Mate 9 Dual SIM2016
2016. godina
5.9" LCD, 77.5% body
19% 960, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
Test mobilni telefon Huawei Mate 9 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Mate 9 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Mate 9 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Mate 9

Mate linija telefona poznata je po tome što podrazumeva telefone pristojnog kvaliteta sa vrlo dobrim ekranom, baterijom velikog kapaciteta, odličnim dimenzijama – uopšteno, odličnim fablet uređajima koji zaslužuju svu pohvalu i preporuku.

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Fablet
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Staklo
Operativni sistem Android 7.0 + EMUI 5.0
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), dve SIM-kartice
Platforma HiSilicon Kirin 960
CPU octa-core
Grafički procesor Mali-G71 MP8
Interna memorija 64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Prisutan
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dijagonala ekrana 5.9 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Glavna kamera 20 MP + 12 MP, f / 2.2, OIS, 2x zum, fazni i laserski autofokus
Prednja kamera 8MP, f / 1.9
Navigacija GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, infracrveni
Baterija Fiksna, Li-Pol 4000 mAh
Dimenzije 156.9 x 78.9 x 7.9 mm
Masa 190 grama

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Kod modernih pametnih telefona prednju stranu čini ekran dok se proizvođači samo poigravaju materijalom kućišta i onim od kojeg je izrađen zadnji poklopac. Huawei takođe ne odskače od ove prakse pa su kod ovog modela predstavili veoma zanimljiv zadnji panel koji je izrađen od metala i koji odlikuje mlečno bela boja koja se presijava na svetlu dok su otisci prstiju gotovo nevidljivi.

Iznad ekrana instalirani su senzori blizine i svetlosti, LED lampica i mreža zvučnika.

Ispod ekrana nalazi se samo logo kompanije a proizvođač se odlučio samo za tastere na ekranu, što je veliki plus.

Sa desne strane nalaze se taster za kontrolu jačine zvuka i On/Off taster, dok se sa leve strane nalazi slot za dve nanoSIM kartice ili jednu SIM karticu i memorijske kartice. Ako se zagledate primetićete da su tasteri i slot su asimetrično pozicionirani. Ovo nikako ne utiče na upotrebu uređaja ali zaista izgleda zanimljivo.

Sa donje strane nalaze se Type C port, eksterni zvučnik kao i mikrofon, dok se sa gornje strane nalaze mini priključak i IR port.

Sa zadnje strane uređaja vidljiva je dual kamera, LED blic, laserski autofokus kao i skener otisaka prstiju. Skener karakteriše odlična brzina rada, dovoljno je samo blago dodirnuti ga prstom i uređaj se odmah otključava. Prilikom testiranja nije dolazilo do pogrešnog očitavanja.

Pored neusaglašenosti tastera sa bočne strane i slotova, nema nikakvih drugih primedbi na kvalitet izrade uređaja.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Huawei Mate 9 156.9 78.9 7.9 190
Lenovo Moto Z 153.3 75.3 5.2 136
Asus ZenFone 3 Deluxe (ZS570KL) 156.4 77.4 7.5 172
Samsung Galaxy S7 EDGE 150.9 72.6 7.7 157

Prilikom svakog testiranja fableta gotovo je nemoguće da se ne zapitate kako bi drugi telefoni izgledali sa ovakvom dijagonalom ekrana. Kod nekih bi to bilo dobro, neki bi bili lakši za upotrebu a kod nekih ne bi bilo dobro uopšte. Huawei pripada prvoj grupi i Mate je veoma jednostavan za korišćenje uprkos veličini ekrana.

Uređaj je generalno male debljine, uži na ivicama a krajevi su zaobljeni. Generalno, jedinica lepo stoji u ruci.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.9 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
gusitna ekrana 373
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj 2.5D staklo
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutan
Podrška za multitouch Prisutna, do deset istovremenih pritisaka

Ovde imamo zanimljivu situaciju: proizvođač se izgleda dovoljno igrao sa ultra visokom rezolucijom pa je za svoje pametne telefone odabrao uobičajenu FHD rezoluciju QHD. To je u neku ruku plus – smanjeno je opterećenje čipa a razlika u kvalitetu slike je minimalna.

Mate 9 karakteriše vrlo dobar ekran: nudi odličan nivo osvetljenja, maksimalne uglove vidljivosti, odličnu reprodukciju boja kao i vrlo dobru oštrinu. Uprkos tome što je kod ovakve dijagonale zapravo moguće primetiti malu razliku između FHD/QHD, u realnosti to i nije toliko bitno.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 7.0 i EMUI 5.0 korisnički interfejs. Ovo je jedan od prvih modela koji može da se pohvali najnovijom verzijom Android-a i unapređenim korisničkim interfejsom. Nekima se sigurno neće dopasti vizuelne izmene koje su izvršene u okviru korisničkog interfejsa jer se čini da je kod prethodne generacije izgledao detaljnije.

Međutim, korisnički interfejs sada je daleko jednostavniji za upotrebu. Na primer, konačno je uklonjeno besmisleno odvajanje prekidača i notifikacija (sve je to dostupno u okviru podešavanja).

Launcher sada pruža mogućnost da odaberete stil desktopa: sve aplikacije se mogu smesiti ili na ekran ili u okviru posebnog aplikacionog menija.

Prethodno rešenje napušteno je u korist Swype SwiftKey. To je zaista šteta, jer je veliki broj korisnika navikao na Swype budući da je Huawei postavio kompletnu verziju bez izbacivanja rečnika.

