7 plus 2018
2018. godina
6" LCD, 77.2% body
18% 660, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3800 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon Nokia 7 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test modela srednjeg opsega Nokia 7 Plus

Fotografije uživo

Specifikacije
Dimenzije i masa: 158.38x 75.6 x 9.5 mm, 186 grama
Materijali kućišta: Staklo, metal
Ekran: 6 inča, 2160x1080 piksela, IPS, 402 ppi, 18: 9, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3, puno osvetljenje, 1500: 1 odnos kontrasta
Operativni sistem: Google Android 8.1.0
Platforma: Qualcomm Snapdragon 660, 8 jezgara radnog takta do 2.2 GHz, Adreno 512
Memorija: 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije (slobodno oko 45 GB), podrška za microSD memorijske kartice kapaciteta do 256 GB
Bežični interfejsi: Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže: 4G LTE cat.6 band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 39, 40, 41
Dual SIM kartice, nanoSIM
Navigacija: GPS, GLONASS, BDS
Senzori i konektori: USB Type C (USB 2.0)
Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, elektronski kompas, žiroskop, Hall senzor, čitač otisaka prstiju.
Glavna kamera: 12 MP 1.4 mikrometra, otvor blende f / 1.75 2PD sa ZEISS optics, 13 MP 1.0 mikrometra, sa otvorom blende f / 2.6 sa ZEISS optics, blic u dve nijanse
Prednja kamera: 16 MP
Baterija: Li-Ion 3800 mAh, vreme rada u mešovitom režimu je najmanje 24 časa, brzo punjenje je dostupno.
Dodatna zaštita: ne
Boje: bela i crna
Zvuk: FM radio, tri mikrofona, Nokia OZO Audio

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB Type C kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Silikonsko kućište
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

HMD Global shvata da su šanse za uspeh kompanije moguće samo u segmentima jeftinih i srednjh cena, gde je konkurencija veća nego ikada. Računajući na nostalgiju za brendovima kompanije Nokia, HMD Global je oformio liniju za 2018. godinu u okviru koje se fokusira na modele koje odlikuje uravnoteženi odnos cene i kvaliteta, dok Nokia 8 zbog cene nije u okviru razmatranja potencijalnih kupaca. Ovo je vodeći model za koji HMD ne može da priušti da ga podrži marketinškom kampanjom, što znači da će se pojaviti bez ikakvog traga i najave. Najava Nokia 8 nije održana čak ni u toku MWC događaja, model je zasijao i odmah zaboravljen. U segmentu niskobudžetnih modela, HMD ipak nije previše jednostavan, kompanija treba da zarađuje, pa su modeli za 2018. opremljeni jeftinim procesorima, uglavnom kompanije MediaTek. Tehničke karakteristike nisu sjajne, modeli ne nude dovoljno memorije, ekrani su niske rezolucije, a cene izuzetno visoke.

Sa adutima koje u rukama ima HMD, nemoguće je igrati veliku igru na tržištu pametnih telefona, to je mali brend koji živi na finansijskom podsticaju od strane kompanije Foxconn. Uspesi zabeleženi 2017. godine i rapidan start na nekoliko tržišta zamenjeni su stagnacijom. Potrebni su novi modeli koji će povećati prodaju, agresivna politika cena, kao što su one kod drugih kineskih proizvođača koji ulažu na tržište - kao primer možemo navesti Honor. Ali to nije ni blizu. Zašto? Odgovor leži u ograničenim resursima, budući da brend pokušava da izgleda kao da nudi više nego što je to stvarno situacija. Danas je kompanija na nivou kompanije Meizu, koja je dobila staru marku poznatu tržištu. I to daje određene prednosti u percepciji, ali ne garantuje optimalne cene u prodaji.

U HMD-u su delimično pokušali da reše pitanje istraživanja i razvoja i marketinga odbijajući da koriste Android sa svojim dodacima koji praktično nisu ni bili tamo. U HMD-u su se potpuno prebacili na Android One program kako bi dobili Google-ove marketinške opcije. Zapravo, pored aplikacije „Kamera“ nema ništa suvišno i dodatno u uređajima, u pitanju je čisti Android. Nemojte žuriti da se radujete, u pregledu ćemo razmotriti zašto to nije uvek dobro kako izgleda na prvi pogled.

