U11+ 2017
2017. godina
6" LCD, 78.3% body
26% 835, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3930 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
 
 
Test mobilni telefon HTC U11 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC U11 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC U11 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test smart telefona HTC U11 Plus

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 8.0 sa HTC Sense;
  • Ekran 6 inča, Quad HD + (2880 x 1440 piksela), 537 ppi, odnos stranica 2: 1, Super LCD 6, Corning Gorilla Glass 5, automatska kontrola osvetljenja, DCI-P3 kolor profil, screen saver, analogni AlwaysOn Display;
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 835, 64 bitni, 8 jezgara, radni takt do 2.45 GHz;
  • Baterija Li-Ion 3930 mAh, brzo punjenje QC 3.0, vreme razgovora do 25 sati, u režimu mirovanja do 14 dana;
  • Memorija: 4/64 GB ili 6/128 GB, memorijska kartica do 2 TB;
  • Kamere: glavna 12 MP HTC UltraPixel 3 sa veličinom piksela od 14 mikrona, f / 1.7, optička stabilizacija; prednja kamera do 8 MP, BSI, f / 2.0;
  • LTE Cat 15 opsezi 1, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 28, 32; VoLTE;
  • Wi-Fi a / b / g / n / ac (2.4 and 5 GHz), Bluetooth verzija 5.0 (podrška za LDAC kodek, aptX HD), USB Type-C 3, NFC;
  • Zvuk: HTC USonic sa aktivnom redukcijom šuma, HTC BoomSound Hi-Fi edition zvučni sistem, 3D Audio surround snimanje sa četiri ugrađena mikrofona, stereo Hi-Res Audio snimanje;
  • Edge Sense senzor za kompresovanje;
  • nanoSIM (kombinovani sloj - bilo dve SIM kartice, ili jedna SIM-kartica i memorijska kartica);
  • Senzor otisaka prstiju na zadnjem panelu;
  • Senzori: G-senzor, blizine, elektornski kompas, žiroskop, magnetni senzor, Sensor Hub za praćenje fitičkih aktivnosti;
  • GPS i GLONASS;
  • Zaštita protiv vode IP68;
  • Dimenzije - 158.5 x 74.9 x 8.5 mm, masa - 188 grama.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjać (qbrzo punjenje)
  • USB Type C kabl
  • USB Type C adapter 3.5 mm
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Plastična futrola
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Nije poznato kako je došlo do zaključka da je najskuplji pametni telefon u liniji nužno i vodeći, jer to uopšte nije tako, a to dokazuje i primer HTC U11 i varijante stvorene na osnovu tog modela. Dakle, U11 Plus model ima veći ekran (ekran je porastao sa 5.5 na 6 inča), ima pojednostavljenu prednju kameru, ali uopšteno isti skup funkcija i povećan kapacitet baterije. Ovakav model nije uređaj namenjen masama pa ga na nekim tržištima i nema. Možda bi mogao i da se nazove varijantom U11 za poznavaoce, odnosno one koji se razumeju u uređaje i tačno znaju kakav ekran žele.

Masovni potrošač danas bira između dva vodeća brenda - Apple i Samsung, a zatim se sete i kompanije Huawei (Honor kao opcija) i Xiaomi, ali ni HTC ni Soni nisu među omiljenim izborom, ove kompanije nisu usaglašene. Istorija kompanije Motorola se ponavlja, ovaj proizvođač je proizvodio odlične pametne telefone po adekvatnim cenama, ali su ih masovni potrošači ignorisali, pošto su birali druge brendove. A to je bilo sasvim neopravdano. Upravo ista stvar sa HTC-om, a to su uređaji na nivou drugih kompanija, sa odgovarajućim vrednostima za date karakteristike, ali ih kupci izbegavaju. I opet bez pravog razloga.

HTC U11 model, a kao rezultat toga, U11 Plus, U11 Life i U11 Eyes su uređaji za one koji se ne plaše izbora brendova koji nisu toliko popularni i uživaju u pozitivnim komentarima, za one koji su u stanju da inteligentno pristupe ovom pitanju i jasno razumeju šta tačno traže kada je u pitanju pametni telefon. Takvi ljudi su manjina, što je razumljivo.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Većina modernih pametnih telefona zasnovano je na jednom uzorku pa je veoma teško iznenaditi se po pitanju izgleda jer su u pitanju iste vrste. HTC je odlučio da se poigra sa eksterijerom zbog game boja, staklene pozadine i metalni okvir pametnog telefona mogu se obojiti različitim bojama, na primer, keramička crna (ovde nije reč o keramici) ili plava (fantastična srebrna nijansa zapravo je metalik plava), a na nekim tržištima A model je dostupan sa šarom na zadnjoj površini.

