Xperia XA2 2018
2018. godina
5.2" LCD, 75% body
13% 630, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XA2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XA2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XA2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Sony Xperia XA2

Specifikacije

  • Android 8.0, Sony Xperia UI
  • Ekran 5.2 inča, FHD (1920x1080 piksela), 424 ppi, automatska kontrola osvetljenja, podešavanje uranvoteženja bele boje, zaštitino 2.5D staklo
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 630, 8 jezgara 2.2 GHz, video akcelerator Adreno 508
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (eMMC), memorijske kartice kapaciteta 400 GB, kombinovani slot
  • nanoSIM, do dve kartice, jedan radio modul, hibridni slot
  • Baterija Li-Ion 3300 mAh, brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 3.0) za 90 minuta do 100 odsto
  • Prednja kamwera, 8MP, autofokus, f / 2.4
  • Glavna kamera, 23MP, f / 2.0, LED blic, video snimanje u 4K
  • Google Pay (NFC)
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 / 5GHz), Bluetooth 5.0 LE (podrška za aptX HD, LDAC), USB Type-C, NFC, FM radio
  • GPS, GLONASS
  • Čitač otisaka prstiju (sa zadnje strane)
  • Akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenja
  • LTE cat.13
  • Dimenzije - 142 x 70 x 9.7 mm, masa - 171 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl Type C
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sony trenutno ima tri linije. Vodeći modeli su XZ2 i XZ2 Compact, srednji segment - XA2 i XA2 Ultra a tu je i niskobudžetna L2 serija. XA2 danas važi, kako u pozicioniranju tako i u ceni, za jakog predstavnika srednje kategorije.

Ciljna publika ovog modela su ljubitelji Sony brenda koji ne žele da odvajaju velike sume novca za pametni telefon. Istovremeno, takvi korisnici nisu spremni na kompromis kada je u pitanju ekran, vreme i brzina rada. Oni takođe žele da vide kompletnu ponudu kada je reč o bežičnom interfejsu, kao i kod vodećih modela.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ovo je jedan od najnovijih modela koji odlikuje klasični dizajn kompanije Sony: oštri uglovi, „pravougaono“ kućište, jednostavan izgled. Pametni telefon je lako prepoznati u odnosu na veliki broj bezličnih uređaja nekih kineskih kompanija.

Zadnji poklopac je izrađen od matirane plastike, otisci prstiju su svuda vidljivi ali nisu tako primetni kao na sjajnim površinama. Krajevi i bočne strane aparata su izrađene od aluminijuma.

Sa leve strane nalazi se taster za napajanje i jačinu zvuka, a na desnoj strani nalazi se ležište za dve nanoSIM kartice i memorijsku karticu. Dostupna su dva slota, jedan za SIM karticu, drugi za nanoSIM ili memorijsku karticu. Treba pomenuti da je veoma teško izvući drugi slot, morate to uraditi noktom. Treba imati na umu da će se pametni telefon, kada izvučene slot, automatski pokrenuti.

Pošto je skener otisaka prstiju prenet na zadnji poklopac, dizajn dugmeta za napajanje kod ovog modela je isti kao kod starijih Sony pametnih telefona.

Sa donje strane vidljiv je USB-C port, spoljni zvučnik i glavni mikrofon, a sa gornje - dodatni mikrofon i mini priključak za slušalice.

Skener otisaka prstiju prenet je na zadnji poklopac, ovo je jedna od inovacija kada je reč o kontrolnim elementima. Ova odluka zaslužuje pohvalu budući da prethodno rešenje nije bilo zgodno za upotrebu zbog toga što je bilo integrisano u okviru tastera za napajanje pa se odmah prelazilo na glavni ekran, a pregled informacija na zaključanom ekranu bio je problematičan. Nema pritužbi na brzinu rada skenera, otključavanje je gotovo trenutno.

Pametni telefon odlikuje odličan kvalitet izrade, nema nikakvih zazora niti bilo kakvih drugih problema sa kućištem. Na tržištu će ovaj model biti dostupan u četiri boje: crna, plava, boja srebra i ružičasta. Sony već tradicionalno u ponudi ima telefone dopadljivih boja.

Dimenzije modela su 142 x 70 x 9.7 mm, a ukupna masa uređaja je 171 gram. Uređaj je deblji i teži od većine konkurentskih modela, dok je kapacitet baterije u njemu daleko od maksimalnog (3300 mAh). Sony je dao objašnjenje u vidu modula kamere koji ima veliku debljinu, ali ne može se reći da ovaj pametni telefon snima fotografije boljeg kvaliteta od konkurenata iz ovog segmenta.

