DTEK60 2016
2016. godina
5.5" OLED, 71.9% body
12% 820, Android 6.0 Marshmallow
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Blackberry DTEK60
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry DTEK60. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry DTEK60 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregeld smart telefona Blackberry DTEK60 (BBA100-2)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • 5.5-inčni ekran, 2,560 x 1,440 piksela, 16: 9; 534 ppi, AMOLED, automatska kontrola osvetljenja
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, tehnologija brzog punjenja, vreme razgovora 26 sati, vreme rada u režimu mirovanja 340 sat, u miks režimu 24 časa
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 820, 4-jezgra (2 jezgra takta 1.6 GHz, 2 jezgra na 2.15 GHz), GPU Adreno 530
  • 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (25GB dostupno nakon pokretanja), memorijska kartica kapaciteta do 2 TB
  • Prednja kamera 8MP sa blicem, primerna kamera 21MP, f / 2.0, autofoksu sa faznim detektovanjem
  • Stereo zvučnici, snage 3.6 W
  • Prilagodljvi BlackBerry Convenience taster
  • nanoSIM
  • LTE Advanced, sa brzinama do 300 Mbps za preuzimanje podataka
  • FD-LTE 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 19, 20, 28A (2100/1900/1800/2600/900/800/700 MHz)
  • TD-LTE 38, 40, 41 (2600/2300/2500 MHz)
  • Senzor otiska prsta
  • USB Type C (USB 2.0), NFC, Bluetooth 4.2 LE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band,
  • Dimenzije - 153.6 x 75.4 x 7.0 mm, masa - 165 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Garancija

Pozicioniranje

BlackBerry ne može da odluči o tome šta kompanija da radi u polju pametnih telefona pa je očigledno da pokušavaju da sebi pronađu put. Predstavljanjem modela DTEK50, kompanija se obratila drugom proizvođaču kada je reč o hardveru, proizvođač pomenutog modela je Alcatel uz IDOL 4 prototip, od kojeg se hardverski ne razlikuje.

Međutim, BlackBerry je pokušao da preuzme svaku pohvalu za dodatni softver, unapređenu zaštitu za Android i kameru. U prvo vreme uređaj je bio dostupan po jednoj ceni, zatim je usledilo poskupljenje a nakon toga i pad cene. Sa ovim modelom se desilo isto što i sa mnogim drugima budući da je loša potražnja uticala na pad cene.

Drugi DTEK model sa oznakom 60 – vodeći model kompanije sa najvišim performansama: moćni procesor, čitač otisaka prstiju sa zadnje strane, BlackBerry softver i 21MP kamera. I ovoga puta u pitanju je Alcatel ali kod ovog modela nije bilo nikakvih izmena već je sve kao i kod originalnog modela. Ovaj model zbog svoje cene nije dostupan na mnogim tržištima.

U poređenju sa početkom prodaje DTEK50 postignut je izvestan napredak, pa sada cena nije precenjena, što je veliki plus. Za one koje interesuju razlike u odnosu na stariji model, tu je jači procesor, ali u isto vreme, nema FM radija, druga kamera sa visokom rezolucijom i veća veličina ekrana i rezolucije, a ovog puta matrica je AMOLED, a ne IPS. Vrlo lepo zamišljen uređaj ali se ne uklapa u armiju kineskih uređaja među kojima postoji mnogo modela za svačiji ukus po pristupačnim cenama, ako govorimo o najvećim proizvođačima. U tom kontekstu, BlackBerry izdvaja se samo po prisustvu korisničke aplikacije koja proširuje funkcionalnost Androida. Ovaj uređaj je za one koji su propustili BlackBerry usluge i iz nekog razloga žele da uživaju u njima. Sve ostalo vezano za ovaj uređaj generiše slabo interesovanje zbog troškova, potrebe da se nauči upotreba softvera, kao i činjenice da je BlackBerry nepopularan te da se smatra brendom koji izumire. Neobično je što Passport ali i softverski dodaci i pomak u razvoju hardvera među kojima su veoma snažni zvučnici i mikrofon velike osetljivosti nisu generisali veće interesovanje, ali ovo je običan Alcatel-ov pametni telefon, kategorija u kojoj ima mnogo interesantnih modela. Alcatel a ne BlackBerry. Trenutno veliki broj ljudi kupuje ovakve uređaje, pa zašto kupiti nešto što je kopija originalnog modela? S druge strane, jedna od prednosti je dobijanje proverenog uređaja, što je veoma važan faktor. Praksa pokazuje da običan potrošač ne vodi mnogo računa o tome, što takođe govori u prilog DTEK60.