Prilikom izbora pametnih telefona današnjeg HMD-a (Nokia), ne očekujete da je reč o uređaju glavnog proizvođača, tako da neće biti dodatnih razočaranja. Ovo je kineski proizvođač, isti kao i ZTE, OPPO ili slično, ali ne na Huawei/Honor nivou. Ipak, Nokia-ino nasleđe je i dalje prisutno na ovom uređaju, neobično je spolja i to je glavna prednost modela. Za one koji su umorni od monotonih pametnih telefona, ovaj model nudi preokret. Nokia 7 Plus kreiran je za one koji, s jedne strane, žele uređaj koji lepo izgleda, a s druge strane, nisu spremni za kupovinu vodećeg modela. U pitanju je model srednjeg segmenta sa svim svojim posledicama.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Za početak, ovaj uređaj je dostupan u dve boje – crna i bela. Ali razlikovanje sa prednje strane nije moguće budući da su modeli isti, prednja strana je obojena crnom bojom, dok je bakarni umetak vidljiv. Razlika je u boji zadnjeg poklopca, može biti crni ili beli.

Moguće je pronaći podatak da je kućište napravljeno od plastike, ali je to u osnovi pogrešno, budući da je korišćen aluminijum serije 6000. U toku održavanja MWC, jedan od zaposlenih kompanije HMD govorio je o „keramici“, što je izazvalo dodatne tračeve, a greška je počela da se pojavljuje na različitim mestima. Kućište ne odlikuje upotreba keramike, a zadnja ploča ima mat završnu površinu, što mu omogućava da obezbedi lep osećaj u ruci. Moguće je videti otiske prstiju na kućištu ali se oni lako brišu. U toku testiranja nije došlo do pojave bilo kakvih ogrebotina na uređaju a kućište je otporno na eksterne uticaje. Maloprodajno pakovanje se isporučuje sa zaštitnom futrolom koju možete koristiti da zaštitite svoj pametni telefon.

Nokia 7 Plus ima dobar dizajn, izražen u činjenici da je uređaj lako držati u ruci ali i da vrlo dobro stoji i na bilo kojoj površini. Bakarni umetak se dobro ponaša na svetlu, daje modelu neku notu plemenitosti. Bočni okvir je zakošen, što nije baš zgodno sa stanovišta ergonomije. Kada uređaj držite u ruci on je osrednjih dimenzija uprkos svojoj širini (158.38 x 75.6 x 9.5 mm, ukupna masa uređaja iznosi 186 grama). Ali možete se prilagoditi tome, a ukupna masa aparata ne izaziva nikakve teškoće. Aparat odlično staje u džep.

Usled potpune laminacije ekrana, ne možete videti gde se završava ekran i gde počinje ivica, stiče se utisak beskonačnosti, kao kod Samsung modela. Vizuelno, 2.5D staklo koje pokriva ekran takođe igra ulogu. Na dodir, rub ekrana se lako oseti zbog bakrenog umetka, nije oštar, već je samo reč o ivici koja se oseća pod prstom.

Senzor za otiske prstiju nalazi se na zadnjem poklopcu, pa je otključavanje bez gledanja veoma jednostavno.

Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm priključak a sa donje strane nalazi se glavni mikrofon, USB tip C konektor, ali i zvučnik. Ovaj raspored je neobičan jer se može desiti da ne čujete telefon ako se nalazi u džepu, a odbacivanje sekundarnog zvučnika povezano je sa pokušajima da se doda zaštita od vode koja ovde nije prisutna jer je previše skupa za implementiranje.

Na desnoj strani nalazi se upareni taster za kontrolu jačine zvuka, kao i taster za uključivanje/isključivanje. Slot za nanoSIM kartice i memorijsku karticu nalazi se sa leve strane, slot je kombinovan (nije moguće koristiti istovremeno dve SIM kartice i memorijsku karticu).

Izgled modela Nokia 7 Plus zaslužuje pohvalu, ovaj uređaj izgleda veoma dobro za svoj segment i ističe se u odnosu na druge modele. Glavna zasluga pripada proizvođaču i njegovoj istoriji. Odsustvo svetlosnog indikatora događaja je veoma uznemiravajuće, pogotovo zato što je to opcija koja je jeftina za ugradnju a mnogi korisnici je vole.

Ekran

Među tehničkim specifikacijama ćemo navesti: 6 inčni ekran, 2160 x 1080 piksela, IPS, 402 ppi, 18: 9, automatsku kontrolu osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3, punu laminaciju, 1500: 1 odnos kontrasta. Sada ćemo razmotriti ekran. Nokia 7 Plus je jedini model koji je dobio ekran 18: 9 odnosa strana, obzirom da Nokia 6.1 i 8 koriste ekrane odnosa strana 16: 9. Ovo je pravi dokaz da su svi uređaji kreirani različito i drugačije od strane kompanije, pri čemu ovo nije interno rešenje kompanije HMD-a (na primer, svi prototipovi kompanije Nokia 7 Plus imali su ponosne oznake brenda umesto naziva kompanije).