Zanimljivo je da, nakon XA2 Ultra, dimenzije uobičajenog XA2 nisu toliko velike, a sve je stvar navike pa nakon nekoliko dana upotrebe korisnik to neće ni primećivati. Međutim, ako prelazite na XA2 modela sa manjeg ili tanjeg pametnog telefona, onda ćete jasno primetiti razliku.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.2 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
PPI vrednost 424
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass staklo
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

XA2 nudi odličan ekran: dobar opseg osvetljenja, široki uglovi gledanja, uski bočni ramovi (izgleda skoro isto kao 2.5D staklo), prirodna reprodukcija boja i odličan oleofobni premaz.

Obratite pažnju na male okvire

Kada je reč o uravnoteženju belog, ekran je inicijalno kalibrisan za hladnije boje, što se jasno vidi u direktnom poređenju sa iPhone 7 Plus. Međutim, u podešavanjima sami možete postaviti uravnoteženje belog ako želite toplije tonove.

Osim toga, postoje tri unapred podešene boje ekrana. U prvom slučaju, kvalitet slike se ne menja, u drugom je prikaz boja bogatiji a u okviru trećeg podešavanja boje postaju nekako neprirodne.

Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu ostaju vidljive, međutim, korišćenje pametnog telefona u tim situacijama postaje neugodno.

U okviru podešavanja dostupno je i skaliranje, a ako želite, možete promeniti prikaz elemenata tako da ekran prikazuje više informacija ili da je sâm interfejs veći.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3300 mAh
Tip baterije Li-Ion, fiksna
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnoj osvetljenosti (airplane režim omogućen) 7 sati i 45 minuta
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi on) 3%

Kompanija Sony obično ne stavlja baterije kapaciteta 4000 mAh i većeg, manji kapacitet kompenzuje različite tehnologije štednje energije. Na primer, uključeni Stamina režim može u proseku produžiti vreme rada pametnog telefona za 15 do 20 odsto zbog ograničenja aktivnosti pozadinskih aplikacija i smanjenja frekvencije procesora. Ultra Stamina režim je pogodan za one situacije kada morate maksimalno koristiti aparat ali da se pametni telefon ne isprazni. Kada ga aktivirate, samo nekoliko aplikacija ostaje, u stvari, možete pozivati, pisati SMS poruke, slušati muziku i snimati fotografije.

Takođe u okviru Xperia UI korisničkog interfejsa postoji poseban način rada baterije. Odgovaraće onima koji pune pametni telefon preko noći i isključuju punjač ujutru (a ustaju u približno isto vreme). Uređaj se napuni do 90 odsto zatim se proces punjenja prekida a pola sata pre nego što se korisnik probudi uređaj se dopuni do 100 odsto. Imajte na umu da će biti potrebno nekoliko dana da aparat zapamti vašu rutinu.

Uz svakodnevnu upotrebu (e-mail, Twitter, društvene mreže, mobilni internet, osvetljenje 70-80 odsto), možete računati na 4 sata rada ekrana, ako smanjite nivo osvetljenosti i uključite Stamina režim, dobijate dodatnih sat vremena rada ekrana. U toku noći primetno je malo pražnjenje baterije.

Uređaj podržava Qualcomm Quick Charge 3.0 brzo punjenje a da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 90 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 630
CPU 8 jezgara, 2.2 GHz
Video akcelerator Adreno 508
količina RAM-a 3 GB
Kapacitet interne memorije 32 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Performanse Snapdragon 630 čipseta su sasvim dovoljne za rad sa FHD rezolucijom, a Xperia XA2 još jednom to potvrđuje. Tokom dve nedelje testiranja, nije bilo nikakvih problema sa zamrzavanjem ili usporavanjem interfejsa. Ovde nije reč samo o čispsetu, već i optimizacijama u okviru Android-u 8.0. Uređaj se zagreva samo u toku sprovođenja benčmark testova ili toku igranja igara, u protivnom nema zagrevanja ili je ono zanemarljivo.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0 LE, aptX HD, LDAC
GPS Prvo pokretanje ok o3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.13
VoLTE
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da

