Go Play 2015
2015. godina
5" LCD, 65.6% body
5% 410, Android 5.0 Lollipop
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Alcatel Go Play OT-7048x
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Go Play OT-7048x. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Go Play OT-7048x vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona za oštrije uslove rada Alcatel OneTouch Go Play (7048X)

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 5.0.2
  • Ekran 5 inča, 720x1280 piksela, 294 ppi, TFT, senzor osvetljenja
  • Vodootpornost IP67, otpornsot na udare i padove sa visine od pola metra na tvrdu površinu
  • NanoSIM
  • 1 GB RAM-a, 8 GB internog skladištenog kapaciteta, microSD do 32GB
  • Qualcomm Snapdragon 410 chipset, quad core Cortex A-53 1.2 GHz, Adreno 306 grafički koprocesor
  • Prednja kamera 5MP, zandja 8MP, blic
  • Ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 2500 mAh, vreme reprodukcijem uzike do 55 sati, vreme razgovora do 8 sati, rad u stanju mirovnaja do 480 sati.
  • FM-radio
  • GPS, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b / g / n, USB 2.0
  • LTE band 2/4/5/7/12/17
  • Dimenzije - 143.3x73.3x9.2 mm, masa - 151 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Alat za izvlačenje fioke za SIM karticu
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Alcatel je odavno planirao predstavljanje telefona sa višim stepenom zaštite, još pre dve godine ali do sada nije došlo do realizacije. Proizvođač je shvatio da ovo tržište može biti podeljeno u dva velika segmenta. Sa jedne strane imamo model konvencionalnog dizajna sa određenim stepenom zaštite, tipično za Sony. Ovakve uređaje odlikuje atraktivan dizajn za svakodnevnu upotrebu ali ima i zaštitu od vlage. Sa druge strane nalaze se pametni telefoni sa akcentom na viši stepen zaštite koji se zasebno pozicioniraju. Reč je o masivnim aparatima koji nude zastarele karakteristike, po današnjim merilima, bilo da se radi o memoriji, procesoru ili nečem drugom. Moderni uređaji su obično skuplji što obično zbunjuje kupce, ali onima koji traže siguran telefon, tržišna cena modernih uređaja nije nimalo iznenađujuća.

Alcatel je pred sobom imao tešku odluku. Da li da se odluči za strategiju kompanije Sony i predstavi telefon sa dodatnim stepenom zaštite koji će biti dopadljiv na oko i prikladan za svakodnevnu upotrebu ili da se odluči za drugačiji pristup, bez prethodnog iskustva u oba polja. U segmentu telefona sa dodatnim stepenom zaštite potrebno je biti aktivan dugi niz godina da bi se utvrdio renome. Alcatel se odlučio na treći pristup i ponudi ono najbolje iz obe kategorije.

Kompanija je pokušala da shvati ko bi bio zainteresovan za ovakav telefon. Klasika u ovom segmentu su pecaroši, lovci i oni koji se bave ekstremnim sportovima, ali ponuda daleko premašuje potražnju, dok su deca i tinejdžeri nekako izostavljeni. Šta je to što karakteriše ovu grupu potrošača? Obično su to telefoni koje su dobili od roditelja ili rođaka, a u tom procesu deca nemaju nikakvo pravo glasa. Iz iskustva je poznato da deca i adolescenti često ispuštaju uređaje što dovodi do loma ekrana ili razdvajanja telefona. Ne rade oni to namerno, već se jednostavno desi. Prilikom odabira telefona za tinejdžere budžet je često ograničen i retko se dešava da dobiju telefon sa najnovijim tehnologijama. Za roditelje je telefon sredstvo komunikacije a ne zabavni uređaj. Ovaj pristup je dominantan na tržištu, bez obzira na to o kojoj zemlji se radi. Za takve roditelje i njihovu decu kompanija je predstavila model koji nosi naziv OneTouch Go Play.

Uređaj je vodo-otporan i zaštićen usled padova, a nudi i veliki ekran i prosečne performanse i odlična je ponuda za one koji traže telefon za svoje dete. Dopašće se i tinejdžerima, pre svega zbog njegovog izgleda koji će činiti da se izdvajaju u društvu. Mladim ljudima će se dopasti zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta. Glavna ciljna grupa Go Play aparata jesu učenici i osobe mlađe od dvadeset godina.

Dizajn, veličina, kontrole

Za predstavljanje atraktivnog telefona potrebno je samo uneti dosta boja, neuobičajene šare i to je to. Sa druge strane, uobičajeni telefoni nisu svima privlačni. Alcatel je kreirao model koji će se dopasti mladim ljudima obezbeđuju atraktivan dizajna. Zadnji poklopac odlikuje plastika meka na dodir. Uređaj odlično pristaje u šaku a dostupan je u velikom broju boja.

Ukoliko odaberete neki od modela neonskih boja, imajte na umu da će se jako brzo prljati u džepu pa je potrebno redovno pranje toplom vodom i sapunom, što možete raditi bez ikakve bojazni.

Zaštita od prodiranja vode realizovana je čepovima, a većina modernih telefona ima čepove za 3.5 i microUSB konektore.

