nova 2 plus Dual SIM2017
2017. godina
5.5" LCD, 72.3% body
11% 659, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3340 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Nova 2 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Nova 2 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Nova 2 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Huawei Nova 2 Plus (BAC-L21)

Karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 7.0, EMUI 5.1
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE Cat 4 (2xnanoSIM)
  • Ekran: LTPS LCD, dijagonala 5.5 inča, rezolucija 1080x1920 piksela (FullHD)
  • Platforma: HiSilicon Kirin 659
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, 4 jezgra 1.7 GHz (Cortex-A53) i 4 jezgra 2.36 GHz (Cortex-A53)
  • Grafika: Mali-T830
  • Memorija: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB
  • Slot memorijske kartice: Da, microSD (umesto druge SIM kartice)
  • Glavna kamera: dva modula od 12 i 8 MP, dual LED blic
  • Prednja kamera: 20 MP
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), USB Type-C (USB-Host) konektor za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Opciono: senzor otiska prsta, akcelerometar, senzor svetlosti i blizine
  • Baterija: 3340 mAh, brzo punjenje
  • Dimenzije: 153.9 x 74.9 x 6.9 mm
  • Masa: 169 grama

Uvod

Ne tako davno objavljen je test Nova 2 uređaja a verzija uređaja većih dimenzija gotovo da se ne razlikuje od one manjih dimenzija: dijagonala ekrana je neizmenjena, a uređaj je postao veći i teži, što je normalno. Sve ostalo je ostalo isto.

Od karakteristika tu su dve kamere sa zadnje strane, 20 MP kamera za snimanje „selfi“ fotografija, dosta memorije (Nova 2 Plus model dostupan je u verziji sa 128 GB dok je na nekim tržištima dostupna samo verzija sa 64 GB).

Razlika u ceni je minimalna i odnosi se samo na veći ekran.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nova 2 zaslužuje pohvalu za izgled zbog toga što zadnja kamera bolje izgleda u okviru manjeg kućišta. U slučaju Nova 2 Plus, sočiva su nekako asimetrična u odnosu na čitavu zadnju stranu aparata: bilo bi mnogo bolje da su malo pomerena na levo. Nekako se stiče utisak da je proizvođač prvo osmislio kućište a zatim sve ostalo pa i to gde će da postavi kameru.

Kućište aparata Nova 2 Plus izrađeno je od legure aluminijuma i magnezijuma a ekran je zaštićen kaljenim staklom. Zadnja površina je matirana a bočne strane su sjajne, što je zaista zanimljivo rešenje. Antene su sprovedene na gotovo isti način kao i kod iPhone modela: odlično rešenje budući da su one gotovo nevidljive.

Ekran odlikuje olefobski premaz odličnog kvaliteta. Tokom testiranja nije došlo do pojave ogrebotina, međutim, boja se skinula sa ivice sočiva kamere, što nije ništa novo.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar, kućište je monolitno.

Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući debljini kućišta od 7 mm i zaobljenim uglovima tako da aparat ne klizi iz ruku. Ukupna masa pametnog telefona iznosi 26 grama više u odnosu na Nova 2, što je nekih 170 grama.

Model je dostupan u tri boje: crna, plava i boja zlata a od njih je najatraktivnija plava dok su uređaji u drugim bojama nekako suviše uobičajeni. Kod modela crne boje otisci prstiju vidljivi su i sa prednje i sa zadnje strane.

Prednju stranu odlikuju kamera, senzori, indikator propuštenih događaja, zvučnik za konverzaciju (dovoljno je glasan i sagovornik će vas čuti jasno i glasno). Ispod ekrana vidljiv je natpis „Huawei“.

Sa donje strane nalazi se standardni 3.5 mm audio priključak, mikrofon, USB-C, handsfree zvučnik a svi elementi su simetrični.

Kombinovani slot za SIM i memorijsku karticu nalazi se sa leve strane. U pitanju je rešenje koje podrazumeva konektore bilo sa dve SIM kartice ili za SIM i memorijsku karticu.

Desnu stranu karakteriše on/off taster (plitak hod tastera uz glasan „klik“ zvuk) kao i taster za podešavanje jačine zvuka, jednostavan za upotrebu.

Sa gornje strane vidljiv je jedan mikrofon sa eliminaciju šuma tokom konverzacije.

Dve kamere sa sočivima istog prečnika vidljive su sa zadnje strane i štrče oko 1 mm. Čini se da je bilo mnogo lakše povećati debljinu kućišta za 1 mm neko uroniti sočiva u kućište. U neku ruku, kod Nova 2 i Nova 2 Plus modela implementacija ovih kamera je vrlo loše urađena, slično kao i kod Apple iPhone 6 / 6s.

Sa desne strane je blic a odmah ispod njega je skener otisaka prstiju. Blago je uronjen u kućište i tek blago štrči.

Huawei Nova 2 Plus i Huawei Nova 2

Huawei Nova 2 Plus i Huawei P10 Lite

Huawei Nova 2 Plus i Huawei P10

Ekran

Aparat ima ekran dijagonale 5.5 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 64 x 121 mm, gornji ram je udaljen 16 mm, sa donje strane razdaljina je 16.5 mm a levo i desno oko 3.5 mm. Prisutan je i vrlo dobar anti-refleksivni premaz.

Rezolucija ekrana Nova 2 Plus modela je FullHD, tj. 1080 x 1920 piksela, odnos strana je 16:9 a gustina je 400 piksela po inču. Korišćena je IPS matrica bez međuvazdušnog prostora.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 520 cd/m2, maksimalno osvetljenje a dubina crne boje je 0.48 cd/m2 a odnos kontrasta je 1080:1.

