2 2017
2017. godina
5" LCD, 67.4% body
4% 212, Android 8.1 Oreo
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT SD
4100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Nokia 2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona Nokia 2 (TA-1029)

Fotografije uživo

Spacifikacije

  • Android 7.1.1
  • Ekran 5 inča, LTPS, 1280x720 piksela, 16: 9, 294 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
  • Čipset Snapdragon 212, 4 jezgra Cortex-A7 radnog takta do 1.3 GHz, grafički procesor Adreno 304
  • 1 GB RAM-a, 8 GB interne memorije, microSD mmemorijske kartice kapaciteta do 128 GB
  • Prednja kamera 5MP, Glavna kamera 8MP, LED blic
  • Li-Ion baterija is 4100 mAh, sertifikovano vreme rada u mešovitom režimu je 2 dana, vreme razgovora do 19 sati, u režimu mirovanja 1340 sati (3G)
  • FM radio
  • Senzor blizine, senzor osvetljenosti, akcelerometar, kompas
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.1, microUSB (USB 2.0)
  • LTE cat.4
  • nanoSIM (opcija za dve ili jednu karticu i microSD)
  • GPS / A-GPS
  • Dimenzije - 143.5x71.3x9.3 mm, masa - 161 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač 5V / 2A
  • USB kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U okviru Nokia linije, Nokia 2 model je trenutno najjednostavniji i upravo on otvara liniju. Međutim, nemoguće je nazvati ovaj uređaj najjeftinijim na tržištu, naročito u ovom cenovnom opsegu gde je konkurencija velika a Nokia je pronašla dobitnu opciju kada je odlučila da izabere skup karakteristika koje su se dobro pokazale u modelima drugih kompanija i na taj način ostvari pravi odnos cena i kvaliteta. Takvi modeli imaju bateriju velikog kapaciteta i tipične, minimalističke karakteristike.

Kada je u pitanju mišljenje korisnika, Nokia 2 je uređaj sa dugim radnim vremenom koji je namenjen onima koji puno zovu, malo igraju ili ne igraju igrice uopšte. Ovo je odličan izbor za one koji ne žele mnogo da troše na telefon, koji retko gledaju filmove i koji ne provode mnogo vremena na internetu. Društvene mreže i pozivi - ovo je glavna upotreba uređaja. I u ovom svojstvu, Nokia 2 potpuno opravdava svoje pozicioniranje. A u slučaju ovog modela, vidljivo je i dobro kućište koje može izdržati kontinuiranu upotrebu u toku od nekoliko godina. Ali očekivanje novih verzija Android-a moguće je samo u teoriji obzirom da su karakteristike hardvera skromne.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Po savremenim standardima, kada je vidljiva tržišna dominacija pametnih telefona sa dijagonalom od 5.5 inča i više, Nokia 2 izgleda kao kompaktan uređaj: dimenzije – 143.5 x 71.3 x 9.3 mm, njegova ukupna težina iznosi 161 gram. Mali i dobro osmišljen pametni telefon. Aluminijski okvir, uklonjivi zadnji poklopac sa matiranom oblogom - sve ovo stvara utisak skupog uređaja koji se ne može nazvati modelom kompanije HMD Global. Ovo je dobar primer upotrebe materijala, a ovaj pametni telefon se ispostavio veoma ugodnim za svoju cenovnu kategoriju. Često se nudi jednostavno plastično kućište, a ti modeli izgledaju jeftini. Ništa slično ovome o Nokia 2 modelu se ne može reći.

Uređaj je dostupan u nekoliko boja, možete ih videti na fotografiji.

Minus matiranog poklopca jeste to što se brzo guli. Osim toga, ovakva rešenja nisu česta u prodaji a najsvežiji model jeste onaj u beloj boji koji nema nikakav sjaj. Moguće je da se poklopac kupi zasebno, što je dodatni trošak.

Na desnoj strani nalazi se taster za uključivanje / isključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka. Na donjem kraju nalazi se microUSB konektor i mikrofon, drugi mikrofon je na gornjem kraju, a tu je i 3,5 mm konektor.