Dizajn, veličina, kontrole

Za razliku od IDOL 4s, odlikuje ga druga boja kućišta kao i stakleni panel sa prednje i zadnje strane. Kombinacija boja je prijatna za oko.

Alcatel IDOL 4s

Bočni okvir izrađen je od metala, dok se sa prednje i zadnje strane nalazi 2.5D Dragontrail staklo. Dimenzije uređaja su 153.6 x 75.4 x 7.0 mm a ukupna masa aparata je 165 grama. Aparat dobro pristaje u šaku, ne tako udobno kao veliki broj drugih modela sa sličnom ekranom, budući da su mnogi slični modeli daleko komforniji za upotrebu. Međutim, sve to je relativno, pa se to i ne može uzeti kao mana.

Dva zvučnika su smeštena sa gornje i donje strane. JBL zvučnici su kod Alcatel-a dok su ovde jedinice nepoznatog proizvođača snage 3,6 vati. Izlaz svakog zvučnika je i na prednjoj i na zadnjoj strani uređaja, što se primeti u svakodnevnoj upotrebi. Bez obzira kako koristite pametni telefon, bilo da je on u džepu ili na stolu, zvuk će uvek biti maksimalan.

Treba naglasiti da je u pitanju aparat glasnog zvuka. Ono što je najvažnije, po prvi put je u pitanju mobilni telefon koji ima bas koji se može čuti u handsfree režimu rada, muzika je zaista prijatna a u maloj sobi telefon može da zameni bežični zvučnik.

Sa leve strane nalazi se slot za memorijsku i nanosim-karticu, a umesto memorijske kartice, možete da ubacite drugu SIM karticu ali aparat ima jedan radio modul. Tu je on/off taster, koji je nešto bliži gornjem kraju. Ovo nije naročito udobno za korišćenje ali sve je stvar navike pa nakon nekog vremena sigurno nećete osećati neprijatnost.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a njegova pozicija je nezgodna. Međutim, posebno dugme ispod BlackBerry Convenience Key može biti multi-funkcionalno. Podržava jedan i dupli dodir. Alcatel je ovom tasteru dodelio ključne karakteristike, ne postoji opcija izmene njegovim mogućnosti u okviru menija.

Na prednjem panelu nalazi se LED indikator događaja, i to prilično mali, a po želji, možete ga isključiti u meniju. Sa gornje strane nalazi se - 3,5 mm a sa donje - USB Type C.

Na kvalitet izrade uređaja nemamo nikakvih zamerki, sve je na nivou najboljih proizvođača.

Senzor otiska prsta je lociran na panelu sa zadnje strane. Nećemo suditi o tome da li je njegova pozicija dobra ili nije, ali moguće je navići se na ovakav raspored. Od negativnih stvari napomenućemo da senzor ne radi uvek, često se zaprlja. Alcatel ima malo iskustva sa takvih senzorima odatle i njegova nesavršenost.

Ekran

Dijagonala ekrana je 5.5 inča, rezolucije 2560x1440 piksela, korišćena je AMOLED tehnologija. Slično kao i svi drugi proizvođači BlackBerry koristi matricu kompanije Samsung. Svi proizvođači koji koriste ovakve ekrane na raspolaganju imaju matrice koje su nekoliko generacija iza ekrana koje Samsung koristi. Takođe, nema dodatnih režima za uštedu energije vezano za rad ekrana. Međutim, kvalitet matrice je dobar u zatvorenom. Podešavanje pozadinskog osvetljenja je tipično i sve radi dobro.

Ekran je idealan za gledanje filmova. Na otvorenom ipak nema mnogo osvetljenja. Snimci nastali kamerom su često relativno tamni što je nedostatak takvih ekrana.

Baterija

Uređaj može da radi ceo dan pri opterećenju koje je više od prosečnog, dok uz umereno opterećenje baterija uređaja nudi oko dva dana rada što nije loše. Kapacitet Li-Ion baterije je 3000mAh. Proizvođač tvrdi da baterija nudi 340 sati rada u režimu mirovanja, dok je vreme razgovora oko 28 sati.