Osvetljenje je u normalnom opsegu, gama je odlična a na osnovu nivoa boja može se reći da postoji jasan nedostatak crvene. Temperatura varira od 9000 K do 8200 K. Dobijeni podaci daleko premašuju vrednosti sRGB trougla, naročito u oblasti zelene, što ukazuje na to da će boje biti zasićene i veoma svetle.

Aparat ima režim zaštite vida tj. smanjenja nivoa UV zračenja ekrana što smanjuje zamor očiju kod dugotrajne upotrebe pametnog telefona.

Primetna je slabija osetljivost ekrana na ivicama pa je često potrebno pritisnuti dva ili tri puta. Jednostavan primer je pokušaj zatvaranja pretraživača koji se zatvara klikom na krstić koji se nalazi u gornjem desnom uglu. Isto važi i za Nova 2.

Ponašanje na suncu

Ponašanje u senci

Baterija

Ovaj model koristi fiksnu litijum-polimersku bateriju kapaciteta 3340 mAh.

Uz ovakvu bateriju i IPS matricu ne treba očekivati nikakva čuda. Prilikom testiranja baterija je izdržala kao i baterije sličnih modela: 10 sati rada uz sat vremena poziva i sve servise i društvene mreže aktivne, uz 3 – 3.5 sata rada ekrana.

Uz manje opterećenje, baterija Nova 2 Plus izdržala je do narednog dana (oko 13 – 15 sati) uz 2.5 - 3 sata rada ekrana.

Opcije povezivanja

Uređaj ne samo da radi u okviru 2G mreža (850/900/1800/1900 MHz) / 3G (HSPA + do 42 Mbps) već i u okviru 4G CAT 6:

  • 4G TDD LTE: opseg 38
  • 4G FDD LTE: opseg 1/3/4/7/8/20

Nema NFC čipa dok je sve ostalo standardno za bilo koji skuplji Android telefon: GPS GLONASS, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2 BLE, USB 2.0 sa OTG podrškom.

Memorija i memorijsdka kartica

Model poseduje 4 GB RAM-a i 64 GB Flash memorije. Brzina RAM-a je 6300 MB/s, brzina ugrađene memorije: brzina učitavanja 140 Mb/s, brzina upisivanja 41 MB/s, što je prilično loše. Moguće je instaliranje memorijske kartice.

Kamere

Ovde je korišćena potpuno ista kamera kao kod modela Nova 2.

Glavna kamera ima rezoluciju 12 MP uz f = 1.8 otvor blende, a sekundarna kamera je 8 MP uz f = 2.4 i 2x zum. Ova kombinacija omogućava upotrebu trenutnog portret režima: minimalno iskrivljenje lica, zamagljenje pozadine (postiže se softverom jer je optika suviše slaba za to).

Pri niskom nivou osvetljenja zum glavne kamere se aktivira, to jest, dolazi do „kropovanja“ i slika se „rasteže“ na 12 MP. Međutim, zahvaljujući specijalnim algoritmima slika postaje oštrija nakon „rastezanja“.

U gotovo svim uslovima osvetljenja, kamera Nova 2 Plus snima vrlo dobre fotografije, na nivou Huawei P10, samo sa još jačim sočivima.

Prednja 20 MP kamera sa f = 2.0 otvorom snima vrlo dobre fotografije a slični uređaji niže rezolucije beleže gotovo iste rezultate, što je neobično.

Video se snima u FullHD rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi a kvalitet je isti za ovakvu vrstu kamera. Brzina fokusiranja je prosečna.

Primeri fotografija

Performanse

Nova 2 Plus odlikuje čip sopstvene proizvodnje osmojezgarni HiSilicon Kirin 659: 64 bita (4 x 2.36 GHz Cortex-A53 + 4 x 1.7 GHz Cortex-A53) a tu je i Mali T830 grafika.

Performanse uređaja su u skladu sa njegovom cenom – u okviru Antutu testa aparat je zabeležio 60.000 poena. Pod većim opterećenjem aparat se gotovo ne zagreva, čak ni prilikom punjenja baterije.

Aparat pokreće Google Android 7.0 uz vlasnički EMUI 5.1.

Multimedija

Jačina zvuka je vrlo dobra kao i kvalitet, dok kvalitet zvuka koji dolazi iz slušalica ne zaslužuje pohvalu. Uređaj koristi softver za unapređenje zvuka Huawei Histen. Moguć je odabir tipa slušalica, prilagođavanje ekvilajzera od 30 Hz do 16 kHz ili odabir unapred podešenih stavki, podešavanje surround zvuka (kada je aktiviran, ekvilajzer se isključuje). Aparat ne poseduje radio modul.

Zaključak

Model ostavlja dobar utisak: kućište izrađeno od izdržljivog metala, vrlo dobar ekran, brz interfejs, fotografije odličnog kvaliteta i mogućnost korišćenja duplog optičkog zuma.

Nedostatak je nepostojanje NFC čipa što je očekivano kod skupljih aparata. Ovaj čip već treba da se smatra standardom, naročito kada su u pitanju skuplji aparati.

Sa druge strane, ukoliko vam elektronsko plaćanje nije najbitnije, ovaj model vam može biti vrlo interesantan. Možete koristiti Huawei Nova 2 Plus za sve drugo a sva plaćanja obavljati na drugi način i ne razmišljati o NFC.

Trenutno na tržištu ne postoji veliki izbor aparata sa duplim optičkim zumom, među njima su Xiaomi Mi6, OnePlus 5, Asus Zenfone 3 Zoom, Apple iPhone 7 Plus (ovde se može ubrojati i iPhone 8 / x, ali u pitanju je sasvim drugačiji cenovni opseg) kao i neki manje poznati aparati.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024