G4 Dual SIM2016
2016. godina
5.5" LCD, 72.5% body
8% 808, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
18W, 3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon LG G4 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG G4 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG G4 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona LG G4

Uživo fotografije modela LG G4

Karakteristike

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Materijali kućišta: plastika, staklo, uklonivi poklopac od kože ili plastike
  • Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop, LG UX 4.0
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 9 (microSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992)
  • Procesor: Quad 1.44 GHz (Cortex-A53) i dual-core 1.8 GHz (Cortex-A57)
  • Grafički sistem: Adreno 418
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB, slot microSD memorijske kartice (podržava kartice kapaciteta do 2 TB)
  • Poveziuvanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice, NFC, infrared
  • Ekran: IPS LCD (IPS Quantum), 5.5 inča, kapacitivni, 2560x1440 piskela (QuadHD), 538 ppi, automatsko podešavanje nivoa osvetljenosti, Gorilla Glass 3
  • Glavna kamera: 16 MP, f / 1.8, senzor veličine 1 / 2.6 inča, lasersko foksuiranje, optička stablizacija slike po tri ose (OIS), senzor spektra boja, LED blic
  • Prednja kamera: 8 MP, f / 2.0
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Dodaci: FM-radio
  • Senzori: akcelerometer, senzor osvetljenja, senzor pozicije u prosotru, žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapaciteta 3000 mAh
  • Dimenzije: 148.9 x 76.1 x 9.8 mm
  • Masa: 155 grama

Već nekoliko godina, kompanija LG proizvodi odlične pametne telefone u gornjem segmentu cena. Naravno, naredna edicija uspešnog skupog uređaja ne znači automatski povećanje prodaje širom sveta, jer srednji i niži segmenti nisu ništa manje važni za kompaniju, a često imaju i veću ulogu u prodaji. Ali, kada je reč o glavnim modelima, južnokorejska kompanija u poslednjih nekoliko godina pokazuje stalan napredak i LG G4 - nije izuzetak. Izdat 2013. godine, stigao je G2 smart telefon sa potencijalom, u 2014. godini kompanija je predstavila G3 sa odličnim performansama kamere i jednostavnim interfejsom jedinice koji nije imale integritet, a takođe bilo je i problema sa kvalitetom ekrana posebno (efekat oštrine). Novi i vodeći model u 2015. godini, LG G4, nema te nedostatke. Pred nama je stručan rad na rešavanju bugova sa uvođenjem ne samo popravki već i novih ideja. U pitanju je atraktivan model gornjeg segmenta za koji se pitamo da li i ima neke nedostatke?

Dizajn, materijali, kućište

Ako pogledate LG G4 sa prednje strane, jedinicu možete lako pomešati sa prošlogodišnjim G3. Iako je razlika između njih u pojedinostima, naravno, generalno, prednji deo uređaja je sličan. Zatim slede i razlike i one su značajne.

Glavna inovacija u dizajnu LG G4 je povezana sa kućištem materijala, i mislimo, ne bez želje da se stigne i prestigne Samsung. Kada je Samsung predstavio pametni telefon sa poklopcem od plastike koja je imitacija kožne površine LG je počeo da razmatra slične odluke. Možda su na ovaj način došli do poklopca od prave kože, a ne imitacije, možda na neki drugi, ali to nije toliko važno. Važno je da u okviru LG G4 imate priliku da birate materijale kućišta, koji vam se dopadaju i koji su udobne. Postoje tri verzije LG G4 - sa poklopcem napravljenim od plastike, sa poklopcem napravljenim od prave meke kože ili prave grube kože. Prva opcija uključuje modele u beloj i tamno srebrnoj boji koji nose nazive „White ceramics“ i „Titan“. Druga opcija - meka koža u svetlo braon ili bordo boji pri čemu su zvanični nazivi „brown“ i „red“. Treća opcija - crni poklopac takođe napravljen od kože, ali grublje i na taj način pouzdaniji i otporniji na habanje.

