M5 2016
2016. godina
5.2" LCD, 69.5% body
9% MT6750, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3070 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Meizu M5 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu M5 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu M5 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Meizu M5

Karakteristike

  • Materijali kućišta: plastika, staklo
  • Operativni sistem: Android 6, Flyme 5.x
  • Mreže: 2G, 3G, 4G (LTE) (dva nanoSIM slota )
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.2 inča, rezolucija 1280x720 piksela (HD), gustina ekrana 282 ppi
  • Platforma: MediaTek MT6750
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, Cortex-A53 radnog takta 1.5 GHz (dve grupe sa po četiri jezgra)
  • Grafika: Mali-T860 MP2
  • RAM: 2/3 GB
  • DInterna memorija: 16/32 GB
  • Slot memorijske kartice: Da, microSD (umesto druge SIM kartice )
  • Glavna kamera: 13 megapixels, f / 2.2, autofokus faznog detektovanja, dual LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP, f / 2.0
  • Interfejsi: Wi-Fi Dual-Band, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), microUSB konektor (USB-OTG, USB-Host) za punjenje /sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Opciono: čitač otiska prsta, akcelerometar, senzori osvetljenja i blizine
  • Baterija: 3070 mAh
  • Dimenzije: 147.2 x 72.8 x 8 mm
  • Masa: 138 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter 2 A
  • USB-kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Uvod

Prošle godine kineska kompanija Meizu je bila u odličnoj formi budući da je ovaj proizvođač zabeležio daleko više najava i predstavljanja nego bilo koja druga kompanija. Izuzetak je, možda, „Xiaomi“ koji se svojski potrudio da zbuni korisnike predstavljanjem istih aparata u različitim cenovnim kategorijama. Ono što je karakteristično za Xiaomi jesu zanimljivi nazivi pametnih telefona (Mi 3/4s/c/i, Pro, Note, Redmi 2/3/X/S/A, itd.) pa se u tom smislu i Meizu aparati mogu smatrati istom vrstom.

Ovoga puta reč je o Meizu M5 modelu koji je analogan modelu M3s mini uz minimalne izmene (nešto veći ekran, baterija blago uvećanog kapaciteta i plastično kućište) dok su im i cene slične.

Novi model interesantan je upravo zbog toga što je to jedan od nekoliko aparata koji su dostupni u zvaničnoj prodaji Meizu modela a ono što nudi je vrlo dobro: 8-jezgarni čip, kamera sa automatskim fokusom, skener otisaka prstiju, dual-band Wi-Fi. Ono što je najupečatljivije jeste veliki izbor boja, među kojima su boja zlata, plava, bela, crna i tirkizna. Trenutno su na tržištu dostupni modeli crne, plave i boje zlata.

Dizajn, veličina, kontrole

Meizu M5 se gotovo ne razlikuje od drugih uređaja ove kompanije. Sa jedne strane to je loše budući da većina kupaca želi nešto novo i različito, a sa druge strane, sigurno je da će svako na prvi pogled znati da koristite Meizu (zaobljeno kućište, 2.5D staklo, karakterističan crni okvir oko sočiva kamere, mehanički „Home“ taster i skener otisaka prstiju).

Vraćamo se ponovo na M5. Prednji poklopac izrađen je od zaštićenog 2.5D stakla. Prisutan je i kvalitetni olefobski premaz zahvaljujući kojem prsti lagano klize preko ekrana dok je otiske prstiju veoma lako obrisati. U toku testiranja u trajanju od nekoliko nedelja nije došlo do pojave dubljih ogrebotina.

Poklopac zadnje strane je izrađen od plastike. Od dostupnih boja na raspolaganju korisnicima su boja zlata, plava i crna mat i polumat kao i bela i tirkizna boja. Mislim oda kada birate boju uređaja u obzir treba da uzmete crnu i plavu varijantu, dok ni tirkizna nije loša.

Mi smo testirali uređaj u boji zlata. Kućište uređaja je relativno klizavo. Tokom testiranja pojavile su se manje ogrebotine. Mislimo da će tokom korišćenja plastika da se haba u značajnijoj meri. plastika će se pogoršati. Model Note 2 istog proizvođača smo koristili u dužem vremenskom periodu i iako su se pojavile ogrebotine na kućištu usled njegove sjajne površine one nisu bile naročito vidljive.

Što se tiče dimenzija, one su relativno standardne - 147.2x72x8 mm. Ono što izdvaja Meizu telefone je širina, setimo se samo modela Pro 6 Plus čija širina je 77 mm, tako da nije baš zgodno da koristite uređaj u javnom prevozu ili u pokretu. Težina Meizu M5 modela je 138 grama.

