PRO 5 2015
2015. godina
5.7" OLED, 73.3% body
13% 7420 Octa, Android 5.1 Lollipop
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3050 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Meizu PRO 5 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu PRO 5 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu PRO 5 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Meizu Pro 5

Karakteristike

  • Kućište: metal, Gorilla Glass 3 staklo (prednji panel)
  • Operativni sistem: Android 5.x, Flyme 4.5 (Upgrade na Flyme 5 u novembru)
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (TD / FDD-LTE) (dva slota za nanoSIM)
  • Platforma: Samsung Exynos Octa 7, 7420
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, 4 jezgra A53 Cortex na 1.5 GHz, plus 4 jezgra Cortex-A57 na 2.1 GHz
  • Grafika: Mali-T760 MP8, 8 jezgara radnog takta 772 MHz
  • RAM: 3 GB / 4 GB LPDDR4
  • Memorija za skladištenje podataka: 32/64 GB (UFS 2.0)
  • Slotovi za kartice: Da, microSD, kartice kapaciteta do 128 GB (slot kombinovan sa slotom za SIM kartice SIM-card)
  • Povezivanje: Wi-Fi (ac / a / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.1 (LE), priključak microUSB Type C (USB 2.0 MHL, USB-OTG, USB-Host)) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: SuperAMOLED (Samsung), 5.7 inča sa rezolucijom od 1920x1080 piksela , gustina 387 ppi, automatsko podešavanje noivoa osvetljenja, zaštitno staklo Gorilla Glass 3
  • Glavna Kamera: 21.16MP Sony IMX 230 f / 2.2, optika sa šest sočiva, CMOS senzor 1/2.4 veličina piksela 1.12nm, auto fokus,dvosturki LED blic, video se snima u 4k
  • Prednja kamera: 5MP bez autofokusa, senzor OV5670, f / 2.0, video se snima u 1080p
  • Zvuk: DAC ESS ES9018K2M, pojačivač TI OPA1612, četiri tranzistora NXP TFA9890 (ekstenri zvučnik), kreamički, patentirani pasivni filter
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: skener otiska prsta mTouch 2.0, akcelerometar, senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: 3050 mAh
  • Dimenzije: 156.7 x 78 x 7.55 mm
  • Masa: 168 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl Type-C
  • Metalni alat za izvlačenje SIM kartice
  • Kratko uputstvo
  • Garancija

Uvod

Kineska kompanija Meizu ne odustaje od serijske proizvodnje pametnih telefona pa je na red stigao i Pro 5 model. Šteta je što proizvođači ne biraju originalnije nazive uređaja, pa imamo Galaxy S5, iPhone 5, MX5 a sada i Pro 5. Meizu ima M Note liniju, zatim MX pa se očekivao MX Pro, a predstavljen je Pro za koji se navodi da je vodeći model, dok se u prodaji i dalje nalazi MX4 Pro koji nudi ekran visoke rezolucije i odlične tehničke parametre.

Pro je veliki pametni telefon izrađen od metala koji podrazumeva sve moguće moderne čipove: 2.5D staklo sa zaobljenim ćoškovima, skener otisaka prstiju, blic u dve boje, laserski autofokus, 20MP kameru, dve SIM kartice i 4G Cat 6, odličan procesor i Hi-Fi zvuk bogat karakteristikama zahvaljujući DAC i pojačivaču. Karakteriše ga uobičajeni 5.7-inčni FullHD AMOLED ekran.

U toku prezentacije, Meizu je svima koji su prisustvovali ovog događaju dao GoPro kameru, što je ukazivalo na to da uređaj odlikuje neuobičajena kamera. Slično je uradila i Nokia u okviru pozivnice za predstavljanje M2 Note modela, pametnog telefona koji odlikuje Nokia taster. Međutim, Pro 5 pozicioniran je kao muzički uređaj, što je jasno i iz slogana koji prati ovaj model – ultimativni muzički uređaj!

