Galaxy J3 (2017) Dual SIM2017
2017. godina
5" LCD, 68.5% body
5% 7570 Quad, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2400 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J3 (2017) J330 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J3 (2017) J330 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J3 (2017) J330 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Samsung Galaxy J3 2017 (SM-J330)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Žične stereo slušalice
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Specifikacije

  • Android 7
  • Ekran 5 inča, TFT, 1280x720 piksela, 294 ppi, režim za rad na otvorenom, nema podešavanja automatskog osvetljenja
  • Čipset Exynos 7570, 4 jezgra radnog takta do 1.4 GHz, grafički akcelerator MALI-T720
  • 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (10.7 GB dostupno korisniku), microSD memorijska kartica kapaciteta do 256 GB
  • Baterija 2400 mAh Li-Ion, vreme rada u LTE / Wi-Fi do 14 sati, video playback up to 14 hours, vreme razgovora do 15 sati (3G)
  • Dve nanoSIM kartice i memorijska kartica, slotovi nisu kombinovani
  • Prednja kamera 5 MP, f / 2.2
  • Glavna kamera 13 MP, f / 1.9
  • 4G - opsezi 1/2/3/4/5/7/8/17/20
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.2, USB 2.0, microUSB
  • GPS / Glonass / Beidou
  • Senzori - akcelerometar, senzor blizine
  • Boje kućišta - crna, zlatna, plava
  • Dimenzije - 143.2 x 70.3 x 8.2 mm, masa - 142 grama

Pozicioniranje

Linija J kompanije Samsung označava uređaje koji su dostupni po pristupačnim cenama, ali i uređaje koji po ceni mogu biti bliži skupljim modelima. U okviru ove linije mogu se pronaći modeli J3/J5/J7 koji su po karakteristikama najsličniji modelima A linije koji su odmah iznad J linije.

Obično uređaji u okviru J serije izgledaju kao daleko jednostavniji modeli u poređenju sa A serijom, onima koji ne traže napredne karakteristike već žele da kupe pametni telefon poznatog proizvođača a ne kineski model nepoznatog renomea. U poređenju sa kineskim aparatima, J serija gubi zbog toga što se ne može pohvaliti optimalnim odnosom cene i kvaliteta budući da je moguće pronaći veliki broj zanimljivih modela po sličnoj ceni. U okviru linije uređaja za ovu godinu, Samsung je zatvorio ovaj jaz. Novi model dostupan je po nižoj ceni a kompanija navodi da je to deo strategije koja ima za cilj privlačenja većeg broja korisnika a samim tim i prisvajanja većeg tržišnog udela.

Druga činjenica je vezana za inicijalni plan u okviru kojeg je ovaj uređaj imao SuperAMOLED ekran kao i stariji modeli. Na većini tržišta ovaj uređaj opremljen je TFT ekranom ali kompanija je insistirala da postoji i verzija sa skupljom matricom. Međutim, ovo se nije desilo budući da se uređaj na tržištu pojavio sa potpuno drugačijim ekranom, jeftinim TFT ekranom. Na kraju se ispostavilo da su hteli nešto bolje ali je krajnji rezultat bio daleko od očekivanog.

Budući da u okviru ove cenovne kategorije ima dosta kineskih modela, među kojima su Huawei, Meizu, Xiaomi i veliki broj modela manjih kompanija, ovaj uređaj nikako ne liči na neku od vrhunskih ponuda koje su obično precenjene. Sa druge strane, ovo je model dostupan po minimalnoj ceni po kojoj se može dobiti pametni telefon poznatog brenda koji odlikuje metalno kućište i koji izgleda slično kao i veliki broj starijih modela.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Svi modeli u okviru J serije dostupni su u četiri boje – crna, plava, pink i boja zlata, a na nekim tržištima biće dostupne samo određene boje.

Aparat crne boje odlično izgleda dok je verzija plave boje najzanimljivija. Aparati pink i boje zlata sigurno će se najviše dopasti nežnijem polu.

Za razliku od starijih modela, ovde je kućište izrađeno od metala dok su umeci u formi antene daleko jednostavniji što je u velikoj meri uticalo na dizajn budući da su jasno vidljivi. Ušteda se ovde ne završava pa tako ovaj model ne može da se pohvali senzorom otisaka prstiju niti bilo kakvim drugim senzorima, nema senzora osvetljenja koji automatski podešava nivo osvetljenosti ekrana u odnosu na eksterne uslove. Zaista je neobična ovakva odluka proizvođača, naročito u svetlu činjenice da postoji veliki broj kompanija koji nudi sva ova rešenja u okviru svoje ponude.