Na prednjem panelu odozgo na dole nalaze se: indikator propuštenih događaja (svetao, vidljiv iz bilo kog ugla telefona), senzori osvetljenja i blizine (stabilni) i zvučnik za prenos glasa. Zvučnik je veoma glasan, basovi su snažni a tu su srednje i visoke frekvencije. Veoma je prijatno slušati sagovornika, zvučnik je zaista kvalitetan. Odavno nismo imali takav zvučnik, čak ni u skupljim modelima.

Ispod ekrana se nalazi mehanički taster obično sa kapacitivnom oblasti osetljivom na dodir i senzorom otiska prsta mTouch 2.1 (prisutan je i senzor otkucaja srca). Pritiskom prosečnog intenziteta čućete zvuk klik (glasniji nego kod 6 Pro Plus).

Sa donje strane, sa leve strane nalazi se 3.5mm priključak, mikrofon, microUSB i zvučnik. Sa gornje strane nema elemenata. Sa leve strane su metalni slot nanoSIM + microUSB ili dve nanoSIM kartice. Desno su tasteri za uključivanje i regulaciju jačine zvuka.

Sa zadnje strane se nalaze veliko sočivo kamere, koje je u ravni kućišta kao i dvobojni blic.

Poređenje dimenzija:

Meizu M5 i Meizu MX6

Meizu M5 i Meizu Pro 6 Plus

Meizu M5 i Apple iPhone 5

Meizu M5 i Xiaomi Redmi 4A

Ekran

Veličina ekrana Meizu M5 modela je 5.2 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela M1 Note/M2 Note 5.5 inča, zatim MX4 - 5.36 inča, kod modela MX4 Pro bila je 5.5 inča, Pro 6 modela 5.2 inča, a modela Pro 5 je bila 5.7 inča. Fizička veličina ekrana – 65x115 mm. Okvir levo i desno je 4 mm na vrhu 16mm a na dnu - 15.5mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela Meizu M3s je HD, th 720x1080 pikslea, gustina - 282 piksela po inču. Matrica je napravljena tehnologijom IPS bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 468cd/m2, (zvanični podaci 380cd/m2), crna 0.42cd/m2. Kontrast - 1100: 1 (zvanično 1000:1)

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo gotovo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100%, slika slika nije dovoljno istaknutea. Žuta linija - u stvari, je stvarna prosečna vrednost crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost gama je 2.

Sudeći po nivoima grafikona u pitanju je prekomerna količina plave i nedovoljna crvene boje.

Pri minimalnoj osvetljenosti temperatura boje je oko 8500 K, a prosčena vrednost je 8000K.

Sudeći po grafikonu, podaci su mnogo viši od trougla sRGB naročito kada je u pitanju zelena boja.

Skoro sve tačke se nalaze u okviru opsega sive DeltaE = 10, što znači da će druge boje biti prisutne i nijansama sive.

Uglovi vidljivosti su na maksimumu, slika gotovo da ni u jednoj situaicji nije iskrivljena.

Ako uporedite ekrane modela M5 i M3s mini, onda ćete videti da je kod ovog durgog prisutno fino podešavanje ekrana ali da ono utiče na uglove vidljivosti.

Ponašanje na svetlosti

Uglovi osvetljenosti

Osvetljenost

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3070 mAh. Zvanični podaci:

  • Fotografisanje - 5 sati
  • Igre - 9 sati
  • Razgovor - 37 sati
  • Muzika - 66 sati

Kada radite sa uređajem baterija je trajala 13-14 sati. U režimu štednje energije uređaj radi do 24 sata.

Prilikom gledanja filma (HD) baterija traje 7 sati i 20 minuta , u režimu igranja igara baterija traje oko 3.5 sati, prilikom audio reprodukcije pri maksimalnoj jačini - do 50 sati. Sva merenja su izvedena uz maksimalno osvetljenje.

Za razliku od top modela M5 kao i M3S mini, nema brzo punjenje. Adapter nudi - 5 V i 2 A.

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 3G/4G mreža (LTE CAT 6): FDD-LTE / TD-LTE / TD-SCDMA / WCDMA / GSM.

Tipovi mreža:

  • 4G FDD-LTE (B1, B3, B5, B7, B20) - 2100 MHz, 1800 MHz, 850 MHz, 2600 MHz, 800 MHz
  • 4G TD-LTE (B38, B40)
  • 3G WCDMA (B1, B2, B5, B8)
  • 3G TD-SCDMA
  • 2G GSM (B2, B3, B5, B8)

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 4.0, konektor microUSB USB Type-C (USB 2.0, MHL, USB-OTG, USB-Host ) za punjenje sinhornizaciju. GPS navigaicja radi bez problema.