Model još uvek nije dostupan na svim tržištima, a u ponudi će biti 3/32GB i 4/64GB verzije.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada izbliza pogledate uređaj, jasno je da je novi model u potpunosti drugačiji od MX5 te da izgleda kao mešavina Apple iPhone i Samsung Serie A modela. Za Meizu Pro 5 može se reći i da je replika iPhone 6 Plus modela – kućište je glatko sa zaobljenim ćoškovima, ON/OFF taster nalazi se na potpuno istom mestu a čak je i klik zvuk isti. To i nije tako loša ideja jer će biti onih koji će želeti da kupe uređaj sličan Apple modelu po daleko nižoj ceni.

Dimenzije aparata su 156.7 x 78 x 7.55 mm. Dobro je to što je aparat uzan i tanak, ali dužina od 157 mm nije uobičajena za pametne telefone. Osećaj koji pruža u rukama je odličan ali upotreba ovako velikog telefona nije komforna kao kada je reč o Meizu M2 Mini modelu. Mini odlikuju dimenzije 140.1 x 68.9 x 8.7 mm, a MX5 – 149.9 x 74.7 x 7.6 mm.

Ekran je zaštićen Corning Glass staklom treće generacije. Za nekoliko nedelja aktivne upotrebe na staklu nije bilo nijedne ogrebotine. Oleofobski premaz je prisutan. Otisci prstiju su praktično nevidljivi, a ako ostanu tragovi, oni se brišu vrlo jednostavno. Prst preko ekrana klizi glatko i lako.

Prelazak sa stakla na kućište je veoma gladak a taj efekat se naziva 2.5 Glass. Čitava zadnja strana izrađena je od brušenog aluminijuma, površina je glatka pa uređaj vrlo lako može iskliznuti iz ruke.

Gornji i donji umetak izrađen je od plastike, a njihovo razlikovanje od metala je veoma teško zbog odabira boje i činjenice da je struktura slična.

Useci koji odvajaju zadnji poklopac i umetke isti su kao i kod MX5, ali su kod ovog modela manje primetni, i vizuelno i na dodir, što je veliki plus.

Uređaj je monolitan, nema nikakvih zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova, niti se zadnji poklopac uređaja ugiba. Model je pažljivo izrađen, ali ukoliko se uređaj kupi u Kini, nećete biti zadovoljni njegovim kvalitetom.

Na vrhu u sredini je zvučnik za prenos glasa. On je istog kvaliteta kao zvučnik u okviru modela u MX4, MX4 PRO, MX1. Visoki volumen, preciznost i odlična jasnoća, sagovornika čujete janso i glasno. Sa leve strane zvučnika je indikator događaja. Treperi belom svetlosti. Desno - prednja kamera, svetlosni senzor i senzor blizine.

Ispod ekrana je mehanički taster, u kombinaciji sa senzorom otiska prsta. Nazvan je mTouch 2.1. Okvir je od nerđajućeg čelika. Senzor otisaka prstiju sve bolje radi – osvetljenje radi veoma brzo kao i otključavanje ekrana. Back taster (mBack) je odgovoran za brzi prelazak na desktop nakon pritiska, dok duži pritisak aktivira zaključavanje ekrana.

Ispod ekrana su glavni mikrofon, zvučnik i micro-USB priključak Type-C. Iako će kod novih modela sve češće biti dostupni konektori sa obe strane (USB 2.0 i 3.1), Pro 5 nudi Type-C USB 2.0.

Sa desne strane nalazi se taster za napajanje kao i taster za kontrolu jačine zvuka koji je blago uronjen u kućište, pa nije zgodan za korišćenje a nakon pritiska čuje se glasan zvuk „klik“.

Sa leve strane nalazi se metalno ležište bilo za dve nano-SIM kartice (oba slota rade sa LTE) ili nano SIM karticu i memorijsku microSD kartice. Neuobičajen potez proizvođača, bolje bi bilo da je postavljen standardni slot za dve micro-SIM kartice i zaseban slot za memorijsku karticu. Na ovaj način je ograničena sloboda izbora kupcima.

Sa gornje strane su drugi mikrofon i 3.5 mm audio priključak za slušalice.

Sa zadnje strane nalazi se kamera koja 1.5mm štrči izvan kućišta, blic u dve nijanse kao i laserski autofokus. Nešto ispod vidljiv je natpis „Meizu“ koji odlikuje novi stil i dizajn. Uprkos tome što proizvođač navodi da je sa najavom novog vodećeg modela promenjen i logo kompanije, nije reč o radikalnim promenama već o blagom izmenu boja i nešto tamnijem dizajnu.

