Xperia XZ Premium Dual SIM2017
2017. godina
5.46" LCD, 68.4% body
27% 835, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3230 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 19MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ Premium Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ Premium Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ Premium Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia XZ Premium

Letnji glavni model kompanije Sony i jedan od najinteresantnijih pametnih telefona na tržištu.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Tehničke karakteristike (ovde će biti dosta korisnih informacija)

Dizajn: dve boje, "Deep Black" i "Shining Chrome". Uređaj je zaštićen u skladu sa standardima IP65 / 68, odnosno XZ Premium lako može izdržati kontakt sa svežom vodom, uključujući i potapanje. Ali nemojte ga uranjati u more, slanu vodu, hlorisanu vodu, alkoholna pića. Napominjemo: Xperia XZ Premium ima USB port za punjenje i povezivanje sa drugim uređajima koji nema specijalni zaštitni poklopac. Ako je pametni telefon bio pokvašen, povezivanje preko USB porta je dozvoljeno tek nakon što se on u potpunosti osuši.

Dimenzije: masa 195 g, dimenzije 156 x 77 x 7.9 mm

Memorija i skladištenje podataka: 4 GB RAM-a, 64 GB UFS memorije, podržane su dve nanoSIM kartice, oko 12 GB memorije rezervisano je za ugrađeni softver, još 20 GB je dostupno za muziku, slike, filmove, preuzete aplikacije i njihove podatke. Dostupan je slot microSD kartice kapaciteta do 256 GB.

Operativni sistem: Android 7.1.1

Procesor: 64-bitni Qualcomm Snapdragon 835 procesor, video akcelerator Adreno 540.

Baterija: 3230 mAh, korišćena je tehnologija adaptivnog punjenja Qnovo koja pomaže u očuvanju „zdravlja“ baterije. Korišćene su i tehnologije Battery Care i STAMINA režim, podržana je tehnologija brzog punjenja, mada u tom slučaju morate kupiti dodatnu memoriju, na primer, Sony UCH12V, za brzo punjenje. Takva memorija se prodaje sa dva kabla, microSD i USB-C.

Ekran: 5.5 inča, 4K HDR, Corning Gorilla Glass staklo se koristi za zaštitu. Možete u potpunosti proveriti mogućnosti ekrana pomoću odgovarajućeg sadržaja, na primer YouTube video snimcima rezolucije 2160p, samo ne zaboravite da izaberete rezoluciju u postavkama programa.

Glavna kamera: rezolucija 19 MP, podržava tehnologiju interakcije tri senzora, prediktivnog hibridnog autofokusa, prediktivne fotografije, laserskog fokusiranja, stabilizacije u 5 osa SteadyShot (radi savršeno). Osetljivost: ISO do 12800, korišćena je 1/2.3-inčna Exmor RS matrica za mobilne uređaje, Sony G 24mm širokougaoni objektiv, Clear Image 5x zum, dostupno je 4K snimanje video zapisa, HDR fotografija. Za sam kraj tu je i interesantno implementirana opcija usporenog snimanja.

Prednja kamera: 13MP, 1/3.06-inčna Exmor RS matrica za mobilne uređaje, osetljivost na svetlost: do ISO 6400, širokougaoni objektiv od 22 mm sa otvorom blende F2.0.

Mreže: GSM GPRS / EDGE (2G), UMTS HSPA + (3G), LTE (4G) cat.16

Povezivanje sa uređajima: A-GNSS (GPS + GLONASS), Wi-Fi Miracast, Bluetooth wireless tehnologija 4.2, DLNA Certified, Google Cast, NFC, čitač otiska prsta

Zvuk: zvuk visoke definicije (LPCM, FLAC, ALAC, DSD), DSEE HX, podržani kodeci, LDAC, digitalno smanjenje šuma, Clear Audio +, S-Force Front Surround. Od novih funkcija - AHO, automatsko podešavanje povezanih slušalica, za obične korisnike plejer je zgodan, ali audiofili će svakako staviti svoj omiljeni plejer, povezati neke dodatne uređaje kao što je DragonFly AudioQuest i dobiti mnoge pozitivne vibracije. Inače, AHO je onemogućen u postavkama osnovnog plejera, i to je dobro. Svi ostali parametri takođe podležu podešavanju.

