M3E 2016
2016. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Meizu M3E
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu M3E. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu M3E vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Uporedni test modela Meizu M3e and M3 Max

Specifikacije

Meizu M3e Meizu M3 Max
Čipset MediaTek Helio P10 MediaTek Helio P10
Ekran 5.5 inča, FullHD, IPS 6 inča, FullHD, IPS
Memorija 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije 3 GB RAM-a, 64 GB interne memorije
Kamere 13 MP / 5 MP 13 MP / 5 MP
Povezivanje 4G LTE, Wi-Fi b / g / n / ac Dual Band, Bluetooth 4.1 4G LTE, Wi-Fi b / g / n Dual Band, Bluetooth 4.0
Baterija 3100 mAh 4100 mAh
Dimenzije 153x75x7.9 mm 163x81x7.9 mm
Masa 172 g 189 g

Prodajno pakovanje

Meizu M3 Max smart telefon se isporučuje u lepoj plavoj kutiji sa belim poklopcem koji karakterišu reljefni koncentrični krugove oko reči „Max“.

Sa druge strane Meizu M3E je tipičan model ovog proizvođača.

Prodajno pakovanje je identično: alat za izvlačenje SIM kartice, AC adapter, USB kabl (USB - microUSB). Slušalice nisu dostupne.

Uvod

Prošle godine kompanija Meizu je bila nadahnuta za predstavljanje novih modela, pa smo videli veliki broj prezentacija različitih uređaja. Nažalost, mnogi od njih skoro da su bili identični, bar u pogledu tehničkih karakteristika i razlikuju se samo po veličini i boji, ali uz zajednički koncept izrade telefona.

Meizu M3e i M3 Max su u stvari, kopije U20 i M3 Note modela sa minimalnim razlikama. Cilj ovog uporednog testa je da steknete uvid u mogućnosti pomenutih uređaja. Glavna karakteristika M3 Max modela (kao što naziv implicira) jeste veliki ekran dijagonale 6 inča. Model M3e se ne može ničim posebnim pohvaliti, osim što poseduje kućište od metala (M3 Note poseduje poklopac zadnje strane od plastike dok je kod ovog modela on od metala). Što se tiče performansi one su više ili manje uobičajene: MediaTek P10 procesor sa 8 jezgara, 3 GB RAM-a, 13MP kamera i visokokvalitetna IPS matrica FullHD rezolucije.

Razlika u ceni ova dva modela je minimalna. Izbor je veoma jednostavan pa tako ako vam je potreban veliki ekran - odaberite Max, ako želite kompaktniji model izbor je M3e, ili pak ako ne štedite kupite M3 Note.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn Meizu telefona je sličan dizajnu od prošle godine, sa sličnim uglovima, zakošenim površinama, 2.5D staklom - u principu, nešto nalik na Apple iPhone. Na žalost, sem modelaU20 i U10, drugi pametni telefoni ovog proizvođača su toliko slični da čak kada ih gledate iz blizine nije odmah jasno koji uređaj imate u rukama. Kako mi to vidimo, ovakav stav kompanije nije previše interesantan za potencijalne korisnike: želimo raznolikost, ali ona nije prisutna.

Oba modela su dostupna u širokom spektru kolor rešenja: M3e je dostupan u crnoj, sivoj, roze, zlatnoj i plavoj boji. M3 Max od pomenutih boja nije dostupan samo u plavoj.

Prednji panel je zaštićen staklenom površinom dok se sa zadnje strane nalaze dve metalne trake, koje kriju antenu nalik na rešenje kod modela HTC One. Izrada je kao i uvek, odlična. Do sada nikada nismo imali primedbu na kvalitet izrade Meizu uređaja.

Ako govorimo o lakoći korišćenja uređaja u pitanju je tipičan moderan smart telefon pri čemu je upotreba M3 Max malo nezgodnija, jer je dijagonala ekrana veća. Ironično, značajna razlika između dijagonale od 5.5 i 6 inča nije prisutna: razliku zaista osećate tek kada imate nešto kao Asus ZenFone 3 Ultra (6.8 inča).

Asus Ultra, M3 Max i M3e

Raspored kontrolnih elemenata je identičan. Gore su smešteni senzori, indikatori propuštenih poziva, selfi kamera. Dole se nalazi mehanički taster sa ugrađenim senzorom otisaka prstiju MTouch 2.1.

Sa donje strane je zvučnik, microUSB port (što je čudno jer skoro svi moderni uređaji su prešli na Type-C), mikrofon i 3.5 mm priključak.

Sa desne strane je taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka. Levo je slot dve nanoSIM kartice ili nanoSIM + microSD kartice što nije praktično. Sa druge strane, Samsung A5 i A7 2017 modeli mogu da koriste dve SIM kartice i memorijsku karticu istovremeno.

Sa gornje strane je dodatni mikrofon.

Sa zadnje strane nalaze se su glavna kamera i blic

Ekrani

Veličina ekrana Meizu M3e modela je 5.5-inča dok je kod modela Meizu M3 Max - 6 inča. Okviri oko ekrana iznose - oko 3,5 mm. Rezolucija ekrana kod oba modela je FullHD, dok je gustina prirodno različita, ali je ta razlika skoro nevidljiva golim okom - 400 ppi kod M3e i 367 kod Max modela.

Osvetljenost ekrana oba modela je manje ili više ista, oko 400 nita pri čemu se na suncu informacije čitaju bez problema. Reprodukcija boja je prijatna, matrica M3 Max u uglovima postaje bleda, dok kod M3e ona postaje žućkasta. Međutim, u odnosu na ekran modela Meizu MX6, ekrani novih modela su slabiji sa mnogo aspekata.

