Galaxy A3 (2017) 2016
2016. godina
4.7" OLED, 67.9% body
11% 7870 Octa, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2350 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A3 (2017) A320
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A3 (2017) A320. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A3 (2017) A320 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy A3 2017 (SM-A320F)

Fotografije u zatvorenom

Ako ste pročitali recenziju modela A5 2017, preporučujem vam da prvo pročitate sekcije vezane za pozicioniranje, ekran, bateriju, kameru, performanse i utiske budući da je tekst gotovo isti, samo nešto malo je izmenjeno pa deluje kao da je baš sve identično.

Specifikacije

  • Android 6.0.1 Clean UI, update na Android 7
  • Dijagonala ekrana 4.7 inches, SuperAMOLED, HD, 312-ppi, automatsko podešavanje osvetljenja, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4, AlwaysOn Display
  • Čipset Exynos 7870, 8 jezgara radnog takta do 1.6 GHz (Cortex A53), 14 nm GPU Mali-T830
  • 2 GB RAM-a, 16 GBinterne memorije (korisniku dostupno 9.7GB)
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2350 mAh, nije dostupno brzo punjenje, dok u mešovitom režimu uređaj može da radi dva dana, 14/17 sati u 3G/4G odnosno da ponudi 17 sati razgovora i 17 sati video reprodukcije.
  • Mogućnost instalacije dve nanoSIM-kartice kao i microSD memorijske kartice (do 256GB 256GB) u kombinovani slot. Istovremeni rad dve nanoSIM kartice nije moguć.
  • Prednja kamera 8MP, f / 1.9, opcija prilagođenja objhe očiju, nijanse kože
  • Glavnak amera 13 MP, f / 1.9, LED blic, autofokus
  • Dva ikrofona, sistem regulacije šuma
  • Standardna zaštita od vode IP68, do 30 minuta na dubini od 1.5m
  • FM-radio
  • Senzor otisaka prstiju lociran na prednjem panelu
  • USB Type C 1.0
  • 4G FDD LTE - B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B20 (800); TDD LTE B40 (2300)
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • ANT +, 802.11 a / b / g / n / ac 2.4 + 5GHz, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.2
  • Senzori - akcelerometar, barometat, skener otiska prsta, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor vblizine, snezor ambijentalnog osvetljenja
  • Samsung Pay
  • Boje: Crna (Black Sky), zlatna (Gold Sand), plava (Blue Mist), Pink (Peach Cloud)
  • Vrednost SAR - 0.35 W / kg (glava), 1.38 W / kg (telo)
  • Dimenzije - 135.4 x 66.2 x 7.9 mm, masa - 138 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom C tipa
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • microUSB-USB Type C kabl punjača
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Većina proizvođača je u potpunosti napustila segment kompaktnih pametnih telefona budući da se zbog nekog razloga telefoni ovako male veličine smatraju zastarelim a ne modernim. Na tržištu ipak postoje tri kompanije koje proizvode takve uređaje – Apple (iPhone SE), Sony (Compact serija) i Samsung. A3 2017 je upravo realizacija želje korisnika da dobiju mali, kompaktni pametni telefon. Relativno mala veličina ekrana od 4.7 inča ukazuje na to da je ovaj model namenjen onim korisnicima kojima su razgovori na prvom mestu, a na drugom društvene mreže, slanje instant poruka i pregled Web strana. Ovaj pametni telefon može se smatrati sekundarnim telefonom a po pitanju kapaciteta ovaj aparat je gotovo savršen – dugo vreme rada u kombinaciji sa uravnoteženim setom modernih karakteristika. Sa druge strane, ovaj model je vrlo dobar izbor za primarni aparat za one koji ne traže aparat sa velikim ekranom.

Posmatrajući bočnu stranu, ovaj model može se uporediti sa starijim modelima, iako A3 2017 ne nudi masu mogućnosti u poređenju sa A5/A7 – telefon je lakši, drugačije su kamere, manja je rezolucija ekrana (HD, umesto FullHD), ne postoji opcija brzog punjenja baterije, međutim, to i nije od krucijalnog značaja. Vreme punjenja je gotovo isto ali je baterija manjeg kapaciteta. Sve prednosti u vidu Samsung Pay (NFC / MST) i zaštitni standard IP68 su tu. Iskorišćeni su isti materijali koji čine da se model ističe među konkurencijom, a performanse su odlične. Reč je, možda, o jednom od nekoliko kompaktnih telefona koji su danas dostupni na tržištu – razlika između ovog i modela i 5-inčnog uređaja je očigledna, ali su utisci o njima različiti. Ove razlike podrazumevaju i pohvale i kritike, sve u zavisnosti od toga na šta ste navikli.

