Motion 2017
2017. godina
5.5" LCD, 70.2% body
13% 625, Android 7.1 Nougat
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Blackberry Motion
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Motion. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Motion vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test smart telefona Blackberry Motion (BBD100-6)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.2;
  • Ekran 5.5 inča, IPS, 1080x1920 piksela, 401 ppi, 16: 9, automatska kontrola osvetljenja, Dragontrail sa dijamantskim premazom (analogija sa Corning Gorilla Glass 5);
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 625, 8 jezgara radnog takta 2 GHz, grafički akcelerator Adreno 506;
  • 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, microSD memorijske kartice kapaciteta do 2 TB;
  • Baterija Li-Ion 4000 mAh, brzo punjenje do 50% za 40 minuta, video reprodukciaj pri maksimalnom osvetljenju - do 12 sati, rad u mešovitom režimu - oko 1.5 dan;
  • Prednja kamera 8 MP, f / 2.2, pozadinsko osvetljenje ekrana, široki ugao od 84 stepeni;
  • Glavna kamera 12MP, f / 2.0, fazni sutofokus, dvosekcijski LED blic, 4K video snimanje (30 kadrova po sekundi);
  • IP67;
  • Posvećeni taster na kućištu, programabilan za pozivanje bilo kog programa ili funkcije;
  • Led indikator;
  • Senzor otiska prsta;
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, NFC, Bluetooth 4.2, USB Type C 3.1;
  • LTE band 1/3 / 7/8/20/26/28/32/38/40/41 (BBD100-1);
  • GPS / GLONASS;
  • Senzori - žiroskop, magnetometar, osvetljenja, blizine, Hall senzor
  • Dimenzije - 155.7 x 75.4 x 8.13 mm, masa - 167 grama.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Blackberry je trenutno u neobičnoj situaciji: kompanija traži novi identitet i pokušava da radi za staru, lojalnu publiku koja voli fizičke QWERTY tastature, ali i da pronađe nove potrošače, one koji žele savršeni pametni telefon osetljiv na dodir, ali uz dodatne sigurnosne karakteristike. Za ovu drugu grupu ciljnih korisnika, predstavljen je model Motion.

Model Motion i njegovo ime skrivaju nekoliko ideja. Na pamet prvo pada Research in Motion, to jest, nekadašnje ime Blackberry-ja, od kojeg je proizvođač odustao. Tokom razvoja, ovaj uređaj je nazvan Kripton i nastavio liniju kojoj pripadaju Neon i Argon, koji su na tržištu poznati kao DTEK50 i DTEK60. Ali, za razliku od svojih prethodnika, koji su bili kopije Alcatel-ovih pametnih telefona (TCL poseduje prava na ovaj brend, a takođe i na Blackberry-u u skorije vreme), Motion je sasvim druga platforma, a ovaj uređaj je veoma sličan KEYone kao osnovi, a novi uređaj se razlikuje samo odsustvom fizičke tastature.

Poređenje sa modelom Blackberry KEYone

Sa stanovišta ideologije Motion je zanimljiv jer se po prvi put u uređaju Blackberry pojavljuje ne samo softverska zaštita podataka i kontrola hardverske komponente, već i fizička zaštita, odnosno IP67, tj. uređaj može biti u vodi bez ikakvih problema. Ako Blackberry odlikuje ideja zaštićenih uređaja, onda kretanje u ovom pravcu nije samo ispravno, već jedino ispravno.

Ovaj uređaj još uvek nije zvanično predstavljen na svim tržištima, ali se u prodaji može pojaviti u toku 2018. godine, dok je trenutno u prodaji samo KEYone. Prvobitni Motion model prvo je predstavljen u Emiratima dok se u Evropi pojavio nešto kasnije, i to po veoma visokoj ceni. Ovaj uređaj je zanimljiv za one koji traže najsigurniji pametni telefon na nivou softvera, a dodatne funkcije, na primer, kvalitet kamere i ekran, manje su bitni. U svetu nema mnogo takvih korisnika, ali ipak postoje. Još jedan deo kupaca ovog uređaja su lojalni korisnici Blackberry-a i / ili oni koji traže alternativu masovnim brendovima i žele se izdvojiti. Inače, među korisnicima KEYone-a postoji mnogo takvih korisnika.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Spoljašnost Motion modela ukazuje da je u pitanju običan moderni pametni telefon, crne boje, pravougaonog oblika koji je izvanredan samo po Blackberry ključu ispod ekrana, budući da nema drugih karakterističnih osobina.

