Zenfone 4 ZE554KL 2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.4% body
13% 630, Android 7.1.1 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3300 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 4 ZE554KL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 4 ZE554KL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 4 ZE554KL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Predstavljanje modela ASUS Zenfone 4 (ZE554KL)

Karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, Corning Gorilla Glass staklo
  • Operativni sistem: Google Android 7.1.1
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, FDD-LTE CAT 4 (opsezi 1, 3, 5, 7, 8, 20), two sim cards (nan + nano)
  • Procesor: 8 jezgara, 64-bitni Qualcomm Snapdragon 630/660
  • Memorija: 4/6 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: eMPC 64 GB + slot memorijske kartice kapaciteta do 2 TB
  • Interfejsi: Wi-Fi a / b / g / n / ac, Bluetooth 5, USB Type-C konektor (USB 2.0) za unjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm za slušalice
  • Ekran: Kapacitivni, IPS OGS 5.5 inča FullHD rezolucije
  • Kamera: 12 MP (f = 1.8) Sony IMX362; 8 MP uglovi vidljivosti 120 stepeni; prednja kamera 8 MP (f = 2.0) PixelMaster 4, uglovi vidljivosti 84 stepena
  • Navigacija: GPS, AGPS, GlonASS, BDS
  • Dodatno: skener otisaka prstiju, senzor akceleracije, elektronski kompas, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenosti, FM radio i NFC
  • Baterija: ukloniva, (Li-Pol) kapacitet 3300 mAh
  • Dimenzije: 155x75x7.5 mm
  • Masa: 165g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter 5 V, 2 A
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Garancija

Uvod

Kompanija Asus predstavila je ZenFone 4 pametni telefon a zvanično predstavljanje upriličeno je u Rimu iako je već neko vreme bio prisutan u katalogu na zvaničnoj Asus prezentaciji.

Model se ističe činjenicom da poseduje dva modula glavne kamere: jedan 12 mm širokougaoni i drugi običan koji odlikuje f = 1.8 otvor blende. Ostali tehnički parametri relativno su poznati ali to ne znači da su loši: 4 ili 6 GB RAM memorije, Bluetooth 5 i baterija kapaciteta 3300 mAh.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Zenfone 4 karakteriše stakleno kućište (Corning Gorilla Glass sa obe strane) i metalni okvir. Zadnju stranu odlikuje zanimljiv odsjaj u formi zraka koji kreću iz jedne centralne tačke - ovo je dizajn koji odlikuje gotovo sve aparate proizvođača. Reč je o 2.5D staklu a uglovi su zaobljeni i lepo se uklapaju sa ivicama.

U ponudi će biti dostupne tri boje: bela, crna i zelena od kojih će ova poslednja biti dostupna samo na određenim tržištima.

Dimenzije ovog 5.5-inčnog uređaja su odavno poznate - 155 x 75 x 7.5 mm, a njegova ukupna masa iznosi 165 grama. Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući zaobljenom kućištu.

Olefobski premaz je prisutan i sa prednje i sa zadnje strane.

Sa prednje strane nalazi se indikator propuštenih događaja, zvučnik, senzori i kamera. Nešto niže pozicioniran je skener otisaka prstiju (“Home” taster) kao i tasteri “Back” i “Menu” (sa pozadinskim osvetljenjem).

Donju stranu karakterišu USB Type-C i 3.5 mm konektori, mikrofon i zvučnik. Tu su i dva zvučnika koji imaju mogućnost istovremene upotrebe za stereo utisak.

Sa desne strane nalaze se on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka a sa leve je kombinovani slot za SIM i memorijsku karticu dok se sa gornje strane nalazi sekundarni mikrofon.

Zadnju stranu karakterišu dva modula kamere i blic uronjen u kućište a sa desne strane nalaze se blic i RGB senzor.

Ekran

Zenfone 4 odlikuje IPS matrica koju proizvođač naziva Super IPS+, dijagonala ekrana je 5.5 inča a rezolucija je FullHD. Proizvođač navodi da se osvetljenje oko 600 nita, a tokom testiranja biće proveren ovaj podatak.

Ekan odaje dobar utisak: odlične boje, maksimalni uglovi vidljivosti bez ikakvih iskrivljenja. u okviru podešavanja moguće je odabrati režim boje.

