P9 4GB, 64GB, Dual SIM2016
2016. godina
5.2" LCD, 72.9% body
16% 955, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei P9 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P9 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P9 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Huawei P9 (EVA-L09)

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: metal, staklo, plastika
  • Operativni sistem: Android 6, korisnički interfejs Huawei EMUI 4.1
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 6, dve SIM-kartice (dve - nanoSIM)
  • Platforma: Hisilicon Kirin 955
  • Procesor: osam jezgara - četiri 1.8 GHz (Cortex-A53) i četiri 2.5 GHz (Cortex-A72), big.LITTLE
  • RAM: 3/4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32/64 GB, microSD slot za memorijsku karticu, kombinovan sa drugim slotom za SIM karticu
  • Interfejsi: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), konektor USB Type-C (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak, DLNA, NFC
  • Ekran: IPS LCD, 5.2 inča, 1920x1080 piksela (FullHD), automatkso podešavanje nivoa osvetljenja, sigurnosno staklo
  • Glavna kamera: dva modula 12 MP, f / 2.2, veličina piksela- 1.25 mikrometra, dual LED blic (radi kao baterijska lampa), Laserski fokus
  • Prednja kamera: 8 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Dodaci: čitač otiska prsta
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, senzor osvetljenja. žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 3000 mAh kapacitet
  • Dimenzije: 145x70.9x6.95 mm
  • Masa: 144 g

Prodajno pakovanje

Jedinica se prodaje u belom perforiranom kartonskom pakovanju. Sa prednje strane nalazi se Leica logo i natpis DUAL CAMERA. Dodatna oprema je smeštena u male zasebne kutije istog materijala kao što je i glavna kutija. Oprema takođe uključuje i metalni alat za uklanjanje SIM fioke, USB kabl Type C, slušalice koje su gotovo potpuna kopija EarPod modela kompanije Apple i AC adapter.

Uvod

Model Huawei P9 je premijeru imao početkom aprila u Londonu, a njegove performanse su bile poznate i pre same premijere ovog uređaja.

Sa naše tačke gledišta ovaj model ima jednu glavnu jedinstvenu karakteristiku - prisustvo dve glavne kamere. Za razliku od modela LG G5 koji ima jednu regularnu jedinicu i drugu širokog ugla, P9 poseduje dodatnu kameru koju karakteriše senzor crne i bele boje koji skuplja svu svetlost uvećavajući dinamički opseg i osetljivost. Pored toga, zahvaljujući drugom modulu moguće je da snimate fotografije koje karakteriše otvor blende od F0.95 do F16. Naravno, ovo je ostvareno pomoću softvera ali radi mnogo bolje nego sa konkurentskim modelima sa pojedinačnom kamerom.

Ostatak karakteristika nije naročito interesantan krajnjem korisniku: moćan čipset, dovoljno RAM-a za sve aplikacije, dobar ekran i tako dalje. Generalno ovaj model nudi sve što nude i ostali slični uređaji.

Ovaj model je najavljen u nekoliko verzija pa će tako kupcima na raspolaganju biti između ostalih i verzija sa 3GB sistemske memorije i 32GB skladišnog kapaciteta, zatim verzija sa 4GB RAM-a i 64GB skladištenog kapaciteta. Dostupan će biti i P9 Plus model koji će biti još skuplji i koji će takođe posedovati 4GB sistemske memorije i 64GB skladištenog kapaciteta.

Dizajn, veličina, kontrole

Novi Huawei model se teško razlikuje u odnosu na prethodni glavni model: isti oblik, isti materijali, isti osećaj korišćenja. Međutim, pitanje koje se postavlja je zašto bi se nešto fundamentlano menjalo kada će veliki broj korisnika preći sa P8 na P9 model uz zadržavanje istog operativnog iskustva.

Model P9 karakteriše gladak oblik kućišta, 2.5D staklo, ergonomski dizajn. Uređaj jako lepo stoji u ruci, usled njegovih zaobljenih ivica, a dimenzije ovog uređaja su 145x70.9x6.95mm.

Ekran ovog modela štiti Corning Gorilla glass staklo četvrte generacije. Vizuelno čini se da okvir ekrana ne postoji ali njegovim aktiviranjem sve dolazi na svoje mesto pa je okvir 3mm levo i desno što je veoma dobro.