Treba napomenuti da uređaj podržava VoLTE funkciju, što je prenos govora na 4G. HD Voice servis u 4G (VoLTE) prenosi glasovni poziv preko LTE mreže. Tokom poziva, korisnik ostaje povezan sa 4G mrežom, što osigurava multitasking: više ne morate zaustaviti prenos podataka tokom govornih poziva. Istovremeno razgovarajte telefonom, pretražujte web i koristite svoj mobilni telefon kao pristupnu tačku za druge uređaje u mobilnoj mreži.

Dodatne prednosti:

  • Bolji kvalitet govora u poređenju sa konvencionalnim glasovnim pozivima, naročito ako VoLTE tehnologiju koriste oba sagovornika.
  • Viša brzina veze. Ako oba uređaja podržavaju VoLTE i nalaze se na LTE mreži tokom poziva, veza se uspostavlja za jednu sekundu.

Da biste se povezali, potrebno je da imate jedan od pametnih telefona X serije (X, XZ, X Performance). Funkcija je dobra, bićete veoma zadovoljni kvalitetom prenosa glasa, brzinom konekcije.

Dizajn, izrada

Želim da podelimo sa vama kako se ponaša uređaj, ako ga nosite bez futrole, bezobzirno i bezbrižno ne vodeći mnogo računa o njemu. Na primer, na uređaju boje srebra tokom mesec dana nemilosrdne eksploatacije, pojavilo se malo ogrebotina na zadnjoj strani, u blizini logotipa Sony na prednjoj strani, ali, generalno nakon čišćenja, uređaj izgleda dobro. Drugi slučaj je vlasnika koji je nosio uređaj bez futrole, vlasnik nije vodio računa o čistoći uređaja i uopšte nije brinuo da li će ga izgrebati. Uprkos svemu ovome, nakon čišćenja, sušenja, izgleda kao da se Xperia nedavno vratila iz prodavnice. Mi smo tokom testiranja takođe koristili XZ Premium bez futrole i pozivamo vas da to učinite isto, nijedan uređaj nije imun na mikro-ogrebotine, ne možete pobeći od otisaka prstiju a uređaj izgleda zaista lepo.

Da, za nas je Sony Xperia XZ Premium jedan od najlepših pametnih telefona na tržištu. Ne postoji bezgranični dizajn, metal, ali postoji šarm kada pokupite težak uređaj sa stola - na bočnim stranama nema iznenađenja, nema ništa posebno inovativno ni kod tastera za pozivanje i generalno ovaj uređaj je zaista klasičan u svakom smislu reči. Verovatno je ovo poslednji klasični pametni telefon Xperia linije - možda će IFA događaj doneti novi dizajn. Ipak, i stari je veoma dobar i volimo da posmatramo XZ Premium ne samo kao novinari, već i kao ljubitelji kompanije Sony - ljubitelji i poznavaoci će ceniti uređaj. Osim toga, u dizajnu ovog uređaja ipak ima mnogo zanimljivih detalja. Metalni delovi sa gornje i donje strane i staklene ploče na prednjoj i zadnjoj strani su savršeno izrađeni, za uklanjanje slota za karticu i SIM kartice, nije potreban alat, svaki otvor je savršeno oblikovan. Taster za uključivanje sa ugrađenim senzorom otiska prsta je zgodan, senzor se pokreće odmah, teško je napraviti grešku pritiskom. Sa donje strane se nalaze - USB-C konektor za punjenje i prenos podataka, Taster kamere pomaže vam da brzo započnete snimanje, od trenutka kada pritisnete taster do početka snimanja prođe sekunda, tasterima za jačinu zvuka možete da uvećate sliku, a ovo podešavanje možete dodeliti tokom samog snimanja.

Sa gornje strane je 3,5 mm konektor koji je tradicionalan za vodeće Xperia uređaje – tu je i mikrofon za smanjenje okolne buke. Inače, mikrofon je veoma dobar za snimanje podkastova.

Ne zaboravite na sve ovo dodatnu opremu, stereo mikrofon se zove STM10, slušalice MDR NC31EM - mada postoje i druge opcije, na primer Sony h.ear u NC.