Ispod poklopca možete videti dva konektora za nanoSIM kartice, kao i poseban konektor za microSD. U zavisnosti od tržišta postoji i verzija sa jednim slotom za SIM karticu.

Staklo koje pokriva ekran je ugrađeno u kućište, okvir blago štrči u odnosu na staklo, ali to ne stvara problem kada je reč o ergonomiji, pri čemu se ne oseća prelaz kada prst prevlačite preko okvira. Sa zadnje strane uređaja možete videti kameru sa blicem i glavnim zvučnikom. Na prednjem panelu iznad ekrana je smeštena kamera.

Želimo da naglasimo da je u svojoj cenovnoj klasi Nokia 2 savršeno izrađen uređaj i nemamo nikakve primedbe na izradu. Sviđa nam se činjenica da uređaj karakteriše odličan dizajn i kućište u prilično pristupačnom segmentu cena.

Ekran

Ekran je dužine dijagonale 5 inča, LTPS, 1280x720 piksela, 16: 9 odnosa strana, 294 ppi gustine uz automatsku kontrolu osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Dostupna su minimalna podešavanja, uključuju maksimalnu osvetljenost (automatski režim povećava nivo osvetljenja radi bolje čitljivosti na ulici). Sviđa nam se kvalitet ekrana, nije loš i pruža čitljivost u zatvorenom i na otvorenom. Prema današnjim standardima, ekran je standardan, iako je pre nekoliko godina ekran od inča 5 inča smatran velikim. Možete gledati video, ali to nije tako zgodno kao na velikim pametnim telefonima, mada sve zavisi od vaših navika.

Oleofobni premaz je dobar, što je važno, obično se na njemu štedi u ovom segmentu. Takođe, prisustvo Corning Gorilla Glass 3 - je plus kada je reč o ovom uređaju. Za one koji će izabrati ovaj uređaj za starije osobe, primetićete da možete uključiti uvećani font, što će povećati i čitljivost i takođe čini uređaj zanimljivim za ovu publiku.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija je kapaciteta 4100 mAh. Nažalost, HMD Global nije obezbedio nikakve podatke o vremenima rada uređaja kada je reč o različitim režimima. Dakle, možemo se fokusirati samo na rezultate koje smo dobili u praksi. Dakle, pri maksimalnoj osvetljenosti, reprodukcija nekonvertovanog HD video zapisa putem MX Player-a će isprazniti bateriju za oko 8 sati rada. Za IPS-matricu ovo je dobar rezultat, nije rekordan, ali ni loš.

Baterija obezbeđuje dva dana rada uz jedan sat poziva, pretraživanje interneta, komunikaciju preko instant messengera i društvenih mreža. Istovremeno, pozadinsko osvetljenje ekrana je podešeno na 60%, pri čemu se uz automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja, vreme rada se nije mnogo menjalo. Ukupno vreme rada ekrana bilo je oko 4,5 sata, a količina prenesenih podataka je oko 600 MB.

Vreme punjenja baterije uz standardnu brzinu punjenja (brzo punjenje nije podržano, bežično takođe) - oko 4,5 sata. Ne postoje posebna podešavanja za uštedu energije, samo ona koja je standardna za Android i mogu se aktivirati kada se baterija isprazni do 15% nivoa. Jednom rečju, ovaj uređaj je standardan u ovom aspektu.

Za one koji koriste smart telefon samo za pozive, povremeno gledaju web stranice, vreme rada će lako biti 4-5 dana. Ovo su uistinu stvarni brojevi prema ovakvom scenariju.

Čipset, memorija, memorijska kartica, performanse

Jedan od glavnih problema ovog modela je mala količina RAM-a - 1 GB, što nije dovoljno za zahtevnije igre i savremene aplikacije, tako da možete primetiti usporenja u radu, koja nisu kritična, ali sve zavisi od vašeg prethodnog iskustva. Takođe mala količina interne memorije od 8 GB može se tumačiti kao nedostatak, jer se brzo napuni, pogotovo ako koristite veliki broj dodatnih aplikacija. Na mnogo načina, ponašanje uređaja direktno zavisi od toga kako ga koristite, odnosno vaših navika.