Maksimalna osvetljenost ekrana je 400 nita u manuelnom režimu i do 450 nita u automatskom režimu rada. Ovde je reč o modernim standardima, ekran bledi pri direktnim sunčevim zracima, a informacije postaju slabo čitljive.

U zatvorenom nema nikakvih problema, slika je dobra kao i uglovi gledanja. U podešavanjima nećete pronaći dodatne opcije za prilagođavanje, nema izbora boje profila, temperature ekrana i slično.

U pitanju je običan IPS ekran od kojeg ne treba puno očekivati, prosečan je i ni u kom slučaju nije najbolji ali je za većinu sasvim dovoljan za oči.

Baterija

Model odlikuje litijum-jonska baterija kapaciteta 3800 mAh, proizvođač nije objavio nikakve podatke po pitanju performansi, što snažno razlikuje pristup HMD-a od stare dobre Nokia-e, gde su specifikacije za svaki model pažljivo navedene i ništa nije moglo da bude propušteno. Nažalost, čak i baterija najvećeg kapaciteta i energetski efikasni Qualcomm čipset ne čine razliku usled toga da je IPS matrica veliki potrošač. U režimu maksimalne osvetljenosti, reprodukcija HD videa omogućava do 11 sati rada ekrana. Pri svakodnevnoj upotrebi, uređaj radi do dva dana sa 3.5 sata rada ekrana (osvetljenost 70 odsto). U toku jednog dana možete gledati u ekran uz osvetljenje u trajanju do 4.5 sata. Kao što se može videti, promene nisu linearne, slaba tačka po pitanju potrošnje jeste ekran.

Standardni punjač podržava brzo punjenje, za 30 minuta moguće je napuniti oko 40 odsto baterije (kada je baterija gotovo ili potpuno ispražnjena). Prilikom testiranja korišćen je QuickCharge 2.0 punjač uz nadu da neće biti problema sa punjačima drugih proizvođača. Obično je punjenje uz korišćenje punjača različitih kompanija sasvim kompatibilno, osim – iskreno rečeno kineskih koji imaju svoje „tehnologije“, odnosno, moć punjača se u potpunosti precenjuje. Ovde sve postaje još čudnije budući da punjači drugih proizvođača mogu raditi, ali punjenje se vrši neko vreme i zatim prestaje. Proces punjenja baterije telefona pretvara se u dug i bolan proces. I to samo zato što se u HMD-u niko nije potrudio da obezbedi odgovarajući drajver. To nije obiman posao ali je potrebno i znati kako to uraditi. Ovde, u praksi, regulator podiže struju, počinje brzo punjenje, baterija se zagreva i odmah se isključuje, uprkos tome što je ovo zagrevanje apsolutno normalno i ne razlikuje se od onog što vidimo sa standardnim punjenjem iz kompleta. To je prava šteta, ali je to pokazatelj kako HMD razmišlja o modelima. Dugoročno gledano, ovo ponašanje regulatora garantovano vodi ka brzoj degradaciji baterije, odnosno nakon 8-9 meseci aktivne upotrebe uređaja možete očekivati da će se nominalni kapacitet baterije značajno smanjiti (za nekih 20 odsto, a možda i više).

Performanse, čipset, memorija

Uređaj koristi Qualcomm Snapdragon 660 čipset koji pripada srednjem segmentu i pruža izvrsne performanse. U sintetičkim testovima, uređaj pokazuje dobre rezultate, što možete videti u nastavku. Poseduje 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije. Memorijske kartice su podržane do kapaciteta od 256 GB.

U teoriji, ogoljeni Android treba da obezbedi maksimalne performanse, kao i najbolju stabilnost, jer je lišen svih nadogradnji koje usporavaju i degradiraju mogućnosti uređaja. U teoriji, to je tako, ali ovde sve zavisi od toga ko i kako napravi uređaj, i što je najvažnije, šta ti ljudi mogu da urade.