Ali ako pogledate zadnju stranu uređaja, videćete prilično interesantan crtež, kućište je blago gumirana i u pitanju je obloga. Kućište je lepo i čvrsto, a aparat odlično pristaje u šaku. Bočne strane su izrađene od aluminijuma, ima teksturu koja podseća na modele koji su izašli prije dve ili tri godine. Danas su modi lakirane i hromirane bočne strane.

Iskreno govoreći, uređaj je veliki (155.7 x 75.4 x 8.13 mm) – i po veličini sasvim je uporediv sa Galaxy S8 + modelom koji ima veći ekran (6.2 inča u poređenju sa 5.5 inča koliko ima ekran ovog modela).

Poređenje sa modelom Galaxy S8 +

Poređenje sa modelom iPhone 8 Plus

Težina od 167 grama nije baš mala, ali to je neki prosek kada su u pitanju ovakvi uređaji. Aparat se oseća u ruci i ne može se reći da je lagan. U pitanju je dobar telefon namenjen muškarcima, ali po težini će odgovarati i damama. Osećaj je neuobičajen, sve je stvar navike ali se ne može reći da telefon nije komforan.

Sa leve strane nalazi se kombinovani slot za nanoSIM kartice i memorijsku karticu, sa desne strane se nalazi kombinovani taster za jačinu zvuka, taster za uključivanje/isključivanje i namenski taster kojem se mogu dodeliti različite funkcije.

Na donjem delu vidljiv je mikrofon (drugi je na gornjem kraju), priključak od 3.5 mm, zvučnik i USB tip C konektor. Na zadnjem poklopcu se nalaze blic i glavna kamera.

Iznad ekrana je razgovorni zvučnik, sa desne strane – LED indikator koji pokazuje propuštene događaje.

Kvalitet izrade uređaja je odličan. Treba napomenuti da uređaj koristi najnoviju generaciju Dragontrail stakla sa dijamantskim premazom, otpornog na ogrebotine, čak i male. Proizvođač tvrdi da je ovo staklo jače od Corning Gorilla Glass 5. Teško je potvrditi ovu tvrdnju jer nema Motion modela sa takvim staklom (njegova čvrstoća takođe zavisi od strukture okvira ali površine samog stakla). Sa druge strane, pokušaj grebanja stakla nije uspeo, većina svakodnevnih predmeta, na primer, ključeva, ne mogu nauditi ovom staklu.

Od lošijih strana ovog modela treba reći da oleofobni sloj vrlo brzo nestaje pa je otiske prstiju sa ekrana vrlo teško obrisati. Nije loša ideja kupiti sprej koji vraća oleofobni premaz, jer su ovakvi proizvodi već dugo dostupni na tržištu i dobro se dokazali.

Senzor otisaka prstiju radi dobro, nema pritužbi. Podržava gestove - tako, lakim dodirom (ne pritiskom, dodirom), vraćate se na prethodni meni, a prevlačenjem odozgo na dole, možete otvoriti panel sa notifikacijama. Ali postoji još jedan detalj koji nikada nismo sreli u uređajima drugih kompanija: možete snimiti fotografiju klikom na senzor otiska prsta, ne klikom na ekran, pri čemu će fotografija automatski biti sakrivena u zatvorenom prostoru, kojem se može pristupiti samo lozinkom ili štampanjem. Takođe ove fotografije nisu sinhronizovane sa cloud uslugama, nisu vidljive u galeriji, one su skrivene u aplikaciji Locker. Što se nas tiče, ovo je sjajna ideja, koja može privući mnoge. Postoji mnogo realnih scenarija za korišćenje takvih „tajnih“ fotografija.

Što se tiče senzora za štampanje karakterišu ga dva tastera osetljiva na dodir, što je prema današnjim standardima neobično. Sa ove tačke gledišta uređaj pripada prethodnoj generaciji. Kako, Google preporučuje korišćenje tastera na ekranu (ova opcija je takođe moguća, mada nije neophodna).

Ekran

Ekran je dužine dijagonale 5.5 inča, IPS tipa rezolucije 1080x1920 piksela, 401 ppi, 16:9, sa automatskom kontrolom osvetljenosti, Dragontrail sa dijamantskim slojem (Corning Gorilla Glass 5 analogija). Nijedan od uređaja kompanije Blackberry u poslednje vreme ne može da se pohvali veoma svetlim ekranima, podešavanja osvetljenosti su takva da produžavaju vreme rada, maksimalna osvetljenost je ograničena upravo iz istog razloga. Prema tome, mnogi smatraju da ekrani uređaja kompanije Blackberry su zamućeni, što je delimično tačno. Ovo je naročito vidljivo na otvoreno kada fotografišete nešto.