Dizajn, veličina, kontrole

A-serija je u izvesnoj meri nasledila dizajn od starijih modela, kućište je izrađeno od istog materijala, bez značajnog pojednostavljenja ili smanjenja troškova. A3 model izgleda skupo i moderno, bez obzira na boju uređaja koju odaberete. U ponudi su četiri boje ali je pink varijanta dostupna samo na određenim tržištima.

A3 model u crnoj boje je klasičan uređaj i izgleda veoma dobro. Površina aparata prikazuje odraz okruženja, vidljiva je igra svetlosti pa uređaj izgleda vrlo zanimljivo, dok su otisci prstiju jedva vidljivi. Ovde kontinuirano radi Screen Saver opcija (funkcija AlwaysOn Display), što ne nudi nijedan od konkurentskih modela. Rezultat je neobičan uređaj koji nema sličnog konkurenta na tržištu i razlikuje se od svih drugih na prvi pogled.

Verovatno je najprivlačnija boja koja je u ponudi plava jer je reč o nežnoj nijansi, što je neuobičajeno pa je savršen za nežniji pol. Možete se i sami uveriti.

Imajte na umu da su prednji i zadnji paneli iste boje, kao i bočna metalna ivica (aluminijum serije 6000). Uređaj pink boje takođe izgleda dobro, ali je zaista namenjen samo nežnijem polu.

Telefon boje zlata je u neku ruku pravi kič ali, opet, o ukusima ne treba raspravljati.

Činjenica da su prednja i zadnja površina od stakla nije minus ovog uređaja obzirom da ga odlikuje Corning Gorilla Glass 4 koje je dovoljno pouzdano te je aparat zaštićen od slučajnih padova. Ova jedinica ima istu mehaničku zaštitu kao i Galaxy S6 EDGE, kada je reč o kvalitetu. Postoji i snimljen video gde je prikazano kako ovaj telefon preživljava sudar sa oštrim predmetom ili asfaltom, pa ga možete pogledati.

Inovacija u okviru A-serije u 2017. bila je zaštita od vode, koji je kod S7 / S7 EDGE modela realizovana na potpuno isti način. Slot za SIM karticu je zaštićen gumenim zatvaračem, na mikrofonu i zvučniku prisutna je membrana a tu je i IP68 nivo zaštite, što omogućava da telefon bude lociran na dubini od 1,5 metra u trajanju do pola sata. To ne znači da telefon treba da se uranja u vodu, niti da ga perete sapunicom ili nešto slično. Ali ako ga spustite u vodu, ništa se neće desiti. U ovom opsegu cena, gotovo da niko ne nudi model sa zaštitom od prodiranja vode.

Sada nešto o kontrolama. Ispod ekrana nalazi se mehanički taster koji ulazi u senzor otisaka prstiju a on je pojednostavljen u odnosu sa S7/S7 EDGE. Nešto se sporije pokreće ali nema nikakvih problema u radu. Reč je o rešenju koje odlično radi. Sa obe strane nalazi se dva tastera osetljiva na dodir.

Na levoj strani su dva tastera za kontrolu jačine zvuka dok se sa desne strane nalazi On/Off taster. Na donjem i gornjem kraju tu je mikrofon, postoji sistem za smanjenje buke koji odlično vrši svoj zadatak: sagovornik će vas odlično čuti čak i situacijama kada vam snažni vetar duva u lice.

Sa donje strane nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice i USB Tip C konektor za punjač. Na samom vrhu i sa leve strane vidljivi su slotovi za nanoSIM i memorijsku karticu a sa donje strane je slot za drugu nanoSIM karticu. Primera radi, kod A5/A7, upotreba dve SIM-kartice i memorijske kartice nije moguća.

Zvučnici su locirani sa desne strane prednjeg poklopca usled čega zvuk može biti blokiran kada se aparat nalazi u džepu pa možda nećete čuti telefon. Jačina zvuka telefona je prosečna a zvuk je prijatan.

