6 4GB, 64GB2016
2016. godina
5.5" LCD, 70.7% body
9% 430, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Nokia 6 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test smart telefona Nokia 6 (TA-1021)

Specifikacije

  • Android 7.1.1 (verzija 7.1.2 je dostupna)
  • Ekran 5.5 inča, IPS, 1920x1080 piksela, 403 ppi, osvetljenost do 450 nita, Corning Gorilla Glass
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 430, 8-jezgara, grafički koprocesor Adreno 505
  • 3 GB RAM-a, 32 ili 64 GB interne memorije, microSD kartice kapaciteta do 128 GB
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh
  • nanoSIM
  • Prednja kamera 8MP, f / 2, 84 stepeni
  • Glavna kamera 16MP , fazni autofokus, dvosekcijski blic, f / 2
  • LTE cat.4 band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40
  • Dolby Atmos
  • microUSB (USB 2.0), USB OTG, NFC, Bluetooth 4.1
  • Android Pay
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n
  • Akcelerometar, senzor svetlosti, elektornski kompas, Hall senzor, žiroskop, senzor blizine
  • Skener otiska prsta na prednjem panelu
  • Boje kućišta - crna, srebrna, indigo, boja bakra
  • Dimenzije - 154 x 75.8 x 7.85 mm (debljina 8.4 mm u bolasti kamere), masa - 169 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Linija kompanije Nokia je mala, uređena jednostavno i logično. Što je manji broj, to je jeftiniji uređaj. Što je veći, to je skuplji i zanimljiviji. Neki modeli se mogu grubo nazvati parom, poput Nokia 5 i 6, jer su im vrednosti slične. Ali ako prvi model nudi 5.2 inčni ekran, onda drugi nudi veći ekran – 5.5 inča.

Za kineske proizvođače, kao što je HMD Global, uprkos svim pokušajima korišćenja zakupljenog brenda u trajanju od 10 godina, segment uređaja sa dijagonalom od 5.5 inča je jedan od najvažnijih. Ovde možete videti mnoge popularne modele, od Xiaomi, Meizu, Huawei u okviru Honor brenda. To su uređaji koji nude odličan odnos cene i kvaliteta i na taj način koriste A-brendove, na primer, Samsung.

Pozicioniranje HMD Global je donekle smanjeno u odnosu na tržište. U očima proizvođača, brend Nokia je već dovoljan razlog da osoba plati više za uređaj, u zavisnosti od modela, vrhunski modeli su skuplji od 15 do 25 odsto, što je dodatna naknada za slavu brenda u prošlosti. To jest, kompanija se ne oslanja na one karakteristike koje su usvojene u segmentu, koje nude konkurentski proizvođači. HMD Global igraju staru igru - pokušava da kreira privlačni izgled i uštedu na komponentama kako bi postigli visoku profitabilnost za sebe. Za početnika na tržištu, ova strategija je razumljiva, ali za potrošače to znači kupovinu uređaja po punoj ceni koji nudi karakteristike daleko od optimalnih. Na primer, u okviru Nokia 6 proizvođač je uštedeo na čipsetu i instalirao Qualcomm Snapdragon 430 koji se sigurno naziva tačkom koja se nalazi između budžetskog i osrednjeg rešenja. Na primer, Xiaomi Redmi Note 4X odlikuje Snapdragon 625, koji je na višem nivou i ima bolje performanse uz manju opterećenost baterije.

Na nekim tržištima prodaja Nokia 6 modela nije postala primetan fenomen u svom segmentu, ovaj uređaj uživa umerenu potražnju, što je „teška“ pozicija jer prodaja ide teško. Previše konkurenata, premalo prednosti u pogledu onoga što telefon nudi, ali zanimljiv dizajn.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Za Nokia 6 HMD Global koristio je dizajn koji je bio popularan pre nekoliko godina: metalno kućište u okviru kojeg su bočne strane ravne dok se ivicama vidi tekstura od metala. Postoji nekoliko rešenja u boji, ali verzija sjajnog kućišta je dostupna samo za 4/64 GB model koji se zove Arte Black ali ovaj model nije dostupan na svim tržištima pa morate da se potrudite da ga pronađete.

