nova 2 Dual SIM2017
2017. godina
5" LCD, 69.7% body
11% 659, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
2950 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Nova 2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Nova 2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Nova 2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Huawei Nova 2

Karakteristike

  • Materijali kućuišta: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 7.0, EMUI 5.1
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE Cat 6 (2xnanoSIM)
  • Ekran: LTPS LCD, dijagonala 5 inča, rezolucija 1080x1920 piksela (FullHD), ppi 443
  • Platforma: HiSilicon Kirin 659
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, 4 jezgra 1.7 GHz (Cortex-A53) i 4 jezgra 2.36 GHz (Cortex-A53)
  • Grafika: Mali-T830
  • Memorija: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB
  • Slot memorijske kartice: Da, microSD (umesto druge SIM kartice)
  • Glavna kamera: dva modula 12 i 8 MP, dual LED blic
  • Prednja kamera: 20 MP
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), USB Type-C konektor (USB-Host) za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), Glonass
  • Opciono: skener otiska prsta, akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: 3000 mAh, brzo punjenje
  • Dimenzije: 142.2 x 68.9 x 6.9 mm
  • Masa: 143 grama

Uvod

Ne tako davno, Huawei je predstavio dva nova modela pametnih telefona - Nova 2 i Nova 2 Plus. Oni se razlikuju jedan od drugog po veličini: kao što već možete pretpostaviti Plus model je veći. Danas govorimo o Nova 2 modelu - kompaktnom uređaju srednjeg opsega sa dva modula kamere: jedno sočivo je uobičajeno, a drugo - sa dvostrukim optičkim zumom. Drugi parametri su prilično uobičajeni.

Kompanija konstantno pokušava da obezbedi najbalansiranije cene, što ne može da bude neprimećeno od strane potencijalnih kupaca. Naravno, takve potezi su više uobičajeni za brand Honor, ali neki Huawei modeli nude dobru vrednost za uloženi novac.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nažalost, ne dobijamo uvek uređaje različitih boja. Po pravilu, dostupna nam je samo jedna opcija, ne uvek i najbolja - crna. Na primer, Nova 2 Plus model stigao nam je u crnoj boji, a Nova 2 u boji zlata. Da ne znamo da su u pitanju vrlo slični modeli pomislili smo da su u pitanju potpuno različiti uređaji.

Smatramo da na izgled pomenuta dva modela snažno utiče boja.

Nova 2 je dostupan u tri boje: crnoj, zlatnoj i plavoj. Preporučujemo plavu varijantu – originalna je i neobična, pored toga nije toliko slična iPhone 6 modelu. Međutim, možda je nekome potrebna sličnost sa Apple uređajem.

Kućište je kompaktno – 142.2 x 68.9 x 6.9 mm. Glavni detalj je to da je širina uređaja manja od 70 mm a debljina nije veća od 7,5 mm. Masa uređaja je samo 143 grama. U ruci uređaj izgleda savršeno: tanak, uzan, i sa malim okvirima ekrana.

Uređaj je dobio aluminijumsko-magnezijumsko kućište sa nagnutim uglovima i glatkim linijama. Položaj antene je isti kao i kod Apple iPhone 7 i nekih modela kompanije Meizu-a. Očigledno, ovo je najuspešnije rešenje.

Prednji panel je zaštićen kaljenim staklom. Naravno, postoji kvalitetan olefobski premaz.

Na prednjem panelu se na vrhu nalaze: kamera, senzori, indikator propuštenih događaja, konverzacijski zvučnik (glasan, zvuk je čist, sagovornika čujete jasno i glasno). Ispod ekrana je natpis „Huawei".

U dnu se nalaze: standardni 3,5 mm audio priključak, mikrofon, USB-C, handsfree zvučnik. Svi elementi su simetrični.

Sa leve strane se nalaze kombinovani plastični slot za SIM i memorijske kartice. Da vas podsetimo da je kombinovani slot onaj koji nudi konektore za dve SIM kartice ili SIM i memorijsku karticu.

