Nexus 6P 2015
2015. godina
5.7" OLED, 71.4% body
10% 810, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3450 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei Nexus 6P 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Nexus 6P 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Nexus 6P 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Nexus 6P

Karakteristike

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Materijali kućišta: aluminijum i plastika
  • OS: Android 6.0
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 810
  • Procesor: dva quad-core: Cortex-A53 (1.55 GHz) i Cortex-A57 (2 GHz)
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 32/64/128 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), dual-band, Bluetooth 4.2 LE (A2DP, EDR), USB Type C za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priklljučak za slušalice,
  • Ekran: 5.7 inča kapacitivni, AMOLED-matrix, 2560x1440 piksela (QHD), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja, oleofobski sloj
  • Kamera: 12 MP, video snimanje u UHD (3840x2160 piksela), optička stabilizacija, LED blic, dve nijanse
  • Prednja kamera: 8 MP, video snimanje FHD
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, žiroskop, senzor ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 3450 mAh kapaciteta
  • Dimenzija: 159.3 x 77.8 x 7.3 mm
  • Masa: 178 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa perosnalnim rčaunarom (takođe deo punjača)
  • Dokumentacija

Jedinica koja je korišćena u toku testiranja imala je samo kratki USB Type C kabl koji više liči na microUSB, a vrlo brzo ćete se navići na mogućnost priključivanja obe strane kabla.

Izgeld, materijali, kontrole, izrada

Nexus linija obično ima autentični dizajn. Kao po pravilu, reč je o aparatu uobičajenog dizajna (naravno, ne uzimajući u obzir crvenu GL Nexus 5 liniju). Nexus 6P sa jedne strane predstavlja logičan nastavak dizajna prethodnih modela, a sa druge, upotreba aluminijumskog poklopca daje mu posebnu originalnost i praktičnost.

Sa prednje strane nalazi se 8 MP kamera, senzor osvetljenja i blizine, kao i dva stereo zvučnika. Odlikuje ih odličan kvalitet zvuka koji pri maksimalnom osvetljenju gubi na kvalitetu.

Sa desne strane vidljiv je taster jačine zvuka i ON/OFF taster, oba izrađena od aluminijuma. Odlikuje ih kratka putanja i karakteristični meki zvuk „klik“ i veoma su komforni za upotrebu.

Sa leve strane je prostor za nanoSIM karticu i nema nijednog drugog elementa.

Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice, a sa donje USB Type-C port.

Zadnji poklopac je izrađen od aluminijuma, a od kontrola tu se nalazi čitač otiska prstiju.

U prodaji će biti dostupne četiri kolor opcije Huawei Nexus 6P: beli, crni boje srebra i boje zlata.

Uređaj odlikuje odličan kvalitet izrade, svi delovi su čvrsto zategnuti i daje utisak monolitnog blog aparata.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Huawei Nexus 6P 159.3 77.8 7.3 178
Motorola Nexus 6 159.3 83 10.1 184
Samsung Galaxy Note 5 153.2 76.1 7.6 171
Apple iPhone 6S Plus 158.2 77.9 7.3 192

Dimenzije Nexus 6P modela mogu se uporediti sa svim većim fablet konkurentima.Ipak, to ne opovrgava činjenicu da je ovaj pametni telefon veoma veliki, pa to treba imati na umu ukoliko ste ranije koristili iPhone 6 ili Android pametne telefone sa 5-inčnim ekranima. Potrebno je neko vreme a se naviknete na ovakvu dijagonalu ekrana. Sa druge strane, ovakve dimenzije ekrana sigurno će se dopasti onima koji vole velike ekrane.

On the other hand, these dimensions are due to screen size, so that fans of large displays can only rejoice.

Poređenje sa Apple iPhone 6 i Asus ZenFone Selfie modelima

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.7 inča
Rezolucija ekrana 2560x1440 piksela
Gustina ekrana PPI 518
Tip matrice AMOLED
Zaštitni lsoj Glass Gorilla Glass 4
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenosti prisutna
Podrška za multitouch Prisutna za deset istovremenih pritisaka

Odmah na početku testiranja postalo je jasno da nešto nije u redu sa ekranom. Čini se da je dobar: visok nivo osvetljenja, odličan kontrast, dobro ponašanje na suncu i maksimalni uglovi osvetljenja.

Ali jasno je da su boje prezasićene, što je karakteristika prvih AMOLED ekrana. Tu je i PenTile, a uprkos visokoj rezoluciji i dalje je vidljiv. Zbog njega prikaz fonta na ekranu izgleda slabašno.