Dimenzije telefona su 135.4 x 66.2 x 7.9 mm a njegova ukupna masa iznosi 138 grama. Reč je o kompaktnom uređaju veoma malih dimenzija. Šaka gotovo da prekriva telefon ali postoje korisnici kojima se takva veličina aparata dopada. U džepu je gotovo neprimetan pa je veoma lako zaboraviti da vam se telefon nalazi u džepu. Ako volite kompaktne telefone, A3 2017 će vam se sigurno dopasti.

2017 Galaxy A5

Ekran

Kvalitet ekrana koji nudi HD rezoluciju prilagođen je nezahtevnim korisnicima, ali slika izgleda dobro. Međutim, za one koji dugo vremena provode gledajući u ekran i razlikuju PenTile, preporučuje se da u ekran ovog modela gledaju sa razdaljine od desetak centimetara. Možda bi preciznije bilo reći sa pet centimetara da ne bi došlo do iskrivljenja slike. Jasno je da niko ne drži ekran tako blizu očiju, ali to je činjenično stanje. Obični korisnici koji ne žele da se zamaraju znanjem o PenTile jednostavno će reći da je reč o dobrom ekranu koji prikazuje zadovoljavajuću sliku.

Tehničke karakteristike SuperAMOLED ekrana su sledeće: 4.7 inča, SuperAMOLED, HD, 312-ppi, mogućnost automatskog podešavanja osvetljenja, automatsko podešavanje osvetljenja prema navikama korisnika, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4, AlwaysOn Display.

Kvalitet ekrana je odličan za njegovu klasu, ona odličnu osvetljenost u automatskom režimu, informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Kao i kod prošlogodišnjeg modela (ekran modela S7 EDGE odlikuje odlična osvetljenost, a kao rezultat toga prikaz pri direktnim sunčevim zracima još je bolji).

Ekran ima mogućnost AlwaysOn prikaza, što znači da možete stalno možete videti ikone aplikacija, satove ili slike, ekran ne utiče mnogo na bateriju pa tako za 12 sati isprazni bateriju tek za nekoliko procenata. Do sada, masa funkcija prisutnih u srednjem segmentu cena nije se tako primetno razlikovala A3 2017, a sada ga stavljaju u istu liniju sa vodećim Samsung modelom.

Svidelo vam se to ili ne, ekran ovog modela je odličan za njegovo pozicioniranje i mogućnosti, čak i više nego što je to potrebno. Uzimajući u obzir način upotrebe (ozbiljne igre sa kompleksnom grafikom, na primer), ovo je pravi izbor.

Baterija

Ugrađena je litijum – jonska baterija kapaciteta 3000 mAh, ali brzo punjenje nije podržano. Podrazumevani punjač napuni bateriju za sat i 35 minuta. Potrebe za brzim punjenja nema, obzirom da je zbog malog kapaciteta baterije vreme punjenja relativno kratko. Kod ovog modela nije dostupna opcija bežičnog punjenja što imajući u vidu njegovo pozicioniranje nije iznenađenje.

U mešovitom režimu rada aparat obezbeđuje dva dana rada uz 3-4 sati rada ekrana, LTE prenos podataka i dva sata razgovora. Vreme rada uređaja zavisi od toga kako ga koristite, pri čemu možete postići bolje rezultate, na primer, 5-8 sati rada ekrana u roku od dva dana, ali možda i kraća vremena.

Reprodukcija nekonvertovanih videa HD kvaliteta korišćenjem MX plejera uz maksimalni nivo osvetljenja dostupna je u trajanju od 17 sati. Ovo je odličan rezultat obzirom na veličinu baterije, mnogi kineski aparati beleže uporedive rezultate uz baterije kapaciteta 5000 mAh.

Čak i pod velikim opterećenjem baterija se neće isprazniti za manje od jednog dana, već će baterija izdržati u proseku dva dana. Oni koji telefon koriste samo pozive mogu da računaju na 5-6 dana rada, ali naravno, sve zavisi od operatera i broja poziva. Dužina rada aparata koju obezbeđuje baterija jedna je od jačih tačaka ovog modela.

Tu je tradicionalno i režim uštede energije kada aparat ograničava pozadinsko osvetljenje i brzinu rada procesora, a u ovom režimu, mnogi neće iskusiti nikakve probleme sa radom u uređaja dok će se vreme rada povećati i do 20 odsto, minimum. U okviru režima uštede energije, prikaz na ekranu je sive boje a potrošnja je veoma mala što omogućuje dugo vreme rada.