Sa prednje strane nalazi se fizički taster, dok se sa bočnih strana nalaze dva tastera osetljiva na dodir bez pozadinskog osvetljenja. Dimenzije telefona su 143.2 x 70.3 x 8.2 mm, njegova ukupna masa iznosi 142 grama i dovoljno je kompaktan tako da odlično pristaje u šaku.

Sa prednje strane vidljiva je kamera i blic. Sa leve strane nalaze se dva tastera za kontrolu jačine zvuka dok se sa desne strane nalaze on/off taster a odmah iznad nalazi se otvor zvučnika za reprodukciju melodije zvona i muzike. Ovakvo neobično rešenje kada je reč o zvučnicima ne dovodi ni do kakvih problema a jačina zvuka je prosečna.

Sa donje strane vidljiv je 3.5 mm priključak kao i microUSB konektor za punjenje. Kvalitet izrade uređaja je odličan. Dva slota nalaze se sa leve strane – jedan za nanoSIM karticu a drugi je i za nanoSIM i memorijsku karticu.

Ekran

Običan TFT ekran sa HD rezolucijom, bez automatskog podešavanja osvetljenosti uz „Outside“ režim rada koji maksimizuje osvetljenost tako da informacije na ekranu budu čitljive pri direktnim sunčevim zracima. Ovaj režim rada može biti aktivan u trajanju od 15 minuta a zatim se ekran vraća na prethodnu vrednost zbog toga što ovakav način rada troši suviše energije.

Ako uzmete model sa TFT ekranom koji se nalazi u maloprodaji, razlika sa prototipom koji odlikuje AMOLED ekran je primetna i nije u korist TFT modela. Ekran koji nudi J3 2017 može se nazvati tipičnim za ovaj segment i ništa više osim toga. Reč je o matrici prosečnih karakteristika koja je tipična za cenovni opseg kojem pripada ovaj model, ništa više.

Nema nikakvih specijalnih podešavanja ekrana, sve je jednostavno. Ovaj model je najslabiji u tri serije uređaja koje su istovremeno predstavljene.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 2400 mAh, vreme u okviru LTE / Wi-Fi je do 14 sati rada, reprodukcija video sadržaja je moguća u trajanju od 18 sati, vreme razgovora do 15 sati (3G). Nedostatak opcije bežičnog punjenja nije od krucijalne važnosti, ali bi bilo dobro da postoji mogućnost brzog punjenja koja, ipak, nije dostupna. Za potpuno napajanje potrebno je 2.5 sati.

Trajanje baterije uređaja nam se dopalo obzirom na scenario korišćenja. Ako planirate da ga uglavnom koristite za pozive, retko koristite internet, odgovarate na poruke putem instant messenger-a, onda je ovo idealan model za vas, pri čemu će baterija obezbediti 3-5 dana rada bez ikakvih poteškoća. Ali za one koji su bez prekida na internetu, ovaj pametni telefon nije dobro rešenje, njegovo vreme rada će biti do jednog dana. Čudno, ali čak ni vreme rada ekrana nema značajnog uticaja na vreme rada uređaja, već je to više prenos podataka. Dakle, nekoliko sati korišćenja navigacije na putevima će isprazniti tri četvrtine baterije.

Čipset, memorija, performanse

Ovaj uređaj koristi Exynos 7570 čipset, koji poseduje 4 jezgra čija je frekvencija do 1,4 GHz. Performanse za normalne zadatke su više nego dovoljne, interfejs je odzivan i prilično brz (ne kao kod vodećih modela, ali u segmentu kojem ovaj uređaj pripada sve dobro funkcioniše, nema pritužbi). Uređaj ima 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (po pokretanju je dostupno 10 GB). Po našem mišljenju, za ovaj segment i scenarije korišćenja ovog uređaja 2 GB RAM-a je više nego dovoljno.

Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 256 GB, nema ograničenja u smislu korišćenja memorijske i dve SIM kartice, što je važan detalj.

Rezultati sintetičkih testova, su tipični za uređaj ovog opsega.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 5 megapiksela, nema autofokus, ali postoji blic i gomila režima za selfi fotografije ili ukrašavanje lica. Nekome će se rad kamere dopasti, nekome ne, ali očigledan naglasak na ovim karakteristikama ukazuje da će među korisnicima uređaja biti puno mladih ljudi.