Google navodi da je korišćen isti ekran kao i kod Galaxy Note 5. U suštini, to nije istina (nije moguće pronaći potvrdu za ovu informaciju). Ekran 6P Note 5 inferioran je samo po jednom parametru – renderovanju boje. Činjenica je da ćete morati da se naviknete na boje ekrana Nexus 6P budući da postoji samo dva režima rada: Standardi i sRGB, u okviru ovog drugog boje su isprane.

Jedna od zanimljivih opcija jeste mogućnost prikazivanja obaveštenja na zaključanom ekranu u crno-beloj boji. Zaista izgleda lepo i impresivno.

Ekran Nexus 6P je dobar u većini podešavanja ali boje su prezasićene a to ne možete da menjate na regularan način.

Skener otiska prsta

Odabir lokacije čitača otiska prstiju nije najsrećniji budući da se nalazi sa zadnje strane. Činjenica je da niko ne uzima telefon u ruku tako da odmah postavi prst na skener, pa je njegova upotreba zaista nezgodna.

Međutim, on odlično funkcioniše. Google je uradio pravu stvar: kada dotaknete skener uređaj se odmah otključava za razliku od iPhone modela i njegovog Touch ID koji podrazumeva prvo pritisak tastera a zatim i držanje prsta na tasteru u trajanju od pola sekunde. Implementacija otključavanja je lakša kod Nexus-a, a lokacija skenera je daleko bolja nego kod iPhone-a.

Operativni sistem

Ključna prednost čitave Nexus linije jeste mogućnost prelaska na Android 6.0, pa samim tim ni Nexus 6P nije izuzetak. Uređaj pokreće čist Android 6.0 bez ikakvih dodataka. Sve izmene su prijatne a spisak aplikacija je jasno odrađen.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
CPU Dva quad-core: Cortex-A53 (1.55 GHz) i Cortex-A57 (2 GHz)
GPU Adreno 430
Količina RAM-a 3 GB
Interni skaldišteni kapacitet 32/64/128 GB
Dostupan slot memorijske kartice Ne

Po pitanju brzine rada uređaja nema nikakvih žalbi: pretraživač, e-pošta, meniji, podešavanja i aplikacije, između ostalog. Sve ovo u okviru Nexus 6 radi besprekorno. Sve moderne igre rade odlično u okviru ovog pametnog telefona i uz maksimalna podešavanja.

Uređaj se periodično zagreva, ali zagrevanje nije na zabrinjavajućem nivou.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3450 mAh
Tip baterije Ne ukloniva, Li-Pol
Breoj sati glednaja video sadržaja u HD pri maksimalnoj osvetljenosti (airplane mode) 9:00
Broj sati čitanja pri 30% osvetljenosti (airplane mode) 13.5 sati

Tokom testiranja često je korišćen mobilnih internet za pregled pošte, upotrebu Twitter servisa, surfovanje internetom, društvene mreže i druge aktivnosti. Većina telefona u ovakvom režimu upotrebe nudi maksimalno tri sata aktivne upotrebe ekrana. U slučaju Nexus 6P možete računati na 4.5 – 5 sati uz 50 - 60 odsto osvetljenja, što je veoma dobro.

Još jedan veoma važan parametar: kada je telefon u fazi mirovanja, nema pozadinskog osvetljenja. Veliki broj Android pametnih telefona do ujutru u potpunosti isprazni bateriju. U slučaju Nexus 6P, za deset sati izgubio je samo 7 odsto baterije, uprkos činjenici da su bežični moduli i sinhronizacija bili aktivni.

Pametni telefon ne nudi podršku za Qualcomm Quick Charge što je veliki minus po mom mišljenju. Primera radi, za punjenje Nexus 6P preko Tronsmart punjača koji podržava QC potrebno je samo dva sata.

Vlasnici komercijalnih Nexus 6P modela navode da uređaj podržava Rapid Charge punjenje koje traje 1.5 sat i preporučuju da se ne koriste kineski USB Type C kablovi.

Kamera

Telefon ima dve kamere: Glavna kamera nudi 12 MP rezoluciju, autofokus, LED blic u dve nijanse, laserski fokus i mogućnost 4K snimanja, dok prednja kamera nudi 8 MP autofokus i mogućnost FHD snimanja.

Sve fotografije snimljene glavnom kamerom snimljene su u HDR + režimu, a u okviru Nexus linije ova kamera je veoma brza i snima fotografije visokog kvaliteta.

Snimanje tokom dana. Oštrina slike je vidljiva čitavom površinom, ali i blaga zamućenost u gornjem levom uglu, ali prosečnom korisniku to neće biti bitno. Minimalna ISO vrednost je iznad 80. Nije loše, ali većina kamera bez problema radi i sa 50. U toku oblačnih dana minimalna vrednost nije davala dobre rezultate. Minimalna je oko 1/7000 u sekundi, a maksimalna - 1/7.

