Aurora 2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.4% body
6% 425, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Blackberry Aurora
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Aurora. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Aurora vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Blackberry Aurora (BBC100-1)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7
  • Ekran 5.5 inča, 1280 x 720 piksela, 268 ppi, TFT IPS, automatska kontrola osvetljenja
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, Quick Charge tehnologija, vreme razgovora do 26 sati, vreme rada u režimu mirovanja do 340 sati i mešovitom režimu do 24 sata
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 425, 4-jezgra (do 1.4 GHz), grafički procesor Adreno 308
  • 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (25 GB dostupno po pokretanju uređaja), memorijske kartice kapaciteta do 256
  • Prednja kamera 8MP sa blicem, glavna kamera 13MP, f / 2.0, fazni autofokus
  • prilagodljivi BlackBerry Convenience Key
  • NanoSIM (dve SIM kartice plus slot memorijske kartice istovremeno)
  • LTE - LTE B1 (2100MHz), B3 (1800MHz), B5 (850MHz), B7 (2600MHz), B8 (900MHz), B26 (850MHz), B40 (2300MHz), WCDMA 850/900 / 2100MHz; GSM 900 / 1800MHz
  • USB 2.0 (microUSB), NFC, Bluetooth 4.2 LE, Wi-Fi 802.11 b / g / n,
  • Dimenzije - 152 x 76.8 x 8.55 mm, masa - 178 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Blackberry Aurora ime je poznato ljudima iz industrije, odnosno, onima koji blisko prate Blackberry brend. Prava na Blackberry brend kupila je kineska kompanija TCL Mobile koja poseduje brendove poput Alcatel, Palm i nekoliko drugih. Međutim, skoro je neprimetna činjenica da TCL Mobile nema prava na brend Blackberry za indonezijsko tržište, jer Blackberry proizvode na ovom tržištu predstavlja kompanija BB Merah Putih koja je prethodno proizvodila ove telefone po ugovoru sa Blackberry-om. Pretvaranje fabrike u punopravnog proizvođača nije slučajno obzirom da Indonezija ima potencijalno ogromno tržište za pametne telefone, stanovništvo zemlje broji više od 260 miliona ljudi, a prodor pametnih uređaja je manji nego u susednoj Indiji. U Indoneziji, prema najoptimističnijim procenama, samo 20% korisnika mobilnih telefona ima pametne telefone. Niska solventnost stanovništva je negativan faktor, ali to nikada nije bio problem za Blackberry brend. Poslednjih godina Indonezija je pokazala najbolju prodaju u srednjem segmentu, dok je Blackberry pametni telefon u drugim zemljama izgubio svoje pozicije.

Naravno, BB Merah Putih nema razvojno-istraživački centar, budući da kompanija jednostavno nema resurse za ovo, a do sada je jedini uređaj nazvan Aurora kreiran u Blackberry-u. Ovo je model na početnom nivou koji se donekle razlikuje od onih koji su stvorili za sebe i ideološki je blizu Z10 i narednih uređaja. Pitanje ostaje otvoreno ko će dizajnirati sledeće modele i da li će oni nastaviti da postoje ili će posao biti ograničen samo na Auroru. Ipak, u Indoneziji ovaj uređaj je prilično popularan jer je njegova cena pristupačna i nudi sliku uređaja za poslovanje, što je veoma važno na ovom tržištu. Jasno je da je baziran na osnovu kineskih pametnih telefona kada je reč o pozicioniranju, a u Indoneziji je to veoma važno, dok se u isto vreme ovaj uređaj ne može dostaviti na inostrana tržišta, barem zvanično. Na nekim tržištima ne postoji zvanična podrška za ovaj uređaj, ali to nije ni neophodno jer uređaj trenutno podržava sve potrebne usluge, a nedostatak hardverskih tastera olakšava prilagođavanje bilo kom tržištu. Ovaj pametni telefon može se preporučiti onima koji vole Blackberry i koji traže relativno jeftino rešenje. Za ostale, ovaj model će biti zanimljiv po pitanju interfejsa kamere, kao i odnosa cene i kvaliteta, koji po mom mišljenju nije loš, ali neophodno je shvatiti da se ovaj uređaj ne može smatrati masivnim, fokusiran je na mali sloj potrošača.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Veoma je neobično da je, pored tradicionalne crne boje kućišta, model Aurora dostupan u boji zlata i boji srebra.

