Xperia XZ2 Compact 2018
2018. godina
5" LCD, 73.5% body
33% 845, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
2870 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 19MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ2 Compact
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ2 Compact. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ2 Compact vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test smart telefona Sony Xperia XZ2 Compact

Specifikacije

  • Android 8.0, Sony Xperia UI
  • Ekran 5.0 inča, FHD + (2160x1080 piksela), IPS, 483 ppi, automatska kontrola osvetljenja, podešavanje uravnoteženja bele boje
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 845, 8 jezgara (4 x 2.7 GHz + 4 x 1.7 GHz), video akcelerator Adreno 630
  • 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije (UFS 2.0), memorijske kartice kapaciteta do 400 GB, kombinovani slot
  • nanoSIM, do dve kartice, jedan radio modul
  • Baterija Li-Ion 2870 mAh, brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 3.0) za 100 miminuta do 100 procenata
  • Prednja kamera, 5MP, autofokus, f / 2.2
  • Glavna kamera, 19MP, f / 2.0, LED blic, 4k video snimanje, super sporo snimanje 960 fps u FHD, elektronska stabilizacija
  • Google Pay (NFC)
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 / 5 GHz), Bluetooth 5.0 LE (podrška za aptX HD i LDAC), USB Type C, NFC
  • GPS, GLONASS
  • Čitač otisaka prstiju (sa zadnje strane)
  • Akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, senzor svetlosti
  • LTE cat.15
  • Zaštita protiv vode i prašine IP65
  • Dimenzije: 135 x 65 x 12.1 mm, masa 168 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl tipa C
  • USB tip C u mini-adapter
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Već godinu dana, linija Compact je jedina u segmentu kompaktnih vodećih modela sa malom dijagonalom ekrana i vrhunskim karakteristikama. Iznenađujuće, drugi proizvođači ne žure sa proizvodnjom sličnih rešenja, pa čak i ako imaju modele sa malim ekranima, oni obično pripadaju jeftinijem ili srednjem segmentu.

Na osnovu nekih komentara moguće je dobiti pogrešan utisak da je svakom drugom korisniku potreban kompaktni pametni telefon sa dijagonalom ne većom od pet inča, što je pogodno za rad jednom rukom. Međutim, tržište pokazuje da postoji potreba za takvim rešenjima, iako ne velika.

Kupci XZ2 Compact su konzervativni korisnici koji, s jedne strane, žele da dobiju trenutni vodeći model sa visokokvalitetnim ekranom, vrhunskim čipsetom, dobrom kamerom i podrškom za sve savremene bežične interfejse i tehnologije (od VoLTE i Wi-Fi Calling do LDAC i aptX HD), a s druge strane - žele sve to u kompaktnom paketu, tako da se pametni telefon može jednostavno koristiti jednom rukom. A ako su pre imali izbor velikog broja modela, sada bi mogli da biraju samo između Compact linije i iPhone 7/8 modela.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U okviru XZ2 linije Sony je odlučio da radikalno promeni dizajn, koji se već može nazvati klasičnim. Umesto oštrih uglova i strogih linija, uređaj nudi zaobljene ivice i krajeve, sužen je oko ivica kućišta i dobio je potpuno drugačiji izgled. Možda je, s aspekta dizajna, poslednja generacija izgledala malo interesantnije, ali u smislu praktičnosti, novi XZ2 Compact je daleko dopadljiviji. Oštri uglovi više se ne zabadaju u ruku, a zahvaljujući zaobljenim ivicama ovaj pametni telefon odlično pristaje u šaku.

Zadnji poklopac pametnog telefona napravljen je od matirane plastike, lako sakuplja prašinu, ali otisci prstiju na njemu su gotovo nevidljivi. Odmah pored se nalazi glavna kamera, NFC-modul i skener otisaka prstiju. Zanimljivo je to da ako je kod običnog Z2 modela bilo potrebno neko vreme da se naviknete na lokaciju skenera otiska prsta, onda to važi i za XZ2.

Iznad ekrana nalaze se senzori svetlosti i blizine, zvučnik, LED indikator, a ispod njega je mrežica spoljašnjeg zvučnika a mrežica je izuzetno tanka.

Kao što možete videti mrežica se brzo napuni prašinom.

Model je dostupan u četiri boje: crnoj, beloj, boji srebra, zelenoj i roze. Imajte na umu da se ne menja samo boja zadnjeg poklopca već i prednjeg. Generalno, Sony uvek predstavlja sjajne boje, a kada je reč o XZ2 Compact, možda najprivlačnija varijanta je zelene boje.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka i zasebni taster kamere. Sony je jedini koji je ostavio taster za kameru u svojim pametnim telefonima. Mnogo je pogodniji za korišćenje, naročito zimi.