Glavnu kameru karakteriše rezolucija od 13 megapiksela, autofokus. Kvalitet slike pod snažnim svetlom nije loš, ali ništa posebno. Štaviše, već u okviru J5 postoji bolji modul kamere koji obezbeđuje dobre fotografije. Kamera modela J3 može se porediti sa kamerama mnogih kineskih modela u ovom segmentu, što znači da je ovo prosečno rešenje u najpovoljnijom scenariju.

Opcije povezivanja

Niska cena uređaja se manifestuje u činjenici da je korišćen single band Wi-Fi modul, što je minus, obzirom na gužvu kada je reč o bežičnim signalima bolje bi bilo da je korišćen two band modul. Nema ANT +, nema NFC ni verzije Bluetooth 4.2. Međutim, rad GPS-a je standardan i ne izaziva probleme, ali je veoma naporan za bateriju, što na starijim modelima nije primećeno.

Softver

Model je baziran na Android 7.0.1 verziji, ali mnogi elementi su slični onome što možemo da vidimo u Android 7 i Clean UI na S7 / S7 EDGE. Savetujemo vam da pročitate šta se pojavljuje u okviru Android-a 7, obzirom da će uređaj uskoro dobiti novu verziju OS.

Nećemo opisivati standardne Android funkcije, o njima možete čitati u detaljnom pregledu.

Za razliku od vodećeg modela, postoji ugrađeni FM radio koji predstavlja dobar bonus.

Kada koristite KNOX, možete staviti bilo koji program u dve kopije, na primer, instalirati dva WhatsApp messengera na jedan uređaj i koristiti ih za svaku SIM karticu (dva broja, dva messengera). Čak možete i sami slati sebi poruke. Upravo isti trik može da se uradi sa bilo kojim softverom, nijedan telefon vam ne dozvoljava da istovremeno radite sa dva instant messengera na jednom uređaju sa različitim brojevima. Danas mnogi kineski proizvođači nude nešto slično u svojim pametnim telefonima, ali svugde je implementacija drugačija.

Takođe, nećemo detaljno opisivati Samsung standardni softver, na primer S Health obzirom da se on pojavljuje u nekoliko drugih modela kompanije i već je dosta rečeno o njemu.

Utisci

Vibracija je prosečna, jačina zvuka je takođe prosečna - možda bismo želeli više rezerve, ali ipak telefon je čujan i vibracija se oseća u džepu.

Ovaj model se smatra prvim u seriji, slede zatim J5 i J7, ali u isto vreme inženjeri su odlučili da dijagonala ekrana ovog modela bude što je moguće bliža dijagonali modela J5- ako ipak malo temeljnije pogledamo J3 i J5, ovi aparati su fundamentalno različiti, J3 izgleda mnogo jeftinije, a njegove karakteristike su lošije. Ovaj model ima samo jednu prednost - izgled, koji podseća na starije modele. Činjenica je da uređaj ima normalan TFT ekran, nema ničeg izuzetnog u smislu performansi, vreme rada je optimizovano za one koji pozivaju i povremeno pišu. Ovo je daleko od univerzalnog rešenja, ali je odličan telefon za one koji puno pozivaju, ali ne provode mnogo vremena na Internetu.

Stvarno nam se dopao J7 za 2017. godinu, pri čemu se ovi modeli ne mogu upoređivati (razlika u ceni i dijagonali ekrana), ali je ideološki stariji uređaj interesantniji. U opisanom segmentu postoji ogroman broj pristojnih uređaja, a prvi koji nam pada na pamet jeste Huawei P9 Lite. Prednosti ovog uređaja su očigledne - FullHD ekran, bolja kamera, viši kapacitet baterije -3000 mAh, prisustvo skenera otiska prsta, dok je nedostatak plastično kućište.

Takođe na tržištu je i Meizu M5s, koji takođe ima senzor otiska prsta, prilično efikasan čipset kompanije MediaTek i izbor interne memorije između 16 i 32 GB (memorijske kartice su prisutne).

Kao što vidite, tržište karakteriše ogromna ponuda u ovom segmentu, i sa tim na umu J3 2017 je značajno u zapećku obzirom da ne izgleda kao model koji odgovara svojoj ceni. Od prednosti tu je pre svega Samsung brend, koja privlači kupce. Međutim, odnos cena / kvalitet daleko je od idealnog.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024