Lumia 950 Dual SIM2015
2015. godina
5.2" OLED, 70.5% body
8% 808, Microsoft Windows 10
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
18W, 3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 20MP
Test mobilni telefon Microsoft Lumia 950 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Lumia 950 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Lumia 950 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Windows Mobile 10 glavnog modela - Lumia 950 DS

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Windows 10 Mobile
  • 5.2 inčni AMOLEDekran, rezolucija 2560x1440 piksela, 565-ppi, automatsko podešavanje jačine zvuka, Corning Gorilla Glass 3
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 808, 6 jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Adreno 418 GPU
  • RAM 3 GB, 32 GB ugrađene mmeorije, podrška za kartice kapaciteta do 200 GB
  • Prednja kamera 5 megapixels, glavna 20, PureView, Carl Zeiss, f / 1.9
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, vreme trajnja baterije - razgovor 23 časa, režim mirovanja 288 sati, slušanje muzike do 67 sati
  • LTE cat.6, glas preko LTE
  • GPS / GLONASS
  • Wi-Fi 802.11a / b / g / n (MIMO), Bluetooth 4.1, USB Type C (USB 3.1), NFC
  • nanoSIM (u DS verziji dve kartice)
  • Continuum
  • Otključavanje preko očitavanja oka
  • Dimenzije - 145x73.2x8.2 mm, masa - 150 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh
  • Punjač
  • USB Type C kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Za kompaniju Microsoft, predstavljanje modela 550/950/950 XL je krajem prošle godine bilo iznuđeno obzirom da je kompanija već poručila komponente za ove uređaje, kao što je čipset kompanije Qualcomm i morala je jednostavno da ih negde utroši. Sredinom prošle godine, kada su ove komponente naručivane, kompanija je imala velike nade koje je polagala u Windows 10 Mobile operativni sistem i jednostavno nije postojao rezervni plan. Nemogućnost da se ispune planovi kada je reč o Windows Mobile 10 je doveo kompaniju u situaciju da mora da predstavi neke telefone, a izbor je pao na pomenute modele, bez nekih velikih iluzija kakva bi prodaja mogla da bude.

U suštini, model koji je nazvan Lumia 950 je prebačen da se pojavi krajem 2016. godine i trebalo je da bude dostupan sa drugačijim operativnim sistemom ako se planovi kompanije ponovo ne promene. Njegove specifične karakteristike su trebale da budu tanko metalno kućište, usaglašenost sa glavnim modelima drugih kompanija po pitanju materijala. Međutim, Microsoft je odlučio da ipak predstavi neki model i smatrao da kada se on pojavi, na tržištu može da generiše makar neku prodaju.

Nivo prodaje ovih modela je prilično nizak.

Ovaj model se prodaje uz model Lumia 950 XL koji se neznatno razlikuje od 950 modela po većem ekranu i drugom čipsetu (Snapdragon 810) kao i mogućnošću vodenog hlađenja. Međutim, reč je generalno o istim modelima sa svim njihovim prednositma i manama.

Ovaj model iako je zamišljen kao model za masovno tržište. Od decembra od marta, kompanija nije našla za shodno da popravi neke sistemske greške u okviru svog operativnog sistema, što sugeriše da ovi uređaji nisu na listi prioriteta kompanije i da ona ne obraća mnogo pažnje na njih.

Dizajn, veličina, kontrole

Navikli smo na činjenicu da kada je reč o glavnim modelima kompanije se trude da sve savršeno funkcioniše kako po pitanju izrade, rada tako i materijala. U sezoni 2015, trend je bio da se glavni modeli bazirani na staklu i metalu kao prevlađujućim materijalima za kućište i to su prihvatile sve kompanije. Iznenađenje je bilo veće kada smo uzeli u ruku ovaj model obzirom da je Microsoft odlučio da za njegovo kućište koristi plastiku, istu onakvu kakvu koristi i kod najjefitnijih modela. Vizuelno, dva Lumia modela su gotovo identični, ali ako moramo da napravimo razliku reći ćemo da je plastika bolja kod modela Lumia 950, ali je to toliko teško vidljivo, gotovo nevidljivo na prvi pogled. Takođe, ako pogledate ponudu Android telefona videćete da postoji ogroman broj uređaja koji su tri ili četiri puta jeftiniji od Microsoft ponude, a koje karakteriše isti kvalitet plastike. .