Lično, najviše nam se sviđa jedinica sa žutim poklopcem, koja je svetla, ali u isto vreme, ova verzija koristi grubu kožu koja je koje pouzdana, po našem mišljenju. Ova varijanta nažalost nije dostupna na svim tržištima. Svidele su nam se dve opcije: crna i braon. Prva je više praktična i pouzdana, a druga izgleda veoma svetla i lepa, ali koža počinje da se haba sa produženom upotrebom uređaja. Uživali smo u LG G4 modelu sa braon poklopcem u toku tri nedelje, pri čemu se on malo pohabao na uglovima uređaja, a ako ga stavite u džep sa ključevima ili nečim oštrim, posledice mogu biti jako loše po uređaj. Ako odlučite da uzmete verziju G4 sa poklopcem od meke kože, morate da nosite i vodite računa o svom smart telefonu. Sa modelima u crnoj koži i sa plastičnim poklopcima takvih problema nema. Sada koristimo LG G4 u crnoj boji, ponekad ga nosimo u džepu ranca sa različitim malim stvarima i nismo primetili nikakva oštećenja niti ogrebotine na kućištu.

Ako jako želite LG G4 sa poklopcem od meke kože i to može da se sredi pri čemu za tri nedelje LG G4 u braon boji se malo pohabao na uglovima, ali ne više od toga.

Druga karakteristika LG G4 - zakrivljen oblik kućišta. Poklopac je savijen gore i dole, ako možemo to tako nazvati, pri čemu smart telefon manje ili više udobno leži u ruci uprkos njegovim prilično velikim dimenzijama. Ekran je zakrivljena duž boda, ali je krivina minimalna i jedva vidljiva, pri čemu je možete videti jasno, stavljanjem ekrana G4 na ravnu površinu. Mala krivina ekrana, kao što je navedeno od strane LG, nije samo dekorativni efekat, već i praktična. Pri padu stakla ekrana na asfalt ili druge tvrde površine šansa da se ekran polomi kod LG G4 je neznatno manja nego u slučaju smart telefona sa ravnim ekranom.

Ukratko o dizajnu i materijalima. Sviđa nam se pravac kojim se kreće LG. Da, i dalje ne možemo da kažemo da je G4 idealan u smislu dizajna, oblika i materijala kućišta, lično kod ovog modela nismo videli nikakav vidljiv deo od metala (kućište je u stvari, potpuno plastično, osim poklopca zadnje strane ), ali je napredak u poređenju sa prethodnim smart telefonom očigledan. LG se ne plaši da eksperimentiše, a G3 je bio pokušaj da se napravi plastičnu efekat "ispod metala", i to je sasvim uspešno primenjeno u G4 u vidu poklopca od kože. Nije poznato kako se kože ponaša tokom kontinuiranog rada uređaja, ali činjenica i želja da se pokuša nešto novo suza svaku pohvalu.

Izrada

Iako uređaj karakteriše rasklopivi dizajn (poklopac, ukloniva baterija), izrada modela LG G4 je dobra. Poklopac se pričvršćuje na kućište uz pomoć petnaest zubaca od kojih nijedan nije se olabavio i nije popustio. Poklopac se može ukloniti za samo nekoliko sekundi, i ne zahteva dodatne alate. Želimo da obratite pažnju na potpuno odsustvo međuprostora između zaštitnog stakla ekrana i ivica uređaja. Neki vodeći modeli imaju međuprostor između ovih elemenata što dovodi do nagomilavanja prašine ali LG G4 nema taj nedostatak.

Dimenzije

Sa LG G2 kompanija je pokazala sposobnost da napravi pametni telefon sa veoma tankim okvirom oko ekrana, ali onda se odustalo od ove prakse - nažalost. LG G3 je imao deblji okvir od čelika i kod G4 situacija se ponavlja, debljina bočnih okvira sa leve i desne strane ekrana je oko 4,5 mm. Okviri na vrhu i na dnu nisu preveliki, ali ne ni najmanji. Kao rezultat toga, po pitanju dimenzija LG G4 je tipičan predstavnik modela sa 5.5 inčnim ekranom - nije previše velik, ali nije ni kompaktan.

Da bi ste procenili veličinu LG G4, predlažemo vam da pogledate listu sa stvarnim dimenzijama vodećih modela:

  • Apple iPhone 6 Plus (5.5 inča) - 158.1 x 77.8 x 7.1 mm i 172 grama
  • LG G3 (5.5 inča) - 146.3 x 74.6 x 8.9 mm, 149 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Meizu MX4 Pro (5.5 inča) - 150.1 x 77 x 9 mm, 158 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inč) - 143.4 x 70.5 x 6.8 mm i 138 grama
  • HTC One M9 (5 inča) - 144.6 x 69.7 x 9.6 mm i 157 grama

Kao što možete videti, u pozadini LG G3 modela sa ekranom iste dijagonale G4 je čak i neznatno povećan, što je posledica, verovatno, krivina i oblika kućišta.