Ovaj model koristi čipset Snapdragon 212, sa 4 jezgra Cortex-A7 radnog takta do 1,3 GHz, grafički procesor Adreno 304. Nema iznenađenja kod sintetičkih testova, sve je predvidljivo, a rezultati su daleko od proseka za savremene pametne telefone, što se može objasniti specifikacijama ovog uređaja.

Opcije povezivanja

Odluka bazirana na cilju da uređaj bude što je moguće jeftiniji je to da nema USB Type C porta već je tu uobičajeni microUSB. Za Wi-Fi ne postoji drugi opseg, koji obezbeđuje bolji prijem internet signala. Podržan je LTE cat.4.

Kamere

Uređaj je opremljen prednjom kamerom rezolucije 5 megapiksela, bez ikakvih posebnih osobina, pri čemu je reč o jeftinom modulu a kvalitet fotografija je u skladu sa kvalitetom modula.

Glavna kamera je rezolucije 8MP, radi veoma sporo, od trenutka pokretanja do mogućnosti slikanja ponekad treba do 5-7 sekundi. Kvalitet slike je daleko od željenog pa ovde uređaj ne može ničim posebnim da se pohvali, dok je interfejs uobičajen za HMD Global uređaje.

Primeri fotografija

Softver

Model je baziran na Android 7.1.1 OS, gotovo svi elementi interfejsa su slični onome što vidimo u Androidu 7. Nećemo opisivati standardne Android funkcije, o njima možete ih čitati u detaljnom pregledu OS.

Ugrađeni FM radio je običan, ne postoji ništa posebno.

Multimedijalne mogućnosti uređaja su skromne, slušalice su lošeg kvaliteta, sramota ih je i staviti u kutiju, jer kvare utisak uređaja. Bolje bez slušalica nego sa ovakvim kvalitetom.

Muzičke mogućnosti uređaja su tipične, jačina zvuka u slušalicama će biti dovoljna za prosečnog korisnika, ali ovaj model vam neće obezbediti ništa vanserijski po pitanju zvuka ako to od njega očekujete.

Ne postoji dodatni softver, u pitanju je čist Android (osim toga, Google aktivno podržava Foxconn u ovome, a mnoga ažuriranja dolaze upravo direktno na ovakve modele). Dakle, sva bezbednosna ažuriranja dolaze na vreme i dovoljno brzo, kao i za Samsung, što modele dva proizvođača stavlja u istu ravan. Ogoljeni Android nije pogodan za sve korisnike, ali postoji mali broj onih koji ovakvo rešenje smatraju dobrim.

Utisci

Kvalitet komunikacije je tipičan za ovu vrstu aparata, prosečna jačina zvuka poziva je glasna, dobro ćete čuti sagovornika, osetljiva je i vibracija. Nema razloga da se žalimo na ove aspekte uređaja.

Kompanija HMD Global je igrala na sigurno, analizirali su najprodavanije uređaje u segmentu sa velikom baterijom što je važno. U poslednje dve godine, neki od najuspešnijih uređaja u segmentu konvencionalnih jeftinih telefona su pametni telefoni sa baterijom kapaciteta od oko 4000 mAh, obzirom da su oni uvek traženi. Na tržištu ima puno takvih uređaja, da pomenemo samo neke: ZTE Blade X3 (koristi staru verziju Android-a, ali je već dugo u prodaji), Micromax Canvas Juice A1 i drugi.

U tom kontekstu, Nokia 2 ima prednosti u vidu sveže verzije Android-a, dobrog kućišta i pristojne cene. Ali sa druge strane, ovo je cena izgleda i brenda, sve ostalo na uređaju je približno na nivou konkurenata. Što se tiče nas, model se pokazao uspešnim i trebalo bi da bude stabilno tražen. Bestseler u svom cenovnom segmentu neće postati, ali prodaja će biti na pouzdanom visokom nivou. Ako vam je potreban pametni telefon za pozive, instant messenger i u manjoj meri za druge aspekte rada, pri čemu kvalitet kamere vas preterano ne zanima, onda Nokia 2 može biti zanimljivo rešenje..

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024