Ne morate mnogo da brinete o uređaju, pri čemu se čini da se prednje strane otisci prstiju ostaju trenutno, izgleda da sa zadnje strane postoji olefobski premaz. Senzor otiska prsta radi brzo, za nekoliko minuta dodali smo sve potrebne servise od neophodnih mapa do Android Pay, ubacili dve SIM kartice i na taj način pripremili uređaj za život. Malo indikatorsko svetlo sa gornje leve strane ukazuje da je XZ Premium dobio poruku na velikom ekranu, sve je savršeno vidljivo iz bilo kog ugla, fabričke teme su vrlo pogodne za dizajn uređaja, nismo promenili ništa od osnovnih Xperia Loops tema iako se povremeno pojavljuju obaveštenja da su nove teme dostupne za instalaciju.

Napominjemo da je memorijsku i SIM karticu potrebno nežno ubaciti, obzirom kako je slot napravljen.

Ekran

Za početak, ponavljamo viđenje ovog modela iz prvog pogleda, nema promene. Sony je imao zanimljiv uređaj Z5 Premium, nastao iz jednostavnog Z5, koji je karakterisala rezolucija ekrana 4K UHD (3840 k 2160), 806 PPI, 5.5-inča. Eksperimenti sa 4K rezolucijom u pametnim telefonima se nisu završili. Premium serija uređaja se nastavlja sa XZ Premium modelom koji pored 4K rezolucije donosi i HDR.

  • Album, 4K reprodukcija je podržana, ako je rezolucija preuzetog sadržaja manja uređaj je povećava.
  • TIsta đema se koristi za preuzete aplikacije
  • Aplikacije za video reprodukciju podržavaju 4K, ako je rezolucija manja ponovo se povećava. Ovo se primenjuje i na prethodno instalirane programe i druge alate.
  • 4K podrška postoji i za YouTube fajlove.

Opet, glavno ograničenje je veličina ekrana, a u običnom životu i na televizorima male dijagonale, ponekad je teško razlikovati 4K-HDR od FHD, pa kod 5.5 inča ta razlika se neće mnogo videti.

Razumete logiku odgovornih za Sony XZ Premium, uređaj ima toliko funkcija koje imaju za cilj da kupac ne pita za cenu.

O upotrebi u stvarnom životu - ekran kao ekran, osvetljenje je dovoljno, dobri uglovi vidljivosti, dobre boje, ali sve zavisi od sadržaja. Korišćenjem podešavanja balansa bele, lako možete sliku načiniti prijatnom kada čitate noću ili da sve klizače spustite na nulu. Gledanje filmova i serija u potpunosti je moguće. Ono što nam se nije dopalo su tasteri ispod. Zauzimaju puno prostora, ne mogu se sakriti, mada je ovo primetno samo u nekolicini slučajeva, ali ponekad iritira: otvorite Chrome - na dnu crne trake. Isto je i u drugim programima, na primer, u Telegramu. Možda će se unapređenim verzijama softvera ovo izmeniti ali za sada je tako kakvo je.

U pregledu su fotografije napravljene na suncu - informacije su vidljive, u teoriji se čak se može čitati na plaži.

Kamera

Dostupan je novi modul kamere, instaliran u Sony Xperia XZ Premium i Xperia XZ, nazvan Motion Eye. Tokom 2017. modul će se koristiti samo u pametnim telefonima kompanije, očigledno, sa ciljem da se usavrši i testiraju njegovi potencijali. Kasnije će se prodavati kompanijama Apple, Samsung i drugima. Ali prvo, malo o samom modulu. Karakteristike su sledeće: 19MP, veličina matrice je 1/2,3 ", objektiv se sastoji od šest elemenata. Glavna razlika između Motion Eye je prisustvo sopstvene memorije, koja omogućava da se različite opcije kreiraju sa snimkom, a to se odnosi i na fotografije i video snimke. Vidite nešto zanimljivo, izvadite pametni telefon iz džepa, usmerite ga i on sam snimi tri slike, određujući pokretni objekat u kadru, a kad pritisnete taster tu je i četvrti snimak. Onda će vam biti zatraženo da izaberete najbolju fotografiju, a ostale uklonite. Zanimljivo je da prisustvo ugrađene memorije dozvoljava da se ne koristi procesor, što pozitivno utiče na potrošnju energije, rad drugih aplikacija. I to je već nešto.

Ako vam se predvidivo snimanje čini dosadnim, šta mislite o Super slow motion režimu, 960fps? Da, i u HD? Nije loše? Još je interesantnije da na primer, ako započnete snimanje običnog video zapisa, i pojavi se neka dinamička scena, pritisnite taster, Super Slo-mo se pojavljuje u trajanju od šest sekundi, a zatim možete nastaviti snimanje normalnog video zapisa. To je dobro za sport, neka dešavanja u gradu, rekreaciju, koncerte i tako dalje, možete smisliti na stotine scenarija. Ovakvi snimci deluju impresivno. I vi možete sami napraviti takve video zapise na svom pametnom telefonu.