Sa desne strane je taster za uključivanje (kratkog hoda sa glasnim klik zvukom) i taster za regulaciju jačine zvuka, jednostavan za korišćenje.

Sa gornje strane je mikrofon za eliminaciju šuma tokom razgovora.

Sa zadnje strane možete videti dva sočiva kamere koja štrče oko 1 mm. Čini se da bi bilo bolje povećati debljinu uređaja za 1 mm a da sočiva ne štrče. Iskreno govoreći, Nova 2 i Nova 2 Plus izgledaju neupadljivo sa ovim kamerama. U okviru modela Apple iPhone 6 / 6s slična rešenja nam se nisu svidela.

Sa desne strane je blic, a odmah ispod - skener otiska prsta. On je blago uvučen u kućište i izdvojen samo prstenom tanke ivice.

Huawei Nova 2 i Apple iPhone 5

Huawei Nova 2, Nova 2 Plus i ASUS Zenfone 3 Zoom

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina ekrana je 62x110 mm, okvir odozgo je 16 mm, sa donje strane 16,5 mm, desno i levo - oko 3,5 mm. Postoji efikasan antirefleksivni premaz.

Rezolucija ekrana modela Nova 2 je FullHD, 1080x1920 piksela, odnos strana je 16: 9, a gustina 443 piksela po inču. Korišćena je IPS matrica (LTPS LCD TFT) bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalna osvetljenost bele boje je 450 cd / m2, crne 0,4 cd / m2, a kontrast je 1120: 1.

Jačina osvetljenosti je u normalnim granicama, gama boja je izvrsna, sudeći prema nivoima boje očigledno je da postoji nedostatak crvene, temperatura boja je povećana na 12000 K sa 9000 K. Dobijeni podaci daleko prevazilaze vrednosti sRGB trougla, posebno u zoni zelene. Ovo ukazuje da će boje biti zasićene i vrlo svetle.

Uređaj poseduje režim zaštite vida, smanjivanjem nivoa UV zračenja ekrana, što sprečava zamor očiju tokom dužeg korišćenja pametnog telefona.

Želeli bismo da naglasimo slabu osetljivost ivica ekrana: vrlo često smo morali da pritisnemo ekran dva ili tri puta. Jednostavan primer: zatvaranje tabova u pretraživaču kada treba da kliknete na krst sa desne strane. Isto važi i za Nova 2 Plus.

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Prilikom izlaganja suncu

U senci

Baterija

Ovaj model koristi fiksnu litijum-polimer bateriju kapaciteta 3000mAh.

Mislimo da ste već shvatili da sa baterijom od 3000 mAh ne treba očekivati čuda. U uslovima testiranja, pametni telefon je radio upravo onoliko koliko i većina sličnih uređaja: 10 sati rada sa satom poziva, svim uključenim servisima i društvenim mrežama, uz 3 do 3,5 sati rada ekrana.

Sa manjim opterećenjem Nova 2 je uspeo da preživi do drugog dana (13 - 15 sati) sa 2,5 - 3 sata rada ekrana.

Opcije povezivanja

Uređaj radi ne samo u 2G (850/900/1800/1900 MHz) / 3G (HSPA + do 42 Mb/s) mrežama, već i u 4G CAT 6:

  • 4G TDD LTE: Band 38
  • 4G FDD LTE: Band 1/3/4/7/8/20

Nažalost NFC čip nije dostupan. Ostatak opcija je standardan za sve skupe Android-pametne telefone: GPS i GLONASS, Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2 BLE, USB 2.0 sa OTG podrškom.

Memorija i memorijska kartica

U ovom modelu dostupno je 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Brzina RAM-a je 6058 MB/s, brzina ugrađene memorije: čitanje 153 MB/s, pisanje 41 MB/s. Takođe možete instalirati memorijsku karticu.

Kamere

U kompaniji Huawei i dalje računaju na dvostruki modul kamere: na prethodnim uređajima drugi modul je bio crno-beli, a u okviru novih modela ima dvostruki optički zum.

