P10 64GB, Dual SIM2017
2017. godina
5.1" LCD, 71.2% body
20% 960, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
22W, 3200 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
Test mobilni telefon Huawei P10 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P10 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P10 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Huawei P10 (VTR-L09 / VTR-L29)

Fotografije uuživo

Specifikacije

  • Android 7.0.1, EMUI 5.1 korisnički interfejs
  • Ekran 5.1 inča, IPS, FullHD, 432 ppi, automatska kontrola osvetljenja, bez olefobskog slojag
  • Procesor HUAWEI Kirin 960, osam jezgara: 4 cores Cortex A73 tadnog takta 2.4 GHz i 4 jezgra Cortex A53 radnog takta 1.8 GHz, grafički akcelerator Mali-G71 MP8
  • 4 GB RAM-a, 32/64 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta 256 GB (kombinovani slot)
  • baterija Li-Ion 3200 mAh, brzo punjenje
  • Prednja kamera 8MP
  • Glavna kamera je dupla, 20MP monohromatska i 12 MP kolor, f / 2.2, Leica, OIS, dvobojni blic
  • Led indikator
  • Senzor otisaka prsta
  • 4G TD-LTE: opsezi 38, 39, 40
  • 4G FDD LTE: opsezi 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 29
  • Dva mikrofona - sistem redukovanja šuma;
  • GPS, GLONASS, Galileo, BDS
  • Bluetooth 4.2, 802.11 ac / a / b / g / n, dual band, Wi-Fi repeater, USB 2.0, NFC
  • Senzor otiska prsta, G senzor, žiroskop, kompas, senzor ambijentalnog osvetljenja, senzor blizine
  • Boje kućišta: keramičko bela, plava, zlatna, grafitno crna, srebrna, zelena.
  • Dimenzije - 145.3x69.3x6.98 mm, masa - 145 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač za brzo punjenje sa USB Type-C portom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Clip za izvlačenje SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Zaštitini film za ekran

Pozicioniranje

Huawei je dosledan u tome da preuzme prednosti Samsung-a, posebno po pitanju pozicioniranja uređaja, detalja koji razlikuju pametne telefone među mnogim kineskim modelima. Istovremeno, kompanija poklanja veliku pažnju dizajnu, materijalima i stvara uređaje koji će se lako razlikovati od mnogih sličnih aparata, oni imaju svoje prepoznatljivi pečat. Ambicija kompanije Huawei jeste da bude vrhunski brend, a ova kompanija to zapravo i jeste, ali su u kategoriji odmah ispod Samsung-a, shvatajući da ne mogu da se takmiče na ravnopravnoj osnovi sa proizvodima pomenute korejske kompanije. Ovakvi pokušaju od strane kompanije Huawei do sada nisu bili uspešni.

Pozicioniranje P-serije izgleda jednostavno, to su pametni telefoni sa zanimljivim i izbalansiranim karakteristikama za one koji traže mnogo modernih funkcija, a takođe imaju i visoke zahteve po pitanju kamere uređaja. Zato većina modela P serije ima dvostruke glavne kamere razvijene od strane Leica stručnjaka. Ako su prvi takvi uređaji bili daleko od kvaliteta slika vodećih modela drugih kompanija, u poslednjih nekoliko godina Huawei je napravio pravi proboj, a u mnogim aspektima takve dual kamere postale su vrlo zanimljive.

Odavde sledi prost zaključak, P-serija kompanije Huawei je masovni proizvod za one koji žele pristojan, moderan pametni telefon, ne bez kvalitetne kamere i mogućnosti snimanja lepih fotografija. Ovo je pametni telefon za najširi spektar, a proizvod se po pitanju kvaliteta i povoljnosti razlikuje od mnogih kineskih proizvođača. Prava je alternativa vodećim Samsung i iPhone modelima; znatno manje košta, ali nudi tipičan niz funkcija za svakodnevnu upotrebu. Hajde da detaljno pogledamo šta model nudi, šta je to važno za svakodnevno korišćenje a šta nije toliko važno.