Novi G4 je veoma zgodan u smislu držanja i korišćenja jednom rukom, pri čemu, za većinu ljudi skoro svi uređaji sa dijagonalom od 5.2 inča su prevelik, i potrebno je vremena da se naviknete na njih. LG G4 - nije izuzetak, i ovde problem nije vezan za specifičan uređaj, već u obliku uređaja sa ogromnim ekranima. Proizvođač traže načine da prilagođavanjem komandi obezbede korišćenje uređaja jednom rukom. Možete promeniti lokaciju ili čak set tastera osetljivih na dodir panela na dnu koji se često koriste. Na primer, često je potreban taster „Back“ i zgodnije je da se nalazi desno umesto sa leve strane, kao što je planirano u originalnom Androidu. Možete dodati taster za notifikacije o pozivima niže, kako ne bi morali da prevlačite prst u gornjem delu ekrana (što je teško kod uređaja sa 5.5 inčnim ekranom). Pored promene rasporeda tastera osetljivih na dodir, možete da promenite izgled izborom boja i transparentnosti.

Poređenje sa modelom Meizu MX4 Pro

Poređenje sa modelom Huawei P8

Poređenje sa modelom YotaPhone 2

Kontrole

Kao i kod LG G2 i G3, ni novi vodeći model nema hardverske tastere na prednjem panelu, kao i na krajevima. Tri tastera smart telefona nalaze se na zadnjoj strani u gornjem delu, u neposrednoj blizini glavne kamere. Navikli smo na ovaj raspored tastera i on je vrlo zgodno, ali ako je ovo vaš prvi smart telefon kompanije LG sa tasterima na poklopcu zadnje strane, moraćete neko vreme da se naviknete na njih.

Otključavanje telefona (uključivanje ekrana) se izvodi na dva načina - tako što ćete pritisnuti taster za uključivanje na zadnjem delu uređaja ili dva puta kliknuti površinu ekrana. Ovaj sistem funkcioniše savršeno. Situacije kada prva dva dodira na ekranu nisu prepoznate od strane smart telefona i kada smo morali da ponovimo dva dodira, nam se nisu dešavale sa ovim telefonom.

Takođe je ostao sistem za otključavanje KnockCode. On se sastoji od kvadrata od četiri oblasti koje treba dodirnuti prema tačno određenom redosledu a za otključavanje uređaja je neophodno da se sprovede postupak dva puta u bilo kom delu ekrana. Ovaj metod je pogodan jer ne zahteva da unesete brojeve (može da ih vidi neko drugi osim vas, kada otkucate), ali takođe štiti uređaj od otključavanja od strane recimo vaših prijatelja koji se igraju telefonom.

Tasterima za regulaciju jačine zvuka kod modela LG G4, kao i kod G3, dodelite funkcije u režim mirovanja. Ako kliknete dvaput donji taster za regulaciju jačine zvuka u stanju u kojem je ekran isključen, a telefon je zaključan, startuje se kamera počne, a ako pritisnete gornji taster – pokreću se rukom pisane beleške. Nažalost, dodeljivanje drugih funkcija pritiskom ovih tastera u režimu mirovanja još uvek nije moguće, iako smo očekivali dodavanje ove mogućnosti u poslednjoj verziji firmware-a za G3.

Sistem gestova koji se pojavio u LG G3 modelu je prisutan i kod novog vodećeg modela, naravno. Uređaj prepoznaje sledeće gestove:

  • Automatski odgovor na poziv kada držite pametni telefon na uvu (čak i ako je Bluetooth slušalica povezana sa uređajem)
  • Isključivanje zvona kada okrenete svoj smart telefon ka površini stola, police ili nečeg drugog
  • Isključivanje zvona u toku dolaznog poziva kada okrenete pametni telefon na drugu stranu
  • Prekidanje alarma ili uključivanje ponovo kada okrenete pametni telefon
  • Pauza video reprodukcije kada okrenete pametni telefon

Sada nešto o lokaciji elemenata i konektora. Na gornjem kraju je infracrveni port i opcioni mikrofon. Na dnu - microUSB priključak, 3.5 mm mini priključak za slušalice i glavni mikrofon. Zvučnik, kamera i tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje nalaze se na zadnjoj strani uređaja. Bočne strane nemaju nikakve elemente.

