Redmi 5 2017
2017. godina
5.7" LCD, 75.9% body
11% 450, Android 7.1.2 Nougat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 5 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 5 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 5 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi 5

Specifikacije
Dimenzije i masa 151.8 x 72.8 x 7.7 mm, 157 grama
Materijali kućišta Staklo, metal, plastika
Ekran 5.7 inča, 720x1440 piksela (HD +), 282 PPI, IPS LCD, odnos stranica 18: 9; osvetljenost 450 nita i odnos kontrasta 1000: 1
Operativni sistem MIUI 9 baziran na Androidu 7.1.2
Platforma Qualcomm Snapdragon 450, 8 jezgara Cortex-A53, radni takt do 1.8 GHz; grafika Adreno 506
Memorija 2 GB RAM-a + 16 GB interne memorije, 3 GB RAM-a + 32 GB interne memorije, microSD memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 MHz
3G: 850/900/1900/2100
4G Bands 1/3/7/8/20
Dual SIM kartice
Navigacija GPS, GLONASS, BeiDou
Senzori i konektori Skener otisaka prstiju sa zadnje strane, svetlosti/blizine, microUSB
Glavna kamera 12 MP, f / 2.2
Prednja kamera 5 MP
Baterija Li-Ion 3300 mAh, AC adapter 5V / 2A
Boje Zlatna, plava, crna

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Pouch
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Pametni telefon Xiaomi Redmi 5 je sledeći najatraktivniji model u srednjem segmentu cena koji karakteriše odnos stranica ekrana 18:9. Upotreba ekrana odnosa visine i širine 2:1 čini izgled uređaja zanimljivijim a pored toga, dobijamo i veći ekran u poređenju sa klasičnim 16: 9 uz iste dimenzije kućišta. Sa druge strane, uprkos tome što ovaj model izgleda atraktivnije od svojih prethodnika na videlo isplivavaju neki nedostaci tokom rada. Na primer, najočigledniji problem je to što kada gledate video, morate da žrtvujete deo slike. Naravno, ovo je neprijatan detalj, ali uopšte, pogodnost rada nije naročito poboljšana. Takođe, teže će vam biti da dosegnete vrh ekrana kada uređaj držite u ruci, jer su ekrani 18: 9 izduženi po visini.

Pametni telefon Xiaomi Redmi 5 uspeh po pitanju prodaje beleži atraktivnim izgledom, zahvaljujući upotrebi ekrana odnosa stranica 18: 9, dobrim performansama i relativno niskom cenom.

Kada je reč o reklamiranju ovog modela naglasak se stavlja na odnos stranica ekrana ali to je mač sa dve oštrice naročito ako se ima u vidu da gledanje standardnih video sadržaja nije lako na ekranu odnosa visine i širine 2:1.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ako pogledate prednji panel Xiaomi Redmi 5 modela, gotovo svi detalji uređaja izazivaju pozitivne emocije. Ekran je odnosa strana 18:9 sa zaobljenim uglovima, minimalnim okvirom, svežim i interesantnim izgledom, posebno ako znate njegovu vrednost. Sistemski tasteri su virtuelni, korisnik može da promeni njihov položaj, kao i da ih sakrije na ekranu.

Iznad ekrana nalazi se zvučnik koji je skriven ispod mreže, prednja kamera sa blicem, senzori svetlosti i blizine, svetlosni indikator.

Prednji panel je dostupan u dva kolor rešenja kada je bele boje i jednom kada je u crnoj boji. Ekran je prekriven 2,5D Gorilla Glass staklom, čije ivice glatko prelaze na kućište. Prelazak između stakla i kućišta je primetan, ali samo kada prevlačite prst preko ivice. Staklo ima kvalitetni oleofobski premaz, prst lako klizi preko ekrana, a otisci prstiju na njemu se lako brišu.

Nasuprot prednjem panelu, bočni paneli i zadnja strana uređaja nisu toliko zanimljivi, tipični za Xiaomi dizajn, slični su drugim modelima ovog proizvođača. Izgleda da su programeri prestali da rade na dizajnu nakon rada na prednjoj strani uređaja.

Model je dostupan u tri boje: zlatnoj, plavoj i crnoj.

Bočne strane uređaja su izrađene od plastike, centralni deo zadnje strane je umetak od metala. Materijali i kvalitet izrade su veoma dobri, nema škriputavih zvukova niti zazora između elemenata.

Na desnoj bočnoj strani je taster za regulaciju jačine zvuka, a tu je i taster za uključivanje / isključivanje. Tasteri štrče u odnosu na kućište, tako da nema problema kada radite na slepo sa njima.

Sa leve bočne strane je hibridni slot dve nanoSIM ili nanoSIM i microSD memorijske kartice. Tradicionalno, slot se uklanja spajalicom.

Sa zadnje strane kućišta se nalazi sočivo rezolucije 12 megapiksela koji štrči iz kućišta, a ispod je LED blic. Proizvođač nije napravio okvir oko sočiva, pa kada stavite telefon na sto recimo, sočivo ostaje nezaštićeno. Na panelu sa zadnje strane je i skener otisaka prstiju, koji radi dobro, bez problema.

Gornju bočnu ivicu zauzima 3.5mm audio priključak, drugi mikrofon i infracrveni port.