Meizu Pro 5 i M1 Note

Meizu Pro 5 i LG G4

Meizu Pro 5 i Nexus 5

Meizu Pro 5 i iPhone 5

Ekran

Veličina ekrana Meizu Pro 5 modela je 5.7 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela M1 Note/M2 Note 5.5 inča, zatim MX4 - 5.36 inča, kod modela MX4 Pro bila je 5.5 inča. Fizička veličina ekrana – 70x126 mm. Okvir levo i desno je oko 3.5 mm na vrhu 15mm a na dnu - 16mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela Meizu Pro 5 je FullHD, tj. 1080x1920 pikslea, gustina - 387 piksela po inču. Matrica je SuperAMOLED- napravljena od strane kompanije Samsung. Nedostaje tzv. Pentile efekat, ali postoji crvenkasta nijansa oko nekih karaktera na ekranu.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 370cd/m2, (zvanični podaci 350cd/m2). Kontrast - 10.000: 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo gotovo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100%, slika slikan ije dovoljno istaknutea. Žuta linija - u stvari, je stvarna prosečna vrednost crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost je 2.3.

Sudeći po nivoima grafikona u pitanju je gotovo prkeomerna količina plave i nedovoljna crvene boje.

Pri minimalnoj osvetljenosti temperatura boje je oko 7000 K, i povećava se do 8300 K.

Sudeći po grafikonu, podaci su mnogo viši od trougla sRGB naročito kada je u pitanju zelena boja.

Skoro sve tačke se nalaze u okviru opsega sive DeltaE = 10, što znači da čiste sive nijanse nisu primetne, one će sve biti potpuno drugačije nijanse.

Uglovi vidljivosti su na maksimumu, pod određenim uglom ekran počinje da bude zelene nijanse.

Ponašanje na suncu

Ponašanje u senci

Uglovi vildjivosti

Bela boja

U podešavanjima, nažalost, nije bilo režima za podešavanje rada ekrana - profila kao kod Samsung smart telefona.

Uređaj podržava brzo „buđenje“ ekrana: dvostruki dodir, druge gestove. Tu je i SmartTouch. Na ekranu se pojavljuje mala tačka, preko koje možete da obavljate različite aktivnosti: Pritiskom na tačku - "Back" funkciju, kretanje odozdo na gore - pokrenete panel sa obaveštenjima, i tako dalje.

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3150 mAh, kojak oristi modul za vrzo punjenje SONY / ATL.

Kada radite sa uređajem baterija je trajala oko 24 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 10 sati korišćenja 3G/4G, (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), oko 5 časova Wi-Fi, nekoliko desetina fotografija, 2 časa slušanja muzike.

U režimu štednje energije uređaj radi do dva dana. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na 3-4 dana. Uređaj nudi 13 sati neprekidnog razgovora.

Prilikom gledanja filma (FullHD) baterija traje oko 10 sati kasnije, u režimu igranja igara baterija traje oko 4.5 sati, prilikom audio reprodukcije pri maksimalnoj jačini - do 50 sati.

Uređaj podržava brzo punjenje: za 30 minuta baterija se napuni do 65% kapaciteta.. Pored toga, u okviru uređaja postoji čip za merenje energije TI BQ27532 koji precizno prati napon baterije i koristi se da brzo punjenje ne izazove oštećenje baterije.

Ako bateriju punite duži period i ona se zagreva previše PRO 5 će automatski odabrati režim brzog punjenja manje snage. Na taj način, ostvaruje se najbolji balans između stope punjenja i temperature baterije.

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 3G/4G mreža.

NFC chip je prisutan

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 4.1 LE, konektor microUSB USB Type-C (USB 2.0, MHL, USB-OTG, USB-Host ) za punjenje sinhornizaciju. GPS navigaicja radi bez problema.