Na prednjoj strani, na vrhu, nalazi se slušalica, senzori svetlosti i blizine, kao i indikatorska lampica i sočivo 8 MP prednje kamere. Indikatorska lampica u G4 se može omogućiti ili onemogućiti za nekoliko tipova događaja: dolazne pozive, propuštene pozive i poruke, punjenje i obaveštenja od programa treće strane. Mali napomena: kada lampica učestalo treperi, a kada naizgled nema propuštenih događaja. U tom slučaju, morate da odete u Wi-Fi podešavanja, i isključite opciju „Notec on the network, WiFi“.

Smart telefon poseduje uklonivi poklopac i uklonivu bateriju pri čemu se ispod poklopca nalaze slotovi za SIM karticu i MicroSIM karticu. Oni su sa leve i desne strane glavnog modula kamere iznad baterije.

Ekran

LG G4 je opremljen ekranom dijagonale 5.5 inča IPS bazirane matrice (IPS Quantum). Rezolucija ekrana je 2560k1440 piksela (534 ppi). Dijagonala ekrana i rezolucija novog glavnog modela su iste kao i prošlogodišnjeg, G3, ali se karakteristike ekrana ozbiljno razlikuju. Činjenica da je ekran LG G3 modela ima jednu neprijatnu osobinu - kada čitate tekst na svetlosti, pogotovo beloj, primetićete efekat „oštrine“, pri čemu je softverski sistem pokušavao da napravi slova jasnijim dodavanjem oreola oko njih. U to vreme, ovaj efekat se gotovo nije ni primetio, jer prvo, po prvi put se pojavio pametni telefon sa takvim ekranom visoke rezolucije i pokušavali smo da obratimo pažnju na druge stvari: jasnoću slike, glatke slike i tako dalje. I, drugo, oni koji retko čitaju tekstove preko smart telefona će efekat teško primetiti, jer u meniju jednostavno tako lako primetiti ovaj efekat.

Ekran je pokriven sa zaštitnim staklom Gorilla Glass 3, i ima oleofobski premaz, tako da su otisci na ekranu i tragovi mogu da se lako uklone.

Kamera

Glavna kamera LG G4 je modul sa rezolucijom od 16 megapiksela, novim sistemom optičke stabilizacije slike u tri ose (OIS 2.0), sistemom laserskog fokusiranja, otvorom blende od f/1.8 i senzorom spektra boja. Senzor se koristi da tačnije odredi pravu boju kadra i koristi se da odredi pravo uravnoteženje bele odnosno nijansu blica prilikom okidanja.

Međutim, jedna od glavnih karakteristika nove kamere kao i kod G3 je Laser Fokus Ova vrsta fokusa se odnosi na tzv. aktivni fokus koji je ovde ultrazvučni i infracrveni. Senzor blizu modula kamere u kratkom vremenskom periodu šalje višestruke snopove na predmet fokusa, koji se odbiju i vrate a zatim sistem razmatra vreme potrebno za prolaz zracima njihovim putem i na osnovu tih podataka čini precizno fokusiranje. Plus, sistem je veoma brz - LG G4 fokusira kadar za samo nekoliko trenutaka, čak i ako je to kompleksna scena sa puno razlika u udaljenosti između objekata. U nekim situacijama, laserski fokus nije radio kako treba a u drugim baš radi onako kako želite, tako G4 ima više nego zanimljiv sistem auto fokusiranja.

Pored fotografija, smart telefon vam omogućava da snimite video u maksimalnom kvalitetu, blizu 4K (3840x2160 piksela), kao i video snimke sa povećanim brojem kadrova do 120 fps.

Ukratko o interfejsu. LG G4 ima tri režima – simple, basic i manual. U prvom režimu na viziru nema podataka i podešavanja, a okidanje se vrši pritiskom bilo gde na ekranu, to jest, kamera vrši fokusiranje u tom trenutku na izabranoj oblasti i odmah kreira fotografiju.

Drugi - osnovni, uz prikaz svih podešavanja. U ovom režimu snimanja takođe možete menjati razne postavke rezolucije slike u okviru režima snimanja.