Oleofobski sloj je naravno prisutan. Prst klizi savršeno po ekranu dok se otisci prstiju lako brišu.

Bočne stranice uređaja kao i veliki deo površine sa zadnje strane su napravljeni od aluminijuma. Neki delovi su polirani. Zaista, ovakav izgled nije iznenađenje. Svaki drugi kineski pametni telefon je napravljen tako i izgleda slično modelu Huawei P9.

Model EVA-L09 je dostupan u tri boje: zlatnoj, srebrnoj i sivoj. Dostupna je čak i ružičasto zlatna varijanta, odnosno varijanta u kombinacijama boje zlata i bele keramike.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se plastični umetak sa reči Leica Summarit ASPH koji je sličan po dizajnu elementima na prednjem panelu.

Kvalitet izrade ovog modela je odličan, ali uređaj ne poseduje pokretne delove sem fioke SIM kartice pa nema ni škriputavih zvukova.

Sa prednje strane u gornjoj zoni nalazi se prednja kamera, senzori, indikator propuštenih događaja kao i zvučnik za prenos glasa koji je veoma glasan pa će vas sagovornik čuti jasno i glasno.

Sa donje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice, glavni mikrofonm USB Type-C priključak i zvučnik.

Sa leve strane se nalazi metalna fioka za umetanje memorijske kartice i SIM kartice nano formata.

Postoje modeli sa dve SIM kartice EVA-L19 i EVA-L29. Sa desne strane se je taster za taster za uključivanje kao i taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa gornje strane nalazi se mikrofon za otkazivanje šuma.

Sa zadnje strane uređaja se nalaze dve kamere, dva LED blica koji svetle različitim bojama, laserski sistem vođenja za fokusiranje, dok je ispod senzor otiska prsta koji radi brzo i slično kao kod modela Samsung Galaxy S6.

Huawei i Apple iPhone 5

Huawei i LG G4

Huawei i Samsung Galaxy S6 (Pierre Cardin)

Ekran

Ovaj model je opremljen ekranom dijagonale 5.2 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 64x114mm, okvir sa gornje strane je 14mm, sa donje 16mm, a levo i desno oko 3mm. Dostupan je aktirefleksivni sloj koji je prilično efektivan.

Rezolucija ekrana modela P9 je Full HD, odnos stranica 16:89 dok je gustina 423 piskela po kvadratnom inču. IPS matrica nema vazdušni međuprostor.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje je 432 cd/m2, maksimalna osvetljenost crne obje je 0.55 cd/m2, a odnos kontrasta je 820:1.

Matrica ima najviše moguće osvetljenje, ali je i osvetljenje crne boje dosta dobro što znači da ekran neće biti potpuno nevidljiv prilikom izlaganja sunčevim zracima.

Jačina osvetljenosti je u normalnom opsegu, koji iznosi 2.13 pri čemu na osnovu podataka možemo da steknemo uvid da postoji jasan nedostatak crvene boje. Temperatura boja ne pluta i iznosi oko 800K. Podaci premašuju vrednosti sRGB trougla što znači da će boje biti veoma dobro zasićene.

Matrica modela Huawei P9 nudi odlične performanse ima jednu negativnu, vrednost crne boje je visoka što znači da crna boja neće uvek biti čista.

Uglovi vidljivosti

Bela boja

Siva boja

Osvetljavanje

Baterija

Uređaj koristi neuklonivu Li-pol bateriju kapaciteta 3000mAh.

U režimu rada koji smo testirali uređaj je radio oko dan ipo pri čemu smo ga koristili na sledeći način. Oko sat poziva, konstantna sinhronizacija sa WiFi (svakoga dana od 9 do 01h, Twitter, email, Skype, Whatsapp) 4 do 6 sati LTE konekcije. Ekran ovog uređaja je ukupno radio oko 4 časa.

Sa igrama je situacija nešto gora: baterija je trajala 3 do 4 časa kontinualnog igranja.

U prodajnom pakovanju nalazi se AC adapter jačine struje 2A. Uređaj podržava brzo punjenje, tako da se od 0 do 100 procenata baterija napuni za oko sat i deset minuta.