Performanse

KArakteristike Vrednost
Čipset HiSilicon Kirin 960
CPU osam jezgara (4 x 2.4 GHz Cortex-A73 & 4 x 1.8 GHz Cortex-A53)
Grafički procesor Mali-G71 MP8
Sistemska memorija 4 GB
Interni skladištnei kapacitet 64 GB
Slot memorijske kartice Prisutan, u kombinaciji sa slotom SIM kartice

Ovaj pametni telefon karakteriše novi čipset kompanije Huawei – HiSilicon Kirin 960. Reč je o rešenju koje je vrlo dobro za oči, ne dolazi do zamora a opet je u mogućnosti da se suoči sa većinom zadataka i igara. Korisnički interfejs je takođe dobro optimizovan pa ne dolazi do kašnjenja niti zamrzavanja. Posebnu pohvalu zaslužuje brzo pokretanje svih aplikacija. Sve u svemu, nema nikakvih primedbi na brzinu rada ovog modela pametnog telefona.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Vreme reprodukcije HD videa pri maksimalnoj jačini osvetljenja (Airplane režim) 10 sati
Vreme rada u režimu čitanja pri 30% osvetljenja (Airplane režim) 17 sati

Mate linija je oduvek bila poznata po dobroj autonomiji, tako da se od modela Nine očekuje bar nekoliko dana rada u pri prosečnom intenzitetu rada. Ali kada se sve sabere i oduzme na raspolaganju su vam istih tri do pet sati uključenog ekrana pri korišćenju mobilnog Interneta, korišćenja Twitter-a, sinhronizacije poruka i pošte.

To je malo problematično, jer tri do pet sati je uobičajeno vreme rada ekrana konvencionalnih smart telefona, a treba pomenuti da novi Nova Plus model se ne isprazni tako brzo.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 20 MP + 12 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Vrednost otvora blende f / 2.2 i f / 1.9
Rezolucija pri snimanju videa Do 4k
Broj frejmova u sekundi Do 60 fps
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Mate 9 sledi isti obrazac sa duplim kamerama, kao i P9 / P9 Plus, pri čemu je samo rezolucija B / W modula povećana do 20 MP. Naš saradnik je veoma detaljno govorio o sistemu šemi dvostrukih kamera kompanije Huawei a ispod možete pročitati šta je rekao o ovoj problematici u testu modela Huawei P9:

U ovom modelu postoje dva modula glavne kamere. Oni nisu implementirani da stvore stereo sliku, ili u potpunosti implementirano pravilno zamućenje pozadine (da tako kažemo), već za veliki broj realnih stvari.

Ako pogledate u kameru, desni modul je dizajniran za snimanje u boji, a levi, monohromatski. Činjenica da je modul koristi crno-beli senzor. Ovo je neophodno da bi se dobila maksimalna količina svetlosti. Na taj način, senzor prima više informacija o dinamičkom opsegu i visoka osetljivost je postignuta. Drugi modul popravlja boju. Ostali podaci se kombinuju sa dve matrice.

Dve kamere su takođe potrebne za precizniji fokus, uprkos činjenici da postoji laserski autofokus i spori standardni kontrast.

Broj funkcija modela Mate 9 je proširen, posebno, treba pomenuti optički zum. Možete sliku uvećati za 50 odsto, bez gubljenja definicije, ali ova opcija je dostupna samo u rezoluciji od 12 MP!

Tu je postfokus opcija koja dozvoljava da nakon okidanja odaberete oblast koja će biti fokusirana.

Zgodna funkcija koja će se dopasti onima koji vole da se igraju sa podešavanjima - brz poziv profesionalnog režima.

Što se tiče kvaliteta samih fotografija, on je dobar, u smislu prirodnog svetla, ali se pogoršava čim uđete u prostoriju sa veštačkim osvetljenjem ili u uslovima slabog osvetljenja. Ali zamućenost pozadine radi odlično, kako u automatskom režimu tako i kada manuelno podešavate opcije.

Makismalna rezolucija za video je - 4k. Primer video klipam ožete pogledati ispod.

Primer videa (MP4, 149 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 7 sekundi
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, two SIM-cards
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan
Infrared Prisutan

I mada većina tehnologija je sada dostupna i u jeftinim telefonima, implementacija NFC-modula i IR dostupne su samo u skupljim modelima. Nema potrebe da objašnjavamo šta ove dve funkcije rade, ali one utiču na percepciju smart telefona.

Porsche Design

Kompanija je predstavila posebnu verziju Mate 9 modela koja nosi naziv Porsche Design, i koja ima veliku količinu radne i interne memorije (6 i 256 GB), skener na prednjoj strani, zakrivljeni AMOLED ekran sa rezolucijom 2560 k 1440 piksela, i manju masu (169 grama u odnosu na 190 grama modela Mate 9). Cena ovog modela je gotovo duplo veća od konvencionalnog Mate 9.

Zaključak

Na kvalitet glasa nismo imali pritužbi, vi i vaš sagovornik se međusobno savršeno čujete. Tradicionalno za Huawei uređaj karakteriše veoma dobar prijem mreža. Gde je iPhone imao prijem od samo nekoliko crta, Mate 9 je imao pun prijem.

Za novac koji je potrebno uložiti u ovaj model kupujete fablet dobre veličine, odlične brzine, visokog kvaliteta ekrana, odličnog interfejsa, odličnog prijema mreže i brzog skenera otiska prsta. Nedostaci ovog modela su: Prosečno trajanje baterije i kamera koja je inferiornija u odnosu na onu kod modela Galaxy S7.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024