Sve karakteristike koje su pre nekoliko godina bile dostupne samo profesionalcima su sada dostupne običnim korisnicima. Jednostavno tako nove tehnologije i dolaze do običnih korisnika.

Kao što smo rekli, snimanje video zapisa i objekata snimanja bez ruku je samo početak, kompanije kojima će Sony prodati modul, se naći na stotine drugih načina korišćenja memorije. U Sony-ju, takođe, obećavaju da ću predstaviti mnoštvo različitih primena. Mogućnosti i potencijal Motion Eye su odlični. Za starije pametne telefone Sony Motion Eye je takođe dobar zbog toga što vam omogućava snimanje video zapisa sa rezolucijom od 4K, obećavajući odličan kvalitet slike u različitim uslovima, koristi isti višestruki sistem za fokusiranje, kao Sony Xperia XZ. Imajte u vidu da je rezolucija kamere 19MP, u režimu podešavanja možete odabrati 17MP sa odnosom strana 16: 9.

Malo stvarnih utisaka o kameri. Klizači sa usporenim snimanjem dobro izgledaju na ekranu pametnog telefona, ali bolje je ne otvarati ih na celom ekranu laptopa. Snimanje video zapisa u 4K se aktivira kao zasebna aplikacija za kameru, potražite ikonu pored AR-efekata. Video se dobro snima, stabilizacija odlično odrađuje posao, ako koristite stativ, možete dobiti dobre snimke - podsećamo vas na stereo mikrofon. Što se tiče fotografija, po danu, uz dobro osvetljenje, dobijamo normalne kadrove - ne razumemo kritičare kamere. Tokom testiranja snimili smo nekoliko stotina snimaka, plus utisak o kameri zavisiće mnogo od aplikacije koju ćete koristiti. Na kraju, sve gore opisane funkcije su dobre za korišćenje sa vremena na vreme, ali češće ćete uključiti kameru jednom ili dva puta dnevno. Ako želite remek-delo - uzmite stativ, iskopirajte postavke, stavite različite aplikacije, napravite remek-dela. Kao i sa muzikom - sva poboljšanja zavise samo od vas.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 223 MB) >>>

Ipak, reći ćemo vam nešto više o usporenom snimanju - to je ovako: snimate normalan video, pritisnite taster, počne usporeno snimanje, traje nekoliko sekundi, HD kvalitet, 960 frejmova u sekundi. Zatim se snimljeni video sačuva kao obična datoteka, možete ga odmah staviti negde na društvene mreže ili poslati drugima.

Muzika

Ovde želimo reći da osim tipičnog za glavni Xperia model LDAC kodeka, ugrađenih sistema poboljšanja i aktivnog poništavanja buke sa specijalnim slušalicama, podržana je nova funkcija AHO. Podrazumeva automatsku optimizaciju slušalica, pametni telefon može da odredi koje su slušalice povezane i podesite zvuk za njih. Kako je to učinjeno, šta uređaj radi - još uvek nema tačnog odgovora. Ljudi upoznati sa radom ove funkcije kažu da ona funkcioniše veoma dobro.

Vodeći Xperia model ima petopinski konektor koji obezbeđuje napajanje nekolicini dodataka, uključujući i dodatni spoljašnji mikrofon i slušalice sa aktivnom redukcijom šuma, a planirano je da se pojavi čitav niz dodataka. U XZ Premium i XZ su sve ove karakteristike prisutne.

