinu memorije, ali druge karakteristike su uporedive. Ovaj model ima staru verziju Andorida ali se ona može nadograditi na 5.0.

Pokušali smo da od desetine sličnih modela utvrdimo da li će kupci da odluče da kupe ovaj model ali nismo pronašli nijedan valjan razlog da se to uradi. U pitanju je neuspela kopija iPhone modela za one koji su voljni da koriste kopije. Malo je verovatno da će ovaj uređaj biti u potražnji na tržištu, obzirom na veoma precenjenu vrednost.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024