Međutim, nema razloga žaliti se na osvetljenost ekrana u zatvorenom, slika je obična, sve je vidljivo. Rezolucija nije najviša, ali je dovoljna je, malo je verovatno da ćete koristiti Motion model uz VR naočare.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 4000 mAh (poređenja radi u okviru modela KEYone postoji baterija kapaciteta 3505 mAh). U Blackberry-ju kažu da uređaj može raditi u mešovitom režimu 36 sati, ali pretpostavka je da testiranje uzima u obzir profil korisnika koji žestoko koristi telefon, sa velikim brojem poziva i stalnim radom ekrana. U našem slučaju, uređaj je radio pri prosečnom opterećenju dva dana (što je manje više isto kao i 36 sati rada, iako je baterija čak trajala do jutra trećeg dana).

Uređaj podržava Quick Charge 3.0, vreme punjenja do 50% je oko 40 minuta. Za punjenje do 100% potrebno je malo više od jednog sata.

Uređaj nam se dopao jer je izdržljiv. Osećaj koji donosi je uporediv sa onim koji imate kada koristite sa KEYone pri čemu je malko deblji na šta utiče baterija većeg kapaciteta.

Memorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj poseduje 4 GB RAM-a, kapacitet ugrađene memorije je 32 GB (sistem i aplikacije zauzimaju oko 7 GB), plus možete instalirati memorijske kartice kapaciteta do 2 TB.

Telefon koristi Snapdragon 625 čipset, što je rešenje srednjeg segmenta, ali za ovaj model je više nego dovoljno, što možete zaključiti na osnovu rezultata sintetičkih testova performansi.

Kamera

Prednja kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela. Sve je standardno za uređaje najnovije generacije pa su tu filteri za poboljšanje izgleda kože, ovalnost lica i slični detalji. Ovi filteri se mogu onemogućiti. Kvalitet fotografija je normalan.

Glavna kamera ima fazni autofokus, rezoluciju - 12 megapiksela. Kvalitet slike nije idealan, ali je vrlo dobar za uređaj ovog nivoa. Kvalitet fotografija ne može da se poredi sa kvalitetom koji nude vodeći modeli u okviru iPhone / Galaxy linija, ali je očigledno je bolji od mnogih kineskih proizvođača.

Primeri fotografija

Video snimanje je moguće u rezoluciji od 4K (30 sličica u sekundi).

Opcije povezivanja

Rad GPS-a ne izaziva nikakve probleme, prvo pokretanje je skoro trenutno, kvalitet prikaza koordinata je odličan, a propusti se ne dešavaju. Model podržava 4G, tu su i NFC, Wi-Fi (dual-band), BT 4.2, USB & BT Modem Tethering - ukratko, standardni set tehnologija, bez ikakvih karakteristika.

Softverske karakteristike

Model je baziran na Android 7.1.1 verziji, nema smisla opisivati standardne funkcije operativnog sistema.

Sa stanovišta vlasničkog softvera, ovaj uređaj je potpuni naslednik modela Priv, naći ćete potpuno iste programe i funkcije, korigovane za izmenjenu verziju Android-a. Ovaj softver je dobro opisan u pregledu modela Priv, tako da ga nećemo ponavljati.

Utisci

Kada je reč o kvalitetu zvuka i glasa, uređaj se pokazuje u najboljem svetlu, pouzdano održava komunikaciju čak i na teškim mestima. Sviđa nam se jačina zvuka poziva, koji je tipičan za vodeće modele. Oni koji su koristili prethodne uređaje kompanije, biće zadovoljni i ovim.

Cena ovog modela jeste visoka naročito ako se ima u vidu da vodeći modeli nekih više pozicioniranih kompanija koštaju isto. Ono što ovaj model kao i sve ostale Blackberry modele izdvaja od konkurencije i čini privlačnim određenom krugu kupaca je da je reč o uređajima koji su potrebni onima koji razumeju šta je sigurnost podataka. U osnovi, Motion se kupuje kao alternativa poznatim i široko rasprostranjenim modelima, pri čemu nije isti kao pomenuti modeli.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024