Što se tiče LDAC-a, opseg slušalica kompanije sa podrškom za kodek se širi, sada postoje i sportski uređaji i plug-in slušalice i veliki zvučnici za kuću. Ako imate Xperia model i želite da istinski uživate u zvuku, potrošite novac na MDR-1000Ks ili MDR-1ADAC, učitajte FLAC fajlove u memoriju i prepustite se čistom uživanju

Performanse i karaktersitike

Lista karakteristika, performanse možete sami da procenite na osnovu njih:

  • Korišćen je 64-bitni Qualcomm Snapdragon 835 procesor, Adreno 540 je odgovoran za video. Sve aplikacije se pokreću brzo, zadnja strana uređaja se zagreva tokom igara, ali ne toliko da opečete ruke. Rezultati u AnTuTu-u testova su ispod.
  • Pored pokretanja kamere pomoću specijalnog tastera, možete je pokrenuti dvostrukim pritiskom tastera za uključivanje.
  • Ukoliko odlučite da ponovo instalirate SIM-karticu - budite spremni da restartujete uređaj, ovde je sve isto kao kod dobrog starog Z modela.
  • Uređaj koristi USB Type-C, 3.1 port, pa za dobru brzinu prenosa podataka (5Gb/s), morate kupiti poseban kabl. Inače, za brzo punjenje morate kupiti specijalni punjač. Ako mislite da je kompanija mogla ovakav punjač da odmah stavi u prodajno pakovanje ljudi iz Sony-a će vas uveriti da bi u tom slučaju uređaj bio još skuplji. Želite brzinu - kupite sebi dodatnu opremu.
  • Pametni telefon koristi 64 GB interne memorije UFS (Universal Flash Storage), na slajdovima je naznačeno da je brzina pisanja povećana tri puta (1.5 Gb/s). Kao što smo rekli ranije, snimanje fotografija i video zapisa je brzo, instalacija programa je trenutna, generalno brzina je više nego zadovoljavajuća.
  • Ugrađena je baterija kapaciteta 3230 mAh, podržano je brzo punjenje i Qnovo Adapting Charging tehnologija – što može produžiti vek trajanja baterije. Ne treba očekivati čuda o vremenu rada, ponašanje Soni Xperia YZ Premium će u potpunosti zavisiti od načina korišćenja. U našem slučaju, uređaj je trajao do večeri, a zatim počinje potraga za utičnicama, eksternim baterijama.
  • Odmah smo instalirali prilagodljivu umesto unapred instalirane Google tastature - možda nije najbolja opcija, ali nam se sviđa jednostavnost.
  • Najnovija verzija Android-a je instalirana u ovom trenutku, a u budućnosti možete računati na podršku najmanje 18 meseci. Neko će to smatrati kratkim periodom, ali čak i Z3 + je nedavno dobio ažuriranje za Android 7, a pojavio se u prodaji u maju 2015. Kao što vidite, prošlo je više od 18 meseci! Shodno tome, za Sony Xperia XZ Premium, možete računati na nastavak podrške kompanije. Za vreme korišćenja, bilo je dva update-a za sistem, a sa instalacijom nema problema.

Zaključak

Na kvalitet prenosa glasa nema žalbi, kada je uređaj u džepu zvono ćete čuti i na ulici, uređaj se prijavljuje na mrežu trenutno.

Mnogi se žale da u poređenju sa drugim modernim pametnim telefonima Sony Xperia XZ Premium zaostaje po pitanju dizajna koji je suviše običan - međutim, uređaj ima nešto što ga čini privlačnim, pogotovo ako ste fan kompanije Sony. Ako tražite telefon a niste sigurni kakav model želite pokušajte sa Sony Xperia XZ Premium. Sigurni smo da će vam se sviđati metalni umeci gore i dole, osećaj težine u ruci, performanse, zaštita od vode, zgodni tasteri i pogodno lociran senzor otiska prsta, veliki ekran pogodan za igre, mogućnost gledanja serija i filmova tokom poslovnog putovanja, odličnih mogućnosti kamere, posebno za sporije snimanje, Kada je reč o nedostacima, ne sviđa nam se traka na ekranu ispod i način na koji je kamera "optimizovana" u odnosu na uobičajeno snimanje, dok i dalje postoji potreba za čekanjem novih verzija softvera.

Prilikom testiranja nije bilo ozbiljnijih problema. Po ceni ovaj uređaj može da parira modelima Samsung S8+ ili novom iPhone-u, pri čemu će Sony Xperia XZ Premium naći svoje kupce. Oni koji se odluče da kupe ovaj model su svakako fanovi kompanije, poseduju PS4, Sony slušalice itd.

Da li ovaj model treba da razmotre i oni koji nisu fanovi kompanije Sony. Da, posebno ako volite da eksperimentišete sa uređajima.

PS

Ako birate između XZ i XZ Premium, savetujemo vam da izaberete drugi model, njegova veličina će biti zbunjujuća samo u prvim danima i brzo ćete se navići.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024