Sa gornje strane telefona nalazi se 3.5 mm dok se sa donje nalazi microUSB. Sa leve strane vidljiv je slot za memorijsku i SIM karticu. Žljebovi za kartice izrađeni su metala.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i ON/OFF taster. Sa prednje leve strane iznad ekrana nalazi se LED svetlo narandžaste boje u slučaju propuštenih događaja koje se može onemogućiti u okviru podešavanja.

Touchpad se nalazi ispod ekrana. Nema mehaničkih tastera a ni mogućnosti rada u rukavicama, budući da je ciljna grupa specifična pa tako nešto nije ni neophodno.

Kvalitet izrade aparata je odlična, što nije čudno za Alcatel. Dimenzije telefona su 143.3 x 73.3 x 9.2 mm, a ukupna masa aparata je 151 gram. Uređaj je neuobičajeno tanak za ovakvu vrstu aparata.

Aparat odlično radi pod vodom, a u toku testiranja nije došlo do oštećenja aparata nakon nekoliko padova.

Ekran

U okviru kategorije klasičnih modela gotovo da nema zaštićenog uređaja dijagonale 5 inča, a oni koji postoje su preskupi. Velika prednost Go Play modela jeste njegov 5-inčni ekran rezolucije 720 x 1280 piksela, reč je o TFT jedinici koja poseduje i senzor osvetljenja.

Ukoliko odaberite automatsko pozadinsko osvetljenje, prilagođavanje u odnosu na sunčeve zrake vrši se automatski a informacije na ekranu su čitljive. Ekran je prosečan ili malo bolji od toga. Nema nikakvih zamerki na svakodnevnu upotrebu.

Baterija

Po modernim standardima, ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta 2500 mAh nikoga neće impresionirati. Proizvođač navodi da će baterija izdržati do 480 sati rata, odnosno, 8 sati razgovora. Nema nikakvih informacija kako to izgleda u realnosti. Pogledajmo i tu opciju.

Za reprodukciju nekonvertovanih video sadržaja u MX plejeru uz omogućenu 7:00 hardversku akceleraciju na raspolaganju imate 18 minuta uz maksimalno osvetljenje. Ovo je vrlo dobar rezultat za ovakve uređaje. U okviru svakodnevne upotrebe baterija će izdržati jedan dan uz sat vremena razgovora, upotrebu društvenih mreža i Web-a i prikaz na ekranu u trajanju od 2.5 do 3 sata. Uz umereniju upotrebu uređaj će izdržati 1.5 – 2 dana, dok je za potpuno napajanje potrebno dva sata.

U okviru svoje klase, Go Play beleži odlično vreme rada baterije, što je još jedan plus za ovaj model. Međutim, zbog loših performansi čipseta ne treba očekivati čuda.

Memorija, memorijska kartica, čipset i performanse

Činjenica da je u pitanju jeftini model uticala je na izbor čipseta pri čemu je u okviru ovog modela korišćen jeftini Snapdragon 410 model koji karakterišu četiri jezgra radnog takta do 1.2GHz. Ukupno je dosutpno 1GB sistemske memorije 8GB skladištenog prostora od čega je korisniku na raspolaganju polovina. Podrška za memorijske kartice uključuje modele kapaciteta do 32GB.

Posledice ove odluke su takve da recimo možete da pokrenete zahtevne 3D igre, ali kvalitet grafike i brzina neće biti zadovoljavajući. U nekim manje zahtevnim igrama to nećete primetiti. Za mlade koji zahtevaju univerzalno rešenje za različite primene ovaj uređaj neće imati dovoljno obradne snage. Sa druge strane za starije nezahtevne korisnike ovaj uređaj će imati više nego dovoljne snage.

Povezivanje

Uređaj karakteriše podrška za LTE što je neobično za ovaj nivo telefona za oštrije uslove upotrebe. Rad sa LTE nije izazivao nikakve probleme sve je bilo sasvim dobro.

Ostale karakteristike su na tipičnom nivou – GPS, Bluetooth 4.1, WiFi 802.b/g/n i USB 2.0.

Kamera

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 5MP, čiji kvalitet je prosečan.

Glavna kamera je rezolucije 8MP , karakterišu je prosečne opcije, lai poseduje skener bar koda kao i nekoliko dodatnih detalja.

Primeri fotografija koje možete videti ispod govore sami za sebe. Kvalitet kamere je tipičan za ovu vrstu uređaja, ništa posebno nema da se istakne. U realnim uslovima korišćenja kamera je pomalo spora. Video snimanje je omogućeno u Ful HD rezoluciji.

Primer video klipa (MP4, 57 MB) >>>

Softverske karakteristike

Takođe, želeli bismo da naglasimo da kada je reč o uređajima za oštrije uslove obično su bazirani na Android 4.4 verziji dok je tek manji broj njih dostupan sa verzijom Android 5 kao ovaj model što je svakako plus za njega. Da li će Alcatel primeniti update na noviju verziju nije poznato, ali je malo verovatno.

