Honor 8 Lite 16GB 2017
2017. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Huawei Honor 8 Lite 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 8 Lite 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 8 Lite 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Honor 8 Lite

Karakteristike

  • Matrerijali kućišta: plastika, staklo
  • Operativni sistem: Android 7.0, EMUI 5.0
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (2xnanoSIM)
  • Ekran: LTPS LCD, dijagonala 5.2 inča, rezolucija 1080x1920 piksela (FullHD)
  • Platforma: HiSilicon Kirin 655
  • Procesor: osam jezgara, 64-bit,
  • Grafika: Mali-T830
  • Memorija: 3 GB
  • Interna memorija: 16 GB
  • Slot memorijske kartice: da, microSD (umesto druge SIM kartice)
  • Glavna kamera: 12 MP, f / 2.2, 26 mm
  • Prednja kamera: 8 MP, f / 2.0
  • Povezivanje: Wi-Fi b / g / n /, Bluetooth 4.1, microUSB (USB-Host) konektor za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS), Glonass, BDS
  • Opciono: skener otiska prsta, akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: 3000 mAh
  • Dimenzije: 147.2 x 72.94 x 7.6 mm
  • Masa: 147 grama

Uvod

Pozicioniranje ovog modela je vrlo jednostavno: Huawei već ima napredni Honor 8, čak i sofisticiraniji Honor 8 Pro tako da je bilo logično da se predstavi i jednostavnija verzija uređaja, koja je nazvana Honor 8 Lite. Uprkos prefiksu Lite, smart telefon nema loše parametre: 8 jezgara, 3 GB RAM-a, ekran visoke rezolucije, bateriju relativno visokog kapaciteta od 3000 mAh.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Sa stanovišta izgleda, 8 Lite model ponavlja sve što nude i prethodne verzije modela Honor 8: dopadljivo kućište, staklo kao materijal, svetle boje - plavu, boju zlata, belu. Takođe, postoji i verzija u crnoj boji. Na slikama, razlikovanje modela 8 Lite u odnosu na obični Honor 8 je teško, u suštini odsustvo druge kamere je jedino što ih razlikuje. Međutim, u stvarnom životu 8 Lite je mnogo lakše razlikovati od starijeg modela. Ovo je izraženo pre svega kada je reč o upotrebljenim materijalima. Na primer, kod mlađeg modela umesto stakla na obe strane je plastika meka na dodir, bočne ivice su od plastike, i po našem mišljenju, sve deluje vrlo jednostavno i jeftino. Pored toga, glavna mana je nedostatak olefobskog premaza napred i pozadi. Ako se prednje staklo isprlja, prst klizi loše po njemu, dok za zadnju stranu osećate da je vlažna. Ne znamo ni kako ovu pojavu pravilno objasniti: potrebno je samo da uzmete telefon u ruke, i odmah postaje klizav.

Iskreno, ne razumemo šta se dešava u kompaniji Huawei: Honor 8 i 8 Pro poseduju olefobski sloj, a glavni modeli P10 / P10 Plus i Honor 8 Lite – ne poseduju ga. Čisto ekonomski razlog ili neobična greška?

Osim toga, nema drugih problema: kvalitet izrade je odličan, nema nikakvih zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova. Debljina je samo 7.6 mm, ukupna masa telefona je 147 grama a aparat odlično pristaje u šaku.

Sa prednje strane nalaze se kamera, senzori, indikator propuštenih događaja (u samom ćošku) kao i mikrofon odlične jačine tako da će vas sagovornik čuti jasno i glasno.

U donjem levom ćošku nalazi se mikrofon, dok je centralni deo rezervisan za microUSB konektor (postavlja se pitanje zašto proizvođač nije odabrao Type-C konektor?) dok se sa desne strane nalazi zvučnik.

Sa desne strane nalaze se on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka a sa leve je vidljiv kombinovani slot (2 x nanoSIM, nanoSIM + microSD). Sa gornje strane primetan je 3.5 mm priključak za slušalice i dodatni mikrofon.

Blic i kamera nalaze se sa zadnje strane aparata i oba elementa su blago uronjena u kućište. Nešto niže nalazi se skener otisaka prstiju.

Honor 8 Lite i Honor 8 Pro

Honor 8 Lite i Apple iPhone 5

Honor 8 Lite i Meizu M5s

Ekran

Aparat karakteriše ekran dijagonale 5.2 inča. Fizička veličina uređaja je 64.5x115 mm, gornji okvir 15 mm, donji 16.5 mm a sa leve i desne strane oko 4 mm. Tu je i anti-reflektivni premaz visoke efikasnosti.

Rezolucija Honor 8 Lite ekrana je FullHD, 1080 x 1920 piksela, odnos strana je 16:9 a gustina 423 piksela po inču. Reč je o IPS matrici (LTPS LCD TFT) bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalno osvetljenje belog je 620 cd/m2, maksimalno osvetljenje crnog je 0.5 cd/m2 dok je kontrast 1240:1.

Osvetljenje je u niže nego normalno, gama zavisi od osvetljenja (pri minimalim vrednostima je 2.2 a pri maksimalnim 2.8) a sudeći po kolor nivoima jasno je da postoji nedostatak crvene dok je temperatura boje u rasponu 7200 - 6800 - 7500K. Dobijeni podaci daleko premašuju sRGB trougao, naročito u zoni zelene boje, što ukazuje da će boje biti zasićene i veoma svetle.

Prikaz boja je tipičan za IPS matricu, osvetljenje i kontrast su odlični kao i gama. Pri minimalnom osvetljenju dolazi do lošijeg prikaza osvetljenih oblasti a kod maksimalnog osvetljenja dolazi do lošijeg prikaza tamnijih oblasti.