Povezivanje

Rad GPS / GLONASS modula je savršeno realizovan, hladan start traje oko desetak sekundi, navigacija je među prvih pet najboljih, uopšteno rečeno, nema nikakvih problema. Upravo je to ono što razlikuje A-brendova od mnogih kineskih kompanija, gde je primena antene takva da možemo očekivati svašta od tipičnih funkcija.

Još jedna jaka strana jeste podrška LTE frekvencije, što ga takođe čini jakim aparatom (konkurencija u ovom cenovnom opsegu ne može se pohvaliti time jer obično štede kada je u pitanju antena).

Uređaj poseduje NFC, ANT + podršku i Bluetooth 4.2.

Aparat odlikuje Wi-Fi podrška - 802.11 a/b/g/n/ac 2.4+ 5GHz, a tu je i režim repetitora (distribucija Wi-Fi signala na drugom uređaju u vidu pristupne tačke).

Dostupan je USB 2.0 ali se koristi USB tip C (1.0) priključak, tako da će ljubitelji modernih slotova biti srećni.

Memorija, RAM, performanse

Samsung koristi svoj sopstveni čipset u modelima A-serije, što se može smatrati prednošću, obzirom da su oni iz godine u godinu sve bolji. Na primer, u modelima A serije za 2016.godinu korišćen je čipset građen u 28 nm tehnološkom procesu dok je za ovogodišnje modele korišćen čipset dizajniran u 14 nm procesu, što obezbeđuje bolje performanse i duže vreme rada. A3 2017 koristi Exynos 7880 čipset sa 8 jezgara radnog takta do 1.9 GHz (Cortex A53), GPU Mali-T830.

U sintetičkim testovima procesor se pokazao kao dobra ideja. U stvarnom životu, sve radi savršeno dobro, nećete osećati nikakve nedostatke u performansama, radi na nivou modela svoje klase, a rezerva performansi je dovoljna za najmanje nekoliko godina.

Uređaj je opremljen sa 16GB interne memorije (9.7 GB dostupno korisniku), podržane su memorijske kartice kapaciteta do 256 MB. Količina sistemske memorije je 2 GB, što je dovoljno za većinu korisnika. Obzirom na rezoluciju ekrana, sve je veoma dobro izbalansirano i ne postoji značajan kompromis.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 8 megapiksela (f / 1.9), kao i obično bez autofokusa, tako da treba naći udaljenost sa koje su slike najboljeg kvaliteta, što je oko pola metra, odnosno ispružena ruka. Kvalitet prednje kamere je dobar, ali ne očekujte nešto posebno, jer na kraju krajeva, glavna kamera je ipak bolja. Postoje tradicionalni sistemi unapređenja boja i nijanse kože, možete uvećati oči i istovremeno načiniti lice tanjim.

Glavna kamera je rezolucije 13 megapiksela (f / 1.9), naravno, ima autofokus, kao i dodatne režima snimanja, uključujući i PRO, ali se on razlikuje od PRO režima vodećeg modela. Kamera modela A3 je jednostavnija nego kod starijih modela, pa nemojte da očekujete mnogo od nje. Međutim, osnovne zadatke ova kamera će uspeti da izvrši: slikanje stranica sa tekstom, snimanje sveta oko nas - sve to može da uradi. Ali ako želite da snimate predivne fotografije koje ćete postavljati na društvene mreže, bolje da pogledajte neki vodeći model ili model više klase.

Sa maksimalnim FullHD rezolucijom video zapisa uređaj može da snima brzinom od 30 frejmova u sekundi.

Pogledajte primere fotografija i video snimaka, verujemo da su oni sami dovoljno govore o kvalitetu kamere.

Softver

Model je prvobitno baziran bio na Android 6.0.1 OS, ali mnogi elementi interfejsa su slični onome što vidimo u okviru Android-a 7 i interfejsa koji postoji u okviru S7 / S7 EDGE. Savetujem ti da pročitate šta sve donosi Android 7, obzirom da će ovaj model veoma brzo dobiti najnoviju verziju operativnog sistema. Nećemo opisivati standardni Android neće raditi, obzirom da je do sada bilo dosta tekstova koji opisuju njegove karakteristike.

Za razliku od top modela. Kod ovog postoji ugrađeni FM radio, koji jeste interesantan bonus.