Ovoga puta za testiranje je odabran uređaj metalik plave boje, svetliji uređaj u odnosu na mnogobrojne aparate crne boje. Prva stvar koja iznenađuje jeste veličina aparata i percepcija kada se aparat nalazi u ruci, budući da je veoma sličan Huawei Mate 10 Pro modelu. A isto se može reći i po pitanju mogućnosti aparata.

Zadnji poklopac aparata izrađen od stakla trenutno postaje prekriven otiscima prstiju koji su vidljivi u svim uslovima. To može da bude uznemirujuće, ali uvek postoji mogućnost korišćenja zaštitne maske. Uz masku aparat postaje masivan, što se može ubrojati u mane ovog modela i sigurno je da se neće svima dopasti. Mnogi 6-inčne modele smatraju glomaznim i upoređuju sa Galaxy S8+ ili Note 8.

Poređenje sa modelom Galaxy Note 8

Dimenzije uređaja su 158.5 x 74.9 x 8.5 mm, a ukupna masa je 188 grama. Možete se koristiti jednom rukom ali samo ako imate veliku ruku, nije prilagođen nežnijem polu. Kao što ste već znate, zadnji poklopac uređaja (Corning Gorilla Glass 5), može se polomiti prilikom pada u praksi, ali u teoriji to je teško postići. Ako ne koristiti zaštitnu futrolu primetne su manje ogrebotine koje će se veoma brzo pojaviti ali to nije ništa strašno.

Metalni okvir je u boji kućišta, matiran je i nema sjaja, što nije loše. Na prednjoj površini nema nikakvih tastera i čini se da ekran zauzima čitav prostor. Sa desne strane nalazi se LED lampica koja svetli zelenom bojom ukoliko imate propuštene pozive (što je bolje od informacija na ekranu u režimu mirovanja).

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a odmah ispod je dugme za uključivanje / isključivanje (napravljeno je rebrasto).

Na donjem kraju možete videti zvučnik, USB tip C konektor, kao i jedan od četiri mikrofona, drugi je na gornjoj strani, a druga dva sa zadnje strane. Ovaj uređaj se razlikuje zbog nedostatka 3.5 mm konektora (u pakovanju je dostupan adapter), što je minus. Ali ima čak četiri mikrofona i jedan od najboljih sistema za poništavanje buke na tržištu te se ovaj uređaj se lako može nositi sa vetrom i drugim lošijim vremenskim uslovima. Ali, pored toga, on ima mogućnost snimanja video snimaka sa poboljšanim zvukom (Hi Res) i nekoliko drugih zanimljivih mogućnosti.

Slot za SIM i memorijsku karticu su kombinovani i nalaze se na vrhu. Obzirom da možete izabrati različite opcije memorije za uređaj, nema razloga za žaljenje.

Pametni telefon odlikuje zaštita od vode (IP68), za koju se slobodno može reći da je neophodna za sve uređaje ovog nivoa, pa je to plus.

Senzor otisaka prstiju nalazi se na zadnjem poklopcu i prilično je udoban, i lako ga možete pritisnuti bez gledanja, uključujući i držanje uređaja jednom rukom.

Ergonomija zaslužuje svaku pohvalu kao i način izrade koji čini telefon idealnim za muškarce sa velikim šakama. Uređaj je malo dosadan u pogledu izgleda, ali korisnici ovakve modele ne kupuju da bi bili moderni, za to postoji iPhone. Ovo je uređaj za rad.

Ekran

Ekran veličine 6 inča, Quad HD + (2880 x 1440 piksela), 537 ppi, geometrija 2: 1, Super LCD 6, Corning Gorilla Glass 5, automatska kontrola jačine osvetljenja, DCI-P3 profil boja, odličan Screen Saver, u ravni sa AlwaysOn Display. Da vidimo šta ovaj ekran može da uradi.

Pošto je ovo LCD, a ne AMOLED, nemoguće je implementirati punu verziju AlwaysOn Display kada Screen saver uvek radi u režimu mirovanja, jer je to suviše za bateriju. Za ljubitelje gledanja ekrana postoji dodatna opcija koja podrazumeva isključivanje svih funkcija.

