Mi 5s 4GB, 32GB2016
2016. godina
5.15" LCD, 71.4% body
13% 821, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 5s 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 5s 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 5s 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi Mi 5s

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Glavni model
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Aluminijum
Operativni sistem Android 6.0 + MIUI 8.0
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), dve SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Quad core
Grafička obradna jedinica Adreno 530
Interna memorija 32 GB
Sistemska memorija 4 GB
Slot memorijske kartice Nema
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dijagonala ekrana 5.15 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj staklo
Olefobski sloj Prisutan
Glavna kamera 12MP, f / 2.0, autofokus sa faznim detektovanjem, snimanje 4K videa
Prednja kamera 4 MP, f / 2.0
Navigacija GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti. senzor blizine
Baterija Fiksna 3200 mAh
Dimenzije 145.6 x 70.3 x 8.3 mm
Masa 145 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Kada pogledate Mi 5s, odmah vam je jasno da je prilikom kreiranja kompanija bila inspirisana Galaxy S7 EDGE modelom kompanije Samsung. Zadnji deo kućišta uređaja ima istu predivnu krivinu kao pomenuti model samo, za razliku od EDGE, je napravljena od aluminijuma umesto stakla.

Ali staklo na prednjem panelu ima samo malu krivinu što je odlično. Vlasnici S7 EDGE redovno se žale da su prednja strana njihovog smart telefona nije baš zgodna za držanje u ruci. Mi 5s nema takvih problema, jer je zadnja strana uređaja tanja, a odsustvo velike krivine ekrana omogućava da ga korisnik lakše drži u ruci.

Smart telefon se prodaje u četiri boje: srebra, tamno sivoj, boji zlata i pink, dok je naš test uređaj bio u boji srebra.

Iznad ekrana je prednja kamera, mreža slušalice, senzori osvetljenja i blizine i svetlosni indikator.

Ispod ekrana su tri tastera osetljiva na dodir: "Recent Applications", "Home" i "Back". Centralni taster je opremljen ultrazvučnim skenerom otiska prsta. Dopada nam se to što je skener instaliran sa prednje strane, ali njegov rad je izazvao razočarenje. Na žalost, on je uspešno otključavao pametni telefon samo u polovini pokušaja. U početku smo mislili da je problem u našem uređaju, ali korisnici su se žalili da je rad skenera nestabilan i na njihovim uređajima. Na internetu postoji prilagođena nezvanična verzija firmwarea koja delimično rešava ovaj problem, ali je instalirate na sopstvenu odgovornost. U svakom slučaju, postoji problem, o kojem treba da se informišete pre kupovine.

Sa gornje strane je mini priključak, a sa donje - port USB Type C, mreža eksternog zvučnika i glavni mikrofon. Imajte na umu, nema stereo zvučnika kod ovog uređaja, dve mreže zvučnika su napravljene samo radi simetrije i izgleda, a ispod leve je sakriven mikrofon.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje, a sa leve strane je slot za dve SIM-kartice, dok nažalost slot memorijske kartice nije na raspolaganju.

Na zadnjoj strani uređaja, možete videti sočivo glavne kamere, dual LED-blic, laserski auto-fokus i plastične umetke antene.

Uređaj je dobro izrađen, za mesec dana korišćenja nismo imali primedbe na kvalitet izrade.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Xiaomi Mi 5s 145.6 70.3 8.3 145
Meizu Pro 6 147.7 70.8 7.3 160
Huawei Honor 8 145.5 71 7.5 153
ZTE Nubia Z11 151.8 72.3 7.5 162

U komentarima čitaoci često pitaju zašto uređaje dijagonale ekrana 5 inča nazivamo kompaktnim uređajima. Činjenica je da smart telefoni sa ekranima manje dijagonale su gotovo nedostupni, a većina glavnih modela postepeno se kreće ka ekranima čije dijagonale su sada 5.5 inča umesto 5 inča. Stoga, čak i smart telefon sa ekranom dijagonale 5.15 inča ima kompaktan izgled i oseća se kompaktnim u ruci.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Mi 5s odlično stoji u ruci, obzirom da je prilično tanak i lagan, a zaobljenja na rubovima kućišta ga čine vizuelno i dodirno još tanjim.