Glavna kamera je rezolucije 12 MP sa otvorom blende f = 1,8, a dodatna kamera je 8 MP sa otvorom blende f = 2,4 i ima 2x zum. Ova kombinacija vam omogućava da koristite režim portreta koji omogućava minimalno izobličenje lica, približavanje, zamućenje pozadine (postignuto procesiranjem softvera, dok je optika ipak dosta slaba).

Pri niskom nivou osvetljenja prilikom zumiranja glavna kamera se priključuje kreiranju zuma što se dešava kropovanjem i izvlačenjem slike na 12 MP. Međutim, koriste se posebni algoritmi koji blago "istegnu" sliku i ona postaje malo oštrija.

U gotovo svim uslovima osvetljenja, kamera modela Nova 2 vrlo dobro snima na nivou fotografija kreiranih modelom Huawei P10, samo uz više osvetljenosti.

Upoređivali smo fotografije nastale modelima ASUS ZenFone 3 Zoom, Honor 9, Huawei P10 i Nova 2/2 Plus. Došli smo do zaključka da je kvalitet snimaka nastalih po danu isti za sve, ali ASUS nadmašuje konkurenciju kada je reč o snimcima kreiranim uveče. Inače, opcioni Zoom modul na 2.3X uvećanjem takođe se pokazao na najbolji način u okviru modela Nova 2 i Nova 2 Plus: manje šuma, čiste slike i bolji detalji.

Ukratko, ASUS se pokazao kao najnapredniji u smislu kamere.

Uopšteno, došli smo do zaključka da u ovom trenutku zum objektiv nije mnogo bitan zbog lošeg kvaliteta matrice i „tamnog" sočiva: 2X i dalje izgleda gore nego kod uobičajenog sočiva.

Prednja kamera rezolucije 20 MP sa otvorom blende f = 2.0 dobro snima. Ali, čudno, slični uređaji sa kamerom manje rezolucije snimaju ništa manje loše, možda čak i bolje.

Video se snima u FullHD rezoluciji pri 30 kadrova/s. Kvalitet je uobičajen za takve kamere. Brzina fokusa je prosečna.

Primeri fotografija

Performanse

Huawei je veran sebi, pa u okviru Nova 2 modela ponovo vidimo čip sopstvene proizvodnje HiSilicon Kirin 659: 64 bit-a, 8 jezgara (4 x 2.36 GHz Cortex-A53 + 4 x 1.7 GHz Cortex-A53). Grafika - Mali-T830.

Uređaj se ponaša izuzetno međutim, primećena su određena kočenja: sistem se usporava prilikom brisanja aplikacija iz memorije. To se dešavalo, po pravilu, svakih dva do tri dana.

Obzirom na prosečnu cenu uređaja, očekuje se očekivani rezultat - oko 60.000 poena u Antutu testu.

Pod opterećenjem model Nova 2 se gotovo uopšte ne zagreva čak ni kada se baterija puni.

OS je naravno Google Android verzija 7.0 i vlasnički EMUI 5.1.

Multimedija

Jačina zvuka zvučnika je prosečna, ali kvalitet je jako dobar, nama se dopao. A što se tiče zvuka u slušalicama, on je vrlo, vrlo običan: ravan, bez prevladavanja niskih i visokih frekvencija. Štaviše, ni plejeri treće strane nisu bili u mogućnosti da unaprede zvuk koji nudi Nova 2.

FM radio nije prisutan u okviru ovog modela.

Zaključak

Huawei odnedavno šokira svoje ljubitelje predstavljajući visokokvalitetne uređaje odličnih karakteristika i pristojnih cena. Svaki model poseduje neku originalnu karakteristiku. Na primer, Nova 2 i Nova 2 Plus su pametni telefoni sa dodatnim optičkim zumom od 2X, različitih dijagonala ekrana.

Tradicionalno, nije bilo nekih većih nedostataka sem možda čudnih sistemskih kočenja (verovatno problem sa firmware-om), odnosno slabog zvuka u slušalicama i odsustva NFC čipa što može da vas navede da razmišljate da li je ovaj model vredan kupovine.

Značajane prednosti ovog modela su kvalitet kamere, svetli ekran i ergonomski dizajn.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024