3 2016
2016. godina
5.5" OLED, 73.1% body
13% 820, Android 8
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon OnePlus 3 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona OnePlus 3 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona OnePlus 3 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona OnePlus 3 (A3003)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1, korisnički interfejs OS Oxygen
  • Ekran 5.5-inča, 1920x1080 piksela, 401 ppi, Optic AMOLED, automatska kontrola osvetljenja, senzor ambijentlanog osvetljenja
  • 6 GB RAM-a (LPDDR4), 64 GB interne memorije (UFS 2.0), ne poseduje memorijsku karticu
  • Qualcomm Snapdragon 820 čipset, 4 jezgra (Krait, 2 jezgra 2.2 GHz, 2 jezgra 1.6 GHz), grafički čip Adreno 530
  • dve nanoSIM kartice, jedan radio modul
  • Glavna kamera 16 MP (Sony IMX298 unit), fazni fokus,. stabilizacija slike (optička i digitalna), 1.12 mm, f / 2.0
  • Prednja kamera 8MP (Sony IMX179), 1.4 mm, f / 2.0
  • USB Type C, Bluetooth 4.2, NFC, WiFi 802.11 a / b / g / n / ac
  • 4G FDD-LTE: opsezi 1, 3, 5, 7, 8, 20; TDD-LTE: opsezi 38, 40; GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, LTE-A Cat. 6
  • Senzor otiska prsta
  • Baterija Li-Pol 3000 mAh, brzo punjenje (4A, 5B) do 100 odsto kapaciteta za 65 do 70 minuta
  • Dimenzije 152.7x74.7x7.35 m, masa 158 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač (4A, 5B)
  • USB Type C kabl
  • Uputstvo
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Zaštitna folija za ekran

Pozicioniranje

Kompanija OnePlus pozicionira svoje telefone kao modele koje naziva ubicama glavnih modela velikih kompanija što je čist marketing. Sa druge strane, prvi OnePlus model je bio veoma interesantan uređaj , dok je drugi model bio sušta suprotnost, totalno neinteresantan, skup od starta i u poređenju sa konkurentima i sa inženjerske tačke gledišta pravi promašaj. Zbog toga smo sa zebnjom očekivali pojavljivanje modela OnePlus 3 što je bilo potpuno neosnovano. Ovaj model nudi najbolji odnos cena i performansi u svojoj klasi. Naravno, reč nije o modelu koji može da zaseni vodeće modele najpoznatijih kompaniji niti najmoćnijem smart telefonu, kako kompanija pokušava ponekad da ga pozicionira. Reč je pre o kineskom glavnom modelu koji može da ponudi veoma dobre performanse, odličan kvalitet izrade delova i kao rezultat veoma dobar konačni utisak. Ovaj modle ima i neke svoje mane, ali one nisu kritične i u značajnoj meri su nadmašene prednostima ovog uređaja. O njima ćemo kasnije detaljno diskutovati.

Ovaj model je dostupan u zavisnosti od tržišta na kojem se prodaje u nekoliko verzija, podržanim LTE frekvencijama obzirom da se standardi razliku između zemalja. Isto važi i za garanciju na uređaj.

Kineski glavni model je interesantan pre svega onima koji ne žele da plate za glavne modele vodećih kompanija ali žele izbalansirano rešenje. Pod ovim balansom podrazumevamo uređaj koji ima određeni stepen originalnosti, dovoljno sistemske memorije i kvalitetan ekran, ali ne najviše rezolucije, jer dizajneri smatraju da nema potrebe za QHD ekranom na mobilnom telefonu. Takođe, u prednosti ovog modela spadaju dugo vreme rada kao i metalno kućište. Ono što je interesantno je da ovaj model nudi gotovo sve ono što i glavni modeli vodećih kompanija ali po mnogo nižoj ceni. Naravno, čuda nisu moguća, pa i ovaj model ima neke svoje nedostatke, kao što su ne baš savršene fotografije pri višim rezolucijama kamere i lošijim uslovima. Koliko će mane ovog modela da smetaju potencijalnim kupcima zavisi od njihovih očekivanja. Za sve one koji traže kvalitetno rešenje sa odličnim odnosom cena/performanse, ovaj model je vredan pažnje, i svakako predstavlja model koji će biti interesantan najširoj mogućoj publici.

Dizajn, veličina, kontrole

Neki proizvođači kopiraju izgled Apple modela, neki pozajmljuju ideje od Samsunga, ali postoji i veliki broj kompanija koje su inspirisane glavnim modelom kompanije HTC i OnePlus je jedna od njih. One Plus 3 jeste u određenoj meri kopija modela HTC One. Njegovo kućište je izrađeno od metala za koji se navodi da je reč o aluminijumu za avione, što je još jedna marketinška dosetka. U suštini u pitanju je metalno kućište koje može da bude dostupno u dve boje i to boji zlata i tamno sivoj. Kvalitet izrade kućišta je takav da se boja neće skinuti tokom vremena, dok ogrebotine nisu vidljive. Naravno, boju bismo mogli skinuti ako probamo da koristimo brusni papir, ali u svakodnevnoj upotrebi i dodiru telefona sa ključevima u džepu ništa se neće dogoditi.