Konačno, treći i najvažniji režim - manuelni, koji se pojavljuje prvi put u okviru LG smart telefona, odnosno prethodno ga nije bilo. U ovom režimu možete slikati sa automatskim postavkama, ali sa kreiranjem dva fajla: RAW (ekstenzija DNG) i JPEG, kao i kompletnom ručnom režimu. U drugom slučaju je moguće podesiti balans bele boje, ekspoziciju (od +2 do -2), brzinu okidača (od 1/6000 do 30 sekundi), ISO (50 do 2700) i žižnu daljinu. Ukratko, u pitanju je potpuno manuelni režim. Prisustvo takvih brzina okidača, kao što je 30 minuta i 1/6000 sekunde, nije prisutno čak ni kod svakog digitalnog aparata.

Sada o kvalitetu fotografija

Auto. Auto režim je optimalan za snimanje ujutru i popodne, kada elektronika može da podesi kako treba sve parametre kamere i omogućava vam da dobijete pristojan rezultat. Telefon snima odlične fotografije po sunčanom danu na ulici, čak i sa malim nedostatkom svetlosti, negde u hladu i tako dalje, mogu se dobiti odlični snimci u nekim slučajevima.

LG G4 može da snimi fotografije sa veoma primetnim efektom „bokeh“. Da, zamućenje pozadine ovde nije umetničko kao pri snimanju dobrog portreta, ali je tu, dajući dubinu i živost kadrovima.

Ponekad se dubina i fini detalji mogu dobiti čak i sa naizgled sasvim jednostavnim i neinteresantnim scenama kao ovde, na primer:

U teškim situacijama, u večernjim satima ili noću, za snimanje slika je idealan manuelni režim, naročito kada se koristi stavi, ali i „Auto“ režim može proizvesti prihvatljive rezultate, pogotovo ako napravite nekoliko snimaka svake scene.

Snimanje po noći. Evo, na primer, snimanje noću u „Auto“ režimu, mnogo šuma, ali sve u svemu, slike su veoma dobre.

Manuelni režim. Ovaj režim vam omogućava da kreirate vašim telefonom vrlo interesantne kadrove koji ipak imaju nekoliko uslova. Prvo, snimaćete fotografiju u RAW formatu a zatim je doterati „Photoshop“ softveru ili negde drugde. Drugo, morate da imate bar osnovno znanje koja podešavanja su odgovorni za šta. Treće, i najvažnije, potrošićete dosta vremena. Manuelni režim rada nije za većinu, naravno, a ako mogućnosti koristite bez razumevanja, verovatno ćete pokvariti fotografije. Međutim, ako razumete opcije i imate želju da ih koristite, možete podići fotografije snimljene vašim smart telefonom na jedan novi nivo uz pomoć ovog režima, znanja i ponekad stativa.

Smart telefon ima režim panorama i dvostruko snimanje, kada se kadar slika sa dve kamere - glavnom i prednjom. Kontinuirano snimanje je uključen, ako držite taster okidač. Brzina snimanja je visoka, možete snimiti do 99 kadrova u režimu kontinuiranog snimanja.

Primeri fotografija u različitim uslovima

Ako uporedimo kameru LG G4 modela sa kamerom G3, glavna razlika se svodi na dostupnost ručnog režima rada G4 i mogućnost da kreira fotografije u RAW formatu. Male razlike u automatskom režimu ne znače da kamera u G4 nije poboljšana, već da je ona u G3 bila veoma dobra. U principu, kamera u LG G4 je mnogostrana - omogućava vam da dobijete odlične, visoko-kvalitetne fotografije po lepom vremenu na ulici i više nego prihvatljive u lošijim uslovima. A ako ste spremni da potrošite vreme i snimate u RAW formatu, koristeći manuelni režim rada, rezultati su još impresivniji.

Video. Sada ćemo malo da pričamo o videu. Maksimalan kvalitet snimanja - UltraHD (3840x2160 piksela), dostupan je kao standardan – FullHD kvalitet (1920x1080). Pored snimanja pri 30 ili 60 frejmova u sekundi, postoji mogućnost snimanja videa pri brzinama do 120 fps. U video režimu AF praćenje radi. Na kvalitet video zapisa nema pritužbi, dok je kvalitet snimljenog video zapisa sa zvukom dostojan hvale.

