M2 Note 2015
2015. godina
5.5" LCD, 72.8% body
9% MT6753, Android 5.0 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Meizu M2 Note
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu M2 Note. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu M2 Note vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test smart telefona Meizu M2 Note

Tehničke karakteristike

  • Materijali: plastika (polikarbona), staklo AGC Dragontrail / NEG T2X-1 (prednji panel), legura mangezijuma (osnova kućišta)
  • OS: Android 5.1, Flyme 4.5i
  • Mreže: GSM, WCDMA, LTE (FDD-LTE) (nanoSIM), dva slota za SIM-kartice u kombinaicji sa slotom memorijske kartice
  • Procesor: osam jezgara, 64-bit, Cortex A53 na 1.3 GHz, Mediatek MT6753 platforma
  • Grafički podsistem : Mali T720 MP2, 450 MHz
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje: 16/32 GB
  • Slot kartice: Da, microSD kapaciteta do 160 GB
  • povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.0 LE, priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: IGZO (Sharp), dijagonale 5.5 inča, sa rezolucijom od 1920x1080 piksela(FHD), ppi 403, auotmatksi podešavca nivo osvetljenja , zaštitno staklo Gorilla Glass 3
  • Glavna kamera: 13 MP (F2.2) + 5 sočiva, f / 2.2, blue glass IR filter, 1080p video snimanje slow motion
  • Prednja kamera:5 MP bez autofokusa, senzor OVS670, ugao od 69, 4 sočiva, f / 2.0, efekat impozicije u realnom vremenu
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, snezor blizine i ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: 3100 mAh
  • Dimenzije: 150.9 x 75.2 x 8.7 mm
  • Masa: 149 grama

Prodajno pakovanje

Uređaj se isporučuje u istoj kutiji kao i M1 Note. Postoji nekoliko razlika: natpis na vrhu i površina enterijera koja je obojena plavom bojom. U maloprodajnom paketu se nalaze pametni telefon, AC adapter, USB kabl, deo za vađenje SIM-kartice i prateća dokumentacija. Maloprodajno pakovanje i njegov sadržaj izgledaju pristojno kao i kod M1 Note modela.

Pozicioniranje

Kada je došao red na testiranje M1 Note modela vladala je velika doza skepticizma budući da je reč o niskobudžetnom modelu baziranom na MX4 i MX4 Pro. Tokom testiranja M1 Note na videlo je izbila odlična ergonomija ovog modela, vrlo dobar ekran, odlična kamera. Kod ovog modela gotovo da nema ničega što se korisnicima neće dopasti: veliki ekran, dve SIM kartice, sjajna kamera, ali ima i nedostataka među kojima je mala brzina interneta zbog toga što jedinica radi samo na 3G i zbog slota za memorijsku karticu (mada, Meizu ne obezbeđuje slotove za microSD).

Kada su se pojavile prve informacije o M2 Note modelu, najavljen je bolji ekran, bolja kamera, LTE, više memorije i unapređeni dizajn (iskreno govoreći, M1 Note zaista izgleda primitivno).

Kompanija Meizu je početkom ove godine održala prezentaciju gde je predstavila unapređeni M1 Note koji nosi naziv M2 Note. Uprkos tome što je većina očekivala iste mogućnosti kao i kod prethodnog modela, reč je o u potpunosti drugačijem aparatu.

Nakon predstavljanja novog modela, postalo je jasno da je u pitanju model koji nudi slabiji procesor nego prethodni model, da kamera snima lošije fotografije te da je odlikuje mehanički taster, kao i da uređaj izgleda nešto između M1 Note i MX4 Pro.

U ovom testu ćemo se fokusirati na prendosti i mane modela M2 note

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn Meizu M1 Note modela sigurno ne privlači pažnju budući da je prilično jednostavan. Naravno, donekle podseća na Apple iPhone 5C, iako se takav utisak stiče samo zbog dimenzija. Novi model M2 note je mešavina Apple iPhone 5c, Samsung Galaxy S6 i Meizu MX4 Pro modela, a ideja je bila uzeti ono najbolje od svih.

M2 Note odlikuje pristojan dizajn, naročito sa prednje strane. Sa zadnje strane vidljiva je jednostavna sjajna plastika, a od inovacija tu su mehanički taster ispod ekrana. Tasteri su izrađeni u stilu tastera koji odlikuju Galaxy S6 model: mali, ovalni sa ivicama boje srebra. Drugačije rečeno, to je četvrtasti MX4 Pro.