Komunikacija

Uređaj radi na samo u 2G i 3G mrežama veće i 4G CAT 6:

  • 4G TDD LTE: Band38 / 39/40
  • 4G FDD LTE: Band1 / 2/3/4/5/6/7/8/12/17/18/19/20/26/28
  • 3G UMTS: 800 (B6, Japan) / 800 (B19, Japan) / 850/900 / AWS / 1900 / 2100MHz (Band6 / 19/5/8/4/2/1)
  • 2G GSM: 850/900/1800 / 1900MHz

Huawei P9 model implementira originalnu funkciju koja nosi naziv Signal + 2.0 odnosno virtuelnu trostruku antenu. Ideja je da su višestruke antene integrisane u uređaj. U zavisnosti od toga kako držite uređaj vrši se promena antene koju uređaj koristi radi boljeg kvaliteta komunikacije. Tako je na papiru, ali u praksi nismo primetili neku promenu, naročito kada se uređaj poredi sa modleima kao što su Samsung Galaxy s6, Meizu Pro 5/6 ili drugi.

Dostupna je još jedna karakteristika: WiFi + 2.0. Uređaj se automatski povezuje sa najstabilnijom i najrobusnijom WiFi mrežom.

Takođe, dostupna je i NFC konektivnost (Kod modela L19 i L29 nije prisutna dok je ostatak karakteristika standardan za skupe Android smart telefone: GPS i GLONASS, WiFi, b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, USB 2.0 sa OTG.

Memorija i memorijske kartice

Zvanični sajt navodi da postoje tri verzije:

  • EVA-L09. Opremljen je sa samo jednom SIM kartom, nudi 3 GB RAM memorije i 32 GB interne memorija.
  • EVA-L19. Uređaj je opremljen sa dve SIM-kartice, a tu je i 3 + 32GB RAM.
  • EVA-L29. Ovaj aparat ima najviše funkcija. Ima dva slota za SIM kartice, 4GB RAM-a i 64 GB.

Verzije sa dve SIM kartice dele jedan slot sa memorijskim.

Kamere

Sledi najvažniji deo testa pošto je zanimljivo dobiti informacije koje se specifično odnose na kamere, parametre i funkcije, prednosti i mane modernog vodećeg pametnog telefona.

Da li je Huawei predstavio nešto revolucionarno u okviru modela P9?

Oba modula nude istu 12MP rezoluciju (BSI CMOS Sony IMKS286), f2.2 otvor blende, ugao gledanja 27 mm, 1.25 µm veličinu piksela. Ako pogledate u kameru, desni modul je dizajniran za snimanje u boji, a levi za monohromatsko snimanje. Činjenica da je modul koristi crno-beli senzor. Ovo je neophodno da bi se dobila maksimalna količina svetlosti. Na taj način senzor prima više informacija o dinamičkom opsegu i postiže se visoka osetljivost. Drugi modul je zadužen za boju. Dalji podaci se kombinuju od dve matrice.

Dve kamere su takođe potrebne za precizniji fokus, uprkos činjenici da postoji laserski autofokus i standardni kontrast.

Druga primena drugog modula – kadar sa F0.95 otvorom. Ovaj otvor imitira P9. U stvari, ovde ponovo imamo sukob softvera. Međutim, programerima kompanije Huawei mora se odati priznanje: ovaj put funkcija je daleko adekvatnija nego kod bilo kog drugog uređaja sa ugrađenim softverom za redukovanjem zamućenosti.

Sve oko kamere je prilično konfuzno pa nije jasno šta označava natpis Leica?

Huawei je prilično nejasno objasnio pojavu oznake poznate nemačke kompanije specijalizovane za proizvodnju optičkih sistema i uređaja precizne mehanike. Došlo je do apsurda: Huawei je optužen da je samo reč o marketinškom potezu te da Leica sa tim nema ništa. Odgovor nije trebalo dugo čekati - Pre nekoliko dana objavljena je zajednička izjava kompanija Huawei i Leica o P9:

"Zajednički razvoj je sastavni deo proizvoda, a Leica-in doprinos podrazumeva:

  • zajednički razvoj, evaluacija i optimizaciju optičkog dizajna sočiva u skladu sa Leica standardima;
  • zajednički razvoj dizajna modula kamere da bi se smanjio efekat rasute svetlosti ("efekat oreola i efekat sjaja");
  • procena kvaliteta slike u smislu boje/preciznosti reprodukcije boje, balans bele boje, smanjen efekat zalutale svetlosti ("odsjaj i efekat senke"), preciznost okidanja, dinamički opseg, oštrina i karakteristike šuma;
  • obrada slike korišćenjem dugoročnog Leica pregleda kada je reč o obradi signala obrada i optički sistem;
  • utvrđivanje usklađenosti sa najstrožijim standardima za Huawei proizvode serije da se obezbede proizvodi visokog kvaliteta".

