Mi Note 2 2016
2016. godina
5.7" OLED, 74.2% body
13% 821, Android 6.0 Marshmallow
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
4070 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi Note 2 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi Note 2 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi Note 2 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test smart telefona Xiaomi Mi Note 2

Uvod

Prilikom testiranja koriste se različiti telefoni, neki predstavljaju pravi užitak za korišćenje, neke jedva čekamo da vratimo a neki nas ostavljaju potpuno ravnodušnim. U ovom slučaju oduševljenost ovim modelom nas tera da što pre počnemo da pišemo o njemu. Mi Note 2 je jedan zaista zanimljiv model.

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Vodeći model poslednje generacije
Forma Monoblok
Materijali Staklo i aluminijum
Operativni sistem Android 6.0 i MIUI 8.2
Mreža 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.12
Platforma Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Četvorojezgarni
Video akcelerator Adreno 530
Interna memorija 6 GB
RAM 128 GB
Slot za memorijsku karticu Ne
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.1 LE, A2DP
NFC Da, podržan Android Pay
Dijagonala ekrana 5.7 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080
Vrsta matrice AMOLED
Zaštitni sloj Staklo
Olefobski premaz Prisutan
Glavna kamera 22.5 MP, f / 2.0, EIS, fazni autofokus, fokus na pritisak, snimanje 4k-video sadržaja
Prednja kamera 8 MP
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akcelerometar, senzor osvetljenosti, senzor blizine, skener otiska prsta, IR port
Baterija Fiksna, Li-Ion 4070 mAh
Dimenzije 156.2 x 77.3 x 7.6 mm
Težina 166 grama

Oprema

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa PC (deo je punjača)
  • Providno kućište
  • Taster za izbacivanje SIM kartice

Xiaomi nije štedeo na pakovanju budući da aparat odlikuje podrška za QC 3.0. Uređaj se isporučuje sa jednostavnim providnim zaštitnim poklopcem.

Izgled, materijali

Model zaslužuje sve pohvale po pitanju dizajna, ali za to pravu zaslugu ima Samsung a Xiaomi je samo preneo ideju na Mi Note 2 dizajn. U suštini, izgleda kao kineska kopija Galaxy S7 Edge modela ali dobra kopija.

Zanimljiva je realizacija ideje o zakrivljenom ekranu koji ne ide do samih ivica već se blago savija. Zahvaljujući tome, pametni telefon je jednostavniji za upotrebu i lakše pristaje u šaku. Usled činjenice da je krivina manja, ekran nema okvir pa je pritiskanje pogrešnih tastera svedeno na minimum. Zadnji poklopac odlikuje crni okvir na koji se veliki broj vlasnika belog Xiaomi pametnog telefona žalio.

Zadnji poklopac izrađen je od stakla a okvir je izrađen od aluminijuma. Osećaj prilikom korišćenja Mi Note 2 isti je kao i kod korišćenja Mi MIX iako ovaj drugi odlikuje upotreba keramike. Oba telefona karakteriše gotovo identično kućište.

Dizajn je zaista fantastičan, aparat odlično izgleda u ruci dok dizajn ekrana ni malo ne utiče na njegovu upotrebljivost i čini uređaj elegantnim.

Kontrolni elementi, način izrade

U okviru testa biće posvećen poseban deo kontrolnim elementima.

Ispod ekrana nalazi se taste sa ugrađenim skenerom otisaka prstiju i dva tastera na kojima su vidljive male tačke. Po podrazumevanom podešavanju levi taster je „Back“ a desni se koristi za pozivanje nedavno korišćenih aplikacija, međutim, to je moguće izmeniti u okviru podešavanja. Za razliku od Meizu pametnih telefona, taster je fizički pa je za akciju „Home“ potrebno pritisnuti ga. Mana otključavanja ogleda se u činjenici da nije moguće samo prisloniti taster na ekran već je potrebno pritisnuti taster. Osim toga, nema nikakvih pritužbi na njegov rad – podržana je autorizacija u okviru aplikacija, sve radi veoma brzo i ne dolazi do pogrešnih operacija (kao što je viđeno kod Mi 5s).

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera, senzori blizine i osvetljenosti, svetlosni indikator kao i zvučnik za govor.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster dok se sa desne strane nalazi slot za dve nanoSIM kartice. Nema slota za memorijsku karticu.

Sa donje strane vidljiva je mrežica eksternog zvučnika (sa desne strane), Type C port kao i glavni mikrofon (sa leve strane). Zvučnik je dovoljno glasan, a kvalitet zvuka je vrlo dobar.