Na levoj strani možete videti slot za dve nanoSIM i microSD kartice. Slot je hibridni, tako da ili koristite dve SIM kartice ili SIM + microSD.

Ispod je Tip-C port i glavni mikrofon. Obratite pažnju, ovaj model ne poseduje mini priključak, tako da za slušanje muzike morate da koristite adapter koji je deo maloprodajnog paketa.

Dimenzije pametnog telefona su: 135 x 65 x 12.1 mm, a njegova ukupna masa iznosi 168 grama. Debljina uređaja nije najbolje rešenje, na prvi pogled. Međutim, prilikom korišćenja postaje jasno da to i nije toliko strašno: zahvaljujući zaobljenim ivicama, pametni telefon ne odaje utisak kao da držite ciglu u ruci već naprotiv, lepo pristaje u šaku. Sa druge strane, bilo bi dobro da u okviru sledeće generacije Sony poradi na ovom parametru.

U toku testiranja od sedam dana nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom izrade, nema nikakvih jazova niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Pametni telefon ima zaštitu od vlage i prašine u skladu sa IP65 standardom, to je ono što piše na zvaničnoj Sony Web strani:

Xperia XZ2 Compact je zaštićen od vode i prašine, što znači da ne treba imati nikakav strah od kiše ili pranja ispod slavine (ali zapamtite da svi priključci i poklopci moraju biti sigurno zatvoreni). Uređaj ne bi trebalo da bude potpuno uronjen u vodu, ali ni izložen slanoj morskoj ili hlorisanoj vodi niti alkoholnim napicima. Nepravilno ili neovlašćeno korišćenje uređaja podrazumeva poništenje od garancije. IP65 / 68. Za više informacija, pogledajte. Napominjemo: Xperia XZ2 Compact ima USB port za punjenje i povezivanje sa drugim uređajima koji je pokriven poklopcom. Ako je pametni telefon bio izložen vodi, punite ga samo nakon što se USB port potpuno osuši.

Neka vas oznaka IP65/68 ne dovede u zabludu, zapravo je zaštita pametnog telefona u skladu sa IP65 standardom, ali ne i IP68.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5 inča
Rezolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
PPI vrednost 483
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass staklo
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovrmenih pritisaka

Uvek je neobično kada Sony Compact liniju naziva kompaktnim modelima dok je rezolucija u njima niža nego kod starijih modela. S jedne strane, s malom dijagonalom, pikselizacija u okviru HD rezolucije nije bila toliko primetna, ali sa druge strane bilo bi dobro videti FHD kod „kompaktnih“ modela.

Uprkos povećanju dijagonale, širina kućišta nije se promenila, jer je ekran postao duži, a ne širi. Jedna od prednosti je smanjen okvir.

Treba napomenuti da je prelazak na FHD+ rezoluciju pozitivno uticao na utiske o uređaju: detalji predstavljaju pravo zadovoljstvo za oči, mali fontovi izgledaju lepo i uredno, uopšte, emocionalna percepcija ekrana zaslužuje svaku pohvalu.

Uravnoteženost belog na ekranu odlikuje hladan ton, ali ako želite, to možete promeniti u podešavanjima. Tamo možete odabrati jednu od tri unapred određene opcije za reprodukciju boja: profesionalni, sjajni sRGB režim, kalibrisan od strane kompanije Sony. Najbolje bi bilo da ostanete na Sony-jevoj verziji, jer sRGB izgleda mračno a svetli režim pretvara prikaz u AMOLED pomoću renderinga boja.

Postoji poseban režim čitanja, ali ne izgleda agresivno kao što je to kod nekih konkurentskih modela. Boje prelaze u žute tonove, ali to nije nimalo dosadno.

Interesantno je da ekran može da reprodukuje sadržaj u HDR-u, to jest, ako imate odgovarajuće video zapise, onda ćete videti razliku prilikom gledanja. Nažalost, dok ova opcija radi samo na ugrađenim aplikacijama i aplikacijama drugih proizvođača (na primer, Netflix i YouTube).

Uprkos kompaktnoj veličini pametnog telefona, model je dostupan u kategoriji malih ekrana. To i nema nekog smisla. Ovaj režim se uključuje horizontalnim prevlačenjem tastera na ekranu.

Po podrazumevanom podešavanju možete proveriti vreme i dolazna obaveštenja bez otključavanja ekrana, samo uzmite pametni telefon u ruku i on će prikazati ove informacije na crnoj pozadini. Ako želite, ovu opciju možete isključiti u podešavanjima.