Ekran

KArakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.15 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Gustina ekrana 428
Tip matrice IPS
Zaštitni lsoj Staklo
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna za do deset istovremenih pritisaka

Iskreno, pre nego što smo pogledali karakteristike uređaja, bili smo sigurni da ovaj uređaj ima AMOLED matricu. Činjenica je da je kontrast slike veoma sličan AMOLED ekranu. Takođe, duž ivica slova dok skrolujete prikaz na ekranu, možete primetiti crvenu senku! Iznenađujuće, ali iz nekog razloga nismo videli nikakve informacije o ovom detalju u drugim testovima.

Problem je rešen prelaskom na „podrazumevani“ režim. Automatska konfiguracija je inicijalno omogućena, ali naša je preporuka da je onemogućite.

Testiranje ponašanje ekrana na suncu po trenutnom vremenu je problematično, međutim, na ulici slika je savršeno vidljiva pri 60-70% ili jačem osvetljenju. Isto tako, smart telefon je veoma dobar za čitanje, zahvaljujući širokim spektru podešavanja osvetljenja.

U podešavanjima, tu je i poseban režim samo za čitanje koji kada se uključi sve boje su u nijansama žute. Dostupan je klizač kojim podešavate intenzitet prelaska boja. Nama lično se nije dopao režim čitanja obzirom da se oči umore od njega. U principu, podešavanje paleta boja je veoma zgodno uključivanjem posebnog ekrana dvostrukim klikom.

Olefobski premaz je odličan, ni po čemu inferioran u odnosu na glavne modele onih drugih velikih brendova. Prst klizi savršeno na staklu, nema nikakvih problema.

Ukratko: odličan ekran u sjajnom modelu koji je pravo zadovoljstvo koristiti.

Operativni sistem

Uređaj radi na Android 6.0 verziji operativnog sistema i MIUI 8.0 verziji interfejsa. Slede glavne karakteristike MIUI, koji zaslužuje poseban pregled.

Desktopovi. MIUI launcher se nešto promenio tokom vremena, ali dalje će se koristiti za prikaz svih aplikacija direktno na radnoj površini i dok čak i aplikacije treće strane imaju zaobljene ikone. Zanimljivo je da je uspostavljanje poziva vrši gestom sa dva prsta, dok dugi pritisak ne radi. Dopao nam se režim sortiranja aplikacija koji kada uključite možete dodati donjem delu onoliko ikona koliko želite a posle ih rasporediti na radnoj površini. Takva konfiguracija omogućava da radna površina ne bude prenatrpana.

Dialers. Dialer u okviru MIUI je dugo bio standard za mnoge korisnike, dok je na raspolaganju i aplikacija exDialer, bazirana na klasičnom dialeru. Program podržava različite jezike, postoji podrška za T9, zasebne liste poziva, posebnu crnu listu i pozvati snimanje.

SMS-poruke. Aplikacija je prilično jednostavna, ali ako ste prijavljeni na kompanijin Mi-nalog, on automatski pravi kopiju svih vaših dopisivanja.

Pregledač. Dopada nam se što početna stranica pregledača pokazuje najpopularnije pretrage pri čemu ćete lako stići na željenu stranicu. Naravno, možete dodati svoje linkove, preurediti ih ili ih izbrisati. Ali poseban režim čitanja ne radi pravilno sa pregledačem pa sve slike koje postoje na stranici bivaju automatski izmenjene.

Notifikaciona zavesa. U MIUI 8 notifikaciona zavesa je razdvojena na dva dela, pri čemu možete da vidite četiri prečice, i podesite klizač za podešavanje jačine osvetljenja u desno. Možete koristiti tastere postavljene horizontalno kao kod TouchWiz-a. Dugi pritisak na taster otvara podešavanje interfejsa, što je vrlo zgodno.