Detalji su odlični, a softver ne vrši veštačko unapređivanje oštrine slike, kao što je to slučaj sa Nexus 5X modelom. Uravnoteženje belog takođe vas neće razočarati, što je takođe plus.

Dinamički opseg u okviru senki je blago izgubljen, ali slika izgleda prirodno bez ikakvog unapređenja kontrasta.

Fokus je brz i precizan, a koristi se laserski fokus.

Niska osvetljenost. U slučaju slabijeg osvetljenja vidljiv je šum ali ništa što bi u velikoj meri pokvarilo utisak. Mora se odati priznanje programerima budući da su odradili odličan posao pa i uz ISO 1600 fotografije odlično izgledaju. Kod slabijeg osvetljenja šum je očekivan a u ovom slučaju rezultat je više nego zadovoljavajući.

Makro. Aparat snima fotografije odličnog kvaliteta i sa kratke distance. Međutim, minimalna distanca je približno 10 cm, ali je ipak vidljiv šum.

Portret.Kamera je odlična za kreiranje portreta, ugao vidljivosti je širok pa su čak i fotografije sa razdaljine od pola metra vrlo dobre. Malo je pozadina razdvodnjena, a akcenat je stavljena na prednji objekat.

Selfi. 8 MP je sasvim dovoljno za snimanje „selfi“ fotografija visokog kvaliteta. Otvor blende je F2.4. Prilikom testiranja, od deset fotografija fokus je dobar tek na nekoliko. Fokus nije brz ali je reč o laserskom fokusu. Međutim, brzina nije od presudne važnosti u slučaju snimanja selfi fotografija.

Kvalitet fotografija je vrlo dobar, ne samo za gledanje preko ekrana pametnog telefona već i za štampanje, ukoliko je potrebno.

Čak i uslovima lošeg osvetljenja, dobijaju se dobre fotografije: ISO 900 – 1400 fotografije su veoma dobre. I ovoga puta treba zahvaliti programerima za dobro odrađen posao.

Video. Uređaj nudi i 4K i 1080p video sadržaje. Ukoliko ne pomerate aparat, slika nudi odličan nivo detalja i jasne slike. Tu je i elektronska stabilizacija slike.

Uz dovoljno osvetljenja, video odlično izgleda.

Zvuk je takođe vrlo dobar budući da Auto Level Control 100 odsto upravlja njime, a sasvim drugi problem je nedostatak stereo zvuka.

Najvažnije od svega: kamera je vrlo dobra, snimci su odličnog kvaliteta u svim uslovim osvetljenja, video je prosečnog kvaliteta, a zvuk će se dopasti onima koji vole da snimaju koncerte (u jednom od video primera snimljen je jazz bend).

Prednja kamera

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.2 LE, podržava sve popularne profile uključujući A2DP
GPS Prvo pokretanje traje smao dve sekunde
Mobilni podaci GSM 900/1800/1900, 3G, LTE
NFC Prisutan

Deo bežičnog interfejsa je kompletan set: dual-band Wi-Fi i podrška za standardni .ac, kao i najnovija verzija Bluetooth 4.2 LE i brzi start GPS-a.

Zaključak

Na kvalitet glasa nema nikakvih zamerki, odlično ćete čuti sagovornika i on vas.

Cena aparata u beloj i crnoj boji se razlikuje u odnosu na cenu aparata u boji srebra ili zlata.

Cene aparata su visoke ali na tako nešto mnogo drugih činioca ima uticaj, a ovaj model ima mali broj konkurenata.

Neke od glavnih prednosti Nexus 6P su aluminijumsko kućište, brzi čitač otisaka prstiju, odlične performanse, odlična kamera i dugo trajanje baterije. Naravno, ima i mane a one se pripisuju lošoj kalibraciji ekrana i nemogućnosti podešavanja istog, a tu je i loša pozicija čitača otisaka prstiju.

Glavni konkurenti ovom modelu su Apple iPhone 6s Plus i Samsung Galaxy Note 5. Može se reći da Nexus ima najbolji ekran. Note 5 ima multifunkcionalnu S Pen olovku i funkcionalniju kameru. Kada je reč o iPhone 6s Plus, moramo pomenuti i operativni sistem, ukoliko ste navikli na iOS. Ipak, oba uređaja su daleko skuplja nego Nexus 6P (ako govorimo o verziji sa 128 GB), a ni po drugim aspektima nije inferiorniji.

Ovaj aparat je mnogo više dobar nego loš ali ga prati visoka cena koja će sigurno šokirati zaljubljenike u Nexus liniju. Ali ukoliko želite vodeći fablet model sa najnovijim Android operativnim sistemom, onda nemate izbora. Ukoliko vam je update veoma važan, onda treba da se držite isključivo Nexus modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024