Sve druge opcije boja su vrlo slične: tamno matirano kućište, svetle bočne ivice, crni ekran sa 2.5D staklom. Koju god boju odaberete, u realnosti razlika gotovo da nije vidljiva, više govorimo o nijansama, nego o sjajnim, primetnim bojama. Očigledno, proizvođač je imao za cilj da model postane univerzalan.

Zadnja strana uređaja napravljena je od metala, a vidljivi su i umetci antene. Uređaj se čini teškim, iako je njegova težina samo 169 grama, što je tipično za takve modele. Osećaj težine proizlazi iz činjenice da je telo pravougaono, široko i „pada“ u ruku. Ergonomiji uređaja nije data velika važnost što se vidi po tome što je senzor za štampanje pomeren u donju ivicu kućišta, pa ga morate palcem pridržavati. Kada ste u pokretu može se desiti da ispustite uređaj jer je teško balansirati. Prema tome, treba pažljivo kliknuti na senzor i još jače držati pametni telefon. Ono što je sigurno jeste da korisnicima sa malim šakama ovo sigurno neće ići lako. Odgovor je očigledan - budite pažljivi sa uređajem.

Dimenzije pametnog telefona su 154 x 75.8 x 7.85 mm, ivica kamere blago štrči izvan kućišta (8.4 mm) ali to nimalo ne smeta niti se oseti u džepu. Međutim, širina i oblik kućišta čine pametni telefon veoma neprikladnim za korišćenje i to je jedna od najvećih žalbi u vezi sa ovim modelom.

Na levoj strani nalazi se kombinovani slot za nanoSIM kartice (umesto druge kartice možete ubaciti microSD karticu). Na desnoj strani nalazi se upareni taster za kontrolu jačine zvuka, kao i dugme za uključivanje/isključivanje. Na gornjem kraju nalazi se priključak od 3.5 mm, a sa donje strane je mikrofon, zvučnik i microUSB konektor. Zašto je HMD odlučio da ne stavlja USB tip C u prilično svež model? Nije reč samo o ovom proizvođaču, ali kineske proizvođače nije vredno kritikovati zbog toga.

Uređaj ne poseduje LED indikator, a neverovatno je što je u modelu za kinesko tržište prisutan. Kakvo je dubinsko značenje takve promene u aparatu, u potpunosti je nerazumljivo. To je slučaj sa velikim brojem uređaja.

Pametni telefon ne odlikuje zaštita od prodiranja vode koja je tipična i za kineske proizvođače. Tasteri osetljivi na dodir na bočnim stranama senzora otisaka prstiju imaju pozadinsko osvetljenje.

Uređaj odlikuje odličan kvalitet izrade, nema pritužbi na to, ali prilikom dizajniranja niko nije razmišljao da provodi bilo kakve testove o tome kako će to funkcionisati u stvarnom životu. Na primer, NFC je stavljen iza metalne ploče, što je dovelo do činjenice da je sa Nokia 6 neophodno balansirati na različite načine da bi nešto platili korišćenjem Android Pay opcije a ova operacija zna dugo da potraje, što je neugodno i dosadno. Ovo je pogrešna kalkulacija Kineza koji su dizajnirali uređaj i koji očigledno imaju malo iskustva u radu sa NFC-om i zato izvode takve „početničke“ greške.

Ekran

Karakteristike ekrana su: 5.5 inča, IPS, 1920 x 1080 piksela, 403 ppi, osvetljenost do 450 nita, Corning Gorilla Glass. U automatskom režimu, iz nekog razloga, uređaju nije dodata mogućnost samostalnog podizanja nivoa osvjetljenja na ulici jer je za to neophodan ulazak u meni i omogućavanje odgovarajućeg podešavanja.

Ali ako govorimo o osobinama ekrana, onda to nije nimalo dobro je na ulici i pri jakom suncu prikaz na ekranu bledi (kao i kod Nokia 5 modela). Ambijentalno osvetljenje je dovoljno, ali boje nisu previše izražajne i živahne. Običan ekran za svakodnevnu upotrebu. Nema dodatnih mogućnosti podešavanja ekrana.

Baterija

Ugrađena je Li-Ion baterija kapaciteta 3000 mAh. Nažalost, proizvođač nije objavio očekivano vreme rada u različitim režima rada. Dakle, možemo se fokusirati samo na rezultate koje smo dobili prilikom testiranja. Dakle, pri maksimalnoj osvetljenosti, reprodukcija nekonvertovanog HD video zapisa u MX Player-u biće moguća u trajanju od približno 7 sati rada. Za IPS matricu ovo je dobar rezultat.