Mehanički tasteri nisu omiljeni velikom broju korisnika, naročito su bili loši kod modela MX4 Pro – odlikovao ih je kratki hod i neuobičajeni klik. Ista je situacija i kod M2 Note modela. Da je sprovedena konfiguracija kao kod M1 Note koji odlikuje senzor koji zahteva lagani dodir, onda ne bi bilo potrebe velikom silom pritiskati taster M2 Note. Pored toga, taster ne funkcioniše uvek kada je reč o povratku na desktop ekran, što je zajedno sa neuobičajenim zvukom prilično frustrirajuće.

Takođe, taster back je osetljiv na dodir.

Dimenzije

  • M1 Note - 150.7 x 75.2 x 8.9 mm
  • M2 Note - 150.9 x 75.2 x 8.7 mm

Masa

  • M1 Note - 145 grama
  • M2 Note - 149 grama

Uprkos činjenici da debljina M1 malo manja od debljine M2, prvi uređaj se osećao masovniji. Činjenica da su ivice M1 više glatke je dovela do toga da se uređaj u ruci osećao zgodnije. Po pitanju ergonomije dizajna M2 Note gubi od starijeg brata. Još jedan plus na strani starijeg modela nije više vest.

Važna promena u smislu dizajna je boja Njihov izbor postaje manji, jer je teško iztađi u susret ukusima većeg broja korisnika različitih boja pa je proizvođač ostavio one najpopularnije: belu, plavu i roze sjajnu boju i dodao sivu neprovidnu plasitku kao kolor opciju.

Prednja strana je zaštićena staklom AGC Dragontrail / NEG T2X-1 (Kod M1 u pitanju je Corning Gorilla glass treće generacije). Postoji oleofobski sloj - prsti klize bez problema, ali otisci su i dalje vidljivi.

Plastika je uobičajena, ništa originalno. Tokom vremena, boja se skida pa savetujemo da birate svetle boje. U principu, kod bele ovaj problem se ne primeti. Naš M1 Note je već pohaban u smislu skidanja boje na dnu.

Kvalitet izrade je dobar, sličan izradi modela M1: nema škriputavih zvukova, poklopac kada se pritisne na bateriju se ne ugibava.

Da rezimiramo izgled M2 Note u odnosu na M1 Note. Uređaj je postao tanji, ali se to ne oseća. Taster je prilično nezgodan, ponekad ne radi „Home“ taster (mehanički). Ali, izrada i kvalitet materijala su bili odlični. Ekran je takođe ako ništa jednak kao kod M1 Note.

Sa gornje strane prednjeg panela je zvučnik za prenos glasa. On je glasan. Kvalitet se ne razlikuje od zvučnika modela M1 Note. Desno od njega su : prednja kamera, senzor blizine i svetlosti. Sve radi dobro. Kod modela M1 Note indikator događaja je bio u okviru touch pada a kod M2 Note se nalazi na tradicionalnom mestu - na levoj strani zvučnika. Po ovom pitanju M2 Note je manje originalan - kao i u svemu.

Na donjem kraju – microUSB port, mikrofon i zvučnik. Sa gornje strane su drugi mikrofon i 3.5 mm audio priključak za slušalice.

Mnogi od onih koji koriste ili su koristili M1 Note, su ukazali na veoma nesrećnu lokaciju tastera za uključivanje - na vrhu. Kod modela M2 Note kompanija je pokušala da izvrši rad na bube, i otklanjanje problema.. Činjenica je da se kod ovog modela taster za uključivanje nalazi na levoj strani u sredini. Pitanje: diskriminacija desnorukih ili je jedan od programera - levoruk? Ukratko, potrebno je da ga pritisnete srednjim prstom desne ruke. Ovo nije baš zgodno. Taster je čvrst i skoro uronjen u kućište.

Odmah iznad tastera za uključivanje je taster za regulaciju jačine zvuka koji je jednako zgodan za korišćenje.

Na desnoj ivici ima metalna fijoka. U nju se postavljaju ili dve nanosim-kartice ili jedna nanoSIM i jedna memorijska microSD kartica. U tako velikom kućištu mogla su da se implementiraju odvojeno dva microSIM slota i konektor za microSD karticu.