Baterija

Ugrađena je baterija kapaciteta 3300 mAh, a proizvođač tvrdi da uređaj može jednim punjenjem obezbediti do 18 sati u režimu pretraživanja interneta, do 30 sati u režimu razgovora i do 23 dana u režimu mirovanja.

Kompanija tvrdi da brzo punjenje u trajanju od 5 minuta pruža mogućnost razgovora u trajanju do 2 sata, dok je 36 minuta u okviru režima brzog punjenja dovoljno za napuni 50 odsto kapaciteta baterije.

Kamere

Kao i svaki moderni uređaj, Asus 4 ima dva modula glavne kamere. Jedan je tele-foto a drugi je širokougaoni.

Glavni modul karakterišu odlične komponente: Sony IMX362 senzor sa pikselom veličine 1.4 mikrona, optička stabilizacija kao i sočiva otvora blende f = 1.8. Tu je i DualPixel tehnologija kao i mogućnost snimanja 4K video sadržaja. Dodatni modul opremljen je širokougaonim sočivom od 120 stepeni ili 12 mm. Prednja kamera je 8 MP (f = 2.0).

Pametni telefon ima mogućnost čuvanja fajlova u RAW formatu i mogućnost snimanja fotografija u manuelnom formatu.

Kvalitet glavne kamere je vrlo dobar: oštrina, boje, dinamički opseg - sve je na odličnom nivou. Fotografije snimljene širokougaonom kamerom su prosečnog kvaliteta, mnogo bolje nego one snimljene aparatom Zenfone 4 MAX i gotovo istog kvaliteta kao one snimljene aparatom LG G6.

Veliki broj korisnika bira telefone sa opcijom širokougaonog fotografisanja budući da postoji mogućnost udvostručiti veličinu fotografije. Činjenica je da gotovo svi pametni telefon koji imaju zum imaju slabu optiku i senzore pa je kvalitet fotografija zadovoljavajući samo pri vrlo dobrom osvetljenju. Međutim, panoramske fotografije su daleko zanimljivije: fotografije mogu imati veliki broj objekata, tako da će veoma važni detalji sigurno stati u kadar.

Primeri fotografija

Normalni i široki ugao

Selfi

Performanse i OS

Zenfone 4 odlikuje Qualcomm Snapdragon 630 ili Snapdragon 660 čip. Prilikom testiranja korišćen je aparat sa 630 procesorom: 8 jezgara i Adreno 508 grafički akcelerator. Testirani model imao je 4 GB ali u ponudi je i 6 GB verzija. Interna memorija je uvek 64 GB (a tu je i slot za memorijsku karticu, kapaciteta do 2 TB).

Aparat je veoma brz, moglo bi se reći super brz. Treba naglasiti da se gotovo svi ASUS telefoni (srednje i visoke cene) razlikuju po pitanju brzine rada interfejsa; tj, nema gotovo nikakvog zastoja između izmene aplikacija ili pokretanja programa.

Model odlikuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS / GLONASS / BDS.

Dostupni su 4G CAT 12/13 (1, 3, 5, 7, 8, 20 opsezi) i dve SIM kartice nano formata. Veliki bonus jeste i NFC čip.

Pokreće ga Android 7.1.1 sa vlasničkim ZenUI 4.0 korisničkim interfejsom. Nova verzija interfejsa je daleko atraktivnija. Dostupna je i Twin Apps za kreiranje dva naloga, a tu je i ZenMotion (touch gestovi, gestovi pokreta i upravljanje jednom rukom).

Multimedija

Asus Zenfone 4 ima dva stereo zvučnika: jedan je sa donje strane a drugi je konverzacioni. Jačina zvuka je veoma visoka, kvalitet je vrlo dobar a stereo zvuk je osrednji.

U okviru podešavanja nalazi se “Master Audio” koji omogućava odabir zvučnih parametara i podešavanje ekvilajzera. Aparat podržava Hi-Res Audio 24-bit/192kHz i DTS Headphone: X.

Zaključak

Uopšteno, reč je o veoma dobrom pametnom telefonu sa svim modernim dodacima: stakleno kućište sa metalnim okvirom, dve kamere (obična i širokougaona), NFC čip, dva stereo zvučnika i nova verzija sistema. Nakon celodnevnog testiranja nisu primećeni nikakvi nedostaci.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024