Kada uređaj koristite za pozive u trajanju od jednog sata, surfovanje internetom, komuniciranje preko instant poruka i društvenih mreža, baterija će obezbediti rad u trajanju od jednog dana. Istovremeno, pozadinsko osvetljenje ekrana je podešeno na 60%, uz automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja, vreme rada se ne menja u velikoj meri. Ukupno vreme rada ekrana bilo je oko 2.5 sata, količina prenešenih podataka je oko 400 MB.

Vreme punjenja baterije je standardno (brzo punjenje nije podržano, bežično takođe) - oko 3.5 - 4 sata. Nije jasno zašto postoji razlika u vremenu punjenja, ali ovih pola sata očigledno je rezultat toga da uređaj može da sinhronizuje neke podatke i zbog toga se puni još sporije, pošto se beleži potrošnja energije.

Štedljivi korisnici koji koriste uređaj povremeno i ne koriste aktivno prenos podataka, mogu zabeležiti rad baterije u trajanju od 1.5 do 2 dana, ali bolji rezultati su već nemogući. U pasivnom režimu (bez SIM kartice), kada prenos podataka nije isključen, uređaj brzo gubi energiju. Prema tome, bolje je isključiti ako ga ne koristite.

U režimu igranja igara, baterija uređaja se brzo isprazni, trajaće između 3.5 i 4 sata.

Ne postoje posebna podešavanja za uštedu energije, samo ona koja su standardna za Android i mogu se aktivirati kada status baterije dostigne 15%.

Čipset, memorija, memorijske kartice, performanse

Obično, kineske kompanije nude izbor unutrašnje memorije (kako operativne tako i konvencionalne), ali HMD Global je za određeno tržište predstavio jednu verziju uređaja sa 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije i 128 GB memorijske kartice. Za prosečnog potrošača ovo je sasvim dovoljno.

Snapdragon 430 čipset odlikuje 8 jezgara i prilično pristojne performanse, što se vidi u sintetičkim testovima. Bilo bi dobro videti u ovom uređaju ažurirane čipsetove serije 400, ali je on dizajniran davno, pa samim tim i rešenja za njega. U sintetičkim testovima dobijaju se sledeći rezultati:

Ovaj uređaj nije najbrži u svojoj klasi, uključujući i interfejs, uprkos činjenici da nema korisničkog interfejsa. Klasici kompanija Huawei, Meizu, Xiaomi su brži, čak iako nije reč o nekoj kritičnoj razlici, ali ona i dalje postoji.

Opcije povezivanja

Ovo je budžetsko rešenje, a to sve kaže. Nema USB tipa C (to je nešto skuplje), tu je uobičajeni microUSB, ali je dobro što su napustili OTG. Za Wi-Fi ne postoji drugi opseg koji odmah omogućava komšijama koji prenose mnogo podataka na svojim Wi-Fi mrežama.

NFC je podržan, uključujući Android Pay. Ovo loše funkcioniše zbog lošeg čipa o kojem je bilo reči.

Uređaj podržava LTE Cat.4 i sledeće opsege: 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40. Implementacija frekventne podrške je vrlo neujednačena, nema agregacije, što je razumljivo, ali i na navedenim frekvencijama na drugim tržištima nema pouzdanog rada. Na primer, Nokia 5 u SAD ne radi u okviru LTE-mreže AT&T (iako redovno prima SMS-poruke prilikom aktiviranja). Za one koji putuju u druge zemlje, to može postati ozbiljan problem budući da je nemoguće prethodno proveriti dostupnost uređaja u drugim zemljama.

Kamere

Prednja kamera je 8-megapikselna i ne nudi nikakav poseban kvalitet slike, postoji autofokus. Ovo je očekivano za ovaj cenovni opseg.

Interfejs glavne kamere je jednostavan, ali ovde su skrivena i dodatna podešavanja Na primer, možete aktivirati režim „Retouch“. Možete uključiti elektronski kompas, a onda će se on prikazati na ekranu tokom snimanja. Ipak postoji način definisanja osvetljenja kada je ekspozicija automatski aktivirana, što radi uobičajeno, više-manje. Možete da prilagodite vodene žigove, a zatim će se oni pojaviti na svakoj fotografiji.