Sa zadnje strane se nalazi kamera koja je blago uronjena, dual LED blic sa toplom i hlandom svetlosti.

Meizu i Apple iPhone 5

Meizu i Elephone P7000

Meizu i LG G4

Meizu i Nokia 1020

Meizu i Nexus 5

Ekran

Veličina ekrana Meizu M2 Note Pro je 5.5 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela M1 Note ista, zatim MX4 - 5,36inča, kod modela MX4 Pro bila je 5.5 inča. Fizička veličina ekrana – 68x121 mm. Okvir levo i desno je - 3.5 mm na vrhu i na dnu - 15mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela M2 Note - FullHD, tj. 1080x1920 pikslea, gustina - 400 piksela po inču. Matrica je IGZO IPS OGS - napravljena od strane kompanije Sharp.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 409 cd/m2, (kod M1 je 480cd/m2) minimalna jačina osvetljenja bele boje - 0.58cd / m2. Kontrast - 740: 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 60%, slika nije svetla. Žuta linija - u stvari, je stvarna prosečn vrednost crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost je 2.17.

Sudeći po nivoima grafikona u pitanju je gotovo idealan slučaj gde je reč o prikazivanju boja u okviru 100%.

Temperatura se gotovo ne menja i ona je oko 6800 K.

Sudeći po tabeli, podaci su mnogo viši od trougla sRGB. S jedne strane, to je dobro, jer su boje veoma bogate a sa druge strane - ovo ponašanje znači da će boje postati neprirodne.

Skoro sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što znači da čiste sive nijanse nisu primetne, one će sve biti potpuno drugačije specifične boje.

Uglovi vidljivosti su na maksimumu, pod određenim uglom ekran počinje da bude žute i ljubičaste nijanse.

Poređenje ekrana (M1 - levo, M2 - desno)

Ponašanje na svetlosti

Uglovi vidljivosti

Podešavanje

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3100 mAh.

Kada radite sa uređajem baterija je trajala oko 19-20 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 3-6 sati korišćenja 4G, oko 20 časova Wi-Fi (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), nekoliko desetina fotografija, 2 časa slušanja muzike.

U režimu štednje energije (bez 3G, muzike, malo manje razgovora) gadžet radi do dva dana. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na 3-4 dana. Uređaj nudi 13 sati neprekidnog razgovora.

Prilikom automatskog podešavanja osvetljenosti, baterija se isprazni za 2 do 3 časa rada ekrana.

Kod modela Meizu M1 Note ove brojke su bolje, uz 5 sati rada ekrana i 24 časa rada, ali pomenuti model nema 4G.

Opcije povezivanja

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 4G LTE mreže (FDD-LTE / TD-LTE / TD-SCDMA / WCDMA / GSM). Ne postoji NFC čip.

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.0 LE, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenej sinhorniza

Memorija i memorijska kartica

U Meizu M2 Note instalirano je 2 GB dual channel LPDDR3 RAM-a. U ovom trenutku, ovo je tipičan kapacitet većine smart telefona srednjeg segmenta, a sa 3 gigabajta je još uvek malo uređaja. Oni kojima je 2GB malo mogu bezbedno da se odluče da kupe MX4 Pro.

Uređaj poseduje 16 ili 32GB interne memorije u zavisnosti od modela. Za razliku od M1 Note ovde postoji slot memorijske kartica, a maksimalni kapacitet je 128 GB!

Kamere

Kao i uvek dostupna su dva modula kamere: glavna sa 13MP rezolucijom sa sočivom sa pet elemenata, otvor blende F2.2 sa IR filterom; i prednja 5 MP sa sočivom od četiri elementa (modul OmniVision OV5670, otvor blende F2.0). Postoji dual LED blic sa toplim i hladnim svetlom.

Očigledno, da Meizu M2 Note koristi isti osnovni modul kamere, koji se koristi u M1 Note. Međutim, algoritam izgleda nije završen do kraja, tako da fotografije će biti malo više jasnije. Pored toga, kamera M2 pokušava da stvori bolji kadar povećanjem osvetljenosti slike (ISO i brzina zatvarača su isti). Generalno, slika postaje svetlija, ali postoji više šuma. Ostali aspekti kamere su identični: precizan balans bele, brz i precizan fokus, meki HDR. Više detalja možete naći u pregledu modela Meizu M1 Note.