Snimci sa ekrana. Sada, nakon što kreirate snimak sa ekrana u trajanju oko tri sekunde u gornjem desnom uglu je opcija koja ako kliknete, omogućava da otvorite podešavanja i slanje. MIUI takođe omogućava da kreirate duge snimke sa ekrana.

Drugi prostor. Mogućnost da se kreira nalog dodatnog korisnika smart telefona. Ovo je korisno ako želite da koristite različite naloge za iste aplikacije na poslu i kod kuće, na primer.

Dual aplikacija. Ako imate dva naloga recimo u okviru WhatsApp servisa, onda možete da koristite ovu funkciju, koja pravi kopiju unutar istog naloga.

Dozvole. U MIUI postoji veoma detaljan panel sa sertifikatima i dozvolama za aplikacije, moguće je fino podesiti koji će interfejs i funkcije biti dostupni u određenom programu a koji neće.

Režim rada jednom rukom. Da biste ušli u ovaj režim, prevucite prst od centra ka levom tasteru osetljivom na dodir, a za izlazak - kliknite na tamno mesto na ekranu. U podešavanjima možete podesiti emulaciju koju dijagonalu želite da koristite.

Tasteri. Za donje tastere imate fino podešavanje akcije kako za kratak tako i dugi pritisak.

Slušalice. U okviru MIUI može konfigurisati radnje sa tasterima na slušalicama. Ovo je korisno ako želite umesto podešavanja jačine zvuka da odradite prelazak na prethodnu / sledeću numeru.

U principu, kompletan MIUI je napravljen tako da možete prilagoditi svaku funkciju svojim potrebama samo ako želite da se bavite time.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Quad core
Grafička obradna jedinica Adreno 530
Količina memorije 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 32 GB
Slot memorijske kartice Nema

Od ovog modela u nekim testovima ćemo koristiti i neke druge sintetičke testove kao što su GeekBench, za merenje brzine čitanja/pisanja kartice i verifikacije rada aparata u WoT Blitz igri.

Uređaj koristi vrhunski Qualcomm čipset, karakteriše ga visoka brzina interne memorije, što se oseća u svim scenarijima rada uređaja: desktopovi i pretraživač se brzo pomeraju, sve igre rade sa maksimalnim postavkama. Sada nešto o WoT: Blitz. Igru smo testirali u maksimalnim podešavanjima, nema kašnjenja, dok je kvalitet slike vrhunski.

Nakon 15 minuta igranja smart telefon se zagreva, temperatura kućišta raste do 45 stepeni. Poklopac sa zadnje strane se zagreva, što se oseti.

Uz uobičajenu upotrebu uređaja nema nikakvih problema sa zagrevanjem, već se kućište samo malo zagrejavalo.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3200 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Broj časova rada ekrana uz maksimalno osvetljenje 5 sati
Broj časova rada uz gledanje FHD videa na YouTube uz maksimalnu osvetljenost 6.5 sati
Miksovani scenario (maksimalna jačina osvetljenja: Web surfovanje + društvene mreže + mail + muzika 3 sata
Pražnjenje otkom noči 10 %

Sekcija baterije je takođe blago izmenjena. Sada, umesto ispitivanja vremena rada prilikom gledanja HD-video sadržaja i režima čitanja imamo podatak vremena pri gledanju YouTube FHD-videa odnosno tokom igranja WOT. Naravno, tu i svakodnevni način upotrebe.

Kada koristite Mi 5s, možete računati na jedan dan rada, odnosno nema nikakvih revolucionarnih rezultata.

Smart telefon podržava Qualcomm QuickCharge 3.0 tehnologiju, koja omogućava da se uređaj za pola sata napuni do 41% odnosno 83% za sat vremena, a ukupno vreme punjenja je oko 100 minuta. Na žalost, za ovaj režim, biće vam potreban poseban punjač.