Uopšteno govoreći, utisci o ekranu su samo pozitivni, ovo je ekran koji zaslužuje kompaktan vodeći model: visoka rezolucija, odlični uglovi gledanja, odličan oleofobni premaz, detaljne postavke boja i podršku za HDR.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 2870 mAh
Tip baterije Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnoj osvetljenosti (airplane režim omogućen) 7 sati 10 minuta
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, ekran isključen, Wi-Fi uključen) 2%

Šteta što Sony nije mogao obezbediti bateriju većeg kapaciteta. Međutim, kompanija napominje da kamera za kretanje zauzima značajan prostor.

Ovaj model ne procenjujte samo po brojevima, jer Sony koristi specijalne načine štednje energije. Stamina i Ultra Stamina režim su tu da produže vreme rada. Kada se aktivira Stamina, maksimalna frekvencija i performanse aplikacije u pozadini su ograničene. Možete primetiti degradaciju performansi i blagi pad u okviru Push obaveštenjima, ali u proseku ćete moći da dobijete +25 odsto. Ultra Stamina, zapravo, pretvara pametni telefon u taster, pozivanje se vrši korišćenjem audio plejera, ali pomaže u povećanju vremena rada telefona.

Postoji i zaseban Battery Care režim: ako ostavite pametni telefon da se puni noću, onda nakon 90% napunjenosti baterije punjenje se isključuje. Ako ne koristite noćno punjenje, preporučujemo da onemogućite ovaj režim.

Pametni telefon ima podršku za brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0, za pola sata baterija se napuni do 43%, za sat do 73%, sat i po do 87%, a 100 minuta će biti potrebno za potpuno punjenje baterije.

Uređaj nema sistem bežičnog punjenja što je veliki minus u 2018. godini. Ograničenje je po našem mom mišljenju veštačko, obzirom da Sony ima opciju bežičnog punjenja u nekim svojim uređajima.

Što se tiče svakodnevne upotrebe, možete računati na tri sata rada ekrana (maksimalna osvetljenost, pošta, društvene mreže, messenger alati, mobilni Internet), kada uključite Stamina režim, možete dobiti dodatnih sat vremena rada ekrana. U našem scenariju, pametni telefon je bez ikakvih problema, omogućio korišćenje do večeri, pri čemu ako smo videli da nam baterija neće biti dovoljna uključivali smo Stamina režim.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
Procesor Psam jezgara (4x2.8 GHz + 4x1.77 GHz)
Video akcelerator Adreno 630
Količina RAM-a 4 GB
Interna memorija 64 GB, UFS 2.0
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Kao i veliki XZ2, Compact koristi Qualcomm vodeći čipset i brzu UFS 2.0 memoriju. Zajedno sa Android-om 8.0, ovaj paket je savršen za bilo koji scenario korišćenja, bilo da je to pretraživač, društvena mreža ili zahtevne igre. Vredi napomenuti relativno malo zagrevanje tokom rada sa pametnim telefonom, kućište se tek pomalo zagrevalo, a izuzetak je bilo pokretanje zahtevnih testova uređaja.

Pametni telefon je brz, a to je više nego očigledno pri radu sa launcherom i sa aplikacijama nezavisnih proizvođača. Sistem u principu radi brže nego na uređajima srednjeg segmenta. Kao što smo već naglasili, to je zasluga brze memorije, odličnog čipseta i Androida 8.0.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0 LE, aptX HD, LDAC
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.15
VoLTE
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da

Ne zaboravite da su Sony pametni telefoni deo velikog ekosistema kompanije čemu pripada zasluga za njihovo ispravno funkcionisanje. NFC je potreban za brzo povezivanje sa zvučnicima a Bluetooth 5.0 za povećanje opsega rada pametnog telefona pomoću dodatne opreme. Wi-Fi Calling i VoLTE nisu vezani za ekosistem, obe tehnologije već funkcionišu na brojnim tržištima i nisu rezerva za budućnost, već sasvim konkretna prednost.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 19 MP
Rezolucija prednje kamere 5 MP
Otvor blende f / 2.0 i f / 2.2
Video rezolucija 4k @ 30FPS, FHD @ 960FPS
Fokusiranje na pritisak Da
Stereo zvuk Da

XZ2 Compact koristi iste kamere kao i XZ2 i XZ1 Compact. XZ1 i XZ1 Compact su mogli snimati super usporeni video u HD rezoluciji, dok XZ2 i XZ2 Compact to sada mogu u FHD rezoluciji.

Kako snimati: prelazite na video režim, kliknite na krug sa tri zagrade, a kamera prelazi u režim super usporenog snimanja, a vaše je samo da ga započnete u pravom trenutku.

Ako želite da uklonite samo usporeni trenutak, a ne biste ga snimili u video zapis, onda u podešavanjima treba da promenite režim snimanja na "jedan snimak pri 960 kadrova u sekundi", a zatim pritiskom na taster za snimanje automatski ćete biti u režimu super sporog snimanja. Ovo je veoma važna stvar, jer ovo podešavanje nije dostupno kada već pokrenete snimanje.