Nema načina da odaberete Screen saver, promenite ikone ili da brzo odaberete neke stavke menija, časove u režimu mirovanja i ikone samo za informacije (u Samsungu možete direktno ići na određene aplikacije, što je interesantnije). Sat nije vredan pomena, što je takođe razumljivo, ne može se upoređivati sa vodećim Samsung modelima, tako da se ne treba oslanjati na ovu funkciju.

Ekran odlikuje ima režim rada „U rukavicama“, osetljivost se povećava i moguće je raditi zimi na hladnoći, moguć je odabir menija ili pokretanje aplikacije.

Automatsko podešavanje osvetljenosti je prilično agresivno, što i nije tako dobro. Manuelno podešavanje je bolje, ali pri direktnim sunčevim zracima osvetljenost nije dovoljna, iako informacije na ekranu ostaju čitljive.

Od dodatnih podešavanja treba pomenuti „Noćni režim“ koji podrazumeva plavi filter pa ne dolazi do zamora očiju u toku noći a obrada boja postaje neuobičajena, možete podesiti rad prema rasporedu. Model karakteriše Li-Ion baterija kapaciteta 3930 mAh, brzo punjenje QC 3.0, a odgovarajući punjač je deo maloprodajnog pakovanja. Navedeno vreme razgovora je do 25 sati, u režimu mirovanja do 14 dana.

Imate mogućnost da izaberete profil boja (sRGB ili podrazumevani DCI-P3, ima punije boje). U okviru profila možete se igrati toplinom boja i odabrati opciju koja vam odgovara.

U podešavanjima ekrana postoji Motion Launch pa možete pozvati određene aplikacije / funkcije dodirivanjem ekrana.

Nakon korišćenja modela Note 8 može se desiti da budete razočarani kada je reč o osvetljenju ekrana na otvorenom, boje blede a pri direktnim sunčevim zracima slika kamere ne zaslužuje pohvalu. U zatvorenim je sasvim druga stvar, nema nikakvih pritužbi. Kao rezultat toga, isključena je automatska kontrola osvetljenosti, korišćeno je 60-70 odsto maksimalne osvetljenosti. Dobar, ali ne i najbolji ekran, uporediv sa uobičajenim iPhone-om, na primer, isti iPhone 8/8 Plus.

Baterija

Model karakteriše Li-Ion baterija kapaciteta 3930 mAh, brzo punjenje QC 3.0, a odgovarajući punjač je deo maloprodajnog pakovanja. Navedeno vreme razgovora je do 25 sati, u režimu mirovanja do 14 dana.

Prvi utisci u toku testiranja bili su sjajni, u proseku dva dana rada sa 30 minuta razgovora, oko 6-6.5 sati rada ekrana, uz LTE uvek uključen. Prilikom testiranja uređaj je odlično radio (vreme rada slično je kao kod modela Huawei Mate 10 Pro).

Međutim, prilikom izmene mreže desilo se da se baterija aparata za dva dana ispraznila na nulu (10 minuta rada ekrana). Eksperimentisanje sa različitim SIM karticama dalo je objašnjenje problema u vidu činjenice da je uređaj veoma osetljiv na ponovnu registraciju na mrežu, osim toga, Android 8 ima gomilu nekih Google usluga nakon što se ponovo registruje. Čim isključite prenos podataka tokom putovanja, sve se vraća u normalu. Očigledno je da je problem softverski i postoji nada da će to biti ispravljeno.

Uređaj beleži odlično vreme rada, ako ne računate ponovnu registraciju koja loše utiče na bateriju. Ako ste stalno u istom gradu, verovatno nećete primetiti ovaj problem.

Ukupno vreme punjenja je nešto više od 1.5 sata, ako koristite standardni uređaj iz kompleta.

Opcije povezivanja

Među najinteresantnijim jeste podrška za AptX HD kodek u okviru Android-a 8 kojem je dodat LDAC kodek kompanije Sony a ovaj uređaj je jedan od prvih koji ga podržava (samo su vam potrebne odgovarajuće slušalice). Kvalitet zvuka na bežičnim slušalicama sa LDAC-om je znatno viši od onog na istom AptX HD-u. Testiran na 1000XM2 kompanije Sony, zatim je LDAC uključen, što se može videti u Bluetooth podešavanjima. Na pametnim telefonima kompanije Sony potrebno je podesiti i vlasnički program koji je iznenađujući sve funkcioniše po podrazumevanom, kao što je to učinjeno i u okviru HTC-a. Tu je i Bluetooth 5.0.

