Desire 628 2016
2016. godina
5" LCD, 66.2% body
9% MT6753, Android 5.1 Lollipop
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon HTC Desire 628
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire 628. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire 628 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona HTC Desire 628

Fotografije uživo

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: staklo, plastika
  • OS: Google Android 5.1
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, LTE CAT 4, dve SIM kartice
  • Procesor: osam jezgara, 64-bit, Cortex A53 na 1.3 GHz, MediaTek MT6753 platforma
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13/5 MP, dvosturki blic
  • Navigacija: GPS, GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor ambijntalnog svetla i blizine, FM-radio
  • Baterija: fiksna, Li-Ion kapaciteta 2200 mAh
  • Dimenzije: 146.9 x 70.9 x 8.19 mm
  • Masa: 142 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl

Uvod

Nedavno je HTC predstavio novi model srednjeg opsega – Desire 628 sa dve SIM kartice. Ovaj model se razlikuje od varijante sa jednom SIM karticom po tome što poseduje 2GB sistemske memorije i 16GB skladišnog prostora. Ironično je da je prostor za drugu SIM karticu napravljen pomalo nespretno pa se ne nalazi odmah pored onog za prvo što znači da proizvođač uopšte nije kreirao novo kućište za ovaj model već prilagodio staro.

Interesantan detalj predstavlja boja ovog uređaja. Bočne strane su od plave plastike dok su prednji i zadnji u beloj boji. Takođe dostupan je i smart telefon u kombinaciji crvene i crne boje koji izgleda originalnije.

Po pitanju tehničkih karakteristika ovaj model je krajne tipičan za opseg kojem pripada: MediaTek čip sa osam jezgara, 2GB sistemske memorije, dve kamere rezolucija 13/5MP odnosno IPS HD ekran dijagonale 5 inča. Jedina lošija stvar ovog modela je baterija čiji kapacitet je 2200mAh. Takođe, razočarava i činjenica da se ovaj model isporučuje sa Android 5.1 verzijom.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model se ne razlikuje po pitanju starijih modela Desire linije. Neobičan dizajn bočnih strana, veliko sočivo kamere, svetle boje kućišta. Prirodno Desire 628 nastavlja u ovom stilu. Oblik uređaja je kvadratni, ivice su blago zaobljene, zadnju stranu karakteriše blag prelazak. Dimenzije uređaja su donekle iznenađujuće sa lošije tačke gledišta: 146.9x70.9x8.19mm. Čak i pod pretpostavkom da ovolika debljina je neophodna zbog baterije kapaciteta 2200mAh dužina telefona je prevelika. Na primer, stari LG G4 model sa 5.7 inčnim ekranom je samo 1mm duži a HTC 10 sa ekranom dijagonale 5.2 inča je za 1mm kraći. HTC 628 je po dimenzijama uporediv sa modelima sa 5.5 inčnim ekranom, što nije dobro.

Imajući u vidu da je uređaj u potpunosti izrađen od plastike njegova masa je prilično uobičajena - 142 grama.

Prednji panel uređaja je zaštićen staklom. Proizvođač to ne naglašava. U nekoliko nedelja upotrebe ovog modela nisu se pojavile nikave ogrebotine na ekranu. Oleofobski sloj je prisutan, prst glatko klizi po ekranu.

Tanki okvir je izrađen od plastike boje srebra ali u matiranoj verziji. Uprkos tome što je prednji deo u potpunosti prekriven staklom, i proizvođač to naglašava kao prednost, ne možemo da se složimo da je to u potpunosti istina.

Bočna strana je polusjajna, plave boje, otisci prstiju po njoj su vidljivi. Zadnja strana je od plastike i prilično sjajna. Otisci prstiju ostaju ali nisu vidljivi. Dugo vremena nismo imali prilike da vidimo kućište tako visokog sjaja obzirom da tako nešto nije moderno već pet godina.

U istu boju kao što su bočne strane, obojena je i rešetka zvučnika, slušalice kao i okvir oko sočiva kamere.

Kvalitet izrade modela HTC 628 je poptuno bez specifičnosti. Istina je da u gornjoj zoni nema škriputavih zvukova, dok donja zona povremeno zaškripi.

Generalno, dizajn HTC Desire 628 modela je dosta atraktivan, ali posotje neki detalji koji nam se ne sviđaju, kap što su materijali kućišta koje je suviše sjajno odnosno škriputavi zvukovi.

Sa prednje strane uređaja nalazi se prednja kamere, senzor ambijentalnog osvetljenja, indikator propuštenih poziva i napunjenosti baterije i zvučnik. Zvučnik je glasan, sagovornik će vas jasno i glasno čuti, ton je prijatan sa snažnim basom.

Sa donje strane uređaja je handsfree zvučnik, koji je sličnih specifikacija kao i glavni zvučnik i mikrofon. Ispod se nalazi microUSB port, iznad jre 3.5mm priključak za slušalice.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje kao i taster za regulaciju jačine zvuka. Taster za uključivanje je blago uronjen u kućište uređaja, njegov hod je minimalan./p>

Sa leve strane nalazi se veliki široki plastični poklopac što nije najbolje rešenje jer vremenom on se olabavi i više nije sigurno pričvršćen. Ispod njega se nalazi slot nanoSIM kartice kao i microSD kartice.

Sa zadnje se nalazi sočvio kamere, blic i mikrofon.

HTC i Apple iPhone

HTC i LG G4

HTC i Meizu M3S mini

Ekran

Uređaj koristi ekran dijagonale 5 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 62x110mm dok je okvir sa gornje strane 16mm, dole 19mm, a levo i desno približno 4.5mm. Dostupan je anti refleksivni sloj koji je prilično efektivan.

Rezolucija ekrana modela HTC Desire 628 je HD tj. 720x1280 piskela, dok je odnos stranica 16:9, a gustina 293 piskela po inču kvadrantom. Matrica je IPS (super LCD) bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalna osvetljenost bele boje iznosi 300 cd/m2, dok maksimalna osvetljenost crne boje je 0.27cd/m2. Odnos kontrasta je 800:1.

Na rad senzora osvetljenja nemamo pritužbi.

Gamma je i blizini 2.15 - što je normalna vrednost.

Nivoi. Što je viša osvetljenost, viši je nivo crvene boje.

Temperatura - oko 6900 K

Sudeći po grafikonu, podaci gotovo odgovaraju trouglu sRGB. Siva će biti bliska prirodnoj boji, obzirom da su vrednosti locirani u Delta E =10 zoni.

Dostupno je podešavanje kolor temperature u okviru podešavanja kerana.

Zaključak. Prilikom naginjanja ekrana pojalvjuju se nijanse ljubičaste i žute boje. Pri niskoj osvetljenosti boje su prirodne.

Uglovi vidljivosti

Bela boja

Osvetljenost

Ponašanje na suncu

Baterija

Uređaj koristi fiksnu bateriju kapaciteta 2200mAh. U današnje vreme je više nego nelogično instalirati bateriju ovakvog kapaciteta kod Android uređaja.

Prilikom testiranja uređaj je nudio deset sati rada uz konstantnu sinhronizaciju putem WiFi (Twitter, email, Skype i Whatsapp aplikacije). Uz konstantnu osvetljenost ekrana uređaj nudi samo dva sata rada.

Sa igrama je situacija za nijansu gora: baterija traje 1 do 1.5 čas. Video se reprodukuje pet sati u HD rezoluciji.

PC Mark prikazazo je vreme 6:00 31 minuta - što nije dovoljno.

Povezivanje

Uređaj radi ne samo u 2G i 3G već i u $G mrežama:

  • 2G / 2,5G - GSM / GPRS / EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
  • 3G - UMTS / HSDPA: AWS / 850/900/1900/2100 MHz
  • 4G LTE: Bands FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B20 / B28, TDD bands: B38 / 40/41
  • Podrška za Cat.4 LTE je prisutna, brzina preuzimanja je 150Mbps, uploada je do 50Mbps

Telefon poseduje dva slota SIM kartice i oba rade u 4G.

NFC čip nije prisutan, ostalo je standardno za Android uređaje. GPS i Glonass (brzina određivanja satelita je prosečna, ali uz visok stepen osetljivosti), WiFi, b/g/n, Bluetooth 4.1, USB 2.0, ali bez podrške za OTG.

Memorija i memorijska kartica

HTC Desire 628 koristi 2GB RAM-a. Dostupno je 16GB interne memorije, a 10GB je slobodno (162Mbit/s je brzina učitavanja i 38Mb/s je brzina upisivanja). Obezbeđena je i podrška za microSD kartice do 2TB.

Kamere

Tu su i dva modula kamere: 13MP (otvore blende F2.0, BSI) i 5MP (F2.4), kao i LED blic.

HTC Desire 628 telefon je korišćen za fotografisanje popodne a rezultati su zadovoljavajući, na nivou drugih sličnih uređaja. Uravnoteženje belog je precizno, boje su prirodne, detalji takođe a oštrina je zadovoljavajućeg nivoa.

Na prvi pogled čini se da su fotografije odličnog kvaliteta (preko ekrana telefona), ali kada zumirate fotografije postaju mutne. HDR fotografije ne zaslužuju pohvalu zbog suviše velike pauze između kadrova pa često dolazi do dupliranja fotografija.

Ono što je zanimljivo, uz slabe uslove osvetljenja Desire 628 beleži dobre fotografije: malo šuma, uravnoteženje belog je precizno a slika je jasna uz puno detalja.

Selfi fotografije ne odlikuje širok ugao snimanja, kvalitet fotografija je iznad proseka po danu a fotografije snimljene uveče su lošeg kvaliteta.

Video klipovi snimaju se u FullHD rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi a video je dobar bez obzira na osvetljenje. Stereo zvuk je dobrog kvaliteta. Prednja kamera takođe snima FullHD video sadržaje brzinom od 30 kadrova u sekundi.

Među dostupnim opcijama je i ISO podešavanje, što je veoma korisna stavka. Na primer, ukoliko se sigurni da je osvetljenje dovoljno, možete izvršiti podešavanje na „MAX ISO 200“, ali ponekad dolazi do velikog smanjenja brzine rada zatvarača.

Pored toga, konfiguracija ima i u potpunosti manuelni režim podešavanja: ISO 100, brzina rada zatvarača je od 2 sekunde do 1/8000, a fokusiranje se vrši sa razdaljine od 5cm.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Prednja kamera

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Aparat je baziran na 64-bitnom osmojezgarnom čipsetu tajvanskog proizvođača MediaTek – MT6753. ARM Cortex-A53 procesor, 1.5GHz brzina radnog takta svakog jezgra. Za grafiku je zadužen ARM Mali-T720.

Interfejs je ponekad usporen, što je očigledno problem softvera. Moguće je pokretati standardne igrice ali nivo kvaliteta grafike mora biti na srednjem nivou. Aparat se gotovo ne zagreva.

Test Antutu

PC Mark test

Softverska platforma

Relativno stara verzija Google Android 5.1 operativnog sistema donosi i neke nove karakteristike, a kako stvari stoje, za Desire 628 neće biti obezbeđen Android 6.0.

Multimedija

Muzički plejer je standardni za HTC. Jednostavan i bez ikakvih opcija za podešavanje zvuka. Sva podešavanja svode se na HTC BoomSound a uz ovu opciju bas postaje dublji, ali se ipak čini da je u pitanju samo marketinški trik. Isto se može postići i korišćenjem bilo kojeg programa za reprodukciju muzičkih sadržaja. Kvalitet nije loš ali bi bilo dobro da je obezbeđen ekvilajzer.

Kvalitet zvuka koji obezbeđuju zvučnici je osrednji.

Model poseduje FM-radio.

Zaključak

HTC Desire 628 dizajniran je za mlade ljude – odlikuje ga atraktivan izgled koji je trenutno prepoznatljiv. U pitanju je tipični predstavnik srednje klase. Jednostavan ekran, slaba baterija, interfejs koji se često zamrzava kao i mala količina interne i RAM memorije.

Pitanje koje su uvek nameće jeste kako je proizvođač zamislio ovaj model. Ono što je sigurno jeste da je dugo radio na razvoju ali njegove prednosti je teško objasniti potencijalnom kupcu. Kupci često ne razmišljaju o tome kakav je uređaj u pitanju, već jasno žele da znaju šta telefon nudi. Kupci žele da znaju detalje kao što su brz procesor ili baterija visokog kapaciteta, kvalitetna kamera ili dovoljno memorije, itd.

Ukratko rečeno, kod ovog modela potencijalni kupci HTC Desire 628 modela sigurno neće obraćati pažnju na detalje.

Konkurencija (sa ekranima do 5.5 inča)

Meizu M3S mini. Ovaj model je bolji gotovo u svim aspektima: metalno kućište, senzor otiska prsta, brži pocesor, kapacitivnija baterija, kompaktne dimenzije.

Huawei Honor 5C. Odličan ekran mada bez oleofobskog sloja, metalno kućište, baterija, nova verzija Androida.

Samsung Galaxy J5. Najbolji ekran, kapacitivnija baterija.

Highscreen Power Rage.Sličnih specifikacija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024