Iznad se nalazi mini priključak, otvor za sekundarni mikrofon kao i infracrveni port. Zaista je dobro što Xiaomi nije štedeo po tom pitanju.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Težina (gram)
Xiaomi Mi Note 2 156.2 77.3 7.6 166
ZTE Nubia Z11 151.8 72.3 7.5 162
Apple iPhone 7 Plus 158.2 77.9 7.3 188
Meizu Pro 7 Plus 157.3 77.2 7.3 170

Pametni telefon ima odlične dimenzije a uz dijagonalu ekrana od 5.7 inča kućište izgleda usko a zahvaljujući dizajnu ekrana uređaj izgleda veoma tanak. Uređaj karakteriše baterija kapaciteta 4070 mAh. Ovo je jedan od najuspešnijih modela u smislu odnosa dimenzija – dijagonale ekrana.

U poređenju sa Apple iPhone 7 Plus i HTC U11

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.7 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080
PPI vrednost 386
Vrsta matrice AMOLED
Zaštitni sloj Staklo
Olefobski premaz Prisutan
Automatska kontrola osvetljenosti Prisutna
Multitouch podrška Prisutna, do deset istovremenih pritisaka

Kod Mi Note 2 akcenat nije stavljen na QHD rezoluciju, umesto toga oni su se fokusirali na visokokvalitetnu AMOLED matricu. Ekran karakterišu živahne boje ali one nisu prezasićene. Dizajn ekrana omogućava pravilan prikaz na ekranu pri različitim uglovima gledanja a slika je vrlo dobra. Uprkos malom fontu u okviru MIUI korisničkog interfejsa i maloj rezoluciji, nije moguće primetiti PenTile. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi. Olefobski premaz je vrlo dobar a prst lagano klizi preko ekrana.

Sada nešto o nedostacima. Ekran karakterišu osrednji uglovi vidljivosti dok pri nekim uglovima nekada se javlja plava a nekad zelena nijansa. Međutim, osim ovog problema vezanog za ekran, sve ostalo je vrlo dobro budući da ni to ne predstavlja neki veliki problem u toku korišćenja.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće MIUI 8.2 i Android 6.0 operativni sistem.

O ovom MIUI korisničkom interfejsu već je bilo dosta reči. Interfejs u potpunosti menja korisnički prostor. MIUI ima i svoje prednosti i mane. Među prednostima su velika funkcionalnost i mogućnost prilagođavanja interfejsa a u drugu grupu čini rad aplikacija u pozadini. Prilikom testiranja dolazilo je do propuštanja notifikacija a ovaj problem delimično se može rešiti u okviru podešavanja.

Nedavno je objavljena deveta verzija a gotovo je sigurno da će i Mi Note 2 takođe dobiti ovu verziju sa svim svojim unapređenjima.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Četvorojezgarni
Video akcelerator Adreno 530
Količina RAM memorije 6 GB
Kapacitet internog skladišta 128 GB
Slot za memorijsku karticu Da

Kao što je bilo reči u uvodnom delu, nije reč o najnovijem pametnom telefonu ali čipset je najnovije generacije. Mi Note 2 je tipični predstavnik telefona baziranih na 821-m čipsetu. Odličan rad u toku igara, aplikacije i sam korisnički interfejs ali ponekad se uređaj može zagrejati do prilično visokih temperatura, bez obzira šta radite. To može biti samo čitanje Twitter poruka ili okretanje ekrana za bolji prikaz nekog sajta a temperatura se rapidno podiže.

Autonomni rad

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4070 mAh
Vrsta baterije Neuklonjiva, Li-Ion
Vreme rada u okviru režima gledanja HD-video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju (Omogućen režim letenja) 17 sati
Vreme rada u okviru režima surfovanja internetom pri maksimalnom osvetljenju (Omogućen režim letenja) 9 sati
Vreme rada u okviru režima igranja igara pri maksimalnom osvetljenju (Omogućen režim letenja) 6.5 sati

Pametni telefon podržava Qualcomm QC 3.0 tehnologiju. Za pola sata baterija se napuni 38%, za jedan sat 76% a za 1.5 sat baterija se napuni i do 95 odsto. Za potpuno napajanje baterije potrebno je oko dva sata. Kada se u obzir uzmu dimenzije aparata, Mi Note 2 ima odličan kapacitet baterije što mu pruža odličnu autonomiju a naročito oduševljava režim za pregled video sadržaja.