Uređaj karakteriše NFC (Mifare), možete koristiti čip u okviru Android Pay platne službe. Dual-band Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, USB 3.1, jednom rečju, ništa neočekivano.

GPS ne uzrokuje nikakve probleme, navigacija je odlična, kako u verzijama za pešake tako i automobile.

Kada govorimo o 4G, nije loše, LTE Cat 15 opsezi 1, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 28, 32 je VoLTE.

Memorija, RAM, performanse

Izbor je jednostavan, uzmite model na 4/64 GB ili 6/128 GB, drugi je poželjniji, pogotovo jer razlika u ceni nije velika. U kombinovani slot možete postaviti memorijsku karticu bilo koje veličine. Unutrašnjost odlikuje poznat i dokazan 64-bitni, 8-jezgarni Qualcomm Snapdragon 835, frekvencija do 2.45 GHz. Rezultati sintetičkih testova govore sami za sebe (prilikom testiranja korišćena je 6/128 GB verzija).

Kao i u okviru svakodnevnih zadataka i zahtevnih igara, neće biti nikakvih problema, uređaj je veoma brz i njegove performanse će biti dovoljna za najmanje nekoliko godina.

Kamere

Prednja kamera nudi 8 megapiksela, ništa specijalno, ali dobro radi svoj posao, pogledajte primere slika.

U11, Note 8

Glavna kamera u potpunosti odgovara onome što vidimo u običnom U11, algoritam za obradu slika malo se razlikuje, ali kompanija ne daje nikakve detalje o tome šta i kako se razlikuje. Evo tehničkih specifikacija modula - 12 MP HTC UltraPixel 3 c 1.4 mikrona veličine piksela, f / 1.7, optička stabilizacija; prednja 8 MP, BSI, f / 2.0.

U11, Note 8

Za početak, tokom dana ova kamera beleži drugačiji rad, jedna je od najboljih na tržištu i nema sumnje u to, u liniji sa sličnim modelima kompanije Samsung. Međutim, pogledajte upoređivanje slika sa HTC i Note 8, one su istog ranga i neke slike su bolje u HTC-u, a neke na Note.

Algoritmi HTC fotoaparata neće uvek ispravno odraditi scenu uz ekspoziciju a pokušaj manuelnog podešavanja neće ništa značajno popraviti.

Po podrazumevanom podešavanju, ako snimite fotografiju korišćenje aparata Note 8, primetan je isti efekat.

Ali ako odaberete jače osvetljenje na ekranu Note 8, odmah se vidi kako se ekspozicija ravna u odnosu na svetlost, pa je slika jasnija.

Ali na HTC-u, čak i kada ste obavili ovu operaciju, dobićete upravo isti rezultat.

Da li je takva realnost neophodna u celokupnoj slici? Verovatno ne. Možete uporediti fotografije sa onima koje su snimljene aparatom Note 8.

U11, Note 8

Postoje i u potpunosti manuelna podešavanja: ISO (100 do 800), brzina zatvarača (32 do 1/8000 sekundi), fokus od 80 mm. Uređaj može snimati u RAW formatu (DNG). Datoteke su veličine 24 MB (prosečna veličina JPEG-a je 4 MB).

A sada nekoliko reči o zvuku, koji se snima sa 4 mikrofona, podrazumevan podešavanju je 3D režim. U ovom režimu, kada zumirate, usmereni mikrofon povećava kvalitet prepoznavanja zvuka ali na uštrb umanjenja buke, što nije uvek prihvatljivo.

Čini se da je bolje uključiti samo Hi-Res, tako da bi uređaj snimio 24-bitni zvučni zapis, što je dovoljno za vaše oči. Za koncerte i druge slične događaje ovaj uređaj je jedan od najboljih, ali li on ne može da zabeleži šetnju u parku sa šumom lišća, ili bolje rečeno on je previše pametan i eliminiše ovaj šum. Evo video zapisa sa 3D zvukom.

A ovo je sa uobičajenim Hi-Res zvukom.

Kada je u pitanju kamera, nije reč o savršenom modelu ali pri dnevnom svetlu rezultati su dobri ali ni u toku noći su rezultati podnošljivi. Od minusa, primetan je samo jedan – ovde su dve kamere više modni dodatak nego što je omogućeno njihovo potpuno korišćenje - HTC je napravio dobru kameru koja će u potpunosti odgovarati prosečnom potrošaču.

