KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Alcatel
A3 5046


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/alcatel-a3.shtml

Specifikacije

 • Android 6;
 • 5-inčni ekran, HD-rezolucija, IPS;
 • 1.5 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, microSD memorijska kartica do 32 GB;
 • A MediaTek MT6737 čipset, 4-jezgarni Cortex A-53, MALI T720MP2 grafički akcelerator;
 • 5 MP prednja kamera, blic; glavna kamera nudi 13 MP, blic, detekcija lica, efekti za ulepšavanje i uređivanje fotografija lica, čitač bar kodova;
 • NanoSIM-kartica (dve nanoSIM-kartice kod modela 5046D);
 • Sistem za redukciju šuma;
 • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.2, USB 2.0;
 • NFC (5046Y);
 • LTE cat.4, LTE opsezi 1,3,7,8,20;
 • GPS;
 • FM radio;
 • Čitač otisaka prstiju na zadnjem poklopcu;
 • Dve boje kućišta - tamno siva i bela;
 • Dimenzije - 142 x 70.5 x 8.6 mm, ukupna težina aparata - 135 grama.

Sadržaj pakovanja

 • Pametni telefon
 • Litijum - jonska baterija kapaciteta 2460 mAh
 • Punjač sa USB kablom
 • Instrukcije

Pozicioniranje

Alcatel je seriju A pozicionirao u vidu pristupačnih telefona namenjenih mlađim korisnicima, ali ovoga puta nije reč o niskobudžetnom uređaju jer su to modeli sa oznakom U (nekadašnja Pixi linija). U ovom trenutku A serija obuhvata nove uređaje a pod mlađim korisnicima podrazumevaju se učenici osnovnih i srednjih škola. Budući da A3 model poseduje veliki broj zanimljivih foto efekata, tu je i beskrajni broj različitih animacija lica u okviru snimljenih fotografija.

Stariji model A5 LED odlikuje LED pozadinsko osvetljenje dok noviji model nema ništa slično tome. U pitanju je uređaj koji otvara A seriju ali mu svakako nedostaju neke od impresivnih karakteristika. Sa druge strane, poseduje senzor otisaka prstiju, što nije uobičajeno u ovoj cenovnoj kategoriji.

Alcatel A5 LED

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u dve boje – bela i tamno siva, a sigurno je da će druga boja biti daleko zastupljenija zbog jednostavnosti.

Model bele boje izgleda daleko impresivnije, mora se priznati. Zadnja strana telefona koji je korišćen prilikom testiranja je sjajna, nijanse se prelivaju pri direktnim sunčevim zracima pa zahvaljujući tome ogrebotine nisu vidljive. Aparat odlično pristaje u šaku, njegove dimenzije su kompaktne (142 x 70.5 x 8.6 mm), a njegova ukupna masa iznosi 135 grama.

Nema nikakvih primedbi na kvalitet izrade aparata, a korišćeni materijali se razlikuju u odnosu na veliki broj konkurentskih modela u okviru B brenda. Bočne ivice izrađene su od plastike; sa desne strane aparata nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster.

Zadnji poklopac se veoma lako uklanja, unutra su vidljiva dva slota sa nanoSIM kartice kao i microSD memorijske kartice.

Senzor otiska prsta se nalazi na zadnjoj strani uređaja, to je kontaktna ploča ugrađena u kućište (nije dugme). Ukupno je moguće registrovati do pet otisaka prstiju, ali kao bonus postoji trenutno pokretanje odabrane aplikacije koja se dodeljuje jednom ili drugom prstu.

Kvalitet rada senzora je odličan, nema žalbi.

Neobično je to da u ovom uređaju postoji sistem za poništenje buke koji takođe dobro radi i koji je testiran na bučnoj ulici. Telefon ima LED indikator za propuštene događaje.

Ekran

U pitanju je uobičajeni IPS ekran sa HD rezolucijom koji se dobro ponaša na suncu, ima pozadinsko osvetljenje do 400 nita, a mana je primetno bledenje prikaza pri širokim uglovima gledanja, kao i nemogućnost automatskog podešavanja osvetljenosti. Ali, u poređenju sa konkurentskim modelima, ekran je na istom nivou ili nešto bolji.

Baterija

Kapacitet litijum jonske baterije je 2420 mAh, a ukupno vreme punjenja je 3 sata (5V / 1A).

U režimu video reprodukcije, uređaj ne pokazuje najbolje rezultate, uprkos maloj rezoluciji i dijagonali ekrana, pri maksimalnoj osvetljenosti HD video reprodukuje je moguća samo u trajanju od 6 sati.

U okviru svakodnevne upotrebe, uz umereno opterećenje telefon će raditi jedan dan (2 sata rada ekrana). Na to u velikoj meri utiče čipset a ne toliko potrošnja samog ekrana.

Čipset, memorija, performanse

Telefon ima 16 GB interne memorije (10.5 GB je dostupno korisniku), podržava memorijske kartice do 32 GB. Radna memorija je 1.5 GB. Aparat karakteriše četvorojezgarni 1.2 GHz MediaTek MT6737 čipset, MALI T720MP2. Ovo nije najproduktivniji čipset, što pokazuju sintetički testovi. Ipak, to je dovoljno za HD rezoluciju, idealnoj za oči, tako da korisnici neće biti uznemireni što ne dobijaju najviše ocene u testovima.

Opcije povezivanja

Nema nikakvih problema sa GPS-om, sve funkcioniše dobro, start je skoro trenutan, mape pravilno prikazuju poziciju u svim situacijama. Dostupni su Bluetooth 4.2, USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n. Podržane su sledeće frekvencije u LTE standardu: 1/3/7/8/20 opseg, nema agregacije frekvencije, LTE cat.4.

Kamera

Model nudi 5MP prednju kameru, a tu je i blic. Kvalitet slike je prosečan, a dostupni su različiti efekti animacije koje možete videti.

Glavna kamera nudi 13 MP, kvalitet slike je prosečan i ne očekujte ništa drugo. Interfejs kamere je takođe uobičajen.

Softver

U pitanju je uobičajeni uređaj sa Android 6.0.1 verzijom kojoj je dodat kompas, FM radio, regularni plejer, diktafon i menadžer fajlova. Nije moguće reći ništa posebno o softveru ovog uređaja.

Utisci

Što se tiče kvaliteta prenosa glasa, nema nikakvog prigovora. Jačina poziva je iznad prosečne jačine a vibracija je prosečna. Slični modeli dostupni na tržištu koji su dostupni po nešto nižoj ceni nude lošiji ekran i jednostavniji dizajn.

Sledeći model u okviru linije je A3 XL koji nudi drugačiji čipset, više memorije i 6-inčni ekran. Ovo je fundamentalno drugačiji oblik, a i percepcija uređaja je drugačija pa poređenje A3 i A3 XL nema smisla, budući da imaju u potpunosti različitu publiku.

Alcatel A3 XL

Ako pogledamo A5 LED, onda se ovi uređaji mogu uporediti, ali razlika u ceni je primetna što onda poređenje u potpunosti čini besmislenim. Sa druge strane, A5 LED nudi veoma zanimljivo LED pozadinsko osvetljenje.

Alcatel navodi da nije reč o uređaju za masovne korisnike već je u pitanju zanimljiv uređaj za mlade ljude, pogotovo ako su oni spremni da plate malo više za kvalitet izrade, materijale i dizajn, što je u potpunosti opravdana nadoknada u poređenju sa pametnim telefonima koje uobičajeno nude operateri.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/alcatel-a3.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2019