Sada je postalo jasno da Huawei nije samo pomenuo Leica brend u svom proizvodu.

A sada o kvalitetu fotografija.

Snimci su odličnog kvaliteta: precizan balans bele boje, bez artefakata i odlične detalje. Smanjenjem nivoa kvaliteta osvetljenja, kvalitet naglo opada. Pojavljuje se primetan monohromatski šum, posebno u svetlijim oblastima, a detalji su sve lošiji.

Ne može se reći da P9 snima fotografije bolje nego G8 ili P8. Kada je reč o fotografijama snimljenim u popodnevnim satima, model jasno gubi bitku u odnosu na Samsung Galaxy S7 ili Apple iPhone 6S.

Takođe treba pomenuti brzi autofokus: po dnevnom svetlu je na nivou Galaxy S7 modela, dok je uveče nešto sporiji. Pored toga, fokus nije samo brz već i veoma precizan: kamera zumira uz veliku oštrinu, čak i pored nekoliko objekata.

Za kontrolisanje otvora blende potrebno je koristiti odgovarajuću ikonu. Najbolji savet bi bio da ne fotografišete sa veće udaljenosti od dva metra. Zatim je potrebno odrediti tačku fokusa i izabrati vrednost otvora blende od 0.95 do 16. Naravno, sve ovo je implementirano u softveru. O efektima je već bilo reči - kadar izgleda dobro, ali se često na fotografiji vide mrlje na pogrešnom mestu, deo predmeta je van fokusa i tako dalje. Probajte ali malo je verovatno da ćete ovo često koristiti.

U podešavanjima (sa leva na desno) može se videti Leica font. Iskreno, oni koji ne znaju o čemu se radi, sigurno neće razumeti.

Prisutna manuelna podešavanja: Fokus na tačku u centru i širom kadra; ISO opseg od 50 do 3200, brzina zatvarača od 1/4000 do 30 sekundi; podesite ekspoziciju, odaberite AF-S/AF-C fokus ili ručno odredite (kao i kod SLR fotoaparata), odredite balans bele boje.

Huawei P9 pametni telefon ima mogućnost slikanja u RAW formatu (DNG). Zapisivanje se vrši samo na internu memoriju. Veličina fajlova je između 15 i 30MB.

Što se tiče prednje kamere, ona beleži odlične fotografije širokog ugla.

Video se zapisuje u FullHD rezoluciji brzinom od 60 kadrova u sekundi. Kvalitet je normalan. Fokus je precizan i brz, dok je zvuk zaista sjajan: čist, unapređena stereo bazu zahvaljujući kojoj se čuje svaki detalj sa leve ili desne strane.

Primeri fotografija

Performanse

Srce uređaja čini Huawei Kirin 955, 64-bitni čipset sa 8 jezgara (4 x 2,5Ghz A72 + A53 4 x 1,8Ghz) i Mali-T880 grafika. P9 je veoma brz i nema slabe tačke. Nema problema sa igrama niti drugim aplikacijama na telefonu. Kućište se zagreva ali nije alarmantno.

Testovi

Softverska platforma

P9 pametni telefon pokreće Android 6.0 operativni sistem. Tu je i vlasnički EMUI 4.1 interfejs tako da od verzije 6 nije ostalo mnogo toga.

Multimedija

Model koristi svoj muzički plejer. Kvalitet zvuka na slušalicama je veoma dobar: svi tonovi dobro zvuče.

Zvuk sa zvučnika je čist i glasan, iznenađujuće glasan. U tom smislu, ima samo nekoliko konkurentskih modela.

Zaključak

Huawei P9 odaje pozitivan utisak kada je reč o uređaju izrađenog od kvalitetnih materijala, a ekran čini jedna od najboljih IPS matrica, a tu je i dobra kamera i baterija pristojnog životnog ciklusa. Jedini bi cena aparata mogla da bude niža.

P9 treba posmatrati kao zamenu za P8 ili neki drugi slabiji uređaj. Ova dva preporučuju se onima koji iz bilo kog razloga ne razmišljaju o telefonima kao što su Samsung Galaxy S6, originalni Xiaomi mi5 ili Meizu Pro 6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024