Na donjem kraju nalaze se mikrofon, zvučnik i microUSB konektor. Uprkos našoj želji da se za povezivanje koristi USB Type-C port očigledno će ovaj prelazak biti odložen za nekoliko godina.

Ekran

Uređaj je opremljen 5.7-inčnim ekranom odnosa stranica 18: 9, koju je baziran na IPS-tehnologiji, rezolucije HD + (1440x720 piksela), gustine 282 PPI, osvetljenosti 450 nita. Osvetljenje nije dovoljno što postaje očigledno na suncu. Kvalitet ekrana je dobar, a uglovi gledanja su na prvi pogled idealni, ali čim počnete da gledate pametni telefon sa strane primetićete da oni nisu tako veliki i konstantno morate da radite na tome da telefon izravnavate u nivo oka. Meni omogućava podešavanje nijansi boja (toplo, prirodno, hladno) i kontrasta (automatsko podešavanje, povećano, standardno). Postoji auto-podešavanje osvetljenosti, radi ispravno, i nema problema sa njim. Važno je napomenuti se kod Xiaomi telefona kvalitet ekrana može razlikovati od isporuke do isporuke uređaja tako da preporučujemo da kvalitet ekrana dobro procenite kada kupujete uređaj.

Baterija

Pametni telefon Xiaomi Redmi 5 je opremljen baterijom kapaciteta 3300 mAh, potpuno napunjena baterija obezbeđuje dan aktivnog rada. Brzo punjenje Quick Charge 2.0 je dostupno, ali da biste mogli da ga koristite potreban vam je punjač sa podrškom za QC, obzirom da prodajno pakovanje sadrži normalan punjač.

Opcije povezivanja

Uređaj podržava Wi-Fi 802.11 b / g / n samo u opsegu od 2,4 GHz. Korišćen je Bluetooth modul verzija 4.2. Na rad modula nema prigovora, sve radi bez problema, jedina zamerka je nepostojanje podrške za drugi WiFi opseg.

Za navigaciju u uređaju postoji GPS i GLONASS modul, pri čemu rad navigacije ne uzrokuje probleme.

Sa LTE takođe nije bilo komplikacija, prenos podataka nije izazivao bilo kakve probleme.

Prisustvo IR-modula treba posmatrati kao bonus, pa tako pomoću pametnog telefona možete zameniti daljinske upravljače različitih uređaja.

Čipset, memorijska kartica, performanse

Uređaj je dostupan u dve verzije: 2/16 GB i 3/32 GB, a na testu smo imali drugu opciju. U oba slučaja korišćen je Qualcomm Snapdragon 450 čipset sa osam jezgara radnog takta 1.8Ghz i grafički sistem Adreno 506. Rešenje je prosečno u performansama, ne možete igrati zahtevne igre, ali u svakodnevnim zadacima uređaj nudi dovoljno snage da performanse budu više nego pristojne.

Kamera

Uređaj poseduje 12 MP kameru glavnu kameru veličine piksela od 1,25 mikrometra, 5 sočiva i otvorom blende f/2.2. Prema specifikacijama kamera je zanimljiva, ali u stvarnosti nije sve tako ružičasto, možete dobiti kvalitetnu sliku uz dobro osvetljenje, a kako osvetljenje opada slika je sve lošija. Postoji jednostavan način manuelnog snimanja u kojem možete podesiti i postaviti ISO u opsegu od 100 do 3200. HDR režim se može uključiti ili isključiti, nema automatskog načina rada. Preporučujemo da uvek snimate sa HDR-om, jer ne može biti bolje bez njega. Interfejs kamere je minimalan, sva dostupna podešavanja su jednostavna i razumljiva.

Prednja kamera je rezolucije 5 MP, postoji mogućnost primene filtera, ali da budemo iskreni, nakon takvih akcija, može se desiti da sami sebe ne prepoznate.

Xiaomi Redmi 5 snima video u maksimalnoj FullHD rezoluciji, kvalitet je uobičajen za uređaje ovog segmenta cena.

Primeri fotografija

Softver

Pametni telefon radi na MIUI 9 baziranom na Android 7.1.2.

Utisci

Iskreno, dopao nam se uređaj, i stvarno smo želeli da ga testiramo. Model je uravnotežen i poseduje visokokvalitetni ekran sa odnosom strana 2: 1 i dobar hardver, Qualcomm Snapdragon 450 uz 3 GB RAM-a. Malo razočaravajući je kvalitet kamere, ali sve u skladu sa cenom.

Od konkurenata ovom modelu možemo da pomenemo Honor 9 Lite, koji ima nešto bolje karakteristike i NFC. Tu su i Meizu M6s koji takođe izgleda zanimljivo, njegov dizajn i materijali su interesantniji od Redmi 5 modela, a kamera je bolja, inače su uporedivi. Naravno, moramo pomenuti Xiaomi Redmi A1, iako bez novog ekrana odnosa stranica 18: 9, ali sa čistim Androidom, dvostrukom kamerom i još zanimljivijim hardverom.

Treba očekivati dalji pad cene ovog uređaja pa će on nakon pomenute korekcije biti još interesantnija ponuda na tržištu, pre svega zbog svog ekrana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024