Kada koristite KNOX možete bilo koji program instalirati u dve verzije na istom uređaju, na primer, instalirati dve verzije WhatsApp i koristiti ih za svaku od SIM-kartica (dva naloga, dva Messenger-a). Možete čak i da komunicirate sami sa sobom. Isti trik može da se uradi za bilo koji softvera, telefon dozvoljava da radite istovremeno sa dva messengera u jednom uređaju sa različitim brojevima. Danas, mnogi kineski proizvođači nude nešto slično u svojim pametnim telefonima, ali realizacija je drugačija.

Naravno, ovaj model podržava servis Samsung Pay.

Nećemo se zadržavati na standardnom Samsung softveru, Na primer, S Health, obzirom da možete naći relevantne članke na našem sajtu.

Utisci

Vibracija je prosečna, jačina zvuka zvona je takođe prosečna - verovatno bi bilo bolje da ima više rezerve, ali i dalje možete da čujete telefon i osetite vibraciju kada se uređaj nalazi u džepu. Uređaj se ne može nikako nazvati tihim.

Tržište je praktično nema kompaktne modele, ali treba da imate na umu je Samsung je uvek bio u stanju da napravi telefone koji su manji u odnosu na konkurenciju, dovoljno je setiti da je 5.2-inčni Samsung model približnih dimenzija kao konkurentski modeli sa ekranima od 4.7-4.9 modela inča. Dakle, A3 2017 je veoma kompaktan, pa nam kao konkurencija na pamet pada samo jedan konkurent - iPhone SE. Ali cena ovog kompaktnog telefona je značajno viša uz slične karakteristike. Što se tiče dizajna, koji je sušta suprotnost Galaxy A3 2017, kod modela iPhone SE postoji bolja kamera ali ne postoji zaštita od vode, niti AlwaysOn Display, dok je ostalo manje ili više isto.

Takođe ovaj model je veoma različit i od Sony Ericsson Xperia X Compact modela, kompaktnog modela, ali veoma skupog. Ova dva modela nude uporedivo vreme rada, Sony ima malo brži procesor, bolju kameru, ali ne i zaštitu od vode i nema AlwaysOn Display. Nema nekih posebnih prednosti u odnosu na A3 a njegova cena je značajno viša. Njegova pozicija je bliža pomenutom iPhone SE modelu.

Ako model A5 2017 u segmentu modela sa 5 inčnim ekranima ima veliki broj konkurenata, konkurencija kada je reč o kompaktnim modelima kojima pripada i ovaj 4.7 inčni model gotovo da ne postoji. Dva glavna konkurenta su - to iPad SE, kao i Sony Xperia X Compact, koji su mnogo skuplji. Sony je predstavio ažuriranu verziju svog pametnog telefona, ali razlika u ceni će biti još veća. Poziciju na tržištu kompaktnih modela mogu da priušte samo velike kompanije, i za razliku od Samsunga, većina vidi takve uređaje kao modele koji će doneti super profit. Po našem mišljenju, ovo je pogrešan pristup, jer je kompaktan pristojan model ne mora da bude naročito skup što dokazuje A3 2017. Za one koji traže kompaktni model baziran na Androidu, ovaj uređaj postaje primarni cilj.

Poređenje sa A5 2017. godine može da prođe, ali kada je reč o starijem modelu tu je veće kućište, bolje performanse, bolja rezolucija ekrana i otprilike u isto vreme rada. Međutim, A5 2017 nije kompaktan uređaj. Reč je o uređajima iz dva potpuno različita sveta pa je i poređenje dosta teško.

Model iz prethodne sezone, A3 2016 u svakom smislu nudi manje: kraće vreme rada, nema AlwaysOn ekrana i zaštite od voda i ne podržava Samsung Pay. Sa druge strane, ako imate takav telefon, i on vam radi posao, nije potrebno da kupujete novi još. Sačekajte jednu generaciju, i onda ga kupite. Međutim, ako planirate da sada kupite A3 2016 jedini razlog za je to ako nemate novca za novu verziju jer razlika u ceni između ova dva modela u ovom trenutku nije mala.

Zaključak je sledeći: A3 2017 je namenjen onima koji traže kompaktni smart telefon koji će da koriste za pozive, instant poruke, surfovanje internetom, odnosno sa manjim naglaskom na zahtevnim igrama. Kao drugi telefon ovaj model je idealan, zbog trajanja baterije i kompaktnih dimenzija. Ovaj model ima potencijal da bude uspešan ali tržište kompaktnih telefona trenutno nije naročito veliko pa ni A3 2017 neće generisati preterano veliku prodaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024