Memorija i memorijska kartica

Telefon će biti dostupan u dve verzije: sa 3 GB RAM i 32 GB interne memorije i 4 GB RAM i 64 GB interne memorije. U oba slučaja, standardna ugrađena memorija je UFS 2.0 (univerzalna flash memorija). Prisutan je i slot za memorijsku karticu, u kombinaciji sa jednim od slotova za SIM karticu. Možete koristiti microSD karticu, ili SIM karticu. Obzirom da postoji slot memorijske kartice microSD, ukupna količina može biti do 192 GB (64 GB + 128 GB).

Kamere

Kao i uvek dostupna su dva modula kamere: glavna sa 21.16MP rezolucijom sa sočivom sa šest elemenata, otvor blende F2.2, Sony Exmor IMX220, 1 / 2.4" sa veličinom piksela od 1.2 nm. Prednja kamera je rezolucije 5 MP i otvorom blende F2.0 i senzorom OV5670. Postoji dual LED blic sa toplim i hladnim svetlom. Postoji laserski fokus, optička stabilizacija ne postoji.

Modul Sony IMX230 je prvi višeslojni CMOS senzor sa autofokusom faznog detektovanja.

Ako uporedite kameru Meizu modela sa drugim uređajima slične cene, shvatate da je pred vama odlična jedinica. Kamera nudi uvek brzo i precizno fokusiranje, precizan balans bele boje, širok dinamički opseg i ugao snimanja, minimalni iznos šuma čak i u uslovima slabog osvetljenja. Jedina zamerka – nizak nivo detalja.

Sledi poređenje modela kamera Honor 7, LG G4 and Meizu Pro 5:

Veštačko osvetljenje (centralni deo kadra)

Veštačko osvetljenje (ugao kadra)

Ulica po noći

Veštačko osvetljenje (igračke)

Jedna sijalica snage 40 vati u prostoriji površinef 10 m2 (veoma mrana fotografija)

Možete primetiti da je najoštriju sliku obezbeđuje LG G4, zatim Honor7, dok Pro 5 – zaostaje blago. Pod određenim uslovima, bolje će se ponašati Honor 7 – recimo slika ulice po noći i automobila.

Uređaj snima video u maksimalnoj rezoluciji od 3840x2160 piksela pri 30fps. Fokus se ponaša čudno: ponekad precizno i brzo pronađe odgovarajuće podešavanje dok ponekad dugo i dramatično određuje fokus. Kvalitet je dobar, ali je glavni nedostatak - uzak ugao gledanja.

Format snimanja je H.265, tako da ne možete da objavljujete snimke na YT.

Prednja kamera je tako-tako: ne nudi najširi mogući ugao gledanja, a ne poseduje naročito dobru optiku i rezoluciju, ali kada je reč o snimanju u selfija prilično je dobra.

Ostale opcije su uobičajene: manuelno podešavanje ISO, brzina, okidača, fokus, ekspozicija, Ostalo ne donosi ništa novo.

Puno okrivanje

U prostoriji

Manuelna podešavanja

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Meizu PRO 5 opremljen je Exynos 7 Octa čipsetom (Exynos 7420), koji je razvila kompanija Samsung. Korišćena je 14 Nm tehnologija izrade, 4 jezgra (Cortex-A57 na frekvenciji od 2,1 GHz) + 4 jezgra (Cortex-A53 na 1,5 GHz) bazirana na ARM big.LITTLE tehnologiji. Koliko nam je poznato isti čip je korišćen u okviru Samsung Galaxy S6 / S6 Edge, Galaxy Note 5. Korišćena je grafika ARM Mali-T760 MP8 (772 MHz).

Iznećemo jedno nepopularno mišljenje: sva povećanja radnog takta ne vode ničemu, obzirom da i za Android postoje igre koje će otkriti pun potencijal čipa. Setite se kako Meizu M1 Note pokreće igre uz maksimalna podešavanja.

U virtuelnim testovima ovaj model ostvaruje rezultate i nivou modela Samsung Galaxy S6, - što je dobro sa marketinške tačke gledišta.

Interfejs PRO 5 funkcioniše glatko, nema zastoja i usporavanja. Sa igara, kao što smo već rekli, nema nikakvih problema. Ispod vidite slike sa ekrana uz maksimalne postavke (Unkilled i Need For Speed).