Počećemo sa najjednostavnijim, podešavanja procesora su takva da ponekad ima kašnjenja kada uđete u meni "Settings" ili otvarate kameru. Ona nisu kritična, samo interfejs prestaje da se odaziva, kašnjenje je primetno. Nekoliko puta nam se dogodilo da dolazi do krahiranja menija „Settings“ prilikom pokušaja unosa. Dugo nismo mogli da shvatimo šta je bilo, ali je odgovor u stvari bio u kameri koja ponekad krahira prilikom pokretanja i ceo uređaj postane neodzivan.

Da li znate u čemu je problem? Upravo u bateriji i temperaturi. Posle dugog rada sa pametnim telefonom, pogotovo u sredinama sa visokim temperaturama, često se dešavaju ovakvi problemi. Razlog je toplota i nedostatak softverske optimizacije, koja jednostavno ne rešava ove probleme. Naglašavam da ovo nije pitanje pouzdanosti čipseta i memorije, to je pitanje ispravno napisanog softvera koji može da reši takve situacije, svi veliki proizvođači već dugo vremena imaju ovakve stvari napravljene u uređajima. Sa druge strane, činjenica da HMD nije uradio takvu optimizaciju u okviru Android One, pokazuje da se kompanija nadala da je Google stvorio stabilan OS koji ne zahteva nikakva poboljšanja. Jasno, stvarajući određenu konfiguraciju hardvera, morate testirati sve mogućnosti. U Android-u pod pojedinačnim konfiguracijama, potrebno je da promenite sistem kako bi bio stabilan. Sve ukazuje na činjenicu da HMD jednostavno nije imao inženjere koji su naučili kako to rade. I to je tužno.

Opcije povezivanja

Dobro je što za 4G postoji agregacija frekvencija, ovo je prava prednost u odnosu na mnoge kineske (LTE cat.6) modele, druga je da je lista podržanih frekvencija mnogo veća. Nismo imali nikakvih problema sa radom ovog uređaja u 4G u različitim zemljama, svuda je pokušao da izvuče maksimalno iz mreže. Qualcomm modem se pokazao u najboljem svetlu.

Korišćena je verzija Bluetooth 5.0 koja zajedno sa Android 8.x obezbeđuje kodeke AptX HD, LDAC, tj. mogućnost slušanja muzike putem bežičnih slušalica sa dobrim bitrate-om. Šteta je, ali, kao i kod modela Nokia 6.1, postoji nedostatak: procenat napunjenosti priključenih slušalica je prikazan bez promena - 100% i bez smanjenja procenata. Zbog toga, kada se slušalice iznenada isprazne, dolazi do razočaranja i postavlja se pitanje koju napunjenost je pokazao telefon u meniju.

Na NFC nema pritužbi (što je takođe plus za uređaj), podesite Google Pay nalog i možete da vršite plaćanja preko podržanih terminala. Uprkos činjenici da je kućište uređaja metalno, kao i kod prošlogodišnjeg modela, NFC antena nije vidljiva.

Rad GPS-a je takođe dobar, sve je u redu, a nikakvi posebni nedostaci nisu pronađeni. Dobro radi bez obzira da li se vozite ili idete pešice. Nepreciznosti se dešavaju, ali sve u granicama normale.

Kamere

Nijedan od modula nema optičku stabilizaciju, što u 2018. godini izgleda kao pokušaj uštede od strane proizvođača, pri čemu nepostojanje optičke stabilizacije za prednju kameru još može i da prođe ali za glavnu ne. Prednja kamera je rezolucije 16 megapiksela, dosta efekata koji omogućavaju da nesavršenosti lica ispeglate, a rezultat zavisi pre svega od toga koliko volite ovakve korekcije.

Pogledajte slike prednje kamere, ovde jedan snimak sa strane, a druga dva - sa uključenim i isključenim osvetljenjem, lako ih je razlikovati.

Lokalizacija interfejsa kamere nije sjajna pa ako koristite neki drugi jezik sem engleskog spremite se za nelogičnosti. Što je još neverovatnije, postoje stavke na meniju koje ne bi trebalo da budu tamo, na primer, podešavanja, blic. Budući da je blic dostupan samo za glavnu kameru, to je potpuno nonsens.

U interfejsu glavne kamere, takođe postoji Pro režim, ali je prilično jednostavan. Karakteristike dvostruke kamere su sledeće: 12 MP 1,4 µm, f / 1,75 2PD sa ZEISS optikom, 13 MP 1,0 µm, f/2,6 sa ZEISS optikom, blic sa dve nijanse svetla.