Dizajn, veličina, kontrole

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju kod P10 jeste to da je uređaj dostupan u više verzija, od kojih će svaka naći svoje obožavaoce. Obično su vodeći modeli kompanija dostupni u dve ili tri boje.

P10 ima monolitičko kućište, zadnja strana izrađena je od obojenog aluminijuma, sa prednje strane vidljivo je Corning Gorilla staklo sa 2.5D efektom. Zaštitni film je zalepljen na ekran ali brzo propada i postaje izgreban.

Problem je u tome što ćete nakon uklanjanja filma shvatiti da nema olefobskog premaza. Moguće je da Huawei smatra da je dostupnost filma dovoljna zaštita, ali ostaje činjenica da će se tragovi ruku na ekranu pojaviti odmah.

Drugi nedostatak je to da ako nosite P10 sa drugim telefonom u džepu ili imate u džepu ključeve ili neke druge oštre predmeti, zadnja strana telefona će se veoma brzo istrošiti i neće izgledati privlačno.

Dovoljno je to da u početku trljate površinu da ga uglancate, ali to dovodi do skidanja boje nakon čega postaje vidljiv metal sneg bele boje. Prema tome, silikonski poklopac je koristan za sve koji ne vode računa o tome kako nose telefon. Veličina pametnog telefona je 145.3 x 69.3 x 6.98 mm, njegova ukupna masa je 145 grama, što je prilično malo za 5-inčni model, odlično pristaje u šaku. Nema nikakvih pritužbi po pitanju veličine ili performansi pametnog telefona, po tom pitanju uređaj je uporediv sa S7 EDGE modelom.

Sa leve strane nalazi se slot za nanoSIM-kartice, umesto jedne kartice možete instalirati microSD karticu. Na desnoj strani nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, kao i on/off taster rebraste strukture i možete ga odmah prepoznati dodirom. Dva mikrofona su na krajevima, sistem za smanjenje buke radi dobro. Na dnu se nalazi i USB Type C konektor, zvučnik i 3.5 mm priključak.

Senzor otiska prsta je ispod ekrana, to je samo senzor, ne možete ga pritisnuti kao „taster“. Prepoznavanje radi savršeno, uređaj je odmah otključan.

Možete koristiti tastere osetljive na dodir koji se nalaze na ekranu tastera ili vršiti navigaciju korišćenjem tastera osetljivog na dodir, dok su podešavanja jasna i jednostavna, a kontrole su praktične i brzo ćete se navići na njih.

Kvalitet izrade je na visokom nivou, model odlično pristaje u šaku. Za svoju klasu, ovaj model nudi visoku klasu i materijala i performansi. Na levoj strani ekrana nalazi se LED indikator koji prikazuje propuštene događaje, njegova svetla nije dovoljna, ali je jasno uočljiva.

Ekran

5.1-inčni ekran odlikuje IPS matrica, FullHD, 432 piksela po inču, automatska kontrola osvetljenosti, ali nema olefobskog premaza. Kompanija JDI je izradila ekran, što automatski podrazumeva odličan kvalitet. Maksimalno osvetljenje u automatskom režimu je 600 nita, ali ovaj nivo osvetljenja je dostupan samo na ulici. Režim za uštedu energije je agresivan, a samim tim većinu vremena kada se osvetljenost ekrana automatski podešava, ekran ne svetli previše, dok informacije ostaju čitljive. Prikaz boja na ekranu je zadovoljavajući pri direktnim sunčevim zracima, ali se ne može porediti sa S7 EDGE. Međutim, ekran je iznad proseka za date karakteristike.

Za ekran postoji podešavanje temperature boja, zaštita od zamora očiju (menja se opseg boja). Takođe, postoji i način rada u rukavicama, kada je i osetljivost ekrana viša.

Baterija

Ugrađena je litijum-jonska baterija kapaciteta 3200 mAh, podržava SuperCharge punjenje (5V/4.5A, 4.5V/5A, 5V/2A), za pola sata moguće je napuniti 60 odsto baterije, deset sati - 100 odsto. U proseku, uređaj radi jedan dan pri normalnom opterećenju, vreme rada ekrana iznosi 1.5-2 sata (IPS matrica).