Rezolucija glavne kamere je 16 megapiksela (f/2.0), ima dvodelni blic i autofokus. Vreme fokusiranja na objekat je beznačajno, ne može se reći da je kamera brz, ali ona prihvatljivom brzinom. HDR režim ne funkcioniše dobro, kada se blic uključi automatski se isključuje.

Kamera je uobičajena za ovakve proizvode, na suncu daje manje ili više prihvatljive slike, a noću se kvalitet polako gubi. Možete pogledati primere fotografija i video zapisa i procenite kvalitet samog fotoaparata.

Primer video klipa (MP4, 33 MB) >>>

Softver

Model karakteriše Android 7.1.1 a gotovo svi elementi interfejsa su slični onome što vidimo u Androidu 7.

Lokalizacija uređaja je dobro obavljena, a na nekim mestima su dodate nove funkcije sa terminima koji nisu prevedeni. Na primer, moguće je videti stavku menija na engleskom u odeljku „Display“. Takvi nedostaci se javljaju, ali oni nimalo ne utiču na utisak o aparatu te je sve jasno.

Ugrađeni FM radio je običan, ne postoji ništa posebno.

Multimedijalne mogućnosti uređaja su skromne, slušalice ne zaslužuju nikakav komentar. Šteta što su deo prodajnog paketa jer kvare kompletan utisak - bolje je bez slušalica nego sa slušalicama takvog kvaliteta.

Dostupna je podrška za Dolby Atmos, možete je omogućiti u okviru Play Music podešavanja.

Ne postoji dodatni softver, u pitanju je čist Android (osim toga, Google aktivno podržava Foxconn u ovome, a mnoga ažuriranja prvo dolaze ovde). Sve bezbednosne ispravke dolaze na vreme i dovoljno brzo. Net Android nije pogodan za sve i nije za svakoga, ali postoji mali broj onih koji ga smatraju plusom.

Utisci

Nema primedbi po pitanju kvaliteta veze, poziv je prilično glasan a možete preskočiti vibraciju. Prilikom testiranja nije bilo problema sa radom u 4G, ali u drugim zemljama uređaj ne vidi sve LTE frekvencije, iako su u njoj (upravo iste probleme ima i Nokia 5). 4G radi, mada sporo.

Kvalitet prenosa glasa nema nikakve veze sa prethodnom Nokia-om, iako je u okviru Nokia 8 modela proizvođač pokušao da obnovi i instalira nekoliko mikrofona i napredni sistem za smanjenje buke, ali ovde to jednostavno ne postoji (drugi mikrofon radi samo za snimanje video zapisa).

Kada je reč o ceni ovog modela, ona ga čini u potpunosti neizbalansiranim u poređenju sa konkurentskim modelima.

Direktni konkurent Nokia 6 modelu jeste Meizu M5 Note, koji takođe ima metalno kućište, senzor na prednjoj ploči, sličan ekran, ali MediaTek procesor, koji predstavlja prednost jer je više klase. Baterija kapaciteta 4000 mAh, brzo punjenje, a kamere su uporedive.

Ovaj model je i jeftiniji, što ga čini još interesantnijim u očima potencijalnog kupca.

Honor 6X ima dual kameru i beleži veliku potražnju a dostupan je po nižoj ceni u poređenju ponudom kompanije Nokia. Moguće je da je estetika ovog uređaja inferiorna u odnosu na Nokia 6, ali je u rukama ovaj aparat primetno zgodniji i odlikuju ga druge, daleko bolje karakteristike.

Nećemo porediti Xiaomi Redmi Note 4X buduću da je to odlazeći model ali potrebno je naglasiti veliku pažnju koju uživa. Među navedenim modelima pomenuti su samo oni značajniji. Nokia beleži veliki broj konkurentskih modela pa u poređenju sa njima HMD model ne ističe se na najbolji način – skup je, ne nudi nikakve posebne karakteristike i u izvesnoj meri je dosadan. Spora kamera, nedostatak brzog punjenja, a da ne pominjemo opciju bežičnog punjenja i mnoge druge „male stvari“ govore u prilog tome da je stvarna cena uređaja precenjena za najmanje 20 odsto.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024