GPS

GLONASS

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon će biti dostupan u dve verzije:

  • 2 GB of RAM-a (LPDDR3) i 16 GB interne memorije
  • 3 GB of RAM (LPDDR3) i 32 GB interne memorije

Brzina čitanja interne memorije (16GB LPDDR3) - 52,8 MB / s, pisanja - 9.5 MB / s.

Dostupna je podrška za kartice kapaciteta do 128GB.

Kamere

Glavna kamera je 13MP rezolucije sa faznim fokusiranjem (pet sočiva, otvor blende F2.2) a prednja 5 MP sa sočivom od četiri elementa (otvor blende F2.0). Postoji dual LED blic sa toplim i hladnim svetlom.

Kvalitet fotografija po danu je savršen: precizno uravnoteženje belog, odličan dinamički opseg i relativno oštra slika. Brzina fokusa je visoka zahvaljujući tome što aparat odlikuje fazni autofokus.

Kada je reč o snimanju fotografija u sumrak ili u lošim uslovima osvetljenja, kamera beleži loše rezultate: ima dosta šuma, slika je mutna i uravnoteženje belog je veoma loše. Međutim, ovako se ponašaju gotovo svi moduli u ovoj cenovnoj kategoriji.

Prednja kamera nije preterano širokog ugla. Fotografije su dobre, oštre.

Video je uobičajen – FullHD uz brzinu snimanja od 30 kadrova u sekundi preko dana i 20 kadrova u sekundi u toku noći. Kvalitet fotografija je prosečan kao i fokus. Zvuk je dovoljno glasan i jasan kao i nivo osvetljenosti. Prednja kamera snima „selfi“ video u FullHD kvalitetu.

Tu su uobičajena manuelna podešavanja ISO, brzina zatvarača, fokus, ekspozicija. Sve ostalo je isto.

Primeri fotografija

Performanse i softverska platforma

Meizu M5 koristi MediaTek MT6750 čipset. Ovaj procesor je dizajniran kao pristupačno rešenje sa LTE Cat 6, VoLTE, ViLTE i VoWIFI. Osmojezgarni čip podrazumeva četiri Cortex-A53 radnog takta 1GHz i dizajniran je za jednostavne zadatke; druga grupa podrazumeva četiri Cortex-A53 jezgra radnog takta 1.5GHz dizajnirana za zahtevnije aplikacije. Tu je i ARM Mali-T860 sa podrškom za OpenGL ES 3.1, OpenCL 1.2 i DirectX 11.1 i karakterišu ga brzine radnog takta do 700MHz. Brzina radnog takta čipseta je 650MHz.

Prilikom velikog opterećenja ne dolazi do značajnog zagrevanja procesora.

Kada je reč o brzini rada, nema kašnjenja ili zastajanja sistema u smislu prikazivanja informacija na ekranu i brzini animacija.

Sa igrama je sve u redu, nismo primentili nikakva kašnjenja.

Antutu test je pokazao veoma dobre rezultate za uređaj koji pripada cenovnom opsegu jeftinijih modela - 40 000 poena.

Meizu M5 Note radi na Android operativnom sistemu verzije 6,0. koristi verziju Flyme interfejsa 5.2.10.0G.

Multimedija

Muzički plejer je standardan za rešenja kompanije Meizu, prisutan je ekvilajzer.

Kvalitet zvuka koji isporučuju slušalice je vrlo dobar: bas je čist i glasan i nema pojave neprijatnih tonova. Visina zvuka je veoma visoka.

Zvučnik je glasan a frekvnecije koje se reprodukuju su srednjeg i visokog opsega.

Video plejer podržava sve formate za audio i video reprodukciju, i nudi opciju dodavanja titlova i audio snimaka.

U okviru ovog modela postoji radio modul.

Zaključak

Meizu M5 ostavio dobar utisak prilikom testiranja. Uređaj je dovoljno kompaktan, jednostavan za rukovanje, dobro stoji u ruci, veoma je brz za svakodnevne zadatke, kreira prilično dobro fotografije i video zapise, dostupno je mnogo različitih boja kućišta. Nekih većih nedostataka imajući u vidu cenovni opseg ovaj model nema. Međutim, cena ovog modela bi mogla da bude nešto niža a njegov glavni konkurent je Xiaomi Redmi 4A.

Ako odlučite da birate između M5 i M3s mini modela mi bismo na vašem mestu odabrali ovaj drugi, jer je napravljen od metala, izgleda čvršće. Međutim, M5 je dostupan u veselijim bojama. Još jedan mali detalj: matrica M5 modela je nešto kvalitetnija, ali M3s Mini poseduje Wi-Fi ac i Bluetooth verziju 4.1.

Ukoliko birate M5 ili M3s mini, nemojte štedeti na memoriji - 3/32 će biti dovoljna količina memorije, barem nemate potrebu da kupujete memorijsku karticu, dok je količina RAM-a dovoljna za većinu zadataka.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024