Kod najekonomičnije upotrebe, 2 dana rada je ostvarivo, ali ovde ćete morati uključiti ograničavanje performansi procesora i moraćete pribegavati drugim trikovima. Vreme kontinuirane reprodukcije HD video sadržaja je oko 11.5 sati uz maksimalno osvetljenje. Po pitanju vremena rada, P10 je vrlo sličan P9, nije bilo nekih kritičnih izmena.

Kao i kod pametnih telefona kompanije Samsung, možete da promenite rezoluciju ekrana da se poveća vreme rada uređaja (ali obzirom da postoji samo FullHD, prebacivanje u HD rezoluciju nije opravdano, tako da je ova funkcija beskorisna).

Postoje različiti načini uštede energije: oni povećavaju vreme rada, ali ozbiljno ograničavaju performanse.

Opcije povezivanja

Uređaj poseduje NFC, a podržava i dual-band Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, a postoji i funkcija Wi-Fi repetitora. Sa tačke gledišta LTE, uređaj je interesantan jer podržava do 20 opsega, nudi odlična skup frekvencija (cat.12).

GPS radi bez ikakvih problema.

Memorija, RAM , performanse

Aparat odlikuje Huawei Kirin 960 procesora sa osam jezgara: 4 Cortex A73 jezgra sa 2.4 GHz frekvencijom i 4 Cortex A53 jezgra 1.8 GHz frekvencije, kao i Mali-G71 MP8 grafički akcelerator. Sa 4GB RAM memorije, ovo rešenje pokazuje dobre rezultate u sintetičkim testovima. Ugrađena memorija može da bude 32 GB ili 64 GB, to možete odabrati, ali obzirom na minimalnu razliku u ceni, možda nije loše fokusirati se na verziju sa više skladištenog kapaciteta.

Pogledajte performanse ovog rešenja u okviru sintetičkih testova.

Uz opterećenje, telefon se blago zagreva sa gornje strane, procesor ne radi tako lako kao što bi bilo poželjno, što je uočljivo prilikom listanja i skrolovanja u okviru programa jer prikaz počinje da kasni. U principu, sve je isto, performanse ovog rešenja su dovoljne za većinu korisnika, ne bi trebalo da dođe do problema.

Kamere

Prednja kamera je 8MP, primetna su neka unapređenja dok kvalitet slike nije loš. U principu, nema ništa posebno vredno pomena, sve je tipično za proizvode ove klase.

Glavna kamera je 20MP dual monohromatska i 12MP f / 2.2 Leica, OIS, funkcija, dve nijanse blica. Podešavanja i interfejs kamere su veoma jednostavni.

Dve glavne kamere su potrebne za napredni režim rada otvora blende što omogućava zamagljivanje pozadine i izmenu tačke fokusa nakon snimanja (u okviru određenih granica, naravno). Ovaj režim rada je odličan budući da omogućava da dobijete zanimljive slike.

U svakodnevnom životu, kamera snima savršeno, posebno kada je osvetljenje dobro, pogledajte slike u poređenju sa Galaxy S7 EDGE koji je u mnogim aspektima postao standard za visoko-kvalitetne slike. Možete uzeti u obzir i paritet u dovoljno svetlosti, ali u mračnijem okruženju P10 je već primetno lošiji a po pravilu, nedostaje osetljivost matrice na svetlost i sočiva. Međutim, osim toga ovo je veoma, veoma dobra kamera.

Huawei P10, Samsung Galaxy S7 EDGE

Evo još nekoliko fotografija, bez ikakvog poređenja. Laserski autofokus pomaže da se izoštre snimci u zatvorenom prostoru, isto ima i S7 GPRS ali daleko duži vremenski period dok su rezultat uporedivi.

Nema nikakvih pritužbi na snimanje video sadržaja, 4K brzinom od 30 frejmova, dok je u slučaju FullHD brzina 60 frejmova u sekundi.

