Nexus 5X 2015
2015. godina
5.2" LCD, 70.2% body
8% 808, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2700 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon LG Nexus 5X 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Nexus 5X 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Nexus 5X 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona LG Nexus 5X

Fotografije modela LG Nexus 5X u zatvorenom

Specifikacije

  • Kućište: plastika, staklo
  • Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE Cat.6 (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992)
  • Procesor: Četiri jezgra 1.44 GHz (Cortex-A53) i dva jezgra 1.8 GHz (Cortex-A57)
  • Grafika: Adreno 418
  • RAM: 2 GB (LPDDR3)
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/32 GB
  • Slot kartice: No
  • Povezivanje: Wi-Fi (ac / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.1 (LE), konektor USB type-C (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.2 inča, rezolucija 1920x1080 piksela, ppi 423, automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja, zaštitno staklo Gorilla Glass 3
  • Glavna kamera: 12.3 MP, veličina piksela 1.55 nm, f / 2.0, laserski fokus, dual LED flash, video se snima u rezoluciji 4k
  • Prednja kamera: 5MP bez auto fokusa, veličina piksela 1.4 nm, f / 2.0
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: skener otiska prsta Nexus Imprint, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: 2700 mAh
  • Dimenzije: 147 x 72.6 x 7.9 mm
  • Masa: 136 grama

Za one koji ne prate tržište pametnih telefona, kratko podsećanje. Nexus linija – pametni telefoni razvijani od strane različitih proizvođača u saradnji sa Google-om, zapravo su referentni dizajn Android uređaja sa određenim karakteristikama. Ovi uređaji su među prvim Android pametnim telefonima za koje su obezbeđene nove verzije operativnog sistema koje su donele veoma dobre karakteristike. Tokom godina Google je birao drugačije proizvođače za kreiranje novih modela u okviru Nexus linije, ali se pokazalo da jedan isti proizvođač može predstaviti višestruke modele. Takva je bila situacija sa kompanijom LG. Nexus 5 model se pojavio krajem 2013. godine a sada dve godine kasnije kompanija je kreirala novu jedinicu u segmentu Nexus modela sa ekranom od pet inča – LG Nexus 5X.

Dizajn, materijali, kućište

U smislu dizajna Nexus uređaji su krajnje jednostavni. Logika kompanije Google je jasna – kompanija želi da Nexus serija smart telefona ima univerzalni dizajn koji ćete ili voleti ili koji jednostavno kod vas neće stvarati nikakvu emociju. Ono što smeta kod ovog uređaja je što je njegov dizajn da kažemo tako sterilan. Kod modela Nexus 5X dizajn uređaja je diktiran lokacijom nekih kontrola i veličinom ekrana i utiče na karakteristike uređaja.

Prednji panel uređaja je zaštićen zaštitnim staklom Gorilla Glass 3, oleofobski sloj je prisutan a tu su i dva zvučnika. Na prednjoj strani možemo da uočimo i veliki modul kamere sa dodatnim elementima i skenerom otiska prsta kao i Nexus logom.

Sve zajedno dizajn je veoma jednostavan. Ako volite prilagodljivi dizajn, specijalne forme, neobične ili skupe materijale, LG Nexus 5X teško da bi mogao da vas privuče. Ovde je sve jednostavno bez ikakvih detalja koje biste mogli da primetite. Uređaj poseduje i skener otiska prsta i zvučnik slušalice i sve što je potrebno, ali ništa od toga nije naročito istaknuto da biste mogli da ih primetite ili zapazite.

Kada je reč o materijalima koji su korišćeni ponovićemo sledeće: kompletan prednji panel je napravljen od Gorilla Glass stakla. Bočne strane su izrađene od matirane plastike. Zadnja strana je izrađena od plastike meke na dodir koja je vrlo prijatna za dodir, ali se umereno prlja. Sa druge strane, takva površina osigurava da vam uređaj neće iskliznuti iz ruke.

Smart telefon bi trebalo da bude dostupan uz tri boje, crnoj, beloj i boji mente. U sve tri varijante prednji panel je kompletno crn.

Izrada

Dizajn telefona ne podrazumeva uklanjanje poklopca zadnje strane, odnosno jedini uklonivi element jeste fijoka u koju se smešta SIM kartica formata nanoSIM. Nema nikakvih pritužbi na kvaliteti izrade ovog uređaja obzirom da za nedelju dana koliko smo uređaj testirali nikakvih problema nije bilo. Verujemo da problema neće biti ni kada se uređaj pojavi u prodaji. Sigurno se sećate video klipa u kojem se stariji brat ovog modela Nexus 6P kompanije Huawei lomi na dva dela. Ali ako želite da slomite telefon na pola to možete uz odgovarajuću silu da uradite sa gotovo svakim smart telefonom, tako da ne verujemo da će biti ikakvih problema sa ovom jedinicom.