Prednja kamera Prednja kamera sa rezolucijom od 8 MP i otvorom blende f / 2.0 omogućava vam da kreirate dobre slike, ali ništa više. Iskreno, od prednje kamere modela LG G4 smo očekivali mnogo više, verovatno nadajući se da će kvalitet slike biti u ravni sa glavnom kamerom, ali, prednja kamera je sasvim normalnog kvaliteta. U popodnevnim satima na sunčanom danu može da se snimi fotografija prihvatljivog kvaliteta, sa pogoršanjem uslova ili u mračnim okruženjima snimci postaju sve više i više zrnasti sa veoma istaknutom post-obradom.

Trajanje baterije

LG G4 koristi uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 3000 mAh, istu kao i model LG G3.

Naš primerak LG G4 radio je ceo dan, do večeri ili kasno noću. Opterećenje uređaja je bilo sledeće: pola sata razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sati slušanja muzike i oko 1-2 časova aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač). Razlika u vremenu rada pod normalnim uslovima između LG G4 i prošlogodišnjeg LG G3 je u okviru greške, uz aktivan rad baterija smart telefona je radila do večernjih sati, a umerenom opterećenju ceo dan.

Ne možemo da kažemo da je sve odlično obzirom da smo lično očekivali od novog glavnog modela napredak u smislu trajanja baterije, ali LG, kao i drugi proizvođača, apsolutno ne žuri da se kreće u ovom pravcu, nažalost. Kao rezultat toga, LG G4, kao i Samsung Galaxy S6, Apple iPhone 6, HTC One M9 i drugi smart telefoni, u normalnim uslovima nude jedan dan rada, ali ne više.

U podešavanjima potrošnje energije, možete da omogućite režim uštede kada je nivo napunjenosti ispod 5 ili manji od 15 odsto. U ovom režimu, osvetljenost se smanjuje, isključuje se Bluetooth i Wi- Fi, vibracija, usluge automatske sinhronizacije i svetlosni indikator.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na Qualcomm platformi MSM8992(Snapdragon 808) quad core radnog takta 1.44GHz i dual core 1.8GHGz dok je grafički podsistem (GPU) - Adreno 418. LG G4 je dostupan sa 3GB RAM-a i 32GB interne memorije. Pored ugrđaene memorije uređaj ima i slot microSD kartice.

Sa jedne strane, ne izabrati top platformu može izgledati čudno, jer je ipak u pitanju vodeći model. Međutim, problemi sa Qualcomm 810 čipsetom već više za nikoga nisu tajni i u svetlu ovog problema izbor od strane kompanije LG izgleda opravdani. Qualcomm platforma 808 obezbeđuje dobar nivo performansi, pri čemu je lišena osnovnih nedostataka 810 čipseta - ekstremnih temperatura pod opterećenjem.

Testovi performansi

Što se tiče ukupne brzinu LG G4, sve je dobro. Uprkos upotrebi platforme koja nije najviše pozicionirana smart telefona radi glatko, bez zastoja ili usporavanja. Naravno, ako tražite da pronađete mikrokašnjenje prilikom listanja ekrana ili stranica menija, to se može urediti ako jednostavno počnete mahnito da listate ekrane brzo unazad i napred i ponovo nazad, ali u upotrebi u realnom životu takav scenario je nije relevantan.

Ispod su rezultati testova modela BLG G4 u različitim uslovima.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE. Za LTE tu je podrška za sve glavne frekventne opsege, pa četvrta generacija standarda se koristi bez problema. Smart telefon ima jedan radio modul i dva slota za SIM kartice o čemu ćemo govoriti kasnije. p>

USB. Sinhronizacija sa računarom i prenos podataka vrše se pomoću priloženog microUSB kabla. Standard je USB 2.0. Podržava standard USB OTG i USB - host - smart telefon se može povezati preko adaptera sa flash drive-om i ostalim uređajima za skladištenje, na primer, foto aparatom za prenos fotografija na vaš uređaj.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa podrškom za A2DP, LE (low energy) i Apt-X.

Wi-Fi (802.11a / ac / b / g / n). LG G4 koristi dual-band Wi-Fi modul i ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i bilo koji drugi moderni Android smart telefon, LG G4 podržava funkciju deljenja mobilnog Interneta (Wi-Fi ruter), a tu su i standardne DLNA i Wi-Fi Direct funkcije.