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S6 EDGE +

Dizajn kućišta ovog modela je tipičan za Lumia liniju. Nije moguće kupiti zamenske elemente kućišta drugih kompanija a od kolor opcija na raspolaganju su samo dve boje – crna i bela što definitivno ne doprinosi tome da ovaj model bude zanimljiviji.

Dimenzije telefona su 145x73.2x8.2mm, dok je njegova masa 150 grama. Tipično za glavne model, ali imajući u vidu da je kućište plastično ovaj uređaj je teži od svojih konkurenta koji poseduju metalno kućište.

Sa zadnje strane uređaja možete videti dve rupice mikrofona, koliko ih ima i sa prednje strane. Sistem za smanjenje šuma je savršeno implementiran a ovi mikrofoni se koriste kada se snima video (Lumia Rich Recording).

Sa zadnje strane možete videti sočivo 20MP kamere do koje se nalazi Triplex LED blic i zvučnik. Sa desne strane je smešten on/off taster, taster kamere i taster za podešavanje jačine zvuka.

Iznad ekrana možete videti prednju kameru, senzor blizine, kao i senzor prepoznavanja oka. Ekran štiti Corning Gorilla Glass 3, prisutan je oleofobski sloj, ali otisci prstiju ostaju.

Kućište je lako za otvaranje, unutra ćete naći slot memorijske kartice kao i SIM kartica, dok je baterija ukloniva. Sa donje strane nalazi se USB Type-C konektor. Postoji određeni bug koji se manifestuje time da ako povežete kabl za punjenje on sa druge strane nije povezan sa punječm, ekran se uključuje i prikazuje da je punjenje počelo.

Generalno, dopada nam se kvalitet izrade ovog uređaja.

Ekran

Model odlikuje 5.2-inčni AMOLED ekran rezolucije 2560x1440 piksela, 565-ppi, automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja i Corning Gorilla Glass 3 zaštita. Prisustvo AMOLED ekrana omogućava realizaciju prikaza ekrana crno bele boje u režimu mirovanja, kao i prikaz dodatnih informacija. Ovo je veoma korisna karakteristika za veliki broj ljudi, ista kao ona kod Lumia uređaja, dostupna je i kod modela sa IPS matricom.

Kvalitet ekrana je odličan, nije najbolji koji je dostupan ali je iznad proseka po pitanju svojih karakteristika. Renderovanje prikaza je odlično, ali bi bilo bolje da je osvetljenje bolje. Pri direktnim sunčevim zracima, prikaz na ekranu bledi i nemoguće je pročitati informacije koje se prikazuju.

Ovoga puta reč je o pojednostavljenom ekranu. Kod prethodnih modela bio je obezbeđen dodatni sloj koji je omogućavao korišćenje ekrana prilikom nošenja rukavica ali kod ovog modela to nije slučaj. Međutim, to nije nešto što će imati veliki uticaj na korisnike, dok je osetljivost ekrana odlična za svakodnevnu upotrebu. Ekran će vrlo brzo biti prekriven otiscima prstiju, ali to je nešto što je neizbežno kada su u pitanju ekrani ove dimenzije.

Ekran nije najbolji koji je dostupan na tržištu ali nije ni najgori. Daleko je iza vodećeg Samsung modela koji je nekoliko generacija ispred konkurencije kada je reč o AMOLED ekranu, a u potpunosti je uporediv sa vodećim modelom kompanije Motorola.

Baterija

Model podržava Qi bežično punjenje koje se u prošlosti smatralo fantastičnom opcijom dok i drugi proizvođači nisu počeli da ubacuju ovu funkciu u svoje vodeće modele. Danas ova karakteristika nije nimalo iznenađujuća ali korisnici retko koriste mogućnost bežičnog punjenja. Aparat odlikuje litijum-jonska baterija kapaciteta 3000mAh, što je generalno dobra ideja. Punjač je izrađen iz jednog modela a razlog za to je činjenica da je u pitanju 3A (5B) a kompanija je želela da bude sigurna da se ne koriste USB Type C žične konekcije što može dovesti do spaljivanja konektora. Nažalost, aparat ne odlikuje brzo punjenje budući da je potrebno približno tri sata da se baterija u potpunosti napuni.