Uglovi ivdljivosti

Osvetljenje

Baterije

M3e koristi bateriju kapaciteta 3100 mAh, a M3 Max - 4160 mAh. U principu, to je dovoljna razlika u odnosu na uvećan ekran modela Max.

Uređaji lako mogu da rade ceo dan pri osvetljenju koje je malo iznad proseka. U principu, radno vreme je tipično za sve Android-smart telefone sa kapacitetom baterije od 2500 mAh. U svakom slučaju, u večernjim satima (21 - 22 časa) ćete morati da napunite baterije uređaja. Baterije obezbeđuju 3,5-4 sata rada ekrana odnosno 7-9 sati video reprodukcije.

Oba uređaja podržavaju brzo punjenje (05/09/12 V - 2 A): M3e može da se napuni za 1 sat i 10 minuta, M3 Max za 1 sat i 35 minuta, što je prilično brzo.

Povezivanje

Uređaji su opremljeni sa dva nanoSIM slota. Oba konektora podržavaju rad u 4G mrežama.

Tipovi mreža:

2G GSM / GPRS / EDGE (900/1800/1900 MHz) 3G WCDMA / HSPA + (900/2100 MHz) 4G FDD-LTE (1800/2100/2600 MHz) 3G TD-SCDMA 4G TD-LTE

Ostali podržani standardi: Wi-Fi (b / g / n, ac kod Meizu M3e) Dual-Band Wi-Fi (2,4 GHz / 5 GHz), Bluetooth 4.0 (4.1 kod M3e), mikro-USB konektor za punjenje / sinhronizaciju. GPS navigacija (uključujući i GLONASS) radi bez problema.

Memorija

Oba modela su opremljena sa 3GB LPDDR3 RAM-a. Kao što je pomenuto na početku razmatranja uređaja, možete ili instalirati dve SIM kartice, ili jednu SIM-karticu i memorijsku karticu. Ova moda nije baš pametna i prosto ne verujemo da je rezultat ograničenja matične ploče.

Model M3e je opremljen sa 32 GB interne memorije a M3 Max sa 64 GB. Brzina čitanja je viša kod prvog modela a snimanja kod drugog.

Kamere

Na osnovu parametara možemo zaključiti da su u pitanju identični moduli kamere kod oba modela rezolucija 13MP (F = 2.0, 5 sočiva) i 5 MP (f = 2.0, 4 sočiva). Proizvođač navodi da je M3e koristi autofokus faznog detektovanja, ali on nije brz kao kod modela M3 Max.

Kada je reč o kvalitetu kamere, u osnovi problem je u šumu, izobličenju boja kada je reč o sitnim detaljima i tu i tamo ponekad pogrešnom uravnoteženju bele boje. Ukratko, moduli kamere ova dva modela su otprilike isti kao i u ostatku opsega telefona kompanije Meizu (osim MX6 i 6 Pro). Pored toga, čini se da M3 Max karakteriše greška prilikom snimanja udaljenih objekata – pejzaža obzirom na relativno nisku oštrinu u poređenju sa fotografijama nastalim modelom M3e. To jest, ako birate uređaj sa tačke gledišta kamere, bolje da odaberete M3e, a ukoliko vam cena nije problem savet je definitivno - MX6 / 6Pro.

Uređaji snimaju video podjednako dobro – FullHD pri 30 fps, dostupan je fokus na dodir. Video snimljen prednjom kamerom je odličan, ali je ugao preuzak.

Poređenje fotografija modela Meizu M3e (levo) i M3 Max

M3e


Performanse i softverska platforma

Oba modela kompanije Meizu bazirana su na čipsetu Qualcomm Helio P10 - sa 8 jezgara (Cortex-A53 1.8GHz x4 + Cortex-A53 1.0GHz x4), dok je grafički podsistem - Mali-T860.

Uređaj radi brzo, bez kočenja, kašnjenja ili seckanja interfejsa. Generalno, svi uređaji kompanije Meizu stabilni su u ovom pogledu. Nismo imali ni jedan pametni telefon kompanije sa neobičnim ponašanjem interfejsa.

Kada je reč o igrama u pitanju je standardna situacija za Helio P10: većina odlično radi sa srednjim postavkama, dok kada je reč o najzahtevnijim podešavanjima može da dođe do seckanja tokom vremena.

Pametni telefoni koriste Google Android verzija 6.0, M3e koristi - 5.2.1.0G, i M3 Max - 5.2.5.0G.

Multimedija

Obim jačine zvučnika je isti kod oba modela - malo iznad proseka, ali kvalitet je nešto bolji kod modela M3 Max: zvuk je snažniji. Bas nešto slabiji. Kod modela M3e zvuk je nešto mutniji.

Jačina zvuka slušalice je ista kod oba modela. Kvalitet je bolji kod modela M3 Max - čistiji (subjektivno mišljenje).

Zaključak

Pozicioniranje ova dva pametna telefona je sasvim jasno: M3e je za one koji bi želeli M3 Note ili U20 potpuno u metalu dok je M3 Max za one koji više cene karakteristike, čak i ako bi se razlike mogle naći tek u nijansama. U principu, reč je o uređajima koji su manje više identični za prosečnog korisnika.

Pomenuta dva modela imaju brojne konkurente pa nećemo da nabrajamo sve. Ova dva modela ništa posebno ne izdvaja u odnosu na čitav niz sličnih modela kineskih proizvođača, već će jednostavno naći svoje mesto u moru drugih uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024