Međutim, ne treba računati na 17 sati rada ekrana u okviru svakodnevne upotrebe. Prilikom testiranja Mi Note 2 u trajanju od dva meseca i uz maksimalno osvetljenje, maksimalno je moguće 5.5 sati rada ekrana. To obuhvata omogućenu sinhronizaciju mail-a, surfovanje Web-om, čitanje Twitter-a i slušanje muzike. U toku noći (u trajanju od 8 sati), pametni telefon se isprazni 5 odsto.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 22.5 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Otvor blende F / 2.0
Rezolucija video sadržaja 4k
Broj kadrova u sekundi 60 fps
Fokusiranje pritiskom Prisutno
Stereo zvuk Prisutan

Većina pametnih telefona, čak i u okviru aparata srednje kategorije, beleži vrlo dobre rezultate kada je reč o fotografisanju u toku dana pa ni Mi Note 2 nije izuzetak: precizno uravnoteženje belog, odlična oštrina slike i brzo fokusiranje.

Fotografije snimljene u toku oblačnog dana takođe su vrlo dobre.

Međutim, u toku večeri i noći aparat retko uspeva da zabeleži dobru fotografiju.

Maksimalni kvalitet video sadržaja je do 4K, tu je elektronska stabilizacija i 8x digitalni zum, što je zaista korisno. Na datom primeru možete videti kakve rezultate daje. Kada je reč o samom fotografisanju, uređaj reaguje i na najmanje izmene osvetljenja i trenutno prilagođava ekspoziciju a ako blago pomerite aparat u toku snimanja, osvetljenje može biti rapidno uvećano.

Primer videa (MP4, 290 MB) >>>

Prednja kamera snima vrlo dobre fotografije u toku dana, a primetno je blago zamućenje.

Uopšteno govoreći, utisak po pitanju Mi Note 2 kamere je veoma pozitivan mada bi bilo bolje da su fotografije snimljene noću boljeg kvaliteta.

Bežični interfejs

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2, A2DP, LE
GPS 3 sekunde je potrebno za hladni start
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.12
USB On-The-Go Prisutan
NFC Da, podržan Android Pay
IR port Prisutan

Xiaomi zaslužuje pohvalu budući da ne štedi po pitanju IR porta jer je on prisutan u gotovo svim modelima njihovih pametnih telefona. Međutim, kada je reč o NFC, stvari ne stoje tako. Sa druge strane, Mi Note 2 ne odustaje od njega pa se ovaj model može pohvaliti prisustvom NFC. Prilikom testiranja i povezivanja kartice sa Android Pay servisom, ispostavilo se da ništa ne radi te je u okviru podešavanja potrebno odabrati „HCE Wallet“ i nakon toga sve savršeno radi.

Zaključak

Nakon mesec dana upotrebe ovog modela, nema nikakvih primedbi: sagovornika ćete čuti savršeno kao i on vas. Što se tiče kvaliteta zvuka preko slušalica, Mi Note 2 obezbeđuje zvuk vrlo dobrog kvaliteta, na nivou drugih modernih pametnih telefona.

Na tržištu su dostupne 6/128 GB verzije Xiaomi Mi Note 2, a sigurno je da će i cena ovog aparata opasti u narednom periodu.

Među konkurentima treba izdvojiti ZTE Nubia Z11 čiji prikaz je generalno bez okvira, dimenzije su manje dok je Nubia korisnički interfejs zanimljiviji od MIUI.

Drugi konkurent kojeg treba pomenuti jeste Meizu PRO 6 Plus. Dostupan je u verziji sa 128 GB, nudi veću SuperAMOLED rezoluciju a zaljubljenicima u muziku sigurno će se dopasti prisustvo zasebnog DAC-a. Sa druge strane, PRO 6 Plus nema NFC i odlikuje ga manje RAM memorije.

U poređenju sa Mi Note 2 zaslužuje pohvalu pre svega zbog fantastičnog dizajna, odličnim dimenzijama, baterije velikog kapaciteta sa opcijom brzog punjenja kao i fantastičnim ekranom i odličnim vremenom rada. Ovaj pametni telefon je zaista sjajan za korišćenje i na prvi pogled je jasno zašto pripada aparatima više cenovne grupe.

Međutim, ima i nekoliko nedostataka među kojima su loši uglovi vidljivosti kao i iskrivljenost slike prilikom naginjanja aparata. Ovo je očigledan nedostatak ali nikako ne kvari celokupan utisak po pitanju korišćenja ovog modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024