Kratke informacije

Testovi

Softverska platforma

Meizu 5 PRo radi na Android operativnom sistemu verzije 5.1. Ali od verzije, nažalost, ništa nije ostalo posle primene kineskog Flyme interfejsa u verziji 4.5 malo toga je ostalo. U stvari, nema ništa novo i zanimljivo: animacije, ikone, celokupan dizajn su isti. Kažemo nažalost, jer Android 5.0 je dobar bez ikakvih suvišnih detalja.

Multimedija

Uređaj poseduje standardni muzički plejer za Meizu.

Zvučnik ima veoma veliku količinu rezerve, mislimo da je veća nego kod MX4, MX4 Pro i drugih modela. Zvuk je čist, nema škripanja.Za unapređeni kvalitet zvuka korišćena su četiri tranzistora NXP TFA9890, patentirani pasivni filter.

U podešavanjima postoji ekvilajzer. Ukupno ima pet opsega: 100 Hz, 500 Hz, 1 kHz i 4 kHz, 16 kHz. Postoji nekoliko podešavanja. Korišćen je Dirak HD Sound - poseban softver koji analizira i ispravlja boju zvuka.

O zvuku

Meizu Pro 5 poseduje 32-bit dvokanalni DAC ES9018K2M Sabre čip razviojen od strane kompanije ESS Technology.

  • 127 dB dinamički opseg
  • 192 kHz / 24-bit zvuk
  • Možete reprodukovati uadio formate bez straha od gubitka kvaliteta.

Pored toga, korišćen je dvostruki operativni pojačivač Texas Instruments OPA1612. Ključne karakteristike i prednosti OPA1612:

  • Bipolarni ulazi mogu da ostvare veoma nizak intenzitet šuma - 1.1 NV / vGts sa veoma niskom distorzijom 0.000015% na 1 kHz za jasan i precizan zvuk.
  • Opseg izlaznog signala, koji je u rasponu od 600 mV pri impedansi od 2 oma, maksimalno povećava dinamički opseg.
  • Veoma širok opseg napona u rasponu od ±2,25 do ± 18 V, uz potrošnju od samo 3,6 mA po kanalu pruža odlične dinamičke karakteristike preko širokog spektra opterećenja.
  • Nezavisno od podešavanja kreira se veoma nizak preslušavanja i razrešava međusobno uparivanje između kanala

A sada ono glavno – kvalitet zvuka. Sigurno se svi pre testiranja pripreme da čuju impresivan zvuk, što samo znači da veliki broj njih ne zna što je to kvalitetan zvuk. U ovom slučaju ćemo ispisati samo pozitivne, pohvalne činjenice budući da model poseduje DAC i pojačivač – magične stavke. Neki od proizvođača nisu obezbedili čak ni OPPO PM-3.

Potrebno je slušati muziku sopstvenim ušima i onda dati ocenu kvaliteta. Procena zvuka je lično mišljenje i često je teško dati realnu procenu bez imalo pristrasnosti.

Reprodukcija muzičkih sadržaja vrši se dovoljno glasno uz odličan kvalitet.

Sa tehničke strane, Meizu Pro je odličan uređaj, ali procena kvaliteta zvuka ostaje na korisnicima.

Zaključak

Prodaja ovog modela na domaćem tržištu tek je počela, dok se dostupnost na drugim tržištima može očekivati sredinom novembra.

Aparat je veoma dopadljiv po mnogim pitanjima. Izgled, materijali, izrada, muzičke mogućnosti. Treba pomenuti i procesor i grafiku, senzor otisaka prstiju kao i odličan zvučnik.

Jedina mana jeste njegova veličina. Kućište jeste tanko i usko, ali dužina ga čini nezgodnim za korišćenjem. Meizu reklamira Pro 5 kao muzički uređaj, ali takvi aparati su često kompaktni i imaju ekran u opsegu od 5 do 5.3 inča, to ovde nije slučaj, ali je Super AMOLED matrica prikazala svoje prednosti.

Pro 5 model u svakom slučaju zaslužuje pažnju, te audiofili koji tragaju za pametnim telefonom sa velikim ekranom slobodno odabrati Meizu Pro 5.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024