Dimenzije

Kada je reč o veličini uređaja ima jedna neobična stvar. Kada uzmete prvi put uređaj u ruku imate osećaj da je reč o smart telefonu koji karakteriše ekran dijagonale 5.5 inča. Naravno, razlika između uređaja sa ekranima 5 i 5.5 inča nije velika tako da je jednostavno samo reč o osećaju koji može da vas prevari ali ne mora.

Da biste stekli uvid u dimenzije modela LG Nexus 5X, predlažemo da pogledate uporedne dimenzije aktulenih glavnih modela.

  • Apple iPhone 6 Plus (5.5 inča) - 158.1 x 77.8 x 7.1 mm i 172 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • LG Nexus 5X (5.2 inča) - 147 x 72.6 x 7.9 mm i 136 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inč) - 143.4 x 70.5 x 6.8 mm i 138 grama
  • HTC One M9 (5 inča) - 144.6 x 69.7 x 9.6 mm i 157 grama
  • LG Nexus 5 (4.95 inča) - 137.9 x 69.2 x 8.6 mm i 130 grama

Poređenje sa modelom HTC One M9

Poređenje sa modelom Sony Xperia Z3 Plus

Poređenje sa modelom Meizu MX2

Poređenje sa modelom LG G4

Uređaj je zgodan za držanje u ruci, možete da ga nosite bilo gde, težina i dimenzije ovog uređaja ne prave nikakav problem.

Kontrole

Za razliku od opsega uređaja kompaniej LG koji se izdaju pod matičnim brendom ovaj model je rađen za Google pa su i kontroler locirane i implementirane potpuno drugačije nego kod klasičnih LG ponuda. Ne možemo reći da su pozicije tastera zgodne, kao i da su potpuo nezgodne, ali krenućemo od početka.

Počećemo sa tasterom za uključivanje i regulaciju jačine zvuka. Oba su locirana sa desne strane, pri čemu je taster za uključivanje poguran od strane tastera za regulaciju jačine zvuka pomalo više pa je potrebno da se naviknete na ovakav raspored. Kod većine drugih uređaja raspored tastera je obrnut, taster za uključivanje niže, dok je taster za regulaciju zvuka lociran nešto više. Za nas ovaj raspored tastera je bio pomalo nezgodan, ali sa druge strane ako kupite smart telefon potrebno je da se naviknete na raspored elemenata. Reč je samo o navici i ničemu drugom.

Iznad ekrana se nalazi zvučnik, senzori i sočivo prednje kamere. Drugi zvučnik je smešten ispod ekrana, negde u sredini je smeštena LED dioda koja upozorava na propuštene ili nove događaje (pozive, poruke itd).

Sa gornje strane se nalazi dodatni mikrofon dok se sa donje strane nalazi 3.5mm priključak, USB port C tipa odnosno glavni mikrofon.

Leva strana je gotovo potpuno prazna obzirom da pored slota nanoSIM kartice nema gotovo ničega.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi skener otisaka prsta. On je veliki i ako držite smart telefon u desnoj ruci najbolje je da skenirate kažiprst. Možete da memorišete ukupno pet prstiju. Tačnost prepoznavanja je veoma visoka, pri čemu smo za više od sedam dana dana korišćenja registrovali tek nekoliko netačnih prepoznavanja otiska prstiju.

Ekran

LG Nexus 5X karakteriše ekran dužine dijagonale 5.2 inča pri čemu je reč o IPS baziranoj matrici. Rezolucija ekrana je 1920x1080 piksela 424ppi. Ekran je kalibrisan da bude što je moguće neutralniji.

Ekran karakteriše dobra rezerva jačine osvetljenja, takođe, imate na raspolaganju opciju adaptivnog osvetljenja koji ako je omogućen sistem automatski podešava nivo pozadinskog osvetljenja u zavisnosti od uslova osvetljenja, ali takođe uzimajući u obzir vrednost koju ste vi podesili. Ako ste uz svoja podešavanja podesili klizač na najvišu vrednost, neće biti mnogo osvetljen ekran ako je ova opcija uključena.