Generalno gledano, super usporeno snimanje izgleda veoma impresivno, ali imajte na umu da je prilično teško uhvatiti pravi trenutak za to. Takođe, primećujemo da će za takvo snimanje trebati idealno osvetljenje, pri čemu sa veštačkim osvetljenjem pikselizacija je vrlo primetna. Ali tokom dana snimci su jednostavno neverovatni.

Drugi vrlo interesantan detalj kamere je snimanje 3D objekata. Međutim, ovo nije nešto novo, već smo videli ovu opciju u XZ1 / XZ1 Compact. Međutim, sada portreti mogu biti snimljeni prednjom kamerom, a njihova obrada se odvija na daljinskom serveru, koji povećava detalje finalne slike.

Interfejs kamere se uopšte nije promenio od poslednje generacije.

Što se tiče kvaliteta konvencionalnog snimanja, on je identičan kvalitetu kod modela XZ2. Dobijate jasne dnevne snimke, pri veštačkoj osvetljenosti i noću detalji opadaju, pri čemu ovaj model snima po kvalitetu fotografije slične onima koje snima Galaxy S9, na primer. Ispod su primeri slika u automatskim (levo) i manuelnim (desno) režimima.

Auto, Manuelno

Pametni telefon takođe može snimati video u 4K HDR režimu, ali nema optičku stabilizaciju, pri čemu zbog pomeranja ruke slika može izgledati lošije.

Primer video klipa (MP4, 287 MB) >>>

Selfi kamera nije loša, da bi se poboljšala oštrina, ne zaboravite isključiti režim koji filtrira izgled kože. Levo - fotografija sa primenjenim filterom.

Kao što smo već napisali, kamera u okviru ovog modela je potpuno analogna onoj u XZ2, koja je opet uporediva po kvalitetu sa kamerama u okviru modela iPhone X i Galaxy S9.

Multimedijalne karakteristike

Pametni telefon ima dva stereo zvučnika, jedan je iznad a jedan ispod ekrana. Interesantno je da ih nismo uočili odmah obzirom da su dosta kompaktni. Kvalitet zvuka stereo para je dobar, ako želite, XZ2 Compact se može koristiti kao bežični zvučnik.

Kvalitet zvuka u slušalicama, čak i sa adapterom je vredan pomena, pametni telefon obezbeđuje odličan kvalitet zvuka.

Primećujemo podršku za bežične kodeke aptX HD i LDAC, uz njihovu pomoć možete dobiti od bežičnih slušalica sličan kvalitet onome koji obezbeđuju žične slušalice.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 8.0 i Xperia UI. Sony je vrlo pedantno dodao svoj interfejs u Android, zbog čega pametni telefon percipira kao neka vrsta Google Pixel modela sa dodacima kompanije Soni. Kompanija je malo modernizovala launcher, dodala brendirane aplikacije za fotografije, muziku i video, a takođe je promenila izgled podešavanja uređaja. U ostalim aspektima, imamo fabrički Android sa svim njegovim prednostima i manama.

Utisci

Na kvalitet prenosa glasa, nismo imali prigovora, savršeno se čujete vi i vaš sagovornik.

Normalni XZ2 model ima jake konkurente u vidu modela Samsung Galaxy S9 i Apple iPhone X dok je jedini konkurent XZ2 Compact modelu Apple iPhone 8, pri čemu kupci iPhone-a verovatno neće razmatrati XZ2 Compact za kupovinu i obrnuto.

Ključna zamerka za prethodni model XZ1 Compact bila velika debljina i okvir oko ekrana, kao i mala rezolucija ekrana. XZ2 Compact je značajno bolji kada je reč o ekranu: rezolucija je viša, korišćen je novi odnos strana, smanjeni su gornji i donji okvir. I potpuno je promenjen dizajn i dodata podrška za super-spori video u FHD rezoluciji. Debljina kućišta se nije promenila, ali zahvaljujući kosim ivicama u ruci XZ2 Compact izgleda mnogo bolje.

Što se tiče nedostataka naglasićemo odbacivanje mini-priključka, nedostatak bežičnog punjenja i kameru, koja i dalje nije dovoljno dobra za noćno snimanje.

Što se tiče cene, ne zaboravimo da je pred nama, uprkos tome što je reč o kompaktnom uređaju i dalje vodeći model. Sony prikazuje nove modele svakih 9 meseci, tako da mislimo da za 3-4 meseca možete očekivati nižu cenu. A za one koji nemaju strpljenja, Sony je pripremio lep poklon za one koji poruče ovaj model - bežične slušalice Sony VF-1000X.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024