Ovaj pametni telefon je veoma sličan starijem Blackberry modelu koji je očigledno razvijen odavno i sada je doživeo renesansu. Ali ono što se može shvatiti negativno za vodeće modele prilično je prihvatljivo u segmentu srednje cene i ne izaziva odbacivanje. Ovaj uređaj ne izgleda spolja zastareo, iako se razlikuje od većine kineskih modela koji su orijentisani na metal i staklo. Ovde vidimo kućište izrađeno od plastike koje je baršunasto na dodir. Unutra se nalaze dva zasebna konektora za nanoSIM kartice, kao i poseban slot za memorijsku karticu. Radio modul na telefonu je jedan, ali je standardan.

Dimenzije pametnog telefona su 152 x 76.8 x 8.55 mm, a njegova ukupna masa iznosi 178 grama te aparat dobro pristaje u šaku.

Poređenje sa modelima Blackberry KEYone, Blackberry Priv

Sa praktične tačke gledišta, upotrebljena plastika je dobrog kvaliteta, pruža dodatnu zaštitu od padova, vremenom ne dolazi do habanja kao kod drugih materijala, što znači da će vaš telefon ostati približno isti.

Sa leve strane nalazi se dugme za uključivanje/isključivanje, sa desne strane nalazi se dupli taster za kontrolu jačine zvuka kao i poseban BB Convenience Key taster kojem može dodeliti funkciju i to može biti poziv na broj, pisanje poruke ili otvaranje aplikacije. Ukupno možete programirati do dve akcije.

Na dnu možete videti mikrofon, microUSB konektor koji je nagnut bočno jer je u Indoneziji ovo svesni izbor pošto ljudi imaju veliki broj punjača za ovaj konektor. Drugi mikrofon nalazi se na zadnjem panelu iznad kamere dok sistem za smanjenje buke radi vrlo dobro.

Na prednjoj ploči nalazi se indikator propuštenih događaja koji možete isključiti u meniju za podešavanja. Sa gornje strane nalazi se konektor od 3.5 mm. Uređaj nema senzor otisaka prstiju, što se može smatrati ozbiljnim nedostatkom na većini razvijenih tržišta, budući da je u ovoj cenovnoj grupi to već postalo standardna opcija. Sa druge strane, na brojnim tržištima ovo još uvek nije toliko tražena funkcija.

Spoljašnja strana uređaja je dopadljiva, ali će svako po svom ukusu doneti odluku o dizajnu. Za cenovnu grupu kojoj pripada, to nije loše.

Ekran

Dijagonala ekrana je 5.5 inča, 1280 x 720 piksela, 268 ppi, TFT IPS, automatska kontrola osvetljenosti. Kao i u drugim modelima, Blackberry koristi agresivnu kontrolu osvetljenosti pa ekran izgleda zamućeno u većini režima rada. Nažalost, u nekim trenucima ovo se pretvara u problem, na primer, kada snimate u toku sunčanog dana. Ne možete ništa videti, a ne možete ni podesiti osvetljenost ekrana u ovoj aplikaciji.

U zatvorenom nema takvih problema, ali i rezolucija i drugi parametri ekrana odaju da je uređaj prilično jeftin. Slika izgleda dobro u sobi, ali nije baš prijatno za gledati filmove, nema dovoljno osvetljenosti boja. Sa druge strane, ako koristite ovaj aparat samo za posao ovaj ekran će biti dobar za oči i nećete imati nikakvih problema.

Baterija

Uređaj je u mogućnosti da radi jedan ceo dan pri prosečnom opterećenju, slaba tačka je vreme rada ekrana. Obično se može zabeležiti 2-2.5 sata rada ekrana, a uređaj beleži rad od 9 – 19 h. Kapacitet Li-Ion baterije je 3000 mAh. Navedeno radno vreme u pasivnom režimu je do 340 sati, u režimu razgovora do 28 sati. Pri reprodukciji sadržaja uređaj uz maksimalnu osvetljenost može izdržati oko 7.5 sati (poređenja radi, DTEK60 – 11.5 sati).

Memorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj ima 4 GB RAM-a, 32 GB ugrađene memorije (sistem i aplikacije zauzimaju oko 7 GB), plus možete instalirati memorijske kartice do 256 GB.

Tu je i Qualcomm Snapdragon 425 čipset, 4-jezgarni (do 1.4 GHz), grafički procesor Adreno 308 je prosečno rešenje, ako ne i niskobudžetno, što je posledica pozicioniranja ovog modela. Nema mnogo toga što se ističe, ali sve standardne operacije u interfejsu odlično rade i nema problema ni pri pokretanju najtežih aplikacija, čak ni u okviru sintetičkih testova.

Kamera

Prednja kamera je 8 MP rezolucije, a ništa posebno se ne može reći za nju. Uobičajeni kvalitet koji se ni po čemu ne razlikuje.

Glavna 13 MP kamera je zaista zanimljiva pošto ovaj uređaj koristi nova dostignuća u interfejsu. Dakle, postoji rešenje koje pokazuje kako držite uređaj. U pitanju je posebna kružna oznaka na slici dugmeta zatvarača koja prikazuje tačno pozicioniranje telefona, i pri snimanju pejzaža i pri snimanju dokumenata (tj. prepoznaje kako držite uređaj). Ovo je korisno rešenje koje nećete sresti u okviru standardnog korisničkog interfejsa kamere.

U okviru režima manuelnog snimanja, kamera ističe objekte na koje se fokusira (nešto slično postoji u Samsung-ovom režimu manuelnog snimanja), što je zaista zgodno rešenje.

Na žalost, kvalitet snimanja modela Aurora ne zaslužuje pohvalu budući da je reč o kameri osrednjeg kvaliteta, što možete videti i na datim primerima.

Opcije povezivanja

Model podržava 4G, prisutni su i NFC, Wi-Fi, BT 4.1, USB i BT Modem Tethering – jednom rečju, standardni set tehnologija, bez ikakvih posebnih karakteristika. Šteta što, za razliku od drugih Blackberry modela, ovaj podržava samo jedan opseg frekvencija za Wi-Fi.

Softverske karakteristike

Model je baziran na Android 7.1.1 operativnom sistemu, opisivanje standardnih funkcija nema smisla, usmeravamo vas na opis samog OS.

Sa stanovišta vlasničkog softvera, ovaj uređaj je logičan naslednik modela Priv, u njemu ćete naći potpuno iste programe i funkcije, korigovane za unapređenu verziju Android-a. Ovaj softver je dobro opisan u pregledu modela Priv, tako da ga nećemo ponavljati.

Utisci

Kvalitet prenosa glasa je dobar, neobično je da uređaj u ovom segmentu cena ima sistem za poništavanje buke. Jačina poziva je prosečna, vibracija je po našem mišljenju bila slaba, pa ćete gotovo sigurno propustiti poziv.

Po ceni koštanja ovaj uređaj se nadmeće sa masom kinskih uređaja, ali za razliku od njih ima brojne prednosti. Pre svega poseduje potpuno zaštićenu verziju Android-a, pri čemu postoje dodaci kompanije Blackberry koji kontrolišu integritet podataka i sistema. Plus sopstveni sistem za enkriptovanje, koji ne dozvoljava hakovanje uređaja. Plus, sve aplikacije i dodaci Blackberry-ja, uključujući i elegantnu tastaturu – što sve zajedno nije tako malo, pa se uređaj doživljava mnogo bolje od mnogih kineskih pametnih telefona. Minusi ovog uređaja su kamera i vreme rada čija bismo unapređenja želeli da vidimo.

Nema smisla kupiti ovaj model u varijanti koja ne dolazi direktno od proizvođača, osim ako ne tražite jeftin, uređaj koji sprečava hakovanje i ne dajete prioritet zaštiti vaših informacija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024