Uglovi vidljivosti ekrana su bliski maksimumu, pri čemu tek pod veoma visokim uglom slika posvetli. Boje su dosta umerene, ne može da se vidi snažan uticaj preterano hladnih ili toplih nijansi. Možda je kompanija pomalo preterala sa smanjenjem kontrasta jer je slika dosta bezlična, nema ni trunke zasićenosti, ali sve je stvar ličnog ukusa. Generalno, ekran ovog uređaja je prilično dobar.

Slično kao i kod modela Nexus 6 koji je izradila kompanija motorola Nexus 5X poseduje Active Display ekran: kada uzmete smart telefon u ruku, ekran se budi i prikazuju se nove notifikacije. Isto se dešava ako smart telefon stoji na stolu i stigne nova notifikacija, pri čemu je ona prikazana kao relativno zamagljena.

Kamera

Glavna kamera modela LG Nexus 5X zaslužuje pažnju usled svojih karakteristika: modul rezolucije 12.3MP, veličina piksela je 1.5nm, f/2.0, dual LED bli kao i laserski fokus. Kao rezultat ovih opcija rezultat bi trebalo da budu istinski dobre fotografije. Za kompletan set nedostaje samo optička stabilizacija slike.

Interfejs kamere je veoma jednostavan. Korišćena je osnovna Camera aplikacija za Android operativni sistem. To je problematično obzirom da smart telefon ne karakteriše manuelni režim snimanja kao što je to slučaj sa modelom LG G4 odnosno nije dostupna opcija fotografisanja u RAW formatu.

Zbog svega toga podešavanja kamere su dosta oskudna. Možete da promenite rezoluciju fotografije i videa da uključite ili isključite blic kao i da odaberete da HDR+ uključite ili isključite. Podrazumevano HDR+ je podešen na auto, tako da su sve fotografije snimane ovim smart telefonom snimljene sa ovim podešavanjem.

Pojašnjenja radi reći ćemo da smo poredili fotografije snimljene modelima LG Nexus 5X i LG G4, koji je opremljen jednom od najboljih kamera među trenutnim smart telefonima.

Snimanje po sunčanom danu

Nexus 5X, LG G4

Generalno, fotografije se mogu uporediti. One nastale modelom LG G4 karakterišu viši detalji dok one nastale modelom Nexus 5X karakteriše viša dubina i prostornost. U praksi, situacija je sledeća. Fotografije nastale modelom Nexus 5X su ozbiljno postprocesirane i zbog toga dobro izgledaju na ekranu smart telefona ali treba razumeti da jačina osvetljenja, kontrast, uravnoteženje belog ponekad nisu sasvim ispravni. Sa LG G4 modelom, sve je suprotno. Fotografije ne izgledaju tako impresivno, ali su najbliže moguće realnosti kada je reč o svim kolor parametrima. Na slici možete videti tačno ono što ste videli svojim očima bez ulepšavanja.

Snimanje po oblačnom danu

Nexus 5X, LG G4

Da rezimiramo – kadrovi nastali modelom Nexus 5X izgledaju bolje na ekranu smart telefona ali su realnosti bliže fotografije nastale, modelom LG G4 i ne karakteriše ih tako snažna postobrada pa možete ako želite da ih provučete kroz editor. Međutim, činjenica je da i sa jednim i sa drugim uređajem rezultat su kvalitetne fotografije.

Snimanje u zatvorenom

Nexus 5X, LG G4

Kada je reč o zatvorenom situacija je slična, pri čemu su fotografije nastale modelom LG G4 kvalitetnije usled stabilizacije i bliže realnosti kada je reč o uravnoteženju belog.

Kamera ima režim koji je standardan za Android i koji daje zamućenu pozadinu što izgleda ovako:

Razlika između omogućenog i onemogućenog HDR +.

Off On

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 5MP, fotografije su dobore što možete sami da procenite:

Po našem mišljenju,kamera u okviru modela LG Nexus 5X je odlična. Nije na nivou kamera koje postoje kod modela LG G4, Samsung Galaxy S6/Note 5 ali razlike između njih su veoma male i tu često nije čak ni reč o kvalitetu fotografija već o percepciji korisnika. Ako vam se dopadaju zasićene i svetle fotografije, one nastale modleom Nexus 5X će vam se više dopasti nego one nastale modelom LG G4. Kmera ovog drugog modela je mnogostranija i obezbeđuje tačnije rezultate bez postprocesinga.

Pored snimanja fotografija smart telefon omogućava da snimate i video najvišeg kvaliteta bliskog 4K dok brzina kadrova može da bude do 120fps u zavisnosti od rezolucije. Tokom snimanja videa radi AF praćenje, video kvalitet je dobar.