Treba naglasiti da Huawei P10 ima odličnu kameru na nivou iPhone/Galaxy i ističe se među ostalim kineskim proizvođačima. U pitanju je zaista zanimljiva kamera sa velikim brojem prednosti i to je veliki uspeh kompanije Huawei.

Softverske karakteristike - Android 7 i EMUI

Android 7 ovog uređaja je skriven iza EMUI 5 verzije korisničkog interfejsa, a možete pročitati i njegov detaljan pregled.

Uređaj nema FM radio, ali tu je Huawei muzički plejer. Uprkos činjenici da postoji samo jedan zvučnik, zvuk je jasan i glasan – na nivou Galaxy S7.

Nema svrhe opisivanja standardnih aplikacija budući da nema ništa specijalno vezano za njih. Od samog starta telefon poseduje sve što korisnicima može biti potrebno.

Zaključak

Vibracija je čista i glasna i dobro se oseća u džepu ili torbi. Sistem za smanjenje buke radi veoma dobro.

EMUI korisnički interfejs, kao i niz dodatnih čipova i trivijalnosti koje Huawei dodaje svojim telefonima, došli su direktno iz Galaxy linije. Nije važno ko je prvi krenuo sa uvođenjem ovih ili onih mogućnosti, glavna stvar je da su one prisutne i to je veliki plus. Ovaj model se pokazao kao uspešan sa svih tačaka gledišta: dobra kamera, brzo punjenje i siguran jedan dan rada, odličan zvuk i na slušalicama i u hands-free režimu prilikom reprodukcije muzike. Ovo nije samo nadgradnja P9, već fundamentalno novi model, koji po mnogim aspektima sličan Mate 9 modelu. Ovaj odličan na tržištu će biti dostupan u 32 GB i 64 MB verziji. Ono što se sigurno može očekivati malo kasnije jeste P10 Plus. Prema preliminarnim podacima, P10 plus beleži malo lošije fotografije nego obični P10, što je iznenađujuće, ali je očigledno da na to utiče prototip softvera.

Tokom narednog meseca očekuje se P10 Lite, jednostavnija verzija P10 koja nudi gotovo sve karakteristike pojednostavljene, ali izgled starijeg modela. Sada nekoliko reči o direktnim konkurentima Huawei P10 modela.

Prvi model koji pada na pamet je uobičajeni Galaxy S7. Dizajn ovih modela je uslovno jednostavan i poznat a njihovi ekrani se mogu porediti. Sa druge strane, S7 je vodeći model od prošle godine i odnosi pobedu po pitanju nekoliko parametara:

  • Ekran QHD rezolucije u odnosu na FullHD, podrška za VR-naočare;
  • Bežični punjač;
  • Zaštita od vode i prašine IP68;
  • SuperAMOLED-ekran i dodatni načini za uštedu energije;
  • AlwaysOn Display opcija, mogućnost da se uvek prikazuje slika na ekranu bez uticaja na vreme rada.

Razlika u ceni uređaja je opravdana budući da stariji model nudi mnogo toga i da ga pokreće Android 7. P10 pozicioniran je ispod S7, razlika u ceni je opravdana budući da drugačije ne bi bilo potražnje za ovim modelom.

Nema svrhe razmišljati o velikom broju kineskih modela budući da je reč o modelima sa 5.5“ i 5.5“ ekranima u ovoj cenovnoj. Druga stvar koja ga razlikuje u odnosu na kineske pametne telefone jeste veliki broj mogućnosti, LTE rad, brzina i druge karakteristike, te oni u velikoj meri zaostaju iza modela kompanije Huawei. Kao rezultat toga, njihova niža cena je sasvim realna, ali dobijate modele koji su i izgledom i mogućnostima inferiorniji. Huawei P10 je pametni telefon kompaktne veličine, koji nudi dobru kameru i koji će biti prikladan svim onim korisnicima koji iz nekog razloga ne žele da kupe iPhone 6 ili Galaxy S7.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024