Proizvođač tvrdi da uređaj može raditi do dvanaest dana u režimu mirovanja (uz dve SIM kartice) – do 18/23 sata razgovora (3G/2G), do deset sati reprodukcije video sadržaja kao i do 9.5 sati korišćenja Wi-Fi mreže.

Testirani model radio je po nekoliko sati u režimu mirovanja u trajanju od nekoliko dana, a softver koji ga pokreće nije najbolje moguće rešenje budući da dolazi do brzog pražnjenja baterije. Uprkos tome što su od beta verzije mnogobrojne slabe tačke ispravljene, ostalo je mnogo toga što je potrebno popraviti. Reprodukcija video sadržaja uz najjače osvetljenje moguća je u trajanju od maksimalno sedam sati.

Uređaj sigurno neće pobiti nikakve rekorde i gotovo je nemoguće sa sigurnošću reći kako će se ponašati, što nikako nije prijatno saznanje. Povezivanje druge SIM kartice ukoliko je signal slab sigurno će dovesti do ubrzanog pražnjenja baterije, što je u potpunosti suprotno od onoga što inače beleže Lumia modeli.

Povezivanje

Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 a / b / g / n (MIMO), USB Type C, NFC, Bluetooth 4.1 - pun opseg standardnih profila, WCDMA, LTE.

LTE FDD mreže: Opseg 1 (2100 MHz), Opseg 2 (1900 MHz), Opseg 3 (1800 MHz), Opseg 4 (1700/2100 MHz), Opseg 5 (850 MHz), Opseg 7 (2600 MHz), Opseg 8 (900 MHz) Opseg 12 (700 MHz) Opseg 17 (700 MHz) Opseg 20 (800 MHz) Opseg 28 (700 MHz).

Čipset, memorija, performanse

Srce aparata čini Snapdragon 808 procesor sa šest jezgara i 1.8GHz brzinom radnog takta. Interfejs je veoma brz, što je tipično za ovakva rešenja. Ima 3GB RAM memorije, 32GB ugrađene memorije i podržava kartice do 200GB.

Uređaj brzo radi, bez ikakvih problema sa interfejsom dok se eventualni problemi vezuju sa softverom drugih proizvođača koji jednostavno nije optimizovan za ovaj operativni sistem.

Camera

Prednja kamera - 5 MP.

Aparat nudi 20MP PureView kameru sa Carl Zeiss sočivima. Na prvi pogled, kamera snima uobičajene slike koje nisu uvek preterano zanimljive. Međutim, potrebno je pogledati ih preko ekrana računara i utisak se odmah menja. Fotografije su odličnog kvaliteta uz fokus na detalje i odlično renderovanje boja. Sigurno je da postoje stavke po kojima se može porediti sa nekim od najboljih kamera na tržištu, ali još sigurnije je da je reč o veoma dobroj kameri koja je iznad proseka. Kvalitet fotografija će sigurno zadovoljiti većinu korisnika. Isti interfejs kamere je korišćen i kod drugih Lumia telefona tako da ovde nema ničeg neobičnog.

Primeri fotografija

Pogledajte primere fotografija u poređenju sa fotografijama modela Samsung S6 EDGE Plus, kaoi primere video klipova.

Lumia 950, S6 EDGE Plus

Primer video klipa 1 (MP4, 35 MB) >>>

Primer video klipa 2 (MP4, 41 MB) >>>

Primer video klipa 3 (MP4, 41 MB) >>>

Softver - Windows Mobile 10

Među onim što nudi Windows Hello, tu je i autorizacija skeniranjem oka, telefon se automatski otključava a nošenje naočara ne predstavlja problem. Ova funkcija odlično radi, daleko bolje nego kod konkurentskih modela.

Druga karakteristika je Continuum, mogućnost povezivanja telefona na monitor i korišćenja aplikacija, npr. MS Office, preko velikog ekrana. Za ovo je neophodan MS Display Dock, ali treba naglasiti da je on veoma težak te da zahteva nošenje velikog broja kablova sa sobom.

Utisci

Kvalitet glasa je odličan, a sistem od četiri zvučnika odlično radi svoj posao. Jačina zvučnika je vrlo dobra, dok su jačina melodije zvona i vibracije prosečni.

Cena ovog aparata je i dalje visoka, naročito kada se u obzir uzme činjenica da nije izrađen od najskupljih materijala.

Glavna zamerka kada je reč o ovom modelu odnosi se na njegov softver.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024