HTC EDGE Sense

Većina proizvođača ne može da se pohvali velikim brojem ideja, one jednostavno ne postoje i na delu je kopiranje tuđih vodećih modela iz generacije u generaciju. HTC ima velike ideje, tako da možete pozvati određene funkcije ili kameru pomoću pritiskanja uređaja, ali je uobičajeni meni daleko prikladniji. Neobično rešenje, ali izuzetno zgodno, slobodno možete izabrati šta se može uraditi s ovom velikom funkcijom.

Multimedijalne funkcije i redukcija šuma

Slušalice koje su deo maloprodajnog pakovanja su dosta dobrog kvaliteta, plus imaju dodatni mikrofon i omogućavaju aktivno smanjenje šuma. Ovde je neophodno reći da rad smanjenja šuma zavisi od vrste muzike koju slušate. U transportu spoljni zvuci su prigušeni, ali ih je nemoguće ukloniti u potpunosti sa ovim dizajnom slušalica. Kod kuće, gde ova funkcija nije veoma popularna (kao opcija u kancelariji), jeste plus / minus u toku rada. Ali ne očekujte čuda. Bolje da se oslonite na činjenicu da je zvuk iz slušalica veoma dobar, naročito zato što mašina nema priključak od 3.5 mm i vaše slušalice moraju biti povezane preko adaptera koji je deo maloprodajnog pakovanja.

Uređaj je takođe opremljen stereo zvučnicima (sa donje strane i govorni zvučnik), zvuk je prilično glasan i čist, prisutnost dva zvučnika je osetljiva i dobra. Postoje poboljšanja zvuka zvuka, ovde je napravljen sjajan posao, ali sve će zavisiti od samog korisnika - nekome će se dopasti, nekome ne.

Softverske karakteristike

Uređaj pokreće Android 8, unutra je vlasnički korisnički interfejs kompanije HTC koji je dobro poznata na osnovu drugih uređaja kompanije.

Nije primetan nikakav smisao u opisivanju svih mogućnosti interfejsa, već samo treba reći da postoje reklamni tekstovi, što je prilično dosadno i van opšteg stila dizajna, ali to možete isključiti.

Program HTC Sense Companion razmatra vaše korake, daje preporuke, nema neku preteranu upotrebnu vrednost.

Diktafon može da zapisuje zvuk u AAC formatu i nekompresovan FLAC. Kvalitet snimanja zahvaljujući prisustvu 4 mikrofona je vrlo dobar i uporediv je sa profesionalnim snimačima.

Boost + aplikacija podrazumeva različite alate koji u teoriji poboljšavaju rad pametnog telefona. A kako je to u praksi, to je posebno pitanje.

Utisci

Propuštenih poziva neće biti zbog slabe jačine zvuka. Jačina zvuka je odlična, vibracija je takođe dobra. Kao i kvalitet zvuka i sistem za smanjenje buke je jednostavno neverovatan (u slušalicama nije tako, ali to je druga priča).

Šta reći o ovom telefonu? Odličan je i sa osvrtanjem na Sense EDGE, mikrofone i činjenicu da ima IP68 zaštitu kao i dobro vreme rada. Model je prilično dobar, ali i U11 je takođe prilično dobar. Obzirom da HTC ovaj uređaj tumači kao proširenje opsega modela, a ne jedan od vodećih modela. U pitanju je telefon koji odlikuje odličan odnos cene i kvaliteta. Za one koji žele manji model na tržištu je dostupan U11- sve je isto ali ga odlikuje kompaktnije kućište ali i manje vreme rada. Možda je vredno pogledati HTC U11 EYE model koji ima dvostruku kameru sa prednje strane, ali je malo verovatno da vam je to potrebno.

Tu je i HTC U11 Life, koji ima ekran od 5.2 inča i koji je jednostavniji od starijih modela. Tu je i direktni konkurent U11 Plus, Huawei Mate Pro 10, a ovi uređaji imaju puno sličnosti, ali i neuporedivu estetiku. Na strani rešenja kompanije Huawei su dve kamere kao i veliki broj različitih opcija. Ali HTC ima i više nego dovoljno različitih karakteristika pa će onda svako odabrati ono što mu je bliže. Šteta je što masovni potrošači ne shvataju HTC kao što treba, budući da je ovo veoma kvalitetan i zanimljiv model, pravi aparat za one koji razumeju i ne žele da biraju samo između Apple-a i Samsung-a. HTC U11 Plus zaslužuje pohvalu jer je to dobar pametni telefon ali je jako potcenjen, kao i manji U11.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024