NFC. Standardni interfejs za svaki glavni model baziran na Androidu postoji i u okviru LG G4. Ova opcija se može uključiti i isključiti u meniju „Shairng and Connection“.

Rad sa dve SIM kartice

Jedna od verzija LG G4 jeste H818, i to je varijanta smart telefona sa dve SIM kartice i slotom za memorijsku karticu. Radio modul u okviru smart telefona je samo jedan, tako da kada razgovarate koristeći prvu SIM kartica, druga je nedostupna, dok u režimu mirovanja uređaj radi sa obe SIM-kartice.

Oba SIM kartice mogu da se koriste za prenos podataka time što se kao aktivna bira ona sa kojom želite da prenosite podatke. Takođe, za svaku SIM karticu možete da odaberete ime i kolor profil, pri čemu će one obojene različito da se uvide odlazni ili dolazni pozivi sa aktivne SIM kartice.

Odvojeno, napominjemo režim „inteligentno prosleđivanje“, u koji se može koristiti za konfigurisanje prosleđivanja poziva sa jedne SIM kartice na drugu, tako da kada je kartica nedostupna poziv se prosleđuje na drugu ako jeo na dostupna.

Navigacija

LG G3 ima podršku za GPS/A- GPS i GLONASS satelitsku navigaciju pri čemu se povezivanje sa satelitima vrši za minimalno vreme. Uređaj poseduje instaliran softver Google Maps i Google Navigation.

Softverske karakterisitke i softver

Smart telefon radi na Android 5.1 sistemu sa vlasničkim interfejsom LG UX4.0. Većina podešavanja i interfejs u celini je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na interfejs kod LG G3. Naravno, novi interfejs izgleda stilizovan u Material Design stilu, ali u principu, to je sve poznato iz interfejsa prethodnog modela.

Ukratko ćemo vam reći nekoliko zanimljivih stvari o interfejsu LG G3.

Telefonski imenik. Smart telefon poseduje praktičnu funkciju birača SmartDial, u kojoj da biste našli kontakt, ne morate se prebaciti na svoj adresar već uneti samo prvo slovo imena ili prezimena osobe. Međutim, imenik takođe postoji, i nudi veoma lagano pronalaženje i sortiranje.

Tokom dolaznog ili odlaznog poziva slika osobe sa kom razgovarate je prikazana u centru ekrana u kružnom prozoru. Po našem mišljenju, slika pozivaoca bi mogla da bude veća.

Poruke. Standardni prozor prikazuje poruke kao listu kontakata sa kojima ste se dopisivali. Unutra, sve je kao i obično - poruke su u formatu za ćaskanje. U okviru prepiske sa kontaktima možete da birate dizajn teme prozora – pozadinsku sliku i grafiku, odnosno oblake sa prepiskom. Zanimljiva karakteristika poruka je mogućnost da prilagodite poruku tako da ona izgleda kao da je napisana u određenom vremenu određenog dana.

Desktop. Matrica ikona na radnoj površini ekrana, 5x5, odnosno do šest ikona mogu biti smeštene u donjem panelu. Dostupni su različiti efekti okretanja radne površine ekrana. Takođe možete promeniti ikone aplikacija i njihove veličine.

Zaključavanje ekrana. Na zaključanom ekranu prikazuju se se nova obaveštenja u jednoj liniji i vreme odnosno u dnu je dostupan određeni broj prečica kojima možete da pristupite aplikacijama. Skup prečica može da se promeni.

Ono što nam je najviše smetalo kod modela LG G3 je čudan i nelogičan sistem prelaska sa obaveštenja zaključanog ekrana na aplikacije koje obaveštenja generišu. Na primer, imate novo obaveštenje o poruci na WhatsApp, pri čemu je dovoljno da kliknite na nju da biste otvorili program, ali pre nego što uđete u program, morate da provedete više vremena otključavajući ekran. LG G4 ponavlja ovo rešenje! I to uprkos činjenici da Android 5.1 za prelazak sa kartice obaveštenja preko zaključanog ekrana jednostavno zahteva dvostruki pritisak na karticu sa obaveštenjem.

LG G4 nudi režim prikaza dva prozora, kada je jedan program prikazan na vrhu ekrana, a drugi u dnu.