Alcatel je inciijalno imao ideju da ne menja mnogo čist Android, ali istovremeno je dodao neke svoje elemente što često zna da bude problem među drugim proizvođačima koji preteruju po ovom putanju. Kada je reč o ovom modelu kada skrolujete preko glavnog ekrana na levo videćete OneTouch Stream. Ova aplikacija donosi vremensku prognozu, podseća vas na unose iz kalendara i donosi najvažnije vesti, ali niste u mogućnosti da birate izvor ovih informacija.

Standardne Android aplikacije će vam biti korisne u svakodnevnom životu i tu su snimač glasa, SmartSuite (sinhronizacija sa računarom), beleške, menadžer fajlova, kompas, vremenska prognoza, muzički plejer sa podrškom za miksovanje numera.

Kompanija ima svoju sopstvenu prodavnicu aplikacija, u kojoj možete da pronađete neke interesantne aplikacije i to potpuno besplatno.

U režimu mirovanja ekran prikazuje ikone za brz pristup različitim aplikacijama, jedna od njih je servis pod nazivom Zello, vrsta portabl radio aplikacije koja reprodukuje poruke preko mobilnog interneta. Nije naročito raširena ali prestavljala idealan način za glasovnu komunikaciju.

Isto tako prisutan je i alat koji omogućava da snimite sadržaje sa ekrana. Tu je mali prozor koji prikazuje vaše lice a snimanje se vrši preko prednje kamere. Možete da pomerate snimak preko ekrana. Istovremeno, snima se i zvuk i kompletan sadržaj ekrana. Možete da vidite primer ovakvog sadržaja u video klipu ispod kao i snimke sa ekrana programa.

Example of screen recording video (MP4, 8 MB) >>>

Telefon poseduje FM radio koji je tipičan i koji radi samo sa slušalicama koje igraju ulogu antene. Kvalitet prijema radio stanica je dobar, prisutne su informacije o radio stanici, šta emituje ali ne i mogućnost snimanja emitovanih sadržaja.

Kada je reč o multimedijalnim opcijama ova jedinica se razlikuje od sličnih modela. Prosečan zvuk koji nudi plejer nije ništa posebno, teško da to možete nazvati muzikom. Idol 3 model nudi mnogo bolji kvalitet zvuka.

Telefon podržava gestove, ekran možete pobuditi dvostrukim klikom, i brzo pokrenuti kameru.

U podešavanjima dostupni su efekti kompanije JBL, kao kod starijih modela. Ali kod ovog modela dostupan je samo jedan zvučnik i kvalitet muzike je u skladu sa tom činjenicom prosečan.

Telefon poseduje prethodno instaliranu Swiftkey tastaturu koja se koristi kao podrazumevana.

Utisci

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju kada kupujete uređaj namenjen oštrijim uslovima rada jeste kvalitet zvuka odnosno kako čujete sagovornika kroz slušalicu. Zbog membrana u okviru zvučnika i mikrofona ova konfiguracija je daleko od idealne. Kod ovog modela međutim nema pomenutog problema, odnosno mi ih nismo primetili. Možete dobro da čujete sagovornika, kasno i glasno. Jačina zvučnika se ne smanjuje, rezerva gotovo uvek postoji. Zvuk je jasan i glasan.

Jačina melodija zvona je iznad proseka, ali daleko od maksimuma za ostale modele. Od prednosti možemo reći da je reprodukcija jasna i glasna. Za svaku od melodija možete da odaberete remiks odnosno izmenjenu verziju, odnosno do tri po melodiji. Vibracija je prosečna ili nešto slabija, može da se desi da je ne osetite u džepu.

Ovaj model savršeno odgovara ciljnoj grupi kojoj je namenjen. Njegova cena je adekvatna onome što nudi. Kada je reč o direktnim konkurentima ovom modelu jedan od onih koji nam padaju na pamet jeste Sony M4 Aqua, ali ovaj uređaj je dvostruko skuplji. Od prijatnih razlika pomenuta dva modela treba istaći materijale od kojih je pomenuti model izrađen, ali ne poseduje zaštitu u slučaju pada.

Alternativno možete pogledati neki od modela koji pripadaju segmentu klasičnih uređaja za oštrije uslove rada kakav je na primer Senseit R390 model, manjeg ekrana i rezolucije, ali većih dimenzija i bolje zaštite u odnosu na uticaje. Međutim, ovaj model ne nudi podršku za LTE mreže. Cena ovog modela je nešto viša od Alcatel uređaja, ali je on i potpuno drugačije estetike.

Na kraju možemo reći da je Alcatel ponudio interesantan model koji će sasvim sigurno da nađe kupca u segmentu kojem pripada. Pre svega ovaj model će zainteresovati roditelje koji će ga kupiti svojoj deci, a zatim će se dopasti i samoj deci. Od dodataka treba pomenuti pametni sat GoWatch koji je Alcatel prikazao u istom paketu zajedno sa telefonom.

Sa ova dva uređaja možete da kreirate paket za vaše dete koji će ono ceniti.

Druga stvar je što su i telefon zajedno su prilično skupi, ali za decu ovo će svakako biti interesantna ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024