Sony tradicionalno obezbeđuje dobre opcije kada je reč o bežičnom interfejsu, a ovde su dostupni Bluetooth 5.0 sa aptX HD i LDAC podrškom, kao i potpuno funkcionalan NFC, pa čak i Wi-Fi Calling i VoLTE. Lepo je videti uređaj kod kojeg proizvođač nije štedeo na detaljima.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 23MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Otvor blende f / 2.0 and f / 2.4
Video rezolucija Do 4k
Broj kadrova po sekundi Do 120 kadrova po sekundi
Fokusiranje na pritisak Da
Stereo zvuk Da

Sony kamere odlikuje jednostavni ali funkcionalni interfejs, svi potrebni elementi su tu. Po podrazumevanom podešavanju kamera snima u super-auto režimu, a vredi pomenuti da uređaj automatski otkriva scenu i vrši odgovarajuća podešavanja. Ako korisniku takav način rada ne odgovara, jednostavno je preći na manuelni režim, tu je pogodan klizač za podešavanje osvetljenosti fotografije i uravnoteženja belog.

Kamera podržava AR-efekte, na primer, na desktop ili na neku drugu površinu možete staviti patuljke, dinosauruse ili nešto sasvim drugo. Za prednju kameru su dostupne razne maske i šeširi, sve ovo izgleda vrlo simpatično.

Tu je zasebni taster kamere koji je vrlo pogodan, pogotovo zimi kada ljudi nose rukavice.

Prednja kamera je širokougaona, savršeno pogodna za grupne „selfi“ fotografije, a ono što je najvažnije - ne zaboravite da isključite Smooth Skin režim tako da fotografije budu jasnije.

Pri dnevnoj svetlosti, kamera odlično funkcioniše, kao i većina drugih uređaja. Prilikom prelaska na veštačko osvetljenje, nivo detalja opada. Fotografije snimljene noću su mutne. Bolje je odabrati manuelni način fotografisanja ali rezultati nisu mnogo bolji.

Za snimanje video zapisa koristi se SteadyShot elektronska stabilizacija koja pomaže u delimičnoj prevenciji trešenja prilikom snimanja, ali ako snimate u pokretu, mogućnosti SteadyShot-a nisu magične i ne mogu to da kompenzuju.

Multimedijalne karakteristike

Pametni telefon podržava LDAC kodeke i aptX HD koji pozitivno utiču na reprodukciju preko bežičnih slušalica. Dostupan je jedan eksterni zvučnik koji nudi odličnu jačinu zvuka, ali pri maksimalnom podešavanju dolazi do iskrivljenja zvuka.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 8.0 i vlasnički Xperia UI korisnički interfejs. Sony postepeno napušta svoje brendirane aplikacije i menja ih onim što nudi Google. S jedne strane, to je dobro, ali s druge strane, ista tastatura i opcija pozivanja u okviru Xperia UI korisničkog interfejsa bila su neka od najboljih rešenja. Fabrički Android i nekoliko ugrađenih aplikacija kompanije Sony (muzički i video plejeri, PlayStation i galerija), takođe su malo promenili izgled podešavanja.

Utisci

Kvalitet prenosa glasa je odličan, vi i vaš sagovornik ćete se savršeno dobro čuti, nema nikakvih problema tokom komunikacije.

Modeli A5 2017 i PRO 7 imaju bolje ekrane, a Samsung nudi i bolju kameru. Honor 9 je uporediv po karakteristikama, ali ima dvostruku kameru i sopstveni čipset (koji se nekome možda neće dopasti). NA strani Mi6 je i bolja kamera kao i produktivniji čipset (ali nema mini priključka).

Ključni konkurenti ovom modelu:

  • Samsung Galaxy A5 2017
  • Honor 9
  • Meizu PRO 7
  • Xiaomi Mi6

Neke od prednosti modela su dobar ekran, brz rad, prikladan korisnički interfejs, podrška za brzo punjenje i odličan bežični interfejs. Nedostaci modela su velika debljina i težina, kao i prosečna kamera.

Kao rezultat toga, Xperia XA2 se pokazao kao dobar uređaj, ali ni konkurencija ne zaostaje. Model A5 2017 je interesantniji u pogledu kamere i ekrana, Meizu PRO 7 nudi velike mogućnosti sekundarnog ekrana, Honor 9 nudi veličinu, dok Mi6 može da se pohvali dobrim performansama i kamerom.

Istovremeno, na strani XA2 modela je originalni dizajn, odlične mogućnosti bežičnog interfejsa, dobar ekran (za one koji ne vole AMOLED) i gotovo fabrički Android 8.0.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024