Prethodno instalirani softver Smart telefon poseduje zgodan fajl menadžer sa mogućnošću da vidite fajlove po kategorijama ili u opštem pogledu, odnosno nudi pretraživanje i sortiranje po kriterijumima.Dostupna je i aplikacija za vremensku prognozu sa animiranom grafikom. Kalkulator, diktafon, radio - svi ovi programa su napravljeni u istom grafičkom stilu kao i ostatak interfejsa.

QuickMemo+ aplikacija vam omogućava da kreirate tekstualne beleške ili ih pišete rukom.

Slično kao i LG G3 i novi model ima widget za vremensku prognozu i sat sa priloženim notifikacijama Smart Notice. Ideja je jednostavna - da podseti korisnika o važnim stvarima u formi kratkih obaveštenja: promeni vremena, događajima iz kalendara, propuštenim obaveštenjima i tako dalje. Međutim, dok su funkcionalna Smart Notice obaveštenja ograničena bukvalno na nekoliko vrsta (vreme i novi događaji).

LG G4 poseduje servis LG Health, koji računa koliko ste prešli šetnjom, li sagoreli kalorija.

Zaključak

Na kvalitet prijema tokom skoro mesec dana korišćenja LG G4 nismo imali nikakvih primedbi. Dinamika melodija zvona je nešto iznad proseka, uprkos činjenici da uređaj koristi jedan zvučnik. U većini slučajeva, melodija se dobro čuje, ako ste stavili jačinu zvuka na maksimum. Jačina zvučnika je takođe na dobrom nivou, postoji mala margina za jačinu zvuka prilikom razgovora u bučnom okruženju. Vibracija je prosečne jačine.

Vodeći model kompanije LG, košta u proseku isto kao i HTC One M9 na početku prodaje i Samsung Galaxy S6 Duos posle smanjenja cene. Međutim, poređenje LG G4 sa ovim pametnim telefonima može biti samo indirektno, jer ipak između dijagonala ekrana od 5 i 5,5 inča je velika razlika, pri čemu LG G4 sa svojim 5.5 inčnim ekranom može da se pozicionira kao fablet.

Da, možda smo očekivali više hrabar potez od kompanije LG nakon uspešnog ali osporavanog modela LG G3. Međutim, kompanija je odabrala drugačiji put - da shvati šta su objektivni nedostaci prethodnog modela, i da ih eliminiše. Nešto se dogodilo, nešto nije, ali generalno, novi vodeći model kompanije je uspešan.. Možda se nekome ne sviđa ideja sa maskama napravljenim od prave kože zbog verovatnog habanja, ali niko ne brani onima kojima se to ne sviđa da kupe verziju G4 sa plastičnim poklopcem. Novi smart telefon ima ekran visokog kvaliteta, za razliku od onoga kod modela G3, kamera je takođe postala bolja, a imajući u vidu da je za LG G3 ona bila jedna od prednosti ovog uređaja, kod G4 modul je takođe najvišeg kvaliteta po pitanju seta karakteristika i mogućnosti. Polazeći od stabilizacije slike koja stvarno radi i doradama koje mogu pogodno da se primenjuju u praksi, ručnom režimu snimanja sa čuvanjem fotografija u RAW formatu moramo biti zadovoljni. Lično, neprijatno nas je iznenadio LG UX. Što se tiče kapaciteta i broja parametara i opcija koje postoje interfejs je odličan, ali njegova pojava otvara mnoga pitanja. Osećaj je da postoji želja da se interfejs prevede u Material Design tamo, ali negde u sredini procesa nestalo je inspiracije ili snage, i kao rezultat imamo čudnu kombinaciju MD i stila svojstvenog prethodnim verzijama Androida, plus delića stil prethodnih verzija LG UX. Rezultat je čudan, pri čemu ne možemo da kažemo da interfejs izgleda zastrašujuće ili ružno, ali ne izgleda skladno, već deluje kao nabacani skup grafike, koji su programeri pokušali da sastave, ali bezuspešno. Sistem otključavanja takođe ima problema i o tome smo već govorili.

Međutim, uprkos ovim nedostacima, sviđa nam se novi LG G4. Dovoljno je reći da je u pitanju trenutno naš glavni pametni telefon, pri čemu postoji određena averzija kod nas kada je reč o uređajima sa ekranima većim od 5.2 inča, pri čemu prednosti ovog modela su dovoljne da mu oprostimo nedostatke.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024