Poređenje kamera (Roman White)

Pre kratkog opisa kvaliteta fotografija snimljenih Nexus 5X telefonom, potrebno je reći da je kamera iznenađujuće dobra.

Oba aparata funkcionišu u okviru HDR režima: u slučaju LG reč je o normalnom HDR (odlično radi i gotovo je neprimetan) a u slučaju 5X – HDR +. Treba naglasiti da HDR + nije jedinstven režim, već kreira nekoliko snimaka za redom primenjujući specijalni algoritam koji daje sliku visokog kvaliteta praktično bez ikakvog šuma ali uz HDR efekat.

Prva stvar koja upada u oči prilikom upoređivanja fotografija, jeste kontrast fotografija snimljenih Nexus 5X aparatom. To nije ni dobro ni loše, vizuelno se čini da kvalitet fotografija snimljenih sa LG G4 bledi. Sa druge strane, G4 su upotrebljive dok fotografije snimljene sa 5X ne nude mogućnost editovanja.

Drugo, tu je HDR efekat. Zanimljiva stavka u okviru Nexus modela koja daje veći broj informacija u okviru svetlih oblasti rama.

Treće – ugao je veći kod LG G4.

Četvrto – redukcija šuma. Sve se svodi da lični izbor. Lično ne volim da je zvuk opterećen i težak za obradu od strane softvera. U slučaju LG G4 softvera, reč je o „C“ kategoriji, pa je deo detalja izgubljen. To kažem zato što su originalne fotografije u RAW formatu jasne iako ima prilično šuma. Međutim, priroda šuma je prijatna za oko. U slučaju Nexus 5X radi se o minimalnoj obradi šuma, softver se fokusira samo na reprodukciju boja, uravnoteženje belog i kontrast. Ponekad kada se radi uređivanje video sadržaja, slika postaje daleko oštrija. Isto se može reći za snimke snimljene Nexus 5X aparatom – fotografije se čine oštrijim.

Peto – detalji. Oba modela obezbeđuju odličnu oštrinu. U slučaju LG, pozicija sočiva daje manje kontrasta a u slučaju Nexus-a – više kontrasta. Vizuelno se čine da su 5X fotografije zanimljivije. Međutim, to je pogrešan zaključak. Usled visokog kontrasta nedostaju neki detalji fotografije.

Šesto. Uravnoteženje belog kod G4 i Nexus 5X može se porediti. Aparati odlično obrađuju fotografije, ali LG G4 je ipak inferiorniji.

Sedmo – snimanje noću. Ovde počinje bitka za kvalitet. G4 pametni telefon ne samo da je opremljen laserskim fokusom koji je bolji nego kod Nexus 5X, već i optičkom stabilizacijom. Prema tome, G4 ima prednost po pitanju brzine zatvarača i minimalne ISO vrednosti. Šta, u stvari, softver kamere radi: povećava brzinu zatvarača, na primer, na 1/14 i redukuje ISO na 400-500. U isto vreme, softver Nexus 5X brzinu povećava na 1/25 i ISO na 800 i više. Naravno, uz povećani šum. Međutim, treba još jednom pohvaliti programere za kreiranje fantastičnog softvera za Nexus kameru: čak su i fotografije sa visokim ISO vrednostima odličnog kvaliteta, uporedive sa fotografijama LG G4. Još nešto, činjenica je da G4 odlikuje F1.8 a Nexus 5X F2.0. To se čini kao mala razlika ali zamućenost pozadine je daleko veća kod fotografija snimljenih sa G4.

Za one koji nisu razumeli: kamera Nexus 5X modela može zadovoljiti i zahtevne korisnike kao što sam ja. Optički modul je odličnog kvaliteta a softver za obradu je odlično napisan.

Trajanje baterije

Aparat ima uklonjivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2700 mAh. LG Nexus 5X prilikom testiranja izdržao je jedan dan uz pola sata razgovora, 10 – 20 SMS poruka, Gmail, 3 – 4 sata reprodukcije muzičkih sadržaja i oko 1 – 2 sata upotrebe mobilnog interneta (Twitter, Instagram, Facebook, pretraživač). U suštini, nema puno razlike u vremenu rada između LG G4 i Nexus 5X, budući da su oba izdržala jedan čitav da uz umerenu upotrebu.