Dakle, počećemo od glavne – kamera nam se nije dopala evo i zašto. Noćno snimanje kao klasa je odsutno, u mraku možete zaboraviti snimanje modelom Nokia 7 Plus, osim ako ne želite da snimate tamu i to gotovo potpunu. Kada snimate video, možete ga reprodukovati sa različitim postavkama zvuka, obzirom da postoje tri mikrofona ovde. Sa druge strane, kvalitet snimanja zvuka u ovom modelu je prosečan, inferioran u odnosu na većinu konkurentskih modela.

Primeri fotografija i video klipova

Softver

Ovaj uređaj, koji je predstavljen kao deo Android One programa, shodno tome, nema dodataka ili dodatne funkcije, aplikacija Kamera je jedini izuzetak. Nema smisla opisivati standardne karakteristike ali suština je da nema dovoljno malih detalja koji u modelima različitih proizvođača poboljšavaju iskustvo korišćenja ogoljenog Android-a. Ali ovde je to očigledno nepotrebno, prema Google-u.

Od ozbiljnih sitnijih nedostataka, zabeležili smo da u okviru Play Market-a kada preuzimate aplikacije i podatke preko pristupne tačke sa drugog pametnog telefona, bez obzira na postavljene dozvole, prenos podataka može da se uspori ili čak bude prekinut. Ovo takođe ide na dušu HMD inženjera, nisu unapredili standardni Android, nadali se da je to učinjeno od strane Google-a.

Utisci

Kvalitet komunikacije ne izaziva nikakve probleme. Kvalitet zvuka tokom razgovora je dobar, zvučnik ispravno reprodukuje glas. Tri mikrofona čine sistem za otkazivanje šuma, ali problem je u tome što su dva dodatna mikrofona jeftina rešenja, a ovo je ozbiljan minus, obzirom da ne obezbeđuju savršen sistem otkazivanja buke kakav bi mogao da bude.

Jačina zvuka prilikom pozivanja je prosečna, vibracija je nešto iznad proseka, iznenadićete se kada je prvi put osetite. Poziv ćete propustiti samo ako ne želite da razgovarate sa nekim, obično ćete osetiti vibraciju kada imate poziv.

Tokom testiranja, više puta smo naglasili da uređaj ima pobednički dizajn i ovo je njegova najjača strana. Nokia 7 Plus po ceni po kojoj se prodaje ima ogroman broj konkurenata, ali model se prodaje dobro (ništa bolje od konkurenata, na istom nivou kao Asus modeli, ali može biti i gore). Navešćemo nekoliko modela koji se takmiče sa ovim uređajem i opisati njihove prednosti i slabosti. Počnimo sa liderom na tržištu, Samsung po ovoj ceni nudi novi model - Galaxy A8 +, koji se nama ne sviđa, jer je daleko od optimalnog odnosa cene / kvaliteta. Oni zainteresovani mogu videti pregled na našem YouTube kanalu ili čekati kompletan test pri čemu ćemo reći da je uređaj precenjen i ne vredi vašeg novca. Shodno tome, Nokia 7 Plus ovde pobeđuje - više memorije (4 na 3, 64 protiv 32 GB), kamere su uporedive, kućište izgleda zanimljivije.

Sa stanovišta dizajna želimo da naglasimo model Honor 10, koji pobeđuje u gotovo svim karakteristikama, poseduje kućište koje treperi na svetlosti. Ali ovaj model nema podršku za memorijske kartice, nekome možda nije dovoljno 64 ili 128 GB interne memorije. Ovaj model je jedan od najboljih u segmentu, i ako želite da kupite telefon iz ovog segmenta treba da razmislite o njemu.

Ako uzmemo u obzir konkurente na nivou HMD Global, onda se možemo osloniti na Asus ZenFone 5, koji košta isto i nudi izuzetno bliske karakteristike.

Zapravo, ovaj segment je pun modela i izbor je ogroman, postoje alternative u vidu modela kompanija Xiaomi, Meizu i drugih. Nema smisla da ih navodimo sve, lako možete pronaći njihove recenzije. Napominjemo da je HMD predstavio zanimljiv uređaj u smislu spoljašnjosti, ali koji ima mnogo malih grešaka i mana koji mogu da vas razočaraju ili da sa druge strane uopšte ne obratite pažnju na njih, sve zavisi od vaše percepcije. Uređaj je lep, ali bismo voleli više od ovog modela. Sa druge strane, nadamo se da će HMD uspeti da reši neke od nedostataka ovog modela na nivou softvera i da će uređaj biti mnogo bolji nego što je sada.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024