Ovaj aparat karakteriše i režim za zaštitu vida koji obezbeđuje smanjenje nivoa UV zračenja ekrana i sprečava zamor očiju tokom produžene upotrebe pametnog telefona.

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Baterija

Uređaj koristi fiksnu Li-Ion bateriju kapaciteta 3000mAh.

Prilikom testiranja uređaj je radio 24 sati uz oko 30 minuta razgovora, stalnu sinhronizaciju korišćenjem Wi-Fi (od 9.00 do 02.00, Twitter, Mail, Skype, Whatsapp), nekoliko sati LTE. Uređaj obezbeđuje 3 - 3,5 sata rada ekrana. Ako uključite LTE i uređaj radi pri istom opterećenju baterija će biti ispražnjena na 20-30% do 12 časova. Baterija nudi oko 3 sata rada ekrana uz LTE.

  • Video - 9 sati uz maksimalno osvetljenje
  • Igre - 4 sata i 30 minuta uz maksimalno osvetljenje
  • WEB-surfovanje - 5 sati i 40 minuta uz maksimalno osvetljenje

Opcije povezivanja

Uređaj ne radi samo u 2G (850/900/1800/1900 MHz) / 3G HSPA (+ do 42 Mbps) mrežama već i 4G Cat 6 do 300Mbps:

  • 4G TDD LTE: opsezi 38/39/40
  • 4G FDD LTE: opsezi 1/3/5/7/8/20

Telefon nudi i funkciju „Signal +“ koja poboljšava kvalitet prijema signala. Još jedan detalj u okviru ovog modela koji je dostupan je „Wi-Fi+". Uređaj se automatski povezuje sa najstabilnijom i najsnažnijom mrežom (bilo da je reč o mobilnom internetu ili Wi-Fi).

Ostalo je standardno za bilo koji skuplji Android smart telefon: GPS i GLONASS, Wi-Fi b / g / n, / AC (2,4 i 5 GHz), Bluetooth, 4.2 BLE USB 2.0 sa OTG podrškom.

Memorija i memorijska kartica

Kapacitet radne memorije je 3 GB LPDDR3 (5800 mb / s), dok je ugrađene memorije 16 GB uz brzinu od 135 MB / s pri čitanju i 51 MB / s pri pisanju. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 128 GB.

Kamere

Za razliku od Honor 8 i 8 Pro, Lite model ima glavni 12 MP modul kamere (f = 2.2, veličina piksela 1.25 µm). Prednja kamera je 8 MP (f = 2.0). Dostupan je jedan blic.

Kao i uvek, kamere Huawei aparata snimaju vrlo dobre fotografije u popodnevnim satima, pristojne uveče i standardno dobre fotografije tokom noći. Uravnoteženje belog je odlično, fokus korektan a primetna je manja količina šuma.

„Selfi“ fotografije izgledaju vrlo dobro: uravnoteženje belog je odlično, slike su oštre a ugao je širok.

Video sadržaji (FullHD 30 fps) ne zaslužuju pohvalu: mali ugao vidljivosti, loša definicija. Prednja kamera zapisuje sadržaje HD kvaliteta.

Primeri fotografija

Performanse

Srce ovog modela čini čipset koji je proizvela sama kompanija Huawei - HiSilicon Kirin 655: 16nm 64-bitni procesor izrađen FinFET + tehnologijom sa 8 jezgara (4 x 2.12 GHz A53 + 4x 1.7 Ghz A53), a za grafiku je zadužen Mali-T830 čip.

Mislimo da nije potrebno reći da Honor 8 Lite radi veoma brz i lako. Ne postoje problemi sa igrama i drugim aplikacijama na telefonu. Povećanjem opterećenja kućište se ne zagreva preterano. U AnTuTu testovima ostvario je rezultat od 59000 poena.

Softverska platforma

Uređaj radi na operativnom sistemu Google Android verzije 7.0, koristeći vlasnički EMUI 5 korisnički interfejs.

Multimedija

Zvuk preko slušalica je malo iznad proseka, kvalitet je normalna, nema škriputavih zvukova, a većina visokih frekvencija se čuje.

Zvuk slušalica je prilično glasan ali kada je reč o frekvenciji i karakteristikama i dalje je inferiorniji u odnosu na Honor 8 Pro. Sa druge strane, FLAC odlično zvuči pa će većina korisnika biti zadovoljna kvalitetom zvuka.

Dostupan je i FM radio koji radi samo kada su slušalice priključene. Radio ne nudi nikakve posebne karakteristike.

Zaključak

Uprkos dobrim tehničkim parametrima (3GB RAM-a, brz čip, dobre kamere, itd.) činjenica koja se ne može zaboraviti jeste to da ovaj model ne karakteriše olefobski premaz sa obe strane. Korišćenje uređaja nije zgodno, prsti ne klize po ekranu, dolazi do pritiskanja pogrešnog tastera, senzori ne rade precizno a ekran je uvek isprljan otiscima prstiju dok je zadnja strana klizava.

Najbolji savet je postavljanje zaštitnog filma.

Ovaj pametni telefon ima i svoje prednosti i svoje mane ali ako vam odgovara sve navedeno, onda se slobodno možete odlučiti za ovaj model jer predstavlja odličan odnos cene i kvaliteta.

Direktni konkurenti ovog modela su HTC One X10 – proizvod odličnog kvaliteta (uprkos tome što ima manje RAM memorije), a ono što mu je najbliže u istoj cenovnoj kategoriji jeste Meizu MX6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024