Vreme kontinualne video reprodukcije - 11.5 sati.

Puno vreme punjenja baterije - oko 95 minuta, dostupna opcija brzog punjenja.

Memorija, RAM, hardverska platforma

Telefon poseduje 4GB sistemske memorije, 32 GB ugrađene interne memorije (sistem i aplikacije zauzimaju oko 7GB) dok je moguće ugraditi karticu kapaciteta do 2TB.

Uređaj koristi Snapdragon 820 čipset koji je jedan od najboljih na tržištu trenutno što testovi dokazuju. Čipset može da maksimalno produži životni vek uređaja koji će biti relevantan najmanje naredne 2 do 3 godine.

Kamera

Prednja kamera ima sopstveni blic za snimanje selfi fotografija a njena rezolucija je 8MP, što je standard za poslednju generaciju uređaja. Prisutni su različiti efekti koji se mogu isključiti.

Glavna kamera ima fazni auto fokus, rezoluciju 21 MP. Kvalitet slike nije savršen, ali je veoma dobar za uređaj ovog nivoa. Ovaj model ne može da se poredi sa glavnim modelima kompanija Samsung i Apple, ali je kvalitet fotografija mnogo bolji od onog koji nude kineski proizvođači.

Primer video klipa (MP4, 54 MB) >>>

Povezivanje

Uređaj podržava 4G, takođe poseduje podršku za NFC, Wi-Fi, BT 4.2, USB & BT Modem Tethering - drugim rečima, standardni set karakteristika, bez specijalnih opcija.

Softverske karakteristike

Kada je reč o standardnim Android aplikacijama nema smisla o njima govoriti zasebno već utisak možete da steknete na osnovu zasebnog članka koji je posvećen Androidu.

Još jedan detalj koji je pozajmljen od IDOL linije – ekvilajzer MaxxAudio Waves koji može da bude konfigurisan da automatski detektuje zvuk (za muziku, igre i filmove), a takođe možete sva podešavanja da podesite i manuelnim putem. Ekvilajzer radi jako dobro.

Međutim, glavna prednost DTEK modela je prisustvo BB Hub opcije i drugih programa kompanije. BB Hub je u potpunosti kopiran u odnosu na PRIV model pa vam savetujemo da pročitate deo koji se odnosi na softver ovog modela.

Utisci

Nema nikakvih žalbi na račun kvaliteta zvuka, jačina zvuka je veoma dobra, sve je glasno i jasno. Vibracija je prosečne snage.

Nekih specijalnih nedostataka ovog modela nema izuzev činjenice da određene aplikacije zahtevaju preuzimanje dodatnih fajlova sa mreže. Tu i tamo se desi da se telefon resetuje, ali mislimo da je to više problem softvera nego hardvera i da će se u budućim verzijama softvera popraviti. Zvaničan podrška za BlackBerry nije se suočila sa nekim velikim žalbama na ovaj model.

Kada je reč o ovom modelu njegova cena na sivom tržištu je slična ceni modela Samsung Galaxy S7 EDGE, što smatramo da je previše već da bi realna cena trebala da bude barem za 25 odsto niža.

Ljubitelja BlackBerry uređaja svakim danom je sve manje. Po pravilu reč je o ljudima koji traže nešto neobično, koji žele da se razlikuju od drugih i budu originalni. Sa Alcatel uređajima tako nešto nije moguće. Sa druge strane, pozicioniranje BlackBerry uređaja kao poslovnih rešenja nije više nešto na šta kompanija može da računa. Retko gde možete videti poslovnog korisnika koji koristi BlackBerry uređaj, iako je pre nekog vremena model Bold završio kod određenog broja korisnika.

Činjenica je da nam se dopadaju modeli kompanije Alcatel kao i DTEK60. Međutim, ako posmatramo cenu ne bismo kupili ovaj model. Za novac koji je potreban za ovija model na raspolaganju je mnogo drugih interesantnih uređaja. Sam uređaj je dobar, kvalitet prenosa glasa je dobar, zvuk je snažan, kvalitetan. Sve kod ovog modela je dobro sem njegove cene, tako da će ovaj uređaj najverovatnije biti ignorisan od strane najvećeg broja potencijalnih kupaca.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024