Platforma, memorija

LG G4 odlikuje četvorojezgarna Qualcomm Snapdragon 808 platforma (MSM 8992) radnog takta 1.44 GHz (Cortex – A53) i dvojezgarna 1.8 GHz (Cortex-+A57) i Adreno 418 GPU jedinica. Uređaj ima 2 GB RAM-a i 16 ili 32 GB ugrađene memorije uz slot za memorijsku karticu.

Izbor platforme nije najbolji ali je prikladan kao i kod LG G4. Naročito zbog toga što je rezolucija ekrana Nexus 5X modela niža a samim tim su i zahtevi za performanse manji nego kod G4. Qualcomm 808 platforma obezbeđuje odličan nivo performansi i nema nedostatke koje ima 810.

Testovi performansi

Što se tiče celokupne brzine LG Nexus 5X, sve je u redu. Pametni telefon odlično radi, bez ikakvih usporavanja. Naravno, ukoliko tražite dlaku u jajetu onda su to mikro zaostaci u odzivu ekrana i prilikom skrolovanja menija, ali to ne predstavlja nikakav problem. Niže su dati rezultati testiranja Nexus 5X u okviru Antutu testa.

Povezivanje

Pametni telefon radi u okviru GSM, HSDPA i LTE mreža a tu je i podrška za sve LTE frekvencije opsega, a prilikom testiranja uređaj je bez problema radio i sa mrežama četvrte generacije.

USB. Za PC sinhronizaciju i prenos podataka koristi se USB Type-C kabl i USB 2.0 interfejs.

Bluetooth. Obezbeđen je ugrađen Bluetooth 4.2 sa podrškom za A2DP, LE (Low Energy) i Apt-X formate.

Wi-Fi (802.11a / ac / b / g / n). Nexus 5X koristi dual-band Wi-Fi modul, a ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i kod drugih modernih Android pametnih telefona, 5X podržava mobilni internet preko Wi-Fi rutera kao i DLNA i Wi-Fi Direct standarde.

NFC. Standardni interfejs za sve vodeće Android bazirane telefone od 2013. godine koji odlikuje i LG i Nexus 5X. Aktivira se u okviru menija za podešavanje „Sharing and Connection“.

Navigacija

Pametni telefon odlikuje podrška za GPS/ŽA-GPS i GLONASS satelite koje pronalazi za rekordno minimalno vreme. Specijalni navigacioni softver u okviru Android telefona je odavno izbačen a proizvođači se fokusiraju na unapred učitane Google Maps pa ni LG Lexus 5X nije izuzetak po tom pitanju.

Softverske karakteristike i softver

Pokreće ga Android 6.0 Marshmallow operativni sistem bez ikakvih dodataka, skinova ili programa drugih proizvođača. Koristi fabrički operativni sistem i to je jedna od prednosti telefona sa Nexus oznakom.

Za vlasnike uređaja sa Android 5.1 sistemom nema mnogo vidljivih izmena. Unapređena je optimizacija potrošnje energije uz dodate nove dozvole za aplikacije i druge dodatke, ali uopšteno gledajući, to je standardni Android.

Zaključak

Kvalitet prijema signala je odličan, jačina melodije zvona nešto iznad proseka pa ćete poziv odlično čuti. Slušalica je takođe kvalitetna pa ćete sagovornika čuti i u okviru bučnog okruženja. Snaga vibracije je prosečna.

Cena Nexus 5X se razlikuje u odnosu na količinu memorije a direktan je konkurent LG G4. Uprkos činjenici da Nexus 5X ima manji ekran, dimenzije uređaja su slične kao i karakteristike aparata. Kada je reč o LG G4 – tu je prisustvo slota za memorijsku karticu, dizajn, uklonjiva baterija, veća dijagonala i rezolucija ekrana, 3GB RAM-a i prilagodljiva kamera koja omogućava snimanje fotografija prirodnih boja uz mogućnost dalje obrade (naročito prilikom snimanja u RAW manuelnom režimu rada).

Kada govorimo o LG Nexus 5X – tu je prisustvo skenera otiska prstiju, kompaktne dimenzije, kamera nudi softver za impresivne fotografije a tu je i Android 6.0 Marshmallow operativnog sistema koji nudi mogućnosti unapređenja na buduće nove verzije. LG Nexus 5X zaslužuje pohvale ali se ne može reći da je u pitanju savršen telefon. To je veoma dobar telefon koji nudi balansirane performanse uz kompletan set karakteristika idealan za one koji vole čist Android. Jedino pitanje koje se postavlja kada je reč o Nexus 5X modelu jeste njegova cena pa je potrebno u obzir uzeti prednosti koje ovaj model nudi u odnosu na druge pametne telefone.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024