Kamera

KArakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 MP
Rezolucija prednje kamere 4 MP
Otvor blende f / 2.0
Rezolucija pri nsimanju videa Do 4k
Broj kadrova u sekundi Do 60 k / s
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Naš kolega je testirao kameru modela Mi 5s, below - i evo njegovog zaključka:

Tokom dana kamera snima odlične kadrove, gotovo da nema prigovora, jedino što smo možda želeli je da obezbedi malo više detalja. Fokusiranje je trenutno, tačno.

Kada se koristi veštačko osvetljenje može biti „skakanje“ uravnoteženja bele boje sa strane toplih nijansi, ali sva ta preklapanja donose prijatne boje, bez šuma, distorzija, i slično.

Prilikom snimanja po noći, fotografije izgledaju dobro, iako postoji zrnasti šum u tamnim delovima, ali to je sasvim normalno, s obzirom da kamera ponekad podigne ISO vrednost do 3200. Balans bele boje je savršen kod ovog uređaja, boje odlične.

Prednja kamera normalna, širokog ugla. U mraku fotografije mogu biti zrnaste.

Kamera je ostavila jedinstveno dobar utisak, i ona definitivno predstavlja adut u rukavu modela Mi 5s.

4K video je dobar u ravni sa onim koji obezbeđuje Samsung Galaxy S7.

Primer video klipa (MP4, 230 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2, A2DP, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, dve SIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

Smart telefon prijatno iznenađuje prisustvom NFC čipa obzirom da iz nekog razloga, kineski proizvođači često štede na ovom detalju. U ovom slučaju model ima punu podršku za NFC i MiFare Classic.

Zaključak

Na kvalitet zvuka nismo imali nikakvih primedbi. Vi i vaš sagovornik se čujete savršeno.

Posle mesec dana korišćenja ovog uređaja najvećim delom ostali su samo pozitivni utisci. Kada je reč o dimenzija Mi 5s, ideja zaobljenog kućišta ovde je našla svoju praktičnu primenu, a odsustvo velike krivine na ekranu pomoglo da se zadrži ukupna jednostavnost upotrebe. Boje na ekranu su svetle, sočne, postoji velika margina jačine osvetljenosti i mogućnost da se fino podesi. Nisu nam se dopale crvene senke, vidljive u određenim režimima, ali problem je rešen.

Kamera u okviru ovog smart telefona je pristojna, ali bismo voleli kada bi mogla da precizno odredi balans bele boje. Međutim, pravo razočarenje je ultrazvučni skener otiska prsta. Procenat uspešnih određivanja prstiju je oko 50%. Čini se da je ovo ogroman problem, međutim, nije jasno šta izaziva problem i kako ga rešiti.

Osim skenera, smart telefon je ostavio vrlo dobar utisak, vredan je u svakom pogledu svoje cene i svoje pozicije na tržištu. Međutim, konkurenti nisu spavali, a za isti novac na raspolaganju je nekoliko rešenja.

Huawei Honor 8. Interesantan, lep pametni telefon sa staklenim kućištem, dobrim ekranom i dužeg vremena rada.

ZTE Nubia Z11. Uređaj bez okvira kompanije ZTE može se pohvaliti elegantnim ekranom, aluminijumskim kućištem, funkcionalnim interfejsom i impresivnom pojavom. Ostali detalji ova dva modela su veoma slični, osim što Mi 5s ima noviji čipset.

Meizu Pro 6. Meizu PRO 6. Kompaktni vodeći muzički model, koji je nedavno dobio nadogradnju u vidu Pro verzije. Međutim, Pro verzija će se takmičiti sa Plus-verzijom Mi 5s, a mlađi model je prikladan za poređenje sa malim Pro 6. U principu, ovaj aparat je na istom nivou, tako da će kupci odlučiti koji će da kupe u zavisnosti da li više vole Flyme ili MIUI.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024