Prednja kamera je identična. Razlika je u tome što uravnoteženje bele kod prednje kamere ne radi kako treba uvek.

Uređaj snima video koji je tipičan za svaki moderni jeftini smart telefon. Rezolucija je FullHD (MX4 i MX4 PRO već imaju UHD) pri 15 ili 30 frejmova u sekundi, u zavisnosti od nivoa osvetljenosti. Ne dopadaju nam se oštre promene u osvetljenosti slike.

Poređenje kamera, M1 - levo, M2 - desno

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Uređaj je baziran na novom 64-bitnom 8-core čipu iz Tajvana MediaTek - MT6753. Procesor je ARM Cortex-A53, radni takt svakog jezgra - 1.5 GHz. Za grafiku je korišćen ARM Mali-T720 čip sa osam jezgara.

Dozvolite nam da vas po setimo da je Meizu M1 Note baziran na MT6752 čipsetu (8 jezgara radni takt 1.7 GHz) sa grafikom Mali-T760 (16 jezgara). Činjenica je da M2 koristi slabiji čipset

Ako kada je reč o brzini animacije i ukupnog rada uređaja nema sumnje igre nisu tako dobre: mnogi od njih rade samo u srednjem ili niskom nivou podešavanja, ne postoji definicija animacije i teksture.

Test Quadrant donosi 15667 poena, a u istom testu M1 osvaja 14518 poena. Test AnTutu modelu M2 donosi 31116 bodova a modelu M1 - 40607 poena.

Snimci igara sa ekrana

Softverska platforma

Meizu M2 Note radi na Android operativnom sistemu verzije 5.1. Ali od verzije, nažalost, ništa nije ostalo posle primene kineskog Flyme interfejsa u verziji 4.5 malo toga je ostalo. U stvari, nema ništa novo i zanimljivo: animacije, ikone, celokupan dizajn su isti. Kažemo nažalost, jer Android 5.0 je dobar bez ikakvih suvišnih detalja.

Multimedija

Uređaj poseduje standardni muzički plejer koji je blago unapređen.

Zvučnik ima veoma veliku količinu rezerve, što je nasledio od modela M1 Note. Zvuk je čista, bez preopterećenja.

Zvuk u slušalicama je glasan, ali malo tiši nego u M1. Kvalitet je dobar, čini se da je isti kao u starijoj verziji uređaja.

Radio je i dalje tu. Video plejer se nije promenio, mada su tasteri malko promenjeni.

Zaključak

Kvalitet komunikacije jeste zadovoljavajući, a vibracija je prosečne jačine.

Pretpostavljamo da pre svega čekate odgovor na pitanje: da li preplatiti malo i kupiti M1 Note ili uštedeti i kupiti M2 Note? Odgovor je: Meizu M1 Note. Sledi - pojašnjenje.

Prvi. Čini nam se da M1 ima više ergonomski dizajn, zadovoljstvo je držati ga u rukama, zgodan je za korišćenje, malo lakši i tanji nego što se čini.

Drugo, čisto subjektivno. Tasteri osetljivi na dodir su zgodniji, rade preciznije, dok je indikator događaja - zanimljiva karakteristika.

Treće. Baterija traje duže. Naravno, zbog nepostojanja LTE.

Četvrto, kamera snima bolje

Peto. Brži grafički sistem: skoro sve igre rade na najvišim podešavanjima.

Šesto. Nešto svetliji ekran, malo bolja reprodukciju boja, široki ugao gledanja. Iako je, sudeći po podacima kalibratora, ekran modela M2 nešto kvalitetniji.

Sedmo. Normalna microSIM-kartica. Možda za prosečnog korisnika ovo nije naročito bitno koja je SIM kartica u njegovom uređaju, ali za nas promena kartica svake nedelje je nezgodna. Većina uređaja trenutno koristi ili miniSIM, ili microSIM.

Osmo. Možete ga kupiti trenutno, a ne čekati da se pojavi po nepoznatoj ceni.

Šta ćete dobiti ako kupite M2 Note:

  • 4G visoke brzine
  • Slot memorijske kartice visoke brzine 128 GB
  • Mehanički taster (nekome je po volji nekome nije)

Generalno Meizu M2 Note - je odličan uređaj za malo novca. Preporučujemo da ga pogledate.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024