Dimenzije ovog modela su 152.7x74.7x7.35m dok je njegova masa 158 grama, pa se ne može reći da je preterano glomazan uprkos velikom ekranu. Uređaj u ruci stoji odlično i nikakvih problema nismo imali. Uređaj ne klizi iz ruke čak i kada su vam one vlažne.

Ekran je zaštićen 2.5D zaštitnim staklom koje je pandan Corning Gorilla Glass 4, ali manje poznatog proizvođača. Ovaj zaštitni sloj je nešto manji od ekrana pa možete prstima da dodirnete ivice. Nećemo reći da to stvara nelagodnost, ali običaj je da ovaj film bude malo većih dimenzija od samog ekrana tako da ga pokriva u potpunosti.

Iznad ekrana i gornjem levom uglu je indikator propuštenih događaja koji nije preterano svetao, ali je dobro implementiran. U podešavanjima možete da odaberete boju svetla za različite događaje.

Screenshot

Sa leve strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, a malo iznad njega tropozicioni prekidač pomoću kojeg možete da uključite režim u okviru kojeg vas telefon neće uznemiravati odnosno samo obaveštavati o kritičnim detaljima. Ovaj sistem omogućava da željeni rezultat ostvarite bez potrebe uzimanja uređaja i ulaska u meni.

Sa desne strane nalazi se on/off taster, a odmah iznad njega fioka za dve nano SIM kartice.

Sa donje strane možete videti USB Type C konektor, izlaz zvučnika kao i 3.5mm priključak i mikrofon. Drugi mikrofon se nalazi u blizini zadnje kamere. On se koristi kada snimate video i takođe učestvuje u regulaciji šuma tokom konverzacije.

U okviru ovog modela ne postoji zaštita u slučaju izlaganja vodi i tečnosti ali tako nešto i ne treba da čuudi jer je u pitanju ipak samo glavni modle kineske kompanije pristupačne cene.

Ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta koji radi veoma dobro, njegovo dodirivanje uređaj odmah detektuje i ovaj sistem ni u kom smislu nije indiferentan u odnosu na način na koji je slično rešenje implementirano u okviru iPhone/Galaxy modela. Pored glavne funkcije senzora možete da ga podesite da za još jednu funkciju u zavisnosti od dužine pritiska.

Sa obe strane senzora su locirani tasteri osetljivi na dodir, na njima nema nikakvih oznaka dok u okviru menija možete da im promenite funkciju u zavisnosti do toga na kakav raspored tastera ste navikli.

Ekran

Kineski proizvođači imaju tendenciju da koriste AMOLED matrice što njihovim uređajima daje osećaj respektabilnosti, pa se ima osećaj da je reč o uređajima koji nisu lošiji od Samsungovih modela. Imajući u vidu da Samsung najnoviju generaciju AMOELD ekrana uvek obezbeđuje samo za svoje uređaje, nema govora o uporedivosti kvaliteta ekrana ovog modela sa najnovijom generacijom Samsung uređaja. Po pravilu modeli opremljeni AMOELD matricama prethodne generacije razlikuju se od najnovijih Samsung modela nešto nižim stepenom jačine osvetljenja kao i nedostatkom režima za uštedu energije. Izuzetak nije ni model OnePlus 3. Inženjeri kompanije su ipak uložili velike napore da načine ekran najboljim mogućim u datim okolnostima. Dijagonala ekrana je 1920x1080 piksela, gustina je 401ppi, a dijagonala 5.5 inča. Naravno, ovaj ekran ne može da se poredi sa ekranima QHD rezolucije, ali golim okom razlika je jako teško vidljiva. Za klasu uređaja kojoj One Plus 3 pripada reč je o ekranu odličnog kvaliteta, pri čemu jedine žalbe mogu da se odnose na nedostatak osvetljenosti prilikom snimanja kamerom pa liska izgleda tamna. U drugim slučajevima, naročito kada je reč o snimanju u zatvorenom nema nikakvih razloga da se žalimo, već sve radi kako treba, manje više.

Možete da promenite boju menija uređaja, pa su vam na raspolaganju brojne kombinacije nijanse koje čine meni uređaja mnogo interesantnijim nego što je to slučaj sa podrazumevanim.

Još jedna interesantna karakteristika ekrana ovog modela je prikazivanje informacija iz aplikacije u trenutku kada prevučete rukom preko ekrana. Na crnoj pozadini se pojavljuju sve notifikacije što je veoma zgodno.

Zaključak vezan za ekran ovog modela je jednostavan – za kineski model ovaj uređaj poseduje dobru matricu koja smesta modele ove kompanije na istom nivou kao što su Motorola uređaji, ali Samsung je i dalje nedostižan.

Baterija

Kako OnePlus koristi sva dostignuća kreirana od strane matične kompanije OPPO, ovaj model poseduje sistem za brzo punjenje nazvan DASH koji je potpuno analogan VOOC tehnologiji kompanije OPPO. Punjenje pri 4A, 5V omogućava napajanje Li-Pol baterije uređaja za oko 65 do 70 minuta. Za 15 minuta možete da dobijete oko 30 odsto napunjenosti baterije što je veoma dobro. Telefoni bez sistema za brzo punjenje baterije su već zastarela rešenja i njihovo punjenje predstavljaju zaludno gubljenje vremena.

Uprkos tome što se čini da baterija kapaciteta 3000mAh neće omogućiti dugo vreme rada, to nije slučaj. U praksi to znači da će pametni telefon bez problema izdržati dva dana rada uz normalno opterećenje, 5 – 6.5 sati rada ekrana (sve zavisi od nivoa osvetljenja ekrana). Može se reći da je ovo odlično vreme rada te da se ovaj model po tome razlikuje od konkurencije, pre svega zahvaljujući AMOLED ekranu.

Baterija obezbeđuje 13 do 14 sati video reprodukcije uz maksimalnu jačinu osvetljenja.

Povezivanje

Prvi model odlikovala je podrška za NFC, kod drugog ona je odbačena a sada je proizvođač ponovo odlučio da je uvede, što zaslužuje pohvalu. Aparat odlikuje Bluetooth 4.2 verzija.

Za razliku od prethodnog WiFi rešenja sa jednim opsegom, model nudi podršku za WiFi 802.11 a/b/g/n/ac. Veliki broj pritužbi stigao je na računa rada WiFi-ja zbog određenih problema prilikom preuzimanja fajlova sa Play Store koje je često bilo prekidano ili je bilo usporeno, a isto važi i za prenos velikih fajlova, ali bilo je i onih koji nisu imali ovakve probleme. Problem nije u softveru već isključivo u hardveru koji se odnosi na implementaciju antena za WiFi. U zavisnosti kako držite svoj telefon i kako se vrši povezivanje, ovaj problem se može ali i ne mora manifestovati.

Nekoliko reči o GPS hardveru. Odlično radi i u ovom polju nema nikakvih pritužbi. U svakom slučaju, u kombinaciji sa A-GPS, uređaj veoma brzo učitava oblast i uz upotrebu Google Maps pronalazi odgovarajuću rutu.

O LTE frekvenciji je ranije bilo reči i samo treba dodati da je dostupna podrška za Cat. 6, ali oni koji ne znaju o čemu je reč ne treba time da se zamaraju.

Memorija, RAM , čipset, performanse

Model nudi 6GB RAM i 64GB interne memorije dok memorijska kartica nije obezbeđena. Zahvaljujući upotrebi Snapdragon 820 čipseta, ova memorija je jedna od najbržih na tržištu. Očigledno je da je odličan posao urađen budući da se uređaj ne zagreva ni tokom duže upotrebe a sa druge strane, u potpunosti omogućava aparatu da pokaže svoje mogućnosti. Gotovo je sigurno da će ovaj uređaj u naredne dve godine biti jedan od deset najboljih uređaja. Možete pogledati rezultate sintetičkih benčmark testova.

Kamera

Aparat karakteriše 16MP glavna kamera (Sony IMX298 jedinica), fazni fokus, stabilizacija slike (optička i digitalna), 1.12mm, f/2.0. Uz dovoljno osvetljenja kamera beleži dobre fotografije ali u tamnijem okruženju primetan je pad kvaliteta. To je normalno i sasvim uobičajeno za ovakvu vrstu uređaja. Interfejs kamere je jednostavan. Kvalitet snimaka možete i sami oceniti. Kamera nije nešto što do sada nije viđeno. Prosek ili tek nešto iznad proseka.

Primeri fotografija

OnePlus 3, Samsung Galaxy S7 EDGE

Primer video klipa (MP4, 68 MB) >>>

Softver

Oxygen OS korisnički interfejs je veoma lagan za korišćenje i jednostavan i ovladaćete njim za nekoliko minuta.

Ispod možete videti snimke sa ekrana interfejsa.

Utisci

Jačina zvuka je niska, a kvalitet prenosa glasa je vrlo dobar. Kada je reč o mikrofonu, vetar često pravi problem ali je dostupna tehnologija za redukciju šuma koja funkcioniše daleko bolje nego kod OnePlus 2 modela.

Reč je o zanimljivom i uravnoteženom rešenju. Kamera nije loša za svoju kategoriju ali nije ni savršena. Aparat nudi AMOLED ekran, odlične performanse a telefon će izdržati 2 – 3 godine rada, sigurno. Nudi i brzo punjenje i dugo vreme rada. Ukratko, reč je o uspešnom modelu koji je zaista vredan pažnje.

Saznanja o tome šta radi konkurencija najlakše je steći pogledom u dizajn i nove materijale Huawei Nova Plus modela koji je baziran na Snapdragon 625 i ima samo 3GB RAM-a. Kada je reč o modelima slične cene, OnePlus 3 nema konkurenciju.

Postoji veliki broj takvih primeraka, a čak i uz manje razlike u vrednosti